האם כדאי לקנות DECO M5 כיום?

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
שלח תגובה
Playaz פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 541
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 13 פעמים

שליחה #1 

אני מחפש פתרון לרשת ביתית שיתאים לארון תקשורת בעובי של עד 7 ס"מ.
יש לי היום ראוטר בודד ARCHER VR600
וחשבתי על ה-DECO M5 כי הוא דק יחסית, אבל הוא יצא בשנת 2017 ואני מתלבט אם זו עדיין בחירה טובה.

יש לכם ניסיון עם המכשיר הזה בשנים האחרונות?
האם הוא מספק ביצועים טובים גם היום, או שכדאי להשקיע בדגם חדש יותר? התקציב הוא סביבות ה-600 ש"ח. דרישות בסיסיות בית של 100 מ"ר.

תודה מראש על העזרה!

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78913
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 789 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #2 

בתור בעל של שלישיה כזו, לדעתי התשובה היא לא.

זה כבר מוצר מיושן ויש הרבה יותר טובים ממנו. אם tp-link היו מעדכנים אותו זה היה סיפור אחר.

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4310
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 904 פעמים

שליחה #3 

28/12/2024 22:03  
Playaz כתב:
אני מחפש פתרון לרשת ביתית שיתאים לארון תקשורת בעובי של עד 7 ס"מ.
יש לי היום ראוטר בודד ARCHER VR600
וחשבתי על ה-DECO M5 כי הוא דק יחסית, אבל הוא יצא בשנת 2017 ואני מתלבט אם זו עדיין בחירה טובה.

יש לכם ניסיון עם המכשיר הזה בשנים האחרונות?
האם הוא מספק ביצועים טובים גם היום, או שכדאי להשקיע בדגם חדש יותר? התקציב הוא סביבות ה-600 ש"ח. דרישות בסיסיות בית של 100 מ"ר.

תודה מראש על העזרה!
...
אם אתה מוכן לעשות את זה אחרי מה שידענו כבר מקודם בהקשר זה וגם עוד אחרי מה שהתפרסם רק לפני פחות משבועיים בהקשר למוצרים אלה בדיוק:
https://www.cnet.com/home/internet/poss ... onnection/
והם סביר להניח בגלל כך גם יאסרו למכירה ולהתקנה בארה''ב... אז למה לא. :lol:

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #4 

זה פופוליזם. הם מתמקדים בכל החברות הסיניות: dji, tp-link, וואיווי, טיקטוק. אין עדויות שהם עשו משהו לא תקין, זה בא מחשש מהפוטנציאל ומזנופוביה

Playaz פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #5 

ענייני האבטחה פחות מטריד אותי.
אבל מה יכול להיות האלטרנטיבה ל - M5? אני רואה שרוב ה MESH האחרים הם בצורת גליל או ריבוע ולא יכנסו לי בעומק של 7 ס"מ שיש לי בארון תקשורת. רובם בערך 11 ס"מ

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #6 

29/12/2024 9:11  
oferlaor כתב:
זה פופוליזם. הם מתמקדים בכל החברות הסיניות: dji, tp-link, וואיווי, טיקטוק. אין עדויות שהם עשו משהו לא תקין, זה בא מחשש מהפוטנציאל ומזנופוביה
...
אין עדויות? פופוליזם? הרי בכל השנים האחרונות חדשות לבקרים התפרסמו אינספור פרטים מלאים על אותן דלתות אחוריות שיצרן זה מכניס לתוך הנתבים שלו ואשר גם משמשות את הגורמים זדוניים שונים בכדי להשתלט על כל הנתבים אלה של TP-LINK ולעשות שמות עם הציודים אלה, לרשתות שנמצאות מאחוריהם ולכיוון האינטרנט, כך שמי שנמצא אחרי נתב זה יזוהה כתוקף סידרתי, עם כל מה שמשתמע מכך.
אלה רק מספק קטן מה דוגמאות מהשנה שעברה:
https://thehackernews.com/2024/05/tp-li ... ility.html

https://www.cyfirma.com/research/compre ... trategies/

https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... k-routers/

https://cyble.com/blog/tp-link-archer-r ... abilities/

https://blog.sekoia.io/solving-the-7777 ... ity-quest/

וזה רק דוגמית מהעדויות שתפרסמו בשנה האחרונה בצורה של חומר שנגיש גם לא לאנשי מקצוע בהקשר המדובר של נתבים של TP-LINK.

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

29/12/2024 9:30  
Playaz כתב:
ענייני האבטחה פחות מטריד אותי.
אבל מה יכול להיות האלטרנטיבה ל - M5? אני רואה שרוב ה MESH האחרים הם בצורת גליל או ריבוע ולא יכנסו לי בעומק של 7 ס"מ שיש לי בארון תקשורת. רובם בערך 11 ס"מ
...
אם ענייני האבטחה פחות מטריד אותך ואין לך שום בעיה שלמשל פרטי אשראי שלך יזלגו לרחבי האינטרנט וגורמים זדוניים שונים ישתמשו בהם ויחגגו על הכסף שלך או למשל שיצפינו לך את כל התוכן של מסמכים ותמונות במחשב או שמהחיבור אינטרנט שלך יבצעו פעולות שונות שאחרי שנפגע מהן וגורמי שמירת חוק וסדר ואנשי בטחון יזהו ראותך כי זה שביצע את הפעולות אלה, או שיקרו לך עוד כל מני מעשי קונדס מבדרים מסוג זה, אז באמת שאין שום בעיה ואתה יכול ללא שום חשש להשתמש בנתבים של יצרן זה. :lol:

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #8 

אלה vulnerabilities ולא backdoors. יש אותם לכל היצרנים וכשחוקר מוצא כאלה הוא לרוב מפרסם והם מטופלות. אם הם לא מטופלות, זה כבר סיפור אחר.

backdoor הוא החשש העיקרי (כלומר, vulnerability ידוע שאינו מטופל או שאפילו הוכנס במכוון). כשמדובר ב-state actor החשש הוא שאם יש מישהו פוליטי או כזה שהם יכולים לחדור אליו לראוטר, למצוא עליו דברים שאפשר לסחוט את אותו אדם למשל.

ההנחה שלי היא שלכל הראוטרים יש פריצות מהסוג הזה. אני מניח שהסינים לא ייחודיים בנושא הזה, הרי זה בדיוק שיטת הפעולה של 8200 וסוכנויות ביון רבות וזה קיים בטלפונים, ראוטרים וכל ציוד שכזה.

במקרה של וואוי, tp-link וכו' החשש העיקרי של הרשויות האמריקאיות זה שגם אם אין פריצה כרגע, מכיוון שהם בעלי הקוד, הם יכולים בעצם להכניס עדכון תוכנה שיחדיר את ה-backdoor מתי שנוח להם. זה לא בלתי סביר שזה יכול לקרות, אבל לזה אין שום עדות.

מבחינתי המשמעות היא שאם אני אדם חשוב, מבחינה פוליטית, מדינית או עסקית, אני כנראה אקח ציוד שאני סומך עליו יותר. אדם פרטי אני לא חושב שיש לו הרבה מה לעשות, מכיוון שכל מה שהוא ירכוש יהיה בעל אותן מגבלות ופוטנציאל פריצה. היחידים עד היום שהראו שהם לא נכנעים לעולם ה-backdoor הזה הם אפל, וגם מכשירים של אפל פורצים תדיר (יש חברות כמו סלברייט שזה כל מהותן).

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

אם יצרן תוכנה משאיר אפשרויות של התחברות מרחוק ללא ידיעה וללא אפשרות של מניע מצד המשתמש של המוצר, למשל כך גם במקרה של סדרת DECO של TP-LINK:
https://www.cyfirma.com/research/compre ... trategies/
ואחרי זה גם גורמים זדוניים פתאום משום מה מודעים לאפשרות זו, לפני שזה בכלל מתגלה בקרב אנשי מקצוע ומנצלים את התחברות לא מורשת זו למוצר ומבצעים בו הרצת קוד לפי רצונם ובהמשך היצרן לא סוגר את האפשרויות אלה במשך זמן ארוך ביותר, אז אפשר לקרוא לזה אחרי זה בשם "חולשה", כי הרי היצרן לא שם על מקום זה שלט ענק עם כיתוב "דלת אחורית" באנגלית או בסינית, ואפשר לכנות את זה בכל שם אחר, אבל התוצאה היא תהיה זהה מבחינת המשתמש בציוד זה. :lol:

ואחרי שאצל אותו היצרן מקרים זהים אלה מתגלים כל פעם מחדש בתדירות הולכת וגוברת, אז בהמשך שגורמי מקצוע ממליצים לאסור בעתיד שימוש במוצרים אלה עם תוכנה זו של יצרן זה, אז אפשר כמובן לקרוא לזה גם פופוליזם או מזנופוביה ולהמשיך ולהשתמש במוצרים אלה בצורה שמסכנת את המשתמש או שאפשר גם לנסות ולהסיק מסקנות מתבקשות מהמקרים אלה עם היצרן זה ולפעול לפי מה שאנשי מקצוע ממליצים בחום בהקשר זה.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1471
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 225 פעמים
קיבל תודות: 282 פעמים

שליחה #10 

הסיפור הבא הוא לא עדות שמיעה או צד ג׳:

היה לי בזמנו XIAOMI AX5, מחובר כנקודת גישה. להפתעתי ראיתי מנקודת הגישה בקשת Name resolution לאתר taobao (אתר סחר סיני גדול) ולאחר מכן https לאותה כתובת. בשום אופן לא אמור להיות, אפילו אם זה מסחרי בלבד. הצלחתי להתקין גרסה גלובלית (במקום הסינית המקורית) על החומרה הזו והתופעה לא קוראת, אבל אני עם XIAOMI גמרתי, למעט חומרה שניתן להתקין עליה OpenWRT.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #11 

29/12/2024 11:20  
DanielGR כתב:
הסיפור הבא הוא לא עדות שמיעה או צד ג׳:

היה לי בזמנו XIAOMI AX5, מחובר כנקודת גישה. להפתעתי ראיתי מנקודת הגישה בקשת Name resolution לאתר taobao (אתר סחר סיני גדול) ולאחר מכן https לאותה כתובת. בשום אופן לא אמור להיות, אפילו אם זה מסחרי בלבד. הצלחתי להתקין גרסה גלובלית (במקום הסינית המקורית) על החומרה הזו והתופעה לא קוראת, אבל אני עם XIAOMI גמרתי, למעט חומרה שניתן להתקין עליה OpenWRT.
...
רעיון מעניין - אצלי יש לי ראוטר (ASUS) והרשת המקומית מורכבת ממיקס של TPLINK DECO AP.

מעניין אם חסימה של כל ה-AP לאינטרנט יעבוד. כלומר, הם בעצמם לא יהיו מחוברים לאינטרנט ורק יעבירו דברים ברשת המקומית. זה אומר שהם כנראה לא יצליחו לעדכן firmware לבד בלי סיוע, אבל זה נראה לי אסטרטגיה טובה בכל מקרה. כמובן שאם מישהו מתוחכם ממש הוא תמיד יכול לשלוח את הפאקטים כך שהם יתחזו שהם מגיעים ממקור אחר ברשת...

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1471
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 225 פעמים
קיבל תודות: 282 פעמים

שליחה #12 

29/12/2024 11:41  
oferlaor כתב:
רעיון מעניין - אצלי יש לי ראוטר (ASUS) והרשת המקומית מורכבת ממיקס של TPLINK DECO AP.

מעניין אם חסימה של כל ה-AP לאינטרנט יעבוד. כלומר, הם בעצמם לא יהיו מחוברים לאינטרנט ורק יעבירו דברים ברשת המקומית. זה אומר שהם כנראה לא יצליחו לעדכן firmware לבד בלי סיוע, אבל זה נראה לי אסטרטגיה טובה בכל מקרה. כמובן שאם מישהו מתוחכם ממש הוא תמיד יכול לשלוח את הפאקטים כך שהם יתחזו שהם מגיעים ממקור אחר ברשת...
...
אכן, רעיון טוב, המינימום למי שרוצה להמשיך ולהפעיל אותם.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

oris74
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 9455
שם מלא: אורי
נתן תודות: 1140 פעמים
קיבל תודות: 962 פעמים

שליחה #13 

הדיון קצת סטה לנושאים כלליים..

לי גם יש שלישייה של M5 ואכן העדכון קושחה האחרון היה לפני שנתיים - מצד שני הם עובדים בצורה חלקה ללא שום בעיות

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag
תגובות: 46397
נתן תודות: 1967 פעמים
קיבל תודות: 5080 פעמים

שליחה #14 

@Playaz
הנתב Huawei AX3 Pro הוא דק ויכנס בארון התקשורת שלך. הוא לא יקר ויתן ביצועים מספקים. עיון בשרשור למטה גם יתן לזה אסמכתה.
viewtopic.php?f=62&t=345150

אל תזמין אותו מ- Aliexpress כי כרגע תופסים נתבים כאלו עם דרישה לאישור ממשרד התקשורת, אבל לעיתים עולים מודעות ביד 2 לנתב, אז שווה לעקוב.

Playaz פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #15 

30/12/2024 7:39  
ziv_r כתב:
@Playaz
הנתב Huawei AX3 Pro הוא דק ויכנס בארון התקשורת שלך. הוא לא יקר ויתן ביצועים מספקים. עיון בשרשור למטה גם יתן לזה אסמכתה.
viewtopic.php?f=62&t=345150

אל תזמין אותו מ- Aliexpress כי כרגע תופסים נתבים כאלו עם דרישה לאישור ממשרד התקשורת, אבל לעיתים עולים מודעות ביד 2 לנתב, אז שווה לעקוב.
...
תודה!
לארון תקשורת באמת נראה שיתאים. השאלה מה אפשר לשדך לו בנקודה נוספת בחדר השני - נתב כזה קצת פחות אסטטי

ziv_r
סמל אישי של משתמש
עורך ראשי HTmag
עורך ראשי HTmag
תגובות: 46397
נתן תודות: 1967 פעמים
קיבל תודות: 5080 פעמים

שליחה #16 

יש לשדך רק נתב זהה, לא שום דבר אחר.

a_yaron
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2045
נתן תודות: 61 פעמים
קיבל תודות: 178 פעמים

שליחה #17 

29/12/2024 23:55  
oris74 כתב:
הדיון קצת סטה לנושאים כלליים..

לי גם יש שלישייה של M5 ואכן העדכון קושחה האחרון היה לפני שנתיים - מצד שני הם עובדים בצורה חלקה ללא שום בעיות
...
אתה בטוח בקשר לעדכון?
אצלי כתוב Build 20240719 Rel.70981 1.7.8
מה הגרסה אצלך ?

oris74
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 9455
שם מלא: אורי
נתן תודות: 1140 פעמים
קיבל תודות: 962 פעמים