מה ההבדל בין "בית חכם" ל"חשמל חכם"?

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #21 

האמת, אני כבר לא מבין אם כך על מה הדיון. על איך לקרוא לזה או על האם זה טוב או יתרונות וחסרונות.

לגבי השם, אני חוזר ששם שיווקי כמו "בית חכם" או "חשמל חכם" הוא שלילי בעיני, כמי שאוהב להבין במה מדובר. עצם זה שנותנים שם כזה לא מוגדר היטב ושאינו מתאר בעצם מה זה, זה פתח להבנות שונות.
תוקעים את המילה "חכם" בהמון מוצרים וזה אף פעם לא מוגדר היטב.

לא הבנתי איך אתה קושר את המעבר לתלת פאזי לעיניין. המעבר לתלת פאזי בבתים פרטיים הוא פשוט בגלל שאנו צורכים יותר חשמל, בעיקר בגלל מזגנים. זה לא ממש מתקשר לשליטה ובקרה.

תראה ברור לי איזה ערך נותן לי המיקרו ומכונת הביסה וגם "מחשב" ההשקייה האוטומטי. זה היה ברור לי עוד לפני שהיו לי כאלה.
לא ברור לי איך מערכת אוטומטית לתאורה ומיזוג ותריסים תשפר לי את החיים.
כל פתרון טכנולוגי צריך לפתור בעייה אמיתי כדי להיות בעל ערך. אין לי בעיה אמיתית בתחום הזה.

מערכת "בית חכם" לא נמכרת כיום כפתרון לבעיה שמציקה לאנשים. היא נמכרת כגימיק לאנשים שאוהבים דברים כאלה (או שאוהבים להשויץ :-) ). גימיקים זה גם נחמד, אבל כדי שזה יהיה דבר בעל תפוצה נרחבת (כמו הדוגמאות שהזכרת - מכונות כביסה, מיקרו, סלולר) חייב שיהיה לזה ערך אמיתי לקהל גדול של צרכנים.
משה

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 332
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #22 

העניין עם ה"תלת פאזי" הוא רק דוגמא אחת שמתארת כיצד מה שמאד התאים לנו בעבר, לא בהכרח מתאים גם היום, בגלל שמערכות החשמל בבית השתנו, ודורשות היום פתרונות אחרים.
את השינוי הזה לא הייתי תולה רק במזגנים, כי מזגנים היו קיימים גם בשנות ה-80 ואז הם היו אפילו יותר בזבזניים מהיום. מה שהשתנה זה בעיקר התמונה הכוללת של החשמל. נכנסו לחיינו עוד ועוד מכשירים שנועדו לעשות לנו את החיים נוחים יותר וקלים יותר.
ברור שלפני שהיה מכשיר מיקרוגל הסתדרנו לא רע, לפני שהיה מדיח כלים, אנשים שטפו כלים בכיור ולא הרגישו שיש להם בעיה עם זה. אם זכור לך, גם הטלפונים הסלולריים נתקלו ביחס מאד חשדני כשפגשנו בהם לראשונה לפני כ- 20 שנה. לא ממש היה ברור לנו למה אנשים צריכים לצאת עם הטלפון שלהם לרחוב במקום להמתין קצת ולעשות שיחה כמו שצריך מהטלפון בבית או במשרד. לא היינו יכולים לנהל את הדיון הזה אם לא היינו מגלים את הפוטנציאל של המחשב האישי בשנות ה-80 ומשדרגים אותו מסתם קופסת משחקים לכלי עבודה של ממש.
מובן שהיום במבט מפוכח לאחור אנחנו שואלים את עצמנו "איך יכולנו להסתדר בלי כל זה?" אבל אני מזכיר לך שהשאלה הזאת היא תמיד בדיעבד.
אין מה לעשות, הצרכים שלנו מוכתבים היום על ידי הקידמה הטכנולוגית. אפשר לזרום איתה ואפשר לנסות להתכחש לה.

מה שאני מנסה לעשות כאן בפורום הוא להראות שבית חכם הוא שינוי בתפיסת ניהול החשמל בבית וכלי לניהול נכון יותר של מערכותיו וכבר לא סתם עוד גימיק לאנשים עשירים מאד ומפונקים מאד. אנשים שבונים עכשיו את ביתם יכולים להכניס הביתה מערכת חשמל ישנה (שיכולה להתאים היום כמו שהיא התאימה לפני 40 שנה) או מערכת חשמל חדשה שמתאימה כבר לשנים רבות קדימה. מי שבונה בית מתוך מחשבה לגור בו עוד שנים רבות, חייב לנסות לקחת בחשבון את מה שיהיה סטנדרטי בעתיד ולהתחשב בזה כבר בבניה.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #23 

חברה', יופי של דיון ! (Y)
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #24 

מזגנים (בזבזניים) היו קיימים גם בשנות ה 50. מה שרלוונטי זה לא הקיום אלא התפוצה ובעיקר התפוצה של מספר מזגנים (או מזגן מרכזי חזק) פר בית. זה בטוח עלה עם עליית רמת החיים בשנות ה90 וה2000. אני לא חושב שיש בבתים היום אף צרכני חשמל כבדים שעובדים לאורך זמן חוץ ממזגנים ודוד חימום אחד. בדירה הקודמת היה לי חד-פאזי וזה הספיק למיזוג מיני-מרכזי. היה גם מכונת כביסה, דוד ומדיח כלים. אני מניח שלא יכולתי להפעיל את כולם ביחד אבל לא הייתה אף פעם בעייה מעשית.
מה עוד השתנה בבתים שמצריך תלת-פאזי ?

אני מסכים כמובן שהעולם משתנה ולא כל מה שהיה בעבר בהכרח מתאים גם כיום. אבל לא על זה הדיון. הדיון הוא ספציפית על "חשמל חכם", כך שצריך להתייחס רק לנושא הזה ולהסביר איזה בעיה מציקה הוא פותר (לרוב האנשים).

בזה שאתה מזכיר סיפורי הצלחה מהעבר אתה חוטא במה שנקרא Survival bias. הרי אתה מזכיר רק טכנולוגיות שהצליחו ולא את הרבות שנכשלו. את אלה שהצליחו כולם מכירים כי יש להם בבית. את אלה שנכשלו רוב האנשים פשוט לא מכירים או לא זוכרים.

לגבי כל המכשירים שהזכרת אני יכול להסביר לך איזה בעיה היא פתרה וכמעט תמיד הבעיה היא בעיית הזמן. הם איפשרו לחסוך זמן. אנשים מעדיפים פנאי ולא התעסקות במטלות. כל מכשיר שחוסך זמן הוא פוטנציאלית מצליח.
מדיח כלים חוסך זמן של שטיפה ידנית.
תנור מיקרו חוסך זמן של חימום אוכל.

חלק מהמכשירים (סלולר, מחשב) אומנם יצרו שימושים שלא הכרנו מקודם אבל גם הם נכנסו בהיקף רחב כי פתרו בעייה קיימת, לפני שהתפתחו השימושים הנוספים.
הסלולר פתר את הבעייה של תקשורת טלפונית מחוץ לבית. הייתה לבעייה הזו פתרון קודם - טלפונים ציבוריים - אך הפתרון הסלולרי היווה פתרון הרבה יותר טוב ומקיף.
מחשבים ביתיים נכנסו לשימוש רחב יחסית לפני האינטרנט, גם כחוסך זמן על ידי ייעול רב של פעולות שנעשו קודם במכונת כתיבה. התפוצה העיקרית החלה כמובן בעקבות האינטרנט שזו דווקא דוגמא ליצירת עולם חדש .

התיאור שלך כאילו קודם כל אנשים מאמצים טכנולוגיה ואח"כ מתבררים השימושים הוא פשוט לא נכון. לפעמים מומצאית טכנולוגיה לפני שיודעים מה השימושים, אבל היא אף פעם לא מאומצת באופן נרחב בלי שהצרכן מקבל ערך מיידי.

גם אני לא זוכר הרבה מכשירים שנכשלו ומן הסתם, רובם גם אף פעם לא הגיעו לידיעתי, אבל רק כדוגמא ידועה קח את פותחן קופסאות השימורים החשמלי. כזה דווקא היה לי ולרבים שאני מכיר. כולם הפסיקו להשתמש בו אחרי זמן קצר. הסיבה פשוטה - הוא לא פתר בעייה ולא קיצר זמן. לפתוח קופסא בפותחן ידני לקח פחות זמן בהתחשב שבדרך כלל החשמלי לא היה מוכן על השיש.

אני כמובן לא מתיימר להתנבא מה יהיה בעתיד ואם "בית חכם" יהיה נפוץ או לא, אבל בנקודת הזמן הנוכחית, כדי שהוא יתפוס תפוצה הוא צריך לפתור בעייה מציקה או לחסוך זמן (שזה תמיד מציק). אני לא רואה את זה כרגע.

קח בחשבון שאני דווקא טכנופיל ומאמץ לפעמים טכנולוגיות לפני שברור ערכן, כך שאני בוודאי לא מתכחש לקידמה הטכנולוגית.

לדעתי "בית חכם" הוא בשלב ה early adopters והearly adopters לא מאמצים דברים דווקא בגלל ערכם. אם בסוף יתברר הערך לציבור הרחב, ימים יגידו, אבל זה בוודאי לא דבר ברור מאליו רק כי "העולם מתקדם".
משה

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #25 

יש עוד כמה דברים שנוספו לבית המצריכים חשמל תלת פאזי, אבל מאחר ולא על זה הדיון, יכול להיות שהשינוי העיקרי הוא דווקא הגישה של הצרכנים. אם פעם היינו מקבלים בסבלנות את העובדה שתנור האפיה לא יכול לעבוד ביחד עם המזגן, הקומקום החשמלי והדוד, ונאלצנו להתפשר ולהמתין עד שיסיימו להשתמש במכשיר אחד כדי שנוכל להפעיל מכשיר אחר, היום הפכנו לאנשים עם קצת פחות סבלנות. אנחנו רוצים הכל כאן ועכשיו (ובהקשר הזה אני לא חושב שזה דבר רע).

לפעמים השתכנענו בקושי לקבל מוצר חדש הביתה כי לא ראינו בו תועלת רבה מדי עבורנו. הטענה שחזרה והושמעה היא "עד עכשיו הסתדרנו לא רע". זה נכון לגבי בית חכם כמו שזה נכון לגבי כל מוצר או מערכת. אבל כאמור, עכשיו כשיש לנו פרספקטיבה נכונה, אנחנו יכולים להודות שבדיעבד כל אלה פתרו לנו בעיה מציקה (היום היא היתה מאד מציקה, אבל אז לא כל כך הבחנו בה).
בניגוד למכשירים רבים כמו מיקרו, מכונת כביסה וכו', הייתי מסווג את הבית החכם לא כמכשיר אלא כפלטפורמה. מאד נוח לי לקחת דוגמה מהמחשב האישי שבהתחלה התייחסנו אליו כמכשיר חשמלי למטרת משחקים ומהר מאד הוא הפך לפלטפורמה.

לפלטפורמה של הבית החכם יש תצורות שונות וטכנולוגיות שונות, וזה באמת לא משנה איך אנחנו קוראים לזה. אבל בשורה התחתונה, מעבר לפינוק, יש לה עוד מגוון תוצרים עבורנו:
בטחון ושקט נפשי, חסכון באנרגיה, פתרונות מגוונים לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, יעילות תפעולית, גמישות מירבית, וכמובן שיש עוד "מילה גסה" -נוחות.

איכשהו, אנשים רבים מסרבים להודות שהם רוכשים דבר מה לשם נוחות. מנקר בנו החשש שאולי ידביקו לנו תווית של אנשים מפונקים.
אם שוב נחזור לרגע במנהרת הזמן לתקופה שבה החלו לצוץ טלויזיות עם שלט רחוק, נגלה להפתעתנו שהתגובות בציבור היו דומות. אנשים פחדו להפוך ל"בטטות כורסא". וזה לא שלא הפכנו באמת לכאלה, אבל אם תאורטית יציעו לי היום מכשיר טלויזיה הכי משוכלל שיש ויציעו לי הנחה של אלפי שקלים ברכישה ובלבד שאוותר על האופציה לשלוט בו מרחוק, אין סיכוי שאוותר ואקח את הדיל הזה. וכאן נשאלת השאלה- האם הגיוני שאוכל לעשות מגוון רחב של פעולות, להדליק ולכבות את הטלויזיה, להעביר ערוצים, לשחק עם הווליום וכו' עם שלט רחוק, אבל אני לא אוכל לעשות איתו פעולה פשוטה כמו להדליק את האור בבית?

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #26 

שמע, יש לנו חילוקי דיעות על עובדות מהעבר.
לפעמים השתכנענו בקושי לקבל מוצר חדש הביתה כי לא ראינו בו תועלת רבה מדי עבורנו. הטענה שחזרה והושמעה היא "עד עכשיו הסתדרנו לא רע".
...
זה נכון שתמיד היו אנשים שאמרו משפט שכזה, אבל לגבי טכנולוגיות/מכשירים שתפסו הם לא היוו רוב שמנע את האימוץ.
כתבתי פה בעצם משפט שבהכרח נכון:-) כי אם הם היו הנפח המכריע אז המכשיר לא היה מאומץ אף פעם.
הנקודה היא שכל מה שאומץ באופן נרחב הוא כזה שהיו מספיק אנשים שהבינו שכנראה הם לא "הסתדרו לא רע" או יותר נכון, הם יכולים לשפר את איכות חייהם.
איכשהו, אנשים רבים מסרבים להודות שהם רוכשים דבר מה לשם נוחות. מנקר בנו החשש שאולי ידביקו לנו תווית של אנשים מפונקים.
...
אתה ואני כנראה לא חיים באותו עולם :-)
מי בדיוק מסרב להודות? כמה פולנים שיצאו מהבדיחות:-)
תשאל כל אחד למה הוא קנה מדיח כלים או מיקרו והוא יגיד לך ללא בושה שזה בגלל הנוחות ( שזה בעצם שקול למה שקראתי מקודם "חיסכון בזמן").
אם שוב נחזור לרגע במנהרת הזמן לתקופה שבה החלו לצוץ טלויזיות עם שלט רחוק, נגלה להפתעתנו שהתגובות בציבור היו דומות. אנשים פחדו להפוך ל"בטטות כורסא".
...
שוב, איני מבין מאיפה אתה מביא את זה. מה שאני זוכר זה שאיך שהחלו למכור טלויזיות עם שלט רחוק כבר אף אחד לא הסכים לקנות בלי. אתה מתייחס למיעוט כאל רוב.

עכשיו התיחסות ספציפית לגבי הדוגמא שנתת עם לכבות את האור עם שלט והקשר ל"בית חכם".
ייתכן וחסר לי קצת ידע עובדתי פה.
השלט של טלויזיה שימושי עבורי כי כמעט תמיד אשב בערך באותו מקום כשאצפה בה ולכן הוא יהיה לידי.
זה לא נכון לגבי שלט לאור.
אני הבנתי שמדובר גם על מערכות שידליקו לי את האור כשאכנס לחדר ויכבו כשאצא. לא נראה לי שזה מה שאני רוצה. לפעמים אני רוצה שיישאר מכובה כי אולי זה יפריע למישהו אחר אם האור יידלק.
אז איך שאני רואה את המצב לגבי אור בחדר כרגע זה שהחלטה אוטומטית לא מתאימה לי ושלט מתאים רק אם הוא יהיה תמיד לידי. (אגב, זו בעיה ידועה עם שלטים של מזגנים שבסוף מוצאים אותם על מתקן על הקיר וגם משאירים אותם שם). אולי פקודות קוליות יהווה פתרון בעל ערך, אבל גם אז תהיה בעיה לדבר בלילה כשבני המשפחה ישנים.

אגב, למרות שאין לי שום דבר שתקרא לו "בית חכם" דווקא יש לי פתרונות נקודתיים (ומאוד נפוצים) בדיוק איפה שאני צריך אותם:
- בחדר השינה יש מתגים מתחלפים, אחד בכניסה לחדר ואחד ליד המיטה. זה כמו שלט לצורך העיניין כי אלה שני המיקומים שאני נמצא בהם כשיש לי צורך לכבות או להדליק את האור.
- בכניסה לבית יש נורת "פרוג'קטור" עם חיישן תנועה, כך כשאני מגיע בלילה נדלק לי האור אוטומטית.
- כמובן שיש טיימרים על חימום הבית ודוד וטיימר השקייה.

אני קורא על "בית חכם" וחושב שפחות או יותר אני מבין איזה עוד אוטומציה אני יכול להכניס, רק כאמור, לא רואה את הערך. אני מאוד אוהב נוחות ולא מתבייש בכך:-) ומוכן לשלם עליה.
משה

OferL
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3906
נתן תודות: 323 פעמים
קיבל תודות: 118 פעמים

שליחה #27 

בית חכם... אם אפשר להתפרץ לדיאלוג שלכם ולקחת אותו לכיוון מעט שונה... בעיני האסוציאציה למושג היא של משהו שראיתי בסרטי מד"ב.
קירות מצופי פלזמה שמקרינים תמונות נוף מתחלף בגודל הקיר ובתוכם חלון של שידור טלויזיה. בית ממוחשב שמגיב לדיבור ושולח מיני רובוטים לניקוי/תחזוקה/מילוי פקודות כולל הכנת והגשת אוכל.

אני חושב בטכנולוגיה של היום אפשר בהחלט לבנות משהו כזה ואם אני זוכר כבר בנו הדגמה לתערוכה כלשהי בעבר (זיכרון זה לא מה שהיה). אני רואה גם רחוב חכם (שוב משהו שריאיתי בסרט שאני לא מצליח לזכור). קירות בניינים חכמים שהופכים בכל רגע למסך טלויזיה/כספומט/טלפון וידאו/רשות ממשלתית או כל דבר אחר. כל דבר אחר בעיני הוא פשרה ולא מהווה "בית חכם".

הבעיה האמיתי בעיני היא רמת הניוון שנגיע אליה בבית. האדם הופך לאט אבל בטוח לסטאטי לחלוטין בבית. כולנו כבר מורגלים שלא צריך לקום כדי להחליף ערוץ, לעמוד לשטוף כלים או לכבס. אז השלב הבא יהיה לא להרים את היד למפסק החשמל כדי להדליק/לכבות את האור. לפתוח תריס. מה עוד? אני בטוח מצד שני שבעוד עשור או שניים השאלה הזו תישמע שמרנית כמו היחס לסלולרי בתחילת הדרך. אולי כבר היום.

שלא תבינו לא נכון, אני כן רואה תועלת בכל מה שקשור בגישה מרחוק להתקנים בבית. אבל כאן האפשרויות מוגבלות. להדליק/לכבות דוד/מזגן אפשרי ומסייע לחסוך זמן בהמתנה למקלחת או כניסה ושימוש בחדר שהוא בטמפרטורה לא מתאימה. אבל מדיח למשל צריך למלא פיזית לפני הפעלה. אוכל צריך להכניס למיקרו לפני הפעלה כך שהנוכחות הפיזית אינה נמנעת.

אני רואה בפתרונות המופצים ומשווקים היום לא פניה אל early adopters דוקא אלא פניה על השכבה ה"נוצצת" שעוסקת בהרשמת החברים באותה השכבה. ג'יפ כבר באמת יש ל"כולם". וגם "קולנוע ביתי" וכו' אני לא ממש שולט בטרנדים האלו. וזה עוד טרנד.
מי שהם early adopter אמיתיים הם מיעוט שבדרך כלל לא מצדיק הקמת מפעל לייצור המוני. הטרנד הוא כנראה מספיק רחב להצדיק את הקיום הכלכלי של תעשיה לבניית בתים חכמים כפי שהם מוגדרים היום עם תריסים אוטומטיים וכו'. על הבסיס הזה ובקיום כלכלי לאורך זמן אפשר להגיע למצב שתארתי בתחילת הפוסט. במחיר שווה לכל נפש במעמד הבינוני ומעלה... אז אנחנו בכיוון אבל בשלב מאד מוקדם לטעמי.

אבל זה מחזיר אותי לבעיית האבולוציה האנושית. כבר התפרסמו מאמרים על הניוון השכלי בו אנו לוקים בגלל הזיכרונות האלקטרוניים שמקיפים אותנו ו"חוסכים" מאיתנו מלזכור מספרי טלפון ולבצע פעולות חישוב פשוטות בראש. הזמינות של גוגל וויקיפדיה הופכת אותנו לשטחיים ולקוראי תמציות. מה יעשה לנו בית חכם אולטימטיבי? אני די פסימי.
בסוף הספר של אסימוב קץ כלזמן האדם משמיד את המכשיר שאיפשר מסע בזמן. הסיבה היתה שכל ההתפתחות האנושית הוגבלה לאינטראקציה בין עידנים שונים בזמן על פני כדור הארץ במקום לפתח את היציאה לעולמות אחרים. קראתי פעם שאם היו מקדישים את תקציבי הביטחון משחר האנושות (יותר נכון תקציבי המלחמה...) למדע נטו היינו מזמן יוצאים מגבולות מערכת השמש. אני רואה באינטרנט מעין "כל זמן" שכזה ששואב את ההתעסקות האנושית לכיוון של עיסוק בעצמה וניהול הידע במקום יצירת ידע. ולא אני לא חושב שבלוג זה ידע חדש...

נכון שיש חדשנות מדעית אבל תסתכלו לאן מרבית המשאבים הכלכליים מופנים בתחום הטכנולוגי. לאינטרנט/סלולר ושאר "תעשיות נוחיות" שם הכסף הגדול. רק בגלל משבר האנרגיה ועליית מחירי הדלק סוף סוף יש זרימת משאבים (כסף טכנולוגיה ומוחות) אמיתית לכיוון חקר האנרגיה. אבל מה יקרה כשהמחירים ירדו? קידמה אנושית יכולה לקבל כיוונים לא רצויים מאד מהר. ראו את שנות החמישים והמלחמה הקרה.

בית חכם הוא עוד שלב בהתעסקות בנוחיות וסגירת עוד פתח לאינטראקציה ופעילות. זה מתחיל בדברים הקטנים. לכבות את האור בעצמך. לזכור מספר טלפון בעצמך. לנהל שיחה פנים אל פנים... אנושיות היא דבר שברירי.
Enjoy the Silence

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #28 

ההגדרה השונה שלך ל"בית חכם" מדגימה את הבעיתיות של מושג שכזה. כל אחד יכול להשליך עליו מה שהוא רוצה, ומשווקים ימהרו להשתמש בו לדברים המיידיים שיש להם למכור.
את החזון שלך אני דווקא מקבל כבעל ערך ברור (אם היה מוצע במציאות) אך איני שותף לחששות שלך לגבי ה"אנושיות" שלנו.
"אנושיות" זה דבר שמשתנה עם ההיסטוריה. בגדול, כל האמצעים שמקנים לך פנאי לא גורמות דווקא לניוון אלא מאפשרות יצירתיות. תרבויות התפתחו כשהיה פנאי. מדענים גדולים שהצעידו את המדע קדימה במאות ה16 עד ה19, היו בדרך כלל בני עשירים או אף אצולה, שהיה להם זמן לחשוב ולא היו טרודים בפרנסה. כנ"ל חלק גדול מהיוצרים והפילוסופים.
הניוון בהיסטוריה הגיע לאחד השיאים דווקא בימי הביניים (באירופה), כשכולם היו עסוקים מהבוקר עד הלילה בקיום עצמו.

האינטרנט זה דווקא התפתחות חשובה מאוד. האינטרנט זה לא content free blogs, כמו גם שהדפוס לא היה שקול לעיתונים צהובים. האינטרנט זה אמצעי להעברת אינפורמציה בנוחות ומהירות. איזה אינפורמציה? אז ברור שזה ינוצל לכל סוגי האינפורמציה. למה להסתכל על השימושים חסרי הערך דווקא?
ההשוואה של "מהפכת האינטרנט" ל"מהפכת הדפוס" היא מאוד טובה. זה פשוט שלב נוסף באותו כיוון.

החישוב שציטטת בקשר להוצאות מלחמה מול הוצאות מחקר מדעי הוא אולי נכון באיזה שהוא מובן היפותטי, אבל המציאות ההיסטורית מלמדת, לצערי, משהו הפוך לחלוטין.
אין דבר שקידם את הטכנולוגיה האנושית יותר מהמלחמות. זה עצוב אך נכון.
הדוגמא המודרנית הגדולה היא כל מזעור האלקטרוניקה, אותה טכנולוגיה שמאפשרת לנו לנהל שיחה כרגע.
טכנולוגיה זו היא תוצאה ישירה של המירוץ לחלל, שהוא בעצמו היה חלק מהמלחמה הקרה. בלי זה, לא סביר שהיו מחשבים אישיים בתאריך הנוכחי.
משה

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #29 

מה שיפה באינטרנט זה שאני יכול לבצע חיפוש או לפתוח דיון על השאלה "מה זה בית חכם" ולהגיע בלי להרגיש לקיצור תולדות הזמן... :)

כמו שכבר כתבתי למעלה, הדברים כל הזמן קורים ומשתנים. הקידמה נכנסת לחיינו במהירות מסחררת. אני יכול להעיד על עצמי שבכל הנוגע למכשירים ולטכנולוגיות החדשות שעוטפות את חיי, רגע לפני שאני מספיק לעמוד על טיבן ולברר אם הן מתאימות לי, אני מוצא שהמוני אנשים כבר אימצו אותן, ואז נשאלת השאלה "אתה מצטרף, או נשאר מאחור?". זה עדיין לא אומר שאני ישר ארוץ לקנות, אבל זה אולי מכניס כאן למשוואה המורכבת ממילא גם את "אפקט העדר" בתחום.

הבית החכם נמצא בשלב הזה.
אני נתקל מדי יום ביותר ויותר אנשים שמחליטים לעשות בית חכם. אני רואה קבלנים ויזמים של פרוייקטים גדולים שכבר לא מוכנים לוותר על תשתית לבית חכם עבור הדיירים שלהם.
השאלה הנפוצה יותר בתחום היא איזו טכנולוגיה תתפוס הכי טוב ותשמש כסטנדרט לבית החכם בעתיד, אבל אין לי ספק בכך שהבתים בעתיד יהיו רובם ככולם בתים חכמים (בשלב הראשון אנחנו מדברים על מערכות השליטה הקלאסיות אבל אולי יגיע היום וגם האסוציאציה של עפר תתממש ותהיה נחלת הכלל).
זה טבעי ש-moco מחפש את התועלת בכל דבר ואני אשמח לקיים על זה דיון בנפרד בהקשר של בית חכם, כי לדעתי התועלת היא רבה ומשמעותית.

ושוב אני רוצה להחזיר אותך לזה שבית חכם בעיני הוא לא רק מכשיר אלא פלטפורמה.
גם האנשים הכי ספקנים שלא קיבלו בהתחלה את הטלפון הסלולרי כי זה נראה להם לא הכרחי או לא כדאי, רואים שהיום הטלפונים הללו הם לא רק מכשיר אלא פלטפורמה. היום לא רק מדברים איתם אלא משתמשים בהם כדי לשלוח מסרים, לצלם, להאזין למוזיקה, לנהל יומן וכו'.

כאן אנחנו מדברים על מהפכה בניהול הבית ולא על עוד גימיק. כל דבר שתרצה לעשות במערכות הבית יהיה יותר נגיש וזמין, יתבצע יותר ביעילות, כמובן שזה גם יחסוך לך זמן, כסף ודאגות ואני מוכן להמר שבסופו של דבר גם אתה תשאל את עצמך "איך יכולתי עד עכשיו בלי זה...".
אני רוצה לספר לך משהו שקרה לי לפני כשבועיים בעת ביקור שלי בחברת פאר טכנולוגיות בנווה אילן. ניצלתי את הביקור כדי לקפוץ ולראות כיצד נראים החיים של אישה טכנופובית שבעלה החליט לעשות בית חכם. פגשתי אותה כחודש וחצי לאחר שהם עברו להתגורר בבית.
היא סיפרה לי שבהתחלה, ביומיים הראשונים היא פחדה (ממש ככה!) להתקרב לפנלים עם הלחצנים. היא לא רצתה לגעת בכלום כדי שחלילה היא לא תגרום למצב שהיא לא תוכל להשתלט עליו אח"כ. היא העדיפה לשבת בחושך מאשר לנסות להתקרב למערכת.
היום היא אומרת בפה מלא שהיא לא יודעת איך היא היתה מסתדרת בלי המערכת.
היא דיברה על שיפור משמעותי באיכות החיים ושיפור בתחושת הבטחון בבית.

אדריכל שפגשתי לפני שבוע סיפר לי שהוא נמצא הרבה בנסיעות בין הבית (באזור הצפון) לבין אחד המשרדים שלו (באזור המרכז). בכל פעם לפני שהוא מגיע הביתה, הוא מדליק לו את המזגן (ולפעמים גם את הדוד) גם כדי לחסוך בזמן וגם כדי להיכנס לבית נעים יותר.
הוא סיפר לי על מספר פעמים שבהם הוא רצה לבדוק מה קורה בבית, והוא נכנס לממשק הניהול דרך האינטרנט. משם הוא יכל לשלוט בכל המערכות. גם הוא הודה בכך שהיום הוא לא היה מוותר על המערכת הזאת בשום אופן.

ואם כבר מדברים על הסטוריה, אז הבית החכם נולד והתפתח כתוצאה מהמהפכה התעשייתית המאוחרת.
לפני די הרבה זמן, מחשבים החלו לבצע שליטה ובקרה על פסי ייצור במפעלים. האוטומציה במפעלים הביאה למצב שמי שחשקה נפשו בימים ההם בבית חכם, יכל לפנות לו חדר שלם בבית לטובת הבקרים הגדולים והמגושמים. על ממשק ניהול ידידותי לא היה מה לדבר באותו זמן וגם המחירים היו בשמיים. בתקופה ההיא (החל משנות ה-80) רק אנשים עשירים מאד יכלו להרשות לעצמם בית חכם וגם זה היה רק בשביל להשוויץ לשכנים, כי יותר מדי חכם, הוא לא היה.
לאחר שהבקרים התעשייתיים הצטמצמו בגדלם, החלה תחרות בריאה בין היצרנים. התחרות הביאה ליצירת ממשקי ניהול ידידותיים יותר, למחירים נוחים יותר וכמובן לפיתוח טכנולוגיות המאפשרות כניסה הביתה של רכיבים רבים הנתמכים ותומכים בבית חכם. עד היום חלק גדול מהבקרים המשמשים בבית החכם הם בקרים שהחלו את דרכם כבקרים לתעשיה (ועדיין משמשים ככאלה).

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC
תגובות: 2832
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 135 פעמים

שליחה #30 

יוסי,

באופן אישי אין לי סימני שאלה בקשר לאפליקטיביות של מערכת "בית חכם". גם אני רוצה לשלוח סמס לבית ושהמזגן יתחיל לפעול, גם אני רוצה לשלוט מרחוק על מצב ההשקיה על הגג וכו' וכו'.

הצורך קיים, ואין לי ספק ש-"if you build it - they will come". הבעיה, שאני רואה כיום, היא שהטכנולוגיה שנבחרה היא זו שתוקעת את תהליך החדירה לבתים.
אני לא ארחיב יותר מדי, אבל אני כן רוצה להעלות כדוגמא טכנולוגיה אחרת ולנתח למה היא תפשה והצליחה במקום שאחרים נכשלו. אני מדבר על wifi. טכנולוגיה אלחוטית, ותקן 802.11 היו קיימים הרבה לפני wifi. בריזקום הישראלית (עוד לפני המיזוג עם flower שהוליד את אלווירון) היתה מחלוצי המפתחים בעולם ומכרה מאות אלפי יחידות אלחוטיות. אז למה הטכנולוגיה של בריזקום (ושל אחרים) לא הצליחה? למה העולם אימץ בסופו של דבר טכנולוגיה אחרת? הסיבה היא פשוטה:
commodity. על מנת שטכנולוגיה / מוצר יהפכו לנחלת הכלל הם חייבים להיות commodity, מתוכננים להיות כאלה ומסוגלים להגיע לייצור של mass market.
אוסף של חברות שעסקו בטכנולוגיה אלחוטית זיהה את הבעיה והקים את ה- wifi forum - ארגון של חברות שכל תפקידו בחיים הוא לדאוג שמוצר של יצרן א' יעבוד עם מוצר של יצרן ב'.
ברגע שהתעשיה הגיעה ל-interop - הטכנולוגיה הזו קפצה כמה סדרי גודל במספרים, ממשהו שמוכר מאות אלפי יחידות בשנה, למשהו שמוכר עשרות מליונים בשנה.

(הערת ביניים - הדורות הראשונים של wimax נעצרו בדיוק בגלל אותה סיבה, התעשיה עושה מאמצים להגיע לאינטראופ בשנה הקרובה).
You are never fully dressed without a smile

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #31 

אתה מעלה כאן נקודה חשובה וקולע לדעתה של סימנס, שבדיוק מהטעם הזה נכנסה ביחד עם איגוד גדול של חברות אירופאיות לפיתוח תקן אחיד לשליטה ובקרה. ע"ע אינסטאבס
אולי ביום מן הימים נראה שכל השוק מתיישר לכיוון הזה, אבל למרות זאת, אני לא רואה את החברות שלא עובדות תחת הפרוטוקול הזה נעלמות מהמפה כ"כ מהר. יש להן מוצרים טובים באיכות טובה, והמון לקוחות מרוצים.

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC

שליחה #32 

נאלצתי לסיים את כתיבת ההודעה הקודמת כי לקוח החליט להגיע... אז אני אמשיך כאן.

הנקודה שאני מעלה היא שבחיים טכנולוגיה שהיא proprietary לא תצליח להגיע ל-mass market, בעיקר בגלל חסם המחיר. אם וכאשר תקום טכנולוגיה כזו-אין ספק שהפתרונות הקיימים היום, ואשר מושתתים על פתרון ייחודי יעלמו מהעולם.

אני מאוד אשמח לקבל שליטה מקומית ומרוחקת על אלמנטים רבים שלי בבית, אני בחיים לא אוציא על מערכת כזו עשרות אחוזים מהשכר השנתי שלי. אני צריך פתרון שיהיה אקונומי.

אני נמצא כרגע בקזחסטן, אני יכול מכאן לשלוט על הטלוויזיה שלי, לראות איזה תוכניות משודרות, להחליט שאני רוצה להקליט תוכנית X וכמובן לראות איזה תוכניות הוקלטו. אני גם יכול לצפות מרחוק בתוכניות שהוקלטו (ואם היה לי upload נורמלי בבית זה גם היה עובד טוב).
אני רוצה מערכת שליטה כזו גם על המזגן, על ההשקיה, התריסים, על התאורה ועוד. האפשרויות שעומדות בפני היום הם:
1. לבנות מערכת לבד, מבוססת מחשב/שרת ביתי ורכיבי שליטה.
2. להמתין שתהיה מערכת מסחרית בשלה.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #33 

Shed, אם הזכרון שלי לא מטעה אותי, נדמה לי שכתבת באחת מההודעות שלך שראית בית חכם אצל מישהו שאתה מכיר והתרשמת שזה מאד מורכב עם המון חורים בקירות וכו'.
זה מסביר אולי את הרתיעה הטבעית שלך מהבית החכם בטכנולוגיות האופייניות.

כל החכמה היא לבצע התאמה נכונה וטובה של המערכת והטכנולוגיה לצרכים של המשתמש. מה שאולי התאים באותו בית, לא בהכרח מתאים לך.

בהמשך להודעה הקודמת שלי, צריך לציין שבגלל שאינסטבס עובדת עם פרוטוקול פתוח המאפשר צירוף רכיבים של יצרנים שונים שיודעים לדבר ביניהם, אולי דווקא זה הכיוון שמתאים למה שאתה מחפש.

בכל מקרה, רוב המערכות הקיימות היום מאפשרות גישה מרחוק גם על המזגן, על ההשקיה, התריסים, על התאורה ועוד, כך שאין סיבה שתמציא מערכת כזאת בעצמך.

בנוגע לסוגיית התקציב, למרות שבשנים האחרונות חלה ירידה מסויימת במחירי המערכות, בעיקר בזכות השיפורים הטכנולוגיים והתחרות בין החברות, עדיין יש מערכות ויש מערכות. הכלל הנכון בדרך כלל בבית חכם (כמו בכל דבר אחר) הוא שלפי מה שאתה משלם, זה מה שאתה מקבל.

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC

שליחה #34 

YossiFogel כתב:Shed, אם הזכרון שלי לא מטעה אותי, נדמה לי שכתבת באחת מההודעות שלך שראית בית חכם אצל מישהו שאתה מכיר והתרשמת שזה מאד מורכב עם המון חורים בקירות וכו'.
זה מסביר אולי את הרתיעה הטבעית שלך מהבית החכם בטכנולוגיות האופייניות.
...
בכל מקרה, רוב המערכות הקיימות היום מאפשרות גישה מרחוק גם על המזגן, על ההשקיה, התריסים, על התאורה ועוד, כך שאין סיבה שתמציא מערכת כזאת בעצמך.

בנוגע לסוגיית התקציב, למרות שבשנים האחרונות חלה ירידה מסויימת במחירי המערכות, בעיקר בזכות השיפורים הטכנולוגיים והתחרות בין החברות, עדיין יש מערכות ויש מערכות. הכלל הנכון בדרך כלל בבית חכם (כמו בכל דבר אחר) הוא שלפי מה שאתה משלם, זה מה שאתה מקבל.
...
אני לא מסכים עם כמה אמירות שלך.
1. "לפי מה שאתה משלם -זה מה שאתה מקבל" - אני לא חושב שמה שיקר יותר הוא בהכרח טוב יותר. להיפך. בהרבה מיקרים משלמים מחיר יקר יותר רק בגלל חוסר ידע (או בשביל לרכוש את הידע הזה). בתור דוגמא אני שוב אתן את מערכת ה"טלוויזיה החכמה" שיש לי בבית. היא עלתה לי הרבה פחות מכל מערכת אחרת שמבוססת פתרון מסחרי של מיקרוסופט או דומים, ועושה הרבה יותר, בצורה יעילה וטובה יותר.

2. אני יודע שיש מערכות קיימות היום - אני לא אוהב את הגישה שלהן, ואת הצורה בה הן עובדות. המערכות האלה, למרות שהן מתיימרות להיות פשוטות למשתמש הקצה, בנויות בצורה מורכבת להחריד. ומכיוון שיש לי איזה נסיון של יום או יומיים בפיתוח אני יודע ש"אם זה לא פשוט, זה פשוט לא עובד". מערכות מסובכות כאלה צריכות תחזוק שוטף (לכן קמו חברות שמתמחות במתן שירותים למערכות כאלה). אני לא רוצה לקרוא לטנכאי כאשר אני רוצה להזיז את הילד מחדר א' לחדר ב' רק כדי שיתכנת לי מחדש רכיב בקרה בלוח חשמל. אני רוצה לעשות זאת לבד, ושאישתי (או כל אחד אחר) יוכל לעשות זאת.

3. התשתית של "חשמל חכם" היא תשתית עקומה. אין שום סיבה בעולם לשלוח event שנלחץ כפתור ללוח מרוחק, שיחליט מה לעשות, ואז לשלוח חזרה את הפקודה ולבצע אותה באותו מקום בו נלחץ הכפתור.
האידאל, כמו שאני רואה את זה (וגם כתבתי כאן) זה "חשמל טיפש" עם מתגים שפותחים וסוגרים מעגלים, ומערכת שליטה שיודעת לתפעל את המתגים האלה. כמו שאמרתי - אין לי שום סיבה בעולם להעדיף פתרון שבו הפקודות רצות על גבי תשתית החשמל מאשר על תשתית אחרת. מכיוון שתשתית החשמל יקרה ומורכבת יותר מפתרונות אחרים - אני מעדיף להימנע מהשימוש בה.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #35 

סליחה Shed, אבל ייתכן שלא ניסחתי טוב את הדברים.
אני לא מתיימר לקבוע כאן איזו מערכת טובה יותר ואני בפירוש לא חושב שמה שיותר יקר הוא בהכרח יותר טוב.
מה שאני כן אומר זה שאתה צריך לבחון היטב קודם כל מה הכי מתאים לך, לצרכים שלך ולתקציב שלך. בנוגע לתקציב, מה שהתכוונתי לומר זה שאתה יכול לנסוע ממקום למקום במכונית פשוטה מיד שניה ואתה יכול לעשות את אותה נסיעה גם עם מכונית יוקרה. מובן שבשני המקרים אתה תגיע ליעד וזה אומר ששתיהן עושות את העבודה שלהן. ההבדל הוא בעיקר בחוויית הנסיעה ובמחיר שאתה תידרש לשלם על המכונית...

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #36 

YossiFogel,
לגבי היותה של המערכת פלטפורמה ליישומים פוטנצילים נוספים, אני מסכים, ובאמת יש פוטנציאל לזה שזה יתפוס בעתיד כמו PC או סלולר, ויתרבו היישומים.
הנקודה שאני חוזר עליה היא הbootstrapping שיגרום לציבור לאמץ את זה.
נכון, הטלפון הנייד הוא פלטפורמה והPC הוא אם כל הפלטפורמות, אבל היותם פלטפורמות זה לא מה שהכניס אותם לבתים (או לכיסים) בהתחלה. קודם בה האימוץ במספרים גדולים (בגלל ערך מוסף מיידי) ואח"כ יתפתחו הרבה יישומים נוספים וצורות שימוש חדשות.

מה יגרום לי לרכוש מערכת כזו היום? זה שיש פוטנציאל לעולם ומלואו בעתיד לא יגרום לי לקפוץ למים. גם על המחשב האישי בשנות ה80 היו ים של תחזיות שחלק מאוד גדול מהן באמת התממש מאוחר יותר (כמו החיבור לרשת עולמית), אבל אף אחד לא קנה בשנות ה80 PC בגלל הכתבות על הפוטנציאל. קנו אותו מי שקיבלו אז ערך מיידי כמו משחקים, עיבוד תמלילים, הנה"ח ועוד.

יש כמובן את הגורם של המחיר, שshed התיחס אליו והוא נקודת ייחוס שאליה משווים את הערך שמקבלים.
דירות חדשות שנבנות הן פחות רלוונטיות פה. רוב הציבור גר כבר בבית קיים, וחלק נכבד מהשאר רוכש דירה יד שנייה וחלק נכבד נוסף שוכר דירה. העלות הרלוונטית היא עלות התקנה בבית קיים.

אגב, אם נשווה אל הPC שוב, נראה שעד שהגיעה האינטרנט, אז רוכשי הPC משנות ה80 כבר הספיקו להחליף את המחשב שלהם פעם או יותר בדגם חדיש יותר ומי שנשאר עם הדגם הראשון לא יכול היה בעצם להנות מהווב כשהופיע בשנות ה90. כנ"ל עם טלפון נייד: אי אפשר לשלוח SMS בפלאפון ישן מידי.
גם כאן, מי שמתקין תשתית ל"בית חכם" עכשיו בגלל שזו פלטפורמה ויש פוטנציאל ליישומים נפלאים בעתיד , לוקח סיכון שהתשתית שיתקין היום לא תוכל לתמוך ביישומים של עוד 5 או 10 שנים.
אני מניח שסדרי גודל המחיר של התקנת "בית חכם" הם גדולים בהרבה מאלה של קניית PC או טלפון, גם בהשוואה לתקופה שהאחרונים עוד היו טכנולוגיה חדשה ויקרה.
משה

Shed
גורו HTPC
גורו HTPC

שליחה #37 

יוסי,

אני יודע היטב מה הצרכים שלי (קרי - מה אני רוצה מהמוצר), ומה התקציב שלי. כמו שאמרתי קודם - יש לי שתי אפשרויות על מנת להשיג את מה שאני רוצה להשיג במחיר שאני מוכן לשלם:
1. לבנות מערכת כזו (היא תהיה זולה משמעותית, ובעלת הרבה יותר פיצ'רים מכל מערכת מוכנה שארכוש). החסרון - זמן השקעה מצידי.

2. להמתין שיהיה פתרון שיתאים לי. כי כרגע (עד כמה שאני יודע) אין.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #38 

ישבתי הבוקר עם אינג' אורי דומן, חבר בוועדת התקינה ל"בית חכם", והוא הציג בפני מסמך הכולל בין היתר הגדרה שאני סופסוף מצליח להסכים איתה. היא די עונה לשאלה מה זה בית חכם. אשמח אם תביעו את דעתכם.

שלח תגובה

חזור אל “בית חכם ובקרה”