MC/MM

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
avnerbel פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 314
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #1 

מה ההבדל בראשים MM.MC
אני יודע מה כל דבר אומר אבל לא יודע איך זה עובד
אם אפשר קצת הסבר
לגבי הבדלים
הבדלים באיכויות
עדיפות
האם ניתן באותו פטיפון להשתמש בראשים שונים או שזו טכנולוגיה שונה מעצם תכנון הפטיפון?

תודה
אבנר

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 199 פעמים

שליחה #2 

אני בטוח שיש על זה לפחות מאמר אחד כאן (חפש לפי משתמש RAMKOL). בגדול, ראשי MM יתאימו לטווח רחב יותר של פטיפונים מאשר MC, ויצריכו פונו סטייג' מורכב יותר.

Joshua_G
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3390
שם מלא: יהושע גומא
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 20 פעמים

שליחה #3 

ראשי פטפונים נחלקים לשני סוגים עיקריים, על פי הטכנולוגיה שלהם:
MM = Moving Magnet מגנט נע – שבו המחט מזיזה זרוע דקיקה שלקצה הפנימי שלה מחובר מגנט, הנע בין שני סלילים. מרבית הראשים האלה בעלי תפוקת מתח גדולה (יחסית לראשים) של בסביבות 5 מילי-וולט.
MC = Moving Coil סליל נע – שבו המחט מזיזה זרוע דקיקה שלקצה הפנימי שלה מחוברים 2 סלילים (בראשי סטריאו) הנעים בין קטבים של מגנט נייח. מרבית הראשים האלה בעלי תפוקת מתח נמוכה, בסביבות עשירית מאשר ראשי MM , דהיינו, בסביבות 0.5 מילי-וולט. עם זה, קיימים ראשי MC בתפוקת מתח נמוכה עוד יותר – וכן בתפוקת מתח גבוהה (יחסית), כמו ראשי MM . ראשי MC גם עדינים יותר מאשר ראשי MM .

כל סוגי הראשים דורשים קדם-מגבר מיוחד הנקרא פונו סטייג' – Phono Stage . בקדם-מגברים כלליים מסוימים ובמגברים משולבים מסוימים קיימת גם כניסת פונו, אם כי במקרים רבים נדרש פונו סטייג' ייעודי.

פונו סטייג' יכול להתאים או לראשי MM , או לראשי MC , או לראשים משני הסוגים.

בעיקרון, רוב רובם של הראשים הזולים יותר, שמחירם עד $500 - $1,000 הם MM .
רוב רובם של הראשים היקרים יותר, שמחירם מ- $1,000 ומעלה, הם ראשי MC .

לכל ראש מסוים (יצרן ודגם) יש את התכונות האופייניות לו. עם זה, בדרך כלל ראשי MM מצטיינים בתחום התדרים הבינוניים (mid range), בעוד ראשי MC בדרך כלל מכסים טוב יותר את קצוות טווח התדרים – התדרים הנמוכים והגבוהים.

בשורה תחתונה, באופן כללי ביותר – למערכות שמע באיכות ממוצעת עד גבוהה סביר יותר לבחור בראש MM . למערכות שמע באיכות גבוהה מאד סביר יותר לבחור בראש MC .

על מרבית הפטפונים ניתן לשים כל אחד משני סוגי הראשים – וגם להחליף ביניהם מדי פעם. העניין הוא שכל החלפת ראש דורשת כיוונים של הזרוע, בצד כיוון המשקל וה- anti-scatting – כיוונים הדורשים מיומנות וניסיון – כך שלא הייתי ממליץ על החלפת ראשים בתדירות גבוהה.
בברכה,
יהושע גומא

barvfr
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 725
נתן תודות: 16 פעמים
קיבל תודות: 10 פעמים

שליחה #4 

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 440
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #5 

קבל עוד:
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_cartridge

אוסיף גם שלראשי MM בדרך כלל ניתן להחליף מחט, ולראשי MC בדרך כלל - לא. במקרים כשהפונוסטיידג' הוא MM , ראשי MC זקוקים לשנאי ( STEP-UP TRANSFORMER) , יש גם ראשי MC עם שנאי מובנה

Joshua_G
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #6 

sergeit כתב:קבל עוד:

אוסיף גם שלראשי MM בדרך כלל ניתן להחליף מחט, ולראשי MC בדרך כלל - לא. במקרים כשהפונוסטיידג' הוא MM , ראשי MC זקוקים לשנאי ( STEP-UP TRANSFORMER) , יש גם ראשי MC עם שנאי מובנה
...
מאחר ועלות המחט בראשי MM היא בדרך כלל בסביבות 80% - 90% מראש חדש – זה לא משנה הרבה.

עבור ראשי MC נחוץ או פונו סטייג' ייעודי, או שנאי step-up – אחד מהשניים.
בברכה,
יהושע גומא

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

Joshua_G כתב:

...
מאחר ועלות המחט בראשי MM היא בדרך כלל בסביבות 80% - 90% מראש חדש – זה לא משנה הרבה.

...
בדרך כלל זה פחות מ- 80% (במיוחד אם לקחת מ- RETAIL PRICE). ואם לא ללכת על GENUINE ORIGINAL - הרבה-הרבה פחות

Joshua_G
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #8 

sergeit כתב:
Joshua_G כתב:

...

...
בדרך כלל זה פחות מ- 80% (במיוחד אם לקחת מ- RETAIL PRICE). ואם לא ללכת על GENUINE ORIGINAL - הרבה-הרבה פחות
...
כנראה שיש הבדל בין ראשים זולים לבין טובים. אני התייחסתי לראשים הטובים יותר. בכל מקרה, אם מחפשים ראש זול, התשובה היא MM .
בברכה,
יהושע גומא

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

זה לא קשור למחיר הראש - היחס הוא +/- אחיד. מה שכן - את הראש בד"כ ניתן לקנות בהנחה לפעמים משמעותית מ-ריטייל פרייס, - מחט מקורית - אף פעם. כמו דיו למדפסות בדיוק
ראשי VINTAGE - זה דבר אחר - מחט NOS/NIB יכולה לעלות מאות ואלפי אחוזים ממחיר ה- BODY

Joshua_G
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #10 

sergeit כתב:זה לא קשור למחיר הראש - היחס הוא +/- אחיד. מה שכן - את הראש בד"כ ניתן לקנות בהנחה לפעמים משמעותית מ-ריטייל פרייס, - מחט מקורית - אף פעם. כמו דיו למדפסות בדיוק
ראשי VINTAGE - זה דבר אחר - מחט NOS/NIB יכולה לעלות מאות ואלפי אחוזים ממחיר ה- BODY
...
אני לא יודע על מה אתה מדבר, אני מתייחס למחטים מקוריות ולחנויות מוכרות.

בכל מקרה, כאשר מדובר על ראשים זולים, ממילא מדובר על ראשים MM . החסכנים ימצאו ראש אפילו תמורת 100 ₪ - אבל זה לא שייך לאבחנה המקורית בין שני סוגי הראשים ואני לא מדבר על ניסיונות לחסוך במחיר. יש מוצרים לא מקוריים זולים, שהאיכות שלהם היא בהתאם למחירם. ממילא, מי שמחפש ראש זול יקנה ראש MM כזה או אחר. מי שמחפש ראש באיכות צמרת (ובמחירי צמרת), יקנה ראש MC .

אפשר למצוא מציאות, גם בשוק הפשפשים וגם ב- eBay . אז מה זה שייך לדיון העקרוני?

אפשר לפתוח שרשור חדש על דרכים לחסוך כסף בקניית פטפונים, ראשים לפטפונים וכל היתר.

יש לך משהו מהותי להוסיף בעניין ההבדלים בין ראשים MC לבין MM ?
בברכה,
יהושע גומא

avnerbel פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 314
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #11 

תודה על התשובות המעולות
יאיר אני אעשה חיפוש
ותודה על המאמרים אשמח לקרוא

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

הכנתי רשימת ראשי MM פופולריים עם מחירי הראשים והמחטים עבורם, לא ניסיתי להתאים אותה לדבריי:

מ' ראש מ'מחט
grado black $30 $60 50%
grado gold $110 $220 50%

Shure N97xE $75 $89 84%

Audio-Technica ATN440MLa $159 $199 80%
Audio Technica AT-150 MLX $199 $399 50%

Stanton D-681 EEE MK III $70 $149 47%

yuvalb
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 756
קיבל תודות: 6 פעמים

שליחה #13 

לפני שנה וחצי ה AT440mla עלה לי 99$.

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

לקחתי את הנתונים מ-NEEDLEDOCTOR.
yuvalb
קיבלת הנחה מצויינת, כל הכבוד. גם לי יצא לקנות ראש טוב בהנחה של 50%. אבל זה לא אומר שזה מחיר לכל אחד בכל רגע

chalmh
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3331
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #15 

yuvalb כתב:
לפני שנה וחצי ה AT440mla עלה לי 99$.
...
לפני שנתיים שילמתי 89$.
כנראה שאודיוטכניקה הבינו מה יש להם ביד והרימו את המחיר. מבחינתי זה ראש משכמו ומעלה. אני לא שמעתי ראש MM טוב ממנו (הכל ברמה האישית).
חנן,

מערכת מנצחת תלוייה בטיב המחט ואפשר גם אפשר לחברה למחרשה.
תחי המחרשה !!!

yuvalb
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 756
קיבל תודות: 6 פעמים

שליחה #16 

sergeit כתב:לקחתי את הנתונים מ-NEEDLEDOCTOR.
yuvalb
קיבלת הנחה מצויינת, כל הכבוד. גם לי יצא לקנות ראש טוב בהנחה של 50%. אבל זה לא אומר שזה מחיר לכל אחד בכל רגע
...
זהו שזו לא היתה הנחה זה היה המחיר הרשמי, מחיר הראש פשוט קפץ ביותר מפי 2 במשך שנתיים - פשוט טירוף! :roll:

לפותח השרשור, באיזה פטיפון וזרוע מדובר?

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”