אוקיי. אז ככה:
יש ברשותי אייפוד קלאסיק 80 ג'יגה, ו - W910i של סוני אריקסון. (סלולרי חדש מסדרת הווקמנים שלהם, עם הנגן Walkman 3.0).
וערכתי השוואה באיכות הסאונד בין שני המכשירים:
אני משתמש בשני סוגי אוזניות בעיקר: CX95 ו - CX400. (כשאני בבית עם ה - 95, כשאני מסתובב לי, אז אני עם ה - 400).
בכל מקרה, אז ככה:
ניסיתי כל מיני סוגי שירים... החל מאיכות של 128קב"ש (אמ פיים) ועד לאפל לוסלס, או WAV עבור האייפוד והסלולרי.
מהסלולרי אני שומע בדרך כלל עם דיבורית חוטית, או הסטנדרטית (עם חור לחיבור האזניות שלי), או HPM 90, שזאת דיבורית עם שלט שליטה קטן ומסך OLED.
בכל מקרה... אז בינתיים הגעתי למסקנות הבאות.
ה - SNR של האייפוד משמעותית יותר טוב משל הסלולרי. אני אפילו אגיד שבסדרי גודל יותר.
(זה לא כזאת חוכמה.. DB נמדד בסולם לוגריתמי.. אבל שיהיה).
אבל!
כאשר השירים מגיעים לתדרים מאוד נמוכים או מאוד גבוהים, יש צרימה היסטרית מהאייפוד. אני ממש מרגיש שהשיר "נחתך" בתדרים הגבוהים והנמוכים שלו. מאוד מאוד מוזר, ומאוד הורס את המוזיקה...
זה מסתדר כאשר הקובץ נעשה איכותי יותר, א-ב-ל, גם בריפ ישיר מדיסק ל - WAV טהור, זה לא מושלם בכלל! קחו לדוגמא את השיר Youre my first, my last, my everithing של בארי וויט.. הבאסים בהתחלה ממש נשמעים רע...
וזה מאוד מוזר! מאוד!
בקשר לסלולרי... אז ככה:
מבחינת ממשק המשתמש, הוא הרבה הרבה יותר א-י-ט-י ומייגע.... להעביר שיר ישירות מהמכשיר גם לוקח שנים.. לעומת זאת דרך הדיבורית זה מאוד מהיר. כנראה זה עוקף את כל הפרוצדורה של להדליק את המסך, את פאנל הכפתורים, וכל זה..
רק שימו לב.. הסלולרי מדי פעם מתרסטט לבד.. לא ברור לי למה.. זאת בעייה נפוצה שכתובה ברשת די הרבה עם הדגם הזה... מוזר.
אבל נחזור לאיכות הקול..
כמו שאמרתי, כאן ה - SNR הרבה הרבה יותר גרוע מהאייפוד לדעתי.
עם האזניות שמגיעות עם הסלולרי זה נסבל, אבל כשעוברים ל - CX95, עם SNR של 116DB, שומעים כל דבר קטן.. אפילו שהמסך נדלק שומעים רחש רקע...
א-ב-ל! וזה אבל גדול! כאשר שומעים את אותם שירים, יש הרבה הרבה פחות את ההרגשה שהשיר "נקרע" בקצוות שלו. אני לא יודע להסביר למה.. אולי ה - AA של ה910 פשוט מעיף את בעיות הכיווץ יותר טוב.. או שה - EQ שלו מוצלח יותר..
וזה יוצר סיטואציה מאוד מעניינת...
קבצים שהם לא לוסלס, אני מעדיף לשמוע בסלולרי. נקודה. אני מעדיף רחש קבוע מאשר הרגשת "מה לעזאזל?!!" כל פעם שהתדר קופץ...
לעומת זאת, כאשר איכות הקובץ עולה, אז התופעה באייפוד קטנה (אם כי שוב - ל-א נעלמת! גם לא ב - WAV טהור, 44.100קה"ץ, מדיסק מקורי במצב מצויין).
ולכן, אני מניח, שעבור קבצים הקטנים מ- 320 קב"ש אני מעדיף את איכות הקול של הסלולרי..
כאשר עולים מעבר ל - 320, כלומר, 320 (המקרה הגבולי), או לוסלס, אני מעדיף את האייפוד, אם כי עדיין אני לא שומע מושלם...
מאוד מוזר לי שזה המקרה...
ניסיתי אגב, כל מיני הגדרות EQ.. זה לא פותר את הבעייה...
קודם כל, אשמח לתגובות.. או להצעות לבדיקות נוספות.. אני בכל מקרה אמשיך לחקור את הנושא..
בלי קשר.. יש למישהו מושג מה לעזאזל הולך כאן?... מדוע זה קורה?
האייפוד ו\או האוזניות לא מקולקלים או משהו כזה... כלומר אני לא חושב שזאת בעייה טכנית כלשהיא...
אגב, סתם לידע כללי.. זה מעניין.. האוזן האנושית שומעת עד 20,000 הרץ.
כלל ניקוויסט אומר שכדי לשמור בצורה בדידה מידע שבו התדר הגבוה ביותר הוא 20,000, יש צורך בלפחות 40,000 הרץ. כלומר, מספיק לנו 40,001 הרצים כדי לשחזר את המידע בשלמותו.
אז מדוע משתמשים בדווקא ב - 44100?
כשעבדו על המצאת הדיסק לפני 30 שנה, היו צריכים יכולת לדגום בכזאת מהירות. והמכשיר היחידי שהיה אז הגיע מעולם אולפני הטלוויזיה, והוא נקבע ל - 44100 הרצים, שכן זה התדר שצריך כדי לדגום תמונה לשידור פאל.
סתם מגניב:)