המטחנה בנויה ממתכת ואיכויות הגימור שלה מרשימות. במימדים היא לא מאוד שונה מהמטחנה הידנית הקודמת שלי - Hario MSS-1B.
JX Pro מימין, MSS-1B משמאל:
במשקל לעומת ההבדל גדול מאוד - המטחנה החדשה שוקלת 780 גרם, בעוד הקודמת שוקלת קצת פחות מ-240 גרם.
קניתי את המטחנה החדשה בעיקר עבור קפה פילטר, לטיולים ולטחינה לאספרסו (עם מכונת מנוף) בשעות הקטנות של הלילה כשאני לא רוצה לעשות רעש, וגם וכגיבוי למטחנה הראשית שלי במקרה והיא תדרוש טיפול. אין לי כוונה להשתמש במטחנה כמטחנה ראשית לאספרסו, כי התהליך דורש יותר מדי מאמץ וזמן - כ-35 שניות של טחינה בהשוואה ללחיצת כפתור ו-4 שניות של טחינה.
ובכל זאת, את הניסיונות הראשונים עם המטחנה עשיתי עם קפה אספרסו. טחנתי שני סוגי פולים - ברזיל בורבון שקליתי לפני יומיים (מעט טרי מדי), ותערובת בשם Death Wish של קוצ'אסקו שנשארה לי מקניית סט טעימות שלהם לפני כחודש. לא במקרה הקפה הזה נשאר, אני הרבה פחות אוהב אותו מהתערובות האחרות שלהן, כנראה בגלל אחוז הרובוסטה הגבוה. את התערובות האחרות בהחלט אהבתי, במיוחד את הקלאסיק והגולד. אבל אני סוטה מהנושא.
בחזרה למטחנה. טחנתי 11 גרם מהפולים ברמות טחינה שונות, וחלטתי אותם עם מכונת E61 (קוויקמיל Alexia EVO). אלה התוצאות שקיבלתי מבחינת זמני טחינה וחליטה:
בחלק מהמקרים היו גושים ופיזרתי אותם עם קיסם. מלבד הגושים לא הרגשתי בהבדל כלשהו מהתוצאה עם המטחנה החשמלית שלי - הטחינה אחידה, הזרימה דומה, והעוגיות יוצאות יבשות באותה מידה. לא הרגשתי הבדל כלשהו בטעם או במראה של הקרמה.
המטחנה דורשת יותר התעסקות עם ניקוי ממטחנות חשמליות. חשמל סטטי גורם לקפה להדבק למיכל הקיבול של הקפה הטחון ולחלק התחתון של הלהבים. המטחנה מגיעה עם מברשת אבל היא לא מאוד אפקטיבית. אולי מפוח קטן ייעשה עבודה טובה יותר. יש בהחלט מרחב לשיפור בעיצוב של המטחנה. למשל מיכל קיבול שחלקו הפנימי התחתון מעוגל היה גורם לפחות גרגרי קפה להתפס.
החלק התחתון של הלהבים לפני ואחרי טחינה:

מיכל הקיבול לאחר טחינה:

גלגל עובי הטחינה:

אלה היתרונות והחסרונות שאני רואה בשלב הזה:
יתרונות:
- טחינה אחידה שמתאימה בקלות לכל מכונת אספרסו וכנראה אפילו דקה מספיק לקפה טורקי (למי שמוכן להתייחס לטחינה כמו אל ספורט).
- טוחנת בחצי הזמן מה-MSS-1B, והטחינה איכותית ואחידה יותר. גם הידית מסתובבת חלק ולא נתקעת בשום שלב.
- איכות בניה מרשימה
- יכולה להוות תחליף טוב למטחנה חשמלית למי שמוכן להשקיע כ-40 שניות טחינה לכל שוט. בהשוואה למטחנות חשמליות ברמת הפתיחה (אבל שמתאימות לאספרסו), המחיר של ה-JX Pro הוא חצי או פחות, איכות הטחינה טובה יותר והאגירה הרבה יותר נמוכה. אם מרטיבים את הפולים עם כמה טיפות מים (מה שנקרא בלעז RDT) אז נושא החשמל הסטאטי נפתר ואין למעשה אגירה.
חסרונות:
- גרגרי קפה נצמדים למיכל הקיבול של הקפה הטחון ולחלק התחתון של הלהבים ודורשים ניקוי עם מברשת לאחר כל טחינה. כאמור, הנושא הזה פתיר עם RDT.
- הבדלים מעט גדולים בין רמות הטחינה. אני לא מחפש מטחנה סטפלס, אבל לא היה מזיק אם היו למטחנה יותר דרגות טחינה.
- לא ניתן להבדיל בין רמות טחינה שמיוצגות על הגלגל ע"י אותו מספר (למשל רמה 10 ורמה 20). כמו כן המספרים שמייצגים את רמות הטחינה מוטבעים ולא מודפסים, ולכן קשים יותר לקריאה. פרטים כאן.
- כששופכים פולי קפה למיכל העליון של המטחנה, חלק מהפולים מתיישבים בתוך השקע שבחלק העליון של גלגל עובי הטחינה במקום ליפול פנימה. צריך לכסות את המטחנה עם כף יד ולנער אותה כמה פעמים כדי שהפולים האלה ייפלו פנימה
- המטחנה כבדה, אבל לא ברמה שתמנע ממני לקחת אותה בנסיעות
לסיכום מדובר במטחנה ידנית טובה מאוד ששווה את המחיר, אבל יש מרחב לשיפור בנושאים כמו שליטה על עובי הטחינה וניקוי.
ציון: 8/10