איך לשלוט נכון על תריסים?

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
שלח תגובה
YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 332
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #1 

אני רוצה להציג כאן סוגיה שאני נתקל בה לעיתים קרובות- אם כבר עושים בית חכם, איך נכון לשלוט על התריסים?

בפגישה שקיימתי לא מזמן עם לקוח לצורך ניתוח דרישות וצרכים, עלו כמה דברים מעניינים:
ראשית, הסתבר לי שהולכים להיות לו בבית קרוב ל-30 תריסים.
הצעתי לו כי במקביל לשליטה המרכזית שתהיה לו על התריסים כחלק משאר המערכות והתרחישים למיניהם, יתקין ליד כל תריס מפסקים/ לחצנים ייעודיים לשליטה מקומית על התריס.
הסיבות לכך הן רבות ובעיקר מטעמים פרקטיים. (אנשים מצפים בד"כ למצוא ליד התריסים את האמצעי ששולט עליהם).
הוא ביקש בעיקר מטעמי עיצוב / אסתטיקה להסיר את האלמנטים האלה מהקירות ולבצע את השליטה על התריסים רק מהנקודות בהם יש ריכוזי שליטה. (פנלים עם לחצנים במקומות מרכזיים בבית).

אני לא בטוח שיש כאן משהו יותר או פחות נכון. נדמה לי שזה תלוי בסופו של דבר בבעלי הבית ובגישה שלהם, אבל אשמח לשמוע דעות נוספות.

הסוגיה הבאה הנוגעת לתריסים היא מספר הלחצנים הדרושים לשליטה על תריס.
קיימות המון דרכים לשלוט על תריסים חשמליים. אביא כאן חלק מהן:
1. שלשה לחצנים- אחד UP, אחד DOWN ואחד לעצירה.
2. שני לחצנים- אחד UP, ואחד DOWN. במידה ורוצים לעצור את התריס באמצע, ניתן ללחוץ שוב לחיצה קצרה על הלחצן האחרון וזה יבצע את הפעולה.
3. לחצן בודד- גם ל- UP, וגם ל- DOWN. לחיצה אחת מעלה או מורידה, לחיצה שניה עוצרת את התריס ולחיצה שלישית מניעה אותו לכיוון השני.

גם כאן יש חילוקי דעות. ברור ששוחרי העיצוב הנקי יעדיפו מספר מינימלי של לחצנים אבל ייתכן שייאלצו להתפשר בשל כך על נוחות תפעולית.

גם כאן אשמח לדעות נוספות.

ומה לגבי שליטה אלחוטית?
זה מאד מקובל היום לקחת שלט אחד שישמש לשליטה בכל תריסי הבית. גם כאן צריכים להפעיל לא מעט חשיבה.
האם נכון להעמיד שלט ייעודי לעניין התריסים, או לשלוט דרך שלט רב תכליתי?
האם נכון שהשליטה על התריסים תהיה ב- RF או ב- IR?
האם מספיק שלט אחד לכל הבית?

יש כמובן עוד המון סוגיות בנוגע לשליטה על תריסים, אבל בחרתי לפתוח בפני הפורום תריס לדיון על ה"קצה", שפחות נוגע לטכנולוגיה ועוסק יותר בפרקטיקה.

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC
תגובות: 2832
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 135 פעמים

שליחה #2 

אקדים ואומר שאין כאן "נכון או לא נכון" לדעתי יש כאן תפיסות עולם שונות של אנשים.
דעתי בנושא היא שליד כל תריס צריך להיות אלמנט השליטה שלו. זהו מנגנון השליטה הכי זמין, נוח, ולעולם לא הולך לאיבוד.
בנוסף, ובלי שום קשר למנגנון השליטה המקומי, אני רוצה לראות את מנגנוני השליטה הנוספים הבאים:
1. שליטה מפאנלים מרכזיים - מספר פאנלים ברחבי הבית שיאפשרו להרים / להוריד תריסים על פי תרחישים (למשל: להחשיך את כל הסלון על ידי הורדה של שלושה תריסים לטובת ארוחת ערב רומנטית).

2. שליטה משלט נייד - לא מעניין אותי אם הוא RF או IR, כן חשוב לי לשלוט (גם) על התריסים מאותו שלט מרכזי אשר ניתן לניוד בבית.

3. תרחישים קבועים - בשעות הערב להוריד אוטומטית את התריסים הפונים לכיוון מערב על מנת ליצור הצללה, להוריד תריסים אוטומטית כאשר מתחילים לצפות בסרט במקרן וכו' וכו'.

לגבי אלמנט השליטה, אני אישית מעדיף מתג עם שלושה מצבים: Up, middle, Down. זה אלמנט שליטה אחד (נוח עיצובית) עם פונקציונאליות מירבית.
You are never fully dressed without a smile

esloan
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2796
נתן תודות: 160 פעמים
קיבל תודות: 204 פעמים

שליחה #3 

YossiFogel כתב:אני רוצה להציג כאן סוגיה שאני נתקל בה לעיתים קרובות- אם כבר עושים בית חכם, איך נכון לשלוט על התריסים?
...
נחמד לראות שמישהו עושה חשיבה אקטיבית ומעמיקה. זה לא טריוויאלי בימנו.

ארז

Gershon_P
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 15
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #4 

נושא הפרקטיות תלויי מאוד בציוד שאתה עובד איתו, בתוכנה שאתה כותב וכפי שכבר ציינת ברצונו של הלקוח.

אם אתה מפעיל תריסים עם ממסר שיש לו CHANGE OVER זה חוסך לך הרבה כאב ראש מבחינת תוכנה לגבי INTERLOCK ואז זה לא משנה כמה לחצנים משמשים להפעלת התריס.

אם אין לך "מצוקת" לחצנים בד"כ עדיף להשתמש בלפחות 2 לחצן עליה/עצירה לחצן הורדה/עצירה

אם אתה בקטע של COUNTER ורוצה לחסוך מקלדות/לחצנים וליצור הפעלות עם מינימום לחצנים לך על לחצן בודד

לגבי שליטה מקומית בטריס - לרוב אני נגד
אחת הסיבות העקריות מבחינת עיצוב ואסטטיקה בכל נושא של חשמל חכם זה עצם העובדה שי פחות מתגים/מפסקים בבית על הקירות, ורכז את כל נושא השליטה בפאנלים/שלטים.

ולגיב IR/RF בכל מצב לא משנה מה האפליקציה RF

מה שנראה לך כפרקטי לא תמיד יהיה פרקטי ללקוח מסיבות כאלו ואו אחרות

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

אני חושב של- SHED יש דעה מאד מפוקחת

שליחה #5 

SHED, נוח לי בתור יועץ בתחום להזדהות עם הגישה שלך. קל מאד להיגרר לאמירות כמו "בשביל מה יש לך בית חכם אם בסוף אתה משתמש בכל כך הרבה לחצנים", אבל מבחינה פרקטית צריך לזכור שרוב האנשים שבוחרים בבית חכם, עושים זאת בין היתר כדי לשפר את הנוחות שלהם. אם אני עומד ליד תריס ואין לי אפשרות לשלוט עליו במקום, או אם כדי להוריד תריס אני צריך להתחיל לחפש את השלט, זה לא משרת את המטרה שלי.

אם כבר מדברים על שליטה בתריסים, נקודה חשובה בנוגע לשליטה בפנלים מרכזיים או דרך שלט RF, ממקומות בהם אין קשר עין עם התריס- צריך לקחת בחשבון שבבית שיש בו ילדים, חשוב לנקוט באמצעי בטיחות נוספים. להשתמש במנוע רגיש להתנגדויות, גלאים וכו'. אם אין אמצעי בטיחות כאלה בבית, לחצן תריס מקומי יכול להציל חיים.

אני לא יכול לקבל את ההנחה של Gershon_P, לפיה נושא הפרקטיות תלויי מאוד בציוד שאתה עובד איתו. אני מציע לבחון את ההנחה הזאת מזווית שונה "נושא הציוד שאתה עובד איתו תלוי בדרישות הלקוח, ביניהן גם ההיבטים הפרקטיים". אם הציוד שאתה עובד איתו לא מתאים למה שנכון עבור המשתמש הסופי, תחליף ציוד.

Amdar
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 14

שליטה על תריסים

שליחה #6 

השליטה על תריסים היא מאד מגוונת, כמו שיוסי כתב בתחילה, ותלויה הרבה בקפריזות של המתכנן / מעצב / אדריכל.
אני יכול לומר שיש לנו פרויקט בת"א שבו בדירה יש מעל 20 תריסים, והם נשלטים אך ורק ע"י שלט רחוק, ללא מתגים כלל. למה ? כי המעצבת רוצה עיצוב נקי. גם על העינית IR שהתקנו שם (והיא קטנה מאד) היו לנו ויכוחים רבים איתה - היא מבחינתה לא רוצה שיהיה משהו על הקיר / תקרה.

מתגים, לפי דעתי, זה דבר חשוב.
כאשר עובר במתגים מתח נמוך, ניתן להשתמש במתגים דקורטיביים קטנים שמגיעים במבחר צבעים ודוגמאות ונותנים הרגשה היי-טקית, ולאו דווקא בלחצני גוויס מגושמים ולא יפים (עניין של השקפה).

אנחנו באמדר משתמשים בשלט IR. היתרונות - כל עינית בכל חדר מתוכנתת בנפרד, ואותו שלט שולט על כל עינית בנפרד. אותה לחיצה מבצעת כל פעם פעולה אחרת, תלוי במיקום.
חסרון גדול של RF - ונתקלנו בו עכשיו באזור אשקלון - כאשר יש אירוע בטחוני (ולא חסרים כאלה אצלנו במדינה), כוחות הבטחון מבצעים חסימה של תדרי RF על מנת למנוע הפעלות של מטעני חבלה בשלט רחוק. דבר זה גורם לשיבושים במערכת הטלפון הסלולרי, מונע מאנשים לפתוח מכוניות בשלט ומונע מאנשים להפעיל שלטים רחוקים שעובדים בטכנולוגית RF.
יש יתרונות וחסרונות ל- IR ול- RF. כל אחד עושה את השיקולים שלו ובוחר מה שנראה לו עדיף. הוא רק צריך לקחת בחשבון את כל היתרונות והחסרונות של שתי השיטות.

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC
תגובות: 2832
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 135 פעמים

שליחה #7 

על כל הכבוד למעצבת... אני חושב ששליטה אך ורק על ידי שלט היא שגיאה תיכנונית ממדרגה ראשונה.

ישנה "מוסכמה " לא כתובה בממשק בין האדם לחדר/בית. כאשר אדם נכנס לחדר, הוא מצפה למצוא את המתג ששולט על האור באיזור גובה מסויים, על אחד הקירות בכניסה. אם נשים את המתג בגובה 30 ס"מ, מתחת לשולחן, מטעמי עיצוב - נפגע קשה בפונקציונאליות.
רק המחשבה על להתחיל לחפש את השלט/שלטים כאשר אני נמצא בחדר ורוצה לסגור תריס מעבירה בי צמרמורת...
נקודה נוספת שצריך לזכור - אמנם הבית שלנו הוא שלנו, אבל מלבדנו עוד אנשים משתמשים בו (בין אם זה אנשים משפחה קרובה/ רחוקה, אורחים, חברים וכדומה). כולנו מכירים את הסיפורים על מערכות אודיו/וידאו מורכבות כל כך שכאשר רוצים לנגן איזה CD מסכן קוראים לאחד מבני הבית (ובדרך כלל יש רק אחד כזה) שיודע איך לעזאזל מפעילים את זה.

שינוי כל כך מהותי של ממשק משתמש הוא לא דבר שצריך להקל בו ראש, ובוודאי שצריך סיבה מאוד טובה כדי לעשות אותו. כל נהג שנכנס לרכב מצפה למצוא את השליטה על האורות בצד שמאל, הרדיו בצד ימין, ומערכת השליטה על החלונות בדלת. תארו לכם רכב, שמסיבה עיצובית, מוחלט לשים את השליטה על החלונות על תקרת הרכב, להחליף בין השליטה על המגב והאיתות, ולהעביר את השליטה על אור גבוה/נמוך לרגל שמאל.
You are never fully dressed without a smile

MichaelT
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 56
קיבל תודות: 2 פעמים

נראה לי שזה עניין של טעם

שליחה #8 

אני אישית מעדיף שתהיה שליטה על תריסים ממקום מרכזי אחד, ממנו רואים את התריסים הנשלטים. לא אוהב קירות מלאים במפסקים.
לגבי מספר לחצנים, העדפה שלי היא 2 לחצנים לתריס: עליה\עצירה וירידה\עצירה.

IR או RF... לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו.
IR מצריך קשר עין עם המקלט. הרבה דברים יכולים להפריע לאות: אור שמש, פלורוסנטים, איזשהו מחסום פיזי. היתרון שהוא לא נחסם ע"י הצבא
RF יותר אמין לדעתי, גם הטווח גדול יותר, אבל הוא נחסם ע"י הצבא.
לדעתי האישית, אם כבר אלחוטי אז RF, גם WIFI נכנס לקטגוריה הזאת.

ד"א יוסי, אם הציוד שלי לא מתאים ללקוח מסוים אני לא חושב שאחליף ציוד. רוב הסיכויים שאמליץ לו על מערכת אחרת שכן תענה לצרכים שלו ואחפש לי לקוח אחר. יש הרבה מערכות בשוק, כל מערכת עם היתרונות והחסרונות שלה. אחת מתאימה למישהו ולא מתאימה למישהו אחר,וההיפך, מכל מיני סיבות: פונקציונליות, מחיר, מראה, נפח וכו'. לא צריך לרוץ ולהחליף מערכת בגלל לקוח אחד או שניים.

Amdar
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #9 

ד"א יוסי, אם הציוד שלי לא מתאים ללקוח מסוים אני לא חושב שאחליף ציוד. רוב הסיכויים שאמליץ לו על מערכת אחרת שכן תענה לצרכים שלו ואחפש לי לקוח אחר. יש הרבה מערכות בשוק, כל מערכת עם היתרונות והחסרונות שלה. אחת מתאימה למישהו ולא מתאימה למישהו אחר,וההיפך, מכל מיני סיבות: פונקציונליות, מחיר, מראה, נפח וכו'. לא צריך לרוץ ולהחליף מערכת בגלל לקוח אחד או שניים.

אני מסכים עם MichaelT, אבל צריך לראות איך אני, בתור חברה כן יכול לתת מענה למגוון רחב ביותר של צרכים וגם לשדרג את עצמי כל הזמן יחד עם השוק.
אני יודע שבשנה האחרונה אנחנו שדרגנו את המערכות שלנו כי פשוט עלתה דרישה כזאת משוק הצרכנים.
לדוגמא תריסי גלילה ותריסי גלילה עם "רפפה" ותריסים ונציאנים... כל אלה דורשים שדרוג של התוכנה.
אנחנו, וכל חברה אחרת, שרוצה להישאר בשוק הזה, חייבים להיות עם אצבע על הדופק ולקרוא את דרישות השוק.
אז אני לא אומר שצריך 10 מערכות שונות רק כי איזה לקוח קפריזי רוצה בקר מיוחד. אבל כן לקרוא את השוק ולראות לאיזה כיוונים הוא הולך.

MichaelT
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #10 

אין ספק אמדר. צריך לחפש פתרונות כל הזמן, לשדרג את המערכת הקיימת, לעשות שיתופי פעולה עם מערכות אחרות וכו' על מנת כן לתת את המקסימום ללקוח. אבל מדי פעם מגיע איזה לקוח שרוצה משהו שאין לנו אפשרות לתת.
אז אני מפנה אותו ליוסי, שהוא ישבור את הראש :mrgreen:

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

Re: נראה לי שזה עניין של טעם

שליחה #11 

MichaelT כתב:ד"א יוסי, אם הציוד שלי לא מתאים ללקוח מסוים אני לא חושב שאחליף ציוד. רוב הסיכויים שאמליץ לו על מערכת אחרת שכן תענה לצרכים שלו ואחפש לי לקוח אחר.
...
אמנם לא כיוונתי לזה, אבל אני שמח על הדיון שהתפתח ביניכם בנוגע לציוד.
מה שכתבתי מתייחס לא לציוד שלכם כחברות בית חכם אלא כתגובה לגרשון, שלמיטב ידיעתי לא עוסק בתחום. אם הציוד בו הוא משתמש לבית הפרטי שלו לא מתאים לדרישותיו ולצרכיו, אני ממליץ לו להחליף ציוד, ובכל מקרה לא להתעקש "לאנוס" את צרכיו בהתאם לציוד שהוא משיג...

אין לי כוונה לבוא ולהגיד לכם כספקי מערכות בית חכם באיזה ציוד להשתמש למרות שאני לגמרי מסכים עם מה ששניכם אומרים בנוגע לרגישות שאמורה להיות לחברות כלפי צרכי הלקוחות והשוק. לתפיסתי, אני חושב שחברה יכולה להיות מוצלחת רק אם היא תהיה מספיק ערה ודינמית ביחס לצרכים המשתנים שלנו, הצרכנים, לאור הטכנולוגיה ולאור ההיצע.

Amdar
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

Re: נראה לי שזה עניין של טעם

שליחה #12 

YossiFogel כתב: מה שכתבתי מתייחס לא לציוד שלכם כחברות בית חכם אלא כתגובה לגרשון, שלמיטב ידיעתי לא עוסק בתחום. אם הציוד בו הוא משתמש לבית הפרטי שלו לא מתאים לדרישותיו ולצרכיו, אני ממליץ לו להחליף ציוד, ובכל מקרה לא להתעקש "לאנוס" את צרכיו בהתאם לציוד שהוא משיג...
.
...
נכון שללקוח יש את הדרישות שלו והרצונות שלו ואת הראיה שלו שלאיך הוא רואה את הבית שלו ואת המערכת שמורכבת בפנים, אבל גם הלקוח צריך להבין שיש שיקולים חיצוניים שצריכים להשפיע על ההחלטה שלו מה, איך ואיפה להרכיב.
בן אדם שגר ליד מקום רועש, כמה שהוא רוצה חלון דקורטיבי שהוא ראה באיזה מקום, יהיה חייב "להתפשר" על חלון עם זכוכית בידודית כפולה או אפילו 3 שכבות כי אחרת הוא יסבול מאד מהרעש.
אותו הדבר עם מערכות בית חכם - חוץ מההכנות שהוא צריך לעשות בבית - תלוי במערכת שהוא בוחר, הוא צריך לחשוב כמה כסף הוא רוצה להשקיע, האם הוא רוצה אפשרות לשדרג את המערכת בעוד שנה/שנתיים/חמש ועוד.
לפעמים עדיף ללקוח להתפשר על משהו פחות ממה שהוא מדמיין, אבל להשאיר את האופציה פתוחה כן לשדרג בעתיד.

אני לא יודע מה הדרישות של גרשון, ואני כותב כאן מאד בכלליות, אבל השורה התחתונה היא הראייה לעתיד וראיה מפוכחת בהווה ולא "לקפוץ מעל הפופיק".

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

AMDAR, כל זה יכול להיכנס למפרט הדרישות והצרכים של הלקוח

שליחה #13 

המפרט הזה מתייחס להמון שיקולים. ביניהם פרקטיים, עיצוביים וכו' ושם "על השולחן" את המגבלות ואת האילוצים (כמו תקציב, מיקום, תשתית וכו').

ועדיין, טוב יעשה הלקוח אם הוא יבחר את המערכת/ הטכנולוגיה לפי מפרט הדרישות הזה ולא יבחר את דרישותיו וצרכיו בהתאם למוצר ספציפי (אלא אם אותו מוצר הוא חלק בלתי נפרד מדרישות הלקוח).

MichaelT
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #14 

כאשר הלקוח יודע מה הוא רוצה קל מאוד "להתאים" לו מערכת שתענה על דרישותיו.
מה עושים אם אלה שלא יודעים למה לצפות בכלל מהבית החכם ?
הרבה פעמים אני שואל את הלקוח מה הציפיות שלו מהמערכת, מה הוא רוצה לקבל. לדעתי כ 90% עונים לי שאין להם מושג ושואלים אותי:" מה אפשר לקבל ?"

MichaelT
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #15 

בשורה השניה "אם" = "עם" (עוד יחשבו שאני בעייתי)

loginn
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 48
שם מלא: יורם
נתן תודות: 1 פעם

שליחה #16 

צריך לתת ללקוח מה שהוא מבקש.
מצד שני צריך להסביר לו את ההשלכות של קירות ללא לחצנים, וחשוב גם לתת דעה אישית שמושתת על נסיון.

אני באופן אישי חושב שבית הוא לא מוזיאון. חשוב שיהיה יפה, אבל לא פחות חשוב שיהיה נוח.
מי שיגור בבית הוא הלקוח ולא הארכיטקט. הארכיטקט באופן טבעי יתן דגש על העיצוב, אבל זו לא בהכרח העדפת הלקוח.
בית חכם עשה זאת בעצמך https://www.smarthome-diy.com/
פתרונות בית חכם https://www.loginn.biz https://www.loginn.co.il
Log-Inn: So Simple, So Smart

"עוסק בתחום"

שלח תגובה

חזור אל “בית חכם ובקרה”