התחממות מכשיר כתוצאה מבעיית חשמל

איך משהו עובד? למה זה ככה?
Balance פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2620
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 159 פעמים

שליחה #1 

שלום חברים,

בהמשך לפוסט הזה - http://www.hometheater.co.il/vt85734 ארצה לשתף אתכם בתהליך ובפתרון מתוך מחשבה כי נושא זה חשוב ואני מניח שיעזור להרבה אנשים.

כפי שתוכלו לראות בפוסט הקודם הקדם מגבר שלי היה מתחמם בצורה קיצונית מאד, אפשר לומר אפילו רותח, דבר שמאד הפריע לי והתחלתי לחקור את הסיבה.
על מנת לקדם הפיתרון, לקחתי מד טמפרטורה ובדקתי במספר אזורים במכשיר, מצאתי כי באזור השנאי הטמפרטורה מגיעה לכ- 75 מעלות ובאזור צלעות הקירור אף ל- 85 מעלות, את הנתונים העברתי ליצרן.
כמובן שהתייעצתי בפורום הזה, שוחחתי עם אנשים שונים, רוב התשובות שקיבלתי היו כי זהו מכשיר CLASS A ולכן נוטה להתחמם. היצרן אף טען שאולי יש בעיה ב- BIAS.

סימפטום נוסף היה שלמכשיר לא הייתה טמפרטורה קבועה אלא היא הייתה משתנה במהלך היממה וללא קשר אם המכשיר דולק או בסטנד ביי, לעתים היה חמים (תקין) ולעתים רותח.
היות והרתיחה נראתה לי לא תקינה בעליל ובנוסף חוסר העקביות החלטתי לא להסתכן ושלחתי את המכשיר ליצרן בארה"ב לצורך בדיקה ותיקון.
לאחר ציפייה של כחודש, המכשיר חזר אלי ואני מאושר כי בנוסף לבדיקה המכשיר עבר כיול, בדיקה יסודית, שדרוג תכנה וכו'.

מהרתי לחבר את המכשיר לחשמל וחיכיתי, לאחר כשעה אכזבתי הייתה גדולה מכיוון שהמכשיר עדיין התחמם בצורה קיצונית, שוב שוחחתי עם היצרן, דבר שלא ממש קידם פיתרון.
בדיעבד הבנתי מדוע, אצלם המכשיר עבד בצורה תקינה, כל כך הרבה פעמים התכתבתי איתם בנושא, בטח חשבו שאני הוזה או משהו דומה :D

בשלב זה, התחלתי התכתבות פרטית עם יאיר פורמן מהאתר, לשמחתי יאיר הסכים לבוא אלי ולהתרשם, כמו ברוב המקרים, כאשר הרופא מגיע אתה מרגיש טוב יותר כך היה כשיאיר הגיע, המכשיר היה
בשלב החמים שלו ולכן היה קשה להתרשם.

קבענו להיפגש שוב על מנת לבצע כמה בדיקות במכשיר, במקביל התחילה לצוץ מחשבה שקשורה לבעיית חשמל.
למכשיר יש מייצבי מתח פנימיים ויאיר העלה סברה שאם הטמפרטורה לא עקבית משמע יש פרקים בהם המייצבים עובדים קשה יותר כיוון שנופל עליהם מתח יותר גבוה, מה שאומר בזבוז הספק גבוה יותר היוצר סביבה מאד חמה שמשפיעה על אזורים שונים במכשיר.
.
חיברתי באופן קבוע לשקע רב מודד והתחלתי לעקוב אחרי המתח, הסתבר שבמשך היממה המתח משתנה בטווח של 230 וולט ל- 240 וולט. טווח זה לא נחשב ממש גדול אך עדיין בעל השפעה מכרעת בעיקר בגלל השינויים התכופים.
היות והקדם מגבר מכוון ל- 220 וולט נוצר מצב כי ככל שהמתח מתרחק כך המכשיר יותר מתחמם.
פניתי ליצרן ושאלתי איך ניתן לשנות את מתח המכשיר ל- 230 ול- 240, מסתבר כי המכשיר עובד או 220 או 240, החלטנו לנסות ולכוון המכשיר ל- 240 מתוך הנחה כי מצב זה קרוב יותר למתח החשמל בבית ואולי יעזור.
לצערי גם זה לא עזר ועדיין היו שינויי טמפרטורה מאד תכופים ומטרידים.
התחלתי להתעניין בכל מיני מייצבי מתח, Regenerated AC power אך המחירים מאד גבוהים.

החלטתי לנסות את מזלי ופניתי לחברת חשמל ואמרתי להם שיש שינויי מתח דבר שגורם למכשירים להתחמם אך הם טענו כי מתח הרשת בארץ הוא 230 וולט עם סטייה של 10% למעלה ולמטה כך שמבחינתם זה תקין ולכן לא מוכנים לבוא.
החלטתי לא לוותר והתעקשתי שישנה בעיה ואמנם זה בתקן אך אני מצפה ליותר יציבות ואם מכשירים יתקלקלו לי אתבע אותם, לאחר כחצי שעה חזרו אלי ואמרו שישלחו טכנאי לבדוק.

הטכנאי בדק בארון החשמל הראשי בבניין ומצא כי ה- 0 משוחרר אצלי מאד, כמובן שחיזק אותו והפלא ופלא המכשיר יותר יציב, הוא חמים ואין זכר לרתיחה שהייתה.
אמנם עדיין יש סטיית מתח אך היא קטנה באופן משמעותי, בדר"כ בין 237 וולט ל- 239 וולט. כאשר יש שינויי מתח גדולים יותר (כמעט ואין) טפמרטורת המכשיר משתנה בהתאם אך בהחלט בגבול הנורמה, המכשיר בפירוש יציב, לא רותח ואפילו נשמע טוב יותר שזה הרווח היותר גדול.
הטמפרטורה הממוצעת שבדקתי לאחר התיקון היא כ- 44 מעלות!

עוד "אמיתה" נפלה אצלי בדרך, לא ייחסתי חשיבות לנושא החשמל, בתהליך זה נוכחתי לדעת עד כמה נושא החשמל הנו קריטי לעבודה תקינה וביצועים של מכשירים.
בנוסף, טיפול נכון בחשמל משפיע על הסאונד, נקודה!

בהזדמנות זו ארצה להודות שוב ליאיר פורמן על העזרה, ההכוונה והחשיבה המשותפת, ללא עזרתו סביר להניח כי עדיין הייתי בחיפושים אחרי פיתרון.

ZiggyMan
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2833
נתן תודות: 77 פעמים
קיבל תודות: 277 פעמים

שליחה #2 

תודה על הפתרון. אם כי עדיין לא ברור מה גרם לתקלה. קו אפס משוחרר עלול לגרום להתחממות בנקודת המגע הרופפת, ולא ברור מה ההשפעה על מכשירים. אגב, אצלי הייתה פעם מערכת של סוני שכוונה ל220V ופעלה כך במשך שנים. המכשיר היה חם באופן תמידי, והעלה ריח של לכה שרופה (מהשנאי) עם ההעברה ל240V כל התופעות הפסיקו.

אגב, את בדיקות המתח שעשית היה עדיף לבצע בתוך המכשיר, אחרי השנאי, ועם סקופ. כך היה אפשר לעלות על הבעיה מיד.
..

Balance פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

ZiggyMan,

תודה על ההתייחסות לנושא.
לגבי הבדיקה שהצעת - נכון, לומדים, בהתחלה לא שיערתי שזה קשור לחשמל.

יש לך הסבר טכני מדוע כשהעברת את המתג במערכת שלך ל- 240 וולט התופעות הפסיקו?

ZiggyMan
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

בוודאי. לשנאי יחסי המרה קבועים. אם נניח שמתחי המוצא שלו אמורים להיות 30VAC, ואני מכניס בכניסת ה220V שלו 235V, אקבל במוצא 32.1V. המתח הזה יוצא למעגלי היישור והמייצבים שחייבים לתת מתחי DC קבועים במוצא. ההפרש בין מה שאמור להיות לבין מה שיוצא, נופל על רכיבי הייצוב, ויוצא החוצה כהספק מבוזבז שמתבטא בחום.
בסליל המשני של השנאי אמנם זורם זרם נמוך יותר, אך הסליל הראשוני צריך לעמוד במתח גבוה מזה שאליו הוא מיועד, ולכן השנאי מתחמם.

לעומת זאת, המייצבים יכולים לפעול במתחים נמוכים יותר בכניסה, ולכן אם מכוונים את הבורר ל240V, ומקבלים במוצא השנאי 28.1V מ225V, עדיין המייצבים יקבלו את מתח המינימום הדרוש לפעולה תקינה. זה ברוב המגברים שראיתי לפחות. כמובן שכל מקרה לגופו, וכל מתח בכל בית לגופו.
..

Balance פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #5 

ZiggyMan,

כך שאם עכשיו המתח בבית הוא בין 237 ל- 239 וולט ב- 95% מהזמן והמכשיר מכוון ל- 240 אזי זה מצב כמעט "מושלם"?

רונן
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5684
נתן תודות: 1133 פעמים

שליחה #6 

מעניין מאד ,

סתם להשכלה כללית , ה Furman שרכשתי * כולל מד מתח בתצוגה הראשית שלו,
המכשיר נמצא אצלי כבר מספר ימים והמתח המגיע מחברת החשמל לביתי נע בין 235V ל 240V ,
* http://www.furmansound.com/product.php? ... ELITE-10Ei

ZiggyMan
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

Balance כתב:ZiggyMan,
כך שאם עכשיו המתח בבית הוא בין 237 ל- 239 וולט ב- 95% מהזמן והמכשיר מכוון ל- 240 אזי זה מצב כמעט "מושלם"?
...
כן.
אצלי המתח (בעבודה לפחות. בבית אני לא עוקב..) הוא בין 221 ל228.

michael123
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6161
נתן תודות: 164 פעמים
קיבל תודות: 37 פעמים

שליחה #8 

רונן כתב:מעניין מאד ,

סתם להשכלה כללית , ה Furman שרכשתי * כולל מד מתח בתצוגה הראשית שלו,
המכשיר נמצא אצלי כבר מספר ימים והמתח המגיע מחברת החשמל לביתי נע בין 235V ל 240V ,
* http://www.furmansound.com/product.php? ... ELITE-10Ei
...
ואצלי לרוב 230-231

Balance פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

ZiggyMan כתב:
Balance כתב:ZiggyMan,
...
כן.
אצלי המתח (בעבודה לפחות. בבית אני לא עוקב..) הוא בין 221 ל228.
...
גם הפרש גדול
שווה לבדוק גם בבית, גם אם מכשירים מתפקדים נכון יכול להיות בלאי מואץ יותר.

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag
תגובות: 46397
נתן תודות: 1967 פעמים
קיבל תודות: 5080 פעמים

שליחה #10 

ברור לכם שאם יש לכם תלת פאזי אז מתח החשמל שונה בכל פאזה, נכון?

michael123
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #11 

נכון

רונן
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5684
נתן תודות: 1133 פעמים

שליחה #12 

נכון .

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag

שליחה #13 

ואם כולם מסכימים, אז איזה נתון בדיוק הצגתם?

Balance פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #14 

ziv_r כתב:ברור לכם שאם יש לכם תלת פאזי אז מתח החשמל שונה בכל פאזה, נכון?
...
יכול להיות וסביר בהחלט שמתח החשמל שונה בכל פאזה, החשוב הוא שבכל פאזה המתח יהיה יציב ולא משתנה בהפרשים גדולים

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag

שליחה #15 

Balance,
ברור, אך חברים כאן מציגים נתוני מתח חשמל ולא ממש ברור לאיזה פאזה הם מתייחסים.
נתוני המתח משלושת הפאזות אצלי. בהמשך אנסה להציג גרף לאורך זמן.
 נתוני המתח משלושת הפאזות אצלי. בהמשך אנסה להציג גרף לאורך זמן.

ariekarp
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 596
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

שליחה #16 

ובכן קצת סדר בחשמל בבקשה...
כאשר בית מוזן בהזנה תלת פזית, והאפס של חברת החשמל מתנתק (מקרה מאד יוצא דופן), המתח בשקע מסוים בבית יכול לנוע ממתח נמוך ממתח "פזי" 230 ועד קרוב למתח "קווי" של קרוב ל400 וולט ( 230 כפול שורש 3 שווה 398 וולט) תלוי בעומסים המחוברים באותו רגע בבית בשקעים השונים, הדוד וכו'.
אם האפס של ח"ח היה מחובר רופף כפי שציין BALANCE ייתכן והיה מצב של מתחים גבוהים מ230 וולט בשקעים מסויימים בזמן מסויים (תלוי בעומסים המחוברים באותו רגע בכל הבית) וזה בהחלט יכול היה לגרום לחימום המכשיר ועבודה לא תקינה ואף לנזק ו"שריפת" המכשיר. מעניין שלא חווה זאת עם ציוד אחר.
מכאן ועד למסקנה "טיפול נכון בחשמל משפיע על הסאונד, נקודה! " המרחק גדול, ולמעשה המסקנה לא נכונה.
ההזנה גם כאשר היא בתחום של 230 וולט פלוס מינוס עשרה אחוז לא צריכה להשפיע וכהוא זה על שום מכשיר.
ספקי הכח במכשירי אודיו ובכלל כל מכשיר אלקטרוני צריכים להיות בנויים כך שיספקו מתח DC יציב ונקי למעגלים הפנימיים ויהוו חוצץ ומאגר אנרגיה זמין לאלקטרוניקה הפנימית.
שינויי מתח, רעשים ו"לכלוך" חשמלי אחר בהזנה לא צריכים להשפיע על הסאונד, התמונה, או מה שלא יהיה הOUTPUT של המכשיר.
אם יש מכשיר שבנוי ללא יכולת זו (ואני בספק אם מכשיר סביר כזה) אז ההנדסה שנעשתה היא גרועה.
מכשיר כזה הייתי שם בפח המחזור הקרוב.
קו תחתון: איכות ההזנה (בגבולות התקן) לא תשפיע על סאונד או תמונה או כל OUTPUT אחר. חריגה בהזנה בגלל תקלה, עלולה לגרום לנזק במכשיר.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 199 פעמים

שליחה #17 

אריה
אין קשר להנדסה של המכשיר, שהיא אחת מהיותר מרשימות שפגשתי אי פעם. הייתה כאן בעייה של Arching שהייתה יכולה להתפתח למימדים כאלו שהיו מביאים לשריפה של מכשירים בבית.
יאיר

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78913
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 789 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #18 

גם לי נראה שמדובר ב-ARCING (אומרים ARCHING או ARCING?)

michael123
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #19 

ziv_r כתב:Balance,
ברור, אך חברים כאן מציגים נתוני מתח חשמל ולא ממש ברור לאיזה פאזה הם מתייחסים.
...
מה אכפת לך מפזה?
אצלי כל הציוד אודיו מחובר למייצב מתח, שהוא המודד, ויש רק חשמל כבל אחד ממנו לשקע

אפרופו כבלים חשמל "מיוחדים".. איך הם עוזרים כאן?

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag

שליחה #20 

michael123,
בטח שאיכפת. כי כל מי שמתהדר בחשמל יציב, צריך להציג מדידות לכל הפאזות לאורך זמן, אחרת אלו נתונים מדגמיים ומקריים.

שלח תגובה

חזור אל “שאלות בנושאים טכניים”