ערוצי DFS
-
Chura
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4777
- נתן תודות: 162 פעמים
- קיבל תודות: 278 פעמים
היי
אני מנסה להבין מה הרגולציה אומרת לגבי ערוצי DFS בארץ, מישהו יודע ?
בגדול, באזור שלי הערוצים הרגילים, ללא DFS דיי עמוסים, אני חושב להשתמש בערוצי DFS.
להבנתי, הנתב צריך לסרוק לפני שאין "תקשורת" בערוצים אלו ורק אז לשדר, בסדר מבחינתי.
שאלה נוספת בעקבות כך, גם המשתמשים בודקים זאת ? האם זה יכול להיות עיכוב בחיבור בעת הדלקת מחשב נגיד ?
בגדול, באזור שלי הערוצים הרגילים, ללא DFS דיי עמוסים, אני חושב להשתמש בערוצי DFS.
להבנתי, הנתב צריך לסרוק לפני שאין "תקשורת" בערוצים אלו ורק אז לשדר, בסדר מבחינתי.
שאלה נוספת בעקבות כך, גם המשתמשים בודקים זאת ? האם זה יכול להיות עיכוב בחיבור בעת הדלקת מחשב נגיד ?
כל AP בישראל חייב לממש את הפרוטוקול שקשור לDFS. זה אומר שברגע שה AP מזהה רדאר, הוא צריך לפנות את הערוץ לכמה רגעים והקליינטים צריכים לעבור לערוץ זמני. זה יכול לעבוד חלק ולא מורגש בקליינטים, אבל בדרך כלל יהיה איזה דיליי.
הכל תלוי באיזור שלך. אם יש הרבה אירועי רדאר, זה כנראה יפריע לך ולא כדאי dfs.
פשוט תנסה. הראוטר בטח מתעד אירועי רדאר בלוג ותוכל לבדוק את זה.
בארץ התדרים שמחוייבים הם:
(5250 - 5350 @ 80), (200 mW), NO-OUTDOOR, DFS, AUTO-BW
# Table B List of conditions, row 63, indoor short range device without TPC (ETSI EN 301 893)
(5470 - 5725 @ 160), (500 mW), NO-OUTDOOR, DFS, AUTO-BW, wmmrule=ETSI
הכל תלוי באיזור שלך. אם יש הרבה אירועי רדאר, זה כנראה יפריע לך ולא כדאי dfs.
פשוט תנסה. הראוטר בטח מתעד אירועי רדאר בלוג ותוכל לבדוק את זה.
בארץ התדרים שמחוייבים הם:
(5250 - 5350 @ 80), (200 mW), NO-OUTDOOR, DFS, AUTO-BW
# Table B List of conditions, row 63, indoor short range device without TPC (ETSI EN 301 893)
(5470 - 5725 @ 160), (500 mW), NO-OUTDOOR, DFS, AUTO-BW, wmmrule=ETSI
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4307
- נתן תודות: 10 פעמים
- קיבל תודות: 903 פעמים
הרגולציה בישראל, אם אנו מדברים בהקשר זה של WIFI בתחום של 5GHZ, מצד אחד מנסה להיצמד למפת תדרים ומגבלות של CE, אבל מצד שני מגדירה אזור רישוי תדרים ישראלי קצת שונה שמתעדכן פעם בכמה שנים.25/03/2024 23:29Chura כתב: היי
שאלה נוספת בעקבות כך, גם המשתמשים בודקים זאת ? האם זה יכול להיות עיכוב בחיבור בעת הדלקת מחשב נגיד ?...
בהקשר זה של ערוצי DFS המוגדרים בתחום זה, צריך לקחת בחשבון, שאם בתקן 802.11a התחלנו מתדר נושא של 20MHZ ובגלל זה גם מפת ערוצים מוגדרת מערוצים ברוחב ספקטרלי זה, אז בתקן 802.11n כבר עברנו לאפשרות של רוחב ערוץ של כ 40MHZ, בתקן 802.11ac של 80MHz, בתקן 802.11ax כבר ל 160MHz ובתקן 802.11be ל 320MHz שגם יכול להיות מורכב משני חלקים לא רציפים של 160MHz בכדי לעבוד בתחום תדרים זה, אבל לא יהיה ממומש ברוב הציודים.
אבל חלוקה של טבלת ערוצים נשארה מורכבת מערוצים ברוחב של 20MHZ. כך יוצא, שאם רוצים להשתמש אפילו ברוחב ערוץ של 160MHz, כבר נופלים בו בכל מקרה ערוצים שמוגדרים כ DFS. מצד שני, במקרה הטוב, בישראל תהיה אפשרות להשתמש רק עד לשני ערוצים שמתאימים לזה. אחד שמתחיל מערוץ 36 ועד ל 68, שכל הטווח זה מוגדר כערוץ 50 והשני מתחיל מערוץ 100 ועד ל 128, שהטווח זה מוגדר כערוץ 114.
כך שכפי שאתה רואה, השיקול הוא גם רוחב ערוץ שהולכים להשתמש בו ולא רק מספר שלו.
גם המימוש של מנגנון DFS ולוגיקת מעבר מערוץ לערוץ היא שונה בין יצרן ליצרן ואפילו לאותו היצרן בגרסאות תוכנה שונות. יש למשל אפשרות להגדיר את הבחירה אוטומטית, כך שה AP לבד יחליט בין הערוצים הזמינים מתי להיכן לעבור ויש אפשרות לבצע את זה בצורה קשיחה ובמקרה זה, עם נבחר ערוץ DFS, אז יכול להיווצר המצב שאם הוא תפוס, אז לא תהיה שידור כלל של AP. גם יש יצרנים שהתוכנה שמנהלת את ה AP בודקת כל הזמן את הערוצי DFS ואם מזהה שם שידור שצריך לפנות לו את התדר, אז מנסה לעבור לערוץ אחר. מצד שני יש יצרנים שמגדירים לבצע את הבדיקה זו רק בהדלקה של המכשיר AP.
בכל מקרה, כל זה רלוונטי רק לנקודות גישה ולא ללקוחות שלהם, אשר מחפשים רק את ה SSID הנדרש ולא מעניין אותם כל הסיפור זה של שיתוף תדרים. כך שהתשובה לשאלה שלך, האם יכול להיות עיכוב בחיבור בעת הדלקת מחשב נגיד, בגלל כך שהכרטיס רשת אלחוטי של מחשב זה בודק, אם ערוץ DFS שהוא הולך לקלוט בו את נקודת גישה פנוי ממכ''ם או לא, התשובה, היא שלא יכולה להיות בעיה כזו, אבל יכולה להיות בעיה אחרת והיה שאם נקודת גישה בודקת כל פרק זמן את הצורך לפנות ערוץ DFS ועוברת לערוץ אחר בשלב כלשהו, אז כל הלקוחות שלה יכולים לסבול מניתוק רגעי בשימושי זמן אמת שונים.
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

מניסיוני רוחב ערוץ של 160Mhz שימושי ביותר בארץ, בדיוק כמו בכל מקום אחר בעולם. כמובן זה שימושי למי שצריך מהירות העברת נתונים גבוהה, למי שרוצה לחבר יותר התקני WIFI לנקודת גישה אחת ועוד לשימושים רבים אחרים. זה שימושי, כמו שגם MIMO בעל מספר IOs גבוהה יותר שימושי גם, כמו האפשרות שימוש במודולציות מורכבות יותר וכו'.26/03/2024 11:44NACHUM37 כתב: במציאות מנסיונך רוחב 160Mhz בכלל שימושי בארץ ב WiFi6 5Ghz או שעדיף מלכתחילה להגדיר 80Mhz?
(אגב מכשירי אפל משתמשים ב 160Mhz רק ב 6Ghz)...
אבל מי שלא צריך מהירות העברת נתונים גבוהה יותר, כמות לקוחות גדולה יותר פר AP, שיהוי כמה שיותר נמוך, gitter נמוך יותר וכו'. כך שלכל אלה שלא צריכים את כל זה, זה לא שימושי, לא בארץ ולא בחו''ל.
ובקשר למכשירים ניידים של אפל, כן החיבור ה WIFI שלהם הוא באמת מוגבל ביותר ובתחום של 2.4GHZ, הם משתמשים רק ברוחב ערוץ של 20MHZ בלבד.
https://support.apple.com/en-il/guide/d ... 652e6c/web
בכלל מעבר לתחום תדרים של 6GHZ ב WIFI לפני שנים היה חשוב ביתר. וכך בגלל זה בתקן 802.11be כבר מתאפשר שימוש ברוחב ערוץ של 320MHZ, מיחזור תדרים יעיל, שימוש במודולציות מורכבות הרבה יותר שאפשר בתחום של 5GHZ, הימנעות מהצרה זו ששמה DFS וכו'.
גם חיבורים אלחוטיים PTP שמזדמן לי לתכנן למהירות של 10GBPS, למרחקים של כמה עשרות קילומטרים ועם חסינות למזג האוויר מתאפשרים רק בזכות שימוש בתחום תדרים זה בהם.
תודה על התשובה. היתרונות ברורים לי, הכוונה בשאלה "שימושי בארץ" האם דה פקטו רוחב 160 פנוי פה ואפשר ליהנות מהיתרונות לפחות רוב הזמן וברוב איזורי הארץ? או שבפועל תפוס רוב הזמן?26/03/2024 12:15sys_admin כתב: מניסיוני רוחב ערוץ של 160Mhz שימושי ביותר בארץ, בדיוק כמו בכל מקום אחר בעולם. כמובן זה שימושי למי שצריך מהירות העברת נתונים גבוהה, למי שרוצה לחבר יותר התקני WIFI לנקודת גישה אחת ועוד לשימושים רבים אחרים. זה שימושי, כמו שגם MIMO בעל מספר IOs גבוהה יותר שימושי גם, כמו האפשרות שימוש במודולציות מורכבות יותר וכו'.
אבל מי שלא צריך מהירות העברת נתונים גבוהה יותר, כמות לקוחות גדולה יותר פר AP, שיהוי כמה שיותר נמוך, gitter נמוך יותר וכו'. כך שלכל אלה שלא צריכים את כל זה, זה לא שימושי, לא בארץ ולא בחו''ל.
ובקשר למכשירים ניידים של אפל, כן החיבור ה WIFI שלהם הוא באמת מוגבל ביותר ובתחום של 2.4GHZ, הם משתמשים רק ברוחב ערוץ של 20MHZ בלבד.
https://support.apple.com/en-il/guide/d ... 652e6c/web
בכלל מעבר לתחום תדרים של 6GHZ ב WIFI לפני שנים היה חשוב ביתר. וכך בגלל זה בתקן 802.11be כבר מתאפשר שימוש ברוחב ערוץ של 320MHZ, מיחזור תדרים יעיל, שימוש במודולציות מורכבות הרבה יותר שאפשר בתחום של 5GHZ, הימנעות מהצרה זו ששמה DFS וכו'.
גם חיבורים אלחוטיים PTP שמזדמן לי לתכנן למהירות של 10GBPS, למרחקים של כמה עשרות קילומטרים ועם חסינות למזג האוויר מתאפשרים רק בזכות שימוש בתחום תדרים זה בהם....
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

התשובה, היא ש"דה פקטו" למרות שזה משתנה מאזור לאזור לפי השימוש של ציוד אחר באזור זה, אבל עדיין תחום תדרים של 5GHZ בכללי הרבה יותר פנוי בארץ מאשר תחום של 2.4GHZ, בטח שבאזורים אירוניים. ותחום של 6GHZ עוד יותר פנוי ונקי בו גם אין את הצרה הזו של מנגנון DFS.26/03/2024 12:58NACHUM37 כתב: תודה על התשובה. היתרונות ברורים לי, הכוונה בשאלה "שימושי בארץ" האם דה פקטו רוחב 160 פנוי פה ואפשר ליהנות מהיתרונות לפחות רוב הזמן וברוב איזורי הארץ? או שבפועל תפוס רוב הזמן?...
בסיכומו של דבר את המצב האמתי באזור שלך אתה יכול לדעת רק על ידי שימוש בציוד WIFI נדרש. כמובן גם הביצועים משתנים לפי סוג הציוד. אני למשל ברוב המקומות שבו נדרש כיסוי של WIFI ברשת ביתית ואפילו לשימושים ארגוניים פשוטים לציוד פנים מקבל תוצאות מצוינות כבר כמה שנים עם מכשירי U6 Enterprise של UBNT.
כן ידוע לי, תודה. רציתי לדעת ספציפית לגבי רוחב 160MHz בערוצי 5GHz. טוב לדעת שיתכן שפנוי.
בציוד ביתי יש לי את כלל ה 40$, בתנאי שתומך OpenWRT. בעבר זה היה למשל C7 ועכשיו AX3000T. כשיהיה ראוטר 6E/7 ב 40$ אתקדם אליו
אני מתכנן להחליף את האינטל 3165 המצ'וקמק בלפטופ שלי למשהו סביר יותר שיתמך היטב Linux First, למשל AX200/210. מה אומר עליו?
לגבי Unifi כמו שראיתי שאתה כתבת כבר באיזושהי הודעה פה נראה שיש להם ציוד טוב וגם ציוד ששווה להתרחק ממנו.
ה USG3 למשל, חוץ מזה שהוא בקושי סוחב מעל 80Mb עם איזושהי פונקציה מופעלת, הוא טוב רק ל WAN Failover. איבד לי Adopting כמה פעמים, ספק כח מקורי שהפסיק לעבוד יום אחד. בקיצור לא משובח במיוחד. את האלגוריתם של Band Steering ב AP שלהם מעולם לא הצלחתי לראות בפעולה, 2.4 דביק במיוחד. לא סובל את זה שהם עשוי PoE לא תקני ב AP הישנים. גם הקונטרולר לא אהוב עלי במיוחד. באתר אחר התקנתי Omada, יציב למדי אבל הקונטרולר תוכנה סינית לא גמורה
בציוד ביתי יש לי את כלל ה 40$, בתנאי שתומך OpenWRT. בעבר זה היה למשל C7 ועכשיו AX3000T. כשיהיה ראוטר 6E/7 ב 40$ אתקדם אליו
אני מתכנן להחליף את האינטל 3165 המצ'וקמק בלפטופ שלי למשהו סביר יותר שיתמך היטב Linux First, למשל AX200/210. מה אומר עליו?
לגבי Unifi כמו שראיתי שאתה כתבת כבר באיזושהי הודעה פה נראה שיש להם ציוד טוב וגם ציוד ששווה להתרחק ממנו.
ה USG3 למשל, חוץ מזה שהוא בקושי סוחב מעל 80Mb עם איזושהי פונקציה מופעלת, הוא טוב רק ל WAN Failover. איבד לי Adopting כמה פעמים, ספק כח מקורי שהפסיק לעבוד יום אחד. בקיצור לא משובח במיוחד. את האלגוריתם של Band Steering ב AP שלהם מעולם לא הצלחתי לראות בפעולה, 2.4 דביק במיוחד. לא סובל את זה שהם עשוי PoE לא תקני ב AP הישנים. גם הקונטרולר לא אהוב עלי במיוחד. באתר אחר התקנתי Omada, יציב למדי אבל הקונטרולר תוכנה סינית לא גמורה
-
Chura
- חבר מביא חבר

איכשהו שכחתי את השאלה פה
מתנצל, ותודה על התשובות המפורטות מאוד.
אני עם ציוד של Ruckus, ואני תוהה, מה הוא אירוע Radar ? משטרתי ?
ושאלה עוקבת, האם זה לא מהותי אך ורק לציוד שמוגדר "חיצוני" ?
בנתיים אני מנסה להימנע, אבל אני חושש שאולי אני פשוט מפסיד תדרים נקיים יותר כביכול
בנתיים אני מנסה להימנע, אבל אני חושש שאולי אני פשוט מפסיד תדרים נקיים יותר כביכול
- sys_admin
-
- חבר מביא חבר

אירוע Radar, הוא כמובן לא קליטה של Radar משטרתי, אלה של אותות "טיפה" שונים.09/06/2024 12:17Chura כתב: איכשהו שכחתי את השאלה פהמתנצל, ותודה על התשובות המפורטות מאוד.
image.png...
מדובר כאן על אותות מכ''ם, מאלה שאפשר לספר, של מזג האוויר ואחרים... כאלה שלא נהוג לפרט עליהם. מי שמכיר למה משמשים מכ''מי תחום C-Band, זה מובן להם.
בכל מקרה, זה מהותי גם לציוד שמוגדר "חיצוני" וגם לכזה, שמוגדר פנימי. בכל מקרה, אין חשש שנקודת גישה WIFI שלך תשבית את אותו המכ''ם או תפריע לפעילותו, אלה הפוך, שההדים של אות מכ''ם הנקלטים בתחום זה יגרמו לירידת ביצועים של תקשורת WIFI.
בכל מקרה, אצלי באחד הנקודות גישה בחירת ערוצים פעילים בתחום זה נראית כך:
ואחרי שנים של עבודה עד כה לא היו בעיות.
-
Chura
- חבר מביא חבר

הUI מוכר לי09/06/2024 15:55sys_admin כתב: אירוע Radar, הוא כמובן לא קליטה של Radar משטרתי, אלה של אותות "טיפה" שונים.
מדובר כאן על אותות מכ''ם, מאלה שאפשר לספר, של מזג האוויר ואחרים... כאלה שלא נהוג לפרט עליהם. מי שמכיר למה משמשים מכ''מי תחום C-Band, זה מובן להם.![]()
בכל מקרה, זה מהותי גם לציוד שמוגדר "חיצוני" וגם לכזה, שמוגדר פנימי. בכל מקרה, אין חשש שנקודת גישה WIFI שלך תשבית את אותו המכ''ם או תפריע לפעילותו, אלה הפוך, שההדים של אות מכ''ם הנקלטים בתחום זה יגרמו לירידת ביצועים של תקשורת WIFI.
בכל מקרה, אצלי באחד הנקודות גישה בחירת ערוצים פעילים בתחום זה נראית כך:
ואחרי שנים של עבודה עד כה לא היו בעיות....
כלומר אתה מאפשר לAP לבחור את כל הערוצים ? מעניין.
ומה לגבי 2.4 אם כבר ? מגביל לערוצים הראשיים ? 1/6/11 ?