לפני כמה שנים, קניתי משקל קפה של סטארטאפ ישראלי בשם Oscalla שנמכר בארץ בכמויות קטנות. הייתי early adopter ומאוד התחברתי לתכונות הייחודיות של המשקל ולוורקפלו שלו. הוא לא אכזב והפך לחלק חשוב בתחביב הקפה שלי. באותה תקופה כתבתי עליו ביקורת מאוד נלהבת באחד הפורומים, ומאוחר יותר החברה פנתה אליי ושאלה אם ארצה לבדוק את משקל הדור הבא שלהם ולספק להם פידבק, וכמובן התנדבתי לעשות זאת בשמחה.
באוקטובר 2024, כמעט שנתיים לאחר שרכשתי את הדור הראשון של המשקל, קיבלתי גרסה מוקדמת של הדור החדש. המשקל החדש חולק כמה תכונות עם המקורי:
- יחידת משקל אלחוטית בגודל 9 × 9 ס"מ, אטומה להתזות של מים או קפה, ומשתמשת ביציאת USB-C לטעינה.
- יחידת תצוגה חוטית שיושבת על השיש או על מגש חימום הכוסות של מכונת האספרסו ומתוכננת לעמוד בחום לפרקי זמן ממושכים. ליחידת התצוגה יש שני כפתורים לניווט בין תפריטים או למעבר בין מצבים. התצוגה מתחברת ב-USB-C, ואם יש צורך בניידות ניתן לחבר אותה לפאוור פאק (אבל חשוב לו להניח אותו במקום חם).
הדגם החדש שונה ומשופר בהשוואה למקורי בהרבה מובנים, אבל ההבדלים המשמעותיים ביותר הם בשני התחומים הבאים:
- איכות בנייה וגימור. המשקל המקורי השתמש במארזים מודפסים בתלת-ממד והיה, במידה מסוימת, MVP (או בעברית "מוצר בר-קיימא מינימלי"). כשיצא ב-2022, הוא כבר הציע יותר פונקציונליות ושימושיות ממשקלי קפה יקרים כמו אלה של Acaia, אבל המראה שלו הסגיר שמדובר במוצר בייצור מוגבל שנועד להוכיח היתכנות. לשם השוואה, המשקל החדש נראה ומרגיש כמו מוצר פרימיום, המיוצר בטולרנסים הדוקים ומחומרים איכותיים. החלק העליון שלו הוא בעצם פלטה מגנטית שנשלפת לניקוי קל. היחידה שלי הגיעה עם פד סיליקון עמיד בחום, אבל עד כמה שידוע לי, יש גם פלטות נוספות מעץ אגוז: אחת רגילה לכוס בודדת ואחת רחבה יותר לשתי כוסות.
- הוספת אפליקציות מובייל ל-Android ו-iOS. הן יכולות לשמש כחלופה ליחידת התצוגה עבור חליטה, אבל היכן שהן באמת הופכות שימושיות זה באפשרויות הניהול והניתוח הנוחות שמתאפשרות בזכות המסך הגדול יותר. זה מאפשר לנהל ציוד (מכונות אספרסו ודריפרים, מטחנות, סלסלאות, פילטרי נייר וכו'), פולי קפה ומתכוני פילטר. זה גם מאפשר לצפות ולסנן לוגים כדי למצוא שוטים קודמים או חליטות עם מאפיינים דומים, למשל כשמחליפים פולים ומחליטים על הגדרת הטחינה, ולהשוות שוטים באמצעות ייצוגים גרפיים של משקל, זרימה, ואם משתמשים בטרנסדיוסר - גם לחץ. המשקל ויחידת התצוגה כבר מצומדים מהקופסה, והוספת האפליקציה דורשת רק שלב צימוד פשוט. מאותה נקודה, ניתן להשתמש גם ביחידת התצוגה וגם באפליקציה, והמעבר ביניהן פשוט ונוח.
מצב חליטה (Extraction Mode) משמש למעקב ורישום של החליטה בזמן אמת, כולל משקל, זמן, קצב זרימה ולחץ (אם מחובר טרנסדיוסר). הטיימר במצב החליטה מתחיל אוטומטית. כברירת מחדל, האופציה PulseDetect משמשת לפרופילי אספרסו, שבהם המשקל מזהה את רעידות המשאבה, ולוקח בחשבון את ההשהיה ההתחלתית כדי לסמן אוטומטית את שלב הפרה-אינפיוז'ן. עבור קפה פילטר ברירת המחדל היא זיהוי טיפה ראשונה. זו גם ההעדפה שלי כשאני משתמש במכונת אספרסו מבוססת מנוף (ישיר או קפיץ).
במצב חליטה, המסך מספק התראות קוליות (אופציונליות) כשמגיעים ליחס החליטה הרצוי, עם התראה מקדימה של שני צפצופים 5 שניות לפני כדי לעזור למשתמש להתכונן לסיים את החליטה. התנהגות הזו מבוססת על שני ערכים: יחס החליטה המוגדר בפרופיל (אני בדרך כלל משתמש ב-1:2 לאספרסו, ו-1:16 לפילטר), ומנת הקפה בגרמים, שניתן להגדיר בפרופיל כערך ברירת מחדל. אלא אם אתם משתמשים במטחנה עם שקילה אוטומטית (grind-by-weight), סביר להניח שלא תרצו להסתמך על ערך הפרופיל כברירת מחדל ותעדיפו לשקול את הקפה בפועל. כאן נכנס לשימוש מצב מנה (Dose Mode), שמשמש לפני החליטה.
מה שאני הכי אוהב במצב חליטה הוא מערכת ההתראות הקוליות. זה מרגיש כמעט כמו להוסיף פרופילים וולומטריים למכונה שלי. אני יכול להתחיל את השוט ולהתרכז בהקצפת חלב או בשיחה בלי צורך להסתכל על המסך, וכשמגיע הזמן לעצור, אני פשוט עוצר את המשאבה ומקבל את אותה הכמות בכוס בכל פעם, בדרך כלל בסטייה של לא יותר מ-0.1 גרם.
מצב מנה (Dose Mode) משמש לשקילת מנת הקפה לפני החליטה. בניגוד לרוב המשקלים, שבהם צריך לעשות tare ידנית למשקל עם כוס השקילה או הפורטפילטר לפני שקילת הפולים או הקפה הטחון, המשקל של Oscalla משתמש בפיצ'ר בשם "Magic Tare" כדי לפשט את התהליך. בשלב הראשון שוקלים כוסות שקילה, פורטפילטרים ודריפרים כדי לשמור אותם בזיכרון של המשקל. מאותו רגע, בכל פעם שמניחים את הציוד השמור על המשקל עם פולי קפה או קפה טחון בפנים, המשקל מזהה את הציוד, מחסיר את המשקל שלו כדי לחשב את מנת הקפה ומשתמש אוטומטית בערך הזה כמנה לחליטה. לדוגמה, אם הפורטפילטר שלי שוקל 450 גרם עם הסלסלה, ואני מניח אותו על המשקל כשהקפה הטחון כבר בסלסלה, המשקל ישקול 468 גרם אבל יגדיר אוטומטית את המנה ל-18 גרם, תוך שהוא נותן חיווי שזיהה את הפורטפילטר הספציפי.
במצב מנה, אפשר פשוט לשקול את פולי הקפה (בכוס שקילה) לפני הטחינה באמצעות מטחנת סינגל-דוז ולהמשיך לחליטה. אפשר גם להיות פדנטיים יותר ולעדכן את המנה על ידי הנחת הציוד הרלוונטי (למשל הפורטפילטר) שוב על המשקל, הפעם עם הקפה הטחון בפנים. אם אתם משתמשים ב-מטחנת on-demand, אתם יכולים פשוט לדלג על שקילת הפולים ולשקול את הקפה הטחון כדי לקבוע את המנה, או פשוט להגדיר את המשקל הזה כ-משקל ברירת המחדל של הפרופיל ואז לדלג לחלוטין על מצב המנה. יש גם אפשרות לעקוף ידנית את המשקל ו/או יחס החליטה אם תרצו (למרות שאני בד"כ לא מוצא סיבה לעשות את זה).
הכנתי סרטון קצר שמסביר על שני המצבים. יש בו קריינות AI (באנגלית), מקווה שזה לא מפריע לאנשים יותר מדי.
בפועל הכל עובד בצורה מעולה ברגע שמתרגלים לוורקפלו האוטומטי. הנה כמה דוגמאות לפרופילים ולוורקפלו שלי:
תהליך ההכנה שלי עם פרופיל Bianca, בשימוש במכונת אספרסו עם משאבה (Lelit Bianca) ומטחנת grind-by-weight (ה-Sette 270Wi, שמכרתי לאחרונה, לקראת שדרוג ל-Mahlkönig E64 WS):
- טוחן את הקפה ישירות לפורטפילטר ועושה את ה-puck prep הנדרש.
- לוחץ על הכפתור השמאלי ביחידת התצוגה כדי לעבור למצב חליטה, או מרים את המשקל ומניח אותו על מגש העודפים (שתי האופציות משיגות את אותה תוצאה - מעבר למצב החליטה)
- מניח את הכוס על המשקל.
- מרים את הידית כדי להתחיל את החליטה. המשקל מזהה את רעידת המשאבה ומתחיל את הטיימר.
- עוצר את החליטה כשאני שומע את הצפצוף הסופי, שמעדכן שהגעתי ליחס החליטה הרצוי.
התהליך הזה מסתמך על הגדרת המנה כברירת מחדל. במידת הצורך, אפשר גם להניח את הפורטפילטר עם הקפה הטחון על המשקל כדי לאמת ולעדכן את המנה המדויקת.
תהליך ההכנה שלי עם פרופיל ה-Flair, בשימוש במכונת אספרסו ידנית מבוססת מנוף (Flair 58) ומטחנת סינגל-דוז (Timemore 078s):
- מניח קערת שקילה על המשקל. המשקל מזהה אותה ועושה לה tare אוטומטית.
- מוסיף את הפולים עד שמגיע למנה הרצויה.
- טוחן את הקפה ועושה את ה-puck prep הנדרש.
- לוחץ על הכפתור השמאלי לעבור למצב חליטה, או מרים את המשקל ומניח אותו על מגש העודפים, ואז מניח את הכוס על המשקל.
- מוסיף מים, ואז מרים ולוחץ על המנוף כדי להתחיל חליטה. המשקל מזהה את הטיפה הראשונה ומתחיל את הטיימר.
- עוצר את החליטה על ידי הרמת המנוף כשאני שומע את הצפצוף הסופי, שמעדכן שהגעתי ליחס החליטה הרצוי.
בשני המקרים, אם התצוגה לא מכוונת לפרופיל הנכון, אפשר לעבור אליו ידנית דרך התצוגה, או פשוט להניח ציוד שמור שמקושר לאותו פרופיל על המשקל כדי שהפרופיל יתחלף אוטומטית. אם למשל אני מניח את הפורטפילטר של ה-Flair על המשקל, הוא יעבור אוטומטית לפרופיל Flair, ואותו דבר לגבי הפורטפילטר של ה-Bianca. מעבר פרופילים אוטומטי דורש שהציוד השמור יהיה בהבדל משקל של לפחות 25 גרם אחד מהשני. הנה סרטון קצר שמדגים איך מעבר הפרופילים האוטומטי עובד:
לפני שאעבור לוורקפלו של קפה פילטר (pourover), הנה השוואה של שלושה שוטים רצופים עם ה-Flair 58 (ערכתי מעט את תמונת המסך קצת כדי שתתאים לפורום):
השוט הראשון, ברמת טחינה 2.3 עם פרופיל לחץ דועך, זרם מהר אבל עדיין היה מוצלח למדי. השני, ברמת טחינה 2.0 עם אותו פרופיל מנוף דועך, היה בול במקום וממש מעולה. בשלישי השתמשתי באותה רמת טחינה, אבל ניסיתי חליטה של 9 בר לאורך כל השוט, והתוצאה הייתה ממש גרועה.
אלה היו שלושת השוטים האחרונים ולכן ההשוואה באפליקציה היא עניין של קליק אחד. מסך הבית באפליקציה מציג את השוט האחרון וכולל כפתורים להשוואת 2, 3 ו-4 שוטים. השוואה של שוטים לא רצופים או שוטים מהעבר אפשרית דרך מסך הלוגים Brews & Recipes.
הבא בתור הוא תהליך ההכנה שלי עם פרופיל של ה-Ceado Hoop, בשימוש עם דריפר טבעתי בשם הזה.
- מניח את הדריפר על המשקל ונותן לו לעשות tare אוטומטית ולעבור לפרופיל Hoop.
- מוסיף את הפולים לדריפר (שמשמש במקרה הזה כקערת שקילה). בדרך כלל אני מכוון לאזור ה-12 עד 15 גרם. זה לא חייב להיות מדויק, כי המשקל יחשב אוטומטית את היחס הרצוי ברגע שאוסיף מים.
- טוחן את הפולים ומוסיף את הקפה הטחון חזרה לדריפר.
- לוחץ על הכפתור השמאלי כדי לעבור למצב חליטה.
- מניח את הכוס עם הדריפר מעליה על המשקל. המשקל יעשה tare אוטומטית ויתחיל את הטיימר ברגע שאתחיל למזוג מים.
- מוזג מים במהירות לתוך הטבעת החיצונית של הדריפר, ואז מאט כשאני שומע את התראת השני-צפצופים 5 שניות לפני סוף החליטה, ועוצר כשאני שומע את הצפצוף הסופי.
- דוחף את גרגרי הקפה הצפים פנימה לתוך המים כדי לוודא שכולם רטובים.
- כשהמים מסיימים לרדת, לוחץ על הכפתור הימני בתצוגה כדי לעצור את הטיימר ולשמור את החליטה ללוג.
המשקל של Oscalla תומך ביצירה ומעקב אחרי מתכונים מורכבים של קפה פילטר, כולל מזיגות מתוזמנות ותצוגת אנלוגית של קצב הזרימה. זה עובד הכי טוב עם האפליקציה, כי שם המסך הגדול יכול לספק יותר מידע והכוונה מאשר התצוגה של המשקל.
- פותח את האפליקציה ומתחבר למשקל.
- מלשונית ה-Brewing, עובר לפרופיל Kalita Wave. הוא כבר מוגדר לעקוב אחרי מתכון שהגדרתי מראש, שמורכב מארבע מזיגות.
- שוקל את כמות הפולים הנדרשת למתכון בעזרת כוס שקילה, במקרה הזה 12 גרם.
- טוחן את הפולים ומוסיף אותם לדריפר.
- מרים את הדריפר ומניח אותו על כוס, ואז מניח את שניהם על המשקל. ברגע שהדריפר מורם, האפליקציה עוברת למצב חליטה ומחכה לכוס ולדריפר, שאותם היא מאפסת (tare) אוטומטית.
- מתחיל למזוג מים, לפי שלבי המתכון וקצבי הזרימה.
- כשהמים מסיימים לרדת, עוצר ושומר את החליטה.
דברים שאני אוהב במוצר הזה:
- דגש קיצוני על UI/UX. המוצר מפוצץ בפיצ'רים, ובכל זאת נשאר קל ואינטואיטיבי יותר לשימוש מכל מוצר או אפליקציית קפה "חכמים" אחרים שניסיתי.
- משקל מאוד ריספונסיבי ומדויק עם קריאות יציבות ומעט מאוד jitter בתצוגה. את קצב הזרימה, למשל, קל מאוד לקרוא והרבה יותר קל לעקוב אחריו מאשר במשקלים אחרים שמציגים את המידע הזה. אני גם אוהב שמתחת ל-75 גרם, המשקל עובר מרזולוציה של 0.1 גרם ל-0.01 גרם.
- הוורקפלו האוטומטי. עם מעט מאוד אינטראקציה, ובדרך כלל מבלי שאצטרך אפילו לעשות tare למשקל, אני מקבל את כל נתוני החליטה מוצגים ונשמרים ללוג. ברור שהושקעה המון מחשבה בייעול התהליך, החל מהמעבר לפרופיל הנכון כשאני מניח פורטפילטר על המשקל, דרך החסרה אוטומטית של המשקל שלו כדי לקבוע את המנה, התחלת הטיימר אוטומטית כשהמשקל מזהה רעידות משאבה (החיישן מספיק רגיש כדי לקלוט את הרעידות של המשאבה הרוטורית בביאנקה שלי), ועד לחישוב היחס ומתן התראות קוליות וויזואליות כשהוא מושג.
- ההתראות הקוליות ראויות לסעיף משל עצמן. הן מספקות את הנוחות והעקביות של מכונות עם מנות ווליוומטריות גם במכונות שלא כוללות את האופציה הזו.
- השילוב של יחידת תצוגה פיזית ותמיכה באפליקציות מובייל פשוט מושלם. אני לא צריך להוציא את הטלפון, לפתוח אותו ולהיכנס לאפליקציה כשכל מה שאני רוצה לעשות זה להכין קפה. יחידת התצוגה עדיין מציעה המון אפשרויות ונמצאת שם תמיד, מוכנה לשימוש מיידי. במקביל, כשאני רוצה פיצ'רים מתקדמים כמו השוואת שוטים, שימוש במתכונים מורכבים של קפה פילטר, ניהול מלאי פולים, או פשוט מסך גדול יותר, אני יכול להשתמש בטלפון או בטאבלט. ההיסטוריה של כל השוטים והחליטות מסתנכרנת אוטומטית לענן, ככה שהמעבר בין התצוגה לאפליקציה מאוד חלק וטבעי.
- הנתונים שנשמרים ללוג, במיוחד מנה, מטחנה, הגדרת טחינה וסלסלה, הם סופר שימושיים לאנשים כמוני שמחליפים לעיתים קרובות פולים וציוד. אני יכול פשוט לסנן את הלוג ולעבור על השוטים האחרונים שלי עם שילוב ספציפי, ואז להשתמש במידע כפי שהוא או לעשות התאמות כדי למנוע בזבוז קפה על דייל-אין.
- השוואת שוטים באפליקציה. האופציה הזו מאפשרת לי לראות בקלות איך רמות טחינה שונות, פרופילי לחץ ומשתנים אחרים השפיעו על התקדמות השוט והתוצאה, והמידע הופך להיות עוד יותר שימושי אם אני עובר על ההערות הסובייקטיביות שהוספתי לכל שוט (מודה שבהרבה מקרים אני מתעצל לעשות את זה. אולי הדור הבא של המשקל יוכל לקרוא לי את המחשבות ולעשות את זה במקומי?
) - תמורה מעולה למחיר. מבחינת פיצ'רים ויכולות, ה-Oscalla משאיר הרחק מאחור משקלי קפה אחרים ומספק חוויית משתמש מלוטשת במיוחד. אני ממש שמח שהם לא תמחרו אותו גבוה יותר. למעשה, התמחור שלו נראה קרוב יותר לאזור של משקל כמו Bookoo מאשר אלה של Acaia, וזה למרות שאין לו שום חסרונות לעומת Acaia מלבד המוניטין (ואני מניח שגם זה ישתנה ככל שיותר אנשים יתחילו להשתמש בו).
- אופציה לחזות את הגדרת הטחינה הנדרשת אם אני מחליף מטחנה, סלסלה, מכונה או גודל מנה. אני אוהב להתנסות עם אותם פולים בציוד שונה, אבל הייתי שמח לראות פיצ'ר שיצמצם את כמות הקפה שאני מבזבז בדיאל-אין לאחר שינויים.
- אופציה לשייך סלסלה לפורטפילטר ספציפי במקום לפרופיל, ככה שהסלסלה תירשם ללוג אוטומטית כשמחליפים בין פורטפילטרים.
- אופציה, או פרופיל ייעודי, שייאפשר להציג משקלים מתחת ל-0.5 גרם ברזולוציה של 0.01 גרם, למשל בשביל זרעי הל או, רחמנא ליצלן, מאצ'ה.
- אינטגרציות נוספות למכונות ומטחנות ספציפיות. למשל, אופציה להשתמש ב-Grind-by-Sync של Mahlkönig כדי לכוון אוטומטית את הגדרת הטחינה על בסיס השוט האחרון, או אופציה להציג נתוני טמפרטורה ממכונות כמו ה-Odyssey Argos. אין לי ציוד של La Marzocco, אבל הייתי שמח לראות אינטגרציה עם מערכות ה-Brew-by-Weight וה-Grind-by-Weight שלהם.
- אינטגרציה עם מאגר פרופילי האספרסו הציבורי של Visualizer.coffee, פלטפורמה קהילתית לשיתוף שוטים, השוואת תוצאות והחלפת פרופילים.
- חיבור חצובה ליחידת התצוגה, או מעמד עם הברגה לחצובה. יחידת התצוגה של Oscalla יושבת יציב על הביאנקה שלי, והכבל הדק-במכוון לא מפעיל כמעט שום משקל ולכן לא גורם למסך לזוז, אבל הברגת חצובה הייתה מאפשרת גמישות רבה יותר במיקום.
אחרי שהעברתי תקופה ארוכה גם עם ה-Oscalla המקורי וגם עם הדור החדש, אני באמת מתרשם מכמה שהמוצר הזה התבגר. הוא שומר על המקוריות והחדשנות שהפכו את הגרסה הראשונה למעניינת כל כך, אבל עכשיו מביא אותן במוצר שמרגיש הרבה יותר מהודק, מלוטש ושלם. יותר מהכל, מה שבולט זה כמה כל החלקים עובדים יחד בצורה הרמונית: המשקל, התצוגה, האפליקציה, האוטומציה, הלוגים וההתראות הקוליות – כולם מרגישים כמו חלק ממערכת אחת מגובשת ולא כאוסף של פיצ'רים אקראיים.
אפילו עם התוספות שהייתי שמח לראות בעתיד, אני ממש מתלהב ממה ש-Oscalla בנו כאן. עבורי, זה הפך להרבה יותר מסתם משקל. הוא עכשיו חלק מרכזי בדרך שבה אני מכין קפה, מתנסה ועוקב אחרי התוצאות במכונות ושיטות שונות. זה לבד אומר המון. בשוק שמפוצץ במוצרים שמבטיחים פיצ'רים "חכמים", Oscalla הוא אחד הבודדים שבאמת מרגיש חכם בשימוש היומיומי.
הביקורת הזו היא כנראה הארוכה ביותר שכתבתי, פשוט כי היה כל כך הרבה מה לכסות ויש עוד המון דברים שאפילו לא נגעתי בהם (סריקת תוויות של שקיות קפה עם AI, מישהו?). תוכלו למצוא עוד פרטים באתר שלהם (oscalla.com).