מגבר מבוסס LM4780
שלום לכולם,
בחיפושי אחר מגבר שמע חזק וזול לבניה נתקלתי ב 4780, שעל פניו מכיל כמעט את כל הרכיבים הדרושים למימוש המגבר, ומסוגל לתת 60W לכל ערוץ בסטריאו. קניתי את השבב(15 דולר באיביי) והרכיבים החיצוניים לפי מעגל של בחור אוסטרלי אחד:
http://home.mira.net/~gnb/audio/cm/LM47 ... ematic.pdf
(המעגל שלו כמעט זהה למעגל שמופיע ב DATASHEET):
http://cache.national.com/ds/LM/LM4780.pdf
והצלעות מוכנות גם הן אבל ספק הכח, כך התברר, אינו סטנדרטי בכלל - השבב דורש 35V כפול 2, אם אני רוצה להוציא ממנו 120W.
בינתיים קיבלתי הצעה של 500 ש"ח(!) מ"זולוטוב רכיבים" ואילו הערכה לא רשמית ראשונית של 200 ש"ח מ"רוזן את מילר" (שנאי 250VA ,35VX2 ,EI).
שאלתי היא - האם כדאית ההתעסקות הזו או שאולי עדיף לי למצוא שבב אחר עם דרישות מתח נמוכות יותר (הצעות?)?
או אולי לוותר בכלל על ה "Low external component count" שצד את עיני וללכת על טרנזיסטורים?
תודה על תגובותיכם מראש
גיא
בחיפושי אחר מגבר שמע חזק וזול לבניה נתקלתי ב 4780, שעל פניו מכיל כמעט את כל הרכיבים הדרושים למימוש המגבר, ומסוגל לתת 60W לכל ערוץ בסטריאו. קניתי את השבב(15 דולר באיביי) והרכיבים החיצוניים לפי מעגל של בחור אוסטרלי אחד:
http://home.mira.net/~gnb/audio/cm/LM47 ... ematic.pdf
(המעגל שלו כמעט זהה למעגל שמופיע ב DATASHEET):
http://cache.national.com/ds/LM/LM4780.pdf
והצלעות מוכנות גם הן אבל ספק הכח, כך התברר, אינו סטנדרטי בכלל - השבב דורש 35V כפול 2, אם אני רוצה להוציא ממנו 120W.
בינתיים קיבלתי הצעה של 500 ש"ח(!) מ"זולוטוב רכיבים" ואילו הערכה לא רשמית ראשונית של 200 ש"ח מ"רוזן את מילר" (שנאי 250VA ,35VX2 ,EI).
שאלתי היא - האם כדאית ההתעסקות הזו או שאולי עדיף לי למצוא שבב אחר עם דרישות מתח נמוכות יותר (הצעות?)?
או אולי לוותר בכלל על ה "Low external component count" שצד את עיני וללכת על טרנזיסטורים?
תודה על תגובותיכם מראש
גיא
- maoravni
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 412
- נתן תודות: 7 פעמים
- קיבל תודות: 30 פעמים
דבר ראשון טוב שעוד לא קנית.
שים לב - הצ'יפ צריך מתח +-35V, אבל DC, ולא AC. כלומר אתה צריך שנאי עם שני משניים של 22-24V.
בקשר לרוזן את מילר, הם עושים עבודה מצוינת, אבל זה לא יעלה לך 200 שקל. אני הזמנתי בדיוק שנאי כזה בדיוק לאותו צורך (LM3875)לפני כשנתיים וזה עלה משהו כמו 500 שקל. הסיבה היא ההספק של השנאי - זה שנאי מאוד גדול. אני אשים תמונה שלו בערב אם זה מעניין אותך.
דבר שני: תבדוק את הimpedance של הרמקולים שלך. אם יש לך רמקולים קשים שיורדים נמוך מ-4ohm, אז אתה צריך בנוסף להוריד את המתח שהצ'יפ מקבל. הצ'יפ מסוגל לתת בסביבות 60W לערוץ (הוא מכיל שני ערוצים), בלי קשר לעכבה. כלומר, אם תשים רמקול 8ohm, אז תקבל 60W במתח 35V, אם תשים רמקול 4ohm תקבל 55W במתח 25V. מעל למתח זה יש לו הגנות שנכנסות לפעולה. אני ראיתי את זה קורה עם הLM3875.
היתרון בLM4780 הוא שאפשר לחבר אותו בשני אופנים נוספים: Bridged וparallel. אם תחבר אותו Parallel אז הוא רואה impedance כפול ואז אין בעיה.
עכשיו, אם אתה חדש בעסק כמוני (כל מה שאני כותב זה ידע מלימוד עצמי בלבד. אין לי מושג באלקטרוניקה) אז תקנה קיט מוכן. יהיה לך הרבה יותר קל. זה עבודה של גג 3 שעות להלחים את הרכיבים. העבודה הגדולה היא המכניקה.
יש פה קיט מוכן: www.audiosector.com . הבחור עושה עבודה טובה, יש לו את הקיטים במלאי, המחיר הגיוני (79 + 11 משלוח). את הצ'יפים שכבר קנית תשמור בצד, כדי שכשתשרוף אחד (אני שרפתי....) יהיו לך חלקי חילוף.
ודרך אגב, זה מגבר סוף הדרך. בייחוד ביחס למחיר.
שים לב - הצ'יפ צריך מתח +-35V, אבל DC, ולא AC. כלומר אתה צריך שנאי עם שני משניים של 22-24V.
בקשר לרוזן את מילר, הם עושים עבודה מצוינת, אבל זה לא יעלה לך 200 שקל. אני הזמנתי בדיוק שנאי כזה בדיוק לאותו צורך (LM3875)לפני כשנתיים וזה עלה משהו כמו 500 שקל. הסיבה היא ההספק של השנאי - זה שנאי מאוד גדול. אני אשים תמונה שלו בערב אם זה מעניין אותך.
דבר שני: תבדוק את הimpedance של הרמקולים שלך. אם יש לך רמקולים קשים שיורדים נמוך מ-4ohm, אז אתה צריך בנוסף להוריד את המתח שהצ'יפ מקבל. הצ'יפ מסוגל לתת בסביבות 60W לערוץ (הוא מכיל שני ערוצים), בלי קשר לעכבה. כלומר, אם תשים רמקול 8ohm, אז תקבל 60W במתח 35V, אם תשים רמקול 4ohm תקבל 55W במתח 25V. מעל למתח זה יש לו הגנות שנכנסות לפעולה. אני ראיתי את זה קורה עם הLM3875.
היתרון בLM4780 הוא שאפשר לחבר אותו בשני אופנים נוספים: Bridged וparallel. אם תחבר אותו Parallel אז הוא רואה impedance כפול ואז אין בעיה.
עכשיו, אם אתה חדש בעסק כמוני (כל מה שאני כותב זה ידע מלימוד עצמי בלבד. אין לי מושג באלקטרוניקה) אז תקנה קיט מוכן. יהיה לך הרבה יותר קל. זה עבודה של גג 3 שעות להלחים את הרכיבים. העבודה הגדולה היא המכניקה.
יש פה קיט מוכן: www.audiosector.com . הבחור עושה עבודה טובה, יש לו את הקיטים במלאי, המחיר הגיוני (79 + 11 משלוח). את הצ'יפים שכבר קנית תשמור בצד, כדי שכשתשרוף אחד (אני שרפתי....) יהיו לך חלקי חילוף.
ודרך אגב, זה מגבר סוף הדרך. בייחוד ביחס למחיר.
הי, תודה!
בקשר לקיט שעליו דיברת - מדובר על 90$ למגבר ערום לפני ספק, זיווד, פינוי חום וכל דבר אחר. יקר לטעמי. את אותו הדבר אני משיג עם שבב שעלה 15$ ועוד 30 ש"ח רכיבים בחנות אלקטרוניקה..
בקשר למתח המוצא - תודה שהסבת את תשומת ליבי. מחלקים בשורש 2 לא? בכל אופן, נראה לי שזה יקל על מציאת הספק, 24V זה כבר הרבה יותר נפוץ, אבל אני עדיין לא יודע למי לפנות כדי לקנות מוצר מדף כזה(?).
מישהו כאן התנסה אולי בפירוק שנאי וליפוף משניים לבד..?
גיא
בקשר לקיט שעליו דיברת - מדובר על 90$ למגבר ערום לפני ספק, זיווד, פינוי חום וכל דבר אחר. יקר לטעמי. את אותו הדבר אני משיג עם שבב שעלה 15$ ועוד 30 ש"ח רכיבים בחנות אלקטרוניקה..
בקשר למתח המוצא - תודה שהסבת את תשומת ליבי. מחלקים בשורש 2 לא? בכל אופן, נראה לי שזה יקל על מציאת הספק, 24V זה כבר הרבה יותר נפוץ, אבל אני עדיין לא יודע למי לפנות כדי לקנות מוצר מדף כזה(?).
מישהו כאן התנסה אולי בפירוק שנאי וליפוף משניים לבד..?
גיא
35*2 זו דרישה בסיסית, ורוב המגברים עומדים בה...
ניתן להשיג שנאי כזה (או כל שנאי שתרצה) אצל כל יצרן שנאים. בפעם האחרונה שרכשתי שנאי זה היה אצל גרשון קליין בקריות. מתחים מוזרים ביותר (42.5V ו97V) הזמנה אישית ליחידה אחת. הספק 50VA, הכל ביחד 120₪.
ניתן להשיג שנאי כזה (או כל שנאי שתרצה) אצל כל יצרן שנאים. בפעם האחרונה שרכשתי שנאי זה היה אצל גרשון קליין בקריות. מתחים מוזרים ביותר (42.5V ו97V) הזמנה אישית ליחידה אחת. הספק 50VA, הכל ביחד 120₪.
..
- maoravni
-
- חבר פעיל מאוד

ברור שהבחור מרוויח פה כסף, אבל בכל זאת הוא עשה עבודה כלשהי - תכנן מעגל מודפס, ייצר, הזמין רכיבים, ארז, וכו'. אם אתה בטוח במה שאתה עושה, ויכול לבנות לבד מעגל מודפס, או לחילופין לבנות את המעגל בP2P ולהיות בטוח שהוא גם יעבוד על הניסיון הראשון, וגם שיחזיק מעמד כמה שנים, בהצלחה.guyst כתב: בקשר לקיט שעליו דיברת - מדובר על 90$ למגבר ערום לפני ספק, זיווד, פינוי חום וכל דבר אחר. יקר לטעמי. את אותו הדבר אני משיג עם שבב שעלה 15$ ועוד 30 ש"ח רכיבים בחנות אלקטרוניקה.....
בקשר לשנאי, אתה יכול לקנות שנאי סטנדרטי 24V בכל חנות חשמל - הם משמשים לתאורות הלוגן או דברים כאלה. אבל אני לא בטוח שתמצא אחד בגודל הזה. 240W זה בסך הכל הספק לא קטן. ולכן גם המחיר של השנאים.
- ariekarp
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 596
- נתן תודות: 19 פעמים
- קיבל תודות: 66 פעמים
יצרני שנאים:
ברק כח 03-5596093
שנאי חולדה 08-9445340
רון סיטון 03-6330477
ג'נרל טרפו 03-5184318
טרפולוקס 03-9232983
זולוטוב רכיבים 03-9211590
רוזן את מילר 03-6823405
טכנו טרנס 08-9246510
פעם האחרונה שקניתי שנאי, זה היה 150 וולט אמפר פעמיים 24 וולט עלה כ 160 שקל
למגבר פעמיים 60 וואט, שנאי 150 וולט אמפר מספיק בהחלט.
ברק כח 03-5596093
שנאי חולדה 08-9445340
רון סיטון 03-6330477
ג'נרל טרפו 03-5184318
טרפולוקס 03-9232983
זולוטוב רכיבים 03-9211590
רוזן את מילר 03-6823405
טכנו טרנס 08-9246510
פעם האחרונה שקניתי שנאי, זה היה 150 וולט אמפר פעמיים 24 וולט עלה כ 160 שקל
למגבר פעמיים 60 וואט, שנאי 150 וולט אמפר מספיק בהחלט.
תודה על העצות, אחרי קצת קריאה נוספת בנתונים הבנתי שאכן 250 כנראה הרבה מדי - ב 60W לכל ערוץ ל 8 אום המגבר מפנה כ 60W של חום כלומר אני צריך לפחות 180W. שנאי של 150 זה לא מעט מדי? (או שאני מבלבל וולט אמפר עם וואט באיזשהיא צורה..)
בנוסף למיטב הבנתי ככל שאני רוצה ליישר יותר את הזרם יש להשתמש בקבל גדול יותר מה שמעמיס על השנאי עוד יותר, וזו עוד סיבה לשימוש בספק יותר חזק.
מקווה שאני לא מדבר שטויות.
בנוסף למיטב הבנתי ככל שאני רוצה ליישר יותר את הזרם יש להשתמש בקבל גדול יותר מה שמעמיס על השנאי עוד יותר, וזו עוד סיבה לשימוש בספק יותר חזק.
מקווה שאני לא מדבר שטויות.
למהע לא לעבוד עם ספק ממותג תעשייתי שניתן למצוא בגרושים בEBAY כגון זה
http://cgi.ebay.com/36V-DC-9-7A-350W-Re ... 286.c0.m14
אגב אני מוכר ספק זהה לו רק שהוא 48V עם זרם 7A
אגב אני מוכר ספק זהה לו רק שהוא 48V עם זרם 7A
האמת, אין לי מושג - אין שם נתונים בכלל. אני צריך גם אפס בשביל המגבר ואין לי מושג אם יש שם כזה. אם יש זו באמת אופציה לא רעה. למען האמת, אם מדברים על ספקי כח SWITCHMODE זולים וחזקים - מטענים של ניידים אפשר למצוא ב 10$ כולל משלוח, שמוציאים 19-20V ו 90W, מיושר עד הגג. אבל שוב - אין להם שום סוג של CENTER TAP. אני לא יודע, אולי אפשר להשתמש בשניים איכשהו (עדיין יוצא זול מאוד)?[/i]
- Joshua_G
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3390
- שם מלא: יהושע גומא
- נתן תודות: 2 פעמים
- קיבל תודות: 20 פעמים
אם מדדת עם בודק אוניברסאלי במצב התנגדות – מדדת התנגדות אומית, הרלוונטית רק לזרם ישר.
על הרמקול לא רשומה התנגדות, אלא עכבה – שהיא התנגדות לזרם חילופין – שזה מה שהרמקול מקבל מהמגבר.
בקשר לעכבה (impedance) הרשומה על הרמקולים שלך, אני מניח שהיא משתנה, בתלות בתדר, בין 4 ועד 8 אום.
על הרמקול לא רשומה התנגדות, אלא עכבה – שהיא התנגדות לזרם חילופין – שזה מה שהרמקול מקבל מהמגבר.
בקשר לעכבה (impedance) הרשומה על הרמקולים שלך, אני מניח שהיא משתנה, בתלות בתדר, בין 4 ועד 8 אום.
בברכה,
יהושע גומא
יהושע גומא
- maoravni
-
- חבר פעיל מאוד

השנאי הזה לא טוב, מכיוון שהוא מוציא DC. המגבר צריך שתי אספקות DC , של 35V, חיובית ושלילית. כלומר הוא יצטרך 4 שנאים. ניתן לעשות את זה, אבל אז גם צריך לדאוג שהשנאים ידלקו ביחד, כדי לא לקבל רעשים ברמקולים.singera כתב:למהע לא לעבוד עם ספק ממותג תעשייתי שניתן למצוא בגרושים בEBAY כגון זה
אגב אני מוכר ספק זהה לו רק שהוא 48V עם זרם 7A...
הבנתי. אז איך הספק הסאונד הנצרך ע"י הרמקולים לא משתנה עם שינוי התדר של הסיגנל? המגבר יודע לפצות על כך? (לפי מה שהבנתי דווקא בתדרים הנמוכים דרוש יותר כח כדי לפצות על הרגישות הפחותה של האוזן)Joshua_G כתב:אם מדדת עם בודק אוניברסאלי במצב התנגדות – מדדת התנגדות אומית, הרלוונטית רק לזרם ישר.
בקשר לעכבה (impedance) הרשומה על הרמקולים שלך, אני מניח שהיא משתנה, בתלות בתדר, בין 4 ועד 8 אום....
מדוע 4 שנאים ולא 2? כלומר, אם יש לי שני ספקים זהים DC 35V, האם אני לא יכול לחבר אותם חיובי לשלילי ובנקודה זו לקבל את האפס הרצוי? (כאשר השלילי של מספר 1 יהיה -35V והחיובי של מספר 2 יהיה +35V. אני מדבר כמובן על ההדקים שאינם מחוברים יחדיו ליצירת האפס)maoravni כתב:השנאי הזה לא טוב, מכיוון שהוא מוציא DC. המגבר צריך שתי אספקות DC , של 35V, חיובית ושלילית. כלומר הוא יצטרך 4 שנאים. ניתן לעשות את זה, אבל אז גם צריך לדאוג שהשנאים ידלקו ביחד, כדי לא לקבל רעשים ברמקולים.singera כתב:למהע לא לעבוד עם ספק ממותג תעשייתי שניתן למצוא בגרושים בEBAY כגון זה
אגב אני מוכר ספק זהה לו רק שהוא 48V עם זרם 7A......
- yaronshani
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 372
- נתן תודות: 4 פעמים
- קיבל תודות: 11 פעמים
הספקים הממותגים האילו פשוט לא טובים לאודיו!
יש סיבה לזה שלא משתמשים בהם בריסברים איכותיים למרות שהם הרבה יותר זולים.
באודיו יש פיקים->פיקים צריכים קבלים גדולים-> ספק ממותג לא יכול להטעין קבלים גדולים.
יש מעט ספקים ממותגים שמיוחדים בשביל אודיו כי יש להם מערכות חכמות שמטעינות קבלים,מגבלות זרם,הספקים יותר גדולים משמעותית מההספקי המגבר ועוד דברים שפשוט עושים אותם לכבר לא משתלמים..
יש סיבה לזה שלא משתמשים בהם בריסברים איכותיים למרות שהם הרבה יותר זולים.
באודיו יש פיקים->פיקים צריכים קבלים גדולים-> ספק ממותג לא יכול להטעין קבלים גדולים.
יש מעט ספקים ממותגים שמיוחדים בשביל אודיו כי יש להם מערכות חכמות שמטעינות קבלים,מגבלות זרם,הספקים יותר גדולים משמעותית מההספקי המגבר ועוד דברים שפשוט עושים אותם לכבר לא משתלמים..
- Joshua_G
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3390
- שם מלא: יהושע גומא
- נתן תודות: 2 פעמים
- קיבל תודות: 20 פעמים
במרבית המקרים צד אחד של ספק המתח (בין אם החיובי, או השלילי) מחובר לנקודת האפס במגבר.guyst כתב:מדוע 4 שנאים ולא 2? כלומר, אם יש לי שני ספקים זהים DC 35V, האם אני לא יכול לחבר אותם חיובי לשלילי ובנקודה זו לקבל את האפס הרצוי? (כאשר השלילי של מספר 1 יהיה -35V והחיובי של מספר 2 יהיה +35V. אני מדבר כמובן על ההדקים שאינם מחוברים יחדיו ליצירת האפס)maoravni כתב:השנאי הזה לא טוב, מכיוון שהוא מוציא DC. המגבר צריך שתי אספקות DC , של 35V, חיובית ושלילית. כלומר הוא יצטרך 4 שנאים. ניתן לעשות את זה, אבל אז גם צריך לדאוג שהשנאים ידלקו ביחד, כדי לא לקבל רעשים ברמקולים.singera כתב:למהע לא לעבוד עם ספק ממותג תעשייתי שניתן למצוא בגרושים בEBAY כגון זה
אגב אני מוכר ספק זהה לו רק שהוא 48V עם זרם 7A.........
בברכה,
יהושע גומא
יהושע גומא