שידורי רדיו דיגיטאלי - שוב לא מתחילים?!..

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות
תגובות: 3397
נתן תודות: 57 פעמים
קיבל תודות: 327 פעמים

שליחה #1 

התפרסם שימוע ציבורי לאחר בדיקה להקמה/הכנה לשידורים ברדיו דיגיטלי DAB במקום/בנוסף ל FM המסורתי ...

https://www.tazkirim.gov.il/s/legislati ... Q&sfnsn=wa

זה לא מהלך פשוט, כי המשמעות היא - מליוני מכשירים שאינם תואמים במשך שנים (למשל במכוניות...). הוחלט על כך כבר ב2004 בממשלה, ובבדיקה כעת (5.3 במסמך ה RIA ) נראה שזה אופציה שלא תועדף.

היתרון הגדול שלה - שידור בכיסוי ארצי - קל יותר.

אם היו פועלים במקביל לקיים - המהלך מבורך . העלות לתשתית אינה זולה, ואני לא רואה גופים פרטיים נכנסים לזה "בהתנדבות" עד שכמות הצרכנים שלו - תגדל.

בקיצור, דילמה, שנראה שלא תקרה אם לא נשכנע בהערות אחרת...

מזכיר קצת את המעבר מDVB-T לDVB-T2 (רזולוציה גבוהה, קיבולת ערוצים גבוהה יותר) בעידן+...

פתוח ל"שימוע", גם כאן וגם באתר הממשלתי.. :)
מנהל פורום רשתות פס רחב ו IP-TV/תפוז
תוסף כתוביות לקודי all-subs-plus - גירסה מתוקנת לבדיקה

Amir64
גורו
גורו
תגובות: 10913
נתן תודות: 215 פעמים
קיבל תודות: 1941 פעמים

שליחה #2 

לא מצאתי אמירה יש כוונה להקים מערך DAB בישראל...
רק שינוי בפריסה של תחנות המשדרות ב- FM.

ההגדרה של שידורי רדיו במסמך:
"שידורי רדיו" - תוכני שמע הניתנים לשידור והמופצים באמצעות משדר אפנון תדר (FM);
...

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4301
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 898 פעמים

שליחה #3 

19/12/2025 15:41  
rafi_d כתב:
התפרסם שימוע ציבורי להקמה/הכנה לשידורים ברדיו דיגיטלי DAB במקום/בנוסף ל FM המסורתי ...

https://www.tazkirim.gov.il/s/legislati ... Q&sfnsn=wa

זה לא מהלך פשוט, כי המשמעות היא - מליוני מכשירים שאינם תואמים במשך שנים (למשל במכוניות...).

היתרון הגדול - שידור בכיסוי ארצי - קל יותר.

אם הכוונה לפעול במקביל לקיים (וזו ההצהרה) - המהלך מבורך . גם העלות לתשתית אינה זולה, ואני לא רואה גופים פרטיים נכנסים לזה "בהתנדבות" עד שכמות הצרכנים שלו - תגדל.

בקיצור, דילמה....

מזכיר קצת את המעבר מDVB-T לDVB-T2 (רזולוציה גבוהה, קיבולת ערוצים גבוהה יותר) בעידן+...

פתוח ל"שימוע", גם כאן וגם באתר הממשלתי.. :)
...
לא שידורי רדיו דיגיטאליים, לא DAB, לא אוטוטו מתחילים ולא נעליים. :lol:
ואפילו, גם לא קשור לנושא: רשתות, אינטרנט ו- Fiber, של מדור זה.

יצא לך בכלל לקרוא את הקישור להצעת חוק ששמת?
הרי כתוב שם בפירוש על מה מדובר בפשטות. ואם להביא את הציטוט משם, שמסכם את מה החוק זה בא לעשות, אז בסך הכל:

מטרת הצעת חוק זו היא לאפשר שידורי רדיו FM ללא הגבלה גיאוגרפית, באופן שממקסם את פוטנציאל השימוש בתדר מצד אחד, ומגדיל את אפשרויות ההאזנה בפני המאזין מצד שני. באופן זה יתאפשר להפעיל לכל הפחות 10 תחנות רדיו בכיסוי ארצי.

ואם להסביר את הסיפור זה בקצרה בצורה אחרת, אז מדובר על כך, שהיום בישראל יכולות לפי החוק להתקיים תחנות רדיו FM פרטיות, רק, כתחנות אזוריות והצעת חוק זו בא לסיים את האיוולת זו ולאפשר להפעיל בישראל תחנות רדיו FM פרטיות, גם עם הכיסוי ובהפצה כלל ארציים.

כמובן, שבהקשר זה לא מדובר כלל על שום הפעלה של שידורי DAB או כל דבר אחר, אלה של שידורי רדיו FM אנלוגיים.

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #4 

בכותרת יש "?" ...
.. עושים שימוע...שמיועד להערות. אם תקראו את מסמך הRIA המצורף (אולי פספסתם...) אופציה 5.3 שנשקלה היא מערך DAB. זו מעוגנת אפילו בהחלטת ממשלה מ 2004 לרדיו דיגיטאלי.

לטעמי (האישי) זו גם הדרך הנכונה לעתיד, ואת זה אציין בהערות שם. נכון יקרה, נכון ארוכה, אבל את זה אמרו גם על dvb-t2. כיום 90+% המכשירים - תומכים. אז בעוד 10 שנים - זה יקרה גם ברדיו, אם יתחילו היום.

זו ה"הערה" שלי להצעה שלהם, במקביל, להתחיל להיערך לזה כפי שהוחלט.

Amir64
גורו
גורו

שליחה #5 

מסמך ה- RIA זה סקירה של המצב הקיים והאפשרויות לשינוי.
תקרא את תזכיר החוק - הוא מדבר רק על FM.
אופציית DAB נשקלה... כמו שאמרת - אבל לא קיימת בתזכיר החוק.
משמע... נשקלה ונפסלה.
נערך לאחרונה על ידי Amir64 ב 19/12/2025 21:15, נערך פעם 1 בסך הכל.

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #6 

אכן, ולכן ה"הערות" שלי יהיו שזו טעות לא לשנות את ההצעה ...

Amir64
גורו
גורו

שליחה #7 

אז הכותרת המפוצצת שלך - "אוטוטו מתחילים"
19/12/2025 15:41  
rafi_d כתב:
התפרסם שימוע ציבורי להקמה/הכנה לשידורים ברדיו דיגיטלי DAB במקום/בנוסף ל FM המסורתי ...
...
אם הכוונה לפעול במקביל לקיים (וזו ההצהרה) - המהלך מבורך . גם העלות לתשתית אינה זולה, ואני לא רואה גופים פרטיים נכנסים לזה "בהתנדבות" עד שכמות הצרכנים שלו - תגדל.
...
היא בעצם - אין שום תוכנית להתחיל אפילו ניסיון לעבור לשידור רדיו דיגיטאלי, אבל "הערות" שלך אולי ישנו את זה?
אין בתזכיר החוק
כוונה לפעול במקביל לקיים (וזו ההצהרה)
...
כי אין כוונה לשנות את הקיים.

כל מה שיש בתזכיר החוק זה שינוי הרישיונות לשידור בתדרי FM השונים ברחבי הארץ.

אבל מתאים לישראל לחשוב בשנת 2030 על הקמת מערך DAB, כאשר +DAB קיים מ- 2013.
בדיוק כמו שהקימו עת מערך DVB-T1 כשכבר היה קיים DVB-T2.

Amir64
גורו
גורו

שליחה #8 

19/12/2025 19:41  
rafi_d כתב:
אם תקראו את מסמך הRIA המצורף (אולי פספסתם...) אופציה 5.3 שנשקלה היא מערך DAB. זו מעוגנת אפילו בהחלטת ממשלה מ 2004 לרדיו דיגיטאלי.

לטעמי (האישי) זו גם הדרך הנכונה לעתיד, ואת זה אציין בהערות שם. נכון יקרה, נכון ארוכה, אבל את זה אמרו גם על dvb-t2. כיום 90+% המכשירים - תומכים. אז בעוד 10 שנים - זה יקרה גם ברדיו, אם יתחילו היום.

זו ה"הערה" שלי להצעה שלהם, במקביל, להתחיל להיערך לזה כפי שהוחלט.
...
לא הבנתי איך מ- "אופציה שנשקלה" ונפסלה... כי בסעיף 5.5 כתוב שנבחרה אופציה אחרת, הגעת ל- "אוטוטו מתחילים עם DAB"?

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #9 

אוקיי, תיקנתי את הנוסח.. מוזמנים "להצביע" שם בעד 5.3... לפחות להתחיל בניסוי..

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #10 

19/12/2025 22:53  
rafi_d כתב:
אוקיי, תיקנתי את הנוסח.. מוזמנים "להצביע" שם בעד 5.3... לפחות להתחיל בניסוי..
...
לא, לא מוזמנים "להצביע" שם בעד 5.3. לא להתחיל בשום ניסוי. הרי כתוב בפירוש שם, שאלה האופציות שנבחנו כבר לפני זה וירדו מהפרק, נפסלו, נדחו, לא יבחנו יותר, לא יעלו להצבעה. אני מקווה שכך זה יותר ברור. :lol:

כל ההצעת חוק זו וההצבעה עלייה, היא, אך ורק על הנושא של שידורי רדיו FM אנלוגיים בפריסה ארצית ולא על שום דבר אחר.

ובכל מקרה, כל זה לא קשור בשום צורה לנושא של מדור פורום זה, לא במחשוב, וגם לא באינטרנט ו- FIBER.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78763
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5372 פעמים

שליחה #11 

אני חושב שב 2025 להתחיל פרוייקט כזה הוא דבר מטופש. יש לנו כיסוי לא רע של סלולר ברחבי המדינה ודרך סלולר אין שום קושי לשדר כמה תחנות רדיו שרוצים...

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #12 

21/12/2025 6:50  
oferlaor כתב:
אני חושב שב 2025 להתחיל פרוייקט כזה הוא דבר מטופש. יש לנו כיסוי לא רע של סלולר ברחבי המדינה ודרך סלולר אין שום קושי לשדר כמה תחנות רדיו שרוצים...
...
זה שאתה חושב שזה דבר מטופש, זה נחמד. הבעיה, היא שמי שמקבל החלטות, בהקשר זה, הם עד כמה שזה לא ישמע משונה, אנשי מקצוע ( שומרי סף ) של משרד התקשורת והמחשבה הזו שלך לא בדיוק מעניינת אותם. בדיוק, כמו למשל, אם אני חושב שלמשל, שגובה הריבית במשק, לא נראית לי, אז זה לא ירגש כלל ולא ישנה כלום לא לנגיד של בנק ישראל ולא לצוות של משרד הרלוונטי שמגבש את הגובה של הריבית זו.
כזה הוא המצב העגום השתרש לנו כאן. :lol:

ולמה הרשת הסלולרית לא יכולה לשמש לצורך של הפצה של שידורי BROADCAST בשום צורה, עד כמה שאני זוכר, כבר הסברתי כאן מספר רב של פעמים במשך שנים, וגם הסברתי את זה עם כל הפרטים הטכניים הרלוונטיים. כך שלהתחיל להסביר את כל זה מחדש, עם כל השיקולים, אילוצים והמגבלות, שרק התחדדו מאז, זה יהיה מיותר לגמרי.

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #13 

הכיוון של הפצה גם בשידור יעודי באויר (אגב, בנוסף לאינטרנט!) נכון לטעמי ממלכתית גם לטלוויזיה (עידן, וההשלמה שלו באינטרנט) וגם לרדיו (גם כיתירות לאינטרנט). אגב, הרדיו מופץ גם בעידן+.. האם לתת לתחנות אזוריות לשדר ארצית תמורת תשלום - למה לא, אם יהיה אפשר.

כעת חשובה לדעתי לפחות המוכנות, ואני הצעתי להם לחייב בחוק הזה כל מקבל רשיון להיות ערוך גם ל DAB+.

כמה , באיזו עדיפות ומתי להשקיע זה כבר עניין אחר.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #14 

כבר כמה שנים שלא ברור כמה משתמשים יש בפועל לעידן+. הוא היה בשלב מסויים פופולרי למדי (בשיא כוחו ככל הנראה 200k מקלטים שנרכשו). אף אחד שאני מכיר לא משתמש בזה כיום (כולל כאלה שממש רוצים להשתמש כמו ההורים שלי).

Dab דורש החלפת כל המקלטים בארץ והרצת תשעת כפולה עד שכל הרכבים יכללו מקלט כזה (סיפור של 10-20 שנה). אני מניח שליצרנים הסיניים יהיה קל להחליף כזה מקלט כי הכל אצלם מודולרי.

יצרנים אירופאים גם לדעתי זה לא מסובך כי גם להם יש תשתיות דומות באירופה.

יצרנים אמריקאים שאלה מעניינת. בגדול טסלה למשל לא רוצה לכלול רכיב רדיו שאינו סלולרי בכלל. לא fm ולא dab. הם רוצים רק רדיו סלולרי.

תאכלס אני משתמש בשירות הזה שלהם כבר כמה שנים. גם רדיו מקומי אני צורך דרכו. נדיר שיש בעיה. קורה, אבל נדיר.

oren29at
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 128
נתן תודות: 24 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

שליחה #15 

21/12/2025 13:02  
oferlaor כתב:
כבר כמה שנים שלא ברור כמה משתמשים יש בפועל לעידן+. הוא היה בשלב מסויים פופולרי למדי (בשיא כוחו ככל הנראה 200k מקלטים שנרכשו). אף אחד שאני מכיר לא משתמש בזה כיום (כולל כאלה שממש רוצים להשתמש כמו ההורים שלי).

Dab דורש החלפת כל המקלטים בארץ והרצת תשעת כפולה עד שכל הרכבים יכללו מקלט כזה (סיפור של 10-20 שנה). אני מניח שליצרנים הסיניים יהיה קל להחליף כזה מקלט כי הכל אצלם מודולרי.

יצרנים אירופאים גם לדעתי זה לא מסובך כי גם להם יש תשתיות דומות באירופה.

יצרנים אמריקאים שאלה מעניינת. בגדול טסלה למשל לא רוצה לכלול רכיב רדיו שאינו סלולרי בכלל. לא fm ולא dab. הם רוצים רק רדיו סלולרי.

תאכלס אני משתמש בשירות הזה שלהם כבר כמה שנים. גם רדיו מקומי אני צורך דרכו. נדיר שיש בעיה. קורה, אבל נדיר.
...
אם יורשה לי (אני לא איש מקצוע, סתם מישהו שזה מעניין אותו, סוג של סטיה):
1. לפלטפורמת שידור נוספת שאיננה אינטרנט יש חשיבות כפולה בישראל: בטחונית (ערוץ צריכת והעברת מידע נוסף למקרה שיפילו את האינטרנט) וצרכנית- פלטפורמה לשידורים ללא תשלום ואפילו VOD במחיר מופחת
2. כמו בהרבה דברים, כשהשירות יהיה יציב ואטרקטיבי הקהל יגיע
3. כרגע ממשלות ישראל (לא רק הנוכחית) עסוקות בלהחריב את עידן פלוס במקום בלהשקיע בו כסף לטובת הציבור. הרעיון השולט במשרדי האוצר והתקשורת הוא להפריט את התשתית כדי לפתח אותה. זאת גישה גם לא יעילה (כבר 20-30 שנה שלא מצליחים למצוא את הפראייר מהשוק הפרטי שיקח על עצמו את התשתיות בתמורה ל- למה בעצם?) וגם לא נכונה עקרונית. הציבור משלם מסים עבור תשתיות ממשלתיות, תשתית תקשורת לא שונה מתשתית מים או חשמל או כבישים
4. לעניין הרדיו הדיגיטלי: על פניו רדיו אינטרנטי ממילא מחליף את רדיו ה OTT המסורתי, אבל אני חושב (מחשבה לא מתוקפת אמנם) שציבור הנהגים עדיין מעדיף רדיו בתצורת straightforward מסוג FM, כלומר: יש לרדיו כזה קהל
5. רדיו דיגיטלי אמור לפתור את בעיית התדרים ולאפשר ריבוי תחנות ארציות. יש פה עוד בונוס קטן שהוא לבדו שווה השקעה ממשלתית בתחום: רדיו דיגיטלי מאפשר שידור פרסומות מבוססות מיקום, כלומר: אם כיום דקת פרסומת נמכרת ב X ש"ח, על בסיס רדיו דיגיטלי יכולה אותה התחנה לשדר פרסומות לאיזורים שונים בארץ (כל נהג או מאזין ישמע פרסומת בהתאם למיקום שלו). אם התחנה הארצית תחליט שיש n איזורים בישראל היא תוכל למכור דקת שידור ב nX ש"ח, וזה כאמור משהו שיאפשר רווחיות הרבה יותר גדולה לתחנות רדיו

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #16 

1. יש פלטפורמת שידור שאינה אינטרנט - רדיו FM.
2. מי אמר לך ש-DVBT (עידן+) אינו בתשלום? הזכייניות מחוייבות לשלם לעידן+ בשביל שזה יעבוד, זו הסיבה שערוצים 9 ו-14 לא משודרים בה, כי אין להם עניין לשדר לאף אחד...
3. הרשות השניה מנסה למכור את האופרציה הזו כבר המון זמן ואף אחד לא מעוניין בה, יש המון ספקיות טלויזיה באינטרנט, יש אפס שמעוניינות לרכוש את עידן+...
4. העניין הוא ששידור באינטרנט הוא כבר יציב ואטרקטיבי, והכי חשוב - הוא זול...
5. גם רדיו מבוסס אינטרנט פותר את בעיית התדרים ומאפשר שידור ארצי.

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #17 

אין לך רדיו FM האוטו? בבית? ליד המיטה ? בחדר המגורים? כולם מוזני רשת?

לדעתי, רק על הכבישים יש מאות אלפים כל יום עדיין עם FM , למרות שיש לכולם שם אינטרנט...) ...

oren29at
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #18 

21/12/2025 13:33  
oferlaor כתב:
1. יש פלטפורמת שידור שאינה אינטרנט - רדיו FM.
2. מי אמר לך ש-DVBT (עידן+) אינו בתשלום? הזכייניות מחוייבות לשלם לעידן+ בשביל שזה יעבוד, זו הסיבה שערוצים 9 ו-14 לא משודרים בה, כי אין להם עניין לשדר לאף אחד...
3. הרשות השניה מנסה למכור את האופרציה הזו כבר המון זמן ואף אחד לא מעוניין בה, יש המון ספקיות טלויזיה באינטרנט, יש אפס שמעוניינות לרכוש את עידן+...
4. העניין הוא ששידור באינטרנט הוא כבר יציב ואטרקטיבי, והכי חשוב - הוא זול...
5. גם רדיו מבוסס אינטרנט פותר את בעיית התדרים ומאפשר שידור ארצי.
...
1. הרדיו הדיגיטלי אמור להחליף את האנלוגי. כמדומני שיש מגבלת תדרים פנויים ב FM שמסבכת את עניין התחנות הארציות. הנחת העבודה שלי היא שאם ניתן היה להגדיל את מספר התחנות הארציות על בסיס FM זה כבר היה קורה (אלא אם כן בעלי התחנות האיזוריות מפעילים לובי אפקטיבי כדי שזה לא יקרה. במדינת ישראל זאת לגמרי אפשרות ריאלית)
2. מדינת ישראל ניגשת לניהול מערך "עידן פלוס" בחוסר חשק במקרה הטוב, ובידיים לא נקיות במקרה הפחות טוב. מדינות עם סדר גודל אוכלוסיה דומה לישראל מנהלות די בהצלחה מערכים דומים. בגדול לא המדינה צריכה להרוויח מהמערך הזה אלא האזרח. המדינה צריכה להשקיע בו, ואולי לגבות כמה גרושים על הדרך (שישמשו למימון השידור הציבורי למשל). המטרה היא: ריבוי ערוצים מסחריים (מבוססי פרסומות) ככל האפשר, ואפילו שירות VOD כלשהו (וגם ערוץ אחד או שניים של ספורט בחינם, אבל זה כבר באמת far fetched).
3. כאמור: את עידן פלוס המדינה צריכה לנהל, זאת (בערך) חובתה. הדעה העקרונית שלי היא שתשתית היא דבר שמדינה צריכה לנהל על מנת שהשוק הפרטי יוכל לספק שירותים מגוונים ככל האפשר לאזרח
4+5 הכל נכון, וכדי שנוכל לבסס עמדה כלשהו נחוץ סקר מנהגי האזנה לרדיו של נהגים. אני כן אגיד שרדיו אינטרנטי הוא סוג של יער עם מלא עצים, בזמן שרדיו FM (או DAB) לרכב הוא וריאציה על הקלאסיקה הזאת, והוא קל יותר ופשוט יותר לתפעול, ואולי זה כח המשיכה שלו

oren29at
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #19 

21/12/2025 13:38  
rafi_d כתב:
אין לך רדיו FM האוטו? בבית? ליד המיטה ? בחדר המגורים? כולם מוזני רשת?

לדעתי, רק על הכבישים יש מאות אלפים כל יום עדיין עם FM , למרות שיש לכולם שם אינטרנט...) ...
...
אני חושב שבבתים הפרטיים האינטרנט החליף בהצלחה את הרדיו מבוסס האנטנה. גם ככה הכל סטרימינג, אז גם רדיו הוא סטרימינג. ברכבים יש מצב שזה אחר, ויתכן שנהגים תופסים רדיו כמשהו שצריך לפעול ברקע ובמקביל לכל הווייז והאפל קאר שיש לעולם להציע. אם אני צודק (ורק מחקר כלשהו יכול לבסס את זה) אז לרדיו דיגיטלי יש בהחלט צורך והיתכנות בישראל. כאמור, האפשרות להגדיל בצורה דרמטית את הרווח דרך פרסומות היא לבדה שווה את המאמץ

rafi_d פותח השרשור
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #20 

>הרדיו הדיגיטלי אמור להחליף את האנלוגי. כמדומני שיש מגבלת תדרים פנויים ב FM שמסבכת את עניין התחנות הארציות

אצלי בחדר השינה לא, יש רדיו FM שגם בעיניים עצומות אפשר להפעיל...

אגב, גם בחדר הדיור הרדיו הפשוט הוא חלופי לקול בטלוויזיה לא מעט...

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”