שאלה בקשר לבחירת ציוד תקשורת

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
שלח תגובה
ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 919
שם מלא: חביב
נתן תודות: 102 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #1 

היי,
יש לי שאלה לכאלו שמשתמשים בבית בציוד תקשורת שהוא לא ראוטר רגיל (אסוס, שיואמי וחבריהם), אלא ראוטר לבד ונקודות גישה לבד.

הרי, לרוב הציוד יש את אותו עוצמת שידור, לפי התקן בישראל, אז אין באמת שוני (או שאני טועה?)
האם אתם מתייחסים שלציוד X אפשר להתחבר רק אונליין ולציוד Y אפשר להתחבר רק לוקאל?
האם אתם לוקחים בחשבון שאם אתם רוצים לשלוט על ציוד או לחלופין להגדיל את הנקודות גישה, אתם חייבים להשתמש בסוויץ או קונטרולר של אותה חברה? (בשביל roaming)

אשמח לשמוע איך אתם בוחרים את הציוד?

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1455
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 221 פעמים
קיבל תודות: 280 פעמים

שליחה #2 

להבנתי נכון לבצע הפרדה בין החלק הקווי (נתב/פיירוול) לבין החלק האלחוטי - נקודות גישה.

הסיבה היא שהחלק הקווי הוא פחות או יותר קבוע ולא משתנה, אם רוכשים נתב שתומך ב-5Gbps זה יכול להספיק לשנים קדימה בלי לגעת, וכדאי לבחור ציוד שמקבל עידכונים באופן שוטף.

לעומת זאת נקודות הגישה האלחוטיות כל הזמן משתפרות, מקבלים באותו מחיר ביצועים יותר טובים, וכרגע זו תקופת מעבר הדרגתית בין WIFI6 ל-7. מבחינת נקודות הקצה - טלפונים ומחשבים, התמיכה ב- WIFI7 עדיין איננה מלאה.

מה שהייתי עושה זה בוחר נתב ״טוב״, ולגבי נקודות גישה - בוחר לא יקרות התומכות ב-WIFI6, ומשדרג כאשר רלוונטי. זה יתאים להערכתי לחלק משמעותי של המשתמשים. את זה כמובן אי אפשר לעשות שבוחרים פיתרון אינטגרטיבי שכולל הכל.

כל זה ברמה עקרונית. כמובן שצריך להגדיר מהם הצרכים והדרישות מהרשת כדי להגיע לבחירה של ציוד ספציפי.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

yeuda
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1642
נתן תודות: 88 פעמים
קיבל תודות: 124 פעמים

שליחה #3 

אני הפרדתי את הראוטר ונקודות הגישה

יש לי כרגע ראוטר ישן ubquiti er-x - אבל ל 1gb מספיק די והותר
היתרון שהציוד יותר מקצועי ומאפשר שליטה יותר מעמיקה (למשל firewall וכדומה)
מצד שני קינפוג יותר קשה ובפוטנציאל יכול ליצור בעיות אבטחה
והיתרון הכי גדול - יציבות - אין צורך לרסט - עובד שבועות רצוף

לגבי AP אני כרגע במשפחת OMADA - היתרון מבחינתי שאני שם אותם איפה שצריך מבחינת קליטה בבית ולא מבחינת פריסת הרשת

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #4 

18/02/2025 10:50  
DanielGR כתב:
להבנתי נכון לבצע הפרדה בין החלק הקווי (נתב/פיירוול) לבין החלק האלחוטי - נקודות גישה.

הסיבה היא שהחלק הקווי הוא פחות או יותר קבוע ולא משתנה, אם רוכשים נתב שתומך ב-5Gbps זה יכול להספיק לשנים קדימה בלי לגעת, וכדאי לבחור ציוד שמקבל עידכונים באופן שוטף.

לעומת זאת נקודות הגישה האלחוטיות כל הזמן משתפרות, מקבלים באותו מחיר ביצועים יותר טובים, וכרגע זו תקופת מעבר הדרגתית בין WIFI6 ל-7. מבחינת נקודות הקצה - טלפונים ומחשבים, התמיכה ב- WIFI7 עדיין איננה מלאה.

מה שהייתי עושה זה בוחר נתב ״טוב״, ולגבי נקודות גישה - בוחר לא יקרות התומכות ב-WIFI6, ומשדרג כאשר רלוונטי. זה יתאים להערכתי לחלק משמעותי של המשתמשים. את זה כמובן אי אפשר לעשות שבוחרים פיתרון אינטגרטיבי שכולל הכל.

כל זה ברמה עקרונית. כמובן שצריך להגדיר מהם הצרכים והדרישות מהרשת כדי להגיע לבחירה של ציוד ספציפי.
...
18/02/2025 13:13  
yeuda כתב:
אני הפרדתי את הראוטר ונקודות הגישה

יש לי כרגע ראוטר ישן ubquiti er-x - אבל ל 1gb מספיק די והותר
היתרון שהציוד יותר מקצועי ומאפשר שליטה יותר מעמיקה (למשל firewall וכדומה)
מצד שני קינפוג יותר קשה ובפוטנציאל יכול ליצור בעיות אבטחה
והיתרון הכי גדול - יציבות - אין צורך לרסט - עובד שבועות רצוף

לגבי AP אני כרגע במשפחת OMADA - היתרון מבחינתי שאני שם אותם איפה שצריך מבחינת קליטה בבית ולא מבחינת פריסת הרשת
...
עונה לשניכם,
מסכים לגבי ההפרדה.
השאלה שלי היא אחרת,
איך בוחרים לאיזה eco system להכנס,
האם להכנס לדוגמא ל- TP Link Omada, Cisco, Aruba, Unifi או חברה אחרת
ולמה להכנס דווקא לאותה חברה?

שאני אומר eco system, לדוגמא לא יהיה roaming מושלם בין AP של סיסקו לבין ארובה.
ארובה נשלט אונליין בלבד (ולא לוקאלי) לעומת סיסקו שנשלט לוקאלי בלבד אם אני לא טועה.
אם רוצים לוקאלי לארובה צריך לקנות את הסוויץ המנוהל/לא מנוהל שלהם (eco system שלהם).
וזה ברוב החברות הככה.

מקווה שהצלחתי להסביר את כוונתי.

לצורך העניין הראוטר לא קשור לאף חברה של AP. (לא חושב שזה בעייתי או משהו)

yeuda
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1642
נתן תודות: 88 פעמים
קיבל תודות: 124 פעמים

שליחה #5 

תזכור שכל אחת מהמשפחות האלה מגיע עם התוכנת ניהול משלה וחלקם צריכות איזה מחשב שיריץ את אותה תוכנה

אם תדאג שכל האלמנטים מחוברים לאותה חברה יהיה לך הרבה יותר קל לנהל את הכל ממקום אחוד
למשל עם אתה מגדיר SSID שכל אחד ב VLAN נפרד - אז התוכנה תדאג להגדרות גם בראוטר וגם ב AP ואפילו גם בסוויטצ'ים

אני לצערי לא בחרתי משפחה אחת וכרגע מצטער על זה
אני עכשיולאט לאט מתכוון לעבור למשפחה אחת
הכיוון שלי הוא כנראה ubquiti

סיסקו ו aruba יותר מכוונים לעולם העיסקי לתחושתי
ה omada לא מושך אותי בהקשרי הראוטרים שלהם
ואז נשאר ubquiti

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #6 

20/02/2025 11:18  
yeuda כתב:
תזכור שכל אחת מהמשפחות האלה מגיע עם התוכנת ניהול משלה וחלקם צריכות איזה מחשב שיריץ את אותה תוכנה

אם תדאג שכל האלמנטים מחוברים לאותה חברה יהיה לך הרבה יותר קל לנהל את הכל ממקום אחוד
למשל עם אתה מגדיר SSID שכל אחד ב VLAN נפרד - אז התוכנה תדאג להגדרות גם בראוטר וגם ב AP ואפילו גם בסוויטצ'ים

אני לצערי לא בחרתי משפחה אחת וכרגע מצטער על זה
אני עכשיולאט לאט מתכוון לעבור למשפחה אחת
הכיוון שלי הוא כנראה ubquiti

סיסקו ו aruba יותר מכוונים לעולם העיסקי לתחושתי
ה omada לא מושך אותי בהקשרי הראוטרים שלהם
ואז נשאר ubquiti
...
תודה על התגובה,
השאלה אם עדיף "לשים את כל הביצים בסל אחד"?
לדוגמא ראוטר וכל שאר הציוד של ubiquiti

או ראוטר "נייטרלי" OPNsense ושאר הציוד של אותה משפחה

לגבי ארובה וסיסקו, יש להם "משפחות" שיותר מתאימים למגזר הפרטי ולא רק למגזר העסקי.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #7 

ל-Eco-system יש משמעות בעיקר לאירגונים ולא להתקנות ביתיות. אפשר להבין מדוע ניהול מרכזי וניטור הוא חשוב עבור עשרות נקודות גישה ומתגים, אבל להתקנה ביתית? Overkill משמעותי. הציוד בבית אמור פשוט לעבוד בצורה שקופה, ולא אמורים להתעסק ״בלנהל ולנטר״ אותו.
השיקולים ברשתות ארגוניות הם שונים לגמרי.

ובכלל, בסביבה של סטנדרטים פתוחים מדוע בכלל צריך Eco-system? ברמה האפליקטיבית יצרנים יכולים לפשט את תהליך ההקמה וההגדרה הראשונית, ולהציע יכולות ניהול וניטור ייחודיות, וכנראה החשוב מכל - לנעול את המשתמשים לציוד שלהם...

לדוגמא, ישנם סטנדרטים ל-Mesh, -Fast roaming, 802.11S, 802.11R, כמה נתבים ממשים את זה ומאפשרים Mesh פתוח? מעט מאד למעט OPENWRT, והסיבה היא לנעול משתמשים לסביבה מסוימת.

הבעיה הכי בסיסית ב-Eco-system היא שלא מתאפשר לבחור מה שנקרא Best of breed, וככל שמשקיעים יותר ב-Eco system כך קשה יותר לעבור לפלטפורמה אחרת.

מי שרוצה פשטות ושקט עדיף לו ללכת על מוצר מדף. ומי שרוצה את הפיתרון הכי גמיש יכול ללכת על OPENWRT. אצלי לצורך הדוגמא יש מספר נקודות גישה מיצרנים שונים, המריצות OPENWRT ומחוברות קווית עם Fast roaming , עובד מעולה ויציב, המעבר בין נקודות גישה מהיר ושקוף לחלוטין.

בהתקנה אירגונית כאמור השיקולים שונים, לדוגמא - עלות בעלות כוללת, רמת שירות, ועוד כאשר דיון מעמיק הוא מעבר למה שאפשר בשירשור כזה.

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #8 

20/02/2025 16:44  
DanielGR כתב:
ל-Eco-system יש משמעות בעיקר לאירגונים ולא להתקנות ביתיות. אפשר להבין מדוע ניהול מרכזי וניטור הוא חשוב עבור עשרות נקודות גישה ומתגים, אבל להתקנה ביתית? Overkill משמעותי. הציוד בבית אמור פשוט לעבוד בצורה שקופה, ולא אמורים להתעסק ״בלנהל ולנטר״ אותו.
השיקולים ברשתות ארגוניות הם שונים לגמרי.

ובכלל, בסביבה של סטנדרטים פתוחים מדוע בכלל צריך Eco-system? ברמה האפליקטיבית יצרנים יכולים לפשט את תהליך ההקמה וההגדרה הראשונית, ולהציע יכולות ניהול וניטור ייחודיות, וכנראה החשוב מכל - לנעול את המשתמשים לציוד שלהם...

לדוגמא, ישנם סטנדרטים ל-Mesh, -Fast roaming, 802.11S, 802.11R, כמה נתבים ממשים את זה ומאפשרים Mesh פתוח? מעט מאד למעט OPENWRT, והסיבה היא לנעול משתמשים לסביבה מסוימת.

הבעיה הכי בסיסית ב-Eco-system היא שלא מתאפשר לבחור מה שנקרא Best of breed, וככל שמשקיעים יותר ב-Eco system כך קשה יותר לעבור לפלטפורמה אחרת.

מי שרוצה פשטות ושקט עדיף לו ללכת על מוצר מדף. ומי שרוצה את הפיתרון הכי גמיש יכול ללכת על OPENWRT. אצלי לצורך הדוגמא יש מספר נקודות גישה מיצרנים שונים, המריצות OPENWRT ומחוברות קווית עם Fast roaming , עובד מעולה ויציב, המעבר בין נקודות גישה מהיר ושקוף לחלוטין.

בהתקנה אירגונית כאמור השיקולים שונים, לדוגמא - עלות בעלות כוללת, רמת שירות, ועוד כאשר דיון מעמיק הוא מעבר למה שאפשר בשירשור כזה.
...
אני נוטה להסכים שלהיות "כבול" ל eco system מסויים זה לא כיף ולא טוב.
לא מדבר כרגע על חברות/ארגונים.

איזה נקודות גישה יש לך שמריצות OPENWRT?

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #9 

20/02/2025 17:19  
ChaoscripT כתב:
אני נוטה להסכים שלהיות "כבול" ל eco system מסויים זה לא כיף ולא טוב.
לא מדבר כרגע על חברות/ארגונים.

איזה נקודות גישה יש לך שמריצות OPENWRT?
...
יש לי XIAOMI ax6, XIAOMI ax6s, XIAOMI ax3600, Banana pi R3. אלו ממש לא ״המילה האחרונה״ בתחום.

החומרה שונה בין נקודות הגישה, חלק עם Mediatek וחלק Qualcomm, מדובר על שלושה מפלסים. המעבר בין הנקודות חלק ושקוף לחלוטין, ללא ניתוק. כולן WiFi6. הקצבים המתקבלים הם 700-800 mbps בקו ראיה מנקודת הגישה, ולא יורד מ-400 בכל מפלס.

מתוך סקרנות רכשתי Ubiquity u7 pro wall. נקודת גישה חביבה למדי, אבל אין Roaming מכל השאר, והביצועים טובים יותר באופן שולי בלבד מהחומרה הקיימת, בהינתן הצרכנים שיש לי (שאינם תומכים ב-WiFi 7). כרגע - לא מחוברת…

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #10 

20/02/2025 18:35  
DanielGR כתב:
יש לי XIAOMI ax6, XIAOMI ax6s, XIAOMI ax3600, Banana pi R3. אלו ממש לא ״המילה האחרונה״ בתחום.

החומרה שונה בין נקודות הגישה, חלק עם Mediatek וחלק Qualcomm, מדובר על שלושה מפלסים. המעבר בין הנקודות חלק ושקוף לחלוטין, ללא ניתוק. כולן WiFi6. הקצבים המתקבלים הם 700-800 mbps בקו ראיה מנקודת הגישה, ולא יורד מ-400 בכל מפלס.

מתוך סקרנות רכשתי Ubiquity u7 pro wall. נקודת גישה חביבה למדי, אבל אין Roaming מכל השאר, והביצועים טובים יותר באופן שולי בלבד מהחומרה הקיימת, בהינתן הצרכנים שיש לי (שאינם תומכים ב-WiFi 7). כרגע - לא מחוברת…
...
אפשר לשאול איך השליטה שלך על 4 המוצרים האלו?
כולם עם OpenWRT, אבל בשביל להגדיר משהו אתה צריך לעבור אחד אחד ולהגדיר?
לדוגמא את שם הרשת/סיסמא (זו סתם דוגמא כמובן).

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות

שליחה #11 

22/02/2025 10:00  
ChaoscripT כתב:
אפשר לשאול איך השליטה שלך על 4 המוצרים האלו?
כולם עם OpenWRT, אבל בשביל להגדיר משהו אתה צריך לעבור אחד אחד ולהגדיר?
לדוגמא את שם הרשת/סיסמא (זו סתם דוגמא כמובן).
...
אכן צריך לעבור אחד אחד. זה בדיוק ההבדל בין ניהול רשת ביתית ואירגונית: בשביל לנהל ארבע נקודות גישה (שזו פעולה לא תכופה) אין צורך במערכת ניהול, ורק בגלל זה לא הייתי רוכש סביבה שלמה אחרת. לרשת אירגונית סיפור אחר לגמרי.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”