הסאונד הכי טוב ששמעתי - מעולם

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #1 

לפני כשבועיים יצא לי, במקרה, לבקר אצל זוג ברמת גן בקשר לאיזה מגבר וינטאז'. תוך כדי הביקור ציין הבעל, כמעט בהיסח הדעת, שיש לו מגבר מנורות ישן בסלון ושהוא חובב אודיו. הוא ציין את השם Conrad Johnson ואני, בור שכמוני, עם הראש בתחת ופטיש כרוני לתוצרת יפאנית אמרתי לו בנונשלנטיות ומבלי להתבייש שלא שמעתי על מגבר כזה אף פעם. מה שלצערי היה נכון. בתור איש מחשבים עם השכלה אקדמאית בסיסית באלקטרוניקה, מגברי מנורות, בניגוד למגברי solid state, תמיד נראו לי כהייבריד של קסם שחור, וודו וקצת מדע בדיוני. לא נתפס לי בראש מעולם איך זרם אלקטרונים עובר בוואקום מאנודה לקטודה, מה האינטרס שלו, למה הוא זורח, וכל העסק תמיד נראה לי קצת מוזר... כאילו שיום אחד יודיע דובר הבית הלבן 'עבדנו עליכם כל השנים - את הטכנולוגיה הזו העתקנו מהיחידה שנפלה לידינו ברוזוול'.

בתערוכות שונות בעולם יצא לי הרבה פעמים להנות מסאונד מנורתי משובח אבל החוויה האודיטורית היתה מתפוגגת בשערי היציאה, בעיקר משום שמחירי המגברים המוצגים, עם המערכות הנלוות, היו מעבר לכל תפיסה ורמת הזמינות הכלכלית שלהם היתה אפסית. מין סוג כזה של מוצרים שרואים רק במגזינים פלצניים ויודעים שאף פעם לא יהיו בסלון שלנו - קצת כמו רכבי ספורט איטלקיים, שעוני יוקרה, מהדורות מוגבלות של וויסקי סקוטי ונערות אמצע במגזינים שונים. נחמד לראות מקרוב, לטעום, לשמוע - אבל זהו. לא מעבר לכך. בדרך-כלל, בתערוכות האלה, יש גם יותר מידי חוויות מכדי שאחת מהן תשאיר רושם בולט על-פני האחרות. לכן מגברי מנורות הם לא בדיוק המומחיות שלי. יש אחד שנקרא CS600 של Leben (חברה שהוקמה ע"י יוצאי Luxman) ששמתי עליו עין אבל יותר סביר שנצטרך להצטמצם לרכב אחד במשפחה - לפני שנוכל להכניס אחד כזה לסלון שלנו וזה לא הולך לקרות בקרוב.

Leben CS600

[img2=550x366]http://jeffsplace.me/wordpress/wp-conte ... lifier.jpg[/img2]

בכל מקרה, לאחר שהבנתי שיש לי הזדמנות לעשות סיבוב על מגבר מנורות שלא הכרתי - ביקשתי מבעל הבית אם הוא יכול להדגים לי. הוא דווקא שמח מאוד. הוא הוביל אותי לסלון (ענק, דו מפלסי ומרוהט בעץ כולל רצפה) ושם, לתדהמתי הרבה ראיתי שני מגדלים של Sonus Faber איטלקיים מדגם Amati Homage Anniversario נעוצים בעזרת ארבעת רגלי הדוקרנים הדורסניות שלהם ברצפה כמו נשר שתפס טלה קטן. את אלה אני כן מכיר. מכיר, מוכיר, ומשתחווה בהכנעה. מדובר באחד מזוגות הרמקולים הקרוב ביותר לשלמות חיצונית ואודיטורית שקיימים בעולם. עבודת אומנות איטלקית מפיסות מייפל בעלות שבע שכבות לכה מבריקה - עם פאנל אחורי בגימור שחור פנסתר. יש ברמקולים האלה יותר מתכות יקרות ממה שהיו לסבתא שלי בשידה בחדר השינה. מעולם לא שמעתי אותם לפני-כן (מצד שני גם מעולם לא נהגתי באסטון מרטין וגם לא יצאתי עם דוגמנית על) ולא ציפיתי לפגוש רמקולים כאלה ברמת גן.

Sonus Faber Amati Homage Anniversario

תמונה

עוד אני משתומם לי מיצירת הפאר הזו - שמחירה העכשווי, דרך אגב, תחזיקו חזק...$27,500 , והעיניים שלי נתקעו על החיבורים שלהם מאחור. לא הצלחתי לזהות עם מה הרמקולים האלה מחוברים (אבל זה נראה עבה ואיכותי - ונוצץ זהב בקצוות, ואני בטוח שמדובר כאן על 14 קאראט לפחות) אבל עניין אותי לראות מה יש בקצה השני של הכבלים האלה. התחלתי לעקוב אחריהם במבט והגעתי לשידת עץ עבה עם שני מדפים. המבט נתקע לי על עוד אחת מיצירות הפאר של עולם האודיו - הפעם יצירה בריטית. מדובר בקומפקט דיסק של חברת Meridian ולא פחות מאשר ה-Meridian MCD PRO 888 האגדי. (שימו לב שהתמונות האלה הן מתוך האתר של stereophile.com וכל הרכיבים האלה עברו ביקורות מדהימות של הפיין שמעקרים הכי גדולים בעולם).

Meridian MCD PRO 888

תמונה

מדובר בדגם קלאסי שעולה מעל ל-$1800 ונחשב לאחד הנגנים הטובים ביותר שיוצרו על ידי אחת החברות הדקדקניות ביותר בעולם. מבחינה חיצונית הוא נראה כאילו הוא עוצב על-ידי מחלקת ההאזנות של הק.ג.ב ולא על-ידי חברה אודיופילית מושבעת אבל מראה יכול להיות מטעה. את המכניזים הבסיסי Meridian קונים מ-Philips אבל חוץ מהעין והסרבו הם זורקים את הכל לפח. הם מחליפים את כל הרכיבים וכל הלוחות ולמעשה הופכים את המוצר הגנרי של היצרן המקורי למוצר hi-end שמוערך ביראת כבוד אפילו על-ידי הבריטים עצמם (שמעדיפים משום מה, ציוד hi-end אמריקאי).

לפני שהספקתי להתפעל מפיסת הטכנולוגיה המדהימה הזו כמו שצריך (בשלב הזה כבר היה לי לא נעים והתחלתי לחשוב שנפלתי על בית של מבקר או מוזיקאי סלבריטי שאני לא מכיר) המבט שלי נפל על המדף התחתון - ששם, זהרו וריצדו בחלק החשוך של השידה, 4 עיניים כתומות צהובות, באור רך, כמעט חלוש - אך מהפנט. הנה לכם הוודו הזה שוב של מגברי המנורות. זה היה ה-Conrad Johnson ולקח לי שבוע של מחקר אחר-כך כדי להבין מה בכלל ראיתי שם.

Conrad Johnson CAV-50

תמונה

שוב תמונה מ-stereophile.com ושוב ביקורת מדהימה ושוב אנחנו מדברים על משהו כמו $3000 בתור התחלה. ה-CAV-50 הוא יצור מיוחד. קונרד וג'והנסון היו שני כלכלנים ואודיופילים שבשנות השבעים לא היו שבעי רצון מהמערכות שהיו קיימות בשוק (תארו לכם איזה פדנטים אתם צריכים להיות בשביל שמוצרי האודיו של שנות השבעים לא יספקו אתכם) והם פתחו חברה שלהם בצפון וירג'ניה. הם התמחו בלקחת את כל מה שכן מצא חן בעיניהם במערכות סטראו קיימות ולשלב זאת במגברים איכותיים משל עצמם. הם קבעו כעיקרון שמערכות אודיו צריכות להיות פשוטות ביותר ושמעגלי הגברה צריכים לבצע רק זאת בלבד ושיש להפריד את חלקי המגבר השונים ולקצר את המוליכים המחברים אותם. ה-CAV-50 הוא מניפסט של הפילוסופיה הזו והוא נקרא Control Amplifier משום שמעגל ה-Tone Control שלו הוצא מהפרה-אמפליפייר והועבר לחלק הראשי (שסי). המגברים של קונרד וג'והנסון מתמחים ברמת רעש רקע נמוכה ביותר - גם כתוצאה משימוש ברכיבי על יוקרתיים וגם מפאת התכנון הגאוני שלהם. ה-CAV-50 הוא מגבר מנורות של 45 וואט לערוץ שמסמל, יותר משאר הדגמים, את פילוסופיית האודיו של המייסדים.

יצירת מופת - CAV-50

תמונה

'אז מה אתה אוהב לשמוע?' שאל אותי בעל הבית. אם הייתי אומר לו Led Zeppelin סביר להניח שהייתי מאבד נקודות אצל האיש הזה שלפתע ראיתי אותו באור שונה לחלוטין. האמת היא שלא בא לי על זפלין באותו רגע. משום מה התנגן לי בראש קארל אורף עם קרמינה בורנה שלו אבל זה נראה לי נדוש לחלוטין. כל טום, דיק והארי היו פולטים 'קרמינה בורנה' בסיטואציה הזו. כשזה קורה לי, שאני נמאס על עצמי, אני בדרך כלל הולך הפוך על הפוך ובוחר ב'מעוף הולקירים' של וואגנר אבל כבר העירו לי כמה פעמים, וציינו בפני שמות מההיסטוריה של אנשים אחרים שאהבו את וואגנר ואמרו לי שזה נושא טעון בישראל. אז פלטתי 'אני יודע... אולי Miles Davis'? וכנראה שלא יכולתי לשמח את מארחי יותר מכך משום שהיה נראה לי שהוא בעצם חובב ג'אז די רציני. הוא מייד שלף איזה דיסק אוסף של דייויס והזין אותו ל-Meridian, שיחק עם כמה בקרים בג'והנסון ואחר-כך הייתי צריך להתיישב.

בלי צחוק. גם היה חם נורא באותו יום וגם קצת הייתי בהלם. אישתו נכנסה לסלון עם קנקן מים קרים ורק לאחר ששתיתי קצת יכולתי לעכל את מה שאני שומע. המארח שלי כנראה כבר נתקל בתגובות כאלה - משום שהכורסא עליה נחתתי היתה בדיוק בגראונד זירו של הסונוסים - ולא נראה לי שזה מקרי. אם יש משהו שאני לא סובל זה תאורים של חוויות שמיעה בכתב. זה תמיד פלצני ותמיד המילה 'חם' משתרבבת לה איפשהו בתיאור. אז אני אחסוך לכם. אני רק יכול להגיד שהייתי מוכן להשבע שאני יושב בפאב אירי עשוי עץ ושמיילס דייויס עומד מולי ואם אני לא נזהר החצוצרה שלו פוגעת לי במצח או שהלחיים שלו מתפוצצות עוד שנייה ואני מתכסה ברוק.

המארח שלי, שאני חושד בו שהוא הוא עשה את הטריק הזה לעוד כמה 'חובבנים' כמוני, ידע בדיוק איזה סטאפ להשמיע. הפאברים ניגנו טבעי. לא יותר מידי באס, בלי צעקות של טוויטרים, ממש אפס show off בלי טיפת דאווין. סאונד טבעי לחלוטין. זה הזכיר לי קטע אחר. פעם, ב-1994, הייתי עם אבא שלי בניו-יורק ונכנסנו לאיזה בר בסוהו לשתות בירה. תוך כדי השיחה שלנו על הבר, שנסובה על איכות המילר דראפט ששתינו, אני מתחיל לשמוע את השיר 'boom boom boom boom' של John Lee Hooker. אבל מה, נשמע לי קצת שונה. מין אוטנטיות כזו. כשהסתובבתי, כמעט חטפתי התקפת לב. John Lee Hooker ז"ל, בכבודו ובעצמו, ישב 5 מטרים מאחורי עם הגיטרה האדומה שלו על במת עץ קטנה והשוויץ ביכולתו המדהימה מול כל שמונת הלקוחות וסגל הבית. אחר כך סיפרו לי שהוא עושה את זה מדי פעם. בא לבירה - ונשאר לנגן. ככה אני הרגשתי שם ברמת גן. באתי לשמוע מוזיקה וקיבלתי הופעה חיה. הייתי בהלם. נורא התביישתי שלא הכרתי את ה-Conrad Johnson לפני כן והיה לי דחף כמעט בלתי נשלט לחבק חזק את אחד הרמקולים המדהימים האלה ולהריח את גימור העץ שלהם - אבל התאפקתי. לא שמעתי סאונד כזה מעולם. לא ציפיתי לשנייה להתקל במערכת חלומית כזו בסוף רמת-גן אצל זוג פנסיונרים ולא היה לי מושג שרפרודוקציה של מוזיקה יכולה להגיע לרמות כאלה.

בשבועיים האחרונים הייתי תקוע בחור סובייטי בסיביר עם צוות מהנדסים שלא התקלח חצי שנה, עם יתושים בגודל כדור פינג-פונג ובלי מזגן. הדבר היחידי שהחזיק אותי זה שני בקבוקי ג'ק דניאלס שהצלחתי להבריח פנימה והחיפושים שלי בגוגל אחרי הרכיבים של אותו סטאפ יחיד במינו שנתקלתי בו - במקרה, דווקא בסוף רמת-גן.
נערך לאחרונה על ידי tnsilver ב 02/07/2012 13:53, נערך 10 פעמים בסך הכל.

MONI
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1341
נתן תודות: 482 פעמים
קיבל תודות: 70 פעמים

שליחה #2 

נשמע שנהנית !
אהבתי את הסיפור / סיקור
צניעות בעל הבית מרשימה
כן יירבו :D
you can fool some people sometimes
but you can't fool all the people all the time !

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069
נתן תודות: 339 פעמים
קיבל תודות: 366 פעמים

שליחה #3 

יופי של סיפור! (Y) :) כיף לקרוא. (Y)
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

Form78HiFi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1118
נתן תודות: 51 פעמים
קיבל תודות: 129 פעמים

שליחה #4 

מעולה.

mdls
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 96
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #5 

אחרי כתבה כזאת אני צריך להחליף מקלדת.
הריר שנשפך גורם לקצר...

Jonny123
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1526
נתן תודות: 12 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

שליחה #6 

נשמע מדהים!
(Y)

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #7 

(Y) יופי של סיקור!
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

ילדיעפים
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9318
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #8 

יופי של ביקור-מסכים עם כל מילה,רק צריך לשמוע כדי לוודא אמיתות :) מאמין שהתשבוחות קרובות למציאות (Y)
אמן מייסר

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78860
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5391 פעמים

שליחה #9 

נהנתי מאוד לקרוא!

niko
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4962
שם מלא: איתן
נתן תודות: 911 פעמים
קיבל תודות: 451 פעמים

שליחה #10 

תענוג, יופי של כתיבה וסיפור (f)
8)
רשימת הציוד: Paradigm Signature S8v2| JVC X5500| Arendal sub 2V| Arendal center 1723| SVS ultra surround|KEF T101 Atmos | Anthem MRX 1140

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 972
נתן תודות: 487 פעמים
קיבל תודות: 213 פעמים

שליחה #11 

נהניתי לקרוא, נקרעתי מצחוק מהפסקה האחרונה. אני מכיר את הסיטואציה מהימים שהייתי מהנדס שרות מעופף לכל מיני חורים על הגלובוס.
אבל יש בעיה עם חוויה כזו. מצד אחד, כל אחד מאיתנו מאחל לעצמו שתצנח לו הלסת ממה שהוא שומע. מצד שני, קצת בעיה לחזור הביתה ולהפעיל את המערכת הביתית האישית אחרי דבר כזה.
זה לא ככה תום?
Rust never sleeps

molvy
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 7041
נתן תודות: 1274 פעמים
קיבל תודות: 1461 פעמים

שליחה #12 

נראה לי שהמערכת ששמעת ככול שתהייה טובה אינה טובה כמו יכולת הכתיבה שלך :)

מאוד נהניתי לקרוא ולרגע ישבתי שם בכורסא עם לסת שמוטה המום מהחוויה. הקריאה עשתה לי דה ז'וו (או שאיך שכותבים את זה) לשנות התשעים בארצות הברית בחנות שכוחת אל עם ציוד לא נתפס שם השמיעו לי את הקטע האחרון בתקליט Abbey Road עם סט אפ שאין לי מוסג מה היה.... וכמוך נפלתי בריצפה.

רגעים מאוד מזוקקים בחיים שנותרים להמון זמן כחוויה בלתי נשכחת.

LiorDrZ
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1777
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 190 פעמים

שליחה #13 

נהניתי מאד לקרוא את הפוסט שלך. יש לך יופי של יכולת כתיבה - תודה! (Y)

tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #14 

BennyO כתב:נהניתי לקרוא, נקרעתי מצחוק מהפסקה האחרונה. אני מכיר את הסיטואציה מהימים שהייתי מהנדס שרות מעופף לכל מיני חורים על הגלובוס. אבל יש בעיה עם חוויה כזו. מצד אחד, כל אחד מאיתנו מאחל לעצמו שתצנח לו הלסת ממה שהוא שומע. מצד שני, קצת בעיה לחזור הביתה ולהפעיל את המערכת הביתית האישית אחרי דבר כזה.
זה לא ככה תום?
...
מאה אחוז. זה בדיוק ככה. קניתי מהזוג הזה Luxman L430 וכל פעם שאני מפעיל אותו, יש לי מין ציפיה כזו בתת-מודע שהוא יישמע כמו המערכת בסלון של הבעלים הקודמים. למרות שמדובר במרצדס של המגברים היפאנים - הוא לא מתקרב לסאונד ההוא. די מבאס.

אבל - ממש לפני הנסיעה הארורה לרוסיה הגיעה אלי ההזמנה מ-Parts ConneXion עם הקבלי פילטר החדשים של ה-9090. הפעם סגרתי חשבון ישן עם עצמי (בפעם הקודמת התקמצנתי והזמנתי זוג קבלי סנאפ של Cornel Dubilier שהיו צריכים להיות מותקנים בפח הזבל ולא במכשיר בסלון) והזמנתי קבלי אודיו מסדרת KG של Nichicon. זוג שמן ובשרני מדגם Gold Tune. גם עליתי קצת בפראדים אחרי מחקר זהיר בנושא. הייתי צריך להתקין זוג קלמפות חדשות של 50 מ"מ במקום ה-40 מ"מ הסטנדרטי אבל היה שווה כל טיפת זיעה. אחרי השידרוג הזה, וכיונון bias ו-DC offset כמו שצריך - ושימוש בפטיפון ולא ב-CDP יש ל-9090 שלנו סאונד שלא מפגר הרבה אחרי ה-Conrad Johnson.

שידרוג קבלי פילטר של 9090 - הקטסטרופה הסינית החוצה

תמונה

העלית היפאנית - פנימה

תמונה

אמנם ה-4311 שלנו הם לא סונוסים איטלקיים אבל השילוב הזה של מוניטורים אמריקאיים מהתקופה הטובה, פאר התוצרת היפאנית, רכיבי על אלקטרוניים, ראש מגנטי מצויין וסלון קטן ואקוסטי - מפיקים סאונד לא רע בכלל ודי מעבירים לי את חווית האודיו (הדי טראומטית מבחינתי) שעברתי לפני שבועיים. ל-L430 יש Phono Stage בן אלף... הפכתי אותו לפרה-אמפ של ה-9090 שהפך להיות ה-Power שלנו. ל-9090 יש קדם מגבר פונו בינוני משהו וה-Luxman מחפה על המגרעות הגנריות האלה בצורה ראויה לציון. אני מאושר, אשתי מאשרת והשכנים מתלוננים - מה שהופך אותנו לממש בעננים.

Luxman L430 לאחר שנים באכסנה - עובר כיונון bias וניקיון כללי - מגבר משולב של 100 וואט לערוץ בפני עצמו - אך מתאפיין בפרה-אמפ פונו משובח (כולל ראש MC) ויכולת הפרדה מלאה בין לוחות ההגברה ללוחות הפרה-הגברה. עם כל הכבוד ל-Luxman אנחנו נהפוך אותו לפרה-אמפ שלנו וניתן ל-Sui לעשות את עבודת השרירים:

תמונה
נערך לאחרונה על ידי tnsilver ב 02/07/2012 14:14, נערך 4 פעמים בסך הכל.

yoav4x4
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 2611
שם מלא: יואב בן חורין
נתן תודות: 233 פעמים
קיבל תודות: 131 פעמים

שליחה #15 

(Y) אחלה כתיבה! ממש הרגשתי כאילו אני איתך אי שם בסוף רמת גן....
ככל שאני לומד יותר אני מבין שאני יודע פחות...

Lee
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4282
נתן תודות: 280 פעמים
קיבל תודות: 466 פעמים

שליחה #16 

(Y) סקירה מעולה, תענוג לקרוא.

tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #17 

yoav4x4 כתב:(Y) אחלה כתיבה! ממש הרגשתי כאילו אני איתך אי שם בסוף רמת גן....
...
זה נקרא קריית קריניצקי וזה מקום הזוי. מין פיסת מקום כפרי ירוק כזה בדרך לתל-השומר, בצד המזרחי של כביש גהה מוקף פארקים באמצע גוש הבטון הרציף הכי גדול במזרח התיכון - לא קשור בכלל. את הארנונה שם משלמים לעיריית רמת-גן למרות שזה נראה שייך לגבעת שמואל. יש שם מגרשים הזויים של 4\3 דונם שאלוהים יודע איך משיגים אותם באמצע גוש דן. אפילו לרחוב יש שם בלתי נתפס: רחוב יעקוב כהן. (המשורר - לא הבדרן ובכלל קוראים לו כהאן ולא כהן אבל ההומור מתאים למקום). תודה!

rooster
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 620
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 47 פעמים

שליחה #18 

מדהים.
כמה כיף לקרוא.

האפקט הזה של לשמוע שיר ב"הופעה חיה" כשאתה בעצם בסלון שלך קרה גם לי, כהשהאזנתי לראשונה לסנסוי 9090.
זה בטח כאין וכאפס מול מה שאתה עברת.
מקנא.

HazooM
כתב
כתב
תגובות: 6805
נתן תודות: 306 פעמים
קיבל תודות: 959 פעמים

שליחה #19 

אחלה כתיבה (Y)

קרוקס44
סמל אישי של משתמש