[פוצל] סיווג כתבות

הודעות מערכת, והודעות שאינן קשורות לאף פורום אחר.
שלח תגובה
good__one פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 698
נתן תודות: 26 פעמים
קיבל תודות: 50 פעמים

שליחה #1 

ziv_r כתב: כל המוצרים מגיעים מהיבואנים\יצרנים.
היה לנו את הדיון הזה בעבר.
...
לא הבנתי את הקטע להמנע "מגילוי נאות".
אני לא עו"ד, אבל כנראה שזו לא המלצה אלא חובה על פי הרשות להגנת הצרכן.

סעיף ב7 יכול להתפרש כעברה על החוק במידה ואתם לא מפרסמים את הגילוי הנאות.
כדאי לבדוק את הנושא טוב כדי שלא יתבעו את האתר והמפרסם (מי ששלח את המוצר).
@EliHaboosh ממה שאני מבין, את עורך באתר וגם עורך דין, אולי תוכל להאיר את עינינו אם אתה מבין בנושא?
https://www.gov.il/BlobFolder/dynamicco ... %92%D7%9F.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #2 

זה שאנחנו מקבלים את המוצר לסקירה (והוא גם חוזר אל הספק) לא הופך את זה לפרסומת.

האם בכתבה הזו הם רכשו את הרכב כדי לעשות עליה ביקורת או קיבלו אותה בהשאלה?

https://www.auto.co.il/articles/test-dr ... da-9-2026/
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78763
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5371 פעמים

שליחה #3 

@good__one

יש כאן איזה קצר בתקשורת . המוצר אכן מגיע מהיבואן (כמו מרבית המוצרים שאנחנו סוקרים כאן באתר). אין שום בעיה של גילוי נאות.

1. זה דעה אישית של המבקר
2. אנחנו לא מקבלים תמורה על המוצר או הביקורת (כפי שנראה לי שהבנת בטעות).
3. אין לנו שום אינטרסט ולכן גילוי נאות אינו תקף כאן, ההסדר זהה לכל עיתונאי אחר שעושה ביקורת על המוצר.
4. ערכת העיתונאים זה הקיט הסטנדרטי שנשלח לעיתונאים לביקורת. בתום הביקורת, המוצר חוזר ליבואן, כפי שצויין כאן.

כאשר יש תחום שדורש גילוי נאות אנחנו עושים כך (לדוגמא כשיש לינקים לרכישה שכוללים קוד אפיליאציה למשל).

EliHaboosh
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTMobile
עורך ראשי HTMobile
תגובות: 3319
נתן תודות: 136 פעמים
קיבל תודות: 846 פעמים

שליחה #4 

good__one כתב: לא הבנתי את הקטע להמנע "מגילוי נאות".
אני לא עו"ד, אבל כנראה שזו לא המלצה אלא חובה על פי הרשות להגנת הצרכן.
סעיף ב7 יכול להתפרש כעברה על החוק במידה ואתם לא מפרסמים את הגילוי הנאות.
כדאי לבדוק את הנושא טוב כדי שלא יתבעו את האתר והמפרסם (מי ששלח את המוצר).
[mention]EliHaboosh[/mention] ממה שאני מבין, את עורך באתר וגם עורך דין, אולי תוכל להאיר את עינינו אם אתה מבין בנושא?
https://www.gov.il/BlobFolder/dynamicco ... %92%D7%9F.
...

יש בדברים שהעלית היגיון אבל לא מדויק במקרה הזה

גילוי הדעת אכן עוסק בהרחבת חובת הגילוי בנוגע לחוות דעת וביקורות, והוא חל גם על תוכן מערכתי, סקירות ויוצרי תוכן. עם זאת, הוא לא קובע שכל סקירה היא בהכרח פרסומת או שיש חשיפה אוטומטית.

הקו המרכזי שנקבע שם הוא קיומה של תמורה או תמריץ. כאשר ניתנת תמורה, בין אם כספית ובין אם מוצר במתנה או טובת הנאה אחרת, אכן קיימת חובה לגילוי נאות ברור ואנחנו נוהגים לרשום גילוי נאות או לסמן כתבות ככתבה פרסומית ובהתאם גם לתקנון האתר.

לעומת זאת, כאשר מדובר בבדיקה עיתונאית רגילה, ללא תמורה, כשהמוצר חוזר מיד ליבואן, ללא התחייבות לסיקור וללא תלות בגורם המסחרי, רמת החשיפה נמוכה עד לא קיימת והסיווג כ”פרסומת” אינו רלוונטי.

כך או כך, מדובר בהנחיה כללית שמבוססת על עקרונות של איסור הטעיה, ולא בשינוי דין שמטיל חובות חדשות באופן גורף על תוכן עיתונאי.
אלי חבוש

good__one פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #5 

MartinHSabag כתב: זה שאנחנו מקבלים את המוצר לסקירה (והוא גם חוזר אל הספק) לא הופך את זה לפרסומת.
...
לא אמרתי שזו פרסומת אלא שצריך לציין שהמוצר התקבל ע"י היבואן.
לפעמים אתם מעלים תוכן שיווקי (סוג של פרסומת) ואתם מציינים את זה (אם כי ממש בקטן בצורה שקשה לראות).

לגבי מבחן דרכים לרכב זה שונה.
היבואן לא הזמין את העיתונאי אלא העיתונאי הזמין את הרכב למבחן דרכים כמו שיכול לעשות כל אדם אחר.
אני לא יכול לקבל מהיבואן את הרחפן או את שאר המוצרים שאתם כותבים עליהם חוות דעת.

שים לב שכשעיתונאי מוזמן לדוגמה להשקה בחו"ל הוא מצהיר שזו הייתה הזמנה של היבאן/יצרן. לפחות אם הוא מודע לחוק.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #6 

good__one כתב: לא אמרתי שזו פרסומת אלא שצריך לציין שהמוצר התקבל ע"י היבואן.
לפעמים אתם מעלים תוכן שיווקי (סוג של פרסומת) ואתם מציינים את זה (אם כי ממש בקטן בצורה שקשה לראות).
לגבי מבחן דרכים לרכב זה שונה.
היבואן לא הזמין את העיתונאי אלא העיתונאי הזמין את הרכב למבחן דרכים כמו שיכול לעשות כל אדם אחר.
אני לא יכול לקבל מהיבואן את הרחפן או את שאר המוצרים שאתם כותבים עליהם חוות דעת.
שים לב שכשעיתונאי מוזמן לדוגמה להשקה בחו"ל הוא מצהיר שזו הייתה הזמנה של היבאן/יצרן. לפחות אם הוא מודע לחוק.
...
נראה לי שאתה לא מכיר איך זה עובד במציאות.....
אין משמעות מי ביקש ממי לעשות ביקורת. כל עוד לא שולם על זה והמוצר לא נשאר, זה לא משנה. אחרת, יש סימון של תוכן שיווקי. לפחות אצלנו.
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #7 

@good__one

זה ההבדל בין עיתונאי ללא עיתונאי. אכן, אנחנו יכולים לבקש את זה והיח"צ גם מציע לנו דברים לביקורות.
זה מה שמאפשר לעשות ביקורות באתרים כמו שלנו.

ולגבי עיתונאים ורכבים, זה ממש לא נכון. לרוב יש יח"צ וכשיוצא רכב חדש הם מנסים לשכנע את העיתונאי לבדוק את הרכב ולא ההיפך.

כאשר יש תוכן שיווקי, הוא מצויין ככזה בבירור. זה מסומן בעמוד הראשי בחיפוש, בראש העמוד. אם זה קטן מדי בשבילך, אין לי תשובה עבורך, זה צריך להשתלב בצורה אסטית בעיצוב של האתר...

Amir64
גורו
גורו
תגובות: 10913
נתן תודות: 215 פעמים
קיבל תודות: 1941 פעמים

שליחה #8 

good__one כתב: לגבי מבחן דרכים לרכב זה שונה.
...
הרבה פעמים יבואן רכב מזמין ביקורת אצל עיתונאים.

לא כל אדם אחר יכול...
אתה יכול לבקש נסיעת מבחן, כאדם פרטי.
זה לא דומה בכלל לביקורת עיתונאית.
סתם דוגמאות שעולות לי לראש:
1 - עיתונאי יכול לקבל את הרכב, או אפילו כמה רכבים, למספר ימים לצורך הכנת הכתבה. אדם פרטי מקבל נסיעה של 15-30 דקות.
2 - עיתונאי יכול לבצע בדיקות כמו מדידת טווח נסיעה.
2 - עיתונאי יכול לרדת לשטח עם רכב (מתאים, כמובן) שנמסר לו לביקורת. אדם פרטי לא יכול.
ובטח יש עוד הרבה הבדלים בין מה שעיתונאי יכול לעשות עם הרכב לעומת נסיעת מבחן של אדם פרטי.

אלי וילנאי
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 46
שם מלא: אלי וילנאי
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #9 

MartinHSabag כתב: זה שאנחנו מקבלים את המוצר לסקירה (והוא גם חוזר אל הספק) לא הופך את זה לפרסומת.
...
אתה אמיתי? היבואנים נותנים את הרכב, הרבה פעמים ביחד עם כרטיסי טיסה במחלקת עסקים של לופטהנזה, לעיתונאים כדי שיסקרו.

גם אם הביקורת היא בארץ - עיתונאי שלא מספק ביקורת חיובית - לא מקבל יותר רכבים מהיבואן. זו לא דעה או מחשבה שלי, אני מכיר את התחום הזה מקרוב, והדברים שאני יודע..

ממליץ לך להקשיב קצת לפודקאסטים של תומר הדר מכלכליסט.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4866
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #10 

@אלי וילנאי
אני יכול להעיד ככותב סקירות מהעבר, שזה ממש לא המצב כאן.
אם מי מהנהלים חושב שהאאוטינג הבא לא במקום, מוזמן למחוק.

התהליך שאני חוויתי בסקירה מאוד פשוט - יבואן/נציג/שליח מביא את המוצר עד הסוקר, נותן פרטים של איש קשר לתמיכה (לפעמים שזה ממש מי שפגשתי עם המוצר).
ה"התערבות" היחידה שחוויתי בכתיבה של סקירה היתה בגדר פידבק איפה להתמקד ולהעמיק יותר כי יש פה קהל מאוד טכני עם המון צמא למידע מעמיק.
בסיום הכתיבה של הסקירה יש מעט פינגפונג של ניסוחים (ברמת הבאור לא ברוח הדברים), צילומים/סרטונים, אולי הוספה של אקסטרה שאני רציתי להוסיף למרות שלא היתה בקשה, והכל ברוח טובה עם חופש כתיבה מוחלט.
היבואן/נציג/שליח לרוב אסף את המוצר לפני שהתפרסמה הסקירה - לעיתים היה אפשר לקנות את מוצר ולהשאיר אצלי (לא ניצלתי זאת אף פעם, כך שגם לא יודע אם היתה הנחה לצד זה).

היו לי סקירות מחמיאות יותר והיו שפחות והפורום יכול להעיד גם מה היו התגובות של היבואן/נציג,
אך זה לא שינה מילה וחצי מילה ממה מכתבתי, עד היום.
לא היו דרישות לעידון, שיכתוב, פירגון מאולץ או הנחיות שיטיבו כלכלית עם האתר ומנהליו - כלום.
וזה לא משנה אם הסקירה היתה מאוד חיובית או פחות מזה - מעולם לא היתה התערבות בבדיקה, בכתיבה ובניסוח החווייה, גם לא מעורכי האתר.
זה, לטעמי, לחלוטין לזכותם גם אם בדיעבד שילמו על כך מחיר כלכלי יקר.

רק על עצמי לספר ידעתי, ואני עומד מאחורי הדברים.

אלי וילנאי
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #11 

אני לרגע לא אתייחס לאתר, אלא למכוניות. זה קל יותר וקצת מוציא את העוקץ מהדיון.
המציאות בישראל היא שכל מני משפיעני רכב, שעושים את הביקורות ביוטיוב (בעיקר) - תלויים לחלוטין ביבואנים. ללא היבואנים, הם לא יקבלו רכבים לביקורת, ובסופו של דבר אותם משפעינים לא עושים ביקורות לשם שמיים, אלא לשם שקלים. כתבי רכב שכותבים ביקורות שליליות - לא מקבלים רכבים מהיבואנים. אני אומר לך את זה מידיעה מוחלטת. הדבר הזה נכון לא מאתמול אלא מאמצע שנות השמונים (!). זוהי המציאות. בעבר הרחוק היו נסינות לעשות מבחני רכב השוואתים בישראל. היבואן שהרכב שלו הפסיד ידע מה לעשות.

מתי בפעם האחרונה ראית מבחן רכב השוואתי? מבחן השוואתי של מוצר כלשהו? שאלת את עצמך מדוע?

והנה שאלה לחשיבה, נניח שיש פורום שיש בו ביקורות למכוניות (ואכן יש אתר כזה). נניח שתהיה בו קבוצת דיונים "מכוניות היברידיות בחסות AXC". האם אתה תסתמך על ביקורות רכב של אתר זה, בעיקר על רכבים של חברת AXC?

מחווה קטנה ל HAL.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #12 

נשמע די הגיוני, לשמחתי זה לא המצב כאן.

אין ספק שכאשר אנחנו עושים ביקורות לא מחמיאות היבואונים והיחצנים לא מתים על העניין הזה. הם לרוב מראש לא ישלחו לנו דברים לבדיקה שהם חוששים שיקבלו ביקורות לא טובות (לא תמיד זה מצליח להם). אבל מכיוון שאין עודף של אתרים שמתעסקים בתחום שלנו, בסופו של יום גם מכבדים את זה שככה אנחנו עובדים ואין ליח"צ או ליבואן יכולת לראות את הביקורת לפני שהיא עולה או להעיר עליה הערות (הם יכולים, אבל במקרה הטוב זה יעלה כציטוט מהם ובוודאי לא ישנה את התוכן).

בנוסף, לא כל המוצרים לביקורות כאן מגיעים מהיח"צ. לפעמים זה מוצרים שאנחנו רוכשים לטובת העניין (או בכלל), זה מיקס די מכובד.

בכל מקרה, אנחנו מודעים לאמון המתערער בעיתונות, בלוגים ומשפיענים (שלא נתונים לאותם מגבלות) אנחנו בעיקר תלויים בשם הטוב שלנו, אז זה יותר חשוב מביקורת כזו או אחרת...

Amir64
גורו
גורו
תגובות: 10913
נתן תודות: 215 פעמים
קיבל תודות: 1941 פעמים

שליחה #13 

אלי וילנאי כתב: אני לרגע לא אתייחס לאתר, אלא למכוניות. זה קל יותר וקצת מוציא את העוקץ מהדיון.
המציאות בישראל היא שכל מני משפיעני רכב, שעושים את הביקורות ביוטיוב (בעיקר) - תלויים לחלוטין ביבואנים. ללא היבואנים, הם לא יקבלו רכבים לביקורת, ובסופו של דבר אותם משפעינים לא עושים ביקורות לשם שמיים, אלא לשם שקלים. כתבי רכב שכותבים ביקורות שליליות - לא מקבלים רכבים מהיבואנים. אני אומר לך את זה מידיעה מוחלטת. הדבר הזה נכון לא מאתמול אלא מאמצע שנות השמונים (!). זוהי המציאות. בעבר הרחוק היו נסינות לעשות מבחני רכב השוואתים בישראל. היבואן שהרכב שלו הפסיד ידע מה לעשות.
מתי בפעם האחרונה ראית מבחן רכב השוואתי? מבחן השוואתי של מוצר כלשהו? שאלת את עצמך מדוע?
והנה שאלה לחשיבה, נניח שיש פורום שיש בו ביקורות למכוניות (ואכן יש אתר כזה). נניח שתהיה בו קבוצת דיונים "מכוניות היברידיות בחסות AXC". האם אתה תסתמך על ביקורות רכב של אתר זה, בעיקר על רכבים של חברת AXC?
מחווה קטנה ל HAL.
...
על משפיעני רשת אין מה לסמוך בכלל, בכל תחום.
משפיעני רשת הם אנשים שבחרו בשיטה קלה לעשות כסף מכלום.
כמו קוראות בקלפים...
מטרתם היחידה זה להרוויח כסף מציבור מאגר עוקבים ולמכור, לא משנה מה.
אל תצפה לקבל ביקורת שלילית ממישהו שמנסה למכור מוצרים לפרנסתו.

משפיעני רשת אינם עיתונאים. בוודאי שלא עיתונאים אובייקטיביים, ויש להתייחס אליהם בהתאם.

אלי וילנאי
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #14 

אני אמנם רשום לאתר יחסית לא ממזמן, אבל עוקב אחריו באדיקות יותר מ 20 שנה.

good__one פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #15 

EliHaboosh כתב: יש בדברים שהעלית היגיון אבל לא מדויק במקרה הזה
...

בביקורת שלך על ה-S26 Ultra לדוגמה, ממש לא ברור אם קיבלת מכשיר לסקירה או שסקרת מכשיר שאתה רכשת.
כמה שאני מכיר אותך באתר אתה early adopter כך שרכישת המכשיר מיד כשהוא יצא ממש לא תפתיע.

הייתי מצפה מכם כאתר גדול ומשפיע (פורום מס' 1 בישראל למכשירי בידור ועוד) לבקפיד לציין האם המכשיר נרכש או נשלח מהיבואן.
עברתי על לא מעט אתרים ובאמת הרוב לא מקפידים על גילוי נאות במקרה של סקירה. כנראה שבעיתונות הכתובה יש יותר הקפדה.
בקיצור, אני יורד מהעניין...

good__one פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #16 

@oferlaor
לא יודע איפה ולמי להגיד תודה,
אבל אני רואה שהוספתם Dark Mode לאתר שזה משהו שהעליתי פעמיים בעבר ואמרתם שלא הייתה דרישה.
זה ממש מקל על הקריאה למזדקנים כמוני.
👍

שלח תגובה

חזור אל “כללי”