מי יצא "צדיק" וסידר לי שדרוג מחרשתי?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3331
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #1 

זה קרה ביום ראשון שעבר (חוה"מ סוכות). זוכרים את זיו פרלמן ממורל (zivperlman)? סתם שאלה רטורית :lol: .
הייתי חייב לזיו ביקור האזנה מזה זמן רב וחופשת סוכות היתה זמן ממש מתאים. לקחתי את הבן שגם דבק בו החיידק הוינילי והעמסנו על המכונית את המחרשה, הבונבוניירה על כבליה וארגז עם כמה עשרות תקליטים. שמנו פעמינו דרומה לנס ציונה. כמובן שדאגנו לעגן את המחרשה בעזרת חגורות הבטיחות על הספסל האחורי בכדי שאיזה שוטר לא יכניס לה דו"ח שהתשלום עבורו יותר יקר מערך המחרשה עצמה :lol: .
לאחר נסיעה של כשעה וקצת הגענו ליעד והתחלנו לפרוק את הציוד. חשכו עיני... אני משחרר את המחרשה מחגורת הבטיחות ואני רואה שבולם זעזועים אחד התפרק ממקומו. מכיוון שהבולמים החדשים שייצרתי לא מכבר עשויים סיליקון גמיש זאת לא היתה ממש בעיה והצריכה את הברגת בורג החיזוק מחדש והכל בא על מקומו בשלום. את התיקון ביצעתי עוד בתוך המכונית לפני שהציוד הוכנס לחדר ההאזנה אצל זיו.
זיו, בחור רציני, הביא גם חומרים משלו להאזנה, וינילים ודיסקים. המלצתי לזיו לבצע חיפוש בערמת הוינילים שהבאנו כדי לבחור מהם כמה להאזנה והתחלנו במרתון של כ-4 שעות כיף אמיתי. הסט-אפ היה מורכב כמובן מכל סוגי הרמקולים של מורל מלבד ה-FAT LADY שעדיין לא מוצגת (מחכה לה בכיליון אוזניים). בסט-אפ היה DVD של CAMBRIDGE AUDIO, קדם מגבר DENSEN BEAT200 ומגבר הספק DENSEN BEAT300. הבונבוניירה היתה החוליה המגבירה בין המחרשה לסט-אפ המקומי. כמובן שתוך כדי האזנה "דפדפנו" בין הרמקולים השונים כדי להשוות את גיוון הצליל של הוינילים. האזנו לסגנונות שונים של מוזיקה, החל ברוק דרך ג'אז וכמובן מוזיקה קלסית. כמעט הכל על פי הטעם ובחירה של זיו כי זה היה ביקור לכבודו.
אני כמובן ביקשתי את חוות דעתו המקצועית על הבונבוניירה שלי. חוות הדעת לא אכזבה אותי, אך אשאיר את שאר המילים לזיו אם ימצא לנכון להגיב.
זיו בעל החושים המחודדים הפנה את תשומת לבי לשתי תופעות שהציקו לו ונבעו מהמחרשה. הבעיה הראשונה היתה RUMBLE תת קולי (ואני יודע שזה בתדר הרזוננס של הזרוע - 8HZ) שנצפה על ה-SUB WOOFERים. זה אמנם לא תדר ששומעים אבל מציק. מה גם שהוא יוצר מודולציה כלשהי על שאר תדרי הבס ובכלל. הדבר השני כבר הפיל אותי. זיו טען כל הזמן שה-PITCH של המחרשה מהיר יותר. אני יודע מהבעיה הזאת מהעבר אך לא ייחסתי לה חשיבות יתר מה גם שהסטייה היא בסך הכל בסביבות 1% כלפי מעלה. איך בכלל אדם מסוגל להבחין בהבדל כזה מינורי. זיו - שאפו על המקצוענות.
קיבלנו הוכחה חד משמעית לבעיית ה-PITCH המהיר ע"י האזנה לתקליט ודיסק קלסי זהים לחלוטין (לא זוכר את שם היצירה - אני כבר לא מה שהייתי פעם, סקלרוטי משהו) שהודפסו מתוך אותה ההקלטה. ביצענו מיתוגים הלוך ושוב בין ה-DVD למחרשה כדי להשוות את גווני הצלילים וכך גם גילינו שהויניל מקדים מעט את ה-CD במצטבר.
לפני שאני נוגע בכלל בפתרונות של שתי הבעיות דלעיל, אני רוצה לציין שהתקליטים שהאזנו להם נשמעו באיכות בלתי רגילה והסט-אפ של המחרשה/ראש AT440MLA והבונבוניירה נשמעו עשירים מתמיד דרך הסט-אפ של DENSEN והרמקולים השונים כאשר לטעמי ה-Octave-Octwin נשמע הטוב ביותר. כמה חבל שה-FAT LADY לא נכחה שם. אני מבטיח להגיע עם כל הציוד לכבוד הצגת ה-FAT LADY.
לגבי ההתרשמות מהצליל אוכל לדבר רק בשמי. לדעתי (יתכן ואני משוחד) הצלילים שבקעו מהמחרשה והבונבוניירה היו טובים ומתובלים כיאות לעומת אותה המוזיקה שבקעה מהדיסק שנשמע לי אנמי מעט.
את ההתרשמות של זיו אני משאיר לו אם ימצא לנכון להתבטא. אני רק יכול לציין שכולנו התמוגגנו במשך 4 שעות. מבחינתי זאת היתה חוויה מרנינה.

ועכשיו לעניין ה"צדיק". ברור מי כאן הצדיק שהאיר את עיני. שתי הבעיות שזיו הצביע עליהן הדירו שינה מעיני. אתם ודאי תצחקו "מה הד..ק הזה משקיע זמן ומאמץ במחרשת פלסטיק עלובה?" אני כבר יותר מידי קשור למחרשה הזאת ואין לי "לב" להשליכה ממני והלאה. זוכרים את השיפוץ שעשיתי למחרשה לפני יותר משנה? בזמנו הדבקתי מתחת למאט מהגומי נייר כסף כדי לסכך רעשים חשמליים מושרים מהחורים בפלטה על הראש המגנטי. גם הדבקתי 3 ספוגיות קטנות על החלק העליון של המאט כדי לבודד את התקליט מרעשים מכניים משלדת הפטפון. התקליט היה מונח על שלושת הספוגיות ומתנגן לו כך. מסתבר שהתקליטים (כולם) סבלו מעקמומיות מעלה מטה תוך כדי נגינה, מה שיצר את ה-RUMBLE שזיו שם לב אליו. זיו גם ציין שלא נראה לו שהעקמומיות היא משהו כה שכיח בתקליטים ולבטח לא בכולם ואולי כדאי לי לבדוק את עניין גובה הספוגיות.
משחזרתי הביתה, עבדכם לקח את הדברים ברצינות הראויה והסיר את הספוגיות מהמאט רק לשם בדיקה של הטענה. ומה? התקליטים ממשיכים להתנגן עקום כשהם מונחים ישירות על המאט. בשלב זה לא התעמקתי בכלל מה זה עושה לרעשים המכניים. בהתבוננות ממש מהצד אני מגלה שמדי פעם מבצבץ נייר הכסף מתחת למאט (ממש כמעט ולא נראה) ובכל מקום שהוא מבצבץ התקליט מתרומם כמעה. מסתבר שעם הזמן נייר הכסף התעוות והתעקם כי הוא היה מודבק בעזרת פסי הדבקה של דבק דו צדדי לתחתית המאט. העיוותים הללו גרמו למאט להיות גם עקום ולתקליטים להתנגן בעליות ומורדות. כמובן שהסרתי את נייר הכסף ובדקתי שוב. אכן, כעת התקליטים התיישרו לחלוטין וה-RUMBLE כמעט ולא קיים. גם הספוגיות הוו בעיה כי 3 נקודות משען לתקליט עלולות לגרום גם לעקמומיות כלשהי של התקליט בעקבות "שקיעתו" בין הספוגיות וע"י כל בעצם הוא הופך ל"גלי" כל 120 מעלות.
את נייר הכסף המשודרג התאמתי לגודל הפלטה והנחתי אותו על פלטת המתכת ללא הדבקה על המאט כך שהעיוותים בנייר הכסף כתוצאה מההדבקה לא יהיו יותר.
במקום הספוגיות התאמתי יריעת שעם וגזרתי עיגול בגודל של מאט הגומי והנחתי מעליו. ביצעתי בדיקות סף רעש במצבים השונים וקיבלתי שהמצב המיטבי הוא שהשעם יהא מונח על הגומי.
בסופו של עניין הקומבינה החדשה הביאה את המחרשה למצב הטוב ביותר מאז ומעולם וסף הרעש של רווח בין שתי רצועות ראשונות של תקליט "בתול" בהדפסה אנגלית נותן תוצאה של 50dB-. ברווחים של הרצועות הפנימיות זה אפילו משתפר כי המהירות הקווית של התקליט כלפי המחט קטנה ורעש החיכוך גם הוא קטן בהתאם.
את בעיית ה-PITCH המהיר (למזלי שהוא מהיר ומיד תבינו למה) פתרתי בצורה פשוטה מאוד. קניתי סרט הדבקה מבד עמיד TESA והתחלתי להגדיל את קוטר מעגל הנעת הרצועה בפלטה. בכל פעם הוספתי ליפוף אחד מדויק עד שקיבלתי את הקוטר הרצוי שהתאים למהירות המדויקת. בגלל שקוטר המעגל גדל ביחס לקוטר ציר המנוע התקבלה בסופו של דבר האטה במהירות עד לקבלת ה-PITCH הנכון. מכיוון שהמחרשה מונעת במנוע ז"ח סינכרוני מהירותו תלויה בתדר הרשת 50HZ. מכיוון שמהירות המנוע היא קבועה, הדבקת תוספת הקוטר לפלטה אינה מהווה בעיה. את דיוק המהירות בדקתי ע"י ספירת מספר סיבובי התקליט במשך 3 דקות בעזרת שעון עצר. במהירות של 33 ושליש צריכים להתקבל 100 סיבובים בדיוק בזמן הנתון. ישבתי ומניתי אחד לאחד 100 סיבובים תבין ותקילין ועצרתי את שעון העצר. התוצאה היתה 2 דקות 59 שניות ו-870 מאיות במקום 3 דקות. ביצעתי עוד שלושה מחזורי מניה כאלו והתוצאות היו דומות מאוד. בגדול מהירות הסיבוב של התקליט כעת מדויקת.
כמובן שזיו לא נתן לי לצאת בידיים ריקות והעניק לי תקליט ג'אז פנטסטי של ART BLAKEY וה-MESSENGERS בהדפסה חדשה מתוך הקלטה אנלוגית משנת 1973. תקליט "בתול" בהדפסה אנגלית.
זיו - יצאת צדיק (f) :משתחווה: .

מצורפות תמונות מהשדרוג הסופי של המחרשה.
בקרוב דגימות של הקלטות.
מבט על הפלטה המשודרגת מלמעלה
 מבט על הפלטה המשודרגת מלמעלה
הגדלת הקוטר בעזרת ה-TESA
 הגדלת הקוטר בעזרת ה-TESA
הרכבת הרצועה בין המנוע לפלטה המשודרגת
 הרכבת הרצועה בין המנוע לפלטה המשודרגת
חנן,

מערכת מנצחת תלוייה בטיב המחט ואפשר גם אפשר לחברה למחרשה.
תחי המחרשה !!!

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #2 

יופי של פוסט (Y)
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

indi5
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 581
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 16 פעמים

שליחה #3 

כל הכבוד-פרויקט לתפארת.
מה שמפליא אותי זה שהתקליט (שאמור להיות די קשיח)מקבל עקמומיות כזו-שניתן להרגיש תוך כדי שמיעה,וגמישות הזרוע לא "מבליעה"את הגלים האלו.

barvfr
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 725
נתן תודות: 16 פעמים
קיבל תודות: 10 פעמים

שליחה #4 

חנן, אך אני אוהב את הסיפורים שלך :) :) :)
עושה לי את היום
הבונבונירה- Master Piece, מהדגימות שלך אני מתמוגג על התוצאה, שחבל על הזמן.
המחרשה- אני יכול להבין את הקטע של החיבור הרגשי :wink:
ניראה לי שאם השעות והאנרגיה היו בכיוון של בניה DIY של פטיפון חדש, היתה יוצאת לך יצירה מדהמה (Y)

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

indi5 תהה:
מה שמפליא אותי זה שהתקליט (שאמור להיות די קשיח)מקבל עקמומיות כזו-שניתן להרגיש תוך כדי שמיעה,וגמישות הזרוע לא "מבליעה"את הגלים האלו.
...
הויניל עצמו הוא חומר די רך עם תכונות אמורפיות (דרך אגב חומר שאנו חושבים כחומר קשה כמו זכוכית הוא גם אמורפי רק שהזחילה שלו והנטייה שלו להתעקם לוקחת מאות שנים אם לא יותר מכך). לכן כאשר משעינים תקליט על מספר נקודות (3) ישנה שקיעה בין נקודות המשען בגלל המשקל העצמי ועובי התקליט. תקליטים דקים נוטים לשקוע יותר ותקליטים עבים שוקעים פחות.
אני פשוט הייתי שבוי בקונספט שכל התקליטים שלי עקומים מפאת גילם ולכן לא כל כך ייחסתי לעניין חשיבות עד שזיו העיר והאיר את תשומת לבי. ככה זה, מה רואים משם לא רואים מכאן. (i)
חנן,

תחי המחרשה !!!

yuda_gur
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 390
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #6 

חנן
אחלה פוסט . אין עליך. ההשקעה שלך במחרשה זה משהו שחבל על הזמן.
בשבילך ולמחרשה שלך קבל שני לינקים שנתקלתי בהם :
אחד בשביל השעם:
http://www.theanalogdept.com/platter_mats.htm
והשני לטיפול ברעשי המחרשה מאחד מבוני הרמקולים diy המפורסמים שיש :
http://www.humblehomemadehifi.com/Turntable.html
בפעם הבאה שאתה באזור נס ציונה , ראשל"צ אתה מוזמן.
עולם שעובד לכל אחד באהבה איכפתיות ושיתוף פעולה.

MASTERMIX
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2297
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 13 פעמים

שליחה #7 

אין ספק יופי של פוסט חנן
כמו תמיד משקיע את זמנו לטובת הכלל....מה גם שהאורך וההיתלהבות נותנת ריגוש וזה מה שיפה פה
אהבתי את הרעיון של ההדבקה אך כמדומני שייש פה שינוי עם סטיה קטנה כיוון שלפי דעתי העובי הוא הגורם וברגע שאתה מסובב פעם את את ההדבקה ומלפף וכורך סיבוב אתה למעשה גם מוריד את המהירות
מה רוקה כשסיימת את קצה ההדבקה ישנה מדרגה של העוביה מודבק מה עלה בגורלו ?
ולמה אני שואל כיוון שבמצב זה יש השפעה לפיץ טיים לקבל השראת הזיוף הקל בין עליה לירידה במהירות ....
בכל אופן לפעם הבאה אתה לא יוצא למסע בלי לבקר אצלי נו ננו נונ נוננ............גם אם זה עם כל המשפוווח'ההה.. (Y)
דווקא את מה שהכי קרוב אלינו - אנחנו לא מצליחים לראות.. .

http://mastermix-production.blogspot.com/

המשך גלישה נעימה .. (f)

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #8 

MASTERMIX שואל:
מה רוקה כשסיימת את קצה ההדבקה ישנה מדרגה של העוביה מודבק מה עלה בגורלו ?
ולמה אני שואל כיוון שבמצב זה יש השפעה לפיץ טיים לקבל השראת הזיוף הקל בין עליה לירידה במהירות ....
...
ידידי, אני גם חשבתי על הבעיה הזאת לפני שבכלל התחלתי בהדבקת הסרט הדביק. מה שעשיתי זה הדבקה של סרטים בודדים בני כריכה אחת כל פעם בחיתוך מדויק כך שקצה לא יעלה על קצה. כך בניתי שכבה אחר שכבה ובכל שכבה מדדתי את המהירות. בעשותי כך בעצם "הרגתי" שתי ציפורים בבת אחת. מנעתי את יצירת הגבשושית בגלל הדבקה רציפה של הסרט וגם הצלחתי לדייק את המהירות לאופטימום.

yuda_gur כתב:
בפעם הבאה שאתה באזור נס ציונה , ראשל"צ אתה מוזמן.
...
יאסו יהודה, נכנסת לרשימה שלי (Y)

לגבי הלינק הראשון. אני כבר נתקלתי בו בעבר. הלינק השני נראה מעניין רק שלדעתי הדבקה של יריעות עופרת כבדות על משטח הפלסטיק מלמטה עלולות לגרום לפלסטיק להתעוות ולהשפיע ישירות על הפילוס של הפטפון בכלל והפלטה ביחס לזרוע בפרט. אני לא רואה הכניסו SUPPORT STUDS בין המשטח העליון למכסה התחתון כדי לחזק את משטח הפלסטיק ולשמור שלא יתעוות. נוצרת גם בעיה נוספת והיא יכולת בולמי הזעזועים לעמוד בעומס המשקל החדש ולסנן את הרעשים המכניים. אני גם חשבתי על אפשרות דומה לשדרוג המחרשה רק שאני משקיע בזה קצת יותר מחשבה בטרם מעשה. זה לא שאני טוען שהשדרוג בלינק הוא אינו טוב. בהחלט יתכן שהוא מצוין, רק שכל מחרשה אינה דומה למחרשה אחרת וראוי לשקול חמישה צעדים קדימה כי לפעמים הכרטיס הוא לכוון אחד.
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

פשוט לא יכולתי להתאפק והייתי חייב להעלות את הגרף הזה.
מה רואים בגרף?
מדידה ספקטרלית של תדרי ה-RUMBLE בפטפון לאחר השדרוג הנוכחי. נגינה של תקליט "בתול" (ניגן אולי 10 פעמים בחייו). מדידת הרעש נעשתה בין רצועה 1 לרצועה 2 בתקליט. רמת ההקלטה כוונה למקסימום התחום הדינמי כך שישנם בזמן הנגינה פיקים שמגיעים ל-0dB אך בפירוש לא CLIPPED. משמעו, עבדתי במקסימום ההגברה הנחוץ להשמעת התקליט (בדיקה מחמירה !!!) דרך הבונבוניירה.
רואים שני שיאים בתדר 8.3HZ ו-25HZ ברמה של 60dB- הנובעים מתדר הרזוננס של הזרוע. כמובן שתדר הרזוננס המרכזי של הזרוע הוא 8.3HZ וההרמוניה השלישית שלו יוצאת ב-25HZ. בצד ימין למעלה רואים את רמת הסיגנלים ב-RMS dB לערוצים שמאל וימין.
חברה, אני לא יודע למה, אבל המחרשה הזאת מפתיעה אותי כל הזמן מחדש ולטובה. אני יכול לומר כמעט בביטחון גמור שהמחרשה מצליחה לסחוט מהתקליטים כמעט את מלוא התחום הדינמי שלהם (בסביבות 60dB לתקליטי איכות).
איזה כיף להאזין כעת לתקליטים - חלום :happy:

לינק להאזנה לקטע הנבדק כפי שהוקלט ללא כל נגיעה. RAW לחלוטין. הרווח שבין רצועה 1 לרצועה 2. http://www.2shared.com/file/4177604/38e ... und_1.html
רמת ה-rumble בעקבות השדרוג האחרון
 רמת ה-rumble בעקבות השדרוג האחרון
חנן,

תחי המחרשה !!!

zivperlman
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 65
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 0

"I'm going back to my plow..."

שליחה #10 

שלום לחנן ולכולם, אני תמיד שמח לעזור ועוד יותר כשמתברר שבאמצעים פשוטים מאוד ניתן לפתור בעיות כה מהותיות.

שמחתי לארח אתכם, היה מוי כיף לשמוע את שילוב המחרשה/בונבוניירה.
הצליל המופק מן התקליטים היה מלא ומאוזן, במיוחד בתקליטים החדשים ששמענו,
אבל גם כששמענו את קרול קינג (תוצרת חוץ, שזקוק לניקוי דחוף) עם כל הPOPS ,
ניתן בנקל היה להבחין באיכות ההפקה המקורית שהיא מרשימה ביותר.

תחי המחרשה!
זיו

דרך אגב (למען הדיוק ההסטורי...)
התקליט של בלייקי, נוגן אצלי בבית פעמיים בלבד, ופעם נוספת במהלך הביקור.

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #11 

זיו,

ה-LP RESTORATION של ART BLAKEY בפורמט הדיגיטלי להאזנה בדרך לעבודה במכונית יצא "פצצה". אשלח לך עותק ל"חוות דעת" מקצועית. :משתחווה:
חנן,

תחי המחרשה !!!

ילדיעפים
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9318
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #12 

מעריץ (Y)
אמן מייסר

שלח תגובה