יש לו מספר חסרונות בהשוואה לראשים שצמודים לדוד:
- זמן חימום ארוך. ברוב המכונות צריך להמתין כ-40 דקות כדי להגיע ליציבות טמפרטורה טובה. זה די חסר משמעות לבית קפה, אבל למשתמש ביתי שרוצה להכין קפה כשהמכונה כבויה זה חיסרון לא קטן. אפשר לפתור את זה עם שקע חכם שמדליק את המכונה בבוקר לפני שקמים, אבל זה לא עוזר אם רוצים להכין קפה בזמן שפחות צפוי מראש.
- יציבות טמפרטורה פחות טובה. המרחק הגדול שהמים צריכים לעבור מהדוד אל הראש והעובדה שהראש חשוף כולו לאוויר גורמת לכך שהטמפרטורה פחות יציבה, גם בין שוטים וגם תוך כדי החליטה. יש לראש E61 תרמוסיפון שמזרים מים חמים מהדוד כדי להקטין את חוסר היציבות, אבל הוא תלוי בטמפרטורה בדוד (מתנהג שונה במכונות עם דוד בודד או כפול ובמכונות עם מחליף חום) ויש מצבים שבהם הזרימה נתקעת (מה שנקרא בלעז Thermosyphon Stall). ראש עם חימום חשמלי הוא פתרון יותר עקבי ומדוייק, וכך גם מיקום של הראש בצמוד לדוד. במכונות עם מחליף חום (שמאוד נפוצות במכונות עם ראש E61) יש גם הבדל בין הטמפרטורה בשוטים עוקבים ובשוט אחרי המתנה ארוכה.
- בזבוז חשמל כתוצאה מכך שהמון חום הולך לאיבוד כשהראש חשוף לאוויר.
- הראש החשוף לוהט וקל לקבל כוויה אם לא נזהרים. כדאי מאוד למי שיש לו ילדים קטנים בבית לקחת את זה בחשבון.
- ברוב המכונות עם ראש E61 יש מנוף הפעלה מכאני שדורש גירוז תקופתי. יש מכונות עם ראש E61 מבוסס-סולנואיד שלא דורשות את זה, אבל הן פחות נפוצות.
- הפרה-אינפיוז'ן שמובנה בראש E61 (ואני מדבר על זה שמבוסס pre-infusion chamber, לא על לחץ קו המים) די אפקטיבי, אבל לא ניתן לשנות את האורך שלו או את רמת הלחץ.
- טכנולוגיה וותיקה ומוכרת שפשוט עובדת טוב. עם כל החסרונות, יציבות הטמפרטורה עדיין לא רעה והפרה-אינפיוז'ן עדיין די אפקטיבי. בשורה התחתונה מכונות כאלה מסוגלות להוציא קפה מצויין והן יחסית סלחניות.
- נראות. רוב האנשים (ואני בינהם) חושבים שמכונות עם ראש E61 פשוט נראות טוב.
- מצב ביניים במנוף ששימושי כדי לשמור על לחץ, למשל בפרה-אינפיוז'ן עם שלב הפוגה (blooming) ארוך במיוחד או כשעושים באקפלאשינג. נחמד שהמשאבה לא חייבת לעבוד במצבים האלה. המצב הזה אגב לא קיים בגירסת של לליט לראש E61.
- אופציה לבקרת זרימה. זה אולי היתרון המשמעותי ביותר שאני רואה במכונות E61 בהשוואה למכונות מקבילות בתקציב (שבהן הראש בד"כ מחומם חשמלית או צמוד לדוד). השם "בקרת זרימה" קצת מטעה, כי מדובר בעצם באביזר שמאפשר לשלוט באפקטיביות על הלחץ שמופעל על הקפה ופחות על קצב הזרימה. כשמשתמשים בפרופילי לחץ שונים אפשר לקבל עם אותם פולים תוצאות שונות מאשר פרופיל שבו רוב החליטה מתבצעת בלחץ של 9 בר. מצד שני, בקרת זרימה מוסיפה מורכבות לתהליך ולכן היא לא משהו שמתאים לכל משתמש, וגם למי שמוצא בה תועלת (כמוני) היא לא בהכרח משהו שיש טעם להשתמש בו בכל בכל שוט.
בשורה התחתונה, למי שמעוניין לרכוש מכונה ושבקרת זרימה לא חשובה לו אני ממליץ לא להגביל את החיפוש דווקא למכונות עם ראש E61 ולבדוק אפשרויות אחרות.