מספר שאלות לגבי סאב וופר

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9325
נתן תודות: 1557 פעמים
קיבל תודות: 357 פעמים

שליחה #1 

שלום רב,

אשמח בבקשה לשמוע התייחסות שלכם בנוגע למספר סוגיות הקשורות לסאב וופר:

1. קראתי באחד המקומות שאת הסאב וופר ניתן למקם בכל מקום שנוח מבחינת המשתמש, ובתנאי שלא ייחסם על ידי פריט אחר בבית. ובכן אצלי הסאב חסום מאחור ע"י הקיר, ומהצד ע"י ספה. בצד השני קיים מרווח של 32 ס"מ עד לרמקול הקדמי. החזית פתוח. להלן תמונה:

תמונה

עד כמה זה מפריע? במידה ואגרור את הספה קצת אחורה, האם זה יעזור במשהו?
( אני מתכנן בקרוב לזרוק את המזגן שתקוע אצלי בקיר סמוך למסך, ואז תהיה לי אפשרות למקם את הסאב ליד שולחן הטלוויזיה, בין שני הרמקולים הקדמיים. לכן מדובר על פתרון זמני)

2. בכיוון עוצמת הרמקולים ברסיבר, האם מומלץ שהסאב יהיה מוגדר על הערכים החיוביים בסקאלה הנשמעים חזק יותר, או דווקא על הערכים השליליים ? (הסאב נמצא על מצב AUTO, ולכן חשוב לי שהוא יהיה מספיק "רגיש" בכדי שיתעורר לפעולה גם בהתקבל סיגנל חלש)

3. שמתי לב שבפרקים אחדים של סדרה מסוימת שבה אני צופה, הסאב פעיל, בעוד שבפרקים אחרים הוא כבוי. (למרות שמדובר באותו פורמט, שני ערוצים)
האם לעוצמת הווליום של הרסיבר, יש גם כן השפעה בעניין זה?

4. אצל חברה שלי הסאב ממוקם בתוך מדף במרחק מה מהרצפה. האם יש חשיבות לכך שסאב ימוקם על הרצפה?

תודה רבה

Itay_Pollak
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 19136
שם מלא: איתי פולק
נתן תודות: 725 פעמים
קיבל תודות: 733 פעמים

שליחה #2 

ממליץ לך לקרוא את המאמר באתר על כיול סאב.
בכל חדר יש בערך מקום 1 בו הסאב ישמע אידיאלי.

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #3 

Itay תודה
אם אתה מתכוון למאמר הבא שכתב מרטין (היחידי בנושא שמצאתי בחיפוש ):
http://www.hometheater.co.il/article00065

אז בהחלט מדובר במאמר מושקע ורציני (כרגיל אצל מרטין), רק שהוא לא עונה על אף אחת מהשאלות שהצגתי כאן :)

Itay_Pollak
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 19136
שם מלא: איתי פולק
נתן תודות: 725 פעמים
קיבל תודות: 733 פעמים

שליחה #4 

ראיתי שכבר על ההתחלה יש צורך במאמר - בגלל המיקום :)
לגבי רוב השאלות אינני בטוח
מה שכן לגבי השאלה האחרונה - כפי שהנך בוודאי יודע סאב זה הרמקול שגורם להכי הרבה תחושה של תזוזה, ואם הוא יהיה על מדף, אז הרבה אנרגיה תתבזבז על התזוזה של המדף במקום תזוזה של אוויר, לכן שמים סאב (ורמקולים בכלל) על הרצפה או על סטנד יציב מאוד.

לגבי הפרקים בסדרות - האם אתה משנה משהו במצבים ברסיבר - או שגם בפרק שבו עובד הסאב וגם בפרקים שלא - הוא על אותו המצב בדיוק?
האם מדובר על אותה קבוצת שחרור? אולי יש הבדלים בקידוד הסאונד בין הפרקים?

אני חושב שעוצמת הסאב ברסיבר לא ממש משנה לעניין האם הוא יופעל - אלא באיזה עוצמה, מה שקובע זה הCROSS - אם התדרים בתכנית יורדים מתחת לתדר - אז הסאב יופעל.

הסאב אצלך מחובר דרך הLFE נכון?

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #5 

גם אני סברתי שהמיקום המועדף של סאב הוא על הרצפה. לא בטוח שחברתי תסכים לכך, כי לטענתה קשה לעשות ניקיון בצורה כזו :D

הרסיבר נמצא אצלי על אותו מצב כל הזמן. הדבר היחידי שמשתנה מדי פעם זה עוצמת הווליום.
לדעתי מדובר באותו קידוד של הפרקים. אני צופה כרגע בעונה הראשונה של "סטארגייט אטלנטיס", ובעונה זו הפרקים שמתאימים לכתוביות בעברית, הם בסטריאו. נדמה לי שבעונות הבאות, קיים גם תרגום עבור פורמטים עם סאונד רב ערוצי.

סליחה על הבורות, אבל מה זה בדיוק ה- CROSS? נתקלתי במושג הזה במאמר של מרטין, אבל לא הבנתי על מה מדובר.
האם זה ערך במגבר או בסאב שצריך כל הזמן לשחק איתו, או לקבוע על מצב מסוים ולא לגעת?
אני גם לא יודע מה זה LFE . לא כל כך מכיר את המושגים האלה 8O

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #6 

הנה העליתי כאן את נתוני מידע הנכונים לגבי כל הפרקים שבהם אני צופה.

תמונה

האם סאב וופר אמור בכלל לפעול בפורמטים כאלה?
אתמול למשל הסאב פעל לכל אורך הפרק...

danlior
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6462
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

שליחה #7 

bariko כתב:שלום רב,

אשמח בבקשה לשמוע התייחסות שלכם בנוגע למספר סוגיות הקשורות לסאב וופר:

1. קראתי באחד המקומות שאת הסאב וופר ניתן למקם בכל מקום שנוח מבחינת המשתמש, ובתנאי שלא ייחסם על ידי פריט אחר בבית. ובכן אצלי הסאב חסום מאחור ע"י הקיר, ומהצד ע"י ספה. בצד השני קיים מרווח של 32 ס"מ עד לרמקול הקדמי. החזית פתוח. להלן תמונה:

תמונה

עד כמה זה מפריע? במידה ואגרור את הספה קצת אחורה, האם זה יעזור במשהו?
( אני מתכנן בקרוב לזרוק את המזגן שתקוע אצלי בקיר סמוך למסך, ואז תהיה לי אפשרות למקם את הסאב ליד שולחן הטלוויזיה, בין שני הרמקולים הקדמיים. לכן מדובר על פתרון זמני)

2. בכיוון עוצמת הרמקולים ברסיבר, האם מומלץ שהסאב יהיה מוגדר על הערכים החיוביים בסקאלה הנשמעים חזק יותר, או דווקא על הערכים השליליים ? (הסאב נמצא על מצב AUTO, ולכן חשוב לי שהוא יהיה מספיק "רגיש" בכדי שיתעורר לפעולה גם בהתקבל סיגנל חלש)

3. שמתי לב שבפרקים אחדים של סדרה מסוימת שבה אני צופה, הסאב פעיל, בעוד שבפרקים אחרים הוא כבוי. (למרות שמדובר באותו פורמט, שני ערוצים)
האם לעוצמת הווליום של הרסיבר, יש גם כן השפעה בעניין זה?

4. אצל חברה שלי הסאב ממוקם בתוך מדף במרחק מה מהרצפה. האם יש חשיבות לכך שסאב ימוקם על הרצפה?

תודה רבה
...

1) אין פה תשובה החלטית. מו הסתם המיקום שהצבת אותו לא אידיאלי אך אם אתה מרוצה מהתוצאה אז אין סיבה לשנות. אם בכל זאת תרצה להגיע לתוצאה טובה, עשה מספר ניסויים עד שתגיע לשיקלול הטוב ביותר בין אילוצי מיקום ותוצאה.

2) בהנחה שאתה עובד ללא RC, עדיף לשים את עוצמת הסאב על -0 (אמצע, ללא החלשה או הגברה של הסיגנל) ולכוון את העוצמה על גוף הסאב. אבל שוב, אין פה כללי ברזל .

3) כשאתה אומר "פורמט שני ערוצים" האם הכוונה בסטריאו PCM או בדולבי דיגיטל 2.0? האם אתה משתמש באחד הפורמטים שיוצרים 5.1 מסטריאו? (DPL,DPLIII,NEO 6) אם כן וודא שבהגדרות הסאב מוגדר כ-YES בכל אחד מהמודים, כנ"ל במוד סטריאו נקי.

4) בעיקרון באס נשמע הכי טוב שהרכיב כמה שיותר קרוב לרצפה. ככל שתרים את הרכיב, הבאס יחלש. מה שמטריד אותי יותר בלשים סאב על מדף זה הויברציה שעלולה להיות מה שיתן לך זימזומים ובאס לא נקי.

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #8 

danlior קודם כל תודה על התגובה הנאה והמלומדת 8)

1.לא בדקתי מיקומים שונים, יש כאן פשוט אילוצי מקום. אבל כפי שאמרתי, אני מתכוון בשלב מאוחר יותר להעיף את המזגן, ואז יהיה לי מקום להניח את הסאב ליד שולחן הטלוויזיה, בין שני הקדמיים. כרגע מדובר על פתרון זמני.
2. תוכל לראות באשכול הזה, כיצד הסאב מחובר. בחנות המקצועית שבה רכשתי את המערכת, דווקא אמרו בדיוק ההפך- שאחרי הכיוון ברסיבר, לא לשחק עם העוצמה של הסאב עצמו
http://www.hometheater.co.il/modules.ph ... 118#840118

3.בהודעה הקודמת שמעליך (כנראה פספסת) תוכל לראות את הנתונים המדויקים של הפורמט המדובר

danlior
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #9 

bariko כתב:danlior קודם כל תודה על התגובה הנאה והמלומדת 8)

1.לא בדקתי מיקומים שונים, יש כאן פשוט אילוצי מקום. אבל כפי שאמרתי, אני מתכוון בשלב מאוחר יותר להעיף את המזגן, ואז יהיה לי מקום להניח את הסאב ליד שולחן הטלוויזיה, בין שני הקדמיים. כרגע מדובר על פתרון זמני.
2. תוכל לראות באשכול הזה, כיצד הסאב מחובר. בחנות המקצועית שבה רכשתי את המערכת, דווקא אמרו בדיוק ההפך- שאחרי הכיוון ברסיבר, לא לשחק עם העוצמה של הסאב עצמו

3.בהודעה הקודמת שמעליך (כנראה פספסת) תוכל לראות את הנתונים המדויקים של הפורמט המדובר
...

1) אחלה

2) האמת, זה לא משנה כאשר מדובר בפיין-טיונינג. או שתשים את הווליום של הסאב ברסיבר על האמצע ותשחק מעט עם הווליום של הסאב או שתשים את הווליום של הסאב על האמצע ותשחק עם הווליום של הסאב ברסיבר. בכל מקרה שאחד משניהם לא יהיו באחד מהקצוות. כמבון, אם אתה עובד עם RC, אידיאלי יהיה שהרסיבר יכוון את הווליום של הסאב.

3) כנראה לא הסברתי את עצמי נכון. ראשית שאלתי עם כל פרקי הסידרה באותו פורמט האודיו. לא פעם מורידים פרק אחד בפורמט DD 2.0 או 5.1 ופעם בסטריאו (כמו שנראה בתמונה). עליך לוודא שבכל פורמט אודיו אפשרי ברסיבר שלך מוגדר הסאב כ-YES (בהנחה כמובן שזה מה שאתה רוצה) כולל מוד סטריאו וכל מודי הסוראנד הישנים.

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #10 

danlior כתב:
bariko כתב:danlior קודם כל תודה על התגובה הנאה והמלומדת 8)

...

1) אחלה

2) האמת, זה לא משנה כאשר מדובר בפיין-טיונינג. או שתשים את הווליום של הסאב ברסיבר על האמצע ותשחק מעט עם הווליום של הסאב או שתשים את הווליום של הסאב על האמצע ותשחק עם הווליום של הסאב ברסיבר. בכל מקרה שאחד משניהם לא יהיו באחד מהקצוות. כמבון, אם אתה עובד עם RC, אידיאלי יהיה שהרסיבר יכוון את הווליום של הסאב.

3) כנראה לא הסברתי את עצמי נכון. ראשית שאלתי עם כל פרקי הסידרה באותו פורמט האודיו. לא פעם מורידים פרק אחד בפורמט DD 2.0 או 5.1 ופעם בסטריאו (כמו שנראה בתמונה). עליך לוודא שבכל פורמט אודיו אפשרי ברסיבר שלך מוגדר הסאב כ-YES (בהנחה כמובן שזה מה שאתה רוצה) כולל מוד סטריאו וכל מודי הסוראנד הישנים.
...
לגבי סעיף 2, סבבה. אני אשתדל לעשות כפי שהמלצת. רק שהבעיה כעת היא שאני לא יודע איזה סוג חיבור עדיף. האם דרך ה- LFE , או דרך ה- LINE IN , כפי שזה כרגע.
אני ממתין לתגובתו של איתי בשרשור המקביל, למרות שכמובן שאשמח לשמוע גם את דעתך, או דעה של המומחים האחרים.

לגבי סעיף 3, כל הפרקים בעונה זו של הסדרה הם מאותו פורמט. השאלה האם הסאב אמור בכלל לפעול בפורמט אודיו כזה, ואם התשובה היא שלילית- האם יתכן שהרסיבר ביצע המרה לפרולוגיק או משהו כזה?
אגב, היכן בדיוק ברסיבר צריכים להגדיר את הסאב על פי פורמטי האודיו? והאם זה נכון בכלל להגדיר הכול כ-YES, או רק בפורמטים של AC3 שבהם באמת יש סיגנל לסאב?

danlior
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #11 

לגבי סעיף 2, סבבה. אני אשתדל לעשות כפי שהמלצת. רק שהבעיה כעת היא שאני לא יודע איזה סוג חיבור עדיף. האם דרך ה- LFE , או דרך ה- LINE IN , כפי שזה כרגע.
אני ממתין לתגובתו של איתי בשרשור המקביל, למרות שכמובן שאשמח לשמוע גם את דעתך, או דעה של המומחים האחרים.
...
LINE IN? אם כבר אז אולי LINE OUT? אם כן אז זו טעות גדולה לחבר סאב דרך ה-LINE OUT בטח במערכת ק"ב. חיבור כזה יתן לסאב סיגנל בווליום קבוע רק של הערוצים הקדמיים. לא המאסטר ווליום ולא הסאב ווליום ברסיבר שלך ישפיעו על עוצמת היציאה והכי חשוב, הסאב שלך לא יקבל את המידע הנכון אותו הוא אמור לקבל. הדרך היחידה לחבר סאב מוגבר במערכת ק"ב היא דרך יציאת ה-LFE. כשאתה מכוון YES בסאב, הסאב יקבל את כל האינפורמציה אותה הוא אמור לקבל לרבות ערוץ ה-LFE המופרד ובמצב PLUS הוא גם יקבל בנוסף את מידע הבאס הנמוך של הערוצים הקדמיים לשם חיזוק. האמן לי, אין פה עניין של "מומחים", זה אלף בית בקינפוג מערכת ק"ב
לגבי סעיף 3, כל הפרקים בעונה זו של הסדרה הם מאותו פורמט. השאלה האם הסאב אמור בכלל לפעול בפורמט אודיו כזה, ואם התשובה היא שלילית- האם יתכן שהרסיבר ביצע המרה לפרולוגיק או משהו כזה?
אגב, היכן בדיוק ברסיבר צריכים להגדיר את הסאב על פי פורמטי האודיו? והאם זה נכון בכלל להגדיר הכול כ-YES, או רק בפורמטים של AC3 שבהם באמת יש סיגנל לסאב?
...
הרסיבר יכנס למצב של פרו-לוג'יק או כל מצב אחר המיועד להוציא 5.1 ממקור סטריאופוני רק אם אתה תכניס אותו למצב זה באופן אקטיבי. במידה ולא, הרסיבר ינגן בסטריאו רגיל.

לגבי שאלתך, אין נכון או לא נכון. תגדיר YES בכל מצב בו אתה מעוניין לשמוע את הסאב. תנסה פעם עם ופעם בלי בכל מוד ותחליט. מה שכן, ב - DD ו-DTS מאוד מומלץ לשים על YES כי אם לא, אז לשם מה יש את הסאב :)

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #12 

danlior

בדקתי שוב, זו לא טעות, הסאב מחובר דרך LINE IN, וזה גם מאוד הגיוני כי הרי הסאב הוא זה שמקבל את הסיגנל מהרסיבר ולא ההפך!

מאוד מפתיע אותי מה שאתה אומר לגבי חיבור ה- LFE , ועוד יותר מפתיע שהמתקינים (שהם דווקא אנשים מאוד מקצועיים) לא עשו את החיבור דרך הכניסה הזו.
בכל אופן, ניתקתי את המפצל, וכעת חיברתי את הכבל הקואקסיאלי ישירות לכניסת ה- LFE
בתפריט SUBWOOFER SETUP ,ניתן לבחור בין שני אופציות:
LFE
LFE+Main
איזה מביניהם אני צריך לבחור?
האם צריך לשנות ערכים אחרים בהגדרות הסאב ברסיבר?

ודבר נוסף: כל המקומות האלה שבהם צריך לכוון על YES ועל PLUS, כפי שאתה אומר- האם צריך לעשות זאת לפני הכיול האוטומטי של הסאב, או לפני?
עברתי על כל התפריטים ברסיבר, ולא מצאתי שם אופציות כאלה. אולי יש פה מישהו עם דגם של דנון דומה לשלי, שיוכל להגיד לי תחת איזה תפריט זה נמצא?

danlior
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #13 

בדקתי שוב, זו לא טעות, הסאב מחובר דרך LINE IN, וזה גם מאוד הגיוני כי הרי הסאב הוא זה שמקבל את הסיגנל מהרסיבר ולא ההפך!
...
Line In - הזנת סיגנל ממקור חיצוני אל הרסיבר

Line Out - הוצאת סיגנל מהרסיבר אל יעד חיצוני

אנחנו מדברים על ה-LINE IN וה-LFE ברסיבר, נכון? אם אתה מדבר על הסאב אז אכן מדובר ב- LINE IN בכל מקרה כניסת LFE עדיפה.
מאוד מפתיע אותי מה שאתה אומר לגבי חיבור ה- LFE , ועוד יותר מפתיע שהמתקינים (שהם דווקא אנשים מאוד מקצועיים) לא עשו את החיבור דרך הכניסה הזו.
...
שוב, אם מדובר ב-LINE IN בסאב אז זה גם בסדר.
בכל אופן, ניתקתי את המפצל, וכעת חיברתי את הכבל הקואקסיאלי ישירות לכניסת ה- LFE
...
רק לוודא שאנחנו על אותו הגל - חיברת כבל מה-LFE OUT שברסיבר (שים לב שלא חיברת את הכבל ל-LFE IN ברסיבר ששייך לחיבור של פרוססור חיצוני לרסיבר) אל ה-LFE IN שבסאב, אכן?
בתפריט SUBWOOFER SETUP ,ניתן לבחור בין שני אופציות:
LFE
LFE+Main
איזה מביניהם אני צריך לבחור?
האם צריך לשנות ערכים אחרים בהגדרות הסאב ברסיבר?

ודבר נוסף: כל המקומות האלה שבהם צריך לכוון על YES ועל PLUS, כפי שאתה אומר- האם צריך לעשות זאת לפני הכיול האוטומטי של הסאב, או לפני?
עברתי על כל התפריטים ברסיבר, ולא מצאתי שם אופציות כאלה. אולי יש פה מישהו עם דגם של דנון דומה לשלי, שיוכל להגיד לי תחת איזה תפריט זה נמצא?
...
אז ככה, מן הסתם הלינגו משתנה מרסיבר לרסיבר. נראה לי שזה המצב:

LFE = YES

LFE+MAIN=PLUS

אין קשר לכיול האוטומאטי. אתה יכול לפני או אחרי.

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #14 

לא, לא
אני דיברתי על ה-LINE IN בסאב עצמו.
ברסיבר אין בכלל LFE OUT ו- LFE IN. יש יציאה אחת בלבד שלידה רשום SW

בסאב יש רק כניסה אחת של LFE IN וזהו.
אתה יכול לראות כאן בעצמך כיצד נראה הסאב מאחורה:
http://www.polkaudio.com/homeaudio/dsw/ ... =dswpro600

לעניין הגדרת LFE או LFE+MAIN, לדעתי אין אצלי הרבה אופציות למשחק. אפשר לבחור רק אפשרות אחת מבין שני מצבים אלה. אני אבדוק זאת אחר כך שוב.

בכל אופן, כמו שציינתי קודם, לא הצלחתי למצוא בשום מקום, היכן מגדירים את הסאב ל-YES בהתייחס לפורמטי האודיו השונים כפי שאמרת.
בגלל זה ביקשתי שאולי מישהו שמכיר טוב יותר את התפריטים של הדנון, יוכל לעזור לי בתחום הזה...

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”