המקרן הראשון שלי היה סוני, אך כמי שהגיע ממסכי טלוויזיה של פיוניר קורו בהם היה השחור המוחלט של דאז, משהו בו לא נראה לי.
השחור היה אפור, התמונה הייתה חלבית ושטוחה. זה ממש הציק לי.
מהר מאד הבנתי שמי ששולט בתחום זו חברת JVC.
יש למקרנים שלהם יתרון עצום וזה הקונטרסט הטבעי המשמעותי.
לטעמי קונטרס גבוה עם צבע שחור אמיתי הוא הבסיס לתמונה טובה. רק כך ניתן לקבל תמונה עמוקה, תלת ממדית.
משם התחיל מסע שכלל עד עכשיו 5 מקרני JVC, כל פעם התקדמתי לדור שבו נוספה טכנולוגיה כזו או אחרת מה ששם את JVC בפער עצום למול המתחרות.
לאחרונה רכשתי את המקרן החדש ביותר שלהם מדגם NZ800, זהו מקרן עם מקור אור לייזר.
לפני שנפרט לגביו, כדאי לציין מספר תכונות ששמות את JVC בחזית התחום.
JVC מציעה כבר מספר שנים רזולוציה טבעית של 4K מה שמאפשר להציג תוכן זה ללא צורך בעיבוד כזה או אחר. זה מוביל לתמונה חדה ועם פחות רעשים.
JVC החברה הראשונה שהציעה HDMI 2.1 ברוחב פס המלא - 48Gbps.
HDMI 2.1 מאד חשוב לגיימרים, שימוש בקלט 4K120p יחד עם מצב השהייה נמוכה משפר עוד יותר את התגובה מה שהופך אותו ליעיל להצגת תוכן משחקים בקצב פריימים גבוה על מסכים גדולים.
מעל הכל, JVC היא החברה היחידה שהטמיעה במקרנים שלה מנגנון Dynamic Tone Mapping (DTM). זו תכונה שהיא בגדר חובה לצפייה בסרטי HDR.
מה זה DTM?
זהו מנגנון המשמש למיטוב האיכות הוויזואלית של תוכן עם טווח דינמי גבוה (HDR), תוך התאמה ספציפית של הפלט ליכולות של מכשיר התצוגה.
שלא כמו מיפוי גוונים סטטי, המחיל עקומה קבועה מראש, DTM מתאים את מיפוי הגוונים של תוכן HDR על בסיס סצנה-אחר-סצנה או פריים-אחר-פריים כדי לקחת בחשבון באופן דינמי שינויים בבהירות, ניגודיות וצבע. כן כן, מתבצע בזמן אמת.
מי שצפה בתכני HDR ללא מנגנון זה, קיבל תמונה חשוכה מאד, חסרת פרטים בצורה קיצונית ולדעתי ללא יכולת זו, לא באמת ניתן לצפות בתכנים עם HDR שכידוע היום הם הרוב.
מדוע זה קריטי במקרנים?
למקרנים יש בדרך כלל יכולות בהירות נמוכות בהרבה בהשוואה לטלוויזיות HDR, שיכולות להגיע בקלות ל-1000-4000 ניטים.
תוכן HDR יכול להיראות עמום כאשר מוצג במקרנים ללא מיפוי גוונים מתאים. DTM מתאים את התוכן באופן דינמי כך שהוא מתאים יותר לתפוקת האור הנמוכה יותר של המקרן, ומבטיח שגם הדגשים בהירים וגם פרטי צל מוצגים בצורה נאותה.
מיפוי גוונים סטטי לרוב לא מצליח לאזן כראוי אזורים בהירים וכהים, מה שמוביל ללבנים לא מציאותיים (בוהקים יתר על המידה) ושחורים שבורים.
DTM מנתח באופן רציף את התוכן הנכנס ומתאים את מיפוי הגוונים בזמן אמת כדי לשמור על פרטים באזורים בהירים וחשוכים כאחד, תוך שיפור הטווח הדינמי הכללי.
על ידי התאמה דינמית, DTM יכול לנצל טוב יותר את טווח הבהירות והניגודיות הזמינים של המקרן. זה מוביל לתמונה חיה ומלאה יותר, מה שהופך את חוויית ה-HDR למשכנעת יותר אפילו במסכים עם יכולת בהירות נמוכה יותר.
היישום של DTM במקרני JVC יחד עם טכנולוגיות Frame Adapt HDR ו-Theater Optimizer שלהם, הוא הוכחה לשיפור המשמעותי שגישה זו יכולה להציע.
על ידי ניתוח כל פריים וביצוע התאמות בזמן אמת, מקרני JVC יכולים לשחזר תוכן HDR בצורה נאמנה יותר, ולספק חווית צפייה עשירה וסוחפת יותר בהשוואה למקרנים המסתמכים על עקומות מיפוי גוונים סטטיות ותיקוני גמא.
ההבדל בין עם ובלי הוא פשוט בלתי נתפס, צריך להשוות על מנת להבין כמה פרטים חסרים וכמה התמונה שבורה.
לדעתי למקרן ללא DTM אין זכות קיום היום, כמובן שניתן לרכוש מקרן של יצרן אחר ולהוסיף לו מעבד תמונה חיצוני כמו ENVY אבל זוהי עלות לא מבוטלת בעוד ש- JVC מספקת יכולת זו ללא תוספת תשלום ועומלת על שיפור האלגוריתם באופן קבוע.
אז חתן השמחה NZ800...


לפני מספר חודשים JVC הכריזה על 2 דגמים חדשים – NZ800 ו- NZ900 בעלי יכולות זהות, כאשר האחרון עם קונטרסט ולומנס גבוהים יותר.
דגם NZ800 כולל קונטרסט טבעי של 1:100,000 ואני לא מכיר שום חברה שמספקת מספרים קרובים לזה.
למקרן יש מנגנון Laser Dimming שבהשוואה לצמצם מכאני רגיל, דיודת הלייזר המצוידת במקור אור הלייזר מאפשרת שליטה דינמית על הבהירות.
מקור אור לייזר ניתן לכיבוי מלא כאשר אין שום פרט בתמונה מה שמוביל ליחס ניגודיות אינסוף (∞),
כלומר במצב של FTB (Fade to black) המקרן פשוט מכבה את מקור האור וכך ניתן גם לקבל שחור מלא וגם להתגבר על זליגות אור בפינות שהן קיימות לרוב.
למנגנון ה- Laser Dimming יש 4 רמות שונות לבחירה. לכל אחת מהן יש יתרונות וחסרונות למול האחרת.
בנוסף יש למקרן צמצם מכאני שמאפשר לכוון יותר את הקונטרסט, להגדיר גבולות גזרה.
למקרן יש עוצמת הארה של 2700 לומנס. מה שמשפר עוד יותר את היכולת לקבל תמונה בהירה עם המון פרטים גם בסצנות חשוכות וקשות יותר.
קונטרס ולומנס גבוהים מובילים לתמונה מאד תלת ממדית, ברורה וצלולה. פשוט מדהים.
אם בעבר JVC אפשרה בחירה בין 3 מצבי עוצמת אור, נמוך, בינוני וגבוה, היום ישנה אפשרות לבחור בין 0 ל- 100 בקפיצות של 1 מה שמאפשר התאמה הרבה יותר נכונה לפי טעם המשתמש, סביבת הצפייה שלו, סוג התוכן וסוג המסך. זו גמישות אדירה.
כמובן שהמקרן הזה כולל את כל התכונות שהזכרתי קודם, ואלגוריתם ה-DTM שלו הוא הגרסא החדשה ביותר.
ניתן לבחור 6 רמות של DTM מה שמאפשר גמישות גדולה יותר בהתאם לתוכן, לסוג המסך וסביבת הצפייה.
יש במקרן תכונה נוספת - Theater Optimizer, גם פה JVC חלוצה. מה זה בעצם?
על מנת לשפר יותר את ה- DTM ולהתאים אותו בדיוק לסט אפ, יש למשתמש אפשרות להגדיר את סוג המסך (דגם יצרן), הגיין, הגודל, יחס המסך ובאמצעות מידע זה, המקרן מתכוונן באופן אוטומטי ומדויק למיפוי גוונים ובהירות אופטימליים אפילו יותר.
מזה שנים JVC מספקת חינם תכנת כיול מלאה למקרנים שלהם, המשתמש צריך רק לקנות סנסור מתאים. תכנת הכיול היא אוטומטית ומאד קלה לביצוע.
למקרן יש אחת לזמן מסוים שינוי בגאמה, שינוי בצבעים, שינוי בבהירות ולכן נדרש לבצע כיול על מנת להחזירו לנקודה אופטימלית.
היכולת לבצע כיול עצמי בכל זמן נתון ללא צורך בתשלום לאנשי מקצוע זה יתרון משמעותי.
בדור הזה JVC ישמה מנגנון 8K/e-shiftX.
מזה שנים יש במקרני JVC טכנולוגיית e-shift– זוהי טכנולוגיית תצוגה ברזולוציה גבוהה המכפילה את הרזולוציה על ידי הזזת פיקסל ב-0.5 פיקסלים לכיוונים שונים מה שמוביל לרזולוציה גבוהה יותר.

עכשיו ישנה התקדמות משמעותית שנקראת Gen2 של e-shift.
בדור זה הזזת הפיקסל הנו בארבעה כיוונים למעלה, למטה, שמאלה וימין מה שמכפיל רזולוציה.
הגרסה הזו כוללת תמיכה ברזולוציית 8K מה שמשפר באופן דרסטי את החדות והפרטים של המקרן על פני מגוון רחב של תוכן, כולל מקורות 8K (8192 x 4320 פיקסלים).
אמנם זוהי לא רזולוציה טבעית של 8K אבל זה מאפשר להזרים למקרן תוכן שכזה ועל ידי e-shift ניתן לקבל רזולוציה גבוהה יותר מ- 4K.
מקרן שיכול לקבל תוכן של 8K יכול לשמש אותנו שנים קדימה.
למקרן יש אפשרות להגדרת מצבי התקנה שונים.
ישנם 10 זיכרונות כאלה, כאשר בכל אחד מהם ניתן להגדיר יחס מסך, פוקוס ועוד שלל אופציות ובכך להתאים לדרישות השונות.
המעבר בין הזיכרונות מבוצע בלחיצת כפתור והמקרן יודע לשנות את הכל באופן אוטומטי ומהיר.
כמובן שיש עוד המון אופציות והגדרות עליהן ניתן לקרוא באתר היצרן.
הודות לכל היכולות האלה, יחד עם הנתונים הטבעיים שלו, ה- NZ800 אמור להציג את התמונה הטובה ביותר.
חוויה
לפני כשבועיים קיבלתי את המקרן, המארז שלו זהה למקרן הקודם שלי ולכן ההתקנה הייתה פשוטה ומהירה.
התפריט מאד ברור וקל להגדרה, הכל הלך מאד מהר.
כיוונתי תחילה 2 זיכרונות ליחסי מסך שונים ומיד התחלתי בצפייה של תכנים אותם אני מכיר מצוין.
במילה אחת – וואו!
הקונטרסט של המקרן הזה מדהים, ציפיתי לזה כמובן, אבל לא שיערתי עד כמה הוא טוב בדגם הזה.
להלן תמונות שימחישו את הקונטרסט שמייצר תמונה מאד עמוקה ועם זאת מלאת פרטים.


עוצמת ההארה מעולה, גיליתי פרטים בתמונה שאני מניח שקיימים גם במקרן אחר אבל פה הדברים ממש קפצו לעין, כלומר ההבחנה בהם היא בצורה מיידית בלי להתעמק, המקרן הזה פשוט זורק הכל החוצה והכל יותר מובחן.
דוגמא לתמונה עם פחות מחצי העוצמת ההארה-

סדרת בית הדרקון מצולמת לרוב די כהה ובכל זאת המקרן מציג תמונה מדהימה ועמוקה, אף על פי שבאופן יחסי זהו קובץ קטן.


אני מאד אוהב את כיבוי הלייזר המוחלט מה שנותן שחור אינסופי ב- FTB.
כמובן שמנגנון זה לא מושלם לחלוטין ונדרש שיפור של JVC על מנת שזה יעבוד מעט יותר מהר וקצת יותר מעודן אבל בסה"כ זה עובד בסדר גמור.
באופן אישי לא נתקלתי באיכות תמונה כזו שכוללת את כל הדברים שווידאופיל רוצה – קונטרסט גבוה, תמונה בהירה, תלת ממדית ופאנצ'ית.
חייב להודות שתמיד כשאני רואה סרט במקרן צצה בי המחשבה האם זה מספיק טוב כמו OLED (מניח שגם לכם זה קורה).
ובכן, אני יכול לומר שבחוויה האישית שלי זה הכי קרוב לשם ממה שחוויתי עד היום.
המקרן הזה הוא הנאה צרופה, לא פחות. מדהים!
לפני מספר חודשים התחלף יבוא מקרני JVC והיום בעלת הזיכיון הנה חברת גלובל סאונד.
ראוי לציין שישנן היום שנתיים אחריות ושירות.
מודה להם על שירות מהיר ויעיל בהבאת המקרן לארץ ושיהיה בהצלחה.









