האם קשה יותר להפיק קפה של בתי קליה מקומיים?

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 15945
שם מלא: zovirax
נתן תודות: 299 פעמים
קיבל תודות: 330 פעמים

שליחה #1 

בחצי שנה האחרונה התנסיתי בסוגים שונים של קפה מבתי קליה מקומיים.
חייב להודות שהיה לי ממש קשה להוציא כוס קפה סבירה.
אפילו חלק מהשקיות בפח.

מנסה להבין האם המגבלה שלי היא המכונה? (לליט אנה)
או שזו חוויה שגם אצלכם מורגשת?

לאחר יאוש מאחד השקיות קפה שרכשתי,הלכתי לחנות לקנות קפה מדף איטלקי... יצא קפה מעולה, מאוד עקבי.

הבית הקליה המסויים ששבר אותי, הכל היה ברמת הדוחה.

רק לציין ... מבין כל ה 4 בתי קליה, נגרו היה היחיד שבאמת הצלחתי להפיק קפה ממש טוב.

איפה המגבלה ? חייב מכונה סופר יקרה כדי להנות מקפה טרי?

mordsxx
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 365
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 26 פעמים

שליחה #2 

היתה לי שאלה דומה לשלך ובסופו של דבר הגעתי למסקנה כי המשתנה החשוב ביותר הוא מים.

zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #3 

אתה יכול להרחיב?

doron_boogie
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 958
נתן תודות: 94 פעמים
קיבל תודות: 69 פעמים

שליחה #4 

יש לי סברה, הרבה בתי קליה מקומיים קולים יחסית בהיר, נגרו הוא די יוצא דופן בעניין. קליה איטלקית בדרך כלל תהיה כהה מאד - יותר קשה להפיק שוט מוצלח מקליה בהירה, ובדרך כלל היא תדרוש ידע רב יותר וציוד יקר יותר. אני לא הצלחתי להפיק שוטים טובים מהסילביה בקליה בהירה יחסית. ברור לי שאפשר, אבל רמת המיומנות שהגעתי אליה לא שם. לעומת זאת במכונה שעולה פי 3, עם שליטה ויציבות טמפרטורה, שליטה על הזרימה ועל הלחץ ניתן להגיע לתוצאות מעולות.
נערך לאחרונה על ידי doron_boogie ב 31/01/2022 14:15, נערך פעם 1 בסך הכל.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 98
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #5 

עכשיו הרגעתם אותי 😇... אני חדש בעסק הזה אבל גם שמתי לב שמסוג מסויים של קפה מפיק מצויין ומסוג אחר יוצא נס קפה ...
השתמשתי רק בכהה אבל לפי העין שמתי לב שיש כהה ויש כהה ... שמתי לב גם שפתעום משחקים עם תחינה כבר לא כל כך עובדים , הלחץ חליטה צונח , קפה מתחיל להיות מריר/סרוף . אבל מצאתי שני סוגים שמאוד עיקביים וב95% יוצא פגז ...עכשיו , שאתם גם מציינים את זה , נרגעתי ...

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3834
שם מלא: אורן
נתן תודות: 271 פעמים
קיבל תודות: 496 פעמים

שליחה #6 

מה הבעיות שבהן אתם נתקלים עם קפה בקלייה בהירה יותר? הכל פתיר והמאמץ שווה את זה לדעתי.

אם הטעם חמוץ לכם - העלו את טמפרטורת החליטה, האריכו את הפרה-אינפיוז'ן והשתמשו בטחינה דקה יותר.

אם אתם נתקלים בצ'אנלינג - שפרו את הפיזור, היישור והדחיסה של הקפה, ו/או השתמשו ב-puck screen. אני יכול לפרט יותר, אבל קודם מנסה להבין אם כאן הבעיה.

zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #7 

@boren
די ענית על השאלה.
צריך שליטה בטמפרטורה, פרה-אינפיוז'ן.
לא קיים במכונה בסיסית.

אני לא קונה קלייה בהירה.
בנונית וכהה (לפי הגדרת בית הקלייה)

zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #8 

30/01/2022 23:24  
dedk כתב:
עכשיו הרגעתם אותי 😇... אני חדש בעסק הזה אבל גם שמתי לב שמסוג מסויים של קפה מפיק מצויין ומסוג אחר יוצא נס קפה ...
השתמשתי רק בכהה אבל לפי העין שמתי לב שיש כהה ויש כהה ... שמתי לב גם שפתעום משחקים עם תחינה כבר לא כל כך עובדים , הלחץ חליטה צונח , קפה מתחיל להיות מריר/סרוף . אבל מצאתי שני סוגים שמאוד עיקביים וב95% יוצא פגז ...עכשיו , שאתם גם מציינים את זה , נרגעתי ...
...
איזה סוגים?

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

31/01/2022 6:17  
zovirax כתב:
@boren
די ענית על השאלה.
צריך שליטה בטמפרטורה, פרה-אינפיוז'ן.
לא קיים במכונה בסיסית.
...
פרה-אינפיוז'ן ארוך אפשר לעשות בכל מכונה ע"י עצירה ידנית של המשאבה לפני שהקפה מתחיל לזרום. כמה התוצאה תהיה עקבית אני לא יודע.

פרה-אינפיוז'ן שניתן לתכנות קיים במכונות לא מאוד יקרות, כמו לליט PL81T. מכונה שעולה כ-2400 ביבוא אישי וכוללת גם שליטה על טמפרטורה.

שליטה על טמפרטורה קיימת היום גם במכונות זולות יותר, אפילו פחות מ-2000 ש"ח ביבוא אישי. למשל לליט PL41TEM.

טחינה דקה יותר אני מקווה שכל מי שקורא את הדיון הזה יכול ליישם. כדאי לשכוח מהכלל של חליטה ב-25 עד 30 שניות ולנסות חליטות ארוכות יותר. גם מחליטה של 45 שניות אפשר לקבל קפה מצוין.
נערך לאחרונה על ידי boren ב 31/01/2022 9:12, נערך פעם 1 בסך הכל.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #10 

הערה מעניינת לגבי תחינה דקה : רק לא הבנתי האם אתה ממליץ על תחינה דקה יותר ושוט ערוך יותר ? כי לי זה לא כל כך עבד אם הקפה לא מתאים . אני לרוב בתחינה דקה מדי כדי לשמור יחסי זמן/נפח/לחץ המקובלים

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #11 

מה שלא ניסיתי , זה פרהאינפיוזן ידני מכוון שהבנתי מפורומים שונים אל יעילותו הלא גבוהה אם בכלל ...

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #12 

מה שאני מציע זה אותו אורך שוט, למשל יחס 1:2 בין מים לקפה טחון, אבל בחליטה ארוכה יותר כתוצאה מטחינה דקה יותר.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #13 

לא רואה סיבה שפרה-אניפיוז'ן ידני לא ייעשה את העבודה, במיוחד אם משתמשים ב-puck screen. האתגר יהיה לקבל עקביות.

zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #14 

מה ההגדרה של פרה-אינפיוז'ן? זרימה של מים לעוגיה ואז עצירה ? ואז המשך ההחליטה?
מה זה נותן?

לגבי זמני החליטה - אצלי זה סביב ה 30-40 שניות לחליטה 1:2 של 16.5 גרם

אין לי במכונה פיצ'רים (pid, פרה-אינפיוז'ן...) , אני לא מתכוון להחליף אותה.
פשוט למצוא את הקפה המתאים עבורה....

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #15 

31/01/2022 9:35  
zovirax כתב:
מה ההגדרה של פרה-אינפיוז'ן? זרימה של מים לעוגיה ואז עצירה ? ואז המשך ההחליטה?
מה זה נותן?
...
ברגע שהעוגיה ספוגה במים למשך זמן מה היא הופכת לאחידה יותר, דבר שעוזר לזרימה טובה יותר של המים בזמן החליטה.

zovirax פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #16 

ראיתי סירטונים של פרה-אינפיוז'ן לעשות את זה ידנית
לפתוח את מקציף בזמן החליטה כדי להוריד את הלחץ מהראש - ולסגור בטיפה הראשונה
לא בטוח שלזה התכוונת

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #17 

זו אחת האפשרויות. העיקר שהעוגיה תרטב (רצוי בלחץ נמוך) ותשאר ככה למשך מספיק זמן כדי להגיע למצב שהיא רטובה ברמה אחידה פחות או יותר.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #18 

עוד דבר לגבי קפה בהיר יותר עם תחינה דקה מאוד - מניסיוני הדל במכונה בסיסיות יחסית מה שלא תעשה , יוצא מר וסרוף ועוגיה בוצית (אחרת קפה דליל ובלי גוף). מה שעוד מקשה זה שאין כאן מעבר חלק בין תחינה גסה לדקה , כאן הכול מאוד חד .אני יכול לשחק עם טמפרטורה אבל לא עם לחץ וזרימה כי אין את זה במכונה שלי (באצם כן יכול לכוון OPV אבל זה כבר ממש כאב ראש לשנות גם אותו כל פעם במעבר בין סוגי קפה )ורק תחינה משפיעה על כל זה ביחד. בקיצור - הרבה יותר פשוט עבורי לקנות קפה מתאים . ביקשו כאן דוגמאות ממני אבל אני לא יודע מה מדיניות כאן בפורום
לגבי פרסום של קפה שהתאים ולא התאים לי אישית , לכן ימנע מזה ...מה שכן ,כפי שהבנתי שניהם מקליה מקומית 😜

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #19 

קפה בקליה בהירה לא אמור להיות מר ושרוף. אם כבר, אלה מאפיינים של קפה בקלייה כההץ הטעם הבולט בקליה בהירה הוא חמיצות, אבל יש עוד המון טעמים אחרים (וזה בדיוק מה שכל כך כיפי בקליות בהירות).

לגבי הטחינה, אם אתה חושב שהיא דקה מדי, נסה טחינה מעט גסה יותר. אם העוגיה רטובה, נסה להעמיס יותר קפה בסלסלה (אבל שים לב שאתה יכול לסגור את הידית ולפתוח אותה מבלי שהקפה נוגע ברשת).

לגבי ה-OPV, שווה לנסות להוריד את הלחץ. אולי מד הלחץ לא מדוייק ומה שמופיע כ-9 בר בעצם גבוה יותר. אין מה להפסיד מלנסות לחץ נמוך יותר. רבים אפילו מעדיפים חליטות ב-6 בר.

לגבי סוג הקפה, הכל טוב אם אתה מרוצה מהתוצאה. אבל אני לפחות לא נהנה יותר מקליות כהות. הטעם שלי השתנה עם השנים.

אני לא רואה שום בעיה שתשתף את שמות בתי הקלייה וסוגי הפולים שאתה קונה. זה רק תורם לפורום וכל זמן שאינך בעל עניין (כלומר בית קליה או חנות) אין עם זה שום בעיה.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #20 

לגבי puck screen - ה shower של IMS לא עושה באצם אותה עבודה ?
לגבי פרהאינפיוזן ידני - הרי אני מכניס ידית חליטה מיד אחרי פלאש כדי להוריד טמפרטורה אבל אם יעשה פרהאינפיוזן ידני זה לא יחזיר לי בחזרה לאותה טמפרטורה גבוהה ?

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”