האם יש קשר בין קוטר הציר לאיכותו?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 369
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 8 פעמים

שליחה #1 

שלום,
רציתי לשאול, האם לדעתכם יש קשר בין קוטר הציר הראשי של הפטיפון לבין איכות הפטיפון? כלומר, האם פטיפונים מאיכות גבוהה מתאפיינים בציר בעל קוטר גבוהה יותר? אשמח מאוד אם תוכלו לאמר לי מה קוטר הציר של הפטיפון שלכם באמדן גס כמובן - לא צריך לפרק כלום חלילה.
תודה

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3075
נתן תודות: 74 פעמים
קיבל תודות: 34 פעמים

שליחה #2 

אין קשר ישיר,

יותר חשובים הם איכות וסוג נקודת המגע (אם קיימת) בראש הציר, ואיכות, דיוק וסוג המגע שבין הציר לצילנדר העוטף אותו.

לגבי הממדים, הם קשורים בדברים שונים כמו מיקום המנוע וכדומה ונקבעים בכל מיקרה לגופו.

יש חברת פטפונים, שכרגע אינני זוכר מי היא, שמייצרת את הציר ביחס מסוים בין אורכו לקוטרו, מתוך מחשבה שיחס זה ינמיך את הרזוננטים בציר.

.

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

ההתלבטות היא פשוטה

שליחה #3 

תודה!
כיוון שאני בונה כרגע את הפטיפון בעצמי (בשביל הכיף), אני מתלבט על הציר. החלקים לציר הם בטולרנס של 0.06 מ"מ, כך ששמן ישלים את הפער. השאלה היא לגבי הקוטר: אני יכול לבנות כל מידה בין קוטר של כ 1 ס"מ ל 2 ס"מ ואני מתלבט.
כל עצה תעזור לי - תודה מראש :D

Dannyp1
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 64
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #4 

הציר הוא בקוטר חור התקליט

אילפור
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 1029
קיבל תודות: 13 פעמים

וודאי שיש השפעה

שליחה #5 

משקל הפלטה, אורך הציר, הטולרנס, התכונות הפיזיקליות של החומר מנו בנוי הציר וכ"ו, כולם קשורים זה לזה.

כדי לדעת מה העובי האופטימלי צריך לדעת את יחסי הגומלין בין כל אלה.
איל פור

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #6 

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

בקישורים יש דוגמאות של פטפונים וזרועות שאנשים עשו בעצמם.

מאיזה חומר אתה עושה את הציר?
הוא יחובר לפלטה המסתובבת או לבסיס?
מה יהיה בשפיץ שלו?
איזו צלחת?
איך ואיפה תבוא ההנעה?
יש לך תכנית משורטטת שאתה יכול להציג כאן?

.

dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 154
נתן תודות: 173 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #8 

זה מזכיר לי את מה שאברהם לינקולן אמר פעם כאשר נשאל כמה ארוכות צריכות להיות רגליו של אדם באופן אופטימלי. תשובתו היתה: "מספיק כדי שיגיעו עד לריצפה".

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

כמה תשובות

שליחה #9 

האמת היא, שאני בונה פטיפון בשביל הכיף. ברור לי כי אם אקח את הכסף ואשקיע אותו בפטיפון של חברה מסחרית רגילה, אשיג תוצאה טובה הרבה יותר. או בקיצור, זה בשביל הכיף!
Having say that:
1. המנוע הוא מנוע DC עם בקר שאני בונה על בסיס תכנון ומעגל מודפס של קבוצה קנדית / אמריקנית. המנוע יונע מסוללה והמעגל מכיל כמובן גם בקר הטענה מלא. המנוע, הפולי וה PCB כבר אצלי. בקרוב ארכוש את האלקטרוניקה ואבנה את המעגל כמובן. אם תרצו, אשמח להעלות תמונה.
2. ההנעה תהיה רצועה חיצונית על היקף הפלטה.
3. הבסיס עשוי מעץ בן 100 שנים, שהוא די יבש ומאוד מאוד כבד. אם תרצו, אשמח להעלות תמונה.
4. המנוע יאוכסן בבסיס נפרד כדי להקטין את הסיכוי (רק להקטין כמובן) שתהודה שלו תעבור לפלטה עצמה.
5. עיקר הבעיות של כל בונה פטיפונים חובב כמוני הוא הציר המרכזי. כמובן שאפשר לרכוש ציר מקצועי בכ 250 דולר, אבל אז אין כיף... לפחות לא לי.
6. מצאתי לא מעט ספקים של רכיבים ברמה מאוד גבוהה. כרגע, אני מדבר על מיסב שרוול כמובן, מצופה בחומר מאוד חלק ובמידה מאוד מדוייקת. לתוכו יושחל BAR מפלדת אל-חלד ובהתאם ל SPEC של החלקים האלו, הרווח ינוע בין 0.03 ל 0.06 מ"מ (חיסור הטולרנסים הקיצוניים כמובן). בירור שערכתי מעלה ששמן יסגור את הפער בצורה טובה למדי.
7. מעל ל BAR המתכת, תשכון גולה, כפי הנראה מטפלון אולם זה לא סגור עדיין. כמו כן, ייתכן ואחרוט את קצה ה BAR כך שיכיל כיפה קטנה יותר.
8. טרם הוחלט חומר הפלטה. יש בשוק פלטות אקריליות ב 100$ אבל בלי ציר, ויש כאלו של VPI עם ציר למכירה, אבל זה באזור של ה 600 דולר. כאמור, זה כבר לא כיף... לא לי :-)

בקיצור, אני חוזר להתחלה - הסיכוי שלי להצליח לבנות משהוא משובח נמוך ביותר.
כל טיפ בנוגע לקוטר הציר יתקבל בשמחה. הכל בשביל הכיף! ברור לי שאין לי יכולת לחשב את תדרי התהודה של הפלטה בהנתן ציר נתון. אז מנסים...[/b]

robo7
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 789
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 90 פעמים

שליחה #10 

קבל דוגמה - טורנס 160 הישן והטוב.

הציר
http://www.theanalogdept.com/driven_platter.htm

הבית
http://www.theanalogdept.com/top_view.htm

שם לב למבנה הקוני בקצה, כל הלחץ והחיכוך מופעל על כ-1 מ"מ במרכז,
שאר הציר מוצף בשמן.

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

החלקים של הציר בדרך...

שליחה #11 

שלום,
תודה על הקישור המעניין. הזמנתי את חלקי הציר.
חישוב פשוט מראה (טולרנס צפוי של כ 0.06 מ"מ בציר בהנחת רדיוס של 150 מ"מ לפלטה) שמבחינת החופש הצפוי בציר, אני צפוי לטווח תנועה מעלה / מטה של הפלטה בנקודת הקצה של 0.45 מ"מ לכל כיוון, קרי, עד כ - 1 מילימטר לכל היותר (בלי שמן שמקטין רווח ומצד שני בלי להכניס כמובן מקורות נוספים של חופש כמו גמישות הפלטה).
לכל הפחות, אני צריך לקבל 0.24 מ"מ לכל כיווון, קרי חצי מילימטר.

בקרוב נוכל לאמת את החישובים...

תודה

Obi-Wan
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 428
נתן תודות: 47 פעמים
קיבל תודות: 16 פעמים

שליחה #12 

אל תשכח תמונות :wink:

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

בכיף!

שליחה #13 

מחכה שכל החלקים יתאספו אצלי על המדף לפני תחילת העבודה... בינתיים יש רק תמונות של חלקי גלם.
תודה!

ramkol
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #14 

ככל שהציר עבה יותר כך החיכוך בינו לבין השרוול יהיה גדול יותר. מצד שני ככל שהציר יהיה דק הוא יהיה פחות קשיח ויוכל במקרים קיצוניים להתעוות. כך שצריך למצוא את קו הזהב איפה שהו...
אני מבין שהציר יהיה מקובע לצלחת והשרוול לגוף. אני לא בטוח שטפלון יתאים לראש הציר. חשבת על חומר אחר?

.

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 440
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #15 

יקי, אני מאחל לך הצלחה, אבל אני קצת סקפטי בכל אופן.. בבניית ציר ופלטר תצטרך להגיע לדיוק עיבוד חומרים מאוד גבוהה. אני כמובן לא מכיר את היכולות שלך, אני גם מניח שיש לנו בארץ כמה מקומות שיש בהם ציוד מתאים, אך בכל אופן אין לנו מסורת של בנית מכניקה מדויקת, ובדברים האלה - מסורת זה 90 אחוז הצלתה, ארה לא במקרה רוב ה-DIY פטפונים שראיתי יוצרו בגרמניה.
אני במקומך הייתי לוקח טורנס משנות ה-70 כבסיס, או לפחות ציר ופלטר שלו ומזה מתחיל להתקדם.

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

כמה דברים...

שליחה #16 

ראשית, תודה על כל עצה והערה.
בקשר למה שכתבת רמקול - כן, חשבתי על הגדלת שטח הפנים של הציר ככל שהקוטר עולה. מצד שני, אם יש חוסר איזון של הפלטה, ככל שהקוטר של דפנות הציר גבוהה יותר, כך המומנט על דפנות הציר יהיה קטן יותר. וחיכוך דינמי הוא פונקציה של מקדם חיכוך ולחץ. אבל, יש המון טעם בדבריך. מה עשיתי? הימרתי באופן מחושב:
1. הסתכלתי על הרבה פרוייקטים ברשת בתחום. המון אנשים לקחו המון כיוונים של פתרונות: חלק חרטו לבד, חלק קנו צירים מוכנים של טרס וכד', חלק השתמשו בשסתום יניקה ומוביל שסתום בתור שרוול.
2. הסתכלתי על יצרנים שונים. הקוטר הכי גדול שמצאתי היה 0.7 אינטצ' בערך
3. הקוטר הכי נמוך שמצאתי היה 0.3 אינטצ' בערך.
...הלכתי על 0.5002 (ה 002 הוא רק להקטין את הטולרנס בין השרוול לציר)
ברמת החומר של השרוול, קראתי ולמדתי שיש כמה סוגים נפוצים:
1. פליז, שמצריך שימון
2. פליז, שלתוכו בתהליך הייצור הוסיפו בערך 20% (!!) שמן. מה שמקטין את הצורך בשימון במהירויות נמוכות
3. ציפויים מתקדמים יותר, כמו זה שאני בחרתי. נכון יותר - הימרתי... :)

ברמת הציר עצמו:
1. יש הבדלים ברמת הגימור - אני רכשתי מוקשח
2. יש הבדלים ברמת עיבוד החומר ברמת פני השטח - עדיף 10 מיקרון ומטה. מצאתי 10 מיקרון
3. כמה שהציר ברמה גבוהה יותר, הכיפוף המקסימלי המותר לו לאורך כל אינטצ' נמוך יותר
4. ככל שהציר ברמה גבוהה יותר - המידה בה הוא יכול לחרוג כלפי מטה מהקוטר המוצהר הוא נמוך יותר.

ברמת הגולה שבראש / תחתית הציר (אצלי היא תהיה בראש) - כרגע אני מתכנן על גולה מפלדת אל חלד, אבל יש סיכוי למצוא גולה כזו מצופה בטפלון. מובן כי גולה מטפלון בלבד היא כנראה רכה מדי.

בקשר לפידבק השני - לא בטוח שאני מקבל את עניין המסורת... :)
זה עניין של ידע. שלי, אגב אין. אבל חלק מהכיף זה ללמוד על הדרך יותר מאשר להצליח או לעשות... לפחות אצלי כמובן.
לבטח, אין לי את היכולת לחרוט או לבנות לבד. לכל היותר להרכיב. אז זה מה שעשיתי - קניתי חלקים מסחריים מהמדף (יש חנויו באינטרנט עם מאות אלפי פריטים - שרוולים, ברגים, דיסקים, צירים - מה שרק תרצה...) תוך בחירת חלקים עם התאמה מירבית.

ואגב, יש המון פרוייקטים מחוץ לגרמניה - המנוע והבקר שרכשתי בקיט מקורם דווקא בקנדה. כמה ח'ברה בנו שם פרוייקטים מאוד יפים. אפשר לראות כאן כמה דוגמאות מבוססות על הרכישה הקבוצתית, בה השתתפתי (בחרתי דף באמצע השרשור...):
http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... genumber=5

אשמח לכל עצה והערה - כמו שאמרתי - העיקר כאן זה הכיף. לא שום דבר אחר...
יקי

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2297

שליחה #17 

אחרי הכל יהיה תמונות של המהלכים והפרוייקט?????
דווקא את מה שהכי קרוב אלינו - אנחנו לא מצליחים לראות.. .

http://mastermix-production.blogspot.com/

המשך גלישה נעימה .. (f)

יקי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

בטח!

שליחה #18 

אם זה רק מעניין - אשמח מאוד. הנה לדוגמא התמונה של המנוע ומעגל הבקרה שלו. עדיין בלי הרכיבים עליו כמובן...
מחכה להגעת החלקים של הציר. משם נחליט על הפלטה - האם MDF, עץ מלא או פאספקס.

תודה על כל עצה!

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2297

שליחה #19 

יקי
דעתי אני יכול לומר לך המון בהצלחה , כפי הנראה עד כה לקחת את הפרוייקט הזה נורא ברצינות,
נקווה שתצליח ושניראה עוד תמונות של כל המהלכים בסדר כרונולוגי , ברכות והצלחה בעשיה , כל הכבוד (Y)
דווקא את מה שהכי קרוב אלינו - אנחנו לא מצליחים לראות.. .

http://mastermix-production.blogspot.com/

המשך גלישה נעימה .. (f)

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”