שרשור תגובות: אפל נגד סמסונג: המשפט הסתיים

חדשות מכל העולם של מכשירים ניידים - סלולרי, ניווט, וכל דבר שנייד.
hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 892
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 54 פעמים

שליחה #101 

הפתרון הנכון לדעתי, אך אני לא מאמין שיתקבל זה אותו רעיון פשוט שכמעט כל מי שכותב על הנושא מציע: פשוט לבטל מתן פטנטים על תוכנה, על עיצוב, וגם על חומרה אלקטרונית.

אההההה ?! are you smoking crack or something ?! רואים שאתה לא מהתחום. גם חברות קטנות וחברות הזנק מקבלות פטנטים - בכמויות קטנות יותר כי ה R&D שלהם מצומצם. לא סתם ל IBM יש את מאגר הפטנטים הגדול בעולם - מעל 150,000 -הם מעסיקים מעל 3000 איש בתחום ומשקעים סדר גודל של 6 ביליון דולר כל שנה .

יש לי רעיון לעולם חדש וטוב יותר: אולי נפגין ברוטשילד ונסגור את כל משרדי הפטנטים בעולם. כך נאפשר לסינים/הודים לפתח ולספק לנו כל הצרכים הטכנולוגיים והרפואיים , והמערב יספק אורז וחיטה אורגניים לעולם ...
(i)

Multimediaman
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 679
נתן תודות: 64 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #102 

כתבה בנושא: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4273111,00.html

(מסתבר שלסמסונג יש פטנט על "צילום באמצעות מכשיר נייד ושליחתו הרשת הסלולרית" :roll: .. )

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #103 

hm32hm כתב:הפתרון הנכון לדעתי, אך אני לא מאמין שיתקבל זה אותו רעיון פשוט שכמעט כל מי שכותב על הנושא מציע: פשוט לבטל מתן פטנטים על תוכנה, על עיצוב, וגם על חומרה אלקטרונית.

אההההה ?! are you smoking crack or something ?! רואים שאתה לא מהתחום.
...

8O
אני לא יודע מה יותר מוזר פה, זה שאתה מסיק לגבי מסקנות בלי שאתה בכלל מכיר אותי או זה שהמסקנות שלך 180 מעלות הפוכות מהמציאות. אם כבר אתה מנסה להסיק מסקנות עלי אישית ממה שאני כותב פה, אז דווקא היית צריך להסיק שאני כן מודע לתחום.
אם אני על קראק, לא ברור על מה אתה כשאתה רואה דברים בדימיונך :wink:

העובדות, אם זה מעניין אותך, זה לא רק שאני מהתחום (הייטק, וכבר הרבה מאוד שנים, אני אחד הזקנים פה), אלא ספציפית באחד מהחברות שעבדתי בהן הייתי אחראי אישית על רישום הפטנט. (אני גם רשום כממציא בפטנט ההוא ועוד פטנט בחברה אחרת)
ניהלתי את התהליך מול העו"ד ומול עורך הפטנטים.
בדיוק בגלל זה ומאז, יש לי דעות נחרצות בנושא. מאז הנושא מעניין אותי ואני עוקב אחריו. דע לך, שאני לא מביע פה דיעה חריגה, אלא פחות או יותר את דעת הקונצנזוס של כל מי שמביע דיעה לא אינטרסנטית על הנושא.

במהלך התהליך, היו לי לא מעט שיחות כלליות על העיניין עם החברה ממשרד העו"ד. למרות שהם התפרנסו היטב מהעיניין, הם לא התכחשו לאבסורד שבעולם הזה בתחום התוכנה. אדרבא, בדיוק בגלל האבסורד הם יכלו לשכנע (ובצדק) את הצורך של סטארטאפים לרשום פאטנטים, ויהי מה. (על מה מכל ה"המצאות" בוחרים לרשום פטנט, זה כבר פחות חשוב).
הסמל הידוע של האבסורד בתקופה אז, היה הפטנט של אמאזון על one click buy.

hm32hm כתב: גם חברות קטנות וחברות הזנק מקבלות פטנטים - בכמויות קטנות יותר כי ה R&D שלהם מצומצם. לא סתם ל IBM יש את מאגר הפטנטים הגדול בעולם - מעל 150,000 -הם מעסיקים מעל 3000 איש בתחום ומשקעים סדר גודל של 6 ביליון דולר כל שנה .
...

נראה לי מהמשפט האחרון שאתה הוא זה שלא מבין פה את העיניין. (להבדיל ממך, איני מסיק מכאן לגבי ההיסטוריה האישית שלך, אלא רק שאינך מבין).
מה שכתבת על IBM בדיוק מדגיש את האבסורד, הוא לא מצדיק אותו.
למה שחברה תעשה ביזנס מהדבר הכי לא יצירתי שיש - לעשות כסף לא מחדשנות עצמה, אלא מעיסוק משפטי בניירת.
לא היה עדיף לאנושות שאותם אנשים ואותה השקעה הייתה מנותבת למשל לייצר מוצרים ושירותים חדשים?

האם אתה יודע למה חברות סטארטאפ (כמו אלה שהייתי בהן) מוציאות לא מעט כסף על רישום פטנט כבר בתחילת דרכן, למרות שממש אין להם הרבה מזומנים בקופה?
התשובה המיידית היא שהמשקיעים דורשים זאת, והדרישה היא לא קשורה להאם יש המצאה אמיתית לרשום עליה פטנט.
ולמה המשקיעים דורשים זאת? האם כדי להגן מפני חברות אחרות שישתמשו באותה "המצאה" כמטרת חוק הפטנטים המקורי? ממש לא!
הסיבה היא הגנתית. שאם יתבעו אותך בעתיד, יהיה לך בארסנל פטנטים משלך ככלים במו"ם.
עכשיו, למד למה חוקקו בכלל חוקי פטנטים לפני כ100 שנה, והשווה בין הכוונה למה שקורה בפועל בתחום הדיגיטלי.
משה

nir11
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3893
נתן תודות: 232 פעמים
קיבל תודות: 312 פעמים

שליחה #104 

MartinHSabag כתב:
טלHD כתב::(
שיכנע וחיזק אותי לא לרכוש מוצרים של אפל.
הכוחניות והרצון שלהם לשלוט באיך יראה עולם הסלולר והטבלאט יוצר המון אנטגוניזם.

לא מבין איך אפשר להשלים עם ההגבלות של אפל על המשתמשים במכשירים שלהם על הפעולות הכי בסיסיות שיש.
...
אני רק לא מבין למה מראש הציפיה שיצרן מכשירים שמנסה למקסם את נתח השוק ואת הריווחיות שלו אמור "לפתוח" לך את המכשיר למה שאתה רוצה?
למה אתה לא אומר את זה על כל מוצר שיש לו מערכת הפעלה סגורה משלו?
- WINDOWS
- SMART TV
- מיקרוגל
- רסיברים
- רכב
וכו'....

אם לא מתאים לך ה-FEATURE SET שאפל נותנים לך, יש אלטרנטיבות. כשאני עברתי לאייפון מה-HTC i-mini מבחינת הרבה מאוד יצ'רים זה באמת היה DOWNGRADE (ירידה מ-3G ל-2G, מצלמה פחות טובה, אין מצלמה קידמית, לא היה COPY&PASTE וכו') אבל מהרבה מובנים אחרים זה היה שינוי של שמיים וארץ במובנים כמו:
UX, יציבות ומגוון אפליקציות.
...
אני חושב שהשוואות שלך לא נכונות. ווינדוס אמנם אינה מערכת הפעלה של קוד פתוח, אך מיקרוסופט לא מחייבת אותך לעבור דרכה כדי למכור תוכנה שרצה בחלונות.
מיקורגל ורסיברים - לא ברורה ההשוואה. ציפת שלכולם יהיה ממשק זהה?
טלויזיה חכמה - אני חושב שהדבר הזה לא מתרומם בדיוק בגלל שלכל יצרן יש את הפלטפורמה שלו. אני בטוח שכל היצרנים מוכנים לתוח את הפלטפורומות שלהם לכל העולם ואחותו, כי כולם כבר מבינים שינצח במשחק הזה מי שיהיו לו יותר אפליקציות, ואף יצרון לא מסוגל ל]פתח 20,000 אפליקציות בעצמו.
רכב? איך זה אנלוגי? חלקי חילוף?

hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #105 

moco
יש כמה דברים להבהיר אך קודם כל אני מצטער אם נפגעת מדברי. ציטטתי בצורה הומוריסטית כמובן את הביטוי "... are you smoking crack..." שנאמר על ידי השופטת קו כלפי עורך הדין של אפל במהלך המשפט ודי פורסם בתקשורת

לגופו של עניין
אתה מתמקד ומתאר בהרחבה את נושא רישום הפטנטים ורווחי עורכי הדין בתחום. זה רק פן אחד ומרגיז של העניין וזה גם החלק התקשורתי במשחק . האם כללי המשחק בעולם הפטנטים לא נוצרו על מנת למנוע העתקה ושווק של מוצר מחברה שהשקיע המון כסף בפיתוחו ? IBM זו חברה שאני מאוד מעריך את תרומתה לתעשייה ואני לא מבין את התגובה שלך. אתה טוען שהם רשמו סתם פטנטים סינתטיים "כדי שלא יתבעו אותם" כפי שאתה חווית במקרה שלך? אני יודע על הרבה חדשנות הגיעה ממעבדות IBM ,למשל פתוח חומרים חדשים, ייצור מיקרו מעבדים ותקני תקשורת וכל אלה פטנטים . 6 ביליון דולר לא הולך לעורכי דין אלא ל מחקר. התהליך הנורמטיבי לרישום פטנט מתחיל ביישום הרעיון והמהנדסים מגישים את הטפסים . אני יודע מהכרות אישית ש פטנטים בתחום ארכיטקטורות מעבדים, סט פקודות וכד מיושמות על מנת לשפר ביצועים ולא נשארות על המדף .

ממה שאתה הצעת קודם (ביטול גורף של שיטת הפטנטים) אני פירשתי שאתה לא מהתחום - ואני מצטט :

[/quote]
הפתרון הנכון לדעתי, אך אני לא מאמין שיתקבל זה אותו רעיון פשוט שכמעט כל מי שכותב על הנושא מציע: פשוט לבטל מתן פטנטים על תוכנה, על עיצוב, וגם על חומרה אלקטרונית.
מה שקורה היום זה שמפעילים חוקים מלפני מאה שנה שנוצרו בעולם אחר עבור תחומים אחרים ולגמרי לא רלוונטיים לעולם הדיגיטלי.
[/quote]

אני אישית לא נחשפתי לקונצנזוס של ביטול פטנטים שמוזכר פה . לא שמעתי על רעיונות כאלו בכנסים ולא בשיחות עם חברים בחברות אחרות בתעשייה . אני כן יודע ושותף לכיוון הפוך -דחיפה, הערכה ותגמול נאות על קבלת פטנט. אני אשמח לשמוע באיזה פורומים משפעים בתעשייה מדברים על ביטול פטנטים גורף . אני כמובן לא מתכוון לבלוגים או הופעות ב TED אלא לדברים יותר רציניים. זה נראה לי מאוד wishfull thinking בציבור הכללי אך זה לא מעשי . אנא פרט איך זה אמור לקרות.

ברור שאנו כצרכנים ומגיבים באתר HT מעדיפים עולם חופשי ללא פטנטים , שמוביל לתחרות והוזלת מכשירים , בלי גבולות להפצת תוכן וכד . :בירה:
אפשר להמשיך ולתבוע יותר מזה - למה בכלל לתת בלעדיות ל6 שנים לתרופות מצילות חיים במחירים של אלפי דולרים לטיפול ? וכך הלאה....

האם זה מעשי ? לא :@ אז למה לעלות ציפייה לא ראלית בשרשור זה :roll: ולגרום לצעירים שלא מכירים את התעשייה לחשוב שדופקים אותם ??

אני די ותיק בתעשיית האלקטרוניקה ובין היתר עבדתי כ 20 שנה בחברה שמובילה בתחום. שמירת הקניין הרוחני זה ערך עליון במיוחד כשהחברה נמצאת בפסגה ומסביב יש תחרות . כש AMD או במזרח החלו להעתיק את הליבה - פרצו "מלחמות עולם" בבתי המשפט אשר הסתיימו בתמלוגים והסדרי CROSS PATENTS.

כנראה שיש טעם בבחינה מחדש של נושא הפטנטים של סמרטפונים . בתחום החומרה אני חושב שיש קונצנזוס - מי יכול לתאר מצב שמשתמשים בליבת ARM ללא מתן פיצוי הולט להשקעת פתוח האדירה ? ככול כשמתרחקים מהמעגל המשולב ובודקים היבטי תוכנה ובטח עצוב אלו לכאורה פחות PATENTABLE . מצד שני האם אין לנושאים אלו יותר משקל בהחלטת הרכישה , אשר מתורגם בסופו של דבר לכסף ? וזה הרבה מאוד $$$$ . תוסיף לכך את מרכיבים גאו פוליטיים ושיטת COPYEXACTLY שנהוגה בסין (עד כדי חנויות פיזיות - APPLE STORE מושלם אך מזויף ) אז די ברור לי ש בעולם המערבי התעשייה מטפחת את תרבות הפטנטים .

יש לקוות ולדחוף מצד שני לכך שחברות בעלות פטנטים בהפעלה ותוכנה ישתפו זכויות במחירים סבירים . כך ש FEATURE מפלטפורמה X אולי אפשר יהיה ליישום במערכת Y ע"י אפליקציה בעלות נמוכה .

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #106 

hm32hm כתב:moco
יש כמה דברים להבהיר אך קודם כל אני מצטער אם נפגעת מדברי.
...
אל תדאג. ממש לא נפגעתי אלא השתעשעתי מהסקנת המסקנות.

בהמשך פה, אתה, בין השאר, מייחס לי דברים שלא טענתי:
hm32hm כתב: לגופו של עניין
אתה מתמקד ומתאר בהרחבה את נושא רישום הפטנטים ורווחי עורכי הדין בתחום. זה רק פן אחד ומרגיז של העניין וזה גם החלק התקשורתי במשחק .
...
אני ממש לא התמקדתי ברווחי עורכי הדין, איפה ראית את זה? כנראה שהזכרתי את זה אבל בטח לא התמקדתי.
מה שהתמקדתי, וחזרתי עליו מספר פעמים, ואחזור עליו שוב: מערכת הפטנטים בתחומים מסוימים לא משרתת את המטרה שבשבילה היא קיימת.
היא לא מעודדת חדשנות, כי בעלות הפטנטים היו מפתחות בדיוק את אותם הדברים גם בלי פטנטים.
מעבר לכך, נוצר עולם שלם של "מירוץ חימוש" בפטנטים, של איומים ותביעות ותביעות נגד. פעילות אדירה שלימה שאיו לה שום קשר לעידוד חדשנות.
hm32hm כתב: האם כללי המשחק בעולם הפטנטים לא נוצרו על מנת למנוע העתקה ושווק של מוצר מחברה שהשקיע המון כסף בפיתוחו ?
...
התשובה היא "לא". אתה מבלבל בין מטרה לאמצעי. מה שכתבת זה האמצעי.
המטרה היא לעודד חדשנות (innovation). אם זה לא מעודד חדשנות אז יש בעייה.
זה מעודד חדשנות, כאשר ללא היכולת להגן בפטנטים לא היו משקיעים בחדשנות. זה לא המצב, בעיקר כשמדובר בהשקעות שהן לא באמת גדולות יחסית. תשווה לדוגמא ההפוכה של תרופות. שם באמת ללא יכולת הגנה, אך אחד לא ישקיע בפיתוח תרופות.
כתבת "שהשקיע המון כסף בפיתוחו ". אז הבעייה היא שברוב הפטנטים בתחום לא הושקע הרבה כסף בפיתוחם. אולי היה צריך להתנות מתן פטנט בהוכחה של ההוצאות שנדרשו לפתחו? (אני יודע שלא מעשי ממש).
hm32hm כתב: IBM זו חברה שאני מאוד מעריך את תרומתה לתעשייה ואני לא מבין את התגובה שלך. אתה טוען שהם רשמו סתם פטנטים סינתטיים "כדי שלא יתבעו אותם" כפי שאתה חווית במקרה שלך?
...
לא, ממש לא טענתי ככה.
מה שטענתי הוא שזו הסיבה שסטארטאפים קטנים רושמים פטנטים, לא IBM. בדיוק כדי שיוכלו להגן על עצמם כשיבוא אליהם איזה ענק (כמו IBM למשל) וידרוש תמלוגים על אחד מאלפי הפטנטים שלו.
ל IBM יש הרבה פיתוח וחדשנות והרבה זכויות, אבל קיום מחלקה אדירה של IP זה פשוט מקור רווח שלא קשור (ישירות) לחדשנות. הם עסוקים בלחפש מי משתמש בטכנולוגיה שיש להם פטנט עליה, ודורשים תמלוגים.
אין לי טענות לIBM. זו חברה עסקית ואם היא יכולה לעשות כסף ככה היא חייבת.
הבעייה היא במערכת החוקים.
hm32hm כתב:
אני אישית לא נחשפתי לקונצנזוס של ביטול פטנטים שמוזכר פה . לא שמעתי על רעיונות כאלו בכנסים ולא בשיחות עם חברים בחברות אחרות בתעשייה .
...
אני לא מצפה שתשמע על כך בכנסים של התעשייה, כי מדובר בבעייה של החברה (במובן society) ולא של התעשייה (חוץ מסטארטאפים קטנים שבשבילם זו בהחלט בעייה - גם הוצאה כספית גדולה וגם הסטת חלק מכח האדם המצוצמם שלהם לטפל בעיניין ).
תשמע או תקרא על זה, מאנשים שמסתכלים על הנושא לא מבט פנימי של חברה (במובן company) מסוימת, אלא על הכלכלה כולה.
hm32hm כתב: אני כן יודע ושותף לכיוון הפוך -דחיפה, הערכה ותגמול נאות על קבלת פטנט.
...
בוודאי, בכל חברה גדולה זה כך. למה לא? כך גם מעודדים את המהנדסים לחדשנות וגם מעודדים את המערכת לרשום פטנטים.
לא ברור לי איך אתה רואה בעיניין הזה משהו שתומך בחוקי הפטנטים. מדובר במשהו שנוצר בעקבות חוקי הפטנטים.
במצב הקיים כדאי לחברות לרשום הרבה פטנטים.
hm32hm כתב: אני אשמח לשמוע באיזה פורומים משפעים בתעשייה מדברים על ביטול פטנטים גורף .
...
שוב, אתה לא תמצא את זה בפורומים של תעשייה. מה אתה מצפה, שאפל, IBM וגם חברות פחות גדולות ידברו נגד פטנטים כשהן מרויחות מכך?
hm32hm כתב:
אני כמובן לא מתכוון לבלוגים או הופעות ב TED אלא לדברים יותר רציניים. זה נראה לי מאוד wishfull thinking בציבור הכללי אך זה לא מעשי . אנא פרט איך זה אמור לקרות.
...
לא הבנתי למה בלוגים וTED זה לא רציני :roll:
איפה אנשים מביעים עמדה בענייני ציבור? כמובן שבעיתונות, בלוגים והרצאות ציבוריות.
האם אתה מצפה שמנהלי IBM ואפל הם יהיו אלה שידחפו לשינוי חוקי הפאטנטים? :-)
זה בערך כמו להגיד שלא הייתה מחאה על מחיר הקוטג', כי אנשים ברחוב ומאמרים בעיתון זה "לא רציני", ולעומת זאת, לא שמענו בכלל שבתנובה ומועצת החלב דרשו להוריד את מחיר הקוטג'.

לשאלתך, איני יכול לפרט איך זה אמור לקרות. איני יודע וברור לי שזה קשה מאוד לשנות מערכות כאלה.
זה שזה קשה לא אומר שזה לא מוצדק.
קשה מאוד מאוד לשנות את מערכת החינוך בארץ ואיני יודע איך עושים זאת. האם זה טיעון משכנע לכך שמערכת החינוך בסדר?
hm32hm כתב:
כנראה שיש טעם בבחינה מחדש של נושא הפטנטים של סמרטפונים . בתחום החומרה אני חושב שיש קונצנזוס - מי יכול לתאר מצב שמשתמשים בליבת ARM ללא מתן פיצוי הולט להשקעת פתוח האדירה ? ככול כשמתרחקים מהמעגל המשולב ובודקים היבטי תוכנה ובטח עצוב אלו לכאורה פחות PATENTABLE . מצד שני האם אין לנושאים אלו יותר משקל בהחלטת הרכישה , אשר מתורגם בסופו של דבר לכסף ? וזה הרבה מאוד $$$$.
...

פה אני מודה שאולי הרחבתי מידי שהתייחסתי לכל הפטנטים הדיגיטליים.
אם אתה מתייחס פה לחומרה שבאמת דרשה השקעת פיתוח אדירה, אז זה באמת לא בתחום שאני מתייחס אליו אלא יותר דומה לתרופות.
ספציפית, אני מתייחס לכמעט כל פטנט ששמעתי עליו בתוכנה, בעיצוב מכשירים אלקטרוניים, בתהליכים (כמו one click buy), בממשק משתמש וכיוצא בזה.
הפטנטים שהפרה סאמסונג הם בהחלט בקטגוריה הזו.
משה

Irus
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4163
נתן תודות: 127 פעמים
קיבל תודות: 159 פעמים

שליחה #107 

אפשר לסכם את זה ככה... :D

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #108 

:lol:
אכן אפל מעצבים יותר יפה :-)
הlook יותר יפה, ואני בטוח שהfeel פה של אפל הרבה יותר מוצלח :-)

הבדיחה גם מוצלחת בעיניין הסוודרים שהם לובשים. דוגמא שמנסה להיות דומה ברעיון, אך לא מצליחה להיות יפה כמו המקור.
משה

hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #109 

moco
חזרתי צעד אחד אחורה בדיאלוג כדי שנברר כמה פרטים יותר לעומק .
moco כתב:
hm32hm כתב:הפתרון הנכון לדעתי, אך אני לא מאמין שיתקבל זה אותו רעיון פשוט שכמעט כל מי שכותב על הנושא מציע: פשוט לבטל מתן פטנטים על תוכנה, על עיצוב, וגם על חומרה אלקטרונית.
אההההה ?! are you smoking crack or something ?! רואים שאתה לא מהתחום.
...

אני לא יודע מה יותר מוזר פה, זה שאתה מסיק לגבי מסקנות בלי שאתה בכלל מכיר אותי או זה שהמסקנות שלך 180 מעלות הפוכות מהמציאות. אם כבר אתה מנסה להסיק מסקנות עלי אישית ממה שאני כותב פה, אז דווקא היית צריך להסיק שאני כן מודע לתחום.
אם אני על קראק, לא ברור על מה אתה כשאתה רואה דברים בדימיונך :wink:
...
את הנקודה למעלה הבהרנו כבר ויישרנו קו.
העובדות, אם זה מעניין אותך, זה לא רק שאני מהתחום (הייטק, וכבר הרבה מאוד שנים, אני אחד הזקנים פה), אלא ספציפית באחד מהחברות שעבדתי בהן הייתי אחראי אישית על רישום הפטנט. (אני גם רשום כממציא בפטנט ההוא ועוד פטנט בחברה אחרת)
ניהלתי את התהליך מול העו"ד ומול עורך הפטנטים.
בדיוק בגלל זה ומאז, יש לי דעות נחרצות בנושא. מאז הנושא מעניין אותי ואני עוקב אחריו. דע לך, שאני לא מביע פה דיעה חריגה, אלא פחות או יותר את דעת הקונצנזוס של כל מי שמביע דיעה לא אינטרסנטית על הנושא.
...
אתה מתכוון לדעת קונצנזוס בצד הצרכנים של השולחן , ואין ספק שזה כך. אבל מה לעשות , זה לא הצד שקובע או מחליט. את המוצרים רוכשים מחברות מסחריות שמטרתן ה"אינטרסנטית" היא לעשות כסף לבעלי המניות אחרי תשלום המשכורות . בתרבות המערבית אין ארוחות חינם , לכן הצד השני של השולחן מצפים לקבלת תמורה לסחורה . אני לא רואה הרבה פרקטיות בדרישה לביטול גורף של הפטנטים , כל זמן שאין שיטה בינלאומית אחרת אשר יכולה להבטיח סדר וכיבוד זכויות יוצרים. יכול להיות שמנצלים לרעה את השיטה , ואולי הרגולטור צריך להיות יותר מאוזן והגיוני בתהליך ועל כך ארחיב בהמשך.
.

במהלך התהליך, היו לי לא מעט שיחות כלליות על העיניין עם החברה ממשרד העו"ד. למרות שהם התפרנסו היטב מהעיניין, הם לא התכחשו לאבסורד שבעולם הזה בתחום התוכנה. אדרבא, בדיוק בגלל האבסורד הם יכלו לשכנע (ובצדק) את הצורך של סטארטאפים לרשום פאטנטים, ויהי מה. (על מה מכל ה"המצאות" בוחרים לרשום פטנט, זה כבר פחות חשוב).
הסמל הידוע של האבסורד בתקופה אז, היה הפטנט של אמאזון על one click buy.
...

לא ידעתי שיש פטנט על זה - אכן one click buy של אמאזון נשמע הזוי - . יש לי amazon prime אני משתמש בone click buy - ולא ראיתי בזה ביג דיל .אז חקרתי וראיתי את בקשת הפטנט. מצאתי כמה תובנות מעניינות:
הפטנט מתאר את המסלול תקשורת בין שרת, פרטי משתמש ועמוד ה HTML. זה מסלול כל כך סטנדרטי היום ואין בזה שום ייחודיות . אך מתברר שהפטנט אושר כבר בשנת 1999 !! למיטב זיכרוני זה בתחילת בועת האינטרנט והמסחר ברשת רק החל לצמוח. אפל ביקשה וקיבלה את זכויות השימוש מאמאזון בשנת 2000 (בתשלום ?). יכול להיות שלתקופה של סוף שנות ה 90 היה במודל סימן לפריצת דרך ,אולי גם בהקשר אסוציאטיבי האנושי לביטחון רכישה ברשת דרך חברה מבוססת אינטרנט כמו אמאזון. בהמשך - בפניה לביטול הפטנט בשנת 2006 למעשה הפטנט אושרר מחדש וזה אולי האבסורד הגדול. לא נראה הגיוני לא להגביל בזמן את תקופת הבלעדיות לפעולה נפוצה ובסיסית כזו..
סימוכין מצאתי ב http://en.wikipedia.org/wiki/1-Click

hm32hm כתב: גם חברות קטנות וחברות הזנק מקבלות פטנטים - בכמויות קטנות יותר כי ה R&D שלהם מצומצם. לא סתם ל IBM יש את מאגר הפטנטים הגדול בעולם - מעל 150,000 -הם מעסיקים מעל 3000 איש בתחום ומשקעים סדר גודל של 6 ביליון דולר כל שנה .
...
נראה לי מהמשפט האחרון שאתה הוא זה שלא מבין פה את העיניין. (להבדיל ממך, איני מסיק מכאן לגבי ההיסטוריה האישית שלך, אלא רק שאינך מבין).
מה שכתבת על IBM בדיוק מדגיש את האבסורד, הוא לא מצדיק אותו.
למה שחברה תעשה ביזנס מהדבר הכי לא יצירתי שיש - לעשות כסף לא מחדשנות עצמה, אלא מעיסוק משפטי בניירת.
לא היה עדיף לאנושות שאותם אנשים ואותה השקעה הייתה מנותבת למשל לייצר מוצרים ושירותים חדשים?
...
אני מקווה שזה ברור כבר שחברת IBM עושה כסף מהחדשנות ביישום הטכנולוגיות הן במוצריה עצמה והן דרך תמלוגים . זה הכסף הגדול, ומרווח ביושר לדעתי ולא ברדיפה או "מעיסוק משפטי בניירת" . למשל הפטנטים שלה בתחום אריזת רכיבים ב FLIPCHIP הופעלו במפעלים שונים, הגנו עליה בפני העתקה ויישום לא חוקי במזרח בזמן שאפשרה שימוש מבוקר בעלויות סבירות על ידי חברות שותפות. בתחום ה SEMICONDUCTORS מיושמת אתיקה מקצועית - חברות במערב נוהגות לכבד הסכמי שימוש ב IP . שורש הרע נבע משיטת ה REVERSE ENGINEERING שמאפשרת העתקה פירטית ללא תשלום הוגן למפתחים מקוריים. כל זה עמוק ברמת החומרה , ואנשים שמתעסקים בתחום הזה מכירים את זה, מבינים את זה ותומכים בזה (למעט הסינים) .

בנוגע לתחום העכשווי : עד כמה LOOK המכשיר או תנועות ההפעלה המיוחדות במסך מגע ראוי שיהיו PATENTABLE ?! . אפל טוענת שמכשיר ה IPHONE יצר מהפך בתחום הסלולרי דרך שיטת הפעלה קלה,ייחודית ומדויקת ועל כך מגיע להם וקבלו מספר בפטנטים . לדעתי יש דברים בגו אך לא בצורה גורפת . הרגולטור (משרדי הפטנטים, רשויות משפטיות ,מומחים לנושא) צריך לפעול להפרדה בין פונקציות טריביאליות הדרושות למסך מגע מתקדם ( מה שנקרא FRAND - שלא יאשרו פטנטים ) לבין דברים מאוד ייחודיים שהם יהוו מוגנים לתקופה מסוימת. תחום הסמארטפונים מתאפיין בחיי מוצר קצרים יחסית של שנה עד שלוש שנים ואז אם כבר ניתן פטנט לפונקציה יוצאת דופן צריך לוודא שהתמלוגים לא יהיו בשמיים.

.

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #110 

hm32hm,

אגיב בהמשך לכמה דברים שכתבת בפוסט האחרון, אבל קודם לכן, נראה לי שלא ברור לך מה המהות של חוקי פטנטים ולמה הם חוקקו (לפחות בתקופה המודרנית), אז בוא ניישר פה קו.

ראשית, בדרך השלילה. פטנט זה לא רכוש פרטי באופן טבעי. אם תמצא סלע ותפסל ממנו פסל, הפסל יהיה שלך.
הדבר המקביל לעשות עם רעיון של המצאה, זה לשמור אותו בסוד, ואומנם הרבה רעיונות נשמרו בעבר בסוד. (היום הסודיות היא לא אפשרית ברוב המקרים, כך שזה פחות רלוונטי, אבל זה דווקא מצביע על כך שמשתמשים בחוקים שלא מתאימים לתקופתנו).
באה המדינה ומציעה את האפשרות הבאה: הממציא יוותר על הסודיות ויפרסם ברבים (ברשם הפטנטים) את פרטי ההמצאה, ובתמורה יקבל מונופול מוגבל בזמן על השימוש בהמצאה (הוא כמובן, אם ירצה, יכול למכור זכויות שימוש או למכור את הפטנט כולו).
ומה המטרה של המדינה במתן האפשרות הזו? שני דברים שהם שניהם לטובת הכלל (כלומר, אמורים להיות, לא מתייחס למצב שנוצר היום). 1) לעודד את עצם ההשקעה בחדשנות במקרים שבלי יכולת ההגנה לא יהיה כדאי להסתכן בהשקעה גדולה 2) לגרום למידע להיות ציבורי וחופשי לשימוש לכולם בתום תקופת הפטנט.

מעניין בהקשר הזה לציין את המקרה המפורסם של חברת קוקה קולה והנוסחא שלה למשקה המפורסם. קוקה קולה בחרה לא לרשום פטנט אלא לשמור את הנוסחא בסוד לתקופה בלתי מוגבלת.
ברור שהיום, זה שהנוסחא סודית זה יותר גימיק ומסורת של קוקה קולה מאשר מהות, אבל ייתכן שבתחילת דרכם הם פשוט עשו את הבחירה הנכונה.

כתבתי את התקציר הנ"ל כי מרוב דבריך אני מתרשם שאתה מתייחס לפטנטים כאל משהו ש"מגיע" למי שהמציא, בגלל סיבות של מוסר וצדק, יותר כמו הדוגמא של הפסל. אתה מתייחס לפטנטים יותר כמו אל "זכויות יוצרים", שזה כבר משהו שונה. זכויות יוצרים זה יותר מתחבר לזכות טבעית של בעלות והגנה עליה. התפיסה היא שאם כתבת שיר, הוא הרבה יותר שלך, מאשר אם פיתחת המצאה. המצאה מין הסתם תפותח על יד מישהו מתי שהוא והשאלה מי יהיה ראשון. לא כך לגבי יצירות שיש עליהן זכויות יוצרים.
בנוסף, הגנה על זכויות יוצרים (שגם היא לזמן מוגבל אך הרבה יותר ארוך) לא נחקקה כדי לעודד אנשים לייצר ולפרסם יצירות אומניות, הם עשו זאת בלי כל גורם מעכב גם לפני החוקים.

חוקי פטנטים הרבה יותר דומים לחוקי מסים מאשר לחוקים שבאים להגן על רכוש פרטי (או זכויות יוצרים).
שניהם נחקקו במטרה של טובת החברה בכלל, ולא להגנה על זכויות של פרטים בחברה.
בשניהם יש גורמים שרירותיים למדי שאין בהם משהו שנכון באופו "טבעי":
האם פטנט צריך להינתן ל10 או 20 שנה? האם המס צריך להיות 17% או 20%?
תשווה את זה לכך שלגנוב רכוש וגם להפר זכויות יוצרים, זו עבירה פלילית שמקבלים עליה עונש.
הפרת פטנט זה עיניין אזרחי מסחרי. אף אחד בסאמסונג לא נתון להאשמה פלילית, אלא אם כן פרץ בלילה למשרדי אפל לגנוב תוכניות :-) .

תגובות:
אתה מתכוון לדעת קונצנזוס בצד הצרכנים של השולחן , ואין ספק שזה כך. אבל מה לעשות , זה לא הצד שקובע או מחליט.
...
קודם כל, אני לא דן על מי קובע ומחליט. אני דן האם המצב החוקי טוב למדינה, חברה וכלכלה.
אני יודע מה המצב הנתון והוא לא לרוחי.
בעיניין "צד הצרכנים" הייתי מנסח זאת אחרת כי אתה קצת מצמצם את העיניין שאתה מזכיר רק צרכנים, אבל אזרום איתך פה ואגיד , כן, בהחלט אני מסתכל על צד הצרכנים.
הצרכנים הם האזרחים. המדינה היא יישות שקיימת לטובת אזרחיה.
את חוקי הפטנטים חוקקו לטובת האזרחים. גם האזרחים שמתפרנסים מההמצאות ובעיקר כל האחרים.
חוקי הפטנטים צריכים להיבחן לפי השאלה "האם הם עדיין פועלים לטובת רוב האזרחים" (וכן, גם עידוד העסקים והכלכלה זה לטובת האזרחים).
לדעתי, החוקים הם אנכרוניסטיים ופשוט לא תואמים את המציאות של היום באותם תחומים שהזכרתי.
כל זמן שאין שיטה בינלאומית אחרת אשר יכולה להבטיח סדר וכיבוד זכויות יוצרים
...
סתם לא קשור לשיחה, אבל למען הדיוק זו לא שיטה בינלאומית. בכל מדינה אתה צריך לרשום פטנט בנפרד, ואותה מדינה היא זו שמגנת עליך בגבולות אותה מדינה בלבד. ( יש גם מדינות שמשתפות פעולה, כמו האיחוד האירופי).
המדינה הרלוונטית לצורך הדיון היא ארה"ב עם השוק הענק שלה. שם נרשמו הפטנטים של אפל שמהם החל השרשור, ולשם היו שאר ההתייחסויות שלי. במדינות אחרות זה דומה, אבל דורש רישום נפרד.
אני לא בקיא, אך אני חושב שזכויות יוצרים (שהזכרת בסוף המשפט) זו מערכת חוקים יותר בינלאומית במובן שיש אמנות בין מדינות. בכל מקרה, פטנטים וזכויות יוצרים זה לא אותו דבר.
אך מתברר שהפטנט אושר כבר בשנת 1999 !!
...
לא הבנתי למה סימני הקריאה פה.
כן, זה אכן מ1999, בדיוק אותה שנה שעסקתי בנושא ובגלל זה, היא זאת שעולה לי תמיד לראש.
האמן לי, זה נראה אז אבסורד בדיוק כמו שזה נראה היום. אני לא מציין רק את דעתי האישית. הסיבה שזה היה פטנט כל כך ידוע (חוץ מכך שאמאזון הייתה חברה ידועה כבר אז) היא שהרבה כתבו על כך, והזכירו את הדבר הזה כסמל לאבסורד.
יכול להיות שלתקופה של סוף שנות ה 90 היה במודל סימן לפריצת דרך
...
לא חושב אך לא רלוונטי. בכל מקרה, פטנטים לא נבחנים על סמך היותם "מודל סימן לפריצת דרך" וגם לא יכולים להיקבע על סמך "הקשר אסוציאטיבי האנושי לביטחון רכישה ברשת דרך חברה מבוססת אינטרנט כמו אמאזון". הם נבחנים על סמך חדשנות ואי-טריוויאליות.
האבסורד בפטנט נובע מהדבר הבא, שהוא גם דומה לפטנטים של אפל על הממשק של האייפון.
ישבו מהנדסים ואנשי מוצר של אמאזון והמציאו את החידוש הזה. שאל את עצמך:
1) כמה זמן וכסף לוקח להמציא דבר כזה ?
2) האם הם היו מוכנים לעשות את אותה "השקעה אדירה" רק בזכות זה שידעו שיוכלו לרשום פטנט עליו? אחרת לא היה לנו one click buy ?
3) מגיע להם על כך בלעדיות ל20 שנה?
4) אני משוגע או שהמערכת משוגעת? :-)

עולה פה עוד עיניין. הרי כולם ממציאים במקביל את אותם דברים בעולם הזה. דיד ברור שעוד הרבה חנויות אונליין חשבו על דברים דומים.
אז למי מגיע הפטנט?
בפועל הפטנט יינתן למי שיזדרז ראשון להגיש, אבל האם זה הוגן כאשר למעשה כולם עושים את זה יחד?
לא נראה הגיוני לא להגביל בזמן את תקופת הבלעדיות לפעולה נפוצה ובסיסית כזו..
...
יפה, יש לנו נקודות הסכמה.
אבל, זה קצת בעייתי ...
רשם הפטנטים לא יכול לתת לאחד פטנט לשנה ולאחר פטנט ל10 שנים על סמל שיקול דעתו. אין אפשרות כזו בחוק, וגם אם הייתה, זה בלתי סביר לדרוש זאת.
רשם הפטנטים זה גוף שבודק (יותר נכון, אמור לבדוק) אם הפטנט עונה על הדרישות של חדש ולא-טריוויאלי, שזו פעולה טכנית בעיקרה. אי אפשר לצפות מגוף כזה שיחליט לכמה זמן סביר לתת את הפטנט. זו כבר שאלה למחוקק.
ציינתי ש"אמור לבדוק" כי המצב היום רחוק מאוד מהתקופה של אלברט איינשטיין, שעבד שבודק פטנטים בשוויץ, שבה ממש בדקו את ההגשות.
רשם הפטנטים, לפחות בתחום התוכנה מוצף בהמוני הגשות. בעצם כל הגשה שנעשתה פרוצדורלית נכון, מתקבלת.
עצם היות הפטנט ראוי לרישום נבחן רק בבית משפט כאשר מוגשת תביעה והצד הנתבע, טוען שהפטנט לא מוצדק. בדיוק כמו שנעשה גם עכשיו במשפט של אפל-סאמסונג.
משה

hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #111 

moco
אני ממשיך את הדיאלוג הפורה הזה פה.

בעצם החלטתי להירשם לקורס בתחום תהליכי הפטנטים במקום העבודה שלי. ברמת החוק היבש ברור לי מעל כל ספק שכוונת המחוקק היא להגן על "בעלי הפטנט" בפני שימוש מסחרי ללא תאום או הרשאה על ידי חברות מתחרות בשוק . הסימוכין מוויקיפדיה בהמשך.

זה הבסיס ל חוק וסדר , ואני מניח שעל זה יש הסכמה . ללא אלטרנטיבה ראויה לא נראה לי מעשי לחשוב על ביטול גורף - למרות אבסורדים מסוימים . מצד שני יש מה לעשות כדי לשפר את יישום החוק למשל :

- איזון ויותר שיקול דעת על אישור או דחיית פטנט . לצורך זה צריך לתגבר כח אדם מקצועי במשרדי הפטנטים על מנת להבחין נכון בין FRAND לבין פונקציה ייחודית . הרגולטור (הקונגרס בארה"ב + PTO) יכולים לקדום תהליך כזה.
- הורדת זמן תוקפות הפטנטים בתחום ה consumer devices
-קביעת סטנדרטים למתן שיתוף וחישובי תמלוגים סבירים.

הדבר דורש תאום בין לאומי ,שיכול להיות אתגר בפני עצמו כפי שרואים בחוסר הסכמה בין פסיקות בתי משפט ב ארה"ב לקוריאה או אנגליה על תביעות אפל בהעתקת עיצוב הIPAD . בהקשר הזה אין ניטרליות אלא שיקולים ואינטרסים שונים. נקודת המבט שלי היא ש התעשייה המערבית (וישראל בתוכה) נודדת לאזור המזרח "הרעב" . הייצור עבר לסין ותוכנה להודו. הנדידה עכשיו בתחום ה הנדסה ותכנון.
זאת בעיה מקרו כלכלית שצריכה להדאיג אותנו היות ולדעתי היבט זה קריטי יותר יותר מניצול לרעה של חוק הפטנטים (כמו חוסר צדק עם חברות סטארט אפ ). אני לא בטוח שהפטנטים עוצרים את התהליך לגמרי , אבל כן ברור לי שללא חוקי פטנטים כלל (אם לזה מתכוונים המגיבים באתר) , או ללא אלטרנטיבה ראויה תהליך הרס מקומות העבודה שלנו יואץ משמעותית.

[left]
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Sta ... ark_Office
"The Congress shall have Power ... To promote the Progress of Science and useful Arts, by securing for limited Times to Authors and Inventors the exclusive Right to their respective Writings and Discoveries;"
The mission of the PTO is
promoting "industrial and technological progress in the United States and strengthen the national economy" by:
administering the laws relating to patents and trademarks;
advising the Secretary of Commerce, the President of the United States, and the administration on patent, trademark, and copyright protection; and
providing advice on the trade-related aspects of intellectual property[/left]]

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #112 

hm32hm כתב: ברור לי מעל כל ספק שכוונת המחוקק היא להגן על "בעלי הפטנט" בפני שימוש מסחרי ללא תאום או הרשאה על ידי חברות מתחרות בשוק.
הסימוכין מוויקיפדיה בהמשך.
...
אם אתה מפנה לוויקיפדיה, אז אדרבה, קרא את כל החלק תחת Rationale פה: http://en.wikipedia.org/wiki/Patent#Rationale
זה פחות או יותר מה שגם אני כתבתי על מטרות החוק.
כפי שציינתי באיזה גלגול קודם בשיחה הזו, אתה מבלבל בין מטרות החוק (סיבת קיומו) לבין החוק עצמו. "הגנה על 'בעלי הפטנט' בפני שימוש מסחרי ללא תאום או הרשאה", זה החוק עצמו, לא הסיבה שחוקקו אותו ומצדיקה אותו.
אם שני הדברים היו זהים אז לא היה בכלל דיונים אינסופיים על החוק הזה. זה נבדל למשל מהחוק שאוסר רצח, שקיים פשוט כדי לאסור רצח (וזה כבר נובע עינייני מוסר, ואבולוציה של חברות אנושיות).

כדאי גם להמשיך לקרוא שם את החלק על הביקורת: http://en.wikipedia.org/wiki/Patent#Criticism

hm32hm כתב: אבל כן ברור לי שללא חוקי פטנטים כלל (אם לזה מתכוונים המגיבים באתר) ,
...
אני לא ראיתי שמישהו כתב פה על ביטול חוקי פטנטים בכלל, בטח לא אני.
אני דיברתי על ביטול פטנטים בתחומים מסוימים.
גם היום, אי אפשר לרשום פטנט על כל דבר. יש הרבה הסתייגויות וגם שונות בין מדינות.
אני פשוט מציע לערוך רוויזיה נוספת ולשנות את החוק, כמו שעושים מידי פעם. לא הצעתי שום דבר מהפכני או קיצוני. (קראתי עכשיו שבהולנד ביטלו את החוק פעם ולאחר כמה עשורים החזירו אותו).
השוויתי את זה לחוקי מסים כי גם שם אין דברים ברורים שנשארים לאורך זמן אלא יש מידי פעם שינויים בהתאם לצרכי החברה. בשני המקרים, צריך תמיד להתעסק עם הפרטים הקטנים.
על חלק מהדקויות בנושא על מה ניתן לרשום פטנט ועל מה לא, אתה יכול לקרוא כאן: http://en.wikipedia.org/wiki/Patentable_subject_matter
אחד הדברים שברורי וגם עולים ממה שכתוב שם, זה שזה אף פעם לא ברור חד וחלק ונתון להמון פרשנויות.
משה

moco פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #113 

ובינתיים, הסאגה נמשכת:

1) אפל מגישה גם את ספינות הדגל של סאמסונג, galaxy Note ו-Galaxy S3 בבקשה לאסור את שיווקם בארה"ב.
2) ביפאן, ניצחון לסאמסונג. בית המשפט דוחה תביעה של אפל על הפרת פטנט של סאמסונג (לא מדובר בדיוק על אותם פטנטים מהמשפט האמריקאי): http://www.nytimes.com/2012/09/01/techn ... .html?_r=1
משה

Multimediaman
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #114 

moco כתב:ובינתיים, הסאגה נמשכת:
...
נמשכת במלוא הקיטור:
http://www.news-panel.com/news/motorola ... tions-more

מוטורולה מוביליטי (גוגל..) החליטה ש Siri , Locaiton Reminders, email notifications ועוד , שייכים בעצם לה... :מבולבל:

GilSt
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 628
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 17 פעמים

שליחה #115 

המהלך של גוגל בו רכשה את מוטורולה בעצם מכוון מהתחלה לשתוח חזית פטנטים מול אפל.

hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

V3 עם תוכנה של אפל

שליחה #116 

איך שגלגל מסתובב לו....
בשנת 2006 מוטורולה יצאה עם הכרזה "מדהימה" - IPOD על מכשיר סלולרי ולא בטוח שרשמה פטנט על כך !!
אפל הייתה שותפה עם מוטורולה ליישם תוכנת IPOD על דגם V3 - אבל - מוגבלת להעברת 50 שירים.
מתברר שאפל החלה ללמוד במקביל את תהליכי ה mobile לקראת השקת ה iphone שלה
אז עכשיו מוטורולה פועלת על פי "his master's voice" ותובעת את אפל על פטנטים בתקשורת.

Bezzera-Giulia
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 73
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #117 

לא יודע אם זה הוזכר קודם או לא אז בכל מקרה:
http://en.wikipedia.org/wiki/LG_Prada

hm32hm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #118 

רגע לפני הכרזת האייפון 5 ... ושני רגעים לפני מתן תשובה לשאלה "האם סמסונג אכן תתבע את אפל על שימוש ללא הרשאה בפטנטים של LTE"
יש כמה כתבות מענינות בנושא הפטנטים באתרי YNET - למשל "נצחון אפל - נצחון היצירתיות" וגם "היסטוריה של טפילות / רן לוי"
אז למי שלא ראה ומתעמק במורכבות הנושא מעבר לתגובות "חכמות" של הבלוגרים "יודעי דבר" :
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4279060,00.html

Multimediaman
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #119 

"מי שנדפק פעם אחת כבר לא יכול להיגמל מזה"

שלח תגובה

חזור אל “חדשות ניידים”