רק לידע כללי, "טמפ' נמוכה יכולה לפגוע בביצועים ואף באורך החיים של הזכרונות", רק, אם טמפרטורה זו היא הרבה מתחת לאפס מעלות.
הטמפרטורה "קריטית" לזיכרונות היא בהרבה מתחת ל 55 מעלות ולבקר בהרבה מתחת ל 70 מעלות. ואת זה ניתן לראות אפילו בכלי ניטור של SAMSUNG למשל, בחיווי הפשוט שלו שצירפתי את שני האפשרויות חיווי. אחת במצב תקין ואחת במצב שהזיכרונות התחממו מעל הטמפרטורה קריטית שצוינה על ידי היצרן.
זה החיווי של המצב התקין:
זה פשוט לא נכון, FLASH דורש טמפ' עבודה גבוהה "מהרגיל". אם זכור לי נכון, מינימום מומלץ 40 מעלות, וטמפ' עבודה טובה היא באזור ה-60.
תקרא קצת ב-anandtech על זה. לא ממש מסובך למצוא את המידע הזה ברשת.
לגבי הבקר, כן, נו אז התוכנה מראה לך שהטמפ' גבוהה. כל מעבד מודרני מתוכנן לעבוד עד טמפ' של 90 מעלות (פחות או יותר), וההבדל היחיד הוא בטמפ' בה הוא מתחיל לבצע throtlling על מנת להבטיח יציבות מלאה, וכן, להגן על עצמו מפני התחממות יתר.
מה שאתה רואה בתוכנה זה את הטמפ' של הבקר, לא של הזכרונות.
למה לרשום דברים מופרכים מן היסוד ועוד לחזור על כך כמה פעמים אחרי שמי שעוסק נושא זה מנסה להסביר לך על מה מדובר ולמנוע מאנשים שתבלבל אותם סתם?
צירפתי דוגמה של מפרט של מספר הרכיבי FLASH שונים שממנו ניתן לראות ללא שום מאמץ שכל הרכיבי FLASH שמיועדים לשוק הביתי נועדו לעבוד בטמפרטורה מינימלית של 0 מעלות וכל הרכיבים שמיועדים לשוק העסקי, נועדו לעבוד תקין כבר ממינוס 40 מעלות: https://www.micron.com/products/nand-fl ... rt-catalog
mrraz111 כתב:
אני התקנתי לפני שנה וחצי Western Digital 500GB WD Blue SN500 NVMe שרכשתי באמזון
מגיע בלי שום גוף קירור
עובד מעולה במשחקים כבדים עם כרטיס 3070 ולא ראיתי שום תופעה מוזרה
...
דיסקים NVME מן הסתם מגיעים ללא גופי קירור בגלל שהיצרן של NVME לא יכול לנחש מה הוא המחשב שאתה תרצה להתקין בו את הדיסק. למשל, אם מדובר על מחשב נייד, אז שם כבר מתוכנן מנגנון קירור שמוצמד לרכיבים אלה ואם מדובר על לוח אם של מחשב שולחני, אז יש לוחות שמגיעות כבר עם פתרון קירור ל NVME, כזה שמתלבש עליו מלמלה, אבל לרוב מדובר על לוחות אם ששם מי שמתקין את ה NVME צריך לדואג לבד לגוף קירור מתאים. וזה שאתה חיברת את ה NVME ללא גוף קירור בטח שלא מוסיף בריאות לרכיב זה ואמינות עבודה למערכת כולה. גם זה שאתה לא רואה עדיין את התוצאות של כך, זה לא אומר שהן לא קיימות כבר או לא יופיעו בעוד זמן מה. והן יכולות להיות מזה שה NVME לא מזוהה כלל בבוקר קודר אחד ועד לזה שמופיעים אזורים פגומים ברכיבי זיכרון שעל NVME. גם החום הוא יותר גבוהה על הבקר של NVME ואת ה 70 מעלות שאתה רואה זה בכלל יכול להיות שזה על החיישן של זכרונות. וגם טמפרטורה של 70 מעלות זה בכל מקרה הרבה מעל למה שמערכת צריכה להגיע בשיא של העבודה.
...
מן הסתם, ה-ADATA SX8200 שקניתי לא מזמן כן מגיע עם גוף קירור בתוך האריזה המקורית, כפי שניתן לראות כאן:
pixies כתב:
מן הסתם, ה-ADATA SX8200 שקניתי לא מזמן כן מגיע עם גוף קירור בתוך האריזה המקורית, כפי שניתן לראות כאן:
...
מן הסתם שיש גם דיסקים שכן מגיעים עם גוף קירור ויש כאלה שלא, בדיוק כמו למשל גם את המעבדים למחשבים באריזות RETAIL מספקים עם הגופי קירור ובאריזות OEM לא. וכך גם דיסקים NVME שמגיעים עם גופי קירור שסופקו באריזה לא תמיד מתקינים בגלל שאם מתקינים את הדיסק במחשב נייד, אז יש בו כבר גוף קירור מתאים ל NVME וגוף קירור שסופק עם הדיסק לרוב לא יתאים לכך. גם במחשבים שולחנים לרוב לא ישתמשו בגוף קירור שסופק עם הדיסק בגלל שרוצים להשתמש בגוף קירור שמפזר יותר טוב את החום ורוכשים אותו בנפרד, בדיוק כפי שעושים את זה עם המעבדים, ששם כל אחד בוחר לעצמו את הפתרון קירור המתאים, שהוא יהיה לרוב שונה מהגוף קירור שצורף באריזה.
moog כתב:
sysadmin
מנסיון עדיין לא יצא לי לראות לאפטופ עם גוף קירור ל NVME
...
אז אני יכול להראות לך. אפילו בצילום של נייד שאני משתמש בו כבר זמן מה. סימנתי את הרכיב הרלוונטי בחץ אדום. הצד השני של הגוף קירור מוצמד למכסה שכרגע מפורק, אשר מוביל ממנו את החום הנותר:
כפי שראית כבר מהצילום שצירפתי, הנייד הראשון שהורדתי את המכסה שלו, מבלי לחפש כלל, אפשר היה כבר לראות שיש לו את הגוף קירור ואני יכול לספר גם שבכל המאות הניידים שאני הזמנתי בחצי שנה אחרונה הם כולם הגיעו עם גוף קירור.
כמובן שיש כל מני ניידים שהיצרן דואג בכל דרך להוזיל אותם ובהם לא יהיה גוף קירור, כפי שלא יהיה גם דברים בסיסיים אחרים.
חבל שלא צילמתי לך לדוגמא את ה hp x360 שפתחתי היום, את היוגה 900 שפתחתי אתמול ואפילו את המאק שפתחתי לפני יומיים
אין ספור מחשבים... ממחשבים זולים ועד יוקרה תיקנתי ובכמעט בכולם לא היה שום פחית (זה שראית דגם או מספר דגמים שמגיע עם לא מעיד על הכלל)
תעשה חיפוש בגוגל, תראה תמונות, ותראה שאני צודק
כתבתי כבר, שהיום הרבה מאד מלוחות האם מגיעים עם הקירור. יכול להיות שבגרסאות מוזלות זה לא מופיע, או שזה לא מחובר ונמצא עם הכבלים והברגים.
בשני כונני evo pro שקניתי לאחרונה לא היה קירור מצורף (ושוב, זה הגיוני כי לא כל קירור יתאים לכל מחשב).
אני חושב שעיקר תפקידן של הקירור הוא להגן על הכונן מהחום ששאר רכיבי המחשב מייצרים ולכן לא תריך להשקיע בקירור סכום גבוה במיוחד
היי לכולם, עדכון קצר - אכן התקנתי את ה-NVME במקום המיועד על לוח האם, אכן הורדתי את כרטיס המסך, התקנתי והחזרתי הכל חזרה.
ביצעתי CLONE של הכונן מערכת הקיים לחדש באמצעות ACRONIS TRUE IMAGE שעשתה עבודה חלקה והכל עלה (מהר יותר) בלי בעיה.
מבחינת טמפרטורה, הטמפרטורה הרגילה של הכונן ללא מאמץ (נמדד באמצעות HARD DISK Sentinel) היא 46 מעלות (כאשר שאר ההארדיסקים הרגילים על 36 מעלות).
במבחן מאמץ שבוצע עם HD TUNE הקצב הממוצע היה 1450 MB/s ונמדדו 58 מעלות.
נראה על פניו שבסה"כ מבחינה טרמית זה לא כזה נורא, מה שכן מבחינת קצב אני צריך לבדוק אם ניתן לבצע עוד אופטימיזציות כדי להגביר אותו.
כפי שכבר ניסיתי להסביר, כנראה ללא יותר מדי הצלחה, אם הטמפרטורה של רכיבי זיכרון ב NVME עוברת בזמן מאמץ של הדיסק את 50 מעלות אז זה מקצר את חיי המכשיר בצורה ניכרת. גם כמובן צריך לבדוק את הטמפרטורה של הבקר, ששם האזור עוד יותר מתחמם ושם נדרש קירור יותר מוגבר. כך שאם לא רוצים ביום קודר אחד לאבד את כל כל החומר ששמור במחשב ואת הדיסק עצמו נדרש להתקין גוף קירור מתאים. זה לא מסובך ודבר הכי טריוויאלי.
את האמת, ייתכן שיש משהו בדברי @sys_admin, אם אני מעלה את תוכנת הניטור שהגיע עם הכונן (samsung magician), 50 מעלות נקרא שם HIGH.
אני אבדוק מהו הגובה שאוכל לעלות מעל גובה ה-m.2 מפני שיש לי מעליו כרטיס מסך ונראה איזה גוף קירור יתאים.