ראש E61 במכונות אספרסו ביתיות - יותר חסרונות מיתרונות

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3834
שם מלא: אורן
נתן תודות: 271 פעמים
קיבל תודות: 496 פעמים

שליחה #1 

כונות עם ראש E61 הן הנפוצות ביותר ברמת המחיר שבין 4,500 ל-10,000 ש"ח. עבור רבים הראש הזה נחשב סימן היכר למכונה "מקצועית". ואכן הוא תוכנן ע"י Faema האיטלקית לשימוש במכונות שמיועדות לבתי קפה, וגם היום הוא קיים במכונות מסחריות רבות. האם זה הופך אותו לאידאלי גם לשימוש ביתי? לדעתי, לא ממש.

יש לו מספר חסרונות בהשוואה לראשים שצמודים לדוד:
  • זמן חימום ארוך. ברוב המכונות צריך להמתין כ-40 דקות כדי להגיע ליציבות טמפרטורה טובה. זה די חסר משמעות לבית קפה, אבל למשתמש ביתי שרוצה להכין קפה כשהמכונה כבויה זה חיסרון לא קטן. אפשר לפתור את זה עם שקע חכם שמדליק את המכונה בבוקר לפני שקמים, אבל זה לא עוזר אם רוצים להכין קפה בזמן שפחות צפוי מראש.
  • יציבות טמפרטורה פחות טובה. המרחק הגדול שהמים צריכים לעבור מהדוד אל הראש והעובדה שהראש חשוף כולו לאוויר גורמת לכך שהטמפרטורה פחות יציבה, גם בין שוטים וגם תוך כדי החליטה. יש לראש E61 תרמוסיפון שמזרים מים חמים מהדוד כדי להקטין את חוסר היציבות, אבל הוא תלוי בטמפרטורה בדוד (מתנהג שונה במכונות עם דוד בודד או כפול ובמכונות עם מחליף חום) ויש מצבים שבהם הזרימה נתקעת (מה שנקרא בלעז Thermosyphon Stall). ראש עם חימום חשמלי הוא פתרון יותר עקבי ומדוייק, וכך גם מיקום של הראש בצמוד לדוד. במכונות עם מחליף חום (שמאוד נפוצות במכונות עם ראש E61) יש גם הבדל בין הטמפרטורה בשוטים עוקבים ובשוט אחרי המתנה ארוכה.
  • בזבוז חשמל כתוצאה מכך שהמון חום הולך לאיבוד כשהראש חשוף לאוויר.
  • הראש החשוף לוהט וקל לקבל כוויה אם לא נזהרים. כדאי מאוד למי שיש לו ילדים קטנים בבית לקחת את זה בחשבון.
  • ברוב המכונות עם ראש E61 יש מנוף הפעלה מכאני שדורש גירוז תקופתי. יש מכונות עם ראש E61 מבוסס-סולנואיד שלא דורשות את זה, אבל הן פחות נפוצות.
  • הפרה-אינפיוז'ן שמובנה בראש E61 (ואני מדבר על זה שמבוסס pre-infusion chamber, לא על לחץ קו המים) די אפקטיבי, אבל לא ניתן לשנות את האורך שלו או את רמת הלחץ.
אז עם כל החסרונות האלה אילו יתרונות כן יש בראש E61 גם היום?
  • טכנולוגיה וותיקה ומוכרת שפשוט עובדת טוב. עם כל החסרונות, יציבות הטמפרטורה עדיין לא רעה והפרה-אינפיוז'ן עדיין די אפקטיבי. בשורה התחתונה מכונות כאלה מסוגלות להוציא קפה מצויין והן יחסית סלחניות.
  • נראות. רוב האנשים (ואני בינהם) חושבים שמכונות עם ראש E61 פשוט נראות טוב.
  • מצב ביניים במנוף ששימושי כדי לשמור על לחץ, למשל בפרה-אינפיוז'ן עם שלב הפוגה (blooming) ארוך במיוחד או כשעושים באקפלאשינג. נחמד שהמשאבה לא חייבת לעבוד במצבים האלה. המצב הזה אגב לא קיים בגירסת של לליט לראש E61.
  • אופציה לבקרת זרימה. זה אולי היתרון המשמעותי ביותר שאני רואה במכונות E61 בהשוואה למכונות מקבילות בתקציב (שבהן הראש בד"כ מחומם חשמלית או צמוד לדוד). השם "בקרת זרימה" קצת מטעה, כי מדובר בעצם באביזר שמאפשר לשלוט באפקטיביות על הלחץ שמופעל על הקפה ופחות על קצב הזרימה. כשמשתמשים בפרופילי לחץ שונים אפשר לקבל עם אותם פולים תוצאות שונות מאשר פרופיל שבו רוב החליטה מתבצעת בלחץ של 9 בר. מצד שני, בקרת זרימה מוסיפה מורכבות לתהליך ולכן היא לא משהו שמתאים לכל משתמש, וגם למי שמוצא בה תועלת (כמוני) היא לא בהכרח משהו שיש טעם להשתמש בו בכל בכל שוט.
אני מחבב מכונות עם ראש E61. המכונה העקרית שלי היום משתמשת בראש כזה, וכך גם היה במכונה העקרית הקודמת שלי. אבל היום זה די מחוסר ברירה. אני מעוניין במכונה עם בקרת זרימה ופשוט אין כאלה במחיר שאני מוכן לשלם שלא משתמשות בראש כזה. אני מקווה שבשדרוג הבא, שאני מניח שייקרה עוד 4 או 5 שנים, כבר יהיו.

בשורה התחתונה, למי שמעוניין לרכוש מכונה ושבקרת זרימה לא חשובה לו אני ממליץ לא להגביל את החיפוש דווקא למכונות עם ראש E61 ולבדוק אפשרויות אחרות.

zovirax
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 15945
שם מלא: zovirax
נתן תודות: 299 פעמים
קיבל תודות: 330 פעמים

שליחה #2 

מה גורם לראש E61 להיות "סלחני" יותר?

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #3 

בהשוואה למכונות בסיסית כמו גאג'יה קלאסיק למשל? פרה-אינפיוז'ן מובנה ויציבות טמפרטורה טובה יותר.

zovirax
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #4 

נניח שיש מוכנות "סלחניות" שתכניס בהם בערך קפה בערך ישר... בלי שום טקסיות.
עדיין יוציאו קפה טוב.

אצלי (lelit anna) מרגיש שאני חורג גרם לפה או לשם, זה מורגש בכוס
שלא לדבר על יישור וכל השאר.
וגם כן הטיימר של הספשליטה , זה לא משהו שאפשר לסמוך עליו, צריך כל הזמן לוודא גרמים.

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #5 

הלליט שלך היא הגירסה עם ה-PID? אם כן אז יש לה אפילו יתרון על הרבה מכונות E61 מבחינת יציבות טמפרטורה, במיוחד אלה שמשתמשות במחליף חום.

אין מה לעשות, אספרסו זה משקה חמקמק שדורש הקפדה ייקית על הרבה פרטים. זה לא מקרי שרוב האספרסו שיגישו לך מחוץ לבית לא ראוי לשתיה.

לגבי הספשייליטה, אולי הגיע הזמן לשדרג לגירסה החדשה שלה שכוללת שקילה אוטומטית :-)

zovirax
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #6 

אין לה PID מהיצרן... הוספתי בזכות הפורום הזה... עשה לי הבדל דרסטי בקפה.
viewtopic.php?f=71&t=367323&start=60#p3226298+

לגמרי שקילה אוטומטית זה שיפור משמעותי.

אבל אני תמיד תוהה עד כמה הירידה לפרטים הקטנים נדרשים למכונה "זולה" לבין E61 עם בוילר ענק.

בנקודות יתרונות חסרונות יש לך איזה שהיא סתירה לגבי הייציבות טמפרטורה.
בהתייחס לדוד אחד/דוד כפול (לא המחליף חום הזה שדורש לשפוך ליטר מים לפני חליטה)
בלי טכנולוגיות מיוחדות
האם E61 תשמור על הטמפרטורה?

אגב, יתרון זה להתקין מד טמפרטורה על הראש... אין יכולת כזאת במכונה עם ראש צמוד לדוד.

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

מד טמפרטורה בראש נדרש רק עם מכונות מחליף חום. התועלת שלו במכונות שלא משתמשות במחליף חום זניחה.

מבחינת יציבות טמפרטורה מכונות שבהן הראש צמוד לדוד (כמו המכונה שלך) יציבות יתר מאשר מכונות שבהן הראש רחוק ממנו (כמו במכונות E61). הבעיה היא שבמכונות עם דוד מאוד קטן יש השפעה לכניסה של מים קרים מהמיכל אל הדוד תוך כדי החליטה. במכונה שלך למיטב ידיעתי הדוד הוא 250 מ"ל, אז זה לא מאוד משמעותי. במכונות כמו גאג'יה קלאסיק עם דוד של 110 מ"ל זו בעיה יותר רצינית. המצב עוד יותר גרוע ברוב המכונות עם תרמובלוק, שבהן הטמפרטורה מאוד לא יציבה תוך כדי החליטה. וממש לא עוזר שברוב המכונות האלה הפורטהפילטר מראש בטמפרטורת החדר וגורם לטמפרטורת המים לצנוח בתחילת החליטה.

מכונה כמו לליט אליזבת עם דוד של 300 מ"ל וראש שיושב צמוד אליו נותנת טמפרטורה יותר יציבה ממכונה כמו לליט ביאנקה עם דוד 800 מ"ל וראש E61 שיושב רחוק. תחליף את הדוד בביאנקה לזה עם ה-110 מ"ל של הגאג'יה ותקבל שוב יציבות לא טובה. אם תוותר על ה-PID ותשתמש בתרמוסטט או פרסוסטט שוב תקבל יציבות לא טובה.

בקיצור, מתכון ליציבות טמפרטורה מעולה יהיה דוד מספיק גדול (250 מ"ל וצפונה) שצמוד לראש ו-PID. אם תתפשר על משהו בקונפיגורציה הזו תקבל יציבות פחות טובה, אבל לא בהכרח יציבות גרועה.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 98
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #8 

ראש עם חימום חשמלי הוא פתרון יותר עקבי ומדוייק, וכך גם מיקום של הראש בצמוד לדוד
...
הי boren .אתה יכול לתת דוגמא בבקשה למכונה עם ראש צמוד/קרוב לדוד בבקשה ? יש כאלה ב HX או רק ב DB? אני מבין ש LM הן דוגמא לזה ? כי עד כמה שאני מבין , כל עוד
יש צנרת נחושת שמחברת בין דוד לראש , זה כבר לא כל כך משנה עיקרונית
תודה

boren פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

אני לא מכיר מכונות HX בתצורה הזו, לפחות לא בתקציב של עד ארבע ספרות. אבל זה לא אומר שאין. אני חייב להודות שהעניין שלי במכונות כאלה מאוד מוגבל עקב החסרונות הרבים שלהן. מכונות DB יש בשפע. למיטב ידיעתי כל חמשת המכונות שרשומות בהמשך הפוסט המקושר הן כאלה.

dedk
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 98
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #10 

ואווו ... עכשיו הסתקלתי בסרטון ביוטיוב על profitec pro 300 ... אכן , צודק ... אין ספק שזה יתרון אצום !
תודה .

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #11 

בעיני הבעיה העיקרית שלהן הוא... המראה שלהן😀
אף פעם לא התחברתי לאף הברזל המוזר של מכונות e61.
לא בטוח שיציבות טמפרטורה בזמן חליטה היא כל כך קריטית, די בטוח שנדרשת עקביות בכל חליטה. כלומר שגם אם יש שינוי בטמפרטורהבזמן החליטה הוא יהיה חזרתי. ובזה הראש הזה נותן פתרון סביר אבל לא מושלם. בטח לא עם מחליף חום.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”