באיזה שיטות פועל CUTTER חורץ תקליטים

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3331
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #1 

האם מישהו יודע כיצד האות החשמלי של האודיו מפעיל את ה-CUTTER? האם יש שיטות שונות? הפעלה אלקטרומגנטית? חום? מנוע לינארי? או כל שיטה אחרת.
חנן,

מערכת מנצחת תלוייה בטיב המחט ואפשר גם אפשר לחברה למחרשה.
תחי המחרשה !!!

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1349
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #2 

CUTTING LATHE מחרטת תקליט האב-המאסטר, , עובדת בשיטה דומה לפטפון ביתי. המחרטה ובראשה מחט מחוממת של ספיר או יהלום, נעה על בסיס 2 סלילים מגנטיים (אחד לימין ןאחד לשמאל), על תקליט מיוחד המצופה לכה, ותקליט ממוצע בעל 2 צדדים עובד תהליך זה פעמיים. המקור יכול להיות DAT, קובץ מחשב, סרטים מגנטיים, CD או כל מקור אחר, אך כמובן שסרטי ההקלטה המקוריים נחשבים למקור הטוב ביותר.
זו השיטה המקובלת והנפוצה בעולם.
בראש המחרטה יש מיקרוסקופ אשר בעזרתו ניתן לערוך כיוונים עדינים. כיוון חשוב מאוד הוא עומק החריטה והוא משתנה על פי התוכן, סוג התקליט ומהירות הסיבוב שנקבעה לו.
לאחרונה אגב רכשתי תקליט של TIESTO אשר נרשם עליו כי המאסטר שלו נחרט פעמיים.
כיוון נוסף שמבצע הטכנאי הוא עוצמת השמע, היא חייבת להיות מותאמת כי ווליום גבוה מידי משמעו התקרבות מסוכנת לגרוב הסמוך, ואילו ווליום נמוך מידי משמעו יחס אות לרעש נמוך.
בעבר השתמשו במחרטות עם ראש ברזל ותקליט מחומרים אחרים.

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2303
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #3 

בדיוק אתמול הראו את זה ב-how its made בערוץ דיסקברי, תנסה לבדוק אפ יש את התוכנית ברשת.

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

ראיתי פעם ב-YOU TUBE סרטון בן 2 או 3 חלקים המתאר את התהליך כולו עד אריזת התקליט.
The Black Wax

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

אם אני מבין נכון, החימום של ה-CUTTER הוא רק לצורך המסה של החומר המצפה את ה-MASTER והסלילים המגנטיים הם בעצם אלקטרומגנטים (2 לקבלת אות סטראופוני) המזיזים ווקטוריאלית את ה-CUTTER כך שיעמיק וירחיב את החריץ.
אם הבנתי נכון, אזי מפני שמשתמשים באלקטרומגנטים והם עשויים מסליל מלופף הם בעצם יוצרים הגב שונה לכל תדר ותדר שהם חורצים. למשל לגבי תדרים נמוכים כגון באסים הגב הסליל נמוך וזרם רב יותר עובר בסליל ומכאן גם ההספק (העבודה) גבוה יותר מה שלכאורה מעמיק ומרחיב את החריץ. לעומת זה, הצלילים הגבוהים שהם באופיים תדרים גבוהים אינם מסוגלים לפתח הספק גבוה על סלילי האלקטרומגנטים ולכן החריצים עמוקים פחות. האם הבנתי נכון?
בהנחה שלא היו מבצעים עיוות RIAA על ה-MASTER, האם היינו מקבלים תקליט עם באסים חזקים יחסית לצלילים הגבוהים?
האם עיוות ה-RIAA על ה-MASTER מנחית את הצלילים הנמוכים ומגביר את הגבוהים יותר מכפי שנדרש, או רק כדי לאזן את התופעה שתיארתי קודם?
מהו התדר הגבוה ביותר שניתן להקליט על MASTER בכלל?
האם התדר הגבוה הזה מוגבל בגלל המעגלים האלקטרונים (מגבר דוחף של ה-CUTTER) או בגלל ביצועי ה-CUTTER כגון גודל קצה ה-CUTTER או יכולת תנועת האלקטרומגנטים (על אף שהי מיקרונית אני מניח)?

חנן [email protected]
חנן,

תחי המחרשה !!!

אורי_ו
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7199
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #6 

http://eil.com/explore/guide/vinyl_making.asp
כתבה ארוכה ולא רעה מרפרוף קל.

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

1. הבנת נכון מאוד.
2. מתבצעת המרת RIAA לפני החריטה, ראה גרף בכתבה שלי בנושא.
3.לפי מה שמצאתי באינטרנט, הדבר היחיד שקשור לכך הוא שמחט המחרטה יכולה לנוע 16000 פעם בשנייה, אך ייתכן וניתן להאט את הסיבוב בחצי ולהגיע תיאורטית גם ל 32KHZ. (הנושא לא נבדק). מהירות זו מוכתבת , לדעתי, מ-2 הסיבות שציינת.

לצערי, המפעל שייצר בארץ תקליטים, סגר את שעריו בסוף שנת 1993 אם זכור לי נכון, אחרת אולי היינו מארגנים איזה סיור דרך האתר...
ראיתי בעבר מכונה (זה היה מכבש), אך לא ראיתי את התהליך כולו. אם תגיע לבריטניה, שם קיימים מספר מפעלים גדולים ואולי יסכימו לערוך איזה סיור מתואם מראש...
The Black Wax

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

The Black Wax

dudib
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5144
שם מלא: דודי
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 38 פעמים

שליחה #9 

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #10 

תודה לכולם על המידע והקישוריות.
אני אישית נתקלתי בסוג תקליט מוזר שאות השמע שלו נראה מאופנן על גל ריבועי (טרפזי) בתדר של כ-30-40KHZ. דומה לאפנון AM אבל לא בדיוק. מה שמעניין בתקליט הזה שהוא נשמע כמעט באיכות CD (תחום דינמי טוב ויחס אות לרעש טוב) ויש עליו מעט מאוד רעש ושריטות (פופים וקליקים). גם ספקטרום התדרים נראה רחב יותר ויש יותר "בשר" על התדר הגבוה בהשוואה לתקליטים אחרים. התקליט הנ"ל הודפס ב-1983 ע"י CBS בארץ.
האם זה פורמט חדש של הדפסת תקליטים שנכנס לקראת סוף ימיהם? האם זה יכול להיות במקרה הפורמט CD-4 (כמה שאני ודע זה סוג של אפנון FM ולא AM)?
גם לא כל כך ברור לי כיצד המחט שמותקנת אצלי מסוגלת להגיב לתדר ב-40KHZ אפילו שהיא מסוג MICROLINE CUT.
אולי זו איזו בעיה בציוד אצלי? אבל זה לא קורה עם תקליטים אחרים. העניין לא מפריע לי ומבחינתי זה רק מסקרן.

חנן [email protected]
חנן,

תחי המחרשה !!!

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

דוקא CBS לא הצטיינו ביצור תקליטים באיכות טובה. איזה תקליט מדובר? ואיך קבעת שאות השמע שלו מאופנן על גל ריבועי? האם אתה מחזיק בביתך ספקטרום אנאלייזר?
The Black Wax

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #12 

לא ספקטרום אנלייזר כמכשיר אבל תוכנת ספקטרום אנלייזר על המחשב שדוגמת את כניסות האודיו ותוכנות הקלטה שונות. גיליתי את זה כשבצעתי המרה של התקליט למדיה דיגיטלית. אני צריץ כל מיני תוכנות כדי להחליט כיצד לנקות את כל המפגעים המתלווים אל התקליט כי לו כולן עושות את העבודה בכל המצבים והן שונות באלגוריתמים של הניקוי. מה שראיתי בתקליט הזה ועוד אחד דומה דומה לו לא קיים בשום תקליט אחר. אני אעשה CAPTURE של הסיגנל ואעלה אותו לפורום (בעוד כמה שעות אולי כי אני כרגע ב-SETUP שונה).
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #13 

מצורפות תמונות של האודיו שלכדתי.
השתמשתי בשתי תוכנות שונות והתופעה דומה. אמנם באחת זה נראה כמו גל מרובע ובשנייה זה כמו גל משולש, אך התופעה המוזרה הזאת קיימת בשתיהן.
ZOOM של איזור דומה בתוכנה אחרת. כאן למשל זה נראה מורכב מגל משולש. עוד יותר מוזר.
 ZOOM של איזור דומה בתוכנה אחרת. כאן למשל זה נראה מורכב מגל משולש. עוד יותר מוזר.
ZOOM של האיזור. ניתן לראות בבירור שהשמע מורכב מגל ריבועי. אני לא נתקלתי ב"חיה" כזאת בתקליטים מימי.
 ZOOM של האיזור. ניתן לראות בבירור שהשמע מורכב מגל ריבועי. אני לא נתקלתי ב"חיה" כזאת בתקליטים מימי.
תמונה רחבה של אזור ההשמעה וסימון ה-ZOOM. האות נראה תקין לחלוטין.
 תמונה רחבה של אזור ההשמעה וסימון ה-ZOOM. האות נראה תקין לחלוטין.
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #14 

תמונת ספקטרום אנלייזר.
ספקטרום של הגל. אפשר לראות בברור שישנו אות בריא באיזור התדר הגבוה מ-30KHZ עד 50KHZ.
 ספקטרום של הגל. אפשר לראות בברור שישנו אות בריא באיזור התדר הגבוה מ-30KHZ עד 50KHZ.
חנן,

תחי המחרשה !!!

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #15 

מעניין ומסקרן. לא כתבת באיזה תקליט מדובר. למרות שזה נראה מתוכנן לדעתי איש לא תכנן לטבוע סאונד בתדרים כלכך גבוהים שממילא רק באמצעות מכשור מדעי ניתן לראות כי קיים, וקשה לספק תשובה אם זה רעש לוואי (אולי הרמוניה) כתוצאה מתקלה בחריטה או משהו כזה, או שזה משהו מכוון.
הזום שסימנת נמצא בתדר שמיעה אם אני מבין נכון?
The Black Wax

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #16 

שם התקליט הוא WHITE FEATHERS שהגיע אלי לפני כחדשיים. הזום של הגל הריבועי הוא לא בתדר שמיעה והתדר הבסיסי שלו כ-40KHZ. מה שאני מבין זה שהרמקולים בעצם משמשים במקרה זה LOW PASS FILTER ו"מחליקים" את הסאונד. זה לא נראה לי הרמוניות כי הרמוניות כאלו לא קיימות כשאני משמיע תקליטים אחרים. עדיין לא הייתי פוסל אפשרות שזו בעייה מקומית אצלי בציוד שגורם לזה להראות כך. כל השאלות שלי לגבי ה-CUTTER היו בעצם לוודא ולאמת את מה שאני יודע וזאת ממישהו אחר. לא נראה לי ש-CUTTER שהוא מכני ביסודו מסוגל להעביר תדר של 40KHZ גל ריבועי יפה עם פינות חדות. אם הגל הוא ריבועי יפה, זאת אומרת שרוחב הפס בפועל הרבה יותר גבוה (לפחות פי 2). יש לי עוד תקליטים של CBS מאותם שנים ואין להם את זה. ניסיתי להקליט את התקליט הזה פעמים מספר ברצף והתופעה המשיכה.
אני בכל זאת אמשיך לחקור את התופעה כי לא נראה לי שחברות התקליטים היו ממציאים שיטה "חדשה" מבלי שמישהו ידע על כך. אדווח בפורום כשאמצא את הפתרון לתעלומה הזו. בכל מקרה אתם מוזמנים להציע כיוון ואפילו אם הוא נשמע "פרוע" או שאתם יודעים בוודאות שקרה משהו חדשני בעולם התקליטים לקראת סוף ימיהם בשנות השמונים.

חנן [email protected]
חנן,

תחי המחרשה !!!

roeek
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

אתה מדבר על האלבום הראשון של KAJAGOOGOO עם LIMAHL.
שוב אין לי מושג למה זה קרה, בשמיעת האלבום הוא נשמע רגיל לחלוטין (הדפסה ישראלית טיפוסית ורועשת באופן כללי). קשה לומר כי שנת 1983 היא סוף ימי התקליט, זה קרה 10 שנים לאחר מכן. זהו תקליט שהמאסטר שלו הגיע מאנגליה (באותה תקופה משה מורד היה מביא מאסטרים כאלו עבור CBS ואלו לא חריטות שבוצעו בארץ, אז יש "להאשים" את המחרטה הבריטית בנושא).
ייתכן וזהו רעש שנוצר במאסטר טייפ או במחשב שבו העבירו את המאטר טייפ וכי זהו רעש אלקטרוני ולכן הריבוע.
The Black Wax

udif
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2080
נתן תודות: 16 פעמים
קיבל תודות: 78 פעמים

שליחה #18 

בלי להתייחס למקור הרעש, כמה אבחנות:

1. תדר הדגימה שלך הוא 96Khz לפי מה שמופיע על המסכים שהבאת. התוכנה הראשונה שהבאת פשוט חיברה בקו ישר את נקודות הדגימה ולכן זה נראה כמו גל משולש.
2. בדוגמה השניה לא ברור מה הן נקודות הדגימה כי התוכנה ציירה קו רציף. מה שברור הוא שזה לא גל ריבועי. אם יש 2 נקודות דגימה לכל מחזור של הגל, זו פשוט החלטה שרירותית של כותב התוכנה לצייר אותה כגל ריבועי. בשביל לייצר גל ריבועי בתדר 40KHz, אתה צריך הרמוניות מספיקות בכמה וכמה מכפלות. אפילו אם היה כאן גל ריבועי, בתדר דגימה של 96Khz לא תראה את זה.

האם יש לך יכולת לדגום ב- 192KHz?

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #19 

פתרתי את התעלומה.
(i) מסתבר שכרטיס הקול שלי CREATIVE FATALITY הוא הגורם :oops: . אחרי הרבה ניסויים וביניהם ניסיונות הקלטה נוספים של תקליט זה ואחרים מסתבר לא רק התקליט הזה סבל מהתופעה אלא אחרים שכבר הוקלטו בעבר והיו כביכול תקינים. יש כנראה BUG בכרטיס או בתוכנה והדרייבר המלווים אליו שבקומבינה מסוימת של תוכנות עריכה ודגימת אודיו הפועלות במקביל התופעה קורת. אחרי שעושים RESET למחשב הכל מסתדר (Y) . כנראה שמאיזו שהיא סיבה ה-LOW PASS FILTER אחרי דרגת ה-DAC בכרטיס לא נכנס לפעולה. פשוט בהתחלה לא העליתי את התוכנות בצורה מבוקרת ולכן היתה ההתברברות.
זה אמנם לא נראה לי ממש הגיוני לקבל תדרים כאלו מתקליט.
לגבי השאלה של תדר הדגימה, כן אני דוגם את האות המוקלט ב-96KHZ 24 BIT לקבלת מהימנות מרבית למקור האנלוגי. בסך הכל התוצאות של העברת האוסף למדיה דיגיטלית הן מצוינות. שווה אולי מאמר בזמן יותר מאוחר לאחר שאאסוף עוד דוגמאות קונקרטיות. ענין העברת התקליטים למדיה דיגיטלית פשוט מאפשר להאזין בכיף למוזיקה האהובה אינספור פעמים ללא שחיקת המקור היקר ואת התקליטים עצמם לשמור ולהזדמנויות האזנה מיוחדות. מה גם שניקוי האודיו מרעשים נלווים מוסיף לחדוות ההאזנה (כמובן ניקוי רעשים הפוגע מינימלית באיכות המקור).

תודה על כל הרעיונות שהעליתם (f) (f) (f)
חנן,

תחי המחרשה !!!

tascam
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2426
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 85 פעמים

שליחה #20 

חה חה חה זה התקליטים שבעוצמה לא גבוהה שרפו טויטרים.... בלי שאנשים ידעו למה זה קורה להם זה היה גם בתקליטים של להקת הקליק.

הקומפרסור באולפן כימעט דחס את התדרים התוצאה היתה מופלאה מבחינת סאונד ודינמיות אך קצת מסוכנת לבעלי מגברים טובים מבחינת נאמנות למקור במיוחד שבהם לא היה חיתוך
בנמוכים ובגבוהים בכדי לישמור על הרמקולים.
רב סרן-רועי קליין.
רועי קליין היה סגן מפקד גדוד 51 של גולני.בעת שהיית הגדוד ומס' גדודים אחרים בעיירה בינת ג'בל ניזרק רימון אל עבר בית בו נכחו קליין וגדודו, קליין זינק על הרימון בקריאת:"שמע ישראל" ונהרג.ובכך,הציל את שאר החיילים.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”