רציתי לבנות HTPC "אידאלי": קטן, שקט ותומך בניגון כל הפורמטים האפשריים, אפילו התובעניים ביותר, כדוגמת H264 ב-1080p.
לגבי ה"קטן", התחבבתי "על הנייר" על המארז GMC AV-S7. המפרט שלו מרשים ביותר ואחרי שדיברתי עם הבחור מפלונטר הזמנתי אותו ללא היסוס. סה''כ היה לי כבר לוח אם mATX עבור Socket 939, כרטיס מסך 8500GT וזכרונות DDR, חשבתי להשלים את העסק עם מעבד X2 ולסגור את הבסטה.
הדבר הראשון שגיליתי היה שהמארז מגיע ללא ספק. נאלצתי להזמין ספק מיוחד, לא מאוד איכותי (כי אין) בעוד 400 ש''ח. בנוסף גם הזמנתי כונן Slot DVD כי כונן רגיל לא נכנס לתוכו.
כשכבר קיבלתי את המארז, גיליתי עוד כמה הפתעות לא נעימות:
1. למארז אין (לא קיים בארץ ואולי בכלל) מתאם PCI Express! פשוט אין!
2. המאוורר של הספק ממוקם בחלקו העליון ולא בגבו. כיוון שהמארז כל-כך דק, המאוורר למעשה מסתובב מול הפאנל העליון של המארז כאשר הוא צמוד אליו למרחק של מילימטרים בודדים. לא נראה לי שהוא מקרר ככה משהו, אולי אפילו מחמם יותר ממה שמקרר. בשיחה עם פלונטר הם אמרו לי שאין ספקים בנוים אחרת בגודל הזה. מה שמצחיק הוא שלמארז יש פתחים עיליים, אבל לא באיזור הספק! אולי פשוט אצטרך לקדוח שם כמה חורים כדי להקל על העסק. פאשלה נוספת הייתה בכך שכונן ה-DVD הגיע בלי הברגים המיוחדים לקיבוע במארז (פלונטר מבטיחים לשלוח לי השבוע בדואר).
3. ועכשיו להפתעה הכי לא נעימה: מסתבר שה-chipset 7050 פשוט לא מספק את הסחורה! ב-XP MPEG2 מנגן כמו שצריך אבל H264 לא מקבל שום האצה! המעבד קופץ ל-100% והצפיה בלתי אפשרית! חרשתי כבר את כל הפורומים האפשריים ונראה אחד מהשניים: או ש-NVIDIA עדיין לא עשו דרייברים ראויים ל-7050, או שהשבב הזה פשוט לא מתוכנן לתמוך בניגון H264 ב-bitrate גבוה ו-1080p. נכון שבאתר שלהם כתוב שחור על גבי לבן:
[left]
High-Definition H.264, VC-1, and MPEG-2 Hardware Acceleration*
Smoothly playback all H.264, VC-1, and MPEG-2 video with minimal CPU usage so the PC is free to do other work.
[/left]
אבל שום דבר לא מפריע להם להגיד אחר כך שהם לא התכוונו לתמיכה מלאה ב-FULL HD אלא ב-720p. הרי 720p זה גם HD, הלא כן? יש הרי כבר דוגמא של 8500GT שבזמן ההשקה NVIDIA טענו שמבחינת האצת HD זהה ל-8600 אבל בפועל כל המבחנים שנעשו עד עכשיו מוכיחים שזה לא כך, למרות ש-NVIDIA עדיין לא הודו בזה רשמית.
רק על ידי המהרה משמעותית של המעבד (ל-3200MHz!) הצלחתי להגיע למצב שניגון סרט בלו-ריי שמקודד ב-H264 1080p עם bitrate בסביבות 30-40Mpbs לא מקרטע, אבל זה אפשרי רק הודות לקירור מיים ששמתי שם, אחרת העסק היה נשרף לכל הרוחות. כמובן שאני ממש הייתי מעדיף לא להשאיר את העסק ככה, אבל בינתיים אני לא רואה שום פתרון שיאפשר לי להשאר עם המארז הזה.
ניסיתי דבר נוסף והוא להתקין את VISTA. כידוע, במקרה של 8600/8500 NVIDIA שיחררו בהתחלה דרייברים שתומכים בהאצת H264 בחומרה רק ל-VISTA ובאיחור של חודשים עבור XP.
אז המצב ממש לא השתפר, להיפך, נהיה יותר גרוע, שכן ב-VISTA אפילו ניגון של MPEG2 לא עובד כמו שצריך, כנראה בגלל באג בדרייבר. הכל עובד כשורה כשמנטרלים האצת חומרה, אבל אז שוב חוזרים לבעית ה-CPU אם כי לא בצורה כה חריפה כמו במקרה של H264.
מה המסקנה? בשלב הזה פשוט אסור לבנות HTPC שלא מכיל כרטיס מסך המאיץ בחומרה את הפיענוח של H264. הכרטיס היחיד של NVIDIA שתומך בזה היום בצורה מלאה ובלי בעיות זה 8600. אני לא מתמצא בעולם של ATI, לדעתי גם שם יש פחות או יותר סוג אחד, מקסימום שניים של כרטיסים שתומכים בזה כמו שצריך.
זה אומר גם שאין שום תועלת בלקנות לוחות אם "עם יציאת HDMI" וכד' כי בסוף עדיין צריך כרטיס מסך. אף אחד לא שם מעבד חזק בתוך HTPC שיתחמם, יחמם את המכשירים סביבו וירעיש, וקירור HTPC במים זה לא פתרון להמונים.
וזה גם אומר שאסור לקנות מארז שלא מאפשר שימוש ב-PCI Express.
לקח נוסף מהסיפור של הספק: עד שיהיו ספקים נורמאליים בגודל הזה, כנראה צריך להתרחק מהמארזים הדקים במיוחד.