בדיקה מקיפה של עד כמה הפורמט משפיע על איכות הקול - מתנדבים?

אלבומים מומלצים, ביקורות, הוצאות חדשות וכו'.
שלח תגובה
anatoli15 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2303
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #1 

שלום אנשים,

ראשית, הקדמה קטנה. בהמשך לדיון לא קצר שפתחתי על המגבלות הברורות (לדעתי) של פורמט ה-MP3 אשר נגרר לוויכוח מרתק (שלעיתים קצת התחמם :)) (קישור לדיון), החלטתי להרים את הכפפה ולעשות את הבחינה המעשית.

אשית אני אפתח ואציין כי אני את הבדיקה כבר ערכתי לעצמי. התוצאות בין ה-MP3 הזה לבין ה-MP3 שאני קידדתי בעצמי התוצאות זהות. בקטע הראשון הבדלתי נכונה פעמיים, ופעם אחת לא הבדלתי, אך בארבעת הקטעים האחרים הבדלים נכונה בכל 3 הפעמים. מבחינתי, MP3 הוא פורמט לא מספק. הבחינה הייתה עיוורת לגמרי כאשר אין לי מושג מה מתנגן (המחשב ניגן עם מסך כבוי, רק אח שלי שהיה אחראי על הרשימה הפעלה ידע מה מתנגן - יותר מידע על זה יש בדיון בקישור) עם זאת, אחרי הבדיקה הזו יש לי כמה תובנות, והן:
הגבול של ה-MP3 הוא טוב יותר ממה שחשבתי, בהחלט הפתיע אותי לטובה ביחס למה שאני רגיל ממנו (למרות שהוא פורמט נחות ביחס לחדשים). עם זאת, אני עדיין עומד מאחורי דעתי שהוא צריך לחלוף מן העולם כי יש פורמטים קטנים ואיכותיים יותר, ושמי שיש לו את הציוד שציינתי בדיון כדאי שישקיע בפורמט איכותי יותר. מעבר לזה, MP3 ברשת מקודד גרוע בהרבה מאשר אלה שאני אצרף לדיון הזה, ולכן שימוש בהם עם ציוד סביר פלוס הוא הפסד.

אני את הבדיקה ביצעתי עם Zhaolu 2.5A שמחובר לרסיבר Denon AVR-1906 שמגבר אוזניות AKG K1000.

כאמור, אני מעלה את חמשת הקטעים (כל אחד בנפרד) כאשר בכל קובץ יש 3 קטעים זהים אשר אחד מהם הומר ל-FLAC ובחזרה, השני ל-MP3 ובחזרה, והשלישי ל-WAV ובחזרה.
ice2k (בחור מהפורום של HWzone שם נפתח הדיון במקור הוא זה שביצע את ההמרה לפורמטים הדחוסים - מי שעבר על הדיון המקורי יבין למה) השתמש במקודדים הבאים לצורך MP3 ו-AAC:
LAME 3.98 BETA 5 PRESET INSANE
NERO ENCODER 1.1.34.2 LOW COMPLIXITY VBR MODE, Quality =76 (0.76)
...
למעבר לעמוד ההורדה לחצו על הקטע.

קטע ראשון: Conard Hoffler - Guido Balestracci - Suite No. 6 in G major (Primitiae Chelice, 6), for viola da gamba & bass
קטע שני: Tchaikovsky - Overtures & Fantasies - Romeo And Juliet Fantasy Overture
קטע שלישי: O-Zone Percussion Group - La Bamba - Conflict Of Interest
קטע רביעי: Riverside - Out Of Myself - Reality Dream II
קטע חמישי: Vision Divine - The Perfect Machine - The Perfect Machine

כל שעליכם לעשות הוא להוריד את הקבצים, לשמוע, לבדוק אם אתם שומעים הבדל או לא. במידה וכן, לשלוח לי הודעה פרטית עם מה נשמע לכם טוב יותר בכל אחד מהקבצים a, b, או c. כמובן שאין לכם דרך לדעת מה מהם היה שמור באיזה פורמט, וזה לא עיקבי בין הקטעים. מה שאומר ש-mp3 לדוגמא, יהיה מסומן כל פעם באות אחרת.

עוד כמה ימים כשאני אראה שכבר אין עוד מתנדבים להאזנות, אני אפרסם את המספור של הקטעים כפי שהם, ואז כל אחד יידע עד כמה הוא צדק/טעה.

בהתחלה התכוונתי לשמור את זה קטן יותר, כיוון שזה היה מיועד לפורום ההוא שבו היה הדיון המקורי, ובעתיד לעשות משהו עם קצבי דגימה קטנים יותר. עם זאת, יואל הציע לפרסם גם פה ולראות מה אנשים פה (שלרובם יש ציוד איכותי ואוזן מנוסה) יגידו על הבחינה הזו שהיא למעשה בדיקה של 100% מהפוטנציאל של הפורמט.

ברגע שתהייה כמות של לפחות 25 אנשים אני אפרסם את התוצאות.

אני מאמין שיהיו כאלה שלא ירצו לעשות את זה בכדי שאם הם לא ישמעו הבדלים /ישגו לא יקרה שזה קצת "מביש". אין לכם מה לדאוג. אני אשמור את התוצאות לעצמי בלבד. אני אפרסם נתונים מספריים ללא שום איזכור של שמות.

joel
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 227
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #2 

מעולה (Y)

אני בפנים!

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78912
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 789 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #3 

כמה דברים:
1. מכיוון שאתה מגביל את קטעי האודיו ל- 30 ש' אז זה חוקי ואין בעיה להפיץ את זה
2. אני מנסה להבין מה המטרה וגם מה בדיוק הפורמט של כל קובץ:

א. איך יצרת את הקבצים השונים (אל תפרט מי זה מי, אבל רק את הטכניקה)
ב. מה המטרה? להשוות בין קידודים שונים, BITRATES, שיטות כיווץ שונות?
ג. האם אחד מהקבצים הוא מקור והאחרים עברו עיבוד כלשהו?

anatoli15 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

1. ההגבלה ל-30 שניות היא גם בכדי שיהיה חוקי, וגם בכדי שייתן בדיקה טובה יותר. נוח יותר להשוות קטעים קצרים יותר.
2.
א. הקבצים נוצרו על ידי המרה של קובץ מקורי לכל אחד מהפורמטים ואז בחזרה. בפורמטים הם AAC, MP3, FLAC. ההמרה נעשתה כמובן בצורה האיטית והבטוחה ביותר שניתן בעזרת EAC. הקודקים לכל אחד מפורטים בפוסט המקורי.
ב. המטרה היא לבדוק עד כמה גדול ההבדל בין הפורמטים הגדולים כמו FLAC ו-WAV לדחוסים יותר. כמובן שזה סובייקטיבי, אבל (לדעתי לפחות) לראות עד כמה גדול ההבדל בין הפורמטים השונים יהיה מאוד מעניין.
ג. כל הקבצים עברו עיבוד כלשהו. האחד ל-MP3 וחזרה, השני ל-AAC וחזרה, והאחרון (לא בסדר הזה כמובן :)) ל-FLAC ובחזרה. כמובן שבמקרה של FLAC שהוא lossless זה לא עוזר הרבה. הסיבה היחידה שעשיתי את זה היא בכדי שלא יקרה שמישהו יבוא בטענה שכיוון שזה קובץ שלא עבר המרה הוא איכותי יותר.

כאמור, אני מקווה שתהייה היענות לדבר. לדעתי זה מאוד מעניין לראות את התוצאות של העניין הזה. אני יודע שהרבה אנשים מגבים דיסקים על FLAC (גם אני), אז מעניין לראות עד כמה ההבדל בינו לבין קבצים נחותים יותר על הנייר באמת שמיע. כמובן שישנו הבדל, אך השאלה היא עד כמה הוא גדול. מה שמעניין אותי מאוד זה לדעת כמה מהאנשים באמת יצליחו להבדיל בזה. כמו שאתה יודע טוב בדיוק כמוני, בתחום של האודיו יש המון אנשים (ואני לא אומר שזה המצב בפורום הזה או השני, אלא שזה מצב שכן קיים במידה מסוימת) קונים דברים מסוימים כי הם "נחשבים" לטובים יותר. באותה המידה יכול להיות ש-MP3 מבחינתם (לא זה שיש ברשת, אלא כמו פה בקבצי הבדיקה שהוא איכותי יחסית לפורמט המזדקן) הוא פורמט נחות רק כי על הנייר הוא נחות ולמעשה לשמוע הבדלים הם לא יכולים.

בוא נקרא לזה Myth busters הגרסא האודיופילית :lol:

yairjazz
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 429
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #5 

אנטולי,
אני מוריד את הקטעים ואשתתף בשמחה.
יאיר.
לא הסאונד אלא המוסיקה היא לב העניין:
כשהיא מצויינת - הסאונד לא מהווה מכשול , וכשהיא מחורבנת - הסאונד לא מהווה פיצוי.

The SideMan
הכל ג'אז

most
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #6 

הורדתי אחד ולא ניתן להוריד עוד
יש הודעה שאני בתהליך הורדה מה שאינו נכון
או שתעלה את הקבצים למקום אחר או שתתן איזה דרך לפתור את הבעיה

anatoli15 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

או שתנסה שוב עוד כמה דקות.

ofek4490
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 542
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 0

שליחה #8 

אני שמח שהחלטת להביא את הנושא לפורום הזה :D (Y)
מה היינו עושים בלי מוזיקה?

ice2k
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 960
נתן תודות: 41 פעמים
קיבל תודות: 86 פעמים

שליחה #9 

oferlaor כתב:כמה דברים:

ב. מה המטרה? להשוות בין קידודים שונים, BITRATES, שיטות כיווץ שונות?
ג. האם אחד מהקבצים הוא מקור והאחרים עברו עיבוד כלשהו?
...
אני אחדד את המטרה: בגדול, המטרה היא לבדוק אם בכלל אנשים מבחינים בהבדלים באיכות בין פורמטים דחוסים (LOSSY) באיכות גבוה לבין המקור (כמו FLAC או CD מקורי) , ומי שמבחין לראות עד כמה.

כדאי לזכור שיש שלושה פורמטים (שאחד הוא המקור) , ואם בשניים מישהו לא מוצא הבדל אז זה אומר שאחד הפורמטים הדחוסים זהה למקור מבחינתו (מבחינת התפישה של המאזין).

אני דחסתי את קטעי הLOSSY למיבחן ואני יכול להבטיח שהם באיכות מאוד גבוה , המקסימלית המתקבלת מMP3 ואיכות של בערך 75 אחוז ממה שיכול לתת AAC (המכונה MP4). קצב הביטרייט של הקבצים הדחוסים הוא 320 KBPS ל MP3 ו בין 300 ל 340 ל AAC. כמובן שבבחינה המאזין לא יודע לאיזה קטע הוא מאזין והוא רק מדרג עד לפירסום התוצאות.

בעת ביצוע הדחיסה היה ניתן לראות בבירור איזה סוג מוזיקה הוא קשה יותר לדחיסה מבחינת האלגוריתמים אך אולי לא כדאי לפרסם את זה לפני שאנשים יבצעו את הבדיקה.

שלח תגובה

חזור אל “מוסיקה”