תקלות בוינטאג' - מה זה יכול להיות ?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
JD9002 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1371
הצטרף: מאי 2014
מיקום: חדרה
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 669 פעמים

שליחה #1 

תקלות בוינטאג' - מה זה יכול להיות ?


וינטאג' כשמו כן הוא... בתירגום חופשי ישן, וותיק, יפה, קסום, מזכיר עולם ישן.
אבל לא רק... וינטאג' זה גם מיושן, לא אמין, מתקלקל, מתפורר, צריך טיפול.
מה עושים ? - כחובב וינטאג' אני אמון על הגשר - המשמעות הינה לשמר את הקסם תוך כדי השקעה בשיחזור, תיקון, הגדלת אמינות.
הפוסטים שלי כאן...
פוסטים של שיקום ושיפוץ ציוד וינטאג' - ממשיכים ?

ויש רבים כאלה ברחבי העולם. חלקם מקצועיים יותר (אני ביניהם אני מקווה...) חלקם מקצועיים פחות. רבים מהם סתם חובבים ומשתמשים.

אני נשאל כל הזמן בנושא תקלות ומשמעויות. אז פוסט הזה מיועד לכולם. המטרה שלו לנסות להסביר תקלות ותופעות, אם אפשר אז גם משמעויות. כולם מוזמנים לתרום.

הנה מתחילים....

רסיבר או מגבר נדלק ומייד נכבה ומופיעה תצוגה
בסבירות גבוהה התקלה בציוד מודרני עם מעגל הגנה שלא מנע את התקלה. אנחנו עוסקים כאן בוינטאג'... אבל אם כבר שאלת... אז התקלה בסבירות גבוהה של דרגת היציאה. נשרפו טרנזיסטורים, כנראה גורמים לקצר פנימי ואז מעגל ההגנה מופעל. מדוע מעגל ההגנה לא מנע זאת ? - שאלה טובה...

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים "תיק" נקישה מסיבית. מה קורה? וזה מסוכן לרמקולים ?
בסבירות גבוהה התקלה בדרגת היציאה. עפ"ר קבלים זולגים שמאפשרים שינוי רמת DC באיזשהו איזור במגבר וזו משמעות הנקישה. מה עושים ? החלפת קבלים. מה עוד ? - לפעמים יכולים להיות אלה טרנזיסטורים כושלים. התקלה לא תמיד קלה לאיתור ואחד הפתרונות זה לבצע RECAP מסיבי של כל הקבלים - למה ? משום שאם קבל אחד כשל . מן הסתם אחרים יייכשלו גם כן במועד כזה או אחר. וכן. זה מסוכן מאד לרמקולים. לתקן מייד.

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים יפה אבל לאחר זמן מסויים מתחילים לשמוע פיצפוצים ורישרושים
לכבות מייד ! - צפוייה התדרדרות שתביא עימה פיצוצים גדולים עד כדי נזק לרמקולים.
מה קרה ? - בסבירות גבוהה טרנזיסטורים התיישנו ועם התחממותם מתחילה זליגה ושינוי מאפיינים שנשמעים כמו רמקולים ופיצפוצים.
מה עושים? - כדאי לבצע החלפת טרנזיסטורים מסיבית. אם אחד כשל אז גם הדומים לו ייכשלו.
יש לציין שתקלות כאלה יכולות להיגרם גם על ידי רכיבים אחרים במעגל דרגת ההספק. כמו קבלים, נגדים וטרנזיסטורים. אז איתור התקלה הופך להיות מורכב.

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים יפה בעוצמה נמוכה אבל בעוצמה יותר גבוהה לפחות ערוץ אחד נשמע ממש צרוד. ובעל ווליום נמוך.
מה קרה? - מה שנשמע זה חצי דרגת מגבר מתפקדת והשנייה לא מתפקדת. בסבירות גבוהה טרנזיסטור אחד בזוג קומפלימנטרי נשרף. בעוצמה נמוכה זה פחות קריטי משום שהדרייברים מתפקדים אבל כאשר עולים מעל רמת מתח מסויימת אז טרנזיסטור ההספק בא לידי "ביטוי".
מה עושים? - למעבדה. בדיקת טרנזיסטורי הספק בדרגת היציאה ו/או גם דרייברים. ציוד מעבדה יחליט מה קורה כאן. סיגנל גנרטור + סקופ.
יש לציין שתקלות כאלה יכולות להיגרם גם על ידי רכיבים אחרים במעגל דרגת ההספק. כמו קבלים, נגדים וטרנזיסטורים. אז איתור התקלה הופך להיות מורכב.

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים יפה אבל לאחר זמן מסויים שומעים התדרדרות ואם יש מעגל הגנה הוא מופעל.
מה קרה? - בעיית התחממות והתדרדרות של ערוץ אחד או שניהם מעלה את הזרם ה- BIAS עד אשר מעגל ההגנה נכנס לפעולה.
מה עושים? - למעבדה. בדיקת טרנזיסטורי הספק ובכלל כל הרכיבים בדרגת ההגברה כדי לזהות מי מהם גורם להתחממות והתדרדרות.
יש לציין שתקלות כאלה מורכבות ולפעמים יש כשלים תוך כדי מהלכי ניסוי וטעייה לזיהוי הרכיב הבעייתי.

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים מייד מן הרמקולים זימזום כמו גריסה
לכבות מייד ! - בסבירות גבוהה התקלה הינה קצר בדרגת יציאה. כנראה נשרפו טרנזיסטורים ומקצרים את הספק. ואנרגיה "עצומה" עוברת ללא בקרה ישירות אל הרמקולים. הרמקול בהחלט יכול להישרף. המשפץ יבדוק וכנראה יזהה טרנזיסטור הספק מקוצר. מה הגורמים ? ? - התיישנות. התעייפות אבל עפ"ר עקב חיבור לא נאות וקיצור היציאות של הרמקולים.
יש לציין שתקלות כאלה יכולות להיגרם גם על ידי רכיבים אחרים במעגל דרגת ההספק. כמו קבלים, נגדים וטרנזיסטורים. אז איתור התקלה הופך להיות מורכב. דורש שעות לפעמים כול נסיונות לא מוצלחיםלבודד את הרכיב הבעייתי תוך שריפת רכיבים נוספים.
האתגר הינו שמכיוון שמדובר בדרגת הספק אז האנרגיות מלוות גם בחום ושריפת רכיבים מתגלגלת. הווה אומר לא רק רכיב אחד נשרף.

רסיבר או מגבר - נדלק ושומעים "תיק" נקישה מסיבית. אבל בווליום אפס אין נקישה כזו
בסבירות גבוהה התקלה בדרגת קדם מגבר לפני דרגת יציאה. גם כאן עפ"ר קבלים זולגים שמאפשרים שינוי רמת DC באיזשהו איזור במגבר וזו משמעות הנקישה. מה עושים ? החלפת קבלים. מה עוד ? - לפעמים יכולים להיות אלה טרנזיסטורים כושלים. התקלה לא תמיד קלה לאיתור ואחד הפתרונות זה לבצע RECAP מסיבי של כל הקבלים - למה ? משום שאם קבל אחד כשל . מן הסתם אחרים יייכשלו גם כן במועד כזה או אחר. וכן. זה מסוכן מאד לרמקולים. לתקן מייד.
נשרפו טרנזיסטורים, כנראה גורמים לקצר פנימי ואז מעגל ההגנה מופעל. מדוע מעגל ההגנה לא מנע זאת ? - שאלה טובה...

רסיבר או מגבר - עובד אבל שומעים Hum קבוע
Hum הינו למשעה ביטוי של תדר הרשת 50 הרץ. עפ"ר בגלל סינון לא מספק של ספק המתח במערכת. בגלל שקבלי הסינון הראשיים או המשניים נחלשו או כשלו. ערכים מקובלים 3000uF-6800uF. אלה הקבלים הגדולים. הקבלים הללו לא זולים והתיקון לפעמים מורכב מכנית משום שקבלים החדשים אינם בעלי אותן מידות ואז צריך לשפצר כדי לקבל הרכבה מכינית נאותה.

רסיבר לא נדלק הסטריאו
אוף כמה שאני אוהב התקלות הללו. מהמסובכות ביותר.
במקרה הטוב מדובר על בריחת כיוונון אז צריך לשבת ןלכוונן את יחידת ה- MPX או את תדר גלאי הסטריאו 19KHz . או את שנאי ה- MPX, או הרכיב המשולב הגלאי לא עובד (ועד היום לא נתקלתי בזה. תמיד זה היה משהו אחר), או שקבל אלקטרוליט במעגל כשל, או ש... המון אפשרויות... תקלה מורכבת שדורשת שעות, לפעמים אפשר לכוונן "לפי הרגש" אבל עפ"ר צריך ציוד מתאים בעיקרון סקופ + מתנד FM RF סטריאו. ציוד יקר מאד.
ראו פוסט אחר שלי בנושא המתנד "לעניים". Poor man's RF FM Stereo Signal Generator

רסיבר - ביקשתי לשפר את הקליטה ב- FM סידרו לי ועכשיו שומעים חלשלוש / אין סטריאו
אוף כמה שאני אוהב התקלות הללו....
במקרה הטוב מדובר על בריחת כיוונון של מעגל הכניסה או של שנאי ה-FM IF 10.7 . לפעמים קורית בריחה עם התיישנות. ולפעמים מישהו אולי החליט שהוא מבין וסובב את כל השנאים במעגל הטיונר. נו. נו. נו.
לפעמים אפשר לכוונן "לפי הרגש" אבל עפ"ר צריך ציוד מתאים בעיקרון סקופ + מתנד FM RF סטריאו. ציוד יקר מאד.
ראו פוסט אחר שלי בנושא המתנד "לעניים". Poor man's RF FM Stereo Signal Generator
בקיצור... לא לנגוע. להשאיר למיומנים + ציוד בדיקה וכיול.

רסיבר שומעים חלשלוש ב- FM אף אחד לא נגע בכיוונונים
אוף כמה שאני אוהב התקלות הללו. מהמסובכות ביותר. טכנאים שונאים אותן :-)
אם זו לא בריחת כיוונון ואכן תקלה. אולי טרנזיסטור כניסה ביחידת ה- Front End - הרבה פעמים MOSFET יקר או קשה להשגה. (קורה לפעמים). ואולי פילטר קרמי 10.7 שכשל (קורה המון). אולי טרנזיסטור IF שכשל (קורה המון) . אולי קבל אלקטרוליטי שכשל (קורה המון בריבוע).
אז צריך לשבת ןלכוונן את יחידת ה- MPX או את תדר גלאי הסטריאו 19KHz . או את שנאי ה- MPX, או הרכיב המשולב הגלאי לא עובד (ועד היום לא נתקלתי בזה. תמיד זה היה משהו אחר), או שקבל אלקטרוליט במעגל כשל, או ש... המון אפשרויות... תקלה מורכבת שדורשת שעות, לפעמים אפשר לכוונן "לפי הרגש" אבל עפ"ר צריך ציוד מתאים בעיקרון סקופ + מתנד FM RF סטריאו. ציוד יקר מאד.
ראו פוסט אחר שלי בנושא המתנד "לעניים". Poor man's RF FM Stereo Signal Generator

רסיבר או מגבר - לא שומעים סימטרי
תקלה ביחידת הגבר או קדם מגבר הפנימי. עפ"ר החלשות קבלים בצד אחד בלבד. אבל לא רק.
בדיקת התקלה בצורה מקצועית על ידי מחולל אותו וסקופ תבהיר היכן בדיוק הבאה ואיתה התיקון. לפעמים קבלים, לעיתים טרנזיסטורים ואולי גם נגדים. תקלה לא מן המסובכות אבל דורשת הקדשת זמן כמו כל תקלות הוינטאג'....
לגבי התיקון. זה להחלטה... הרי אם רכיב מסויים כשל במיוחד נכון לקבלים אלקטרוליטיים, ושאר הרכיבים מאותו יצרן אז כנראה שבמוקדם או המאוחר גם זמנם יגיע. אז מה עושים ?- מחליפים את כולם ? מה שנקרא RECAP ?
שאלה טובה של עלות תועלת ? לא ... התועלת ברורה .. וינטאג' עובד! 8) אבל זו עדיין השקעה...

המשך יבוא.
וינטאג'מניה !!!
מקבל וקונה ציוד לשיפוץ.

M0TI
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 7
הצטרף: אוקטובר 2024
שם מלא: מוטי
מיקום: צפון
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #2 

תודה על ההשקעה.

eliad2
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 937
הצטרף: יוני 2005
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 198 פעמים

שליחה #3 

היי,
יש לי אחד במרנץ 2230 שלי. שהוא אחרי יישור קו אבל תהיתי מה זה אומר :

בזמן ההדלקה הרמקול מקבל לשניה גג אות של 5-10 הרצ , ז"א הוופר מפרפר ואז נעצר.

רעיונות ?

JD9002 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1371
הצטרף: מאי 2014
מיקום: חדרה
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 669 פעמים

שליחה #4 

זה אומר סכנה לרמקול.
הקו יושר אבל תקלה לא תוקנה....
נשמע כמו בעיית משוב חיובי או לחלופין קבל סינון שלא מתפקד עד שקצת מתפקד.... אבל רק תיחקור מסודר עם צב"ד (סקופ?) יוכל לעזור למצוא את התקלה.
תופעות כאלה יכולות לקרות למשל כאשר קבלי סינון בדרגות הגבר משניות כושלים ונוצרת אפשרות של משוב חיובי ואוסצילציות.
תמיד יכול להדרדר לתקלה קשיחה.
וינטאג'מניה !!!
מקבל וקונה ציוד לשיפוץ.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”