שלום !
דוד שלי קנה לעצמו פלזמה 42 אינץ' של גרונדינג. שמתי לב שבצפייה ב DVD הוא משאיר את השוליים העליונים ותחתונים עם שני הפסים השחורים ולא עושה זום. שאלתי: עד כמה זה מסוכן לצריבה ומה המבינים בתחום ממליצים?
אשמח לשמוע גם דיעות מבעלי פלזמה באשר הם,
בתודה,
עידו.
הפלאזמה של ההורים שלי (Haier) אחרי כמה חודשים - חצי שנה של צפיה במסך 4:3 הפלזמה נצרבה ויש סימנים.
אבל זה לא מפריע לצפיה... זה נראה בעיקר על הרקע של הדסקטופ שהוא אחיד.
לי יש "טריק " קטן, לאחר שאשתי צופה בערוץ 10 הרבה זמן ( למשל... ) והיא רוצה לעזוב, אני אומר לה להחליף לערוץ אחר ולהשאיר אותו דקה עובד עליו.
שמתי לב פעם שהיא כיבתה את הTV שהיו מעין "צריבות" זאת אומרת, ראו את הלוגו של ערוץ 10 ( כשהTV מכובה!!! )
אז הדלקתי את הTV ושמתי על ערוץ אחר ונתתי לה כמה דקות.
כיביתי שוב והסימנים כבר לא היו....
יכול להיות שאני עושה את זה לחינם , אבל זה לא חשוב לי....
נ.ב - תקף גם אם אני רואה סרט עם השוליים השחורים, אני מעביר אחריו לערוץ אחר ל3 דקות... ורק אז מכבה.
מעוניין להבין ממומחים אם מה שאני עושה עוזר או לאו.
אני מצטרף לעניין שהמומחים לא ענו ישירות לעצם השאלה וחבל,כי כרגע רוב הסרטים בכבלים הם אם פסים למעלה ולמטה וגם בסרטי dvd שמשכירים או צורבים.
אז האם אפשר לקבל תשובה עניינית לנושא?
צריבה בפלאסמה נוצרת שאיזור מסויים מציג אות סטטי על המסך לאורך זמן ממושך מאוד.
אם זה קורה אז אותו איזור ניצל את הפיקסלים שבו בצורה שונה מאשר שאר המסך.
הגורמים לתופעה הנ"ל הם:
1. לוגו קבוע
2. פסים שחורים
ישנם מסכים שמכילים מנגנונים שמפחיתים את את התופעה (הזזת פיקסלים וכו..)
ישנם מסכים שמכילים מנגנונים ל"ניקוי" צריבות
אף אחד מהמנגנונים האלו לא עוזר ב100%
שורה תחתונה:
עם עושים brack-in + מפעילים את המנגנונים הנ"ל + לא רואים רק ערוץ אחד כל הזמן או רק סרטים עם פסים שחורים כל הזמן יקח המון זמן (שנים) עד שתסבלו מצריבות אם בכלל
תודה לכולם! אני אעביר את המידע לדוד. יש לו גם אופציית זום, אבל אז התמונה נראית פחות טוב. דרך אגב, יש איזושהי אינדיקצייה שהולכת להיות צריבה (כמו למשל IMAGE RETENTION) או שזה פתאום מופיע ללא כל התראה מוקדמת וללא כל סימנים מוקדמים בהפתעה???
יום נעים,
עידו.
דווקא אני חושב שענו די יפה (אם כי הדיעות היו חלוקות).
התשובה היא שבפלזמה, אם עושים זאת פעם בכמה זמן (ולא קבוע), אז לא יהיה נזק ארוך טווח. אם כל היום רואים רק ככה, אז המסך יצרב. כמה מהר הוא יצרב תלוי ביצרן ובסוג המסך.
tobenary,
לא ידוע לי שיש לזה מונח רשמי בעברית אפשר לקרוא לזה "דביקות תמונה". המשמעות היא שהתמונה נשארת על המסך עד שמשהו יותר בוהק מוחק אותה, או עד שעובר זמן מה.
זה תכונה שתלויה בסוג המסך. לא בטוח שזה קשור ישירות לצריבה (כלומר, זה לא בהכרח צריבה רק לטווח זמן קצר). היצרנים לא ממש טורחים להסביר לנו מדוע זה מתרחש, אבל יש כמה השערות מדוע זה קורה.
הניחוש שלי הוא שזה סוג של מנגנון אנטי-צריבתי מובנה במסך אשר זוכר כמה עומס שמנו על כל פיקסל ולאורך זמן מנסה להקטין את העומס על הפלזמה על ידי הגברת האור בתמונה. אופציה שניה היא שיש "זיכרון" למנגנונים בפלזמה שאחראיים על הדלקה וכיבוי הפיקסלים השונים ויתכן שהם פשוט לא מצליחים לחזור לנקודת המוצא (נקודת האפס שלהם) וזה מה שגורם לתופעה.
התופעה כמעט חוסלה בדורות האחרונים של פנסוניק ופיוניר. לא ראיתי פיתרון מוחלט לבעיה עדיין אצל היצרנים האחרים (אם כי לא ממש בדקתי את הרגישות של מסכי LG וסמסונג לנושא, למשל).
כל מה שכתבתי כאן רלוונטי אך ורק לפלזמה ולא ל-LCD. שם התופעה של IMAGE RETENTION ידועה וברורה. הסיבה שם היא בגלל שאם הקריסטלים בנוזל נשארים במצב קבוע מסויים, הם עלולים "להתמגנט" במצב זה (לדבוק זה בזה ולהשאר במצב הזה למרות שהם אמורים כבר להתחיל ולזוז). כאן הפיתרון קל, רעש לבן (מערוץ שלא מכוון) או מסך מהבהב מסוג כלשהו ינער אותם בחזרה למקומם והכל יחזור למקומו בשלום.
לגבי BREAKIN, זה קשור כבר לצריבה. עקרונית, ככל שהמסך יותר רגיש לצריבה, כך רצוי להריץ אותו יותר זמן עם מסך לבן על מקסימום בהירות. הדבר יגרום לירידת הרגישות לצריבה, ולאורך זמן (בעיקר לאחר כמה אלפי שעות) ל-UNIFORMITY טוב יותר.
במודלים האחרונים של החברות השונות, הרגישות של המסכים לצריבה ירדה מאוד, ויש הרבה פחות צורך לעשות BREAKIN.