סלון חדש והמסע למערכת חדשה 5.1.2

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
akira פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 317
נתן תודות: 33 פעמים
קיבל תודות: 8 פעמים

שליחה #1 

בימים אלו אני משפץ מדירה מהיסוד, וכמובן שבדרך גם תגיע מערכת חדשה.
מעבר לכך שאני מתכנן לשתף כאן בתהליך, אשמח גם לקבל עצות וטיפים למערכת.
כיום אני עם מערכת שכוללת מקרן עם מסך 100" (רואים נהדר, אבל כשלא מואר), במה קדמית של פאראדיים כולל Floorstanders ורמקולים אחוריים של Polk S10e.

התכנון בסלון החדש הוא לשדרג ל 5.1.2, ושהמערכת תהיה עם לוק נקי לבקשת ההנהלה - כלומר בלי רמקולים מסיביים (רק on-wall), במקום מקרן טלויזיה (85" או 98"), ובלי שידה מתחת לטלויזיה.
במלים אחרות, מה שכנראה ישאר מהמערכת הקיימת זה הרסיבר (Anthem MRX720) והסאב (SVS SB-2000). כל הרמקולים יוחלפו ועל הדרך התכנון להוסיף גם אטמוס.

זה התכנון הכללי של הסלון: יש קיר ברוחב 3 מטר שמיועד לטלויזיה ורמקולים מקדימה, מול הספה (שתהיה צמודה לקיר כי הרוחב הוא בערך 3.25 מטר)

מבחינת תכנון, לא בחרתי כרגע רמקולים (מוקדם מדי, גם תזרימית וגם כי יש עוד 3-4 חודשים), אבל הקירות כבר בתהליך בנייה וזה הזמן לסגור את תוכנית החשמל - כולל העברת הכבלים.

זה התכנון מיקום של הכבלים בסלון, אשמח למשוב :)
העוגן הוא הטלויזיה, שתהיה במרכז הקיר (של ה-3 מטר), ברוחב 2.2 מטר. החלק התחתון של הטלויזיה בגובה 60 ס"מ מהרצפה.
התקנת רמקולים קדמיים: 20 ס"מ מצד של הטלויזיה, כך שבכל מקרה ישאר מרווח של 5-10 ס"מ בין הרמקול לטלויזיה, וגם לקירות מהצד השני.
מרחק בין רמקולים (עבור טלוויזיה 98"): 2.6 מטר
גובה מרכז רמקול מהרצפה: 1.1 מטר (קצת מתחת לאמצע הצג)
התקנת רמקול סנטר: מיקום רוחבי: במרכז הטלויזיה
גובה מרכז רמקול מהרצפה: 45 ס"מ (גם כאן, שיהיה מרווח של כמה ס"מ בין הטלויזיה לרמקול)
התקנת רמקולי סוראנד (דיפול/ביפול): גובה מרכז: 1.4 מטר (כ 40 ס"מ מעל האוזניים)
רוחב: 3.2 מטר בין מרכזי רמקולים (ממורכז בספה/מרכז טלויזיה), נושק לקצה הספה.
התקנת רמקולי אטמוס (זוג): על התקרה, מרחק מקיר אחורי: 1.2 מטר (בערך 30 ס"מ מקצה הספה קדימה)
רוחב בין רמקולים: 2.8 מטר [ממורכז לפי טלויזיה]

אציין שיש קורה במרכז הסלון, הקו המקווקו בין העמודים, בגובה של 30 ס"מ. מקווה שזה לא יפריע יותר מדי לאטמוס.

הערות, עצות, משוב?

Akila
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 279
שם מלא: Joel Strikovsky
נתן תודות: 90 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #2 

1. לא לשים רמקולים סוראנד דיפול/ביפול בתצורה של אטמוס...
זה נוגד את ההנחיות של דולבי
https://htmag.co.il/phpbb/viewtopic.php ... #p3373757+

2. לא להתקין את הסוראנד גבוהה (בגלל שאתה בתצורה של אטמוס עם רמקולים עליוניים).
לסאונד אופטימלי, עדיף גובה האוזן, אבל בכל מקרה שלא יחרוג מ 20 מעלות זווית מגובה האוזן בגובה
או עד גובהה של 0.7 מגובהה החדר (הנמוך מהשניים).
-
-
https://dolby.my.salesforce.com/sfc/p/# ... bVSl4LrbUQ

3. באופן כללי איפה שתכננת לשים את האטמוס נראה אופטימלי.
-
אני לא סובל מאי שפיות, אני נהנה ממנה.
פעם סבלתי מפיצול אישיות, היום אנחנו מרגישים הרבה יותר טוב.
רשימת הציוד: Denon X3800H | (A1 Evo AcoustiX) | Speakers layout: 7.1.4 | TCL 75C935 | 4K Video: Nvidia Shield 2019 Pro & Homatics R 4K Plus | Android TV | Ugoos AM6B+ | CoreELEC NG (avdvplus R9)

niko
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4961
שם מלא: איתן
נתן תודות: 911 פעמים
קיבל תודות: 450 פעמים

שליחה #3 

Akila
מכיוון שהסלון(כל סלון) נוגד את ההנחיות של דולבי... לדעתי בי פולריים הם הפיתרון הנכון לסלון בתצורה
כזו כשהספה צמודה לקיר אחורי אבל הכי טוב שakira ישמע בעצמו ויחליט, אני מהמר שיהיו בי פולריים.
8)
רשימת הציוד: Paradigm Signature S8v2| JVC X5500| Arendal sub 2V| Arendal center 1723| SVS ultra surround|KEF T101 Atmos | Anthem MRX 1140

עופרפולק
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7392
נתן תודות: 21 פעמים
קיבל תודות: 501 פעמים

שליחה #4 

אין לו ברירה כי הוא הולך לשים רמקולים בתוך הקיר ופה גם יש לך פחות דגמים
Sony 1040
Monitor mass

Amir64
גורו
גורו
תגובות: 10913
נתן תודות: 215 פעמים
קיבל תודות: 1941 פעמים

שליחה #5 

21/12/2025 9:47  
עופרפולק כתב:
...
איפה ראית שהוא הולך לשים רמקולים בתוך הקיר?
לא אמר כזה דבר...

Akila
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #6 

21/12/2025 6:54  
niko כתב:
Akila
מכיוון שהסלון(כל סלון) נוגד את ההנחיות של דולבי... לדעתי בי פולריים הם הפיתרון הנכון לסלון בתצורה
כזו כשהספה צמודה לקיר אחורי אבל הכי טוב שakira ישמע בעצמו ויחליט, אני מהמר שיהיו בי פולריים.
...
זה לא שייך לחדר, עם זה סלון או לא.
זה שייך לטכנולוגיה וכוונת היוצר בזמן המסטרינג של הסאונד.
אטמוס מבוסס על דיוק אובייקט במרחב הסאונד התלת מימד.
ברגע שמשתמשים ב-ביפולאר (דיפולאר ממש אסור בתכלית האיסור) אתה מתשתש את דיוק האובייקטים במרחב הסאונד התלת מימד.
לרמה כזו שאתה עלול אפילו לשמוע את האובייקט בצד-קדימה במקום מאחור (אם יש איזה קיר שמקפיץ את הסאונד שאליו מכוון אחד הדרייברים).
אתה סתם תקבל סאונד רחב יותר עם ביפולאר, אבל לא דיוק מיקום סאונד..
אטמוס זה לא סתם 5.1 או 7.1 סתתי כמו בעבר, זה מבוסס אובייקטים ודיוק של מיקום האובייקט שנכתב בדיוק רב במטה-דטה.
הרסיבר שלך לוקח את זה בחשבן ואת הנתונים שבמטה-דטה של האטמוס ומפעיל עוצמות שונות בכל הרמקולים ע"מ לקבל את הדיוק הרצוי.
ברגע שאתה "משבש" את זה באמצעות רמקול ביפולאר, המטה-דטה של האטמוס הופך להיות שגוי, כי הסאונד שיצא לא יתאים
למה שהרסיבר כיוון.
זה גם מאד קשור לעובדה לאיך העשו מסטרינג לסאונד.
ואת זה האולפנים תמיד עושים ע"פ ה specs של אטמוס שבו היוצר
לקח בחשבון ש monopole יהיה בשימוש.
רשימת הציוד: Denon X3800H | (A1 Evo AcoustiX) | Speakers layout: 7.1.4 | TCL 75C935 | 4K Video: Nvidia Shield 2019 Pro & Homatics R 4K Plus | Android TV | Ugoos AM6B+ | CoreELEC NG (avdvplus R9)

Amir64
גורו
גורו

שליחה #7 

מידע האטמוס בנוי מעל הבסיס של 5.1.
אובייקטי האטמוס הם רק חלק מאוד קטן בסאונד הכללי של הסרט.
רוב הזמן לא שומעים תוכן עם אטמוס, וגם אם כן, החיסרון של סוראונדים מונופוליים שקרובים מידי לספה גדול יותר מההשפעה השלילית של ביפולאריים על הסאונד מאטמוס.

יש את ההנחיות של דולבי, ויש את המציאות.
כל המאסטרינג שאתה מדבר עליו לא מתוכנן למגבלות שנוצרות כשיש ספה צמודה לקיר.

אז בסוף... אין אסור גורף.
יש מכלול של יתרונות וחסרונות, וכל אחד מוצא את הפשרה שהוא רוצה.

niko
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #8 

Akila מכיר את ההסבר והכל טוב ויפה אבל לפי דולבי אני יושב במרכז החדר ומיקום מדויק של הרמקולים.
בחיים האמיתיים של הסלון :) זה פחות עובד ואני מדבר מתוך ניסיון אישי של מעבר מרמקול רגיל בתור סראונד לרמקול בי פולאר במקרים של ישיבה
בצמוד לקיר אחורי.
כאשר רמקול בי פולאר מעברי קול של סראונד מימין לשמאל ולהיפך, מרגישים לא לוקאליים ונותנים מעטפת סאונד למרות הישיבה בצמוד לקיר אחורי.

עם רמקול "רגיל" זיהיתי בדיוק מאיפה יוצא הצליל ואת מיקום הרמקול(לרעה), ברוב המקרים הרמקול הרגיל יהיה על הקיר ו " יורה" קדימה שזה בכלל
איבוד/הנחתה של תדרי היי ומיד - פגיעה משמעותית בתוצאה.
במידה ויושבים במרכז החלל ויש סראונד וסראונד BACK והסראונד בצדדים ואפילו טיפה קדימה לקו ה MLP אז אני יכול להבין את ההיגיון.

אפשר גם להסתכל על שרשורים שהיו פה לאחרונה על אנשים עם בי פולאר וישיבה צמודה לקיר אחורי.

יכול להוסיף שאחת המערכות הטובות ששמעתי היא עם סראונד בי פולאר, סראונד BACK ו - 4 אטמוסים - חווית סראונד משובחת.

כתבת: זה גם מאד קשור לעובדה לאיך העשו מסטרינג לסאונד.
ואת זה האולפנים תמיד עושים ע"פ ה specs של אטמוס שבו היוצר
לקח בחשבון ש monopole יהיה בשימוש.

אפשר לשאול איך הישיבה אצלך?
האם יצא לך להשוות בי פולאר לרמקול רגיל?
8)
רשימת הציוד: Paradigm Signature S8v2| JVC X5500| Arendal sub 2V| Arendal center 1723| SVS ultra surround|KEF T101 Atmos | Anthem MRX 1140

Akila
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

21/12/2025 14:50  
niko כתב:
Akila מכיר את ההסבר והכל טוב ויפה אבל לפי דולבי אני יושב במרכז החדר ומיקום מדויק של הרמקולים.
בחיים האמיתיים של הסלון :) זה פחות עובד ואני מדבר מתוך ניסיון אישי של מעבר מרמקול רגיל בתור סראונד לרמקול בי פולאר במקרים של ישיבה
בצמוד לקיר אחורי.
כאשר רמקול בי פולאר מעברי קול של סראונד מימין לשמאל ולהיפך, מרגישים לא לוקאליים ונותנים מעטפת סאונד למרות הישיבה בצמוד לקיר אחורי.

עם רמקול "רגיל" זיהיתי בדיוק מאיפה יוצא הצליל ואת מיקום הרמקול(לרעה), ברוב המקרים הרמקול הרגיל יהיה על הקיר ו " יורה" קדימה שזה בכלל
איבוד/הנחתה של תדרי היי ומיד - פגיעה משמעותית בתוצאה.
...
ההנחה שלי שהוא יתלה את האחוריים/צדדים נוטה לכיוון הספה.
אם זה יורה קדימה, אז זה כמעט שווה ערך לזה שאין אחוריים.

אני מבין מאיפה אתה מגיע ומקבל את הטענה שלך כטענת נגד רבת מישקל.
מה שרוב האנשים לא מבינים בנושא הכללי של ניגון אודיו ב-Atmos.
זה לא קשור לכמה גדול ההבדל; זה לא רלוונטי.
השאלה האמיתית היא: האם אתה רוצה את הצליל שהתכוון אליו היוצר? אם כן,
אז ישנה רק אפשרות אחת: התקן רמקולים מונופוליים (Direct radiating).
כל דבר אחר הוא לא מדויק ולא כפי שהתכוון היוצר, לא משנה כמה גדול ההבדל או כמה אתה מעדיף (או לא מעדיף) את הצליל.
niko כתב:
אפשר לשאול איך הישיבה אצלך?
...
אני לא דוגמה טובה, כי אצלי הישיבה אופטימלית.
https://htmag.co.il/phpbb/viewtopic.php ... #p3391100+
niko כתב:
האם יצא לך להשוות בי פולאר לרמקול רגיל?
...
בעבר, אבל לא בתצורה/רצועת שמע באטמוס..
21/12/2025 14:28  
Amir64 כתב:
מידע האטמוס בנוי מעל הבסיס של 5.1.
אובייקטי האטמוס הם רק חלק מאוד קטן בסאונד הכללי של הסרט.
רוב הזמן לא שומעים תוכן עם אטמוס, וגם אם כן, החיסרון של סוראונדים מונופוליים שקרובים מידי לספה גדול יותר מההשפעה השלילית של ביפולאריים על הסאונד מאטמוס.

יש את ההנחיות של דולבי, ויש את המציאות.
כל המאסטרינג שאתה מדבר עליו לא מתוכנן למגבלות שנוצרות כשיש ספה צמודה לקיר.

אז בסוף... אין אסור גורף.
יש מכלול של יתרונות וחסרונות, וכל אחד מוצא את הפשרה שהוא רוצה.
...
אני מקבל את מה שאתה אומר.

niko
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #10 

תגובה מיותרת שלי
8)

Amir64
גורו
גורו

שליחה #11 

21/12/2025 16:27  
Akila כתב:
...
נקודה למחשבה...
לא קיים פס קול שתוכנן להישמע עם רמקולים שאינם מונופוליים,
ובכל זאת, הם קיימים ויש סיבות למה הם קיימים.
בדיוק כמו שלא קיים פס קול שתוכנן להיות מנוגן ע"י סטליטים, ובכל זאת הם קיימים.

Akila
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

21/12/2025 17:32  
Amir64 כתב:
נקודה למחשבה...
לא קיים פס קול שתוכנן להישמע עם רמקולים שאינם מונופוליים,
ובכל זאת, הם קיימים ויש סיבות למה הם קיימים.
בדיוק כמו שלא קיים פס קול שתוכנן להיות מנוגן ע"י סטליטים, ובכל זאת הם קיימים.
...
לא הכי מדוייק.
קיים פס קול שקוראים לו "אטמוס", שתוכנן להישמע ע"פ המלצת דולבי באופן מסויים,
שעל פיו הסטודיוים פעלו ועשו לו מאסטרינג (עם רמקולים monopole).
בדומה לזה שעושים מאסטרינג לדולבי וויזאן על Reference Monitor של 4000NITs (כגון ה Sony BVM-HX3110)
אז הדיוק וכוונת היוצר מבוסס על רמקולים Monopole.
הביפולאר קיימים ויש סיבות למה הם קיימים, אבל הייעוד שלהם לא היה ומעולם לא התיימר להיות בשביל אטמוס,
לא בשביל זה יש אותם (או לפחות זו לא האדיאל).
הם קיימים לצרכים אחרים, ל Sound Stage רחב , כמו מוזיקה או סרטים מבוססי ערוצים (הם היו מצויינים לסרטים של ProLogic לדוגמה),
אבל זה מיועד רק למי שמתעדף Sound Stage רחב על חשבון דיוק אובייקט.
אבל כל העניין והמהות של אטמוס זה דיוק אובייקטים במרחב התלת מימד, זה מה שמבדיל אותו מסאונד מבוסס ערוצים.
אז על ידי הצבת רמקולים בי-פולאריים, אתה מפספס את המטרה שלשמה השקעת כ"כ הרבה באטמוס שלך בבית.
אם אתה הולך כברת דרך להשקיע בתצורה של אטמוס ברמקולים, למה להחריב את זה עם זוג רמקולים שלא בנוים לזה?
או לפחות לא לנצל את זה כמו שצריך...
עם ביפולאר, אז כבר תראה את הסרט ב 5.1 רגיל,
ולא תשמע הבדל בינו לבין אותו סרט באטמוס (חוץ מהסאונד העליון, שהוא ישאר בסדר כאטמוס).
פשוט החרבת את האטמוס כאטמוס (לפחות בשכבת ה bed), בשביל Sound Stage רחב יותר...
ונותרת עם סאונד ערוצים בכללי (חלקי, כי הסאונד העליון, הוא ישאר בסדר כאטמוס).

אם אתה רוצה אטמוס במלוא תיפארתו שלשם זה השקעת כ"כ הרבה, אז לך על monopole,
אם מעניין אותך Sound Stage רחב על חשבון דיוק אטמוס ע"פ כוונת היוצר, אז לך על בייפולאר.
זה מאוד פשוט, זה לא כזה מורכב.

נ.ב. סטליטים, זה גם monopole , אז זה בסדר גמור מבחינת מימוש אטמוס ע"פ כוונת היוצר.
יש בעיות אחרות שזה לא ממש full range, אבל זה כבר נושא אחר לדיון אחר שלא קשור למימוש אטמוס כראוי על פי כוונת היוצר.

avihuli
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8994
נתן תודות: 1565 פעמים
קיבל תודות: 1347 פעמים

שליחה #13 

21/12/2025 17:32  
Akila כתב:
...
מה זה אותו הצליל שהתכוון אליו היוצר או במילים אחרות "המקור" ?
מוזמן ואשמח שתגיב כאן בדיון שפתחתי בשביל לא לסטות מנושאו של פות"ש.
https://htmag.co.il/phpbb/viewtopic.php?t=400927
7.1.2 | SVS Ultra Evolution: Bookshelf / Center / Elevation, Focal Bird, M&K M40T, SB-3000 R.
.
רשימת הציוד: LG 77C9 | Yamaha RX-A2050 / BD-A1020, Emotiva BasX A-150 | Xbox X, Wii | SVS SoundPath Cable: Subwoofer / RCA / Ultra Speaker | HDMI Cable: RuiPro 8K Fiber Active Optical 2.1 / Ultra High Speed

avihuli
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8994
נתן תודות: 1565 פעמים
קיבל תודות: 1347 פעמים

שליחה #14 

20/12/2025 21:48  
akira כתב:
כיום אני עם מערכת שכוללת מקרן עם מסך 100" (רואים נהדר, אבל כשלא מואר), במה קדמית של פאראדיים כולל Floorstanders ורמקולים אחוריים של Polk S10e.

התכנון בסלון החדש הוא לשדרג ל 5.1.2, ושהמערכת תהיה עם לוק נקי לבקשת ההנהלה - כלומר בלי רמקולים מסיביים (רק on-wall), במקום מקרן טלויזיה (85" או 98"), ובלי שידה מתחת לטלויזיה.
במלים אחרות, מה שכנראה ישאר מהמערכת הקיימת זה הרסיבר (Anthem MRX720) והסאב (SVS SB-2000). כל הרמקולים יוחלפו ועל הדרך התכנון להוסיף גם אטמוס.

זה התכנון הכללי של הסלון:
image.png
יש קיר ברוחב 3 מטר שמיועד לטלויזיה ורמקולים מקדימה, מול הספה (שתהיה צמודה לקיר כי הרוחב הוא בערך 3.25 מטר)

מבחינת תכנון, לא בחרתי כרגע רמקולים (מוקדם מדי, גם תזרימית וגם כי יש עוד 3-4 חודשים), אבל הקירות כבר בתהליך בנייה וזה הזמן לסגור את תוכנית החשמל - כולל העברת הכבלים.

העוגן הוא הטלויזיה, שתהיה במרכז הקיר (של ה-3 מטר), ברוחב 2.2 מטר. החלק התחתון של הטלויזיה בגובה 60 ס"מ מהרצפה.
התקנת רמקולים קדמיים: 20 ס"מ מצד של הטלויזיה, כך שבכל מקרה ישאר מרווח של 5-10 ס"מ בין הרמקול לטלויזיה, וגם לקירות מהצד השני.
גובה מרכז רמקול מהרצפה: 45 ס"מ (גם כאן, שיהיה מרווח של כמה ס"מ בין הטלויזיה לרמקול)
התקנת רמקולי אטמוס (זוג): על התקרה, מרחק מקיר אחורי: 1.2 מטר (בערך 30 ס"מ מקצה הספה קדימה)

אציין שיש קורה במרכז הסלון, הקו המקווקו בין העמודים, בגובה של 30 ס"מ. מקווה שזה לא יפריע יותר מדי לאטמוס.

הערות, עצות, משוב?
...
גובה הקורה זה "עניין" מבחינתי גם ברמת הסאונד (למרות שעם כיול ניתן למזער את ההשפעה) והן מהבחינה העיצובית.
היא מאוד גבוהה ולכן הייתי משטח את הקורה כך שתהיה סימטרית מ-2 צדדיה ביחד למרכז המסך באמצעות יצירת אלמנט עיצובית כלשהו עם הנמכת גבס ועל זה להתקין את האטמוסים.
אפשר למתוח אותה לדוגמא ימינה ואז מ-2 צדדיה לעשות פסי תאורה נסתרים.
לחפות בעץ מסביב ולייצר דוגמא מקבילה בצד ימין ואז יש אלמנט עיצובי שמטשטש את החוסר סימטריות.
אין קנ"מ מדויק אבל אם אפשר למרכז את הטלוויזיה ביחד לקורה זה יכול להיות מצוין.
7.1.2 | SVS Ultra Evolution: Bookshelf / Center / Elevation, Focal Bird, M&K M40T, SB-3000 R.
.
רשימת הציוד: LG 77C9 | Yamaha RX-A2050 / BD-A1020, Emotiva BasX A-150 | Xbox X, Wii | SVS SoundPath Cable: Subwoofer / RCA / Ultra Speaker | HDMI Cable: RuiPro 8K Fiber Active Optical 2.1 / Ultra High Speed

עופרפולק
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #15 

כתב.... און וול .... תקראו מה כתב זה בערך באמצע .
Sony 1040
Monitor mass

itay123
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7437
נתן תודות: 498 פעמים
קיבל תודות: 981 פעמים

שליחה #16 

20/12/2025 21:48  
akira כתב:

זה התכנון הכללי של הסלון:
image.png
יש קיר ברוחב 3 מטר שמיועד לטלויזיה ורמקולים מקדימה, מול הספה (שתהיה צמודה לקיר כי הרוחב הוא בערך 3.25 מטר)

הערות, עצות, משוב?
...
היי
לא קראתי כל השרשור, אבל עברתי פה ושם על כמה דברים...

אחלה פרויקט, ותכנון מוקדם של נקודות חשמל/כבלים זה בדיוק מה שחוסך כאב ראש אחר כך.
דיפול/ביפול מול מונופול, אני חושב שצריך להפריד בין "מה אידיאלי לפי הספר" לבין "מה עובד בסלון אמיתי עם ספה על הקיר".
אם המטרה שלך היא אטמוס מדויק (אובייקטים ממוקמים, תנועה נקייה מאחור/מעל), אז כן, מונופול (Direct Radiating) הוא הבחירה הבטוחה, ודיפול באמת פחות מתאים.
עם זאת, אצלך יש מגבלה שמכתיבה מעט אחרת הדברים, הספה צמודה לקיר אחורי. במצב כזה, סראונד מונופול קרוב מדי יכול להפוך ל"רמקול ליד האוזן" וזה לפעמים יותר מפריע מכל "תיאוריה" כזו או אחרת, על אובייקטים או by the book.

בקונפיגורצית אטמוס, מאוד נכון שבדר"כ עדיף רמקול סראוונד מונופול (יותר דיוק ופחות "תחכומים").
אבל כאמור כאשר הישיבה קרובה/צמודה לקיר, רמקול מונופול קרוב מדי יכול להפוך ל"רמקול באוזן" וזה יכול להיות בלתי נסבל ומושך תשומת לב מיותרת.
אמנם כן הייתי מתחיל עם רמקול מונופול, בגובה מתון (לא גבוה מדי), ובמיקום/זווית שלא יורים לך ישר לראש. אם אתה עדיין מרגיש לוקליות, רק אז לשקול משהו מפזר יותר כפשרה למעטפת כללית מורגשת ונעלמת יותר.
לגבי גובה סראונד, הייתי נמנע מלהרים יותר מדי. באטמוס חשוב שהשכבה הצדית/אחורית תישאר כשכבת מעטפת, ולא "תברח" למעלה.
גובה קצת מעל האוזן, זה בדר"כ הכי נשמע טבעי בהרגשה הכללית, בחדרים שהם לא ייעודיים.
לגבי הקדמיים+סנטר, הכיוונים והסימטריה סביב המסך נראים בסה"כ הגיוניים. רק תדאג שהסנטר לא "יישב על הרצפה", אם הוא נמוך, שיהיה אפשר להרים/להטות אותו טיפונת לכיוון הישיבה.
אגב, הקורה בתקרה, פה דווקא יש הזדמנות יפה. רעיון ההנמכה/אלמנט סימטרי (גבס/עץ/פסי תאורה) נשמע טוב, גם מסתיר את חוסר הסימטריה וגם נותן לך "משטח" נקי למיקום האטמוס.

לסיכום
הייתי מתקדם עם תשתית שמאפשרת לך שתי אופציות (מונופול/ביפול) בלי לשבור קירות, ואז ההחלטה הסופית תהיה לפי האוזן אצלך בבית, ולא לפי אידיאולוגיה.

בהצלחה.
JBLsynthesis SDP-58•ApollonAudio amp•Dali EpiconVocal•JBL 8340a•SVS pc4000x2•lgG383•UltraHighEnd 2CH

Amir64
גורו
גורו

שליחה #17 

22/12/2025 9:10  
עופרפולק כתב:
כתב.... און וול .... תקראו מה כתב זה בערך באמצע .
...
ומה ההבדל בין מה שהוא כתב ובין מה שאתה כתבת? חוץ מהעובדה שמדובר בקיר?
21/12/2025 9:47  
עופרפולק כתב:
...

עופרפולק
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #18 

כי יתר התגובות מראות שחושבים שהוא רוצה רמקולים רגילים אולי לא ראו שהוא רוצה בתוך הקיר
Sony 1040
Monitor mass

lasik
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2789
נתן תודות: 17 פעמים
קיבל תודות: 310 פעמים

שליחה #19 

22/12/2025 18:17  
עופרפולק כתב:
אולי לא ראו שהוא רוצה בתוך הקיר
...
כמו לדבר את הקיר :-)

Amir64
גורו
גורו

שליחה #20 

22/12/2025 18:17  
עופרפולק כתב:
כי יתר התגובות מראות שחושבים שהוא רוצה רמקולים רגילים אולי לא ראו שהוא רוצה בתוך הקיר
...
הוא לא רוצה רמקול בתוך הקיר!
זה לא מה שהוא כתב!

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”