כבר מספר שנים אני שוקל רכישת נאס, והנה לאחרונה התמזל מזלי ובתמורה לשיתוף חוויה בנושא איבוד מידע, קיבלתי מכשיר נאס של סינולוגי, ועל כך תודה רבה!
בטרם אסקור את האפליקציות המבוקשות, רציתי לומר שהפעלת הנאס לוותה אצלי בחששות מסוימים, אולם אלו התבדו כי התגלה לי שהפעלת נאס של סינולוג'י, כמוה כטיול בפארק. הממשק פשוט עד מאד, כל בחירה מהתפריט מלווה בהסברים, ולכן עד כה לא נתקלתי בקושי כלשהו.
מיד לאחר ההתקנה מתבקשים להרשם לסינולוג'י, ולאחר מכן נכנסים לחנות, בה יש מגוון אפליקציות שימושיות. אלו ש"דיברו אלי" במיוחד היו אנטי וירוס וניהול מצלמות רשת.
Active Backup for Business, או בקיצור ABB היא אפליקציית גיבוי ושחזור חינמית לחלוטין שמאפשרת לגבות מחשבים שעובדים על מגוון מערכות הפעלה, וביניהן כמובן windows.
הסקפטיים יגידו "בטח יתנו לי להתמכר לגיבוי, ומעל מספר גיבוים יבקשו כסף". אז לא. לטענתם, הכל בחינם.
ל"כבדים" שבינינו, שרוצים שרידות מקסימלית, האפליקציה תומכת גם בגיבוי ממכשיר נאס אחד לשני, וככה גם אם הלך הגיבוי של נאס אחד, המידע יימצא אוטומטית גם בנאס השני.
את הממשק של האפליקציה הזו צריך לנסות כדי להבין כמה הדברים יכולים להיות פשוטים:
במסך אחד ניתן לצפות בכל אחד מהמחשבים שמחוברים לרשת, את תוכנית הגיבוי החודשית, היסטוריית הגיבוים שבוצעו, כמות הג'יגה שגובתה, והסטטוס של כל גיבוי: האם עבר בהצלחה, נכשל לדוגמא בשל מחשב מכובה, וכו'.
למרות שהממשק נראה פשוט, נראה שהיכולות של האפליקציה הזו מתאימות גם למשרד עם המון מחשבים, בתצורות שונות: שרתים, מחשבים, virtual machines, וכו'.
השיחזור גם הוא פשוט יחסית. נכנסים ללשונית restore, ופשוט משחזרים מנקודת הזמן הנבחרת.
מה ששבה אותי במיוחד היא הגמישות של סינולוג'י. המוצר שלהם גדל איתך. מתחילים בקטן עם הבסיס של 4 דיסקים. העסק גדל? צריך עוד מקום לגיבוי? תוסיף מגש שיתמוך לך בעוד 5 דיסקים!
וזה עובד יופי עם ה- ABB: מרוצה מהגיבוי? נוספו לעסק עוד עמדות מחשבים שדורשות גיבוי? תוסיף המגשים לעוד 5 דיסקים ו- Voila!
תכונות השיחזור עליהם עליתי בשימוש:
· ניתן לשחזר בכל פעם מחשב שלם או ספריות מסוימות שהוגדרו מראש.
· השחזור חכם: ניתן להגדיר שהאפלקציה תדגום מה השתנה, ורק אותו תגבה שוב. תוכל להגדיר לא לגבות קבצי מדיה מסויימים, ובכך לא להכביד על הגיבוי יתר על המידה.
· השיחזור מנהל את המשתמשים: בעת השיחזור, מתקבלת הודעה למשתמשים שבמועד זה מתקיים שחזור.
· ניתן לשחזר סיפריות ספציפיות של מחשב ספציפי בתוך הגיבוי המתוזמן, וכך לחסוך בזמן.
· ניתן לחפש מילות מפתח בתוך השיחזור, על מנת לחפש קובץ מסוים ורק אותו לשחזר.
מגבלות?
· לא הגעתי לסטטוס הזה, אולם על פי הספציפיקציות של האפליקציה מאפשרות גיבוי לעד 10 מחשבים באותו הגיבוי. כלומר, אם יש לך 30 מחשבים, תגבה אותם ב- 3 "גלים" של 10 מחשבים בכל פעם.
· המערכת לא תגבה דיסק און קי
לסיכום,
עשיתי קפיצת שנות אור ממצב בו הגיבוי היחיד שהיה לי הוא כונן 1 טרה USB עליו הייתי מגבה את כל התמונות והסרטים המשפחתיים, ושם במגירה, למצב בו יש לי גיבוי אונליין של כל המסמכים והמדיה הדיגיטלית. אפליקציית ABB מיקצועית מעל ומעבר למשתמש הביתי, ועונה בקלות גם על דרישות ניהול גיבוי במשרד. בעידן בו כל החוויות שלנו מתועדות דיגיטלית, כנראה שאין ברירה אלא לגבות את המידע באופן מסודר.
Surveillance Station
כחובב הטכנולוגיה של מצלמות אבטחה, וכבעל NVR ומצלמות CCTV, מעניין אותי לראות האם האפליקציה החינמית של סינולוג'י יכולה להחליף שימוש ב- NVR. למרות שהתרגלתי כבר לממשק של ה- NVR, ראוי לדעתי לבדוק גם חלופות.
כיתרת האפלקציות בחנות של היצרן, גם האפליקציה הזו בחינם. היא תומכת במצלמות בתקן ONVIF.
מיד לאחר ההתקנה, הפעלתי החיפוש האקטיבי של המצלמות ברשת הפנימית, והללו נמצאו. לאחר הזנת שם המשתמש והסיסמה למצלמות, ניתן לדבוק החיבור למצלמה ולראות תמונה. שימו לב שרק 2 מצלמות ראשונות בחינם. צירוף מצלמות נוספות יעלה כ- 50 דולר לכל מצלמה נוספת, בתשלום יחיד. ניתן לרכוש חבילה גם באמזון.
מבחינת נוחות שימוש, חשתי שהאפליקציה הזו נוחה מאד. יש לה כמובן את כל התפריטים הרגילים של NVR: שעות הקלטה, עיתוי (בעת זיהוי תנועה או קבוע), פרק זמן שיישמר בדיסק טרם זיהוי התנועה ולאחריה, איכות הדגימה, לכידת סאונד במצלמות שכוללות מיקרופון מובנה ושליטה בפוקוס ובזום המובנים במצלמות.
מכיוון שהאיחסון מבוצע לנאס שאמור לאחסן גם חומרים נוספים, מצא חן בעיני שהאפליקציה מאפשרת להגביל את נפח האיחסון שלה כך שלא תגמור המקום לנאס.
אולם מסתבר שהאפליקציה הזו אינה כל הסיפור.
קיימת אפליקציה לסלולרי שלא מחייבת לבצע הפניית פורטים. הדבר המגניב ביותר שמצאתי באפליקציה, היא geofencing: כאשר אני בטווח הבית, האפליקציה לא תשלח לי התראות! זה דבר שממש חסר לי באפליקציה שלי כיום, שם אני חייב לעדכן ידנית אם להפסיק קבלת התראות בנייד, כמו צלצול באינטרקום.
וניתן להשלים עליה מגוון עצום של אפליקציות נוספות, כגון live broadcast, שמאפשרת אפילו לעשות סטרימינג מהמצלמה ישירות ל- youtube, אפלקציית joystick שמאפשרת הנעת מצלמות PTZ, IP speaker שמאפשרת להפעיל רמקול מובנה במצלמה, transaction שמאפשרת לקשר בין קופה רושמת למצלמה ולהציג על הסרט את העיסקה שבוצעה בזמן הצילום של עמדת המכירה.
אחד היתרונות הנוספים שמצאתי, הוא ה- tutorial שיש באתר של סינולוג'י. אם ב- NVR הייתי צריך לבקש תמיכה מאנשי השירות, פה הכל כתוב ועלי רק לקרוא ולחפש הנושא שארצה להעמיק בו.
חסרונות:
· בניגוד ל- NVR, לא ניתן לחבר מסך בחיבור HDMI ישירות לנאס, ולצפות בשידור. צריך לעשות זאת דרך מחשב.
· יש לי רגשות מעורבים בשמירת כל הביצים בסלסלה אחת, בבחינת: אם יהרס או ייגנב לי הנאס, ילך לי כל המידע בבת אחת, כולל זה של המצלמות שתיעדו הגניבה..
לסיכום:
בזמן האחרון יוצאות אפליקציות מתוחכמות ביותר לניהול מצלמות IP. אם בעבר היינו צריכים להסתמך על גרסת ה- NVR או האנליטיקה של המצלמה שקנינו, עתה ניתן להוסיף יכולות אנליטיות נוספות גם של התוכנה לניהול המצלמות. Surveillance Station עשויה להיות פיתרון פנטסטי למי שבונה את מערכת המצלמות שלו שלב אחר שלב, ולא מתכוון לרכוש NVR ייעודי.