איך הבית אמור להגיב במקרה של שריפה?
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

- תגובות: 332
- נתן תודות: 3 פעמים
- קיבל תודות: 5 פעמים
אני יודע שהדיון הזה הוא לא על קידוד שלט של YES או קוד להרמוני וכו' ולכן אולי הוא פחות מעניין, אבל הוא שם על השולחן נושא מאד מהותי בתחום הבית החכם. נושא שכמו שכבר אמרנו, לא מקבל מספיק תשומת לב (אולי בעיקר כי אנשים אוהבים להדחיק מחשבות על אסונות).
דיברנו בדיון קודם על בטיחות בתריסים חשמליים. אני רוצה להקדיש את הדיון הנוכחי לאירועי שריפה.
לפני הכל משהו אישי:
בבית הורי היו שני אירועים כאלה. באחד המקרים השריפה החלה להתפשט בסביבת הבית בזמן שאחותי הקטנה ישנה. היום היא יכולה להגיד שצלצול טלפון מאחד השכנים הציל אותה. במקרה הזה היא הצליחה להיחלץ בזמן קצר בכוחות עצמה. לולא אותו שכן, היא היתה ממשיכה לישון עד שהעשן היה מגיע לחדר...
לפיכך נראה לי שהדבר הכי הגיוני שהבית יעשה באירועי אש, זה קודם כל להפעיל רעש בעוצמה חזקה. אבל בשביל זה לא צריך בית חכם. יש גלאי עשן שיודעים לצפצף בקול מחריש אוזניים בעת הגילוי. מאחר והזכרתי את השכנים, יכול להיות נכון להפעיל גם את צופר האזעקה של הבית באירוע כזה. (למרות שאם יש לכם הרבה התרעות שווא ממערכת האזעקה, ייתכן שהשכנים ה"טובים" שלכם יבחרו דווקא להתעלם מהשריפה...).
מערכת בית חכם יכולה לנתק את כל מערכות החשמל כמענה מיידי ולהפסיק את זרימת החשמל לשקעים בבית.
לעיתים השריפה נגרמת כתוצאה מקצר חשמלי. יכול להיות שבמקרה כזה, ממילא יתבצע ניתוק אוטומטי דרך ממסר הפחת בלוח החשמל.
ומה לגבי הפתחים?
אין לי מושג מה עדיף לעשות באירוע של שריפה. זה נכון שצריך לאפשר פתחי מילוט מידיים לדיירי הבית, אבל פתיחה אוטומטית של כל התריסים יכולה להזרים לתוך הבית המון חמצן ורוח שעשויים ללבות את האש. מעבר לכך, אם אני צריך שהבית יפעיל את מנועי התריסים, אני מעכב את פעולת ניתוק החשמל.
נדמה לי שאין בעיה עם פתיחת נעילת הדלתות ואולי העלאה של תריס בודד באזור שבני הבית מכירים כדרך מילוט אפשרית, אבל אשמח לדעות נוספות.
הייתי מצפה מהמערכת שלי בנוסף לכל אלה לשלוח אלי הודעה כתובה על כך שיש אירוע שריפה. כך גם אם אני רחוק מהבית, אני יכול לדעת ולהפעיל את מי שצריך כדי לטפל באירוע.
אני חייב להסתייג ולציין שאנחנו מדברים כאן על בתים פרטיים. כי למקומות ציבוריים, בניינים ומקומות עבודה קיימים פתרונות טובים כמו רכזת אש, דלתות אש, ספרינקלרים וכו'.
דיברנו בדיון קודם על בטיחות בתריסים חשמליים. אני רוצה להקדיש את הדיון הנוכחי לאירועי שריפה.
לפני הכל משהו אישי:
בבית הורי היו שני אירועים כאלה. באחד המקרים השריפה החלה להתפשט בסביבת הבית בזמן שאחותי הקטנה ישנה. היום היא יכולה להגיד שצלצול טלפון מאחד השכנים הציל אותה. במקרה הזה היא הצליחה להיחלץ בזמן קצר בכוחות עצמה. לולא אותו שכן, היא היתה ממשיכה לישון עד שהעשן היה מגיע לחדר...
לפיכך נראה לי שהדבר הכי הגיוני שהבית יעשה באירועי אש, זה קודם כל להפעיל רעש בעוצמה חזקה. אבל בשביל זה לא צריך בית חכם. יש גלאי עשן שיודעים לצפצף בקול מחריש אוזניים בעת הגילוי. מאחר והזכרתי את השכנים, יכול להיות נכון להפעיל גם את צופר האזעקה של הבית באירוע כזה. (למרות שאם יש לכם הרבה התרעות שווא ממערכת האזעקה, ייתכן שהשכנים ה"טובים" שלכם יבחרו דווקא להתעלם מהשריפה...).
מערכת בית חכם יכולה לנתק את כל מערכות החשמל כמענה מיידי ולהפסיק את זרימת החשמל לשקעים בבית.
לעיתים השריפה נגרמת כתוצאה מקצר חשמלי. יכול להיות שבמקרה כזה, ממילא יתבצע ניתוק אוטומטי דרך ממסר הפחת בלוח החשמל.
ומה לגבי הפתחים?
אין לי מושג מה עדיף לעשות באירוע של שריפה. זה נכון שצריך לאפשר פתחי מילוט מידיים לדיירי הבית, אבל פתיחה אוטומטית של כל התריסים יכולה להזרים לתוך הבית המון חמצן ורוח שעשויים ללבות את האש. מעבר לכך, אם אני צריך שהבית יפעיל את מנועי התריסים, אני מעכב את פעולת ניתוק החשמל.
נדמה לי שאין בעיה עם פתיחת נעילת הדלתות ואולי העלאה של תריס בודד באזור שבני הבית מכירים כדרך מילוט אפשרית, אבל אשמח לדעות נוספות.
הייתי מצפה מהמערכת שלי בנוסף לכל אלה לשלוח אלי הודעה כתובה על כך שיש אירוע שריפה. כך גם אם אני רחוק מהבית, אני יכול לדעת ולהפעיל את מי שצריך כדי לטפל באירוע.
אני חייב להסתייג ולציין שאנחנו מדברים כאן על בתים פרטיים. כי למקומות ציבוריים, בניינים ומקומות עבודה קיימים פתרונות טובים כמו רכזת אש, דלתות אש, ספרינקלרים וכו'.
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
- oferlaor
- מנהל

- תגובות: 78920
- שם מלא: עפר לאור
- נתן תודות: 792 פעמים
- קיבל תודות: 5398 פעמים
השאלה היא האם לא כדאי בבתים חכמים להתקין מערכות שינסו לא רק להתריע אלא גם לכבות את האש אוטומטית.
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

שאלה מצויינת. פה נראה לי שאנחנו צריכים לראות מה קיים בבתים או ניתן להתקנה במחירים נוחים כי נקודת ההנחה שלי היא שאנשים לא ימהרו להשקיע בספרינקלרים, בדלתות אש וכו' בבית שלהם.oferlaor כתב:השאלה היא האם לא כדאי בבתים חכמים להתקין מערכות שינסו לא רק להתריע אלא גם לכבות את האש אוטומטית....
אולי אפשר לרתום את מערכת ההשקיה לטיפול חיצוני באירוע (יצירת סביבה רטובה באזור הבית כדי למנוע/ לעכב את האש במקרה שבו המקור שלה הוא חיצוני, או מניעת התפשטות לבתים נוספים).
במקרים שבהם אין איש בבית, אולי דווקא כן נכון לסגור הרמטית את פתחי הבית כדי לא לאפשר זרימת חמצן ובכך "לחנוק" את האש.
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
אני חושב שאסור לבית חכם לנעול את הבית בשום מקרה - זיהוי שלילי במקרה כזה משמעו פגיעה בחיי אדם. על מנת שמוצר יעמוד בתנאים כאלה הוא צריך לעבור תקינה דומה לתקינת ציוד מוטס, וזה כבר סיפור אחר מבחינת מחירים, ואין לזה צורך.
הפעולה הכי חשובה שהבית צריך לעשות במקרה של גילוי שרפה הוא להודיע ולהתריע על ידי השמעת אזעקה, חיוג / שליחת סמס לבעלי הבית, הזעקת מוקד טלפוני.
ניתן להחליט, שחדרים מסויימים יהיו מצויידים במיכשור לכיבוי שריפות: למשל מיכלי גז (הרבה יותר הגיוני מאשר שימוש במים, בבית). במידה ומוקד השריפה בחדרים האלה - המערכות הנ"ל תופעלנה בצורה אוטומטית.
הפעולה הכי חשובה שהבית צריך לעשות במקרה של גילוי שרפה הוא להודיע ולהתריע על ידי השמעת אזעקה, חיוג / שליחת סמס לבעלי הבית, הזעקת מוקד טלפוני.
ניתן להחליט, שחדרים מסויימים יהיו מצויידים במיכשור לכיבוי שריפות: למשל מיכלי גז (הרבה יותר הגיוני מאשר שימוש במים, בבית). במידה ומוקד השריפה בחדרים האלה - המערכות הנ"ל תופעלנה בצורה אוטומטית.
You are never fully dressed without a smile
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

יש כאן משהו לא הגיוני
יש משהו בחשיבה שלנו, הישראלים, שאומר שזה דווקא נשמע מאד הגיוני שמקום העבודה שלנו יהיה מצוייד בשלל אמצעי הבטיחות והזהירות מפני אש ועשן, ודווקא בבית שלנו, במקום הכי חשוב למשפחה והכי רגיש לא יותקנו האמצעים המינימליים...
התחושה שלי היא שמידת נקיטת אמצעי הזהירות הולכת ביחס הפוך לרמת הסיכון.
הרי בבית יש הרבה יותר גורמי סיכון. בבית מבשלים, מדליקים נרות, עושים מנגל בחצר ועוד ועוד. גם מערכת החשמל בבית נתונה יותר לאפשרות של משחקים עם חיבורים לא תקניים ויותר חשופה לאפשרות שילדים יתקרבו וינסו "לטפל" בשקעים וכו'.
בין אם התפיסה הזאת נובעת מכך שלגבי מקומות העבודה יש תקן מחייב, ובבית אין ובין אם זאת הגישה האופטימית ( "לי זה לא יקרה") שמובילה אותנו לחשוב כך, זוהי עובדה שהנושא הזה לא מקבל את תשומת הלב הראויה.
מובן שאני לא מתיימר לתקן את העולם, אבל אם אתם כבר ממילא משקיעים במערכת בית חכם, נצלו את הפוטנציאל של המערכת גם לעניין הבטיחות. זה בדרך כלל לא אמור להפוך את המערכת ליקרה יותר ומורכבת יותר בצורה משמעותית.
הרי בבית יש הרבה יותר גורמי סיכון. בבית מבשלים, מדליקים נרות, עושים מנגל בחצר ועוד ועוד. גם מערכת החשמל בבית נתונה יותר לאפשרות של משחקים עם חיבורים לא תקניים ויותר חשופה לאפשרות שילדים יתקרבו וינסו "לטפל" בשקעים וכו'.
בין אם התפיסה הזאת נובעת מכך שלגבי מקומות העבודה יש תקן מחייב, ובבית אין ובין אם זאת הגישה האופטימית ( "לי זה לא יקרה") שמובילה אותנו לחשוב כך, זוהי עובדה שהנושא הזה לא מקבל את תשומת הלב הראויה.
מובן שאני לא מתיימר לתקן את העולם, אבל אם אתם כבר ממילא משקיעים במערכת בית חכם, נצלו את הפוטנציאל של המערכת גם לעניין הבטיחות. זה בדרך כלל לא אמור להפוך את המערכת ליקרה יותר ומורכבת יותר בצורה משמעותית.
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
Re: יש כאן משהו לא הגיוני
אתה צודק לחלוטין. המודעות הישראלית לענייני בטיחות היא שואפת לאפס.YossiFogel כתב:יש משהו בחשיבה שלנו, הישראלים, שאומר שזה דווקא נשמע מאד הגיוני שמקום העבודה שלנו יהיה מצוייד בשלל אמצעי הבטיחות והזהירות מפני אש ועשן, ודווקא בבית שלנו, במקום הכי חשוב למשפחה והכי רגיש לא יותקנו האמצעים המינימליים...
מובן שאני לא מתיימר לתקן את העולם, אבל אם אתם כבר ממילא משקיעים במערכת בית חכם, נצלו את הפוטנציאל של המערכת גם לעניין הבטיחות. זה בדרך כלל לא אמור להפוך את המערכת ליקרה יותר ומורכבת יותר בצורה משמעותית....
אבל גם זה מתחיל מלמעלה , שבמקומות עבודה רבים (אני מדבר על מקומות עבודה שנחשבים לבכירים ומכובדים) בארץ לא מתייחסים לזה בכובד ראש.
במקום עבודה הקודם שלי למשל , לא הפסיקו לעשות לנו הדרכות בטיחות, ולהראות לנו סרטי בטיחות ועוד המון הרצאות והדרכות (לא שיעמומון רגיל, העבירו אותם בצורה מעניינת).
ברגע שהמקום עבודה משדר שבטיחות זה מספר 1 , העובד לוקח חלק מזה גם הביתה.
בקשר לחלק השני של ההודעה שלך אני לא כ"כ מסכים.
לדעתי זה עסק לא זול בכלל לצייד את הבית ולהפוך אותו למקום בטיחותי.
לא ברור לי הקישור בין מערכת המגיבה לשריפה לבין מערכת "בית חכם" במובן של מערכת שליטה בתאור, תריסים וכו. .
מערכת "בית חכם" להבנתי היא מערכת אלקטרונית מתוחכמת וככזו לא הייתי רוצה לסמוך עליה בשעת חירום (באגים). מערכת חירום צריכה להיות מאוד פשוטה ןמכאן , אמינה.
בנוסף מערכת הבית החכם עלולה להיפכע בעצמה מהשריפה (אם זה מתחיל בארון חשמל ששם הבקר נמצא).
הייתי עושה הפרדה בין מערכות חירום ובטיחות למערכת "בית חכם".
בעיניין אחר, איני מומחה לבטיחות, אבל למה לנתק חשמל בעת שריפה?
אם מקור השריפה הוא קצר שלא נותק, אז זה כבר מאוחא מידי.
מצד שני, במקרה של שריפה (לא מחשמל) בשעות הלילה, למנוע תאורה בבית יכול להפריע מאוד בפינוי הבית.
מערכת "בית חכם" להבנתי היא מערכת אלקטרונית מתוחכמת וככזו לא הייתי רוצה לסמוך עליה בשעת חירום (באגים). מערכת חירום צריכה להיות מאוד פשוטה ןמכאן , אמינה.
בנוסף מערכת הבית החכם עלולה להיפכע בעצמה מהשריפה (אם זה מתחיל בארון חשמל ששם הבקר נמצא).
הייתי עושה הפרדה בין מערכות חירום ובטיחות למערכת "בית חכם".
בעיניין אחר, איני מומחה לבטיחות, אבל למה לנתק חשמל בעת שריפה?
אם מקור השריפה הוא קצר שלא נותק, אז זה כבר מאוחא מידי.
מצד שני, במקרה של שריפה (לא מחשמל) בשעות הלילה, למנוע תאורה בבית יכול להפריע מאוד בפינוי הבית.
משה
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

אולי יש לנו בעיה בסיסית בהבנה של המושג "בית חכם"
ראשית אני רוצה לציין כאן הערכה מאד זהירה שבתוך מספר שנים בודדות, נושא החשמל החכם יהפוך לדבר סטנדרטי בבניה. כבר היום ישנם בתים רבים מאד שנבנים עם טכנולוגיות בית חכם.
ברבי קומות, קניונים ובפרוייקטים ציבוריים, מערכות הבניין מנוהלות ע"י מערכות בקרה השולטות על בקרת המעליות, בקרת CO בחניונים, מפוחי עשן, שליטה על גנרטורים, על לחץ המים בצנרת, אבטחה וכו'. המערכות האלה יודעות לתפקד היטב בשעת חירום ולבצע את הנדרש מהן. לא יעלה על הדעת שבגלל שמדובר במערכת אלקטרונית, לא נסמוך עליה ולכן לא נדרוש ממנה להפעיל את מפוחי העשן במקרה של שריפה, לסגור את הברז הראשי במקרה של הצפה וכו'.
זה נכון שאם אנחנו מתייחסים למערכות הבית החכם כאל גימיק, קשה לנו לבוא אליה בדרישות. אבל לתפיסתי (ואני חושב שאני מייצג פה קבוצה גדולה מאד של חברות ולקוחות) זה לא גימיק. מערכת בית חכם היא בראש ובראשונה פלטפורמה לניהול מערכות הבית בדיוק כשם שהמחשב ברכב שלך מנהל את כל מערכות הרכב, ואולי בלי להיות מודע לכך אתה גם סומך עליו שהוא גם יציל אותך ממצבים מסוכנים.
מוצרי הבית החכם ברובם הם מוצרים המבוססים על בקרים אמינים שכבר שנים הוכיחו את יעילותם בתעשיה, בבניין וכו'.
בכל מקרה אם אתה חושש, אתה לא חייב לתלות את כל התפקוד שלך בחירום במערכות האלה, אלא להשתמש בהן ככלי עזר ע"מ להתמודד טוב יותר עם האירוע.
אני מסכים עם bixente שטוען שזה לא עסק זול כשלעצמו וגם אני לא בטוח שהייתי משקיע במערכת בית חכם רק מטעמי בטיחות. אבל מי שיש לו כבר בבית מערכת כזאת, יוכל לנצל אותה היטב גם למטרות בטיחות ובהשקעה לא גדולה מדי.
ל-moco אני רוצה להגיד שגם אני לא יועץ בטיחות ולא מומחה. מה שאני מנסה לעשות פה ביחד איתך ועם משתתפי הפורום זה לבחון רעיונות לשימוש יעיל במערכות בית חכם לצורך טיפול ומניעה של אירועי בטיחות, כי כמו שכבר כתבתי למעלה, זה נושא שלא מקבל מספיק דגש.
להבנתי, ניתוק החשמל באירועי שריפה בא למנוע קצר חשמלי שמקורו בשריפה של שקעים, התכה של חוטי חשמל וכו'. זה נכון שאם מקור הדליקה הוא בלוח החשמל, המא"זים וממסר הפחת אמורים (אם הם תקינים) לנתק מיידית את החשמל בכל מקרה. אבל אם המקור שונה, קצר חשמלי עלול לגרום לאירוע להתפתח למימדים גדולים יותר בתוך שניות.
מכאן אני מגיע לתאורה. אם ממסר הפחת אכן מנתק את החשמל, בכל מקרה לא תהיה לך תאורה בבית. לכן אני חושב שמומלץ בכל מקרה להתקין תאורת חירום לגיבוי באזורים הרלוונטיים.
זה מאד הגיוני שבבית רגיל עם מערכת חשמל אחת, אם יישרף לוח החשמל, מערכת הבית החכם לא תועיל. מצד שני, כמו שכבר אמרנו, חלק גדול מהשריפות בבית לא נגרמות כתוצאה מקצר חשמלי. בנוסף יכול להיות שהקצר משפיע על מעגל בודד (גם אם הוא גורם לשריפה של מכשיר חשמלי או שקע כלשהו בבית) והמא"ז שלו בלוח קופץ, אבל שאר מערכת החשמל תמשיך לתפקד ותאפשר תגובה של הבית החכם.
ברבי קומות, קניונים ובפרוייקטים ציבוריים, מערכות הבניין מנוהלות ע"י מערכות בקרה השולטות על בקרת המעליות, בקרת CO בחניונים, מפוחי עשן, שליטה על גנרטורים, על לחץ המים בצנרת, אבטחה וכו'. המערכות האלה יודעות לתפקד היטב בשעת חירום ולבצע את הנדרש מהן. לא יעלה על הדעת שבגלל שמדובר במערכת אלקטרונית, לא נסמוך עליה ולכן לא נדרוש ממנה להפעיל את מפוחי העשן במקרה של שריפה, לסגור את הברז הראשי במקרה של הצפה וכו'.
זה נכון שאם אנחנו מתייחסים למערכות הבית החכם כאל גימיק, קשה לנו לבוא אליה בדרישות. אבל לתפיסתי (ואני חושב שאני מייצג פה קבוצה גדולה מאד של חברות ולקוחות) זה לא גימיק. מערכת בית חכם היא בראש ובראשונה פלטפורמה לניהול מערכות הבית בדיוק כשם שהמחשב ברכב שלך מנהל את כל מערכות הרכב, ואולי בלי להיות מודע לכך אתה גם סומך עליו שהוא גם יציל אותך ממצבים מסוכנים.
מוצרי הבית החכם ברובם הם מוצרים המבוססים על בקרים אמינים שכבר שנים הוכיחו את יעילותם בתעשיה, בבניין וכו'.
בכל מקרה אם אתה חושש, אתה לא חייב לתלות את כל התפקוד שלך בחירום במערכות האלה, אלא להשתמש בהן ככלי עזר ע"מ להתמודד טוב יותר עם האירוע.
אני מסכים עם bixente שטוען שזה לא עסק זול כשלעצמו וגם אני לא בטוח שהייתי משקיע במערכת בית חכם רק מטעמי בטיחות. אבל מי שיש לו כבר בבית מערכת כזאת, יוכל לנצל אותה היטב גם למטרות בטיחות ובהשקעה לא גדולה מדי.
ל-moco אני רוצה להגיד שגם אני לא יועץ בטיחות ולא מומחה. מה שאני מנסה לעשות פה ביחד איתך ועם משתתפי הפורום זה לבחון רעיונות לשימוש יעיל במערכות בית חכם לצורך טיפול ומניעה של אירועי בטיחות, כי כמו שכבר כתבתי למעלה, זה נושא שלא מקבל מספיק דגש.
להבנתי, ניתוק החשמל באירועי שריפה בא למנוע קצר חשמלי שמקורו בשריפה של שקעים, התכה של חוטי חשמל וכו'. זה נכון שאם מקור הדליקה הוא בלוח החשמל, המא"זים וממסר הפחת אמורים (אם הם תקינים) לנתק מיידית את החשמל בכל מקרה. אבל אם המקור שונה, קצר חשמלי עלול לגרום לאירוע להתפתח למימדים גדולים יותר בתוך שניות.
מכאן אני מגיע לתאורה. אם ממסר הפחת אכן מנתק את החשמל, בכל מקרה לא תהיה לך תאורה בבית. לכן אני חושב שמומלץ בכל מקרה להתקין תאורת חירום לגיבוי באזורים הרלוונטיים.
זה מאד הגיוני שבבית רגיל עם מערכת חשמל אחת, אם יישרף לוח החשמל, מערכת הבית החכם לא תועיל. מצד שני, כמו שכבר אמרנו, חלק גדול מהשריפות בבית לא נגרמות כתוצאה מקצר חשמלי. בנוסף יכול להיות שהקצר משפיע על מעגל בודד (גם אם הוא גורם לשריפה של מכשיר חשמלי או שקע כלשהו בבית) והמא"ז שלו בלוח קופץ, אבל שאר מערכת החשמל תמשיך לתפקד ותאפשר תגובה של הבית החכם.
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
חברה ,אני לא מבין בתחום בית החכם
אך כמה הערות-
במקרה שריפה בבית
הפעולה הראשונה שאנו אמורים לעשות היא
לבדוק אם יש באפשרותינו להשתלט על מוקד השריפה,לפני שיתפשט למימדים שיסכנו את כל דיירי הבית!
שמירה על קור רוח הוא תנאי הכרחי לשליטה במצב!
במידה והתשובה לשאלה הראשונה היא חיובית (הערכה ראשונית)
אז-במידה וברשותינו מטף כיבוי (אבקה או גז)ניתן להשתמש בו לכיבוי השריפה בבטחה
במידה ואין ברשותינו מטף ואפשרות השנקה לא באה בחשבון(שמיכה או סמרטוט רטוב)
אז השימוש במים יהיה מחויב המציאות ולכן פה תהיה החובה לנתק הזרם הראשי והפחת לפני הכבוי!
מה שחשוב באותה מידה היא הקריאה לכוחות ההצלה בכל מקרה בד בבד עם נסיונות הכבוי!
ובשום פנים ואופן לא לנסות להתמודד עם הארוע לבד!
לגבי הדלת
הכלל אומר -תמיד להשאירמפתח בצד הפנימי כמובן של הדלת בתוך המנעול!
למקרה שישעשן כבד והדיירים עדיין בבית,אך לא רואים ממטר,יוכלו להגיע המישוש הקירות עד לדלת הראשית ואז לפתוח בעזרת המפתח הקבוע בדלת ללא צורך בחיפוש בלתי אפשרי בעשן את המפתח!
לא פעם ניספו אנשים בשריפה וגופותיהם נמצאו ליד דלת הכניסה ,מבלי היכולת למצוא את המפתח בעשן הסמיך!
לגבי שחרור עשן ופתיחת דלתות אנו מבצעים שחרור רק אחרי(או במהלך)הכבוי עצמו
כלומר כאשר האש נמצאת בשליטה ואין סיכון שתתפרץ מחדש בעת פתיחת החלונות
ולשם כך אנו משתמשים בדוחףעשן שממוקם בפתח המבנה ומאוור ענק דוחף העשן לפתחי האוורור.
יש לציין שבמקרה ויש עשן כבדב בית -הדבר הגרוע לעשות זה לפתוח חלונות
אלא רק כאשר המוקד בטיפול
ואפילו אם יש רק עשן בבית אנו מכבים!את העשן בזרמי מים ומדללים את הגזים המצטברים לפני פתיחתהחלונות ודלתות.
ישלהחזיק מטפה בכל בית (כולל גלאי עשן)
ההשקעה מזערית
ולזכור במקרה חירום היכן הוא מוחזק
ולהשתלט בבטחה על הארוע!
וכמובן לגבי תאורת חירום חובה ,בעת ניתוק החשמל
נוכל להינצל בעזרת התאורה שנדלקת אוטומטית
כל העניין של ניתוק החשמל הוא להפוך שריפה שמעורב בה חשמל
לשריפה רגילה שניתן יהיה בה לעבוד עם מים!
אך כמה הערות-
במקרה שריפה בבית
הפעולה הראשונה שאנו אמורים לעשות היא
לבדוק אם יש באפשרותינו להשתלט על מוקד השריפה,לפני שיתפשט למימדים שיסכנו את כל דיירי הבית!
שמירה על קור רוח הוא תנאי הכרחי לשליטה במצב!
במידה והתשובה לשאלה הראשונה היא חיובית (הערכה ראשונית)
אז-במידה וברשותינו מטף כיבוי (אבקה או גז)ניתן להשתמש בו לכיבוי השריפה בבטחה
במידה ואין ברשותינו מטף ואפשרות השנקה לא באה בחשבון(שמיכה או סמרטוט רטוב)
אז השימוש במים יהיה מחויב המציאות ולכן פה תהיה החובה לנתק הזרם הראשי והפחת לפני הכבוי!
מה שחשוב באותה מידה היא הקריאה לכוחות ההצלה בכל מקרה בד בבד עם נסיונות הכבוי!
ובשום פנים ואופן לא לנסות להתמודד עם הארוע לבד!
לגבי הדלת
הכלל אומר -תמיד להשאירמפתח בצד הפנימי כמובן של הדלת בתוך המנעול!
למקרה שישעשן כבד והדיירים עדיין בבית,אך לא רואים ממטר,יוכלו להגיע המישוש הקירות עד לדלת הראשית ואז לפתוח בעזרת המפתח הקבוע בדלת ללא צורך בחיפוש בלתי אפשרי בעשן את המפתח!
לא פעם ניספו אנשים בשריפה וגופותיהם נמצאו ליד דלת הכניסה ,מבלי היכולת למצוא את המפתח בעשן הסמיך!
לגבי שחרור עשן ופתיחת דלתות אנו מבצעים שחרור רק אחרי(או במהלך)הכבוי עצמו
כלומר כאשר האש נמצאת בשליטה ואין סיכון שתתפרץ מחדש בעת פתיחת החלונות
ולשם כך אנו משתמשים בדוחףעשן שממוקם בפתח המבנה ומאוור ענק דוחף העשן לפתחי האוורור.
יש לציין שבמקרה ויש עשן כבדב בית -הדבר הגרוע לעשות זה לפתוח חלונות
אלא רק כאשר המוקד בטיפול
ואפילו אם יש רק עשן בבית אנו מכבים!את העשן בזרמי מים ומדללים את הגזים המצטברים לפני פתיחתהחלונות ודלתות.
ישלהחזיק מטפה בכל בית (כולל גלאי עשן)
ההשקעה מזערית
ולזכור במקרה חירום היכן הוא מוחזק
ולהשתלט בבטחה על הארוע!
וכמובן לגבי תאורת חירום חובה ,בעת ניתוק החשמל
נוכל להינצל בעזרת התאורה שנדלקת אוטומטית
כל העניין של ניתוק החשמל הוא להפוך שריפה שמעורב בה חשמל
לשריפה רגילה שניתן יהיה בה לעבוד עם מים!
- Amdar
- עוסק בתחום

- תגובות: 14
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 0
שורה תחתונה
אז בעצם, מה שאנחנו צריכים לעשות זה לחבר את גלאי העשן למערכת החשמל, במידה והם מתחילים לצפצף המערכת פותחת את נעילת הדלת הראשית והחלונות, מנתקת את מערכת החשמל ומפעילה את תאורת החירום.
(לפי דעתי צריך לקבוע איזשהו פרק זמן כדי שלא כל סיגריה תפעיל תרחיש שריפה)
במקביל המערכת יכולה להתקשר לשירותי החירום עם הודעה מוקלטת.
אני חושב שזה מסכם את גיוס הבית החכם למקרה של שריפה.
(לפי דעתי צריך לקבוע איזשהו פרק זמן כדי שלא כל סיגריה תפעיל תרחיש שריפה)
במקביל המערכת יכולה להתקשר לשירותי החירום עם הודעה מוקלטת.
אני חושב שזה מסכם את גיוס הבית החכם למקרה של שריפה.
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

אולי עוד משהו
את קביעת פרק הזמן שחולף מרגע היווצרות העשן ועד לתגובת הבית אפשר לייחס לרגישות הגלאי. גלאי עשן סטנדרטיים בנויים כך שהם בד"כ לא מגיבים לכל עשן של סיגריה או לבישול.
הייתי מוסיף לרשימת התגובות גם הפעלה של צופר האזעקה ושליחת הודעה לבעל הבית.
לא צריך להתעקש עם המערכת להפעיל את תאורת החירום, מאחר וזו ממילא אמורה להידלק בשעה שמנתקים את החשמל בבית
אגב, תודה ל- ADICT. עושה רושם שאתה מבין בתחום של אירועי אש והצלחת לסדר לי את הדברים בראש. יש לך ידע כזה גם בתחומים אחרים הקשורים לבטיחות?
הייתי מוסיף לרשימת התגובות גם הפעלה של צופר האזעקה ושליחת הודעה לבעל הבית.
לא צריך להתעקש עם המערכת להפעיל את תאורת החירום, מאחר וזו ממילא אמורה להידלק בשעה שמנתקים את החשמל בבית
אגב, תודה ל- ADICT. עושה רושם שאתה מבין בתחום של אירועי אש והצלחת לסדר לי את הדברים בראש. יש לך ידע כזה גם בתחומים אחרים הקשורים לבטיחות?
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

אז לאחר שurik79 גילה שאתה כבאי, מתוך סקרנות אני רוצה לשאול אותך-ADICT כתב: במידה ואין ברשותינו מטף ואפשרות השנקה לא באה בחשבון(שמיכה או סמרטוט רטוב)
אז השימוש במים יהיה מחויב המציאות ולכן פה תהיה החובה לנתק הזרם הראשי והפחת לפני הכבוי!...
כאיש כיבוי אש, האם לאחר שווידאנו מעל לכל ספק שאין אף אחד בבית, יש אפשרות לאטום את פתחי הבית כדי להשניק את האש או שתמיד הבחירה הנכונה ביותר היא להשתמש במים?
פעם לקוח שלי טען שהיתה לו שריפה בבית ורוב הנזק לא נגרם מהאש אלא מזרנוקי המים. הוא חשש לפגיעה בציוד האלקטרוני היקר שיש לו בבית כתוצאה מבחירה בפעולת כיבוי כזאת.
מבחינת תפקוד מערכות הבית, אני מבין ממך שבכל מקרה אתם מוודאים ניתוק של החשמל בבית לפני שאתם מתחילים לכבות בזרמי מים. מזה אני מניח שניתוק החשמל דרך מערכת אוטומטית כזאת יכול לחסוך לכם זמן יקר. האם יש פעולות נוספות שניתן לבצע במערכות הבית כדי להקל על עבודת צוות הכיבוי/ חילוץ?
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
יוסי היי
אומר כך-
העדיפות הראשונה במעלה שלנו בהגיע הכוח למקום היא חיי אדם !
ברגע שאתה (כאזרח)יודע שאין אנשים במבנה ,ואתה אוטם את חלל המבנה או הדירה,
מה שאתה עושה לנו-אתה מכין לנו פצצה מתקתקת מחכה להתפוצץ.
כלומר ברגע שהחמצן מתכלה במבנה (מאיטום )השריפה מתכלה אך העשןם ממשיך והגזים מצטברים למימדים מסוכנים ורק מחכים לרגע שבו יכנס אליהם חמצן ממקור כלשהוא!
אומר בבירור-הסכנה למוות של רוב הנספים משריפות בעולם הוא מעשן וחנק,ולא מהשריפה עצמה!
ברגע שנפרוץ הדלת לחדירה נקבל FLASH OVER עם הדף וכולנו נעוף לעזאזל!
לכן גם בפריצה אנו מעיפים הדלת ועומדים מצד הדלת לשחרור הלחץ ואז מבצעים חדירה!
המשימה העיקרית שלנו במצב זה הוא הסלנה כלפי העשן ודילול הגזים המצטברים למניעת פיצוץ לא מבוקר או כל רעה אחרת.
אני מתכוון כמו מטריה וריסוס החלל העליון בו מצבטבר הגז ועולה כלפי מעלה(עשן)
לכן במידה והדיירים פונו מהמבנה ,השאר את המשימה לכוחות החילוץ,והאמן לי אסור לנו לפעול על פי מידע מאזרחים אלא לוודא בעצמנו פינוי של כל הדיירים וסריקה של כל המבנה!למניעת השארות לכודים נוספים!
גם אם מודיעים לנו על מבנה נטוש,אנו מתייחסים אליו כאל עם דיירים ומוציאים פקל מלא לכלל הארוע!
לגבי נזקי מים-
אם מדובר במעבדה או כל מבנה עם ציוד רגיש אחר
אנו פועלים ביתר זהירות ועם ציוד מתאים כגון מטפה של 6 קג,או 12 נייד עם צינור ארוך לתקיפה נקודתית של המוקד,ובתנאי שאין התפשטות נוספת וסיכון לחיי אדם,מצב שבו הרכוש כבר עובר לעדיפות משנית
רוב הבעיות נוצרות כאשר אינך רואה את המוקד והחלל מלא עשן,ופה הבעיה של דילול העשן והגזים במים על מנת לייצר שליטה בארוע ותקיפת המוקד עצמו!לכן לעיתים אין ברירה.
לגבי בית חכם ,ומניעה ,יש לתחום זה של המניעה מחלקה שלמה בכבוי שעוסקת רק בזאת!
לכן אני יותר במבצעי,והפארמטרים לנושא זה יותר הולכים לכיוון מבני ציבור גדולים ומלונות
לגבי בתים פרטיים,כל אחד וכיסו וכל אחד ושיקולו-ממטף אוטומטי על לוח החשמל
ועד ספרינקלרים בתקרה,וכלה במטף על הגז הביתי
ועוד ועוד
יכול להגיע עד לדלתות אוטומטיות שנסגרות במקרה עשן ואוטמות את איזור השריפה למניעת התפשטות עד להגעת כוחות ההצלה!
אומר כך-
העדיפות הראשונה במעלה שלנו בהגיע הכוח למקום היא חיי אדם !
ברגע שאתה (כאזרח)יודע שאין אנשים במבנה ,ואתה אוטם את חלל המבנה או הדירה,
מה שאתה עושה לנו-אתה מכין לנו פצצה מתקתקת מחכה להתפוצץ.
כלומר ברגע שהחמצן מתכלה במבנה (מאיטום )השריפה מתכלה אך העשןם ממשיך והגזים מצטברים למימדים מסוכנים ורק מחכים לרגע שבו יכנס אליהם חמצן ממקור כלשהוא!
אומר בבירור-הסכנה למוות של רוב הנספים משריפות בעולם הוא מעשן וחנק,ולא מהשריפה עצמה!
ברגע שנפרוץ הדלת לחדירה נקבל FLASH OVER עם הדף וכולנו נעוף לעזאזל!
לכן גם בפריצה אנו מעיפים הדלת ועומדים מצד הדלת לשחרור הלחץ ואז מבצעים חדירה!
המשימה העיקרית שלנו במצב זה הוא הסלנה כלפי העשן ודילול הגזים המצטברים למניעת פיצוץ לא מבוקר או כל רעה אחרת.
אני מתכוון כמו מטריה וריסוס החלל העליון בו מצבטבר הגז ועולה כלפי מעלה(עשן)
לכן במידה והדיירים פונו מהמבנה ,השאר את המשימה לכוחות החילוץ,והאמן לי אסור לנו לפעול על פי מידע מאזרחים אלא לוודא בעצמנו פינוי של כל הדיירים וסריקה של כל המבנה!למניעת השארות לכודים נוספים!
גם אם מודיעים לנו על מבנה נטוש,אנו מתייחסים אליו כאל עם דיירים ומוציאים פקל מלא לכלל הארוע!
לגבי נזקי מים-
אם מדובר במעבדה או כל מבנה עם ציוד רגיש אחר
אנו פועלים ביתר זהירות ועם ציוד מתאים כגון מטפה של 6 קג,או 12 נייד עם צינור ארוך לתקיפה נקודתית של המוקד,ובתנאי שאין התפשטות נוספת וסיכון לחיי אדם,מצב שבו הרכוש כבר עובר לעדיפות משנית
רוב הבעיות נוצרות כאשר אינך רואה את המוקד והחלל מלא עשן,ופה הבעיה של דילול העשן והגזים במים על מנת לייצר שליטה בארוע ותקיפת המוקד עצמו!לכן לעיתים אין ברירה.
לגבי בית חכם ,ומניעה ,יש לתחום זה של המניעה מחלקה שלמה בכבוי שעוסקת רק בזאת!
לכן אני יותר במבצעי,והפארמטרים לנושא זה יותר הולכים לכיוון מבני ציבור גדולים ומלונות
לגבי בתים פרטיים,כל אחד וכיסו וכל אחד ושיקולו-ממטף אוטומטי על לוח החשמל
ועד ספרינקלרים בתקרה,וכלה במטף על הגז הביתי
ועוד ועוד
יכול להגיע עד לדלתות אוטומטיות שנסגרות במקרה עשן ואוטמות את איזור השריפה למניעת התפשטות עד להגעת כוחות ההצלה!
-
YossiFogel
- עוסק בתחום

ADICT, תודה על ההסבר המפורט והמעניין
אז לגבי החשש מנזקי המים בכיבוי, אני יכול להגיד ללקוחות שהם יכולים (לפי כיסם) להשקיע בפתרונות מניעה שונים (שיסייעו בצמצום הצורך בהתערבות עם מים) ובכל מקרה גם בביטוח טוב...
אז לגבי החשש מנזקי המים בכיבוי, אני יכול להגיד ללקוחות שהם יכולים (לפי כיסם) להשקיע בפתרונות מניעה שונים (שיסייעו בצמצום הצורך בהתערבות עם מים) ובכל מקרה גם בביטוח טוב...
יוסי פוגל,
המרכז הישראלי לבית חכם
המרכז הישראלי לבית חכם
לא במכבי אש -בטוח!moco כתב:השאלה שלי הייתה פשוטה יותר. איפה קונים מטפים ידניים ?...
אתה יכול לפנות באיזור מגוריך לחנויות שעוסקות בציוד אש כמו מטפים וצינורות וכל מה שהוזכר לעיל, כמו " להבות"או כל חנות אחרת
פתרונות מניעה שונים יכולים להוות פיתרון יעיל ומצויין ,למניעת נזקי מים במקומות רגישים למים כמו ציוד אלקטרוני וכו..YossiFogel כתב:ADICT, תודה על ההסבר המפורט והמעניין![]()
אז לגבי החשש מנזקי המים בכיבוי, אני יכול להגיד ללקוחות שהם יכולים (לפי כיסם) להשקיע בפתרונות מניעה שונים (שיסייעו בצמצום הצורך בהתערבות עם מים) ובכל מקרה גם בביטוח טוב......
למטרות כאלו במיוחד ישנו ציוד כיבוי כמו מטפה מיוחד לציוד אלקטרוני ומעבדתי
וציוד זה הינו כבאי לכל דבר!
ומצמצם את טווח התגובה משמעותית עד להגעת כוחות ההצלה ויכול למנוע נזקים גדולים יותר ככל שחולף הזמן ויצריך מאיתנו פעולות דרסטיות יותר!
לגבי בית חכם
כל מי שיש לו AX10AI בבית יש לו בית חכם האמן לי