שאלה כללית/סקר בנוגע ליציבות נתבים
-
Fish72
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3187
בשנים האחרונות רכשתי נתבים רבים מחברות שונות. שמתי לב שברוב הנתבים שבאו עם קושחה מקורית היה צריך לעשות להם ריסטארט אחת לכמה שבועות/חודשים כי הם התחילו לגמגם או נתקעו.
אפילו נתב מדגם ASUS RT-AC-67U היה זקוק לאתחול אחת לכמה שבועות גם כשעדכנתי אותו עם MERLIN. רק כשעברתי ל FRESHTOMATO הוא עבד ביציבות חודשים.
דווקא הנתבים הישנים יותר כגון AX3000 של HONOR/HUAWEI עבדו בצורה יציבה מאוד. לחלקם היו עדכוני תוכנה ישנים שלא התעדכנו עם הזמן, אבל בסה"כ מבחינת יציבות וביצועים הם היו נהדרים.
כרגע אני בוחן נתב מדגם NONOPI R5C שזה לדעתי OVERKILL למשתמש ממוצע אבל מתוך נסיוני נתבים עם קושחת OPENWRT עובדים בצורה יציבה (למרות ש ARCHER C7 V4 לא היה להיט כשניסיתי אותו עם OPENWRT).
מענין אותי לדעת באילו נתבים יציבים שמוכרים כעת בחנויות/חו"ל/קושחה צד שלישי אתם משתשמים ?
אפילו נתב מדגם ASUS RT-AC-67U היה זקוק לאתחול אחת לכמה שבועות גם כשעדכנתי אותו עם MERLIN. רק כשעברתי ל FRESHTOMATO הוא עבד ביציבות חודשים.
דווקא הנתבים הישנים יותר כגון AX3000 של HONOR/HUAWEI עבדו בצורה יציבה מאוד. לחלקם היו עדכוני תוכנה ישנים שלא התעדכנו עם הזמן, אבל בסה"כ מבחינת יציבות וביצועים הם היו נהדרים.
כרגע אני בוחן נתב מדגם NONOPI R5C שזה לדעתי OVERKILL למשתמש ממוצע אבל מתוך נסיוני נתבים עם קושחת OPENWRT עובדים בצורה יציבה (למרות ש ARCHER C7 V4 לא היה להיט כשניסיתי אותו עם OPENWRT).
מענין אותי לדעת באילו נתבים יציבים שמוכרים כעת בחנויות/חו"ל/קושחה צד שלישי אתם משתשמים ?
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4316
אתה צריך לצאת מנקודת הנחה פשוטה וידועה, שכל הציודים שהם סבוניות הביתיות תמיד יגיעו עם תוכנה מהיצרן שלהם, שהיא לא יציבה בעליל, מלאה בבעיות אבטחה שלא מטופלות וגם עם אפשרויות שעובדות חלקית בלבד והחלקים שלא עובדים, הם בדרך כלל אלה אתה ממש צריך אותם. כך זה היה עוד משנות התשעים, כך זה גם היום וכך זה יישאר גם בהמשך.17/12/2024 10:20Fish72 כתב: בשנים האחרונות רכשתי נתבים רבים מחברות שונות. שמתי לב שברוב הנתבים שבאו עם קושחה מקורית היה צריך לעשות להם ריסטארט אחת לכמה שבועות/חודשים כי הם התחילו לגמגם או נתקעו.
מענין אותי לדעת באילו נתבים יציבים שמוכרים כעת בחנויות/חו"ל/קושחה צד שלישי אתם משתשמים ?...
אלה הן חלק מהסיבות שבגללן לפני עשרות שנים נולדו פרויקטים כמו OpenWRT למשל ואלה הן גם הסיבות שהפרויקטים אלה מתפתחים במשך כל השנים אלה.
אחרי שהבנו את הנקודה הראשונה, צריך גם להבין שבניגוד לתוכנות של היצרני של סבוניות, אשר נכתבו לשימוש של עקרות בית נואשות וכוללות רק רצף של כפתורים צבעוניים של המשך, הבא, סיום ובכך מסתכמות כל ההגדרות האפשרויות במתוכנות אלה, בניגוד להן, תוכנות כמו OpenWRT דורשות הבנה מינימלית בהכרת המחשב ורשת אינטרנט וגם כוללות אפשרויות מתקדמות להגדרות שונות, אשר צריך להבין בדיוק מה תפקידן ולמה הן גורמות. גם חלק ניכר מההגדרות החשובות במערכות אלה מתבצעות לא מהממשק הוובי, אלה משורת פקודה או מעריכה של קיבצי התצורה בתוכנות אלה. גם צריך להבין שהמערכות פתוחות אלה הן גם מודולריות וכוללות בבסיס רק את המינימום התפעולי הנדרש ואת היתר כל אחד צריך לבחור מהמודולים הזמינים להתקנה במערכות תוכנה אלה.
אחרי שהבנו את זה, אתה ורק אתה יכול להחליט לבד, אם התוכנות אלה מתאימות לך בכלל למה שאתה צריך או לא.
ועכשיו נעבור לחומרה שהתוכנות אלה ירוצו עלייה.
אם אנו מדברים על מכשירים זולים ביותר, אשר יכולים לשמש לנתב ביתי וגם לנקודת גישה אלחוטית בבית, ואם אנו מדברים על מוצרים שנמכרים בחו''ל, נניח ב ALIEXPRESS, אז יש את אלה למשל שכבר בדיונים זהים שניהלנו קיבלת עליהן את ההמלצות.
למשל, אם אנו מדברים על חיבור של עד 1G, עם צרכים מינימליים של שרותי רשת מתקדמים, אז יש כפי שכבר הסברתי לך את Xiaomi Redmi Router AX6000, בפחות מ 90$.
אם אנו מדברים על חיבור אינטרנט במהירות של 2.5G, אז יש גם את אותו מכשיר זול שהזכרתי אותו גם לא פעם בשירשורים אלה, והוא Flint 2 (GL-MT6000) ומחירו הוא כ 110$.
אם אתה רוצה לרכוש מכשיר שמתבסס על evaluation or development board, אז ממש לא מובן איך הגעת למסכנה שה NanoPi R5C, הוא OVERKILL למשתמש ממוצע. כי מדובר על מכשיר יחסית חלש ביתר ביחס לאחרים שזמינים בקטגוריה זו. וגם על כך כבר ניהלו את הדיון, אבל אני רק אזכיר לך על מה היה מדובר ואצרף טבלה שמרכזת השוואה של מספר מעבדים שבמכשירים כאלה, למשל בהקשר של ביצוע ההצפנה לצורך ה VPN: בטבלת השוואה זו התוצאות של R5C הם במקום אחד לפני אחרון ונותנים פחות משליש ביצועים שזמינים במכשירים סינים אחרים שנפוצים בשנים אחרונות, כמו NanoPi R6S למשל. שגם עליו ניהלו את ה שיחה זו בעבר ושעולה כ 170$ ב ALIEXPRESS.
ועכשיו למכשירים שניתן לרכוש בישראל. נתבים ביתיים כאלה, רק עם משאבים חומרה עוד יותר נחותים, יהיה בישראל כפי שניים או יותר יקרים ממה שנמכר ב ALIEXPRESS. מהכי פשוטים וזולים, ניקח למשל את ASUS TUF-AX6000, שמתאים לחיבור של עד 2.5G ועולה כ 830 ש''ח. או את ASUS TUF-AX4200 שמתאים לחיבור עד 1G ועולה כ 460 ש''ח.
- sigamore
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4940
נשמע כאילו אתה מאלו שאינם חוששים להתנסות .. מדוע שלא תשקול אפשרויות מעניינות יותר כמו pfSense או OPNsense ?17/12/2024 10:20Fish72 כתב: בשנים האחרונות רכשתי נתבים רבים מחברות שונות. שמתי לב שברוב הנתבים שבאו עם קושחה מקורית היה צריך לעשות להם ריסטארט אחת לכמה שבועות/חודשים כי הם התחילו לגמגם או נתקעו.
מענין אותי לדעת באילו נתבים יציבים שמוכרים כעת בחנויות/חו"ל/קושחה צד שלישי אתם משתשמים ?...
די טעלעוויזיע קאָסטן מיר וועגן פופצן טויזנט פונט !
-
Fish72
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3187
@sys_admin כן אני זוכר את הדיונים שהשתתפנו בהם בעבר ועדיין לא ניתן להכניס לארץ בצורה מסודרת את ה AX6000 של שיאומי שכבר ראיתי באיזור 65 דולר מספר פעמים ונמנעתי מלהביאו.
ה R5C עלה כ-65 דולר ורכשתי לצורך התנסות עם גרסה אחרונה של OPENWRT על חומרה מהירה ועתירת זכרון (כוונתי לביצועים מהירים חוץ מ OPENVPN).
@ Sigamore - שיחקתי בעבר עם תצורות שונות של PFSENSE אבל לא "התחברתי" אליו מבחינת כל הוספת המודולים וההגדרות שלהם. הייתה שם עקומת למידה רצינית עבורי.
גם ב OPENWRT כמובן שיש אפשרות הוספת מודולים והגדרות מורכבות לעיתים, אבל בגלל דרישות החומרה היותר נמוכות ותאימותו לנתבים רבים במשך השנים, אני מעדיף להתעסק עמו בצורה חובבנית מדי פעם.
מה שמעניין אותי זה הקטע של יציבות ולא כל כך פיצ'רים, אני משער שרוב הנתבים שנמכרים היום יענו על צורך זה. אפילו לא ראיתי בשנתיים האחרונות בעיות שהיו בעבר עם נתבים /ממירים שניתנים ע"י בזק/הוט (למרות שבהרבה פעמים הציוד מוחלף על ידי הטכנאים בציוד מחודש - אז ייתכן שזה נפתר ע"י חלק מהלקוחות בפניה אל ספק התשתית).
ה R5C עלה כ-65 דולר ורכשתי לצורך התנסות עם גרסה אחרונה של OPENWRT על חומרה מהירה ועתירת זכרון (כוונתי לביצועים מהירים חוץ מ OPENVPN).
@ Sigamore - שיחקתי בעבר עם תצורות שונות של PFSENSE אבל לא "התחברתי" אליו מבחינת כל הוספת המודולים וההגדרות שלהם. הייתה שם עקומת למידה רצינית עבורי.
גם ב OPENWRT כמובן שיש אפשרות הוספת מודולים והגדרות מורכבות לעיתים, אבל בגלל דרישות החומרה היותר נמוכות ותאימותו לנתבים רבים במשך השנים, אני מעדיף להתעסק עמו בצורה חובבנית מדי פעם.
מה שמעניין אותי זה הקטע של יציבות ולא כל כך פיצ'רים, אני משער שרוב הנתבים שנמכרים היום יענו על צורך זה. אפילו לא ראיתי בשנתיים האחרונות בעיות שהיו בעבר עם נתבים /ממירים שניתנים ע"י בזק/הוט (למרות שבהרבה פעמים הציוד מוחלף על ידי הטכנאים בציוד מחודש - אז ייתכן שזה נפתר ע"י חלק מהלקוחות בפניה אל ספק התשתית).
- jtk
-
- חבר מכור קשה

- תגובות: 5177
לא שמתי לב למשהו ראוי לציון אצלי, עם ציוד מקרי, סטנדרטי לגמרי, לרוב פשוט.
אבל אני לא עושה שימוש כבד.
אבל גם כך יוצא מידי פעם שאני מאתחל מחדש מכל מיני סיבות.
נניח, אם רואה התנהגות מוזרה שאולי מקורה בכלל במודם או בקו, יש סיכוי שבאותה הזדמנות אאתחל גם את הראוטר על הדרך.
אגב, מה הבעיה לאתחל פעם בכמה שבועות?
נראה לי שיש גם ראוטרים עם אפשרות הגדרת אתחול מחדש אוטומטי.
אבל אני לא עושה שימוש כבד.
אבל גם כך יוצא מידי פעם שאני מאתחל מחדש מכל מיני סיבות.
נניח, אם רואה התנהגות מוזרה שאולי מקורה בכלל במודם או בקו, יש סיכוי שבאותה הזדמנות אאתחל גם את הראוטר על הדרך.
אגב, מה הבעיה לאתחל פעם בכמה שבועות?
נראה לי שיש גם ראוטרים עם אפשרות הגדרת אתחול מחדש אוטומטי.
- oferlaor
-
- מנהל

- תגובות: 78949
- שם מלא: עפר לאור
כבר כמה שנים עם ראוטרים של ASUS, יציבים כמו אבן, גם עם וגם בלי merlin (בשניים האחרונים לא הייתי צריך Merlin, הפיצ'רים המובנים היו מספיק מתקדמים עבורי).
לא הייתי צריך לעשות להם ריסטארט אף פעם.
לא הייתי צריך לעשות להם ריסטארט אף פעם.
- Jabberwock
-
- חבר ותיק

- תגובות: 1365
ראיתי שממליצים על הראוטרים של אסוס, בבקשה:
ASUS TUF-AX4200
ASUS TUF-AX4200
בינה מלאכותית היא בבחינת "אֲנִי בִינָה לִי גְבוּרָה" (משלי פרק ח', פסוק י"ד)
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

כפי שרשמתי מכשיר כזה, אם רוצים לרכוש משהוא הכי פשוט בישראל כנתב לחיבור של עד 1G או כנקודת גישה, יכול להיות די סביר....
צילום מסך מאחד המכשירים כאלה אצלי: כמובן, שצריך להבין שמכשיר כזה לא יהיה מתאים לכל מני דרישות מתקדמות, כמו למשל חיבור VPN במהירות של יותר מ 100M.
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

מכשיר R5C יהיה חלש לא רק במקרה שיהיה צורך לשימוש ב OpenVPN לצורך של חיבור למצלמות אבטחה ביתיות או לצרכים אחרים של התחברות לרשת ביתית, אלה גם לצרכים כאלה כמו למשל יצירת כללי QoS לחיבור אינטרנט של רשת ביתית זו. למשל לצורך זה, שההורדות של טורנטים או של משחקים, לא יפריעו לשיחות VoIP ברשת זו.17/12/2024 15:14Fish72 כתב: @sys_admin כן אני זוכר את הדיונים שהשתתפנו בהם בעבר ועדיין לא ניתן להכניס לארץ בצורה מסודרת את ה AX6000 של שיאומי שכבר ראיתי באיזור 65 דולר מספר פעמים ונמנעתי מלהביאו.
מה שמעניין אותי זה הקטע של יציבות ולא כל כך פיצ'רים, אני משער שרוב הנתבים שנמכרים היום יענו על צורך זה. אפילו לא ראיתי בשנתיים האחרונות בעיות שהיו בעבר עם נתבים /ממירים שניתנים ע"י בזק/הוט (למרות שבהרבה פעמים הציוד מוחלף על ידי הטכנאים בציוד מחודש - אז ייתכן שזה נפתר ע"י חלק מהלקוחות בפניה אל ספק התשתית)....
בקשר לציודים שניתנים על ידי בזק, הוט או על ידי ספקים אחרים, אם הציודים אלה משמשים רק כמגשרים בין תשתית של הספק לבין הנתב הפרטי, הם לא יעשו שום בעיות בדרך כלל, אבל, אם מנסים להשתמש בציודים אלה כבנתבים, אז יהיו תופעות שונות של חוסר יציבות וכו'.
- Jabberwock
-
- חבר ותיק

יצליח להריץ adguardhome ו-samba?...
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

הכל כמובן בגבולות הסביר. למשל, אם מריצים את SAMBA, אז לא צריך לצפות לקבל מהירויות יותר מדי גבוהות בהעברת קבצים וגם להשתדל לחבר דיסק שיקבל מתח לא מה USB של הנתב....
גם בהקשר של ה adguardhome, זה יהיה תלוי מאוד בכמות הפניות מהרשת הביתית וגם בכמות הרשומות שחבילה זו מטפלת.
בכל מקרה, גם, אם מכשיר זה לא יסחוב, אז תמיד אפשר יהיה להעביר אותו לתפקיד של נקודת גישה פשוטה, כשפי שהשתמשתי בו במקומות שונים עד כה.
- MrYair
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3845
אני בדיוק מחפש מה לקנות לבית,
מצד אחד בא לי מערכת מאש כמו דקו איקס 50
מצד שני חסר לי openwrt חשבתי אולי לקנות את האסוס 4200 שהוזכר פה
לקנות 3 כאלה להתקין openwrt אחד בסלון ישמש כי ראוטר עם קו גיבוי סלולרי שני נוספים
ישמשו כי נקודות גישה אם הגדרה של fast roaming מחוברים קווית.
מצד אחד בא לי מערכת מאש כמו דקו איקס 50
מצד שני חסר לי openwrt חשבתי אולי לקנות את האסוס 4200 שהוזכר פה
לקנות 3 כאלה להתקין openwrt אחד בסלון ישמש כי ראוטר עם קו גיבוי סלולרי שני נוספים
ישמשו כי נקודות גישה אם הגדרה של fast roaming מחוברים קווית.
- dr0r
-
- חבר ותיק

- תגובות: 2198
- שם מלא: דרור
למה לערבב? לראוטר יש משימה מרכזית וחשובה, ולא רצוי להעמיס עליו תכולות לא קריטיות. אפשר להריץ AdGuard Home על RaspberryPi (בפרט יש Addon ל-Home Assistant), ואז כל מה שהראוטר צריך לעשות זה לנתב את תעבורת ה-DNS אליו....
- Jabberwock
-
- חבר ותיק

האמת שעשיתי את זה בעבר. אבל מאז שקניתי GL.iNet GL-MT6000, הרספבריי הפך לא נחוץ.19/12/2024 8:21dr0r כתב: למה לערבב? לראוטר יש משימה מרכזית וחשובה, ולא רצוי להעמיס עליו תכולות לא קריטיות. אפשר להריץ AdGuard Home על RaspberryPi (בפרט יש Addon ל-Home Assistant), ואז כל מה שהראוטר צריך לעשות זה לנתב את תעבורת ה-DNS אליו....
דבר נוסף זה חסימת פורטים של DNS כמו DoT ו-DoH, נעשה יותר פשוט.
אם אני מבין נכון, האסוס מגיע עם אותו מעבד אבל עם זיכרון ואחסון מופחתים. לכן שאלתי.
אני גם מריץ FFMPEG לשמירת פיד ממצלמת אבטחה.
האצת חומרה מופעלת כך שאין עומס על המעבד.
- dr0r
-
- חבר ותיק

אין ארוחות חינם. גם אם החומרה מסוגלת להתמודד עם זה, זה עשוי לפגוע ביציבות. אתה לא צריך שבאג פוטנציאלי ב-AdGuard יגמור לך את הגישה לאינטרנט. זה גם קוד שמתעדכן בתדירות די גבוהה.19/12/2024 14:00Jabberwock כתב: האמת שעשיתי את זה בעבר. אבל מאז שקניתי GL.iNet GL-MT6000, הרספבריי הפך לא נחוץ.
דבר נוסף זה חסימת פורטים של DNS כמו DoT ו-DoH, נעשה יותר פשוט.
אם אני מבין נכון, האסוס מגיע עם אותו מעבד אבל עם זיכרון ואחסון מופחתים. לכן שאלתי.
אני גם מריץ FFMPEG לשמירת פיד ממצלמת אבטחה.
האצת חומרה מופעלת כך שאין עומס על המעבד....
- ride
-
- אחראי תחום מקרנים

- תגובות: 6607
- שם מלא: יניב דיין
אני כרגע עם ASUS ROG Rapture GT-BE98 ולפניו שנים עם AX11000 גם של ASUS. מחובר ל UPS ובחיים לא נפל. הפעמים היחידות שנעשה ריבוט זה רק אחרי עדכון קושחה
- DanielGR
-
- גורו רשתות

- תגובות: 1485
- שם מלא: DanielG
זה שאפשר להריץ פונקציות נוספות על הקופסה בנוסף לFirewall/router לא הופך את זה לנכון.
המטרה העיקרית של הנתב היא חיבור לאינטרנט, שיהיה יציב, ובעל ביצועים עקביים, ללא בעיות של Packet loss, Packet timing, ו כו׳.
לשם כך נכון יותר להפריד את פונקציית הניתוב מכל השאר, וליצור אי תלות בינה ובין כל שאר משאבי הרשת. באופן הזה לא תהיה תחרות על משאבי המעבד, בגים בפלטפורמה אחת שמשפיעים על השניה וכו׳, הזכירו את זה ובצדק בהודעות קודמות.
המטרה העיקרית של הנתב היא חיבור לאינטרנט, שיהיה יציב, ובעל ביצועים עקביים, ללא בעיות של Packet loss, Packet timing, ו כו׳.
לשם כך נכון יותר להפריד את פונקציית הניתוב מכל השאר, וליצור אי תלות בינה ובין כל שאר משאבי הרשת. באופן הזה לא תהיה תחרות על משאבי המעבד, בגים בפלטפורמה אחת שמשפיעים על השניה וכו׳, הזכירו את זה ובצדק בהודעות קודמות.
- Jabberwock
-
- חבר ותיק

גם ברספבריי פיי הבאג המדובר יכול לקרות. נהפוך הוא. הרספבריי הוא עוד אפשרות לכשל בשרשרת. ככל שיש פחות רכיבים במערכת האפשרות לכשל במערכת פוחתת.19/12/2024 14:19dr0r כתב: אתה לא צריך שבאג פוטנציאלי ב-AdGuard יגמור לך את הגישה לאינטרנט. זה גם קוד שמתעדכן בתדירות די גבוהה....
- dr0r
-
- חבר ותיק

ברור שזה יכול לקרות, אבל בשביל זה מגדירים Fallback DNS, ואז הכל ממשיך לעבוד רק בלי AdGuard. לא כדאי להפוך רכיב אופציונלי לקריטי.19/12/2024 15:51Jabberwock כתב: גם ברספבריי פיי הבאג המדובר יכול לקרות. נהפוך הוא. הרספבריי הוא עוד אפשרות לכשל בשרשרת. ככל שיש פחות רכיבים במערכת האפשרות לכשל במערכת פוחתת....
- sabres
-
- חבר ותיק

- תגובות: 1305
זה לא קריטי ואפשר לבטל את זה בשניה דרך הנתב או דרך האפליקציה בטלפון.
אין שום דבר מיוחד במכשיר נפרד שמריץ AdGuard לעומת הרצה שלו ישירות על הנתב, במיוחד אם הנתב חזק מספיק.
מאותה סיבה אנשים לא מסתובבים היום עם מכשיר GPS יעודי באוטו. אין בזה צורך.
אין שום דבר מיוחד במכשיר נפרד שמריץ AdGuard לעומת הרצה שלו ישירות על הנתב, במיוחד אם הנתב חזק מספיק.
מאותה סיבה אנשים לא מסתובבים היום עם מכשיר GPS יעודי באוטו. אין בזה צורך.