שיקולי הוספת ממד בדו-משפחתי כאשר יש כבר מקלט קיים (בקומה התחתונה)

הודעות מערכת, והודעות שאינן קשורות לאף פורום אחר.
שלח תגובה
JamesStone פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1601
שם מלא: James Stone
נתן תודות: 519 פעמים
קיבל תודות: 148 פעמים

שליחה #1 

שאלתי את AI:
אני גר בישראל. מדדתי את עובי הקירות במקלט הביתי שלנו וע"פ המדידה שלי עובי הקירות הם 25-30 ס"מ של בטון מזוין.
להשוואה, מה עובי הקירות של ממ"ד דירתי רגיל? והאם תוכל להשוות בין ההגנה שמספק ממ"ד דירתי שכזה למקלט כמו שיש לנו?

תשובת AI:
הדיון על בניית ממ"ד בשנת 2026 הוא כבר לא רק דיון ביטחוני, אלא גם נדל"ני ובירוקרטי. לאור המצב, המדינה האריכה הקלות משמעותיות שהופכות את התהליך לנגיש ומהיר יותר מבעבר. להלן ריכוז המידע על העלויות והדרישות המעודכנות:

ההשוואה הטכנית בין הממד למקלט: 1. עלויות בניית ממ"ד (הערכה ל-2026) העלות עבור הוספת ממ"ד לבית פרטי או דו-משפחתי נעה כיום בטווח רחב, בהתאם למורכבות ההנדסית:
• בנייה קונבנציונלית (בנייה באתר): בין 140,000 ל-200,000 ש"ח.
◦ המחיר כולל: שלד בטון, דלת וחלון תקניים, מערכת סינון אב"כ, חשמל וגמר (טיח וריצוף).
◦ בבית דו-משפחתי, אם שני השכנים בונים יחד (ממ"ד מעל ממ"ד או צמוד), ניתן לחסוך כ-20% מהעלויות לכל צד.
• ממ"ד יביל (מוכן מהמפעל): בין 110,000 ל-140,000 ש"ח.
◦ זהו פתרון מהיר (התקנה ביום אחד לאחר הכנת תשתית), אך הוא דורש גישה למנוף גדול לחצר.
• עלויות נלוות (תכנון ואישורים): כ-15,000 עד 30,000 ש"ח עבור אדריכל, מהנדס (קונסטרוקטור) ובדיקות מעבדה (מכון התקנים).

2. דרישות פיקוד העורף העדכניות (נכון ל-2026)
בעקבות המלחמה, חלות תקנות "הוראת שעה" (התקפות כרגע עד אוקטובר 2026) המקלות על התהליך:
• מסלול "פטור מהיתר" (המסלול המהיר):
◦ ניתן לקבל אישור בנייה מפיקוד העורף בתוך 14 ימי עבודה בלבד.
◦ הפטור תקף לבתים צמודי קרקע או מבנים עד 2 קומות.
◦ תנאי הגודל: הממ"ד חייב להיות בשטח של 9 מ"ר נטו (שטח רצפה ללא קירות).

• מפרט טכני מחייב:
◦ עובי קירות: 25-40 ס"מ בטון מזוין (בהתאם למיקום הגיאוגרפי וקרבה לגבול).
◦ דלת וחלון: חובה להשתמש במוצרים בעלי תו תקן ישראלי 4422 (דלת הדף ואטימה, חלון הדף וחלון אלומיניום פנימי).
◦ מערכת אוורור וסינון: חובה להתקין מערכת סינון אב"כ תקנית.
◦ תשתיות: הכנה למיזוג אוויר, נקודות חשמל, טלפון וטלוויזיה.

3. הערך המוסף – מעבר לביטחון
חשוב לזכור שתי נקודות שמשפיעות על הכדאיות הכלכלית:
1. השבחת נכס: הוספת ממ"ד לבית קיים מעלה את ערך הנכס בשיעור של 15%-20%. במקרים רבים, עליית ערך הבית גבוהה יותר מעלות הבנייה עצמה.
2. שימוש כחדר מגורים: הממ"ד המודרני נבנה כחדר לכל דבר. עבור בתך, זהו חדר ילדים נוסף או חדר עבודה, מה שמקל על הצפיפות בבית ללא קשר למצב הביטחוני.

סיכום והמלצה
למרות שהמקלט שלכם חזק והמעבר אליו פנימי, עבור משפחה עם ילדים קטנים, ממ"ד בתוך הדירה הוא "משנה חיים" ברמת איכות השינה והשקט הנפשי. אם יש להם את האפשרות הכלכלית, זהו צעד שנחשב היום בישראל להשקעה חכמה ובטוחה.

אשמח לדיון בנושא,

ג'יימס
עלויות הבניה של הממד.png

ChinggisKhan
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4767
נתן תודות: 345 פעמים
קיבל תודות: 760 פעמים

שליחה #2 

אני גר בבית פרטי עם ממ"ד. ביום-יום הוא חדר עבודה אבל בתקופה הזו כל הילדים ישנים שם. זה מאד נוח. זה הכרחי.
האם הייתי מוסיף ממ"ד לבית פרטי ? שאלה לא פשוטה. לכמה שנים אתה מתכוון להשאר בנכס הזה ? צריך להבין שאם הממ"ד מחובר לבית זה אף פעם לא נגמר רק בממ"ד עצמו וזה לרוב מוביל לשיפוצים נוספים בבית ובחצר. האם זו הזדמנות שכדאי לנצל ? תלוי בך. יכול להיות שהייתי קונה בית חדש בלי ממ"ד ובמסגרת השיפוץ מוסיף ממ"ד. לא בטוח שאני באופן אישי הייתי נכנס לכאב ראש הזה.

JamesStone פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1601
שם מלא: James Stone
נתן תודות: 519 פעמים
קיבל תודות: 148 פעמים

שליחה #3 

להערכתי, השיקול המרכזי של הבת שלי כיום, היא לתת לילדה (בת שנתיים וקצת) להמשיך לישון בממד (שהפך להיות חדר שינה משפחתי) במקום להעיר את כולם ולרדת למקלט...

אני מבין את השיקול הזה, אבל אני תוהה אם זה שווה את הטורח; למרות שאולי "ברמה הנפשית" - זה תורם לילדה..

אגב, ההורים של בעלה גרים בשכונה לא ממש רחוקה מאיתנו, ולהם יש ממד.
הם הפכו לחדר שינה עבור הילדה, הבת שלי ובעלה והם נוסעים לשם בכל יום לישון וחוזרים בבוקר.. מבחינת הילדה, זה אחלה, אבל בתור פיתרון קבע ... ??

אשמח לדיון בנושא זה ספציפית.

ג'יימס

Adigaforever
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 289
נתן תודות: 5 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #4 

על פניו נשמע קל להוסיף ממ"ד לבית קיים אבל זה לא יהיה כזה פשוט מכמה סיבות:
אם רוצים לחבר לבמנה הקיים:
* צריך לעשות ביסוס לממ"ד שלא יזוז עם הקרקע
* צריך לחצוב בקיר קיים ולעשות גישה
* צריך לאטום כמו שצריך בין הממד החדש למבנה הקיים (מה שמחזיר אותנו לנקודה הראשונה, כל תזוזה תפגע באיטום)
* בשביל לחבר תשתיות של תקשורת וכו' ככל הנראה תצטרך עוד חציבות

אם רוצים להקים או לשים בחצר:
* צריך שטח שיבוא על חשבון משהו אחר
* מקום למנוף גדול להניח

על פניו להקים בחצר ללא חיבור נראה היותר פשוט, הבעיה היא שאין גישה מהמבנה הקיים ישירות
שהחסורונת של זה זה שאי אפשר לנצל כמו שצריך את הממ"ד בימי שקט (חדר נוסף וכו')

integral
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8252
נתן תודות: 412 פעמים
קיבל תודות: 610 פעמים

שליחה #5 

שנים דחיתי בניית ממ"ד בבית צמוד קרקע. רק אחרי ה 7.10 לאור הפניקה פה ובלית ברירה בניתי ( אני מאוד עסוק והבנייה הייתה סיוט אז קח בחשבון).

אני שמח שעשיתי את זה כי עכשיו כולם רגועים, עשיתי יציאה מהחדר של הצעיר, ככה שבפועל שדרגתי מהותית את החדר שלו כי עכשיו יש לו חדר לימוד/גיימינג וחדר שינה מחוברים במעבר. אצלך זה כנראה עוד יותר מורכב אם בקומה השנייה.

לגבי המפרט עצמו, אחרי התייעצות עם קונסרוקטורים בכירים (חברי ילדות) והקבלן, החלטתי על שדרוג קירות ותקרה ל 40, ציפוף ברזל ב 20% מעבר לתקן ודלת וחלון הדף רסיסים (תוספת העלות השולית לטעמי הייתה שווה את כל זה).

בדקתי קודם אופציות לממד תקני יביל, אבל יש מלא *** בשוק והחברות הטובות יקרות מאוד והאחריות של כל מי שבדקתי לא משהו. מה עוד שממד יביל חיצוני עם תו תקן יכול להיות בעתיד לא מוכר על ידי וועדות בניה מקומיות וזה גם שיקול (במיוחד עם הוועדה הנבזית אצלנו). טיפ נוסף, זה האחריות שנותן הקבלן שחשובה. כמובן שהלכנו על אישור מהיר של פיקוד העורף ולכן הוא 3X3 בפנים, אחרת הייתי בונה גדול יותר.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4866
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #6 

אם אפשר, וזה עניין שכלכלית יעמדו בו להוסיף ממ"ד מחובר לבית - אתמול.
בשגרה זה חדר העבודה שלי, מאז ה7/10 יש בו קבוע שני מזרונים והילדות ישנות שם בכל פעם שיש עלייה בעצימות השיגורים.
זוגתי ואני רצים בלילות, בזמן שהן ישנות ולרוב לא מרגישות בנעשה מסביב.
זה לא רק מקטין חרדות לילדות עצמן, זה נותן להן את האפשרות לחוות את הנעשה ולהתמודד קצת יותר טוב, כשלהן שעות שינה סבירות. גם ככה קשה נפשית (אזעקות, מעט מפגשים חברתיים, שוב למידה בזום), אם אפשר לחסוך קצת קשיים פיזיים כמו חוסר שינה, זה רק מבורך.
מאחר ואין למצב הזה אופק, וסבבי המלחמות האלה לא יגמרו בתקופת החיים שלי (זו דעתי), ממ"ד זה פינוק שאין שני לו, ואני ממש מצטער שלא בניתי משהו גדול יותר ומאובזר יותר בתהליך בניית הבית.
הייתי נאיבי, עבר לי.

שלח תגובה

חזור אל “כללי”