הדרך הזולה ביותר לשיפור סאונד

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 45
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #1 

שלום לכולם ,
בתור אחד שקורא הרבה פה בפורום ולומד המון , הגעתי למסקנה שנושא האקוסטיקה בחלל הוא הנושא שיכול לתת את השיפור המשמעותי ביותר ביחס לעלות (לעיתים גם ללא כל עלות בכלל).
בתור אחד שאוהב את התחום , אוהב להשתדרג ולהתקדם לעבר סאונד איכותי יותר חשבתי לנסות ולמקסם את הביצועים של הציוד הקיים שלי (פירוט בסוף) לחלל שבו הוא נמצא .
לאחר מספר לא מבוטל של שידרוגים (נחוצים יותר או פחות) חשבתי לנסות ולהוציא את הכסף בכיוון שונה.
מאחר ומשאב הזמן להתעסק בנושא הכיוונונים מאוד מוגבל (עבודה , ילדות קטנות בבית וכו') חשבתי לנסות ולמצוא בעל מקצוע מהתחום , שיכול להגיע אלי עם ציוד מקצועי (מיקרופון מכויל , תוכנה כמו REW והבנה עמוקה בנושא) ובכמה שעות לכוון את כל מה שצריך ע"מ להוציא את המקסימום שהציוד יכול לתת בחלל הנתון , כמובן בהתאם לטעם האישי שלי.
האם מישהו יכול להמליץ על בעל מקצוע שיכול לבצע ? כמה אמור לעלות ?
הציוד שברשותי :
רסיבר - מרנץ SR7010
קדמיים - B&W 683S2
סנטר - B&W HTM61S2
אחוריים - סטליטיים ELAC
אטמוס - ONKYO SKH410 מונחים על הקדמיים
סאב - SVS SB3000
מסך - LG OLED C9 77

תודה מראש

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7652
נתן תודות: 486 פעמים
קיבל תודות: 885 פעמים

שליחה #2 

@KiaStinger

ללא עלות כלל? איך?
הכיוון שלך טוב. יש דברים שאפשר לשפר גם בלי מומחה לאקוסטיקה, ממליץ לך להתעמק בזה, יש המון מידע ברשת.

אתה יכול לשים כאן תמונות של החדר שנבין על מה מדובר?

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 17927
נתן תודות: 1146 פעמים
קיבל תודות: 2490 פעמים

שליחה #3 

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #4 

תודה על התגובות חברים .
mulder - ללא עלות כלל , הכוונה באמצעות שינוי מיקומים וכיול...
כבר ביצעתי מספר כיולים באודיסי וקראתי לא מעט מידע בנושא (לפעמים עלול להיות מבלבל בעקבות גישות שונות של אנשים לנושא) אבל תמיד אני בתחושה ש"אפשר עוד יותר טוב" .
הבעיה העיקרית בשיטת ניסוי וטעייה הוא שזה דורש לא מעט זמן שלפעמים מתבזבז על שטויות בעקבות חוסר ניסיון ולכן חשבתי על כיוון של בעל מקצוע שידע בדיוק מה הוא עושה.

istarmini - קראתי קצת על הבחור והתחושה שקיבלתי היא שעבודה כזאת כנראה שלא ממש תעניין אותו (ראיתי שההתמחות שלו היא באקוסטיקה מקצועית לאולפני הקלטות) וזה קצת קטן עליו.
בכל מקרה אולי בכל זאת שווה לנסות .

אשמח להצעות נוספות מניסיון אם יש .

תודה רבה !

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #5 

@KiaStinger
·ללא עלות? נסה את שיטת Sumiko או את הוואריאציה העדכנית יותר הנקראת Rational Speaker Placement. תוכל למצוא הסברים ברשת. רק שתי הערות.

ראשית: זה עובד. בחלל שלי הגעתי בסופו של דבר לתוצאות טובות מאוד, כולל נקודת האזנה די רחבה. ההסתייגות היחידה היא שאתה עלול להגיע למצב שבו הרמקולים לא ממוקמים סימטרית ויש אנשים שזה משגע אותם.

שנית: זה תהליך שאורך הרבה זמן ודורש המון הזזות, כך שאם אין לך מי שיעזור לך זה עלול להימשך שעות.

השיטה מתמקדת במיקום שני הרמקולים הקדמיים ולא באודיו רב ערוצי וזה בסדר גמור כי אי אפשר להגיע לאודיו רב ערוצי טוב אם הבסיס הדו ערוצי דפוק. לכן גם עושים את כל העבודה במצב "נקי", כלומר ללא הפעלת מערכת תיקון וללא חיתוך הסאבים או הגדרת הקידמיים כקטנים. כלומר, בשלב זה אתה מתייחס למערכת שלך כאל מערכת סטיריאו דו ערוצית נטו.

בסיום, לאחר שהגעת לתוצאות דו ערוציות מיטביות אתה יכול לחזור ולבצע כיול עם האודיסיי ורוב הסיכויים שהתיקונים שמערכת הכיול תתן יהיו מזעריים.
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #6 

KiaStinger כתב: אשמח להצעות נוספות מניסיון אם יש .

...
בגלל זה הצעתי שתפרסם כאן תמונות של החלל אצלך, בלי זה קשה מאוד להבין על מה מדובר.

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #7 

Catskinner - קראתי על השיטה בעבר וראיתי את הסרטון המלא של בוב רובינס ועוד כמה סרטונים קצרים יותר.
השיטה נראית מבטיחה אבל היישום שלה מבחינתי מאוד בעייתי .
דבר ראשון , אין לי מי שיסייע בהזזה של הרמקולים כך שזה עלול לקחת המון זמן (שאין לי).
דבר שני , בגלל שהקדמי ימני נמצא ליד יציאה למרפסת אני מאוד מוגבל במרחק של הרמקול מהקיר שמאחוריו (הזזה שלו קדימה מידי תחסום חלק מהיציאה למרפסת) .
והנושא הבעייתי ביותר הוא שבאחד השלבים צריך להטות את הרמקולים לאחור ולשחק עם הזווית שזה נראה לי די מסוכן כשיש ילדות קטנות בבית (הקטנה מתחילה ללכת ונעזרת בכל מה שנמצא בדרכה...).

מצרף תמונה של החלל

yarino
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3431
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 219 פעמים

שליחה #8 

שטיח מאוד ישפר.
....

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #9 

yarino - יש שטיח מתחת לשולחן שלא רואים בתמונה.

yarino
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3431
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 219 פעמים

שליחה #10 

התכוונתי שאתה צריך שטיח גדול יותר.
....

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #11 

אפשר גם תמונה של הקיר מאחור ?

לדעתי -
הכל ממוקם קרוב מדי לחלון הגדול במרפסת
הייתי מציע שתעביר את הטלויזיה והציוד שמאלה לאמצע החדר, ואם תוכל אז גם קצת פנימה כלומר תרחיק קצת את הציוד מהקיר של המסך. המיקום בעיקר של רמקול ימין ליד פינה וחלון זכוכית לא אידילי.
רצוי וילון עבה יותר
שטיח גדול יותר שיכסה את רוב השטח בינך ובין הרמקולים(וגם את המרחק ביניהם)
ספריית 'כוורת' גדולה (אחת או יותר) עם ספרים יכולה לעזור כמו שילוב של סופג/דיפיוזר .

זה מה שאני חושב שאפשר לעשות כרגע בתור טיפול בסיסי, חלק מזה בא עם עלות, אבל זה שווה את זה.

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #12 

mulder - האמת שכשהתקינו את הטלויזיה חשבתי להזיז הכל שמאלה.
הבעיה היא שהקיר באחורי האזור הישיבה צר יותר (יש מאחור גם פינת אוכל) וכרגע המסך בדיוק מול מרכז הספה .
אם הייתי מזיז שמאלה את כל הציוד זה היה יוצר מצב שכדי לשבת מול מרכז המסך צריך לשבת בצד של הספה וכשהמתקינים של הטלויזיה שמו במיקום כזה את המסך לפני שקיבעו זה היה נראה לי לא טבעי ומוזר לכן ויתרתי (מצרף תמונה של הקיר האחורי).
לגבי וילון - איזה עובי מומלץ ? שכבה נוספת על הוילון הקיים תעזור ?
גם שטיח בהחלט יכול לבוא בחשבון ובכלל השאיפה היא לרענן מתישהו את הריהוט.
האם ספריית כוורת שתהיה ממוקמת מחוץ לאזור השמיעה (משמאל לרמקול קדמי שמאלי) יכולה לסייע ?

muataz
טרול
טרול
תגובות: 953
שם מלא: muataz
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 112 פעמים

שליחה #13 

@KiaStinger
הרמקולים האלו rear ported? המרחק מהקיר פחות קריטי אם הם לא.
נראה שהם front ported אז יכולים להיות קרובים לקיר.

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #14 

muataz - פורט מקדימה

muataz
טרול
טרול
תגובות: 953
שם מלא: muataz
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 112 פעמים

שליחה #15 

@KiaStinger
כן, כבר בינתיים מצאתי. אז בהבחינה הזאת המרחק מהקיר לא משנה לדעתי. לא יהיו לך החזרים מהקיר האחורי.

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #16 

KiaStinger כתב:mulder - האמת שכשהתקינו את הטלויזיה חשבתי להזיז הכל שמאלה.
הבעיה היא שהקיר באחורי האזור הישיבה צר יותר (יש מאחור גם פינת אוכל) וכרגע המסך בדיוק מול מרכז הספה .
אם הייתי מזיז שמאלה את כל הציוד זה היה יוצר מצב שכדי לשבת מול מרכז המסך צריך לשבת בצד של הספה וכשהמתקינים של הטלויזיה שמו במיקום כזה את המסך לפני שקיבעו זה היה נראה לי לא טבעי ומוזר לכן ויתרתי (מצרף תמונה של הקיר האחורי).
לגבי וילון - איזה עובי מומלץ ? שכבה נוספת על הוילון הקיים תעזור ?
גם שטיח בהחלט יכול לבוא בחשבון ובכלל השאיפה היא לרענן מתישהו את הריהוט.
האם ספריית כוורת שתהיה ממוקמת מחוץ לאזור השמיעה (משמאל לרמקול קדמי שמאלי) יכולה לסייע ?
...
אם אתה יכול לשים עוד שכבה יותר עבה על הוילון, גם טוב. אם לא אז אפשר לשקול וילונות חוסמי אור שיותר עבים ממה שיש לך כרגע.

אם הכוונה שלך לשלב "כוורות" או משהו דומה, עדיף מאחור או בצדדים, פחות קריטי בקיר הקדמי.

DudeShemesh
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 916
נתן תודות: 154 פעמים
קיבל תודות: 88 פעמים

שליחה #17 

@Catskinner

ראיתי סרט שבו הוא מסביר על השיטה, ובהתחלה היה נשמע די הגיוני, והוא גם דיבר על כך שהזמרים הרבה פעמים נשמעים כאילו הם מתכופפים אם הרמקולים לא מכוונים נכון, ולזה אני יכול להתחבר.
אבל אז הוא התחיל לדבר על הגובה האמיתי של הזמרים ושהם צריכים להישמע בגובה שלהם, ושם הוא איבד אותי. למיטב ידיעתי, אין שום דבר בתהליך ההקלטה שתלוי בגובה של הזמרים (מקסימום המרחק שלהם מהמיקרופון, אבל המיקרופון מכוון בהתאם לגובה שלהם) ואין שום דרך לשחזר את גובה הפה מהמדיה המוקלטת. לשמוע את השירה בהתאם לגובה של הזמר נשמע לי יותר כמו תרגיל בדמיון מודרך מאשר בכיוון רמקולים.
אני יכול לקבל את מה שהוא אמר לגבי הגובה של תופים שונים (משתמשים בכמה מיקרופונים שונים בגבהים שונים), ובדוחק את הטענה של הנטיה הזוויתית של הקונטרבס, אבל לא מצליח להבין איך אמורים לשמוע את הגובה של הזמר.

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #18 

עדכון :
הזזתי את מיקום השטיח וכעת הוא נמצא קרוב יותר לבמה הקדמית במקום מתחת לשולחן סלון והוספתי שטיחון נוסף ביציאה למרפסת.
שיחקתי גם קצת עם מיקום הקדמיים , שכעת צמודים יותר למסך וביצעתי הצרחה בין רמקול קדמי ימין לסאב שכרגע ממקום בפינה.
לאחר כל זה ביצעתי כיול אודיסי נוסף ולא מרגיש שום שיפור והסאב פחות מורגש כרגע ויש צורך להגביר אותו ברסיבר (קצת מוזר לי כי למיטב הבנתי מיקום סאב בפינה אמור להביא לתוצאה הפוכה).
האם יש דרך לשלב מדידות מקדימות ביחד עם הכיול של אודיסי כדי להגיע לתוצאה משופרת ?
אשמח שוב להמלצה על מישהו תותח מהתחום שיוכל לסייע (בתשלום כמובן) .

תודה

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #19 

@DudeShemesh
·אני לא התעמקתי בהסבר מדוע אלא בתוצאה. לדעתי הסיבה לא נובעת ממיקום המיקרופון אלא מהמבנה של הרמקול. לכל רמקול יש נקודת מרכוז, כלומר נקודה שממנה נדמה כאילו שהצליל בוקע והיא כנראה תוצאה של מיקום האלמנטים, מבנה התיבה, מיקום הרמקול וכנראה עוד סיבות שונות ומשונות שאני לא מכיר ושבגללן אני לעולם לא אהיה מתכנן רמקולים. אבל העסק בפירוש עובד, הטייה של הרמקול יכולה לתקן מצבים שבהם נדמה שהצליל בוקע מנקודה שהיא גבוהה או נמוכה מידי.
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

KiaStinger פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #20 

ה״בעיה״ שלי לא קשורה לעניין מיקום הסאונד בחלל.
מהבחינה הזאת אפקט הסראונד עובד יפה ושומעים בצורה טובה מעבר בין רמקולים (כולל אפקטים של אטמוס מכיוון התקרה) בהתאם למתרחש בסרט.
מה שאני מחפש זה סאונד נקי יותר , דיאלוגים ברורים יותר , פאנץ׳ מורגש יותר מהסאב וכד׳.

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”