השרפ 21K שהיה ברשותי מזה כ-3 שנים נמכר.
למעשה אם חושבים על זה, הוא נמכר בפעם השנייה.
בפעם הראשונה, הוא נמכר לפניי כשנתיים. מכירתו הייתה לטובת הסוני VPL-VW60 שהיה אמור להוות מקרן ביניים עד לאחר הצגת מחליף ל-21K על ידי שרפ.
לאחר קבלת הסוני, הבנתי שבאופן אישי יהיה לי קשה לקבל את המקרן הזה, אפילו כמקרן ביניים לאור היכולות שלו, או נכון יותר, חוסר היכולות שלו.. מכרתי את הסוני לאחר 48 שעות מקבלתו.
פניתי לקונה של השרפ, שנדהם מעצם הפנייה, אבל הסכים להפרד מהשרפ תמורת קנס נכבד.
שילמתי את הקנס ורכשתי ממנו את המקרן ...
ההתעקשות לרכוש את המקרן ספציפי נבעה מהכיולים האינטנסיביים שהושקעו בו לרבות כיול ב- factory mode אליו ניתן להגיע באמצעות סיסמא מיוחדת. רציתי להמנע מלעבור שוב את כל אותם לילות ללא שינה וגירוש המשפחה מהסלון.
לפני כשבועיים הוא נמכר בפעם השנייה והאחרונה ...(בשאיפה)
כאמור זו היסטוריה. כואבת אומנם, אבל היסטוריה.
כעת אני בוחן מספר אופציות לשידרוג השרפ.
האופציה הטבעית היא ה-JVC. בארץ נמצא ה-750.
JVC הוציאו מחליף ל- 750 לפני כשבועיים, בדמות ה- 950 ואף הוציאו מעין 950 משודרג (בחירת החלקים באופן ידני) ה-990.
על פי JVC לא נעשה שום שינוי ב- design . העדשה לא שודרגה, הצ'יפ לא שונה ובסך הכל מדובר בשינויים פנימיים שעל פניו לא ביצעו מהפכה באיכות.
השינויים הבולטים שיוצגו ב-950/990 הם: on/off קונטרסט משופר והגירסה של JVC ל- FI.
החלטתי לקחת את ה-750 לבחינה מאוד מדוקדקת בביתי על מנת לבדוק הזמנה "על עיוור" של ה-990.
לאחר מספר ימים וצפייה מרוכזת עם הרבה מאוד חומר להלן מסקנותיי:
עיצוב:
העיצוב הוצג על ידי JVC עוד בדגם ה-RS1. שום דבר לא השתנה מאז. מקרן מלבני, עם פינות קצת עגלגלות, סיומת שחור מבריק. פשוט. משדר יוקרה.
תפריטים:
ה-JVC פונה לקהל המעוניין בשליטה מלאה בתמונה.
קהל שמעוניין להשיג תוצאות אופטימליות מבחינת כיוון התמונה, לרבות שליטה מלאה בצבעים ובעקומות הגמא.מדובר בקפיצת מדרגה ביחס לכל מה שאני מכיר. JVC אף הוסיפו pre-set הקרוי THX אשר אמור להציג תמונה מכוילת לפי סטנדרטים שנקבעו מראש.
אכן pre-set מרשים למעט העובדה שהגמא שלו (שלא ניתנת לשינוי) הייתה באזור ה-2.1 ובאופן אישי (במיוחד במקרן כזה) התמונה תראה עמוקה יותר עם המספר הגמא החביב עליי: 2.4.
בהירות:
טובה מאוד.
למי שקצת מכיר את השרפ. ה-JVC הצליח להשיג תמונה בבהירות דומה לשרפ שהיה במצב של high brightness (מצב הקונטרסט הכי נמוך שלו ומצב הברייטנס הכי גבוה שלו). זו עובדה מרשימה מאוד.
אין כל קושי לקבל תמונה בהירה על גבי מסך של 110" עם גיין של 1.3 ומעלה. מרשים.
on/off קונטרסט:
למעשה זה ה-ticket עליו רכבה JVC לכל אורך השנים מאז הצגת ה-RS1. הרעיון של native contrast גבוה בהשוואה למקרנים שהתבססו על איריס דינאמי, הייתה אמורה להבדיל את ה-JVC מהשאר.
ואומנם, מדובר בהישג יוצא דופן בדור הנוכחי (אשר כאמור כבר הוחלף החודש) התמונה מציגה תלת מימדיות ברמה שטרם הורגלתי אליה. הדבר בא לידי ביטוי בסצינות כהות מאוד או מעורבות. האפור (אין רמות לשחור) הוצג בגוון מאוד מאוד כהה. עדיין יש הבדל בין "השחור" שמציג המקרן לבין הצל של כף היד שלי, אך לטעמי מדובר בהישג פנטסטי שמעניק מימד חדש לסצינות כהות או מעורבות.
צבעים:
אני לא מתכוון להרחיב הרבה מעבר לציון העובדה שבמצב ה-THX הצבעים נראו טבעיים לחלוטין. במצבים האחרים נדרשת התעמקות בכיולם. באופן אישי לא הייתי יכול לחיות עם מצב ה- THX לאור עקומת הגמא הקבועה שלו (2.1 הלכה למעשה) ולפיכך היה נדרש ממני לבצע כיול לצבעים על pre-set אחר על מנת להביאם למצב ה-THX .
אנסי קונטרסט:
הרבה אנשים אוהבים להשתנמש במונח הזה מבלי בכלל להבין מה חשיבותו ובאיזה סצינות , אם בכלל, ניתן להבחין ביתרון שלו. האם בכלל יש חשיבות לנתון הזה שנהיה אופנתי בשנתיים האחרונות?
הרי לאורך עשרות שנים מקרני ה-CRT שלטו (ויש יאמרו עדיין שולטים) באיכות התמונה, ידוע כי מקרנים מסוג כאמור הציגו אנסי קונטרסט נמוך מאוד של 100:1 במקרה הטוב.
רק בשנים האחרונות הצליחו המקרנים הדיגיטלים ובייחוד כאלו שמבוססים על טכנולוגית ה- DLP להגיע לאזור ה- 800:1 ואף יותר.
השרפ מציג אנסי קונטרסט מאוד גבוה וה-JVC ידוע באנסי היחסית נמוך שלו (באזור ה- 300:1)
ראשית צריך להבין שעל מנת להנות מאנסי קונטרסט גבוה נדרש חדר שטופל באופן אופטימלי בהחזרים של אור, או כמו שהאמריקאים קוראים לסוג כזה של חדר: bat cave . נדיר למצוא חדרים מסוג זה.
פתרון נוסף הוא שימוש במסכים מיוחדים שמונעים החזרים של אור טועה.
ה- High Power של DA LITE הוא אחד מהם.
בכל מצב אחר אין כל אפשרות להנות מיתרון של אנסי קונטרסט.
הסצינות שלגביהן ניתן להעריך את היתרון של האנסי קונטרסט הן דווקא סצינות מוארות ולא כהות.
בכל אופן, בהשוואה ישירה בין השרפ ל- JVC על גביי מסך ה- High Power בסצינות שנבחרו בקפידה על , נרשמה אכזבה.
ה-JVC הציג תמונה מצוינת, אך לא כזו שהתקרבה לשרפ מבחינת התלת-מימדיות שלה באותן סצינות כאמור.
לא מדובר על הבדלים דרמטיים, אך בבחינה מדוקדקת של שניהם, ניתן היה להבחין בהבדל לטובת השרפ.
חדות
יש הפוסלים מיידית כל השוואה של חדות ביו מקרנים באומרם ש- הפרטים הם תמיד אותם פרטים והמקרנים "החדים" מציגים עיוות של הדברים .
אני לא מתכוון לעסוק בויכוח ההיסטורי הזה, אך באופן אישי , במהלך ה-6-7 שנים האחרונות בהן אני רואה HD באמצעים שונים ומשונים נושא החדות הפך עבורי למאוד חשוב.
נקודה זו מהווה את החולשה העיקרית והמרכזית ב-JVC.
לכל אורך ה-5 שעות צפייה הראשונות שלי (בסך הכל צפיתי במקרן כ- 15 שעות) הייתי עסוק בנסיונות שווא לשפר את החדות של המקרן. הנסיונות שלי התמקדו הן בנסיון של שיפור הפוקוס והן נסיונות באמצעות settings שונים בתפריט. הכל כאמור ללא הועיל.
ה-JVC משתמש בפוקוס וזום חשמלי. על פניו מדובר בפונקציה נוחה, הלכה למעשה הרגשתי שה"קפיצות" בפוקוס היו גדולות מדיי. תמיד היה חסר לי את הבין לבין. קשה להתחרות בפוקוס ידני.
קשה לומר מה בדיוק גורם ל-JVC להראות תמונה שהיא יחסית, בעיני, לא חדה.
אני מניח שזה שילוב של הטכנולוגיה (או העדר convergence מושלם של הפנלים) עם שילוב של עדשה באיכות בינונית.
באשר לטיעון הקובע כי טכנולוגיה של 3 פנלים תמיד תראה פחות חדה ביחס לצ'יפ DLP בודד, הרי טיעון זה מאבד מערכו כאשר בוחנים את המקרנים של סוני מהשנים האחרונות (כדוגמת ה-200 או ה-60) המציגים תמונה חדה יותר אף מהשרפ.
ככל הנראה JVC יצטרכו להחליף את העדשה כדי ליצור תמונה חדה יותר.
סיכום:
בסך הכל נהניתי מה-JVC בכל האמור להבנה כיצד יכולות סצינות מאוד כהות להראות . התרשמתי מאוד לחיוב גם מרמת התפריטים שלו.
זו הפעם הראשונה שאני מסתכל על תמונה והמילה "יוקרתי" קופצת לי לראש. זה מסוג התיאורים שאין להם הסבר, הם בנויים יותר על הרגשה, בדומה להרבה ביטויים סתומים מתחום האודיו.
למרות הרגשה זו, בעיית החדות האמורה מהווה deal breaker עבורי בכל האמור לרכישתו.
חשוב לציין כי אין מדובר במקרן שמציג תמונה רכה או חלילה כזו שנראית לא בפוקוס, אלא תמונה שבהשוואה למקרנים אחרים, היא תמונה מאוד ממוצעת בחדות שלה.
בשלב הזה קיימים דיווחים שונים על ה-950 וה-990 של משתמשים בחו"ל. חלקם טוענים שיש שיפור בחדות וחלקם טוענים שהמצב דומה ל-750 . קשה עדיין לקבוע כי JVC שיפרה את עניין החדות.
לכאורה לא אמור להיות שום הבדל. לא בוצע שום שינוי (אפילו לא מוצהר שיווקית) אשר אמור לגרום לתמונה להיות חדה יותר.
במהלך השבוע האחרון היה בביתי מקרן נוסף. זו פעם ראשונה שמישהו "מכריח" אותי לקחת מקרן ולבחון אותו .
אני חייב לציין שהמקרן הפתיע אותי מאוד ברמת היכולות שלו ללא קשר למחירו.
אני מתכוון לכתוב על כך במהלך השבוע.
רן