פריסת סיב אופטי בבית פרטי כנקודת תקשורת

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
tzah פותח השרשור
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 1172
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 119 פעמים

שליחה #41 

09/11/2025 17:23  
DanielGR כתב:
הנתונים האלו מדוייקים. ציוד קצה התואם ל-SFP PLUS פחות יקר מציוד לנחושת, וכאמור בהשוואה של תשתית התומכת ב-10Gbpsסיבים יהיו פחות יקרים.

לגבי המתג שהשתמשתי בו - מיקרוטיק 16 CRS317 פורטים עולה כאמור 450 דולר לפני מס, זהו מתג מנוהל מצוין, מתגי נחושת בקיבולת הזו הרבה פחות נפוצים, ומשמעותית יותר יקרים. ספציפית לגבי מיקרוטיק, דגם מקביל עם פורטים של נחושת בקיבולת הזו פשוט לא קיים.

להשלים את התמונה, כרטיסי רשת עם פורטים של SFP PLUS ניתנים להשגה ב-25-35 דולר. כרטיסים התומכים ב-SFP28 מעט יותר יקרים אך לא בהרבה
...

טוב.. לגבי בחירת סוג ומחיר המתג, אני כיוונתי לציוד זול יותר המיועד לשימוש ביתי. אני גם ראיתי בעלי אקספרס כרטיסים יחסית זולים עם פורטים מסוג SFP PLUS, אבל אני כרגע לא זקוק לזה.

alchemy
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 749
נתן תודות: 32 פעמים
קיבל תודות: 68 פעמים

שליחה #42 

09/11/2025 18:06  
DanielGR כתב:
אלה הקצבים שניתן להגיע אליהם ולמעט המתג זה אפילו לא יקר:
...
קצב יפה, אבל כרגע אין לי שום צורך בו, המהירות המירבית של SSD שבתוך NAS זה סדר גודל של 450MBPS, רשת 10G לא תועיל בהרבה בשלב זה.
אני גם לא מעביר כל יום קבצים ענקיים, אז אני לגמרי מסתפק ברשת 2.5G, בעתיד נראה, כל התשתית בבית זה כבלים CAT 6A של טלדור, 23AWG, ככה שלא צריכה להיות בעיה לעבור ל 10G.

alchemy
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 749
קיבל תודות: 68 פעמים

שליחה #43 

09/11/2025 16:21  
ziv_r כתב:
למה אתה צריך להעתיק קבצים גדולים ברשת הביתית? אי אפשר לנגן את הסרטים מרחוק?
...
ברור שאני מנגן סרטים ישירות מה NAS, אצלי מחשב מחובר לכל טלוויזיה בבית וכונני NAS ממופים, אבל לפעמים מתעורר צורך להעביר קבצים גדולים, בין מחשב ל-NAS או אפילו בין מכשירי ה NAS השונים.
השדרוג מ 1 ל 2.5 גיגה זאת עלות נמוכה יחסית לתוספת ביצועים

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag
תגובות: 46321
נתן תודות: 1965 פעמים
קיבל תודות: 5065 פעמים

שליחה #44 

אמת, חיבוריות 2.5 גם נהייתה מספיק נפוצה שאין פרמיה בעלות רכישת הציוד.
אני פשוט לא זוכר מתי הייתי צריך להעתיק קבצים ברחבי ה- LAN. הקבצים הכי גדולים שיש לי הם סרטים והם תמיד מנוגנים מרחוק. אני לא מבין איזה קבצים גדולים יש פה לאנשים שהם חייבים רשת של 10Gb בבית בשביל להעביר אותם במהירות גבוהה וגם מוכנים לשם על זה פי כמה.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1448
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 217 פעמים
קיבל תודות: 280 פעמים

שליחה #45 

אני לא מבין איזה קבצים גדולים יש פה לאנשים שהם חייבים רשת של 10Gb בבית בשביל להעביר אותם במהירות גבוהה וגם מוכנים לשם על זה פי כמה
...
מכונות ווירטואליות כחלק מסביבת פיתוח ובדיקות.

עריכה:

בסופו של דבר מדובר ביחס עלות/תועלת. טענה ראשונה היא שנתוני העלות השתנו בזמן האחרון, וניתן להשיג מרכיבים של רשת מהירה במחירים נמוכים יותר ממה שהיו. הניסיון שלי הוא שלא כולם מכירים את הנתונים, והפורום הוא פלטפורמה טובה לחלוק את הידע לגבי מרכיב העלות.

לגבי מרכיב התועלת זה בוודאי פר מקרה, למשתמש אחד יכולה להיות תועלת מרובה מרשת מהירה, ולאחר לא. אי אפשר לשכנע מישהו שאין לו תועלת כזו שהמצב אחר.

מה שכן משתנה זה היחס של עלות/תועלת משום שהמחירים ירדו, והציוד יותר נגיש.
נערך לאחרונה על ידי DanielGR ב 10/11/2025 12:03, נערך פעם 1 בסך הכל.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag
תגובות: 46321
נתן תודות: 1965 פעמים
קיבל תודות: 5065 פעמים

שליחה #46 

הזכרת את זה כבר מוקדם יותר בשרשור עבור גיבויים של VM, אבל אתה לא מתזמן גיבויים ללילה?

אני למשל, מרים VM דרך ה- NAS ואז אין שום צורך בתנועה ברשת. מעבר לזה, הסביבות שלי די יציבות ולכן נדיר שאני צריך להקים סביבה חדשה בתדירות גבוהה כמו אצלך.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #47 

ה-Workflow הספציפי כרוך בתעבורה גבוהה. מעבר לכך חיפושים על כונני רשת הם מהירים ביותר, העתקת מספר רב של קבצים קטנים הרבה יותר מהירה, ועוד.

התועלת (עבורי) היא חד משמעית, ובשילוב של מחירים שירדו ונגישות גבוהה לציוד, ההחלטה ליישם את הרשת הזו הופכת להיות פשוטה.

rm1
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1588
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 196 פעמים

שליחה #48 

זה פינג פונג של חרשים:
אתה רוצה וצריך.
הוא לא מוצא לזה שימוש אז לא צריך.
הנתונים על השולחן כל אחד יכול להחליט לאיזה מסלול ללכת.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #49 

לחדד:

הגישה שלי לדיון היא לא מהצד של הצורך. לכל אחד מתאר שימוש אחר וסדרי עדיפויות אחרים.

מה כן? קיים להערכתי פער ידע של מה אפשר לעשות, מה זמין, ובאילו מחירים. את הפער הזה אפשר לצמצם באמצעות שיתוף מידע בשירשור מהסוג הזה.

וכל אחד יעשה את החשבון שלו האם זה פותר לו בעיה כלשהי, האם זה מעניין, ובאיזה מחיר.

tzah פותח השרשור
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #50 

09/11/2025 15:26  
rafi_d כתב:
הגזמת, CAT6 זה 2 שח למטר https://www.erco.co.il/9991105100.html
...

1) הכבל לא "נראה" משהו. לפחות מהתמונה והמידע המוצג באתר.
2) לא ניתן להזמין אורך קצר יותר מ- 100 מ' (כנראה מגיע בגליל).
3) עלות הכבל: ‏בסה"כ 250.00 ‏₪ לכן המחיר ממש לא זול.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4866
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #51 

10/11/2025 12:43  
DanielGR כתב:
לחדד:

הגישה שלי לדיון היא לא מהצד של הצורך. לכל אחד מתאר שימוש אחר וסדרי עדיפויות אחרים.

מה כן? קיים להערכתי פער ידע של מה אפשר לעשות, מה זמין, ובאילו מחירים. את הפער הזה אפשר לצמצם באמצעות שיתוף מידע בשירשור מהסוג הזה.

וכל אחד יעשה את החשבון שלו האם זה פותר לו בעיה כלשהי, האם זה מעניין, ובאיזה מחיר.
...

נראה לי שזה קצת הפוך - כשיש צורך נעשה באופן אקטיבי צימצום פער ידע כדי להשיג את הפתרון המתאים.
בהיעדר צורך, הדיון בכלל לא עולה על רדאר של חיפושים.

אבל... יכול להיות שזה רק אני.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #52 

10/11/2025 15:26  
ufffnick כתב:
נראה לי שזה קצת הפוך - כשיש צורך נעשה באופן אקטיבי צימצום פער ידע כדי להשיג את הפתרון המתאים.
בהיעדר צורך, הדיון בכלל לא עולה על רדאר של חיפושים.

אבל... יכול להיות שזה רק אני.
...
דעתי שונה…

אם לא מודעים מה אפשר לעשות ולהשיג, ובאיזה מחיר, אז לא מתעורר הצורך כי אפריורי נראה שאין לזה פיתרון.

ישנה הדוגמא הידועה שאם סטיב ג׳ובס היה מביא את תיכנון האייפון ב-2007 לקבוצת מיקוד אז הרעיון היה נגנז, כי אין צורך. כך גם נוקיה חשבו בזמנו שהתיכנון הזה פותר בעיה שלא קיימת ולכן דינו להיכשל. השאר הסטוריה.

לכן תהליך המוצע הוא כזה: יצירת מודעות לאפשרות של רשת מהירה ביותר, זו הטכנולוגיה, זה מה שאפשר לעשות עם זה, אלו העלויות, ואלו השינויים שחלו בתקופה האחרונה שהפכו את הטכנולוגיה ליותר נגישה. ואז, שכל אחד ירענן את רשימת הצרכים שלו בהינתן האפשרויות האלו, ואם עדיין יגיע למסקנה שאין צורך - לגיטימי לחלוטין, וסביר שהרוב יגיעו למסקנה שעדיין לא הזמן.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #53 

10/11/2025 16:03  
DanielGR כתב:
דעתי שונה…

אם לא מודעים מה אפשר לעשות ולהשיג, ובאיזה מחיר, אז לא מתעורר הצורך כי אפריורי נראה שאין לזה פיתרון.

ישנה הדוגמא הידועה שאם סטיב ג׳ובס היה מביא את תיכנון האייפון ב-2007 לקבוצת מיקוד אז הרעיון היה נגנז, כי אין צורך. כך גם נוקיה חשבו בזמנו שהתיכנון הזה פותר בעיה שלא קיימת ולכן דינו להיכשל. השאר הסטוריה.

לכן תהליך המוצע הוא כזה: יצירת מודעות לאפשרות של רשת מהירה ביותר, זו הטכנולוגיה, זה מה שאפשר לעשות עם זה, אלו העלויות, ואלו השינויים שחלו בתקופה האחרונה שהפכו את הטכנולוגיה ליותר נגישה. ואז, שכל אחד ירענן את רשימת הצרכים שלו בהינתן האפשרויות האלו, ואם עדיין יגיע למסקנה שאין צורך - לגיטימי לחלוטין, וסביר שהרוב יגיעו למסקנה שעדיין לא הזמן.
...
אתה מערבב בין מוצר פורץ דרך שיוצר סגמנט משל עצמו (ולימים ליין של מוצרים) לבין שידרוג מערכת קיימת.
סיב לא מביא פונקצייונאליות שהנחושת לא מביאה, ולכן זה אותו מוצר, בשיפור פרמטרים ידועים וזהים לנחושת (אין פרמטרים חדשים).
מי שיש לו רשת בבית ולא חש צורך בשידרוג, לא יחפש מידע על שידרוג.
מי שמקים רשת בפעם הראשונה, ישאל את עצמו במסגרת הדיון אם זה משתלם כלכלית ומתאים לצרכים בעתיד הנראה לעין, ויחליט.

וכן, דעתי עדיין היא כי מי שמשדרג רשת לסיב, זה לא בגלל צורך, זה בגלל פשרה.
למשל -
לדעתי, לכלל המערכת, עדיף כמה שפחות כתיבות ומחיקות ולכן כמה שפחות טיולים ברשת (קריאה זה לא נחשב לטיול), לקבצים בכלל ובפרט לחשובים ביותר.
אבל זה חוזר לשאלת הצורך - האם באמת יש צורך להעביר כל כך הרבה דאטה ברשת הביתית, או שיש פתרון פשוט יותר, אמין יותר שמחזיק לאורך זמן ארוך יותר, בהשקעה משמעותית יותר נמוכה?
במצב אידיאלי - אין העברות קבצים, או לכל היותר כל קובץ מגיע לנחלה שלו בדילוג אחד מהקליינט ומשם זמין לקריאה.
לכן אין צורך שכל קליינט יהיה מחובר אופטית, וממש בהגזמה רק השרת מחובר אופטית לממתג, כדי שממנו יצא רוחב פס גדול משמעותית מרוחב פס של כל קליינט למקרה שהרבה קליינטים דורשים לקרוא בו זמנית.
בהעדר אפשרות שכזו, אנחנו מתחילים לדבר על פשרות ופיצויים, כדי לנייד קבצים ברוחב פס גבוה במיוחד, באופן יומיומי.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #54 

נפרק את הטיעונים על מנת לענות:

נניח לצורך הדיון שמשתמש החליט שהוא רוצה רשת מהירה בבית, ומתלבט בין שתי אפשרויות לממש את זה - סיבים או נחושת (או שילוב), וזה כבר מעבר לדיון על הצורך. ניתן לומר כך:
1. עלות המתגים של SFP PLUS נמוכה יותר מעלות מתגי נחושת על אותו מספר פורטים
2. מתגים של נחושת פולטים יותר חום ומעבר לקיבולת מסוימת יש צורך בקירור אקטיבי, זה שיקול אם רוצים למקם את המתג ב-"כוך" תקשורת ללא איוורור
3. מתגי נחושת בקיבולת גבוהה (16 פורטים לדוגמא) פחות נפוצים, ואלה שקיימים - מאד יקרים
4. עלות הסיב עצמו לפריסה נמוכה, ובכל מקרה איננה גבוהה יותר מכבל נחושת איכותי
5. עלות ציוד הנוסף (מחברים, קיסטונים וכו' הדרושים להתקנה עבור סיבים אינם יקרים יותר מהמקבילים עבור נחושת
6. כרטיסי רשת SFP PLUS ניתנים להשגה בעלות נמוכה יותר מכרטיסי נחושת. יש גמישות רבה יותר בכבילה - מכבלי DAC, דרך AOC, וכלה בטרנסיברים לסיבים שגם הם אינם יקרים
7. סיבים אינם רגישים להפרעות אלקטרומגנטיות למי שמודאג מסופת ברקים פעם בשנה
8. מתגים לתאום לרשת נחושת כאשר צריך - שני פורטים של SFP PLUS ושמונה פורטים של 2.5G - זולים וזמינים
9. סיבים אינם תומכים ב- POE
10. ניתן להשתמש באותו סיב למהירויות גבוהות מ-10Gbps. קצבים גבוהים יותר על נחושת לא זמינים כרגע, ולא ברור אם יוכלו להשתמש באותה כבילה

כל האמור לעיל איננו בגדר פרשנות, ומגובה במספרים, ובמספר חיפושים ניתן לאמת זאת. זוהי ההתייחסות לפותח השירשור ששאל לדעה על התקנה בבית **חדש**, ולדעתי זה מייצג אלטרנטיבה ראויה לכל הפחות, זו השאלה של השירשור - לא הצורך ומה עושים עם זה. @tzah אם התכוונת למשהו אחר אנא התייחס.

כעת הדיון גלש לנושא הצורך. אני בדרך כלל משתדל להימנע מדיון כזה משום שדיון כזה לא יוכל להתכנס. מכיוון שאני עובד בתצורה כזו ומכיר בתועלת שלה - @ziv_r לא יוכל לשכנע אותי שאין בזה צורך, ואני לא מתיימר לשכנע אותו שיש בזה צורך, ו-או שזה מייצג את המשתמש הממוצע וכו'. זה מסוג הדברים שמתייקים בראש ועוברים הלאה, ואם זה הופך להיות רלוונטי אז מתייחסים.

וכדי לא להשאיר נושאים פתוחים:
אינני משווה בין אייפון לסיבים. תמצית הטענה היא שברגע שלא מכירים מה פיתרון מסוים יכול לעשות אז גם לא קיים צורך. חברות התקשורת הציעו והכריזו על חיבורים מהירים לפני שנוצר הצורך, וכאשר נוצרה התשתית הגיעו גם האפליקציות. אני די משוכנע שלא קיימת מודעות ליכולת לפרוס סיבים בתוך הבית, ומה היתרונות, ולכן הדיון הזה מעניין.

ולבסוף:
וכן, דעתי עדיין היא כי מי שמשדרג רשת לסיב, זה לא בגלל צורך, זה בגלל פשרה.
...
דעתי שונה לחלוטין.

(פונקציית) המטרה של התיכנון של הרשת היא מקסימום פרודוקטיביות (=תועלת) והאילוצים הם עלות. תעבורת הרשת היא אמצעי לממש את הפרודוקטיביות אבל איננה מטרה בפני עצמה. לכן מינימיזציה של תעבורה היא לא שיקול תיכנון, שיקול תכנון יכול להיות עלות או יציבות שפוגעת בפרודוקטיביות. מבחינתי אם פיתרון מסוים מאפשר פרודוקטיביות גבוהה אך במקביל גורר תעבורה גבוהה - זה לגיטימי לחלוטין, הבלאי של ה- SSD לא מעניין כי ה- SSD צריך לשרת אותי ולא אני צריך לשמור על ה- SSD לצורך הדיון.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #55 

זה ציטוט של הפוסט הראשון, כי אתה טוען שהדיון גלש, אני טוען שזו מהות הדיון.
ביון הדעות של בעד ונגד מציגים את השיקולים, ולטעמי השיקול המרכזי זה האם יש בכלל צורך בכך.
בעד או נגד: מה דעתכם?

בשנים האחרונות המחירים של ציוד תקשורת וכן המחירים של סיבים אופטיים ירדו משמעותית. האם הייתם מלכתחילה פורסים
סיב אופטי בבית חדש?
...
למיטב ידיעתי, הפרודוקטיביות תשתנה בתנאי שאתה מנצל את רוחב הפס, אחרת יש לך סיבים עם פרודוקטיביות זהה לנחושת - ועל כן, לא צריך.
אם יש לאחד יש פרארי ולאחר פיאט אונו ובשני המקרים נוסעים את אותם 5 ק"מ לעבודה וחזרה באותם 20 דקות של פקקים לכל כיוון (וזהו).
אז לזה שיש פרארי יכול להגיד שיש לו פרארי.
הפרודוקטיביות שלו זהה לפיאט אונו (ונזניח עלויות תפעול, כי לא זה הדיון בפרודוקטיביות).
תוספת: למעשה כשאתה מגדיל את רוחב הפס, אבל לא מנצל אותו כך או כך, אתה מוריד את הפרודוקטיביות, כי יש לך רוחב פס גדול יותר ולא מנוצל.
יכול להיות שבתצורה הספציפית שלך אתה באמת צריך (לא תארת מה התצורה שלך, כך שאין דרך להבין מה הטיעון שלך בעצם).

עם דבר אחד בהחלט אין ויכוח, אם מישהו רוצה סיבים, שיהיה לו לבריאות, רצונות זה כבר דיון שמחוץ לתחום הרציונלי.
היום בבית חדש אולי זה אפילו הגיוני כלכלית, לא בדקתי לאחרונה כי אני לא צריך.
זו מהות העמדה שלי - אם צריך אז משיגים את המידע ושוקלים את החלופות. אם לא - אז לא.

tzah פותח השרשור
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #56 

אני לא מתעסק עם התובנות של ChatGPT😂

🛡️ Stability & InterferenceFiber Optic: Immune to EMI/RFI, ideal for noisy environments or areas with heavy electrical equipment.
Cat6a/Cat7: Shielded, but still susceptible to interference in extreme conditions.

🧠 Bottom Line
If you're in a clean, low-interference environment and cost matters, Cat6a or Cat7 will give you 10 Gbps reliably at 30 meters.
If you want maximum future-proofing, zero interference, or higher speeds (e.g., 25/40/100 Gbps), fiber optic is the better choice, even at short distances.

IsportaR
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 137
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #57 

אתה לא לבד. הרבה מפסיקים לחשוב בעצמם ומתבססים רק על מה שהוא אומר.

tzah פותח השרשור
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #58 

11/11/2025 20:58  
IsportaR כתב:
אתה לא לבד. הרבה מפסיקים לחשוב בעצמם ומתבססים רק על מה שהוא אומר.
...
חחח תודה על המחמאה/קביעה.

אתה צודק. באותה מידה, גם אנשי רפואה , מדע וטכנולוגיה אשר משתמשים בכלי AI על בסיס קבוע כנראה לא נחשבים לאנשים בעלי חשיבה עצמאית או בשפת העם הם נחשבים ל- "חסרי מעוף".

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #59 

11/11/2025 20:54  
tzah כתב:
אני לא מתעסק עם התובנות של ChatGPT😂

🛡️ Stability & InterferenceFiber Optic: Immune to EMI/RFI, ideal for noisy environments or areas with heavy electrical equipment.
Cat6a/Cat7: Shielded, but still susceptible to interference in extreme conditions.

🧠 Bottom Line
If you're in a clean, low-interference environment and cost matters, Cat6a or Cat7 will give you 10 Gbps reliably at 30 meters.
If you want maximum future-proofing, zero interference, or higher speeds (e.g., 25/40/100 Gbps), fiber optic is the better choice, even at short distances.
...
דווקא תשובה מאוזנת למרות שלא כל הפרמטרים מופיעים. לפחות הוא לא נכנס לדיון על הצורך.

tzah פותח השרשור
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #60 

12/11/2025 13:01  
DanielGR כתב:
דווקא תשובה מאוזנת למרות שלא כל הפרמטרים מופיעים. לפחות הוא לא נכנס לדיון על הצורך.
...
בינתיים ה- AI מספק תשובות יותר ממוקדות ומדויקות מרוב המגיבים אשר שוחחתי איתם. אז כן, אני סומך על כלי AI.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”