צבעי יסוד בוידיאו דיגיטלי

טלוויזיות ומסכים LED, QD, UHD, 4K
יערית123 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 51
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שאלה. במאמר ששלח לי aloni מתואר תהליך יצירת הצבע בוידאו הדיגיטלי.
עפ"י הכתוב צבעי הבסיס הם אדום ירוק וכחול.
למישהו יש מושג למה דווקא שלושת הצבעים הללו מהווים יסוד בטכנולוגיה (בניגוד לצבעי היסוד הרגילים - אדום צהוב כחול)
האם הצבעים בוידיאו נוצרים משילוב של צבעי המערכת ביחד או שכל צבע עומד בפני עצמו?

http://www.hometheater.co.il/modules.ph ... le&sid=824

אני מקווה שמישהו יבין את השאלה שלי... :מבולבל:
יער, סטודיו לעיצוב גרפי, קריאטיב וקופירייטינג

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2594
נתן תודות: 16 פעמים
קיבל תודות: 18 פעמים

שליחה #2 

RGB הם צבעי יסוד לא רק בוידיאו דיגיטאלי אלא בוידיאו בכלל. על הסבות תוכלי לקרוא כאן:
http://en.wikipedia.org/wiki/RGB
ויטלי

motico
כתב
כתב
תגובות: 1510
נתן תודות: 99 פעמים
קיבל תודות: 114 פעמים

שליחה #3 

יערית123

בלי להכנס לעומק, אדום צהוב וכחול הם לא בדיוק צבעי יסוד.
צבעי היסוד הם אדום ירוק וכחול (RGB) כי זה מבנה מנגנון הראיה שלנו. העין בנויה מ 3 חיישנים וכל חיישן בניפרד רגיש לתחום הצבע הנ"ל. ע"י חיבור במוח של העוצמה משלושת החיישנים נוצרת תחושת הצבע. ישנו עוד חיישן שרגיש רק ל שחור/לבן אבל הוא נכנס למשחק רק באור מאד נמוך.
כדי שהעין תקבל שיחזור של הצבע, מקרינה הטלויזיה עוצמה שונה מכל צבע יסודי וזה אמור לשחזר בעין את הצבע המדויק.
כיוון שהעין בנויה משלושה חיישנים זה מאפשר להפיק את כל הצבעים בעזרת הרכב של שלושה צבעים בלבד.
מוטי

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

motico
דבריך לא מדויקים. כמו שיערית כתבה, לאדום צהוב וכחול מכנים "צבעי היסוד" באומנות. אין שום קשר לחיישנים בעין , תיאורטית מכל שלושה צבעים בסיסיים ניתן לשחזר את כל הספקטרום. הצבעים RGB בתור צבעי היסוד בוידיאו נקבעו היסטורית, אחת הסיבות הייתה אפשרות לקבל אותם בקלות ע"י ערעור פוספורים מתאימים ב-CRT. ממליץ גם לך לקרוא מאמר אליו נתתי קישור.
ויטלי

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78829
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5385 פעמים

שליחה #5 

שניה,

יש כאן בלבול לגבי מה זה צבעי יסוד.

יש בגדול שתי שיטות צבע: חיבור וחיסור צבע.

בשיטת חיסור הצבע (כמו באומנות) ככל שמוסיפים צבע כך הופך הצבע לכהה יותר (כלומר, שחור הוא חיבור צבעי היסוד באופן אבסלוטי).

בשיטת חיבור הצבע (כמו באור) ככל שמוסיפים עוד צבע, כך הוא הופך בהיר יותר (לבן הוא חיבור צבעי היסוד באופן אבסלוטי).

CMY - ("כחול", "צהוב", "אדום" - שזה בעצם בפועל CYAN, MAGENTA ו-YELLOW) הם צבעי היסוד בשיטה החיסורית.
RGB (כחול, ירוק, כחול) הם צבעי היסוד בשיטה החיבורית.

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

עפר,

אין כאן שום בלבול. באומנות פיגמנטים בסיסיים הם אדום, כחול וצהוב אשר מכונים לצבעי יסוד. בכל הטכניקות הקשורות לפליטת האור (כולל צילום בו תשליל עד לא מזמן שימש כמקור אור בהדפסה) צבעי היסוד הם RGB. שיטת CMY (בפועל – CMYK) מיושמת בטכניקות הקשורות להחזרת אור (בהדפסה) ולא רלוונטית לשאלה של יערית.
ויטלי

motico
כתב
כתב

שליחה #7 

vitalyi

השאלה של יערית הייתה למה צבעי היסוד בוידאו הם RGB, והסיבה היא בדיוק מה שכתבתי רגישות החיישנים בעין.
אפשר לבחור בכל מיני תדרים כדי ליצור את מגוון הצבעים אבל אז תחום הצבע שאפשר להפיק קטן. שימוש בתדרים שנמצאים בשיא "השמלה" של עקומת החיישנים של העין מאפשר להפיק מגוון יותר רחב של צבעים ולכן תדרים אלו נבחרו (וכמו שכתבת, נבחר כמובן הקרוב ביותר שאפשר ליצור).
ההיסטוריה קשורה אך ורק לתקן תדרי הצבעים. התדרים נקבעו כי היו צריכים תאימות של כל התהליך.

צבעי "יסוד" באומנות הם לא בדיוק האדום צהוב וכחול כי אם כמו שעפר ציין מגנטה (דומה לאדום) ציאן (דומה לכחול) וצהוב. הם נקראים צבעים משלימים כי יש צורך להקרין עליהם אור לבן כדי שערבוב שלהם ייתן את הצבע הרצוי. משתמשים בצבעים המשלימים בציוד צילום, בציור ובהדפסה, בקיצור בכל מה שבסוף מודפס על רקע לבן ומצריך אור כדי להתרשם מהצבע הסופי.
משתמשים באדום, ירוק וכחול בכל תהליך שהמטרה שלו להקרין צבע ישירות לעין (כמו טלויזיה), כי ערבוב של האדום הירוק והכחול נותן לבן (כבר היה שרשור שדנו בו מה זה בדיוק הלבן הזה).

ע"י ערבוב והקרנה של צבעי האומנות אתה לא יכול להפיק לדוגמה אדום "טהור" ולכן זה לא מעשי להשתמש בהם במערכות וידאו.

אני בטוח שאתה יודע שסיפור הרכב הצבע הרבה יותר מסובך ממה שכתבנו ומבחינתי נראה שזה לא המקום לפרוט ארוך בנושא.

ממליץ גם לך לקרוא שלושה ספרים (בני 400 עמוד כל אחד) שיש לי בנושא Color Management :)
מוטי

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

motico,

אני יודע היטב מה זה "לבן" (כי פיסיקאי במקצועי). אתה צודק, זה לא המקום לדיונים בנושא. רק הערה אחת קטנה. לא מכיר את הספרים שציינת ולא יודע לאיזה כהל הם מיעודים (אומנים? צלמים?). מבחינה פיסיקאית מתוך שבעה צבעים בסיסיים שמבדילים בספקטרום האור הנראה יש כמה וכמה אפשרויות לבחור שלשה אשר תוכל לקרב צבעים אחרים (כולל "לבן") בחיבור עם המשקלים המתאימים. לא ידועה לי שבתכנון השפופרת ה-CRT הראשונה (צבעונית) באמת התחשבו במנה העין (התחשבו בפוספורים זמינים) אבל כאן אני לא אתעקש כי לא בטוח ב-100%.
ויטלי

motico
כתב
כתב

שליחה #9 

vitalyi

בקשר לספרים, אתה מבין שאני לא ממש מתכוון שבאמת תשב ותקרא את כולם, בייחוד אם אתה פיזיקאי שיש לו כבר מטען של ידע בנושא (וטוב שכך, זה רק מוסיף לכולנו חכמה ).

לספרים שלי אין קשר לאומנות והם מתמקדים בכל נושא הצבע בעידן הדיגיטלי. כל מקור צבע (מצלמות, מערכות וידאו, סורקים וכו') יש לו את ה RGB שלו ויש צורך לתאום בין הציוד הקולט את הצבע והציוד שמוציא את הצבע (כמו מדפסת, מסך וכו'). בספרים יש פירוט של כל נושא ה PROFILES בצבע וכיצד בונים אותו, כל נושא הגדרת ה GAMUT שזה תחום הצבעים שמסוגל להפיק כל מכשיר וכמובן תקנים בעולם ומבנה הגרפים השונים שעפר מראה לנו כל פעם בבדיקות מסכים.
יש שם פרקים מיוחדים לתיאור מבנה העין רגישותה לתדרים שונים וכיצד קולט (מתרגם) המוח הרכבי צבעים.

כמובן שאם אתה מעוניין אתה מוזמן להשאיל מי מהספרים שאתה רוצה.

אני צלם חובב מזה שנים רבות ויש לי בבית מעבדה לפיתוח תמונות ושקופיות בצבע עם כל הציוד הדרוש. כשהדיגיטלי דפק בפתח, קשה היה כבר להשיג כימיקלים לפיתוח כימי מסורתי וזה אילץ אותי לעבור לדיגיטלי, ומכאן הצורך בספרים.

אני רק מתנצל בפני יערית שהשרשור חרג מהנושא וקיבל אופי לא ממש טכני.
מוטי

יערית123 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 51

שליחה #10 

motico כתב:vitalyi

בקשר לספרים, אתה מבין שאני לא ממש מתכוון שבאמת תשב ותקרא את כולם, בייחוד אם אתה פיזיקאי שיש לו כבר מטען של ידע בנושא (וטוב שכך, זה רק מוסיף לכולנו חכמה ).

לספרים שלי אין קשר לאומנות והם מתמקדים בכל נושא הצבע בעידן הדיגיטלי. כל מקור צבע (מצלמות, מערכות וידאו, סורקים וכו') יש לו את ה RGB שלו ויש צורך לתאום בין הציוד הקולט את הצבע והציוד שמוציא את הצבע (כמו מדפסת, מסך וכו'). בספרים יש פירוט של כל נושא ה PROFILES בצבע וכיצד בונים אותו, כל נושא הגדרת ה GAMUT שזה תחום הצבעים שמסוגל להפיק כל מכשיר וכמובן תקנים בעולם ומבנה הגרפים השונים שעפר מראה לנו כל פעם בבדיקות מסכים.
יש שם פרקים מיוחדים לתיאור מבנה העין רגישותה לתדרים שונים וכיצד קולט (מתרגם) המוח הרכבי צבעים.

כמובן שאם אתה מעוניין אתה מוזמן להשאיל מי מהספרים שאתה רוצה.

אני צלם חובב מזה שנים רבות ויש לי בבית מעבדה לפיתוח תמונות ושקופיות בצבע עם כל הציוד הדרוש. כשהדיגיטלי דפק בפתח, קשה היה כבר להשיג כימיקלים לפיתוח כימי מסורתי וזה אילץ אותי לעבור לדיגיטלי, ומכאן הצורך בספרים.

אני רק מתנצל בפני יערית שהשרשור חרג מהנושא וקיבל אופי לא ממש טכני.
...
חרגתם מהנושא לחלוטין ועדיין לא הצלחתי להבין, אם הבחירה בצבעים היא טכנית או מדעית.
כי העין שלנו (בין אם באמנות או בטכנולוגיה מסוגלת לקלוט את כל קשת הצבעים)
יער, סטודיו לעיצוב גרפי, קריאטיב וקופירייטינג

motico
כתב
כתב

שליחה #11 

יערית

לשאלה אם בחירת הצבעים היא טכנית או מדעית התשובה היא...כן.
כלומר מדעית נבחרו שלושת הצבעים לפי רגישות השיא של שלושת החיישנים (הרספטורים) שבנויים בעין. הצבעים הם הקרובים לאדום ירוק וכחול.
אבל כמו שהדגיש vitalyi נאלצו גם להתחשב ביכולת הטכנית להפיק את הצבע הרצוי במכשיר האלקטרוני (סוגי פוספור וכו') וחיפשו את הקרוב ביותר האפשרי.
שלושת תדרי הצבע האלו נכנסו לתקן.

כל אחד מהצבעים הוא מקור אור בפני עצמו ושילוב של מקורות האור (אדום ירוק וכחול) בעוצמות שונות יוצר אור בצבע הרצוי משחור ועד לבן, ולכן משתמשים בו במערכות וידאו שונות שהצפיה בהם היא באור נמוך.
להבדיל מאומנות ששם חייבים להקרין אור לבן על האובייקט (הנייר או הבד) הצבוע כדי לראות את הצבע.
מוטי

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78829
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5385 פעמים

שליחה #12 

צריך לזכור שהעין כוללת שלושה סוגי חיישנים שלכל אחד יש עקומת התנהגות שונה לטווח תדרים אחר.

די מסובך לנסות ולהצליב את המידע ללא כניסה להסברים מאוד מאוד טכניים.

israeli2k
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 825

שליחה #13 

motico- רגישות השיא של הפוטורצפטורים בעין (S, M, L) היא דווקא לא ב RGB (יותר באיזור ירוק, ירוק-צהבהב וסגול). למרות זאת אלו אכן 3 הצבעים (=תדרים) שמהם ניתן להרכיב את מירב תחושות הצבע הנתפשות אצל בני אדם. בנוסף, ממבט מהיר בדיאגרמת CIE 1931 ניתן לראות כי את מירב הגוונים הספקטרלים (=מונוכרומטים) לא ניתן להפיק באמצעות שילוב של צבעים אחרים, ולכן כיסוי הגאמוט המירבי שניתן להגיע אליו מ-3 צבעים אופטימלים יהיה באיזור ה- 90% מהגאמוט הנראה, להערכתי (אולי מעט פחות - תלוי גם איך מודדים).

vitalyi- בודאי שהמהנדסים בזמנו התחשבו בתכונות הראיה האנושית בבוחרם את צבעי היסוד לתקני השידור הצבעוניים, כמובן תוך שיקלול אילוצים טכנולוגיים כמו זה שציינת. ידע מעמיק על ראיית צבע אצל בני אדם קיים כבר לפחות מתחילת שנות ה-30 של המאה הקודמת.

motico
כתב
כתב

שליחה #14 

israeli2k

מסכים לכל מה שכתבת פרט ל...
נכון ששיא העצמה של רגישות העין הוא לא מדויק במה שאנו מכנים RGB כי אם קרוב, אבל לא כל הצבעים שתארת מתאימים לגרפים שיש לי.
הגרפים לקוחים מספרו של Bruce Fraser מהפרק הדן במבנה ורגישות העין ושם שיא הרגישות ממוקם ב:
1. תדר 420nm - הגבול בין הכחול לסגול. נראה מתאים לצבע שתארת.
2. תדר 530nm - הגבול בין הירוק לצהוב. נראה מתאים לצבע שתארת.
3. תדר 565nm - הגבול בין האדום לכתום. לא מתאים לצבע שתארת. הגוון ממש אדום עם נטייה קלה לכתום.

הייתי סורק את הגרפים מהספר ומכניס אותם לאתר אבל לא נראה לי שזה חוקי.

כמו שכתבת, אפילו במודל ה x,y הרגיל של CIE אפשר לראות שתחום הכיסוי של הרכבי הצבעים המוקרנים בצורה הנ"ל הוא באמת הרבה פחות מ 90% מיכולת הראיה שלנו. למעשה המודל השלם של גרף ה CIE הוא תלת ממדי (גם ציר העצמה Y). בדרך כלל הגרפים שרואים הם דו-ממדיים, אבל כשאני גומר ליצור Profile אני בוחן את המודל התלת ממדי ורק אז אני רואה כמה צבע בורח לי מהעיניים.
מוטי

NimrodKadim
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 218
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #15 

זה הרבה יותר פשוט.

לאור הנראה יש שלושה צבעי יסוד בלבד, כפי שנאמר כאן: אדום ירוק וכחול. כל שאר הצבעים הנראים הם ערבוב של שלושת התדרים האלה בעוצמות שונות. המעבר הרציף הצבעים (מבחינת התדר או אורך הגל) נראה לעין כשילוב של שני צבעים סמוכים בתדר (אדום - אדום וירוק - ירוק - ירוק וכחול - כחול) אבל יש עוד צבעים נראים שהם שילוב של השלושה או שניים קיצוניים : אדום וכחול.

הסיבה לכך שמעל הכחול זה נראה לנו סגול קשורה לתופעה שנקראת Aliasing או התחזות שבה התדרים שגבוהים יותר מהכחול ואינם נראים (אורכי גל קצרים יותר) מתחזים לתדרים נמוכים שהם האדום ולנו זה נראה כשילוב של אדום וכחול.

לגבי עניין החיסור בהפקת צבעים (מדפסות וצבעי ציור) שלושת הצבעים שבשימוש הם שלושת השילובים הטהורים של צבעי היסוד: מגנטה: כחול ואדום, ציון: ירוק וכחול, צהוב: אדום וירוק.

כאשר מקרינים אור (מסכים מקרנים פנסים וכדומה) משתמשים במסננים ומקרינים על מקום חשוך (ללא צבעים בכלל) ולכן יש צורך בסינון כל אחד מצבעי היסוד (אדום ירוק כחול) אם רוצים צבעים נוספים, פשוט משלבים בעוצמות שונות.

כאשר מחזירים אור (כמו במדפסת ובתמונות) אין מקור אור בכלל אלא מחזירים חלק מהאור שמוקרן על האובייקט (נניח תמונה, ציור או הדפסה במדפסת) במקרה זה משתמשים בצבעים שמחסירים את צבעי היסוד (או נכון יותר לאמר - בולעים) וכך מגנטה שהוא כחול ואדום הוא למעשה מחזיר אור כחול ואדום ובולע את האור הירוק, ציון (תכלת) מחזיר ירוק וכחול ובולע אדום, וצהוב מחזיר אדום וירוק ובולע כחול.

אם רוצים למשל להחזיר אדום בלבד (כלומר לצבוע/להדפיס צבע אדום) משתמשים במטנטה וצהוב - המגנטה בולע את האור הירוק, הצהוב בולע את האור הכחול - ומה נשאר? אדום!

אפשר לראות את זה בגלגל הצבעים הנודע כפי שצירפתי בתמונה נטולת הזכויות הבאה:
[/img]

מול כל אחד שלושת צבעי היסוד ניצב הצבע שבולע את אותו צבע יסוד ומחזיר את היתר: ציון מול אדום, צהוב מול כחול, מגנטה מול ירוק.
I don´t know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you half as well as you deserve. Bilbo Baggins, TLOTR-TFOTR

israeli2k
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #16 

motico כתב:israeli2k

מסכים לכל מה שכתבת פרט ל...
נכון ששיא העצמה של רגישות העין הוא לא מדויק במה שאנו מכנים RGB כי אם קרוב, אבל לא כל הצבעים שתארת מתאימים לגרפים שיש לי.
הגרפים לקוחים מספרו של Bruce Fraser מהפרק הדן במבנה ורגישות העין ושם שיא הרגישות ממוקם ב:
1. תדר 420nm - הגבול בין הכחול לסגול. נראה מתאים לצבע שתארת.
2. תדר 530nm - הגבול בין הירוק לצהוב. נראה מתאים לצבע שתארת.
3. תדר 565nm - הגבול בין האדום לכתום. לא מתאים לצבע שתארת. הגוון ממש אדום עם נטייה קלה לכתום.

הייתי סורק את הגרפים מהספר ומכניס אותם לאתר אבל לא נראה לי שזה חוקי.

כמו שכתבת, אפילו במודל ה x,y הרגיל של CIE אפשר לראות שתחום הכיסוי של הרכבי הצבעים המוקרנים בצורה הנ"ל הוא באמת הרבה פחות מ 90% מיכולת הראיה שלנו. למעשה המודל השלם של גרף ה CIE הוא תלת ממדי (גם ציר העצמה Y). בדרך כלל הגרפים שרואים הם דו-ממדיים, אבל כשאני גומר ליצור Profile אני בוחן את המודל התלת ממדי ורק אז אני רואה כמה צבע בורח לי מהעיניים.
...
(Y) (Y)
הכל נכון, חוץ מזה ש 565nm זה אכן ירוק צהבהב. ניתן לראות זאת בדיאגרמת ה CIE, למשל.

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

NimrodKadim כתב:זה הרבה יותר פשוט.

לאור הנראה יש שלושה צבעי יסוד בלבד, כפי שנאמר כאן: אדום ירוק וכחול. כל שאר הצבעים הנראים הם ערבוב של שלושת התדרים האלה בעוצמות שונות. המעבר הרציף הצבעים (מבחינת התדר או אורך הגל) נראה לעין כשילוב של שני צבעים סמוכים בתדר (אדום - אדום וירוק - ירוק - ירוק וכחול - כחול) אבל יש עוד צבעים נראים שהם שילוב של השלושה או שניים קיצוניים : אדום וכחול.
...
בפרוש לא! לכל צבע של ספקטרום יש תדירות משלו, ולא ניתן לקבל תדירות "חדשה" במסגרת אופטיקה ליניארית (חיבור תדירויות). ראית צבעי הספקטרום ש"מתקבלים" מערבוב של צבעים מסוימים וראית הצבעים שלא קיימים בספקטרום בכלל (חום, למשל) היא פרשנות של מוח ותו לא.
ויטלי

NimrodKadim
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 218
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #18 

vitalyi כתב: בפרוש לא! לכל צבע של ספקטרום יש תדירות משלו, ולא ניתן לקבל תדירות "חדשה" במסגרת אופטיקה ליניארית (חיבור תדירויות). ראית צבעי הספקטרום ש"מתקבלים" מערבוב של צבעים מסוימים וראית הצבעים שלא קיימים בספקטרום בכלל (חום, למשל) היא פרשנות של מוח ותו לא.
...
צר לי, אבל אני חולק עליך. רשתית העין מכילה תאים הרגישים לצבע ותאים הרגישים לעוצמת אור. אלא שרגישים לצבע מתחלקים לשלושה: רגישים לאדום, רגישים לירוק ורגישים לכחול.

תאים שריגישים לאדום מעבירים את אורך הגל שנחשב לאדום ומנחיתים את כל שאר התדרים. זה נעשה בצורה הדרגתית ממש כמו פילטר כך שככל שהתדר רחוק יותר (גבוהה יותראו נמוך יותר) מאדום כך הוא מונחת יותר. וכך לגבי ירוק וכחול.

תאים שרגישים לעוצמה מעבירים את כל התחום הנראה מאדום ועד כחול.

כאשר ישנו אורך גל שהוא בין אדום לירוק הוא מונחת ע"י תאים רגישים לאדום במידה מסויימת ומונחת במידה אחרת ע"י תאים הרגישים לירוק (בהתאם למרחק מהם) כך שהוא נראה לנו כשילוב של שני הצבעים (למרות שהתדר הזה הוא לא אדום ולא ירוק) ולכן תדר יחיד יראה לנו: אדום בלבד, שילוב של אדום וירוק (על גווניו), ירוק בלבד, שילוב של ירוק וכחול (על גווניו), כחול בלבד, ושילוב של כחול ואדום על גווניו (כפי שאמרתי מקודם תדרים מעל כחול מתחזים לאדום כיוון שהם נקלטים ע"י התאים הרגישים לאדום).

חום לא יכול להראות כתדר יחיד כיוון שהוא מורכב משלושת צבעי היסוד (כלומר המבנה הספקטראלי שלו כולל את שלושת התדרים ולא רק שני תדרים סמוכים.

ניתן להגיע לכל הצבעים הנראים לעין ע"י שילוב של שלושת הצבעים (אדום ירוק וכחול) בעוצמות שונות, או במילים אחרות ע"י שלושה תדרים בלבד, פשוט כי כך זה נקלט בסופו של דבר אצלנו.

ישנם יצורים אחרים (אני חושב שחרקים מסויימים, אולי דבורים) שלהם יש רגישות ליותר משלושה תדרים, מה שמרחיב להם במימד אחד, או יותר, את מגוון הצבעים. אני לא יודע להגיד אם הרגישות שלהם בתחום שכן נראה על ידינו הוא באותם תדרים בדיוק.
I don´t know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you half as well as you deserve. Bilbo Baggins, TLOTR-TFOTR

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #19 

אתה יכול לחלוק על פיסיקה, אני לא נכנס לויכוחים על עובדות מדעיות. פשוט קח ספר לימוד בפיסיקה – ברמת התיכון או אוניברסיטה, לא משנה. זה בהחלט לא המקום לדבר על תורת הגלים.
בתור הערה: אתה מתבלבל בין שני דברים: 1. תדירות הגל אשר מתאימה לצבע בספקטרום האור הנראה, 2. תהליך קליטת אור ע"י 3 קלטני הצבע בעין ו"פרשנות" הצבע ע"י המוח. מה שכתבת על ראיה צבעונית – נכון, אבל אין זאת אומרת שספקטרום האור הנראה מורכב מאדום, כחול וירוק בלבד.
ויטלי

israeli2k
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #20 

vitalyi צודק, כמובן.
NimrodKadim- המציאות מעט יותר מורכבת ממה שאתה מתאר. התהליך דומה לזה שציינת אך לא זהה.
מה שניסיתי להדגיש לmotico מקודם זה ששלושת סוגי הפוטורצפטורים בעין האנושית (S, M, L) דווקא לא רגישים במיוחד ל RGB, כפי שניתן היה לחשוב. לכל סוג פוטורצפטור יש עקומת היענות שונה, והדרך הדיפרנציאלית שבה מערכת המוח-עין מפרשת את העיצבוב מתאים סמוכים היא זו שמפיקה את תחושת הצבע במוח. כמו כן אין 3 צבעי יסוד שיכולים ליצור 100% מהגאמוט הנראה לעין האנושית. 3 צבעי היסוד האופטימלים ביותר יכסו אולי 80% - 90% מהגאמוט בדיאגרמת ה CIE.

שלח תגובה

חזור אל “טלוויזיות LCD,LED”