[imgur]rGstkEF[/imgur]
הקדמה קצרה.
לפני מספר חודשים בת זוגי ביקשה ATMOS גם בחדר השינה [ היתה מערכת 7.3 ערוצים ] כדי לצפות
בסדרות וסרטים בזמן שאני עסוק עם המערכת הראשית . היא הסכימה להתפשר על רסיבר במקום פרוססור
שהיה קיים עד עכשיו. ולפחות לשנה הקרובה לעשות שימוש ב 4 רמקולים ATMOS ENABELD שישבו על
הקדמיים והאחוריים ולא בתיקרה . מאחר ולפני כשנה כתבתי כאן על השוואה שערכתי בין מספר רסיברים
mid range ובסיומה כתבתי שביכולות ובמחיר לא קיים כרגע מתחרה ל - AVR-X3600H . כיום כמעט
כל אתרי ה AV הנחשבים בחרו ב - AVR-X3600H כרסיבר השנה כ mid range או אפילו באופן כולל .
היה ברור לי מה אני עומד לרכוש לחדר השינה . ולמחרת הזמנתי מ AMAZON [ US ] את ה X3600 .
[ היה DEAL טוב ] ושבוע לאחר מכן UPS הביאו אותו לדלת . [ זה BC ] . חייב להודות זה הרסיבר הראשון
שרכשתי ב 30 שנה האחרונות כל מה שיש לי הם פרוססורים זאת תמיד היתה העדפה אישית שלי .
מדוע רסיבר אמריקאי ? 1. מאחר ואני מתגורר גם ב US וגם בישראל כל הציוד שלי בישראל מגיע מארצות הברית .
2. הרסיברים של DENON בגירסה של ה US מגיעים עם יכולות וטכנולוגיות גבוהות יותר מאשר האירופאים והאסייתים
כתבתי את זה כבר בעבר וגם הבאתי דוגמאות .
3. האחריות היא 3 שנים לעומת שנתיים לאירופאי .
בבוקר למחרת בת זוגי יצאה לפגוש חברות למשך היום ואני עסקתי בהתקנה בראש שקט . [ חייב להבהיר כאן
שבת זוגי אוהבת מאוד קולנוע ביתי ומבינה המון במערכות ואיך הם אמורות להשמע נכון . והיא לא עושה לי
הנחות עם זה לא נשמע טוב לדעתה ]
ההתקנה .
מאחר והמערכת הקודמת היתה מבוססת על פרוססור והגברה חיצונית השארתי את המגברים וחיברתי את ה 3600
כפרוססור בלבד [ השתמשתי ברסיבר להגברת 2 רמקולים ל ATMOS וה 9 רמקולים הנוספים עם הגברה חיצונית . ]
לרסיבר חוברו טלוויזיה . מקרן . ממיר לוויני 4K אשר משמש גם כ STREAMER . ומחשב HTPC . הכל מחובר
עם HDMI כניסות ויציאות . [ מאחר ולרסיבר יש 8 כניסות ו 3 יציאות זה מפשט את התהליך ]
והרמקולים חוברו בתצורת 7.4.4 [ כן זאת לא טעות וזה חדר שינה ] 7 הרמקולים לרובד
התחתון הם DEF TECH כמו גם 4 סאבים . [ 18X2 . "15'' ו 10'' ] ו 4 B&W מדפיים ל ATMOS .
ה B&W יושבים על הקדמיים ועל האחוריים [ וכך הם גם מוגדרים ] והיות והם לא מיועדים לכך החלק המסובך
היה למצוא את הזווית הנכונה לכיוון התקרה . וכאן רק הבהרה קצרה . בהתקנה נכונה של ATMOS כמעט בכל
המיקרים זווית האלמנטים חשובה יותר מאשר מיקום מדויק של הרמקולים בתיקרה . [ ניסיתי מספר רמקולים .
יצרנים . וגדלים שונים אבל אף רמקול בגודל קטן ממדפי לא מסוגל להתאים ל TONE הכולל ולתדרים הרצויים ]
את הרשת חיברתי בחוטי וכמו כן התקנתי גם את ה WI-FI . ומיד עם חיבור הרסיבר לחשמל וההפעלה
הראשונה הרסיבר התחבר לרשת ללא בעיה באופן אוטומטי . הורדתי את ה APP של השלט גם למחשב וגם לטלפון
והם עובדים מעולה מהרגע הראשון .
התקנתי גם את ה APP ל Audyssey [ 20$ ] רצוי מאוד ותוספת מעולה .
ההגדרות .
הגדרות ה SETUP הראשונות הן קלות להבנה ומהירות מאוד . הגדרות כמו מספר הרמקולים מיקומם ויעודם.
כמו גם השימוש בסאב אחד או שניים . ב 3600 ניתן להגדיר ולכייל כל אחד מהסאבים באופן שונה כולל עוצמות
מרחקים . XOVER . והגבלת LFE . בנוסף גם הגדרת השימוש בהגברה חיצונית דרך ה PREOUT ולאילו ערוצים
ועבור איזה רמקולים להשתמש בהגברה של הרסיבר ומהיכן . לאחר כל ההגדרות בדקתי ברסיבר ואכן הוא מצא
את כל הרמקולים וכולם במיקום הנכון כך שכל החיבורים וההגדרות עבדו נכון .
בדקתי איך המערכת נשמעת עם מקורות שונים ברב ערוצי וגם בסטריאו עוד לפני ביצוע כיול ב Audyssey MultEQ XT32 .
בצעתי שינויים והתאמות ידניות למקורות השונים בכדי לנסות ולהגיע לצליל שנשמע לי הטוב והנכון ביותר ללא שימוש
במערכת הכיול וה RC ורק בעזרת ה EQ הידני . את התוצאות הטובות ביותר לאוזני שמרתי בזכרון כדי לבצע השוואות
מאוחר יותר לעומת התוצאות של מערכת הכיול .
הגדרתי את כל שירותי ה STREAMING המובנים והם כולם עבדו בלי בעיות ובאיכות טובה . אפילו למי שלא מעוניין
בכל השרותים השונים מספיק להשתמש ב Internet Radio [ TUNEIN ] המכיל מבחר גדול של ערוצים
עבור כל נושא וכל סוג של מוזיקה .
בבדיקות שערכתי ARC וגם eARC תפקדו כמעט ללא בעיות . [ למרות שאני לא עומד להשתמש בהם ]
כיול Audyssey ושדרוג ל APP .
בשלב הראשון בצעתי כיול אוטומטי מלא של כל המערכת ולאחר ש Audyssey קבעה את כל התוצאות ישבתי
והקשבתי למספר תכנים שמוכרים לי היטב סרטים וגם מוזיקה . [ ללא שינויים לכיול ] ואני חייב לציין שהתוצאה היתה
מאכזבת . הצלילים היו אנמיים שטוחים וחסרי חיים . זה נשמע כאילו ש Audyssey מסרסת את ה MID וה HEIGH
ומביאה את כלל הצליל למעיין ממוצע אפור וחסר דינמיות .
בשלב השני נכנסתי להגדרות שמערכת הכיול קבעה ובצעתי שינויים בהגדרות הרמקולים . ה XOVER . התדרים . והעוצמות .
לאחר השינויים הקשבתי לאותם תכנים בדיוק ואכן התוצאה הפעם היתה הרבה יותר טובה אבל עדיין לא כפי שרציתי .
את כל אחת מהתוצאות שמרתי בזכרון בכדי לאפשר השוואה בשלב מאוחר יותר .
רק רוצה להבהיר דבר אחד . אני בכוונה לא משתף כאן מה התוצאות המדויקות שקיבלתי ומה הם השינויים שביצעתי היות
וכל אלו לא רלוונטים לאף אחד אחר הם רלוונטים רק עבור המערכת הזאת בחלל הנתון ולהעדפות שלי . [ כל אחד חייב
לבצע ולהגיע לתוצאות הרצויות עבורו ]
בשלב השלישי נכנסתי ל APP של Audyssey וביצעתי את הכיול פעם נוספת אבל הפעם הפעלתי מיגבלות שונות
לגבי ה XOVER . והתדרים השונים והיכן אני מעונין להגביל את המערכת בביצוע השינויים בכיול . בצעתי 3 כיולים שונים
עם הגדרות שונות ואז ישבתי להאזין פעם נוספת לאותם תכנים . אני חייב לציין שכל אחד מהכיולים בעזרת ה APP
סיפק שיפור משמעותי לעומת הכיול הרגיל . אני בחרתי באחד מהם שלדעתי סיפק את הצליל הכולל הטוב ביותר בחלל
הנתון . דבר נוסף שחייבים לציין הוא שהטיפול בתדרים הנמוכים [ סאבים ] הרבה יותר טוב בשימוש ב APP מאשר
ע'י מערכת הכיול המובנת .
בשלב האחרון חיברתי מיקרופון USB והפעלתי את תוכנת ה REW בדקתי והשוואתי את התוצאות לעומת מה שהתקבל
מהכיול האחרון והתוצאות היו די זהות למעט מספר חריגים . היו והייתי די מסופק מהתוצאות והצליל שהתקבל הפסקתי
בשלב הזה . דבר נוסף שהשוואתי זה את עוצמות הערוצים בעזרת מד SPL [ כלי הכרחי ] וקיימות סטיות בעוצמות
ונשאלת השאלה עד כמה זה חשוב לכם .
אני רק רוצה להבהיר . אסור לקבל את תוצאות הכיול האוטומטי כתוצאה הסופית והטובה ביותר . חייבים לבצע שינויים
אבל בכדי לבצע את השינויים הנכונים והמתאימים חייבים ללמוד ולהבין מה כל שינוי גורם ומשנה בצליל של רמקול
מסוים וכיצד זה משפיע על הצליל הכולל בחלל . ה APP יכול לשמש ככלי מעולה אבל זה לא לעצלנים ומחייב סבלנות
והבנה .
שימוש תוצאות ומסקנות .
הגדרתי את הרסיבר על AUTO עבור פיענוח האותות הנכנסים והרסיבר פיענח אותם בלי בעיות או טעיות . כל גרסאות
DOLBY השונות כולל ATMOS וכל גרסאות DTS כולל X פוענחו ונוגנו בלי בעיות . גם IMAX Enhanced פוענח
ללא בעיה כשהיה נוכח בפסקול כמו ב Bad.Boys.for.Life. רק רוצה לציין בקשר ל IMAX Enhanced
כשהרסיבר מזהה פסקול של IMAX ניתן לראות את זה בתצוגה וזה מגיע עם הגדרות פענוח יעודיות ואשר לא ניתנות
לשינוי . הצליל עצמו מזכיר מאוד את הצליל בבתי הקולנוע של IMAX למי שמכיר . הצליל חד מאוד ודינמי אבל לא עוטף
כמו ATMOS וזה בעצם חלק מההבדל העקרוני בין הקידוד והפיענוח של DTS/IMAX לבין DOLBY ATMOS .
והתוצאה הסופית בהחלט שמיעה .
עבור השמעת סרטים/סדרות השתמתי בכפתור ה movie לכל המקורות וכאן ניתן לשנות הגדרות רמקולים כולל
עוצמות באופן שונה עבור כל אחד מהמקורות המנגנים . זה נוח במיוחד כאשר משתמשים בכמה מקורות שונים כמו
ממיר . מחשב . STREAMER . BDP . והעוצמות שונות במיוחד עבור הסאב/ים וערוץ ה CENTER . כאן ניתן
להגדיר באופן שונה עבור כל אחד מהמקורות כפי שנשמע לנו הטוב ביותר ואז אין צורך לשנות עוצמות והגדרות
אחרות במעבר בין המקורות השונים .
הפיענוח והניגון מדוייקים מאוד כמעט ולא קיימות זליגות בין הערוצים השונים וכשיש שקט על המסך השקט הוא מוחלט
ללא רעשי רקע . צפיתי בקטעים מ 5 סרטים שונים ו 3 סדרות . כולם נוגנו ללא דופי ונשמעו מצוין אבל זה בחלל שלי
ועם המערכת שלי כמובן שזה שונה לפחות בצליל עבור כל אחד .
מאותם מקורת בתוספת של ה Internet Radio הקשבתי גם למוזיקה . והפעם דרך כפתור ה music
אבל כאן האפשרויות הן סטריאו 2 ערוצים או סטריאו כל הערוצים שזה נחמד וטוב אולי למוזיקת רקע במשרד או מכון כושר
אבל לא באמת להאזנה רצינית למוזיקה . האמת היא שלא טרחתי להקשיב לסטריאו כל הערוצים בכלל . סטריאו
2 ערוצים רגיל נשמע טוב מאוד . [ אבל גם כאן זו תוצאה אשר מבוססת בעיקר על יכולת הרמקולים יותר מאשר כל מרכיב
אחר ] . אבל גם כאן מאחר וההעדפה האישית שלי היא להאזין למוזיקה ברב ערוצי שיניתי את ההגדרות עבור מקורות
הניגון של המוזיקה בכדי להתאים את העוצמות של הערוצים השונים למוזיקה להבדיל מסרטים עד שנשמע לי טוב
עבור החלל הקיים . [ כשבת זוגי האזינה בפעם הראשונה למערכת היא ביקשה לבצע מספר שינויים עבור ההאזנה
למוזיקה אבל היתה מרוצה מההגדרות עבור הסרטים ]
כמה מילים לגבי השמע של ATMOS בעזרת ATMOS ENABELD SPEAKERS [ כאלה שמכוונים/יורים לתיקרה ]
לעומת רמקולים ל ATMOS אשר מותקנים בתיקרה . אין ספק שגם כשמשתמשים ב 4 ATMOS ENABELD SPEAKERS
מקבלים תוספת של שדרוג בצליל לעומת 7 רמקולים [ רק לרובד התחתון ] זה מספק צליל רחב ועוטף יותר מאשר SURROUND
רגיל . אבל עדיין זה בעצם רק לשחק בנידמה לי . אומנם הצליל נשמע עוטף ומקיף יותר אבל קשה באמת לומר שהצלילים
מגיעים מהתיקרה כפי שזה אמור להיות ונעשה כשמשתמשים ברמקולים אשר מותקנים ומוגדרים נכון בתיקרה .
במערכת הראשית שלי אני משתמש ב 9.4.6 [ 6 בתיקרה ] וכאשר מתרגלים לדבר האמיתי קשה מאוד להתפשר
אבל כשאין ברירה זה בהחלט מוסיף הרבה ומשדרג .
אני יכול לומר לסיכום שבת זוגי שעומדת לעשות את מירב השימוש במערכת מרוצה מאוד מהיכולות והצלילים של
המערכת [ לא לשכוח זה חדר שינה ] ואם היא מרוצה זה מספיק טוב עבורי .
מבחינת יכולות . טכנולוגיה . ועבודה שוטפת לא חושב שאפשר להתאכזב מה - Denon AVR-X3600H אבל ברור
שמבחינת איכות הצלילים זה תלוי בעיקר ברמקולים בהם משתמש כל אחד ואחד . המקורות . ההגברה . והאקוסטיקה .
וזה כבר שונה בין מערכת למערכת .
נ.ב. זה נכתב כבר לפני מספר חודשים ופשוט שכחתי להעלות .