הבנת כמה מושגים + שאלה לגבי HTPC

תוכנות ניהול מדיה: KODI, תוספים, XBMC, Media Portal, PLEX וכו'
pini08 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 37
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שלום.

יש כמה מושגים שלא הבנתי, אשמח אם תוכלו לתת לי לינק להסברים \ להסביר לי בשרשור זה.

ראיתי כאן בפורומים שאלות ותהיות לגבי 1080P ו1080I וכדו', אני מבין שזה קשור בדרך כלשהיא לHDTV [צפיית טלווזיה בהפרדה גבוהה] אבל מה זה אומר לי בדיוק? אשמח אם אקבל פרטים יותר מדוקיים לגבי נושא זה.

שאלתי לגבי המחשב HTPC:
חיברתי מערכת קולנוע ביתי למחשב שלי, אין לי טלוזיית\מסך LCD אלא מסך CRT "17.
אני מעוניין לדעת- המחשב שלי כעיקרון [להבנה בלבד] מוכן לHDTV?
יש לי כרטיס מסך GigaByte NX8600GT 256, וכרטיס קול מובנה [עם אפשרות לשידרוג כשצריך].

תודה לעוזרים! :)

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #2 

שידורי טלוויזיה תמיד נמדדים במספר השורות המרכיבות את התמונה ושודרו מאז ומעולם בשיטה הנקראת Interlaced שבו התמונה חולקה לשני שדות שבראשון מופיעים השורות האי זוגיות ובשני השורות הזוגיות. שני השדות שודרו אחד לאחר השני והשיטה הסתמכה על כך שבמסכי CRT יש תופעה של דעיכה איתית של הפיקסלים כך שהשדה הראשון לא הספיק להעלם בטרם "נצבע" השדה השני וכך רימו את העין האנושית וגרמו לה להאמין שהיא רואה תמונה שלמה בכל פעם. זה נועד בראש וראשונה לחסוך ברוחב פס בתדרי הטלוויזיה. זהו מקור האות i המציינת שהשידור הוא Interlaced.

שיטה נוספת שהתפתחה עם הווידאו ותצוגת מחשב היא Progressive שבו משדרים את כל השורות המרכיבות את התמונה בבת אחת. שיטה זו מתאימה כאשר אין צורך בשמירה על רוחב פס או כאשר יש דרישה לקבל תמונה בהפרדה גבוהה. זה המקור לאות P. יש לשיטת ה Progressive גם יתרון ברור בקבלת תמונה חלקה יותר כי התמונה מתרעננת פי 2 מהר יותר מאשר ב Interlaced.

עם המעבר לשידורי HD בטלוויזיה הוחלט על שתי שיטות. הראשונה היא 720P שבו התמונה מחולקת ל 720 שורות המשודרות בו זמנית.השיטה השניה היא 1080i שבו משודרים לסרוגין 2 שדות של 540 שורות כל אחד. כפי שאתה יכול לראות, שתי השיטות צורכות פחות או יותר את אותו רוחב פס כאשר 1080i מקריבה תנועה חלקה למען רזולוציה גבוהה יותר. שידורי ה HD בארץ נקבעו על 1080i/50 כלומר שידור שדה של 540 שורות 50 פעם בשניה כך שמתקבלת תמונה מלאה בת 1080 שורות 25 פעם בשניה.

בסרטי BD או HDDVD נהוגה שיטה שלישית שהיא 1080P שבה משדרים את כל התמונה 24 פעמים בשניה.

לעניין המחשב: מחשבים תמיד השתמשו בתצוגה Progressive ותמיד חישבו את חדות התמונה גם כמכפלה של הטורים עם השורות. קל מאוד לראות שכבר בשנות השמונים עם תפוצת מסכי 800x600 ולאחריהם 1024x768 שתמונת HD היא משהו כבר מאוד ישן עבורנו ושזה כבר 20 שנה לפחות שכולנו עובדים ב HD במחשבים. אם אתה קורא את ההודעה הזו אז סביר מאוד שזה מתבצע על מסך שהרזולוציה שלו היא גבוהה בהרבה גם מ 1080P.
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

pini08 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #3 

וואו! (Y)

ממש תודה! השלמת לי את החסר :).

אם כבר אני כותב תגובה - שאלה לי אליך בתור גורו HTPC :
אם שמת לב פירסמתי עוד הודעה ששואלת לגבי חיבור אופטי וכ"ק.

אם אני קונה כרטיס קול בעל יציאה אופטית לדוגמא במחיר 130 ש"ח, האם הסאונד בכרטיס אחר במחיר 250 לדוגמא, יהיה יותר טוב מהיציאה האופטית שבכרטיס זה?
או שכל הסאונד הדיגיטלי שיוצא מהיציאה אופטית שווה בכל הכרטיסים?

תודה :!:

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #4 

בנושא האודיו יש לך שתי אפשרויות ובשתיהן צריך להבין שמתבצע שלב של פענוח המידע הדיגיטאלי לאנאלוגי + שליחה לרמקולים. השאלה הגדולה היא איפה מבצעים את הפענוח ובאיזו דרך שולחים את האות מהמחשב לרמקולים. הדרכים המקובלות הן:

1. העברה האודיו לרמקולים ישירות מהמחשב דרך כמה זוגות כבלים המתחברים ליציאות הרמקולים הנפרדות בגב המחשב.

בשיטה זו מתבצע פענוח של אודיו במחשב (בין אם זה אודיו דו ערוצי השמור כ WAV או אודיו רב ערוצי השמור כ DTS או AC3) והרמקולים ניזונים כבר בפולס חשמלי אנאלוגי. כל מה שנותר להם זה מקסימום לבצע הגברה וחסל. כאן מאוד חשובה איכות כרטיס הקול, רכיבי ה DAC, הבידוד של הכרטיס מרעשים חשמליים שבתוך המחשב וכו'.

2. העברת האודיו למגבר באמצעות חיבור דיגיטאלי S/PDIF.
בשיטה זו מחברים את המחשב למגבר בכבל בודד הנקרא גם S/PDIF. הכבל יכול להיות אופטי או קואקסיאלי (חשמלי). מבחינת העברת האות והאיכות אין שום הבדל בין שתי ההעברות וגם אין הבדל בין כרטיס זה או אחר היות ופענוח האודיו לא מתבצע במחשב בכלל. בהעברה של S/PDIF האודיו הגלמי מועבר כ data למגבר כפי שהוא - מה שקרוי גם passthrough. כל הפענוח והעיבוד (גם כיוון הווליום) מתבצע במגבר שאחראי גם להגברה ולניתוב האודיו לרמקולים השונים. האודיו הדו ערוצי מועבר גם הוא למגבר ב S/PDIF, אבל הוא כבר מפוענח ומומר ל PCM.

הבעיה העיקרית עם השיטה השניה היא שיש לא מעט אנשים העושים סלט בין שתי השיטות ומפענחים את האודיו במחשב ושולחים אותו דרך ה S/PDIF במקרה זה מה שיתקבל במגבר זה אודיו דו ערוצי המקודד כ PCM לכל אורך הדרך ופתיחת שירשור בפורום זה תחת המדור "למה זה לא עובד לי?"

pini08 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #5 

אהה אוקיי,.

אז מתוך דבריך אני מבין שבוודאי ובוודאי היציאה האופטית עולה על היציאה האנלוגית, אמת?

ושאלה נוספת לי אליך:
ובקיצור - הכרטיס הזה יספיק לי לשמיעת סאונד איכותית, בחמשת הרמקולים שיש לי, ללא מצבי הדמיה שונים מהרסיבר שלי, ע"י חיבור פשוט של S\PDIF ?

http://www.cmedia.com.tw/?q=en/PCI/CMI8768

אני מדגיש את "ללא מצבי הדמיה שונים מהרסיבר שלי" כיוון שגם בחיבור הנוכחי שחיברתי [אנלוגי - RCA אדום ולבן] אני יכול לשמוע בקול הרמקולים אבל ע"י מצב הדמיה בלבד.
[כלומר לחיצה על כפתור VSM (Virtual Sound Manager) מס' פעמים עד שהמסך מציג "דולבי דיגיטל 2 פליי מטריקס" ].
אני הבנתי שמצב זה הוא הדמיה, זה נכון? או שגם בחיבור האופטי אצטרך להעביר למצב זה ע"מ לשמוע בכל הרמקולים?

סליחה על הבורות, אבל זה עשה לי ממש סלט בראש, אני חייב להבין את זה אחד ולתמיד.

תודה!
נערך לאחרונה על ידי pini08 ב 11/08/2008 19:24, נערך פעם 1 בסך הכל.

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #6 

כן. אם יש אפשרות תמיד עדיף לשלוח את האודיו דרך S/PDIF ולתת למגבר לשבור את הראש.

pini08 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #7 

וואו, ענית לי כ"כ מהר שאפילו לא הספקתי לערוך את ההודעה.

אשמח אם תענה לי גם על החלק השני של ההודעה :) .

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #8 

כן, זה יעבוד בלי שום בעיה. יש לכרטיס הזה גם תמיכה ב DTS Connect וב Dolby Live. אלו שתי טכנולוגיות המאפשרות קידוד של אודיו דו ערוצי לאודיו רב ערוצי בזמן אמת בחומרה. זה מאוד נחמד אם אתה רוצה להשתמש בכרטיס הזה במחשב שמיועד גם למשחקים אבל מומלץ לא להפעיל את האופציות האלו בשביל לשמוע מוזיקה.

שלח תגובה

חזור אל “תוכנה - KODI”