הבדלים בין תיבות של סאבים
מה ההבדל בין סאב עם תיבה שיש לו פיר לבין אחד שאין.?
- MartinHSabag
- מנהל

- תגובות: 59344
- שם מלא: מרטין סבג
- נתן תודות: 826 פעמים
- קיבל תודות: 1567 פעמים
- יצירת קשר:
פיצלתי את ההודעה כדי שתקבל את ההתייחסות הראויה.
ההבדל הוא בתכנון.
כלומר, המתכנן יכול לבחור טופולוגיה של תיבה כראות עיניו: אטומה, PORTED, TRANSMISSION LINE וכו'.
לכל תצורה היתרונות והחסרונות שלה.
אין חוקיות. ניתן לייצר סאב גרוע בכל אחת מהשיטות ולהיפך.
ההבדל הוא בתכנון.
כלומר, המתכנן יכול לבחור טופולוגיה של תיבה כראות עיניו: אטומה, PORTED, TRANSMISSION LINE וכו'.
לכל תצורה היתרונות והחסרונות שלה.
אין חוקיות. ניתן לייצר סאב גרוע בכל אחת מהשיטות ולהיפך.
אני יגיד לך למה אני שואל..
אומרים שעם פיר שומעים את צליל הבאס עמוק יותר.. יותר נקי..
אומרים שעם פיר שומעים את צליל הבאס עמוק יותר.. יותר נקי..
- MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר:
זה לא משנה גם איפה הסאב ממוקם בתיבה.. (מתחת לתיבה, בצד התיבה)..?
- MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר:
ההבדל הוא בפתרון האויר החוזר של הדרייבר. כלל אצבע: בתיבה פתוחה עם תעלה האויר יוצא החוצה מהתיבה, בד"כ הסאב משחזר יותר SPL בתדרים נמוכים, ע"ח הדיוק (יותר קשה לתכנן תיבה איכותית פתוחה). בתיבה אטומה ישנם חומרי ספיגה ובליעה, הסאב משחזר פחות בס, האיכות טובה יותר והבס מדוייק יותר, בהשוואה לתיבה פתוחה.nba83 כתב:מה ההבדל בין סאב עם תיבה שיש לו פיר לבין אחד שאין.?...
תומר
אז אפשר להגיד את זה גם על רמקולים רצפתיים שיש להם פיר.. לא..? ששומעים אותם פחות מדוייק (אני מדבר על הבאס)
מזה דרייבר..? ומזה SPL..?
ואם אני שם את הסאב ליד הרמקולים הקדמיים שזה משהו כמו 2 מטר ממני אני שומע אותו ממש חלש..
דגם:
(SUB 125 JBL)
מזה דרייבר..? ומזה SPL..?
ואם אני שם את הסאב ליד הרמקולים הקדמיים שזה משהו כמו 2 מטר ממני אני שומע אותו ממש חלש..
דגם:
(SUB 125 JBL)
nba83
רמקול זה מתקן אלקטרו מכני עם ממברנה גדולה (או קטנה) שנע קדימה ואחורה לפי עוצמה ומהירות האות החשמלי שנכנס אליו.
תדמיין רמקול שנמצא בתיבה אטומה ומקבל "פיקוד" לנוע אחורה, כלומר, הממברנה נעה לכיוון הפנימי של התיבה. לא לשכוח שהתיבה מלאה באויר ולכן במקרה הנ"ל נוצר מצב שהממרנה רוצה להכנס פנימה אבל האויר מתנגד ולמעשה דוחף אותה בחזרה.
כמובן שזה מוריד את יעילות הרמקול ולשם כך מגדילים את התיבה לגדולה יותר, נפח האויר גדל, והרמקול פחות נלחץ ויותר קל לו לנוע.
אז מה עושים בכל זאת כשהתיבה קטנה? נותנים לאויר דרך להשתחרר, במילים פשוטות עושים חור.
כשיש חור בתיבה, האויר הלחוץ יוצא דרך החור ופחות "מלחיץ" את הרמקול. אבל אז נוצר מצב מעניין שכאילו קיימים שני רמקולים בתיבה, או יותר נכון שני מקורות שמניעים את האויר שבסופו של דכר מגיע לאוזן.
הראשון זה כמובן הרמקול הראשי והשני הוא האויר שיוצא מהחור. הצרה, שהאויר שיוצא מהחור של התיבה מגיע לאוזן בזמן שונה מהאויר שמוציא הרמקול האמיתי. יותר חמור מזה, האויר גם נע בכיוון הפוך. כשהרמקול מושך אויר (נכנס פנימה) האויר מהחור יוצא החוצה ואז כמובן נוצרות בעיות חדשות.
בקיצור, כשרוצים להפיק בס בתדר נמוך רצוי תיבה אטומה וגדולה. היום מקובל לנוחיות להשתמש בתיבה קטנה עם חור, אבל אז יש צורך לתכנן את המידות והמרחקים בצורה מדוקדקת כדי לא לגרום לחלק מהתדרים להתבטל או לחילופין להתחזק מאד (יחסית לאחרים).
בדרך כלל "החור" עשוי מצינור בקוטר ואורך מדוייקים (מותאמים לרמקול) מה שמכונה PORT. מבחינה מתמטית ההתנהגות של התיבה זה כמו התנהגות של קבל והתנהגות ה PORT זה כמו סליל ושניהם מתוכננים לתהוד עם הרמקול, בדרך כלל באותו תדר.
זה עוזר לסחוט מהרמקול עוד קצת בס אבל כאמור מכיוון שה PORT עובד עם הרמקול זה מחייב את היצרנים לתכנון ובניה מדוייקים הרבה יותר מהמקובל בתיבות אטומות.
רמקול זה מתקן אלקטרו מכני עם ממברנה גדולה (או קטנה) שנע קדימה ואחורה לפי עוצמה ומהירות האות החשמלי שנכנס אליו.
תדמיין רמקול שנמצא בתיבה אטומה ומקבל "פיקוד" לנוע אחורה, כלומר, הממברנה נעה לכיוון הפנימי של התיבה. לא לשכוח שהתיבה מלאה באויר ולכן במקרה הנ"ל נוצר מצב שהממרנה רוצה להכנס פנימה אבל האויר מתנגד ולמעשה דוחף אותה בחזרה.
כמובן שזה מוריד את יעילות הרמקול ולשם כך מגדילים את התיבה לגדולה יותר, נפח האויר גדל, והרמקול פחות נלחץ ויותר קל לו לנוע.
אז מה עושים בכל זאת כשהתיבה קטנה? נותנים לאויר דרך להשתחרר, במילים פשוטות עושים חור.
כשיש חור בתיבה, האויר הלחוץ יוצא דרך החור ופחות "מלחיץ" את הרמקול. אבל אז נוצר מצב מעניין שכאילו קיימים שני רמקולים בתיבה, או יותר נכון שני מקורות שמניעים את האויר שבסופו של דכר מגיע לאוזן.
הראשון זה כמובן הרמקול הראשי והשני הוא האויר שיוצא מהחור. הצרה, שהאויר שיוצא מהחור של התיבה מגיע לאוזן בזמן שונה מהאויר שמוציא הרמקול האמיתי. יותר חמור מזה, האויר גם נע בכיוון הפוך. כשהרמקול מושך אויר (נכנס פנימה) האויר מהחור יוצא החוצה ואז כמובן נוצרות בעיות חדשות.
בקיצור, כשרוצים להפיק בס בתדר נמוך רצוי תיבה אטומה וגדולה. היום מקובל לנוחיות להשתמש בתיבה קטנה עם חור, אבל אז יש צורך לתכנן את המידות והמרחקים בצורה מדוקדקת כדי לא לגרום לחלק מהתדרים להתבטל או לחילופין להתחזק מאד (יחסית לאחרים).
בדרך כלל "החור" עשוי מצינור בקוטר ואורך מדוייקים (מותאמים לרמקול) מה שמכונה PORT. מבחינה מתמטית ההתנהגות של התיבה זה כמו התנהגות של קבל והתנהגות ה PORT זה כמו סליל ושניהם מתוכננים לתהוד עם הרמקול, בדרך כלל באותו תדר.
זה עוזר לסחוט מהרמקול עוד קצת בס אבל כאמור מכיוון שה PORT עובד עם הרמקול זה מחייב את היצרנים לתכנון ובניה מדוייקים הרבה יותר מהמקובל בתיבות אטומות.
מוטי
motico, נהנתי לקרוא את מה שכתבת..תודה..
- MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר:
שומעים את הסאב וופר הרבה יותר חזק כשהדי וי די מנגן..לעומת המחשב..(לא הנמכתי באיזה אקולייזר את הבאסים, במחשב)
מרטין קראתי את המאמר, אחלה מאמר..! אבל אני אנסה לעשות מה שכתבת מחר כי כבר 2 בלילה אז אני לא אנסה עכשיו..
טוב מרטין עשיתי את מה שכתבת במאמר יצאתי קצת דפוק, באמת מזל שאף אחד לא ראה אותי..אני מדבר על בדיקת הצלילים של הסאב..
בכל מקרה הגעתי למסקנה שאיפה שהוא נמצא עכשיו שומעים הכי טוב.
הוא נמצא עכשיו מול הקדמיים שזה 2 וחצי מטר..
גם מבחינת מוסיקה וגם סרטים ובכלל בסרטים שומעים אותו ממש חזק לא יודע איך..
אבל זה קצת סותר מה שכתבת אמרת שזה צריך להיות ליד הקדמיים כדי שיהיה תזמון נכון של הסאונד..
אז מה עושים.?
בכל מקרה הגעתי למסקנה שאיפה שהוא נמצא עכשיו שומעים הכי טוב.
הוא נמצא עכשיו מול הקדמיים שזה 2 וחצי מטר..
גם מבחינת מוסיקה וגם סרטים ובכלל בסרטים שומעים אותו ממש חזק לא יודע איך..
אבל זה קצת סותר מה שכתבת אמרת שזה צריך להיות ליד הקדמיים כדי שיהיה תזמון נכון של הסאונד..
אז מה עושים.?
אז איפה אתה לא מסכים איתי אני בעד שהסאב יהיה רחוק מהקדמיים לפי המאמר של מרטין הוא צריך להיות ליד הקדמיים שיהיה תזמון..
הסאב ליד מקום הישיבה שלי והקדמיים ליד הטי וי שזה מרחק של 3 מטר ממקום הישיבה לקדמיים..
אם אני שם אותו ליד הקדמיים אני לא שומע אותו...
תסביר "לדעתי גונב מהקדמיים"..
הסאב ליד מקום הישיבה שלי והקדמיים ליד הטי וי שזה מרחק של 3 מטר ממקום הישיבה לקדמיים..
אם אני שם אותו ליד הקדמיים אני לא שומע אותו...
תסביר "לדעתי גונב מהקדמיים"..
- MartinHSabag
- מנהל

- יצירת קשר: