קליית פולי קפה ב-Gene Cafe - המדריך הלא-רשמי

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
שלח תגובה
boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3834
שם מלא: אורן
נתן תודות: 271 פעמים
קיבל תודות: 496 פעמים

שליחה #1 

תמונה

אחרי 15 שנים מספקות מאוד עם הקולה הזה, שדרגתי לאחרונה לקולה אחר. בעיקר כי אני רוצה לשפר את התוצאות עם קליות בהירות.

החלטתי לעזור לקונה להתחיל ברגל ימין עם "הוראות שימוש" מפורטות יותר (ומועילות יותר לדעתי) מאלה שמגיעות עם הקולה. מקווה שגם משתמשים אחרים ימצאו בהן תועלת.
  • כמות מומלצת (גודל באטצ')
    • פולים בעיבוד שטוף: 250 גרם
    • פולים בעיבוד טבעי או עיבודים מיוחדים: עד הקו שמסומן על התוף (כ-210 גרם)
  • כיוון טיימר: הזמן לא ממש משנה אם עוצרים את הקלייה באופן ידני. אפשר להשאיר על 15 דקות. בהמשך אפשר לכוון את הטיימר לזמן הקלייה הצפוי, כזה שבמידה ולא נמצאים ליד הקולה בסוף הקלייה (לא מומלץ מטעמי בטיחות) עדיין יש סיכוי שהקלייה תעצור בזמן.
    במידה והזמן שנשאר בטיימר קצר מזמן הקלייה הרצוי אפשר להאריך אותו תוך כדי הקלייה.
  • כיוון טמפרטורה: 240 מעלות. כשמגיעים לפיצוץ ראשון (או אפילו קצת קודם) מומלץ להאט את קצב הקלייה ע"י הורדה לטמפרטורה שבה התחיל פיצוץ ראשון או קצת פחות מזה. הקולה הזה משתמש בתרמוסטט אז לא ניתן לקבל טמפרטורה מדויקת בשיטה הזו. כשגוף החימום נכבה הטמפרטורה יורדת בכ-5 מעלות.
    אפשרות נוספת היא להרים את המכסה ולכוון מאוורר אל התוף מבלי לשנות את הטמפרטורה. היתרון בשיטה הזו הוא שהטמפרטורה יציבה יותר.
  • עצירת הקלייה
    • אפשרות #1: לפי העין. לקלייה כהה, אפשר לעצור כשמזהים פול אחד ועליו טיפת שמן. בקלייה של אותם פולים באותם תנאים בפעם הבאה אפשר להוריד דקה כדי לקבל קלייה שדומה יותר לבינונית.
    • אפשרות #2: לפי האוזן. כשמזהים שהתחיל שלב "פיצוץ ראשון" (כלומר כששומעים שני פיצוצים סמוכים).
      • לקלייה בהירה - עצירה כדקה אחרי תחילת פיצוץ ראשון
      • לקלייה בינונית - עצירה אחרי כ-2 דקות
      • לקלייה בינונית-כהה - עצירה אחרי שפיצוץ ראשון נגמר
      • לקלייה כהה - עצירה כשמתחיל פיצוץ שני
      למי שמתקשה לשמוע את הפיצוצים, אני ממליץ להוסיף למיכל הקלייה יריעה מרשת ברביקיו עמידה בחום. גוזרים בגודל המתאים וומרפדים דופן אחת של המיכל. הרעיון הוא שכשהפולים פוגעים ברשת הם לא משמיעים רעש, בניגוד לזכוכית. זה נותן אפשרות לשמוע יותר טוב את הפיצוצים במחצית מהזמן, מבלי לוותר על האפשרות לראות אותם, כי בדופן השנייה הזכוכית נשארת חשופה.
    פעולות אופציונליות:
    • חימום מקדים. אין ממש צורך בחימום מקדים בקולה הזה. אפשר לבצע אותו ע"י חימום ל-200 מעלות במשך כמה דקות, ואז עצירת חירום, הכנסה של הפולים והתחלת קלייה.
    • חימום מקדים חלקי בקליות back-to-back. אם משתמשים בקולה לאחר קלייה קודמת והוא עדיין חם, הקלייה הבאה תהיה קצרה יותר. עצירה לפי פיצוצים תאפשר לקבל תוצאה דומה לזו שמקבלים ללא כל חימום מקדים.
    • קירור חיצוני. מומלץ. משתמשים במכשיר לקירור פולים חיצוני או במסננת שמטלטלים בה את הפולים כשמכוון אליהם מאוורר.
    • קירור פנימי מואץ. אם משתמשים בקירור הפנימי מומלץ להרים את המכסה ולכוון לכיוון התוף מאוורר. זה מקצר מעט את זמן הקירור.
    • נוהל עצירת חירום
      • לוחצים לחיצה ארוכה על כפתור הקירור
      • התוף יסתובב ויעצור עם הידית כלפי מעלה
      • בעזרת כפפות חסינות חום שולפים את התוף ושופכים את הפולים לקירור חיצוני
      • מחזירים את התוף למקום ומתחילים מיד קלייה חדשה, ואז מייד לוחצים על כפתור הקירור כדי להפעיל את הקירור הפנימי (על התוף הריק). זה שלב חיוני כדי לשמור על חיי הקולה.
  • ריקון מיכל המוץ. אפשר לרוקן אחת לכמה קליות, אבל מומלץ אחרי כל קלייה.
  • ניקוי התוף. לא מומלץ לנקות מחשש לנזק לזכוכית. כן חשוב לוודא שאין שאריות מוץ או פולים קלויים שנשארו בתוף או ברשת היציאה שלו.
  • תיעוד (לוג קלייה) חשוב לתעד הכל. זה עוזר לקבל עקביות ומאפשר לעקוב אחרי ההשפעה של שינויים.
    • תאריך קליה
    • משקל פולים לפני קלייה
    • משקל פולים אחרי קלייה
    • סוג פולים
    • זמן עד לתחילת פיצוץ ראשון
    • זמן סיום קלייה
    • טמפרטורה סביבתית
    • האם התבצע חימום מקדים
    • שיטת הקירור
  • חישוב רמת קלייה לפי משקל הפולים. נוסחה:

משקל פולים אחרי קלייה
    ─────────────  - 1
    משקל פולים לפני קלייה

דוגמה:
    • משקל פולים לפני קלייה: 250 גרם
    • משקל פולים אחרי קלייה: 215 גרם
    • חישוב:
      • 215/250 = 0.86
      • 1-0.86 = 0.14
      • תשובה: 14% פחת, כלומר קלייה בינונית-כהה
    • רמת קלייה לפי משקל הפולים
      • קלייה בהירה - 11-12%
      • קלייה בינונית - 13-14%
      • קלייה כהה - 15% ומעלה
נערך לאחרונה על ידי boren ב 05/05/2026 12:11, נערך 3 פעמים בסך הכל.

katzer
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 273
נתן תודות: 13 פעמים
קיבל תודות: 41 פעמים

שליחה #2 

אני שואב את מיכל המוץ כל פעם.
viewtopic.php?t=370265

במקום עצירת חירום, אני משתמש בשקע חשמלי עם שלט רחוק ופשוט מכבה את הזרם.

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #3 

15/01/2025 2:54  
katzer כתב:
אני שואב את מיכל המוץ כל פעם.
viewtopic.php?t=370265
...
אני פשוט מרוקן. אני לא חושב שמעט אבק מוץ יכול לשנות משהו. היצרן ממליץ לרוקן פעם בחמש פעמים, וזה באמת קצת מוגזם.
במקום עצירת חירום, אני משתמש בשקע חשמלי עם שלט רחוק ופשוט מכבה את הזרם.
...
רעיון מצויין! חבל שלא חשבתי על זה, כי היה לי מפסק בשקע שאליו הג'ין היה מחובר.

אישו
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 234
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 22 פעמים

שליחה #4 

14/01/2025 5:37  
boren כתב:
אחרי 15 שנים מספקות מאוד עם הקולה הזה, שדרגתי לאחרונה לקולה אחר. בעיקר כי אני רוצה לשפר את התוצאות עם קליות בהירות.

[/list]
...
אפשר לשאול למה שדרגת?

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

שלח תגובה