איך לכוון את עוצמת הרמקולים בצורה האופטימאלית?

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9325
נתן תודות: 1557 פעמים
קיבל תודות: 357 פעמים

שליחה #1 

שלום רב,

רכשתי מערכת חדשה לגמרי. בעת ההתקנה, התבצע כיול אוטומטי ברסיבר באמצעות המיקרופון המיוחד שנועד לצורך כך. לאחר מכן נעשו מספר תיקונים באופן ידני.
משום מה, התוצאה הסופית לא נשמעת לי כמו שצריך, ולכן רציתי לשאול מספר דברים בהקשר זה:

1. מה בעצם המשמעות של הכיול באמצעות המיקרופון? האם לאחר הביצוע עדיף להשאיר את הערכים שנקבעו אוטומטית ע"י חישובי הרסיבר, או שבכל מקרה כדאי גם לערוך ניסיונות ע"י שינוי הכוונון, ולהתאים את הסאונד לפי טעם אישי?

2. במידה ועושים את הכוונונים הדרושים באופן עצמאי, האם זה נעשה בד"כ ממש לפי האוזן, או שאולי יש כל מיני כללים בסיסיים שמומלץ להקפיד עליהם? הכוונה שלי היא שנניח צריך שהסנטר יהיה בעוצמה חזקה יותר מאשר הקדמיים, הסראונד חזקים יותר מהקדמיים, וכך הלאה.

3. האם חשוב שזוג הקדמיים יהיה מכוון לאותה עוצמה, וכך גם זוג הסראונד?

4. האם כעקרון הערכים צריכים להיות מוגדרים בסקלה של מינוס או פלוס?

5. איך להתייחס לסאב וופר בהשוואה לרמקולים האחרים? האם כדאי שהערכים שלו יהיו בתחום המינוס או הפלוס, בכדי שהוא יהיה מספיק "רגיש" לקלוט סיגנל ולפעול גם כאשר עוצמת הווליום הראשית נמוכה?

אולי כדאי לציין שהמערכת אצלי משמשת אך ורק לצפייה בסרטים.

תודה רבה

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78920
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 792 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #2 

השאלה מה הכוונה "לא נשמע לך נכון"?

דרך אחת למדוד זה דרך SPL METER תוך שימוש ב-WHITE NOISE או PINK NOISE (השני טיפה יותר דומה לתוכן אמיתי מבחינת פיזור התדרים שלו).

אני אישית מעדיף את קולות השחקנים להיות בולטים יותר ולכן בד"כ מגביר מעט את ה-CENTER ביחס לכיול האידאלי.

אותו דבר לגבי אפקטים אחוריים. אני שומע בד"כ בווליום לא הכי גבוה ולכן האחוריים שלי בד"כ מוגברים בכדי שלא אפספס את האפקטים כשהווליום נמוך.

לגבי הסקאלה, במרבית הרסיברים כיום הסקאלה היא שלילית ביחידות DB (כלומר, מציינים כמה המגבר מנחית ולא כמה הוא "מגביר"). לכן, ככל שהערך במינוס שלילי יותר העוצמה יורדת (כלומר מינוס 50DB חלש ממינוס 30 DB).

5. גם כאן אפשר להשתמש ב-SPL METER.

Itay_Pollak
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 19136
שם מלא: איתי פולק
נתן תודות: 725 פעמים
קיבל תודות: 733 פעמים

שליחה #3 

השאלה אם אני מבין נכון, כי אני נמצא באותה הסירה, האם הכיול לא היה אמור להביא את המערכת למצב האידיאלי (לפי תקן כלשהו?)
כי נניח אחרי הכיול בLX70 - אני עדיין מוצא עצמי עושה בדיקה לעוצמות ומתקן אותם (באמצעות מכשיר מדידה מתוחכם לדברי AXIOM - האוזניים והמוח- כנראה שAXIOM לא מכירים אותי ;)) בכל אופן, ואז מגביר את הסאב ואת האחוריים.
סאב עוד נניח, אבל למה האחוריים לא ב"ווליום" הנכון? אני משער שדווקא בתחום התדרים אני פחות אתעסק כי אין לי איך לבדוק את זה.

האם בעצם צריך לעשות בדיקות עם מכשיר רגיש כמו שנעשה בביקורות האחרונות בשביל להביא את המערכת למצב זהה?

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9325
נתן תודות: 1557 פעמים
קיבל תודות: 357 פעמים

שליחה #4 

תודה עופר.
כשאמרתי "לא נשמע נכון", התכוונתי שהרמקולים הקדמיים לא הוגדרו באופן שווה, וכנ"ל הסראונד.
בכלל כל סידור ההגדרות, נראה לי כמו משהו מיקרי, ולא איך שאמור להיות.

אין לי בבית מכשיר SPL METER , וגם אם היה לי, סביר להניח שרק הייתי מסתבך איתו, בדיוק כמו שהייתי מסתבך עם דיסק כיול לטלוויזיה :D

בהעדר SPL METER , לא הבנתי מהי הדרך המומלצת לבצע את הכיוון:
1. כיוון אוטומטי של הרסיבר באמצעות המיקרופון, ואחר כך לא לגעת בהגדרות
2. כיוון אוטומטי ואחר כך תיקונים קלים לפי טעם אישי
3. לוותר לגמרי על הכיוון האוטומטי, ולבצע כוונון עצמאי לפי שמיעה בלבד

שוב לגבי הסקאלה, כשהערכים הם חיוביים, הרמקולים נשמעים חזק יותר, מאשר ערכים שליליים.
אז האם לא עדיף להגדיר את עוצמת הרמקולים ברסיבר על ערכים חיוביים, כדי שהם ישמעו חזק יותר? כלומר האם לא עדיף שעוצמת הרמקולים הקדמיים תהיה נניח 2dB +מאשר 4.5dB -?

כנ"ל לגבי הסאב.
אגב, הסאב נמצא על מצב AUTO ושמתי לב שבפרקים אחדים של סדרה מסוימת שבה אני צופה, הסאב פעיל, בעוד שבפרקים אחרים הוא כבוי. (למרות שמדובר באותו פורמט, שני ערוצים)
האם לעוצמת הווליום של הרסיבר, יש גם כן השפעה בעניין זה?

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”