תגובות למאמר - טכנולוגיה אודיו: רמקולים ושמע - פרק א´ בסדרה
-
MartinHSabag
- מנהל

- תגובות: 59344
- שם מלא: מרטין סבג
- נתן תודות: 826 פעמים
- קיבל תודות: 1567 פעמים
- יצירת קשר:
יופי של מאמר,
תודה!
המאמר בנוי היטב, מפורט במידה הראויה, והשרטוטים והסרטונים מבהירים היטב את התוכן. נחכה להמשך...
המאמר בנוי היטב, מפורט במידה הראויה, והשרטוטים והסרטונים מבהירים היטב את התוכן. נחכה להמשך...
- oferlaor
- מנהל

- תגובות: 78863
- שם מלא: עפר לאור
- נתן תודות: 786 פעמים
- קיבל תודות: 5391 פעמים
-
MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר:
פשוט.......10
כתבה מושלמת.
מסבירה הכל צעד צעד.......ובאופן הכי קריא וברור.
נהנתי...........
ומחכה גם להמשך............
רפי_א
מסבירה הכל צעד צעד.......ובאופן הכי קריא וברור.
נהנתי...........
רפי_א
- yairf
- עוסק בתחום

- תגובות: 9363
- נתן תודות: 42 פעמים
- קיבל תודות: 199 פעמים
צר לי להרוס את המסיבה, אבל כשעוברים את החלק של הפירו-טכניקה ומגיעים לחלק העוסק ברמקולים - הרי הוא רצוף באי דיוקים. הנה כמה דוגמאות:
לדוגמה, אין שום בעייה למצוא יחידות מידבאס בקוטר 7" שייתנו את מלוא יכולתן כבר ב-32HZ, וטוויטרים 1" שמתפקדים מצויין כבר מ-1800HZ, בזכות תדר תהודה של 500HZ!! (אפילו כתבתי על זוג אחד כזה לפני כשבועיים!).
אין גם בעייה למצוא יחידות באס בקוטר 5" שיתנו את מלוא התפוקה מ-50HZ, ועם שימוש מושכל בפורט, גם קצת פחות מזה...
מספרים אלו היו נכונים אולי לפני כ-10 שנים, כדאי אולי להתעדכן קצת בכל מה שקשור לטכנולוגיית ייצור מודרנית של רמקולים.יחידות Woofer
12 אינטש מ 40 עד 1500
10 אינטש מ 50 עד 2500
8 אינטש מ 60 עד 4000
5 אינטש מ 75 עד 13000
יחידות Tweeter
2 אינטש מ 1500 עד 15000
1 אינטש מ 2200 עד 22000
...
לדוגמה, אין שום בעייה למצוא יחידות מידבאס בקוטר 7" שייתנו את מלוא יכולתן כבר ב-32HZ, וטוויטרים 1" שמתפקדים מצויין כבר מ-1800HZ, בזכות תדר תהודה של 500HZ!! (אפילו כתבתי על זוג אחד כזה לפני כשבועיים!).
אין גם בעייה למצוא יחידות באס בקוטר 5" שיתנו את מלוא התפוקה מ-50HZ, ועם שימוש מושכל בפורט, גם קצת פחות מזה...
המטרה הינה להנות ממוסיקה המערכת הינה רק האמצעי.
: Amarra Dealer
http://www.sonicstudio.com/amarra
פרטים
: Amarra Dealer
http://www.sonicstudio.com/amarra
פרטים
מאמר יפה
גם אני מסכים עם יאיר (חוץ מהיציאה על הטוויטרים - FS יכול להיות נמוך, אבל
אם יורדים נמוך מדי ה THD יכול להיות בשמיים).
דבר אחר שמעניין אותי שלא צויין במאמר זה, למה אנחנו מאבדים שמיעה עם
חשיפה ארוכה לעוצמות גבוהות, ומדוע אנחנו הרבה יותר רגישים לתדרים
גבוהים ?
גם אני מסכים עם יאיר (חוץ מהיציאה על הטוויטרים - FS יכול להיות נמוך, אבל
אם יורדים נמוך מדי ה THD יכול להיות בשמיים).
דבר אחר שמעניין אותי שלא צויין במאמר זה, למה אנחנו מאבדים שמיעה עם
חשיפה ארוכה לעוצמות גבוהות, ומדוע אנחנו הרבה יותר רגישים לתדרים
גבוהים ?
-
MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר:
partner11
הצגת שאלה שבאמת לא הוסברה במאמר.
מספר חיובי ב dB (גדול מ 0) מגדיר הגברה. מספר שלילי (קטן מ 0) מגדיר ניחות.
כשהווליום במקסימום זה אומר שהמגבר נמצא במקסימום הגברה שלו והמספר שמופיע על צג המגבר הוא 0dB. מהנקודה הזאת כל מספר מציין ניחות ולכן הוא מקבל את סימן המינוס.
כשמסובבים את כפתור הווליום נגד כיוון השעון בכוונה להנמיך את השמע, זה כאילו אנחנו דורשים מהמגבר להנחית יותר את האות ולכן מספרי הניחות גדלים. מכיוון שהמספר מציין ניחות ולא הגברה הוא מסומן במינוס.
יאיר
אולי זה לא כתוב מספיק ברור אבל הפרק הראשון מדבר על הרמקול כרכיב ולא כמערך בתיבה. רמקול של 5 אינטש שלא מורכב בתיבה מיוחדת (פורטים מעברים וכו') שמוציא עוצמת SPL ב- 1KHz שווה לעצמה שהוא מוציא ב- 50Hz הוא יחידה די נדירה.
לא נראה לי שמישהו יקנה יחידת באס רצינית כשיש בתיבה רמקול של פחות מ 8 אינטש.
כיצד מתנהג הרמקול בתיבה זה סיפור אחר, אבל זה כבר שייך לחלק השני של המאמר.
אני מתנצל אם ה"פירוטכניקה" קצת הפריע לך, אבל אני ממש לא מספיק מוכשר להבהיר דברים רק ע"י כתיבה מילולית. תמיד יש לי הרגשה שאיור טוב מסביר בשנייה מה שאפילו מלל רב לא יכול.
הצגת שאלה שבאמת לא הוסברה במאמר.
מספר חיובי ב dB (גדול מ 0) מגדיר הגברה. מספר שלילי (קטן מ 0) מגדיר ניחות.
כשהווליום במקסימום זה אומר שהמגבר נמצא במקסימום הגברה שלו והמספר שמופיע על צג המגבר הוא 0dB. מהנקודה הזאת כל מספר מציין ניחות ולכן הוא מקבל את סימן המינוס.
כשמסובבים את כפתור הווליום נגד כיוון השעון בכוונה להנמיך את השמע, זה כאילו אנחנו דורשים מהמגבר להנחית יותר את האות ולכן מספרי הניחות גדלים. מכיוון שהמספר מציין ניחות ולא הגברה הוא מסומן במינוס.
יאיר
אולי זה לא כתוב מספיק ברור אבל הפרק הראשון מדבר על הרמקול כרכיב ולא כמערך בתיבה. רמקול של 5 אינטש שלא מורכב בתיבה מיוחדת (פורטים מעברים וכו') שמוציא עוצמת SPL ב- 1KHz שווה לעצמה שהוא מוציא ב- 50Hz הוא יחידה די נדירה.
לא נראה לי שמישהו יקנה יחידת באס רצינית כשיש בתיבה רמקול של פחות מ 8 אינטש.
כיצד מתנהג הרמקול בתיבה זה סיפור אחר, אבל זה כבר שייך לחלק השני של המאמר.
אני מתנצל אם ה"פירוטכניקה" קצת הפריע לך, אבל אני ממש לא מספיק מוכשר להבהיר דברים רק ע"י כתיבה מילולית. תמיד יש לי הרגשה שאיור טוב מסביר בשנייה מה שאפילו מלל רב לא יכול.
מוטי
HazooM
בנושא החשיפה לעוצמת שמע גדולה העלת נקודה כאובה.
להבדיל מהעין ששם תחושת הצבע מועברת למוח ע"י 3 חיישנים בלבד, הצליל מפוענח ע"י רצף גדול של חיישנים שנמצאים בשבלול. משהו כמו שערות/מיתרים שכל אחד מהם נע בתדר אחר. חשיפה רציפה לעוצמת רעש חזקה בתדר מסוים עלולה לגרום לתחום המיתרים הנ"ל להזדעזע קבוע והם נחלשים בתנודה שלהם, מעבירים פחות מידע למוח ופתאום יש לנו "חור" בתחום תדרים זה. עד כמה שאני יודע, הנזק בלתי הפיך.
לגביי התחושה של האוזן לצלילים הגבוהים במיוחד, אני לא בטוח שזה בדיוק מה שקורה. השאלה מה מוגדר כצליל בעל תדר גבוה.
כדי לא להרחיב במאמר בנושא האוזן לא הוספתי חלק שקשור בשינוי תחום התדרים של האוזן כתלות בעוצמת השמע. האוזן יוצרת פילטר פיזיולוגי כזה מעניין, שככל שעוצמת הצליל יורדת, ככל שהסביבה שקטה יותר, כך הפילטר שלה "זורק" את התדרים הנמוכים ואת התדרים הגבוהים. ככל שהעצמה הסביבתית יורדת כך נעשה הפילטר יותר חד וזורק יותר ויותר תדרים ובעוצמות שמע ממש נמוכות שומעים רק תדרים סביב ה 1000 הרץ.
האוזן למעשה מנסה לסלק תחומי תדרים שמבחינתה אלו "רעשי רקע" כדי להצליח לבודד עוצמות שמע אחרות חלשות כמו דיבור חלש, זמזום, תנועה רחוקה וכו'.
לא במקרה כשמגבירים ווליום במערכת שמע והעצמה ברמקולים גוברת, האוזן "משחררת" את הפילטר וגם הבאסים וגם הגבוהים נשמעים פתאום הרבה יותר טוב.
בנושא החשיפה לעוצמת שמע גדולה העלת נקודה כאובה.
להבדיל מהעין ששם תחושת הצבע מועברת למוח ע"י 3 חיישנים בלבד, הצליל מפוענח ע"י רצף גדול של חיישנים שנמצאים בשבלול. משהו כמו שערות/מיתרים שכל אחד מהם נע בתדר אחר. חשיפה רציפה לעוצמת רעש חזקה בתדר מסוים עלולה לגרום לתחום המיתרים הנ"ל להזדעזע קבוע והם נחלשים בתנודה שלהם, מעבירים פחות מידע למוח ופתאום יש לנו "חור" בתחום תדרים זה. עד כמה שאני יודע, הנזק בלתי הפיך.
לגביי התחושה של האוזן לצלילים הגבוהים במיוחד, אני לא בטוח שזה בדיוק מה שקורה. השאלה מה מוגדר כצליל בעל תדר גבוה.
כדי לא להרחיב במאמר בנושא האוזן לא הוספתי חלק שקשור בשינוי תחום התדרים של האוזן כתלות בעוצמת השמע. האוזן יוצרת פילטר פיזיולוגי כזה מעניין, שככל שעוצמת הצליל יורדת, ככל שהסביבה שקטה יותר, כך הפילטר שלה "זורק" את התדרים הנמוכים ואת התדרים הגבוהים. ככל שהעצמה הסביבתית יורדת כך נעשה הפילטר יותר חד וזורק יותר ויותר תדרים ובעוצמות שמע ממש נמוכות שומעים רק תדרים סביב ה 1000 הרץ.
האוזן למעשה מנסה לסלק תחומי תדרים שמבחינתה אלו "רעשי רקע" כדי להצליח לבודד עוצמות שמע אחרות חלשות כמו דיבור חלש, זמזום, תנועה רחוקה וכו'.
לא במקרה כשמגבירים ווליום במערכת שמע והעצמה ברמקולים גוברת, האוזן "משחררת" את הפילטר וגם הבאסים וגם הגבוהים נשמעים פתאום הרבה יותר טוב.
מוטי