מערכות Room correction ברסיברים מתקדמים

איך משהו עובד? למה זה ככה?
Ilan700 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 11

שליחה

שלום לפורום.

רסיברים מתקדמים של רוב החברות המובילות (פיונייר, ימהה, דנון...) מכילות מערכת שמסוגלת לתקן עוותי צליל כתוצאה מחדר לא אקוסטי. מערכות כאלה נקראות Room Correction.
בעזרת מיקרופון המוצב בחדר, הרסיבר מקבל מידע על האקוסטיקה בחדר האזנה, וע"י תיקונים מתאימים הרסיבר מפצה ולבסוף נותן צליל מאוזן המתגבר על אי-האידאליות של חדר האזנה.

שאלות:
1) האם משהוא יודע על מאמר השוואתי בין טכנולוגיות שונות של חברות?
2) מהיא הטכנולוגיה המנצחת?
3) כמה ערוצי תדר יש בפילטר של כל אחת מהטכנולוגיות האלה? (לדעתי הפרמטר החשוב ביותר)?
4) מה עדיף: Room correction אינטגרלי במגבר (דנון, ימהה, פיונייר....) או מערכת נפרדת כמו של http://www.audyssey.com/

אילן

yosihary
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1271
שם מלא: יוסף הרי

שליחה

Ilan700 כתב:שלום לפורום.

רסיברים מתקדמים של רוב החברות המובילות (פיונייר, ימהה, דנון...) מכילות מערכת שמסוגלת לתקן עוותי צליל כתוצאה מחדר לא אקוסטי. מערכות כאלה נקראות Room Correction.
בעזרת מיקרופון המוצב בחדר, הרסיבר מקבל מידע על האקוסטיקה בחדר האזנה, וע"י תיקונים מתאימים הרסיבר מפצה ולבסוף נותן צליל מאוזן המתגבר על אי-האידאליות של חדר האזנה.

שאלות:
1) האם משהוא יודע על מאמר השוואתי בין טכנולוגיות שונות של חברות?
2) מהיא הטכנולוגיה המנצחת?
3) כמה ערוצי תדר יש בפילטר של כל אחת מהטכנולוגיות האלה? (לדעתי הפרמטר החשוב ביותר)?
4) מה עדיף: Room correction אינטגרלי במגבר (דנון, ימהה, פיונייר....) או מערכת נפרדת כמו של http://www.audyssey.com/

אילן
...
אני בחנתי בשעתו בבית את דנון ופיוניר. וכיוונתי לחברים HK ואונקיו
לדעתי לא ה- RC צריך להיות הקריטריון הקובע. חשוב מאוד לבחון את התאמת מערכת הרסיבר, עם הרמקולים והחדר, לפני שמפעילים את ה- RC. אין לי תשובה ל- 1 ו- 2.

3. תשעה תדרים בסביבות 63 128 250 500 1000 2000 4000 8000 16000
4. לא יודע
עיקר העבודה שמערכת כזו עושה, זה לכוון ביחד את הרמקולים של 5.1 או 7.1, ולקבוע את ההשהיה. כיול הסאב כמעט בלתי אפשרי ללא מערכת כזו לאדם בלתי מיומן. לכל היותר אתה מעלה את הסאב קצת לאחר הכיול.

אם החדר אינו טוב מבחינה אקוסטית, במיוחד בתדרים נמוכים, המערכות הללו לא מסוגלות בשום פנים לתקן, רק מומחה אקוסטיקה ו/או ניסויים עם מלכודות מתאימות יכול לפתור בעיות אקוסטיות.

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3756

שליחה

Ilan700,

לגבי שאלה 4, האינסטינקט הוא תמיד לומר שמערכת (או מוצר) ייעודית תמיד תהיה טובה יותר ממשהו שנכלל בתוך משהו אחר, ולא קיבל את תשומת הלב שהמוצר הייעודי קיבל.

בכל מקרה, אני אישית לא בדיוק נפלתי מהרגליים ממערכות RC של הרסיברים.
Silence speaks louder than words

HazooM
כתב
כתב
תגובות: 6805

שליחה

3) כמו שנאמר ע"י יוסי, אלו בדר"כ התדרים הנפוצים. זהו EQ גרפי פשוט ודי חסר תועלת (במיוחד לסאבים).
4) ברור שמערכת ייעודית עדיפה, אבל הדגמים שקיימים (מלבד לסאבים) יקרים מאד.

Ilan700 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה

בעיון באתר http://www.audyssey.com/ נראה שיש לחברה האלה פילטרים מדויקים בהרבה היכולים לתקן רזוננטים חדים מאד.
לדוגמה בקובץ המצורף הם מדגימים את הרזולוציה בתדר שהם דוגמים כדי לתקן העיוותים בחדר.

יוסי אתה נשמע לא מתלהב מטכנולוגיה זו למרות שעל פניו זה נראה די מבטיח...

אילן
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363

שליחה

מנסיוני, ביצוע RC בתדרים שמעל 200HZ חסר כל משמעות. RC במקור בא לתקן בעיות של באס הנובעות מרזוננסים של החדר. את הרזוננסים בתחום הנמוך אפשר למדוד ולתקן בקלות יחסית. מעבר לכך, ביצוע RC ללא אפשרות תיקון ידני, תמיד יהיה לוקה בחסר.

yosihary
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1271
שם מלא: יוסף הרי

אני חושש שיש הגזמה פראית בפוטנציאל התיקון

שליחה

HazooM כתב:3) כמו שנאמר ע"י יוסי, אלו בדר"כ התדרים הנפוצים. זהו EQ גרפי פשוט ודי חסר תועלת (במיוחד לסאבים).
4) ברור שמערכת ייעודית עדיפה, אבל הדגמים שקיימים (מלבד לסאבים) יקרים מאד.
...
1. המערכות הללו יכולות לתקן וליישר היענות של רמקולים וחדר רק ב- 9 תדרים. כך שאם יש בחדר הדגשה או החלשה שאינה בין ה- 9. היא לא תתוקן.

2. יכולת התיקון מוגבלת מבחינת העוצמה. כמדומני שמקסימום 10 ד"ב, מי שמבין שהאוזן בעצם אינה רגישה לעוצמות - 10 ד"ב מבחינת התפיסה האנושית זה 1:2 בלבד.

3. בחדר ההאזנה שלי יש חור של מעל 30 ד"ב ב48 הרץ בנקודת הישיבה. בפינות יש עליה באותו ס"ג. גל עומד כזה לא ניתן לתיקון באמצעים אלקטרוניים. ניסיון להרים את תפוקת המגבר (למילוי החור) תביא אותו לקטימה, ועצמת הבאס בפינות תרעיד את הדלת החלון וכל דבר.

המערכות ברסיברים משלבות יפה מאוד בין הרמקולים, וגם מצליחות לשלב יפה בין רמקולים של חברות שונות, ומפליאות בשילוב סאב.
עדיין זה לא פותר אותך מלבחור התאמה בין הקדמיים לסנטר והאחוריים, אבל עושה את החיים יותר קלים. ההתאמה אצלי בין קידמיים של אפוס לסנטר של פאראדיים, מעולה.

Ilan700 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה

תודה יוסי עבור האינפורמציה.

אבל אני למדתי שב-RC מתקדמים הם משתמשים בפילטרים דיגיטליים (FFT).
בפילטרים כאלה הרזולוציה בתדר היא תאורטית גבוהה מאד, ונקבעת רק ע"י יכולת החישוב של ה-DSP.

אם הבנתי נכון את Audyssey: יש להם DSP נפרד לכל רמקול (ממש מחשב שלם עם CPU וזכרון), דבר שמאפשר רזולוציה גבוהה מאד בתדר וכן שליטה גדולה בהרבה יותר מ- 10dB לכל תדר.

האם יש למשהו בפורום ניסיון במערכת של Audyssey? או לפחות שמע רסיבר המכיל מערכת כזו?
(כמו רסיברים מתקדמים של דנון, מרנץ, אינטגרה, אונקיו, ראו בפרסום שלהם רשימה מלאה: http://www.audyssey.com/j/products?f=consumer-ready)

אילן

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78943
שם מלא: עפר לאור

שליחה

בד"כ מדובר בכמה BANDS - בשלב המדידה, ה-RC בודק איזה BANDS בעייתיים (מוצא את נקודות הכשל הגדולות ביותר ומתמקד בהן) ואז נקבע הרוחב של כל BAND ועוצמת התיקון שלו.

yairf,

אצלי RC עושה ממש הבדל משמעותי באיכות הסאונד, ואצלי הוא נעשה בתדרים הרבה יותר גבוהים מאשר 200HZ.

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019

שליחה

אצלי החדר בעייתי כי אני יושב בקצה של חלל ענק והרמקולים מוצבים במרכז (קשה להסביר) וה RC עושה הבדל מאוד גדול. מבלי להיכנס לנושא אם RC זה טוב או לא, אני חושב שיש יתרון כשה RC משולב ברסיבר מפני שקל יותר לקנפג מתי הוא יופעל או לא.

גם ראיתי שבכמה מקרים - לפחות כך זה בספרות של Denon - לא מסבירים טוב כיצד ואיפה יש למקם את המיקרופון בזמן הכיול וההנחיות שלהם עומדות בסתירה למה שמומלץ על ידי Audissey בעצמם.
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363

שליחה

עופר - שים אקולייזר ותוכל להגיע לאותו אפקט בדיוק...

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78943
שם מלא: עפר לאור

שליחה

yairf,

1. אני לא מספיק מוכשר בכדי לקבוע את הפרמטרים ה "נכונים" ב-EQ
2. לאיקווליזר יש מספר בנדים ידועים, אך לא ניתנים לשינוי כלל.
3. RC לא כולל אך ורק EQ, יש אלמנטים נוספים כמו גלים עומדים וכו'.

זה נכון ש-EQ זה הדבר הכי משמעותי ש-RC ביתי יודע לעשות כיום. ב-RC מתקדמים יותר יש גם מניעת הדהוד על ידי מדידת אנרגיה נבנית (כלומר, זה מתחשב באלמנט הזמן) ועוד דברים דומים.

חזור אל “שאלות בנושאים טכניים”