" הפילטור האנושי "

אלבומים מומלצים, ביקורות, הוצאות חדשות וכו'.
שלח תגובה
byrdparis פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1419
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #1 

שלום לכולם .

ברצוני לפתוח דיון שבעקרון מכיל בתוכו את כל השירשורים "הקטנים" של מה זאת מוסיקה טובה ? , איך אתם מאזינים למוסיקה ? ועוד כל מיני מאלה .

רעיון הפילטור האנושי עלה דווקא בעת שלמדתי את תלמידי מוסיקה .

הקדמה קטנה :
בזמן שיעור של תלמיד הכנתי לו קטע ללמוד שבעיני הקטע אמור היה לקדם אותו בטכניקות מסוימות , כתבתי לו את התווים הרלוונטים ואחר כך השמעתי לו את הקטע בליווי נגינתי
כדי להדגים את טיבו של הקטע ויחד עם זאת שיקבל מושג לקושי ולאיצבוע .(איצבוע=מיקום האצבעות על הגיטרה לקטע מסויים)

מיד לאחר תום ההדגמה -התלמיד עיקם את אפו ושאל :
"למה של הלהקה הזאת? "

שאלתי חזרה "האם אתה מכיר אותם ? שמעת אותם פעם בחייך ? כמובן חוץ מה 2 דקות שנשמעו כעת ?

ענה התלמיד שלא אך הסגנון אינו מוצא חן בעיניו וזאת לא "המוסיקה" שלו .

עניתי לתלמיד : "קח את הקטע בבית , נסה למצוא את האלבום כולו והקשב לו בבית לפחות פעמיים ..ואז בשבוע הבא תוכל להגיד לי אם אתה אוהב את זה או לא ."

וכך היה ...התלמיד חזר בתום השבוע ואמר :
" איני אוהב את הסגנון ובגלל זה גם לא התאמנתי כל השבוע , אני לא יודע לנגן את זה , נא החלף לי את הקטע לקטע אחר . שאלתי : האם הורדת את האלבום והקשבת ? אמר התלמיד:
" לא מצאתי רק שיר או 2 מהאלבום ואותם שמעתי ל 3 דק"

חשבתי וחשבתי ואחר כך פניתי לתלמיד :
" אם לא הקשבת איך אתה יודע במהירות כזאת שאתה לא אוהב ? שולל אותה על הסף ?
מה שומרי הסף שלך אמרו לך שהם פשוט צינזרו את סגנון המוסיקה הזאת הרי היא מתאימה לסגנונות האחרים שאתה מנגם אצלי כבר שנתיים שלמים .. לא נתתי לך לנגן אייל גולן (אם כל הכבוד לאייל גולן כמובן :wink: )

חשב התלמיד וחשב שוב ...וענה לי :
"איני יודע ! איני יודע לענות על השאלה הזאת . "
שלחתי אותו לביתו עם משימה .

"חשוב על 5 שומרי סף שיעזרו לך לבחור מוסיקה שתמצא חן בעינך "
ונעשה את זה קשה יותר

דמיין שיש לך שעה בשבוע להקשיב לדיסק 1 , אתה חייב לקנותו !
ואם התברר שלא תאהב את הדיסק אתה חייב לשלם למכשף הרשע 500 שח . (מיותר לציין שלילד בן 15 500 שח הם המון המון כסף !!!! )
זאת אומרת : תזהר מי אתה שם בדלת שיתן לדיסק להכנס .

עכשיו לדיון :
עשו בדיוק אותו הדבר כמו התלמיד .
בחרו 10 אלמנטים שבגינם תכניסו דיסק הביתה .
אתם חייבים לאהוב אותו לאחר 5 הדלתות .

שימו לב : "לשמוע את כולו" זה לא דלת אפשרית מכיוון שאין לכם את הזמן לשם כך .
הכל חייב להיות מחוץ למערכת .

מקווה שהייתי מובן

כמה דוגמאות לשומרי סף .

סגנון מוסיקאלי - שימו לב שזה חייב להיות מאד ספציפי .
הקלטות .
לייבלים מסויימים .
וכן הלאה וכן הלאה ...

זהו הפילטור האנושי למוסיקה טובה . :-)

אביעד
REAL POWER CANT BE GIVEN IT MUST BE TAKEN

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78758
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5370 פעמים

שליחה #2 

ברור לחלוטין. יש דיון פילוסופי דומה בספרים "זן ואומנות אחזקת האופנוע" וב "לילה" על האם קיימת "איכות אוניברסלית", משהו שכאשר אנשים מביטים בו אז כולם יוכלו להגיד שזה איכותי.

כמובן, שאם התשובה שלכם היא כן, איזו מוזיקה או ציור תוכלו להצביע עליה שלא יקום מישהו ויגיד שהיא "לא לטעמו".

אם התשובה היא לא, מדוע יש מוזיקה, תמונות וסרטים שיקרים יותר מאחרים (כלומר, שאנשים רבים יותר אוהבים).

הייתי דווקא הולך על כיוון דומה לזה של נועם חומסקי. נועם מתעסק בלינוויסטיקה ומנסה להסביר מה מאפיין שפות אנושיות והאם כל אוסף רנדומלי של צלילים וחוקים היה יכול להפוך לשפה אנושית. התשובה שהוא הגיע אליה עבור שפות אנושיות יכולה גם להתאים כאן: גנטיקה.

חומסקי טוען (ואני מקבל את הטענה) שהגנטיקה האנושית כנראה בנויה לפי דפוסים מסויימים, כך שניתן לקבץ שפות לפי מקבצים (למשל שפות לטיניות, שפות שמיות) אשר משתמשות בחוקים אקוויולנטים.

לדעתי אותם דפוסים קיימים בשמיעה המוזיקלית. כלומר, לפי הדפוס של השפה, לפי מה שנשמע באותה תקופה ולפי דפוסים גנטיים - נוצרים סגנונות מוזיקליים והעדפות מוזיקליות יותר ספציפיות. הדפוס הוא גנטי (כלומר יכול להיות תרבותי, מורש וספציפי לבני אדם). בתוך הגנטיקה הזו נוצרים מקבצים של סגנונות אשר יכולים להתאים או להתנגש עם הדפוסים של אדם ספציפי.

במקרה שלי, אני מעדיף לחתוך את אזני ולא להאזין לקטעי ג'ז או אום-כולתום למשל (גם לו למשך 5 דקות כדי "להחליט אם אני אוהב את זה או לא").

במקרה שלי, שומרי הסף שלי הם:
1. סגנון מוזיקלי (כאמור, אום-כולתום וג'ז גורמים לי לחרקירי).
2. שפת זימרה (פרט למקרים נדירים ביותר, אני מעדיף שפת זימרה שאני יכול להבין) וטכניקת זימרה.
3. כלים (לא סובל סינטסיזרים).
4. מקצבים (מקצבים לא שגרתיים פשוט גורמים לי הנאה).
5. סמפלינג (יש או אין)
6. מספר אקורדים גבוה דיו
7. קומפלקסיות של המבנה המוזיקלי
8. זמר/זמרת/להקה (למשל להקות בנים אוטומטית מקבלות אצלי זיגוג קבוע בעיניים).
9. מפיקים (יש מפיקים שמראש עדיף לא לשמוע תכנים שלהם).
10. מלחין/כותב (דברים שכתב ANDREW LLOYD WEBBER, למשל, לא לטעמי - אני לא צריך לדגום בשביל לדעת זאת. גם לחנים/כתיבה של אחד ממשפחת GIBB או משפחת פיק מקבלים וטו).

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #3 

אצלי זה מאוד פשוט.

ההקלטה חייבת להיות טובה... :roll:
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

shlomore
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 418
קיבל תודות: 13 פעמים

שליחה #4 

אני דוקא לא חושב שזה קשור באיזו שהיא צורה לגנטיקה.מוסיקה זה דבר שמשתנה עם החיים הזורמים,בתקופות מסוימות הטעם הוא מתאם של האוירה שבה אדם חי,מוסיקה זה גם ענין של בגרות.בטוח שכילד המוסיקה שתשמע היא שונה ומתאימה יותר לסביבה שבה אתה מתרועע כילד.ככל שאדם מתבגר המוסיקה מקבלת צביון אחר.קשה לי להאמין שיש אדם שלא שינה את דפוסי המוסיקה שהוא שומע מגיל צעיר עד גיל 50 למשל..התקליטים שצברתי במשך תקופה קצרה יחסית,הם סוג של מראה להיסטוריה האישית שלי.האיבר הכי שמיש אצלי זה האוזן...מגיל צעיר מאד הייתי למשך כל היום צמוד לטרנזיסטור או לרדיו ישן שמשדר הכל...
היום כמובן דברים השתנו והמוסיקה בשבילי היא סוג של תרפיה,המוסיקה היום שאני שומע היא יותר אותנתית ופחות אלקטרונית,אני מרגיש צורך לשמוע מוסיקה מכל קצה בעולם וללמוד אגב כך את התרבות של מקור המוסיקה.גם מוסיקה קלאסית ואופרות למיניהם יותר מסתדרות לי באוזן לעומת מוסיקת פופ בגיל צעיר...
דבר אחרון שמאד מסתדר לי עם מה שכתב (בקצרה מאד) מרטין ידידי,האיכות-אין ספק שאיכות המקור מאד משפיעה על ההנאה שלי מכל סוג של מוסיקה.זו אולי הסיבה שאנשים כמוני משקיעים הון לא קטן על אלקטרוניקה שתעביר את הקול נאמנה לאוזניים שלנו...
שנייה אחת לא הייתי מסוגל לחיות-בלי משהו שמתנגן לי באוזן !
האזנה מצוינת לכולם.

שלמה

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #5 

עופר,
אם הבנתי אותך נכון, אז אני חושב שאתה קצת טועה. המשותף לשפות אנושיות אומנם קשור (לפי הסברה) לגנטיקה האנושית אך לא מדובר בהדלים הגנטיים בין איש אחד לאחר. זה דומה לכך שהנטייה שלנו ללכת על שתיים היא גנטית - אין אותה לכלבים אך יש אותה לכל בני האדם. אני לא חושב שיש מקרים שילד בגיל מספיק צעיר עבר לתרבות אחרת עם שפה אחרת והתקשה ללמוד את השפה.
מוזיקה באמת מאוד דומה, אתה מושפע ממה שאתה רגיל לשמוע. עוד דימיון לשפות הוא שבגיל מבוגר אתה מתקבע.
בתשובה לשאלה המקורית: אין לי שומרי סף ואין לי מושג איך לענות. אני די בור לצערי במוזיקה למרות שכמובן אוהב כל מיני מוזיקות.
אני נחשף לדברים באופן די מקרי ולא מחליט לשמוע מוזיקה חדשה באופן יזום.
משה

byrdparis פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

הי

עופר אחלה תשובה את האמת ציפיתי לה מהצד שלך .. :-) ...
למרותשחלק משומרי הסף שלך יהיו חייבים להאזין לאלבום כדי לתת לו להכנס וכבר הבנו שאי אפשר לקיים זאת ...

מרטין : אם אני מקליט את אום כולתום ופריד אל אטרש באחד מהאולפנים הטובים בעולם
עושה להם מיקס חבל על הזמן
אתה עדיין קונה <?
(כמובן שאם אתה אוהב מוסיקה ערבית תחליך למשהו שאתה ממש לא בעיניין .)

תמיד יש איזו שהו פילטור מסויים גם אם אתה לא מודע לו ...
רעיון ההודעה והדיון זה כל אחד לחפור לעצמו במח ולמצוא את הפילטורים שנעשים אצלו בלא מודע ובמודע ...

אני מאמין שגם לחברה האחרים שהגיבו ישנם כאלו .

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
יצירת קשר:

שליחה #7 

שמע, אני בכוונה קיצוני וזה כדי לתת פן שונה לתחביב הזה.
המטרה שלי בתחביב היא קבלת VIRTUAL REALITY, כלומר, אם אני עוצם עיניים הלהקה/זמר/זמרת אצלי בחדר.

אם זה לא מתבצע, אז הנאה מ"המוסיקה" אני יכול לקבל גם באוטו....

המערכת אצלי היא פשוט גאדג'ט וככזה, הקלטות חייבות להיות טובות.
זו הסיבה שתוכל למצוא אצלי כמעט כל סוג מוסיקה אפשרי....בהקלטות טובות... :wink:
About.me

byrdparis פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

אז מה שאתה אומר לי שלפי "האדיולוגיה שלך "

אתה מעדיף ש"פריד אל אטרש" ישב אצלך בסלון
מאשר שפינק פלויד יתופפו לך על המוח .

הכל כמובן אם פריד אל אטרש בהקלטה מעולה ופינק פלויד היו מקליטים באולפן ביתי עם כרטיס קול קריאטיב :-) .

:lol:

אחלה מרטין כל אחד עם הכיף שלו לדבר .

אני תמיד חשבתי שאלה שיש להם מערכות טובות זה בגלל המוסיקה :-) והאהבה הענקית למוסיקה.

בקשר להנאה ברכב
אני נהנה מאד ממוסיקה ברכב למרות ששומעים פחות טוב מהבית .. (ויש לי מערכת ששווה המון כסף באוטו . )

אצלי האודיופיליה ואיכות השמע אצלי בסלון היא תוספת מבורכת בהחלט אבל לא עולה על המוסיקה עצמה .

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
יצירת קשר:

שליחה #9 

כמו שאמרת, כל אחד וה-KICK שלו... :D
About.me

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78758
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5370 פעמים

שליחה #10 

moco,

הגנטיקה שדיברתי עליה היא לא הגנטיקה האישית (כלומר, מה שמפריד ביני לבינך) אלא דווקא מרבית הגנים אשר זהים ביננו ובין מרבית הקבוצה האנושית. אותה גנטיקה שאחראית לפיתוח שפות ומקבצי שפות שהמבנה הסטרקטוראלי שלהם דומה (אם כי לא זהה) מקביל, לדעתי, למקבצי סגנונות.

סגנונות מתפתחים בד"כ באיזור מסויים בעולם (למשל מקצבים באפריקה) והופכים לאוניברסליים בגלל שיש לנו Genetic predisosition אליהם. זו דעתי...

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #11 

(Y)
עופר, פתחתי ב"אם הבנתי אותך נכון" אך כנראה שלא הבנתי את כוונתך כך שהif לא מתבצע :-)
משה

שלח תגובה

חזור אל “מוסיקה”