רוצים באמת לחסוך בחשמל?

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
שלח תגובה
YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 332
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #1 

בהודעה הקודמת, ראיתי שהתגובות הן סביב עניין הכדאיות הכלכלית של מערכות בית חכם. לכן ראיתי לנכון לכתוב את הדברים הבאים:

במהלך השבועיים האחרונים יצא לי להיפגש עם יועץ החשמל אורי דומן והאדריכל ציבי שפרינגר. שניהם מומחים בתחום הבניה הירוקה ושניהם ממובילי תקן 5281 לבניה ירוקה בארץ.

אורי היה תומך נלהב של הרעיון להקים על גגות הבתים תאים סולאריים (פוטו וולטאים) ואף השתתף בוועדה שהיתה אחראית לתקינה שלהם. לדעתו "יש עדיין המון דברים שלא מגלים לנו בתחום הזה", אבל השורה התחתונה היא שבחישוב כלכלי קר, ל"ישראלי הממוצע" זה עדיין לא משתלם. הישראלים לא ממש אוהבים להשקיע 90 אלף ש"ח רק בשביל לקבל החזר בתוך 9-10 שנים. (אם תסגרו את הכסף בתכנית חסכון לתקופה הזאת, כבר תוכלו ליהנות מפירות יפים הרבה מעבר להחזר ההשקעה). בנוסף, לא כולם ערים לעובדה שהמערכת בד"כ לא עוזרת לנו להקטין את צריכת החשמל אלא משמשת אך ורק לצורך מכירת חשמל ירוק לחברת החשמל. עוד בנושא...
ציבי שפרינגר, ממובילי המהפכה הירוקה בישראל, מסכים שלא די בזיגוג כפול, בידוד טוב וכו' כדי להיות "בית ירוק". הוא מתייחס לצורך בחסכון באנרגיה ומודה שעד היום לא מספיק נתנו על כך את הדעת.
בתחום הבית החכם בהקשר הזה, השאלה היא עד כמה מערכת לניהול ושליטה על החשמל בבית אכן מסייעת לנו לחסוך בחשמל?

אנשים שמנסים לעשות חישוב כלכלי קר בעניין הזה, נתקלים בבעיה. אין לנו בסיס להשוואה.

כשאנחנו, לדוגמא, עושים שימוש בנורות חשמל חסכוניות, אנחנו יודעים שהן חוסכות לנו עד פי 5 ביחס לנורות ליבון רגילות בעלות עוצמת תאורה זהה.
כאן ההשוואה היא לנורות הרגילות ולכן קל לנו לעשות חשבון פשוט.
אבל כשמדברים על בית חכם, ההשוואה לא יכולה להתבסס על נורות, תנורים או מזגנים כאלה ואחרים, אלא על הרגלי הצריכה שלנו. על "ההתנהלות החשמלית" שלנו בבית.
מאחר ולכל בית יש הרגלי צריכה שונים, אי אפשר ממש לבוא עם נתונים מדוייקים על מידת החסכון המושגת בבית חכם.
משווקי מערכות בית חכם, הטוענים בפני הלקוחות שהמערכת שלהם מסייעת לחסוך בחשמל, נתקלים בדרך כלל בשאלה "טוב, אז תביא לי נתונים. כמה זה יחסוך לי...?"
כדי להגיע לנתונים ברורים וטובים מבחינה סטטיסטית, צריך לבחון את צריכת החשמל בפועל של משפחות רבות לפני ואחרי מעבר ל"חשמל חכם" וזה דבר שלא נעשה עד כה.
מה שכן ניתן לעשות הוא לבחון כל אחד את ההתנהלות החשמלית שלו ושל בני משפחתו כדי לגבש הערכה סבירה לגבי מידת החסכון האפשרית בבית חכם.

כאן אני חייב להזכיר שבניגוד למערכות סולאריות, מערכת בית חכם לא מותקנת בבית רק כדי לחסוך בחשמל, אלא מציעה בנוסף שלל תכונות המאפשרות ניהול מדוייק ויעיל יותר, נוחות מירבית, גמישות תפעולית, בטחון רב יותר וכו'. לכן אני לא חושב שהדרך הנכונה לבחון את התועלת של המערכות עבורנו היא רק מבעד למשקפיים הכלכליים או רק דרך משקפי איכות הסביבה וכו'. כאן צריך להסתכל על כל המכלול.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 199 פעמים

שליחה #2 

יופי של פוסט, אהבתי. אני אישית עדיין חושב ש"החשמל החכם" אינו חכם דיו, ועדיין מהווה לא יותר מגימיק שיווקי לאלפיון העליון. יש לדעתי עוד מקום רב לשיפור בכל מה שקשור לתקשורת הפנים ביתית וממשק אדם-מכונה, כדי שהטכנולוגיה תהפוך לקצת יותר מגימיק.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78860
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5391 פעמים

שליחה #3 

האם יש מחקרים בנושא הזה?

כיום הרי חיסכון בצרכי החשמל ומניעת בזבוז משאבים בכלל הופך לחשוב מאי פעם.

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #4 

ניתוח יפה וחכם. בזמנו היה לי שלט על השולחן שהיה כתוב בו: "לא חוסך עבודה, לא חוסך כסף, לא חוסך זמן, לא מביא לי בפגישה הראשונה = לא מעוניין" משום מה הכריחו אותי להסיר אותו למרות שהוא היה הכלי הטוב ביותר שלי לניפוי כל אנשי המכירות שכל אחד מהם ניסה להסביר לי שהוא המציא את הגלגל/ביית את הסוס/גילה את האש.

מערכת בית חכם לא יכולה להימכר כאמצעי לחיסכון בכסף כי כפי שהראת, זה קצת קשה לכימות וההחזר לא מלהיב כשמשווים לאפיקי השקעה חלופיים. מה שכן, היא יכולה להימכר כחלק מאיסטרטגיה כוללת שמטרתה לייעל את אחזקת הבית. אחד הפטנטים שאני כבר חושב עליו זה האפשרות לכבות ממש ולהדליק את הממיר של הכבלים ויס כשהוא לא בשימוש או לא מבצע הקלטה. רק זה עשוי לחסוך לבית ממוצע עם ממיר יס מקס בודד כ 200 ש"י בחשבון החשמל התקופתי.
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #5 

מה לדעתך ההבדל בצריכה של ממיר כזה בין מצב פועל למצב Stand By?

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #6 

אפס מאופס במקרה של היס מקס. עפר פעם טען שהזהירו את יס שלא ללכת על הפתרון של חברת UEC הדרום אפריקאית שמיצרת את היס מקס כי הוא זולל חשמל ופולט חום ברמות אסטרונומיות. כמובן שליס זה לא היה ממש איכפת וכך נתקענו אנו הלקוחות עם הדבר הקרוב ביותר שיש למפזר חום חשמלי שמצליח בכל זאת לשדר ווידאו.

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #7 

YossiFogel, על מנת להחזיר את הדיון המאוד מעניין הזה לפסים - האם לדעתך יש סיכוי שמערכת בית חכם תוכל אי פעם להציע אמצעים ודרכים לניטור אחרי צרכני חשמל כבדים ולאפשר לנתק אותם כשהם לא בשימוש? הבאתי את היס מקס כדוגמא אבל בכל בית יש לדעתי צריכה שוטפת ותמידית של 100W על כל האביזרים שנמצאים במצב standby. בקיצור, אסטרטגיה כוללת להעברת כל הבית למצב של hybernation כשאנחנו לא נמצאים בו.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #8 

לא נתקלתי במחקר רציני בנושא הזה בארץ. ומה שלא נעשה בארץ (עם התאמה לאופי של הצרכן הישראלי), ממילא לא מעניין אותנו.
כמו שכתבתי, הבעיה במחקר כזה היא לקחת נתוני צריכה של אנשים לפני ואחרי התקנת מערכת בית חכם. וגם אם יהיה מחקר כזה, נצטרך להתייחס אליו במשנה זהירות כי יהיה לו קשה לשקף נתונים אמיתיים. צריך לקחת בחשבון שאצלנו רוב האנשים שמתקינים מערכת בית חכם, מתקינים אותה בבית חדש שהם בונים או כשם בתהליך של שיפוץ מאסיבי. זה אומר שרוב הסיכויים שמערכות החשמל החדשות שונות מאלה שהם השתמשו בהן בעבר ולכן בהכרח נתוני הצריכה החדשים לא יתנו תמונה מלאה על מידת החסכון.

קשה לי להסכים עם yairf, שטוען שכיום בית חכם הוא לא יותר מסתם גימיק לעשירים מפונקים.
אם נאמץ מעט את הזכרון שלנו, "נופתע" לגלות שזאת היתה ההתייחסות לכל ה"גימיקים" של העשירים והמפונקים בעבר. זה בדיוק מה שאמרו על הפלאפונים ואפילו על המחשב האישי...

התחום הזה מצביע על שינוי תפיסתי בניהול מערכות הבית. אפשר לזרום עם זה ואפשר שלא. אבל אי אפשר להתכחש לקידמה. העובדות הן שיותר ויותר אנשים בוחרים להיערך בביתם עם תשתית מתאימה בשלב הבניה. יותר ויותר חברות קבלניות החליטו לאמץ את התשתית הזאת כסטנדרט עבור לקוחותיהם. יותר ויותר אנשים מודים שמערכות הבית החכם שינו את איכות חייהם והראייה לכך היא שאני כבר נתקל באנשים שבונים בית שני עם מערכת בית חכם אחרי שהיתה להם מערכת שליטה גם בביתם הקודם.

לעצם העניין, yairf, אתה טוען שיש עוד מקום רב לשיפור בכל מה שקשור לתקשורת הפנים ביתית וממשק אדם-מכונה. אני לא כל כך הבנתי מהו השיפור שאתה מתכוון אליו. אשמח אם תוכל לפרט.

בנוגע לממיר, אין שום בעיה מבחינה טכנולוגית לכבות ממיר, טלויזיה או כל מכשיר אחר כשהוא לא בשימוש. פשוט מפסיקים את זרימת החשמל לשקע שלהם. אני מניח ש Catskinner מתכוון לכל המכשירים שנמצאים במצב המתנה.
הבעיה היחידה היא שחלק מהמכשירים מאפסים את עצמם לאחר ההדלקה במקום לחזור למצב האחרון בו הם היו.

בכל בית חכם יש אמצעים לניטור ומעקב (באמצעות תוכנה, גלאים וכו'). כמעט כל בית חכם מצוייד גם ב"לחצן יציאה מהבית" שלחיצה עליו מכבה את כל מה שלא הכרחי, דורכת את האזעקה וכו'. ניתן בלחיצה הזאת גם לכבות את כל המכשירים הנמצאים ב-standby.

קומפוזיט
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 874
נתן תודות: 185 פעמים
קיבל תודות: 37 פעמים

אני מעוניין לחסוך בחשמל...

שליחה #9 

תמיד רציתי לשלוט בצורה חכמה על הדלקת הדוד בחורף, לא סתם להדליק אותו באמצעות טיימר מכני לשעות הערב אשר בסופו של דבר אני לא מגיע הביתה בזמן ונאלץ להדליק את הדוד שוב פעם מחדש...
מכשיר שיחליף את הטיימר המכני הסטנדרטי שלי, יהיה בעל תקשורת RF אמינה (בכדי להימנע מהדלקות שווא) המתקשר עם הצד השני של המכשיר אותו מחברים לטלפון, התקשורת תעבוד בצורה דו כיוונית כך שאני אקבל אישור הדלקה או כיבוי כאשר ההדלקה והכיבוי נעשו בפועל (אני לא סומך על תקשורת פיקוד RF חד כיוונית) .
המכשיר יהיה בעל יכולות טיימר רגילות (הפעם בצורה דיגיטלית פשוטה ולא מכני מעצבן עם קליפסים) ובעל יכולות הדלקה וכיבוי מרחוק עלידי קוד בטלפון.

מה דעתך?
האם קיים מכשיר כזה... ואם לא, האם אני היחיד שמעוניין בדבר כזה...
במחיר סביר שכחתי לציין :) ...

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #10 

קומפוזיט, אני לא בטוח שהבנתי מה אתה מחפש.
אם יש לך בעיה עם הטיימר בגלל שהשעות שבהן אתה מגיע הביתה מחייבות אותך להדליק את הדוד מחדש, הפתרון שלדעתי הכי טוב בשבילך הוא לכוון את הדוד לשעה מאוחרת יותר.
איך לדעתך פתרון RF אמור לסייע לך?

אם בכל זאת אתה מתעקש על על פתרון שונה טכנולוגית, חשוב לבדוק מה התקציב שלך לטובת הפתרון הזה.
אם אתה מדבר על משהו כולל טיימר וכולל שליטה טלפונית עם חיווי חוזר+ ממשק ניהול פשוט, אתה עשוי להגיע למערכת בסדר גודל של 5000 ש"ח. הפתרון הזה לא כולל בתוכו שליטה דרך RF, אלא מבוסס על חיבור הקו לדוד בלוח החשמל שלך (לדוד שלך ממילא אמור להיות חיבור ישיר ללוח). הפתרון הזה מאפשר לך לקבל משוב ע"מ להבטיח שהפעולה אכן בוצעה.
הפתרון הזה מאפשר לך לנהל עוד כמה דברים בבית, לבצע תרחישים, לחבר גלאים וכו'

אם אתה מחפש פתרון טלפוני בלבד+ משוב, יש בקר ON/OFF מיוחד לשליטה טלפונית. המחיר יכול להיות בסביבות 2000 ש"ח (לא כולל התקנה).

אבל אם הצורך היחיד שלך הוא דוד, שווה לבחון טוב את נושא העלות מול התועלת.

sam22
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 20358
נתן תודות: 938 פעמים
קיבל תודות: 819 פעמים

שליחה #11 

יש פיתרון שינקה לי את הפילטרים של המזגן פעם בשבועיים?
אם מדברים על חיסכון בחשמל.
זו אחת הדרכים העקריות בקיץ
העם דורש..... כל מיני דברים

קומפוזיט
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #12 

יוסי,
תודה על התשובה.
אם יש לך בעיה עם הטיימר בגלל שהשעות שבהן אתה מגיע הביתה מחייבות אותך להדליק את הדוד מחדש, הפתרון שלדעתי הכי טוב בשבילך הוא לכוון את הדוד לשעה מאוחרת יותר.
...
:lol:
אם אתה מחפש פתרון טלפוני בלבד+ משוב, יש בקר ON/OFF מיוחד לשליטה טלפונית. המחיר יכול להיות בסביבות 2000 ש"ח (לא כולל התקנה).
...
:?
וואו... 2000 ש"ח... כנראה אין מנוס מלבזבז חשמל על שעות דוד מיותרות :D
איך לדעתך פתרון RF אמור לסייע לך?
...
פשוט מאוד... לא רציתי מכשיר שינתק את הקו ישירות מלוח החשמל ובכך כנראה גם יאלץ שימוש במערכת יקרה שמיועדת לדברים נוספים... פשוט רציתי מכשיר דיגיטלי יפה שמיועד לפנים הבית עם ממשק פשוט וLCD אשר אמור להיכנס במקום הטיימר המכני (או בחלק מהבתים שלא התקינו טיימר, מפסק הדוד הפשוט) ואז באמצעות חיבור טלפון תהיה לי אפשרות לכפות עליו לכבות או להידלק בלי קשר לתיכנות הטיימר הקבועה מראש.
ההתקשרות הטלפונית מכניסה את אילוץ תקשורת ה-RF של המכשיר...וזאת כי אין לי חיווט של קו טלפון ישירות למפסק של הדוד ולכן במקרה שלי צריך מכשיר המורכב משני חלקים, אחד יושב במקום מפסק הדוד והשני ממוקם במקום בו יש קו טלפון זמין ומדבר עם הראשון אלחוטית.

מקווה שהפעם אני יותר מובן...
תודה.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #13 

זה מה שחשבתי.
עדיין הרבה יותר פשוט לגשת לחיבור הדוד ללוח החשמל ולהתקין שם בקר.
אני מניח שבארון החשמל של הבית יש גם ריכוז של התקשורת, או לפחות הכנה לקו טלפון, ולכן נראה לי הגיוני שכל החיבורים יתבצעו שם.
אין הגיון להכניס לסיפור הזה רכיבים נוספים (של RF) שיהפכו את זה ליותר יקר.

בכל מקרה, אני מבין שהחלטת לאמץ את ההמלצה הראשונה שלי ופשוט לכוון מחדש את השעון...

קומפוזיט
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

להתקין בלוח החשמל בקר...

שליחה #14 

להתקין בלוח החשמל בקר חיצוני, יתברר בסופו של דבר להיות יקר יותר... אני מתגורר בבית דירות ישן שבו לוח החשמל הוא חיצוני ולכן חשוף לגניבות של ציוד מתוחכם.

בכל מקרה, בקר חיצוני לא יהיה נוח כמו מכשיר שתיארתי שמכיל את הממשק עצמו ולא דורש התעסקות עם מיחשוב מחובר לבקר חיצוני וכו... חשבתי בתמימות שיש פשטות בעולם... מכשיר עם צג וכמה כפתורים לתיכנות השעות בטיימר שכולל גם אקסטנדר לטלפון...
:(
שורה תחתונה -> אין מכשיר כזה ואם אני רוצה דבר כזה אני אצטרך לייצרו לבד 8O

בכל אופן תודה על העזרה.

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #15 

מצד אחד אתה רוצה המון דברים במוצר אחד (כמו הילד בפרסומת ההיא לביצת הפתעה של קינדר..) ומצד שני אתה מצפה שזה יהיה מאד פשוט וזול.
קיים מוצר שכולל שליטה ב- RF על הדוד והוא כולל בתוכו גם טיימר. העניין הוא שאין לו ממשק טלפוני וגם לא חיווי חוזר, כך שלהגדרתך, גם המוצר הזה לא מתאים.
אני גם לא סבור שכדאי לך לרוץ ולייצר משהו כזה בשביל דוד חשמל, אבל אני מחזיק לך אצבעות.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #16 

יוסי
ראיתי כבר מערכות כאלו בפעולה ואיכשהוא הן תמיד נראות לי מסורבלות מאד להתקנה ועוד יותר מסורבלות לתכנות והפעלה שוטפת. אמר לי פעם מישהו חכם - "אני לא רוצה בית חכם כי אני לא רוצה ילדים טיפשים...", אבל קצת ברצינות - אני רוצה להקשות:
האם מערכת כזו יודעת לעקוב אחרי התנועות שלי בבית ולהתאים את תנאי התאורה / איוורור / מיזוג אוויר למיקום הנוכחי שלי (רלוונטי בעיקר לבתים גדולים יחסית) -אני מנחש שלא.
האם כל חשמלאי ממוצע ללא תואר שני בהנדסת בקרה יכול להתקין לי מערכת כזו - אותו ניחוש.
האם אני יכול להתאים מערכת כזו לטעם האישי שלי כמו שאני מגדיר את תצורת הדסקטופ ב-Windows XP - אותו ניחוש.
האם יש שלט אחד מרכזי למערכת כזו שיזהה אותי לפי חתימת קול / טביעת אצבע, יתאים את הקונפיגורציה שלו להעדפות שלי וגם יחזיק כמו שהשלט של הטלוויזיה שלי מחזיק (מבחינת סוללות) - אני מנחש שלא.. שאני אמשיך?

YossiFogel פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #17 

yairf, אני מנחש שאתה באמת מתעניין ולכן אתה מקשה.
העקרון בבית חכם הוא שאין דבר כזה שאין דבר כזה.
כל דבר אפשרי והכל תלוי בתקציב שאתה מפנה לשם כך.
זה בסדר מבחינתי שאתה מקשה. הדברים שאתה מעלה הם כאלה שמעבר לדרישת המשתמש הסביר. ניתן לבצע התאמות למערכות הקיימות ולא צריך להמציא עבורם את הגלגל אבל אם אתה באמת מתעניין, אני ממליץ לך להגיע לייעוץ בנושא.
בכל זאת, כדי שלא תרגיש שאתה יוצר בידיים ריקות, אנסה לענות לך על הדברים בקצרה:
1. אחד הדברים הבסיסיים בבית חכם הוא נושא הגלאים. הגלאים השונים יכולים לספק למערכת אינפורמציה על התנועה בבית והמערכת יכולה לבחור בהתאם מה להדליק/ לכבות ע"פ ההגדרות שאתה קובע לה.
2. חשמלאי לא צריך לדעת להתקין את המערכות. חשמלאי צריך לדעת לקבל את ההנחיות המתאימות מספקי המערכות ולהכין עבורם תשתית מתאימה. מי שמתקין, מגדיר ומתכנת על פי רוב, הן החברות עצמן. זה מאפשר להן לספק לך גם אחריות מלאה יותר על המוצרים.
3. כן. אחד המאפיינים של מערכות הבית החכם הוא מידת הגמישות שיש לצרכן בהתאמת המערכת לצרכיו ולאופי השימוש שלו. ברוב המערכות, המשתמש הביתי יכול להגדיר לעצמו מגוון רחב של תרחישים שישמשו אותו. קיימים תרחישים מורכבים יותר הדורשים סיוע של מתכנת מטעם החברה וגם זה לא ממש בעיה.
4. למערכות הבית החכם יש אינספור שלטים מסוגים שונים. הכל בהתאם לצורך. מערכות הבית החכם לרוב יודעות לזהות משתמשים ע"פ קוד או טביעת אצבע ולהציע תפריט אישי בהתאם.

שלח תגובה

חזור אל “בית חכם ובקרה”