חוויות מבניית מערכת קולנוע ביתי 5.1 ראשונה

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
beltar פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 354
נתן תודות: 56 פעמים
קיבל תודות: 75 פעמים

שליחה #1 

בשבוע שעבר גמרתי לבנות, לראשונה בחיי, מערכת לקולנוע ביתי 5.1. קראתי הרבה על הנושא לפני שהתחלתי, ובכל זאת יש כמה דברים שלמדתי רק אחרי שהתנסיתי בהם בעצמי. אני חושב שהחוויות שלי יכולות לעזור למי שכמוני חדש בתחום.

המערכת שלי כוללת:

קדמיים – Q Acoustics 3020i
סנטר – Q Acoustics 3090Ci
אחוריים – Polk Audio TL2
סאב – SVS SB-3000
רסיבר – Denon AVR-X3500H

לא לוותר על רמקולים אחוריים

בהתחלה לא הייתי בטוח אם יש חשיבות לרמקולים האחוריים. הם פחות טובים מהרמקולים הקדמיים, והם דורשים העברה של חוטים ארוכים בדירה, לכן שקלתי ברצינות להסתפק במערכת 3.1. אבל בסוף החלטתי להוסיף את הרמקולים האחוריים בכל זאת, וטוב שכך! הם שינו את החוויה בצורה מאוד משמעותית. לפני שהוספתי אותם הייתי צופה פסיבי שיושב על הספה, כאשר כל ההתרחשויות הן בקיר שמולי. אבל בזכות הרמקולים האלה אני מרגיש כאילו אני בתוך האירוע: גשם שנופל נשמע מכל צדדי; דלת שנפתחת נשמעת לצידי (בפעם הראשונה שזה קרה הסתכלתי לראות אם מישהו דופק על הדלת של הדירה שלי!) לא משנה שאלה הרמקולים הכי פושטיים במערכת: הם מאוד חשובים.

נכון, אני לא הראשון שגילה את פלאי הקולנוע הביתי, אבל הייתי סקפטי עד כמה זה משמעותי (עוד באירופה הייתי סקפטי), ועכשיו אני ממליץ בחום למי שמתלבט לעשות מערכת 5.1 מלאה, למרות הסירבול שבהוספת רמקולים מאחור.

בסאבוופרים, הגודל כן קובע

בהתחלה קניתי סאב למתחילים, Elac Debut S10. מבחינת המחיר הוא היה דומה לרמקולים הקדמיים שלי, אז חשבתי שהוא יתאים למערכת. אבל הוא התגלה כחלש מדי: בקושי הרגשתי בהבדל בסאונד עם ובלי ה-Elac, אז החזרתי אותו. אני רוצה לציין לטובה את החבר’ה מ-TM Audio, שקיבלו אותו בחזרה בלי להניד עפעף וגם שלחו שליח לקחת אותו עוד באותו היום (בתשלום, אבל זה שבכלל יש אופצייה כזאת זה שרות טוב).

רציתי שהסאב הבא שאני קונה יהיה מספיק חזק, אז אחרי שקראתי בערך אלף תשבחות על הסאבים של SVS בפורומים כאן הלכתי להדגמה בפיוצ’ר. דור ומאי ישבו איתי על קפה בזמן שביקשתי מהם שוב ושוב לעבור בין ה SB-2000 וה SB-3000, כולל בקטעים שהבאתי מהבית. בסוף קניתי את ה-SB-3000.

הסאב הזה הבהיל את Audyssey, שתבע שאשים אותו על ווליום של 18dB- עוד לפני שהכיול התחיל. וגם עם זה, הסאב כל כך חזק שהוא גרם לי ללחץ באוזניים כאשר יש קטעים ארוכים עם באסים (למשל, הסצנה של קרב המטוסים בסרט "דנקירק")! אז הפניתי אותו קצת הצידה, ועכשיו אני נהנה ממנו מאוד.

בזכות ה-SB-3000 ה גיליתי דברים חדשים בקטעים שכבר שמעתי בעבר. למשל, בנעימת הפתיחה של הסדרה "בית הקלפים" יש מוטיב של באס שנשזר במוזיקה. רק עכשיו שמתי לב עד כמה המוטיב הזה נועד ליצור תחושה של מועקה; זה לא עבר ברמקולים רגילים.

כאשר רואים סרטים יש תחושה אמיתית של קולנוע, כי מרגישים פיזית פיצוצים וקטעים אחרים עם באסים חזקים. למשל, בסרט "ספיידרמן: ממד העכביש", בסצנה שבה מפעילים את המכונה שחוצה מימדים, הבאסים רועדים באופן שמזכיר נסיעה במכונית על כביש עם פסי האטה. זה כיף!

ברור שלא כל אחד צריך סאב שיכול לקלף את הצבע מהקיר. אם הייתי מחפש, אני בטוח שהייתי מוצא סאב מספיק חזק לצרכיי בחצי המחיר. אבל כמו שמשה דיין אמר, מוטב לרסן סוסים דוהרים מאשר לדרבן פרדות עצלות.

סמוך על Audyssey, כי אין עוד מלבדו

אני עברתי תהליך עם אודיסי: בהתחלה סמכתי עליו בצורה עיוורת; אח"כ חשדתי בו ועשיתי לו מניפולציות; ובסוף למדתי להפסיק לפחד ולהתחיל לאהוב את אודיסי.

אודיסי הוא השם של טכנולוגיית הכיול של Denon (ושל Marantz). לרסיברים אחרים יש טכנולוגיות דומות. בתהליך הכיול האודיסי מבצע כיוונונים כדי להתאים את הסאונד לרמקולים שלך ולחדר (הכיוונונים האלה נקראים EQ), ובנוסף הוא משנה את העוצמה של כל רמקול כדי שהם ישתלבו אחד בשני בצורה מושלמת (זה נקרא Levels). מה שלא הבנתי בהתחלה הוא שתוצאות הכיול של אודיסי הן כמו קרחון: החלק הגדול הוא ה-EQ, אבל אודיסי לא מראה פירוט של התוצאות האלו: אפשר רק להדליק או לכבות את כל ה-EQ בבת אחת. לעומת זאת, הרסיבר נותן הרבה אפשרויות לשנות את עוצמת הרמקולים (ה-Levels), אבל זה בעצם רק החלק הקטן והפחות חשוב של מה שאודיסי עושה.

בהתחלה פחדתי לשנות את ה-Levels כי לא היה לי ברור אם אודיסי ייעלב וה-EQ יפסיק לעבוד. עכשיו אני יודע ששתי היכולות האלו לא קשורות אחת לשנייה. אבל מצד שני, משחק עם ה-Levels פוגע בהרמוניה של הרמקולים. לפעמים יש סיבה טובה לשנות את ה-Levels (למשל, כדי להגביר את עוצמת הדיאלוגים על ידי הגברה של הסנטר בלבד), אבל בד"כ עדיף לא לגעת.

אודיסי גם מראה מה המרחק של כל רמקול מנקודת ההאזנה העיקרית. את הסאב שלי הוא הראה במרחק לא נכון, ובהתחלה חשבתי שאני צריך לתקן את זה. אבל מסתבר שהמרחק הוא בעצם פונקצייה של כמה צריך להאט את הסיגנל של הרמקול על מנת שהסאונד מכל הרמקולים יגיע לנקודת השמיעה באותו הזמן. אם יש רמקול שלוקח יותר זמן להוציא סאונד אז אודיסי יראה את זה על ידי מניפולציה של המרחק של הרמקול. אז שוב, בד"כ עדיף לא לגעת, גם אם המרחק שאודיסי מראה הוא לא נכון.

דרך אגב, מצאתי אתר רשמי של שאלות ותשובות על Audyssey. זה מאיר עיניים!
https://audyssey.zendesk.com/hc/en-us

תוכן, תוכן תרדוף

יש הבדל עצום בין תוכן שתוכנן ל-5.1 רמקולים ותוכן שהוא דו-ערוצי בלבד. הרסיבר שלי יכול לפתוח תוכן סטריאו ל-5.1, והוא עושה את זה לא רע (למשל, דיאלוגים נשמעים רק ברמקול הסנטר), אבל זה לא מתקרב לאיכות של תוכן 5.1 אמיתי. בנטפליקס רוב התכנים החדשים הם 5.1, אבל תכנים יותר ישנים הם רק בסטריאו (למשל הסידרה "Peaky Blinders”). עכשיו אני נוטה לדלג על תכנים כאלה ולחפש תכנים שמותאמים ל-5.1.

ההבדל העיקרי בתוכן שקודד ל-5.1 הוא ברמקולים האחוריים ובסאב. למשל, זה ניכר שמי שאחראי על הסאונד בסידרת המד"ב "The Expanse” עושה את העבודה שלו באהבה. כאשר ספינת חלל מזנקת קדימה, או שיש קרב, שומעים (ומרגישים) את זה בסאב. וכמעט בכל סצנה יש שימוש ברמקולים האחוריים: למשל, כאשר הגיבורים הולכים באזור שעובדים בו, שומעים בהם קולות של כלי עבודה; כאשר קהל ממורמר מתכנס סביבם, שומעים צעקות גם מאחור; וכו’. לא בכל סדרה או סרט יש הקפדה כזאת על שימוש בכל הרמקולים.

אני מקווה שזה יעזור למישהו. מכיוון שאני חדש בתחום בטח עשיתי מלא טעויות, אז תיקונים יתקבלו בברכה. ותודה לחברי הפורום: למדתי מכם המון!

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7661
נתן תודות: 488 פעמים
קיבל תודות: 887 פעמים

שליחה #2 

תתחדש

זה בחדר יעודי או סלון?

וכן, עשית טעות, לא העלת פה תמונות :)

beltar פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #3 

זה בסלון. לא העליתי תמונות כי אני מתבייש... זאת דירה שכורה קטנה, כל רמקול עומד על רהיט אחר, ויש כבלים בכל מקום. שלא לדבר על הטלויזיה בת ה-10 שלי... אני מעדיף להתמקד באיך שהמערכת נשמעת מאיך שהיא נראית :D

avihuli
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9051
נתן תודות: 1583 פעמים
קיבל תודות: 1353 פעמים

שליחה #4 

כתבת יפה, אהבתי. תתחדש.
אבל בלי תמונות, חלק פה לא מאמינים...
תהנה !!
7.1.2 | SVS Ultra Evolution: Bookshelf / Center / Elevation, Focal Bird, M&K M40T, SB-3000 R.
.
רשימת הציוד: LG 77C9 | Yamaha RX-A2050 / BD-A1020, Emotiva BasX A-150 | Xbox X, Wii | SVS SoundPath Cable: Subwoofer / RCA / Ultra Speaker | HDMI Cable: RuiPro 8K Fiber Active Optical 2.1 / Ultra High Speed

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #5 

תתחדש!
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

yuria
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4181
נתן תודות: 103 פעמים
קיבל תודות: 238 פעמים

שליחה #6 

תתחדש ותהנה:D
מסך אולד LG65C8.
רסיבר Marantz SR7015
רמקולים פולק אודיו S20+S30.
סראונד ביפולר מוניטור אודיו.

ADAM-FUTURE
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 147
נתן תודות: 160 פעמים
קיבל תודות: 117 פעמים

שליחה #7 

איזה כייף לשמוע !!! תתחדש תהנה!!

OrenMizrav
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 996
נתן תודות: 100 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #8 

יש לי סט קדמי 3020+3090, תוהה בדיוק האם יש הבדל גדול למול הסדרה i ?
משהו ששווה שדרוג?
אם יש פה מישהו מפיוז (:

MAY-FUTURE
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 230
נתן תודות: 70 פעמים
קיבל תודות: 73 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #9 

איזה כיף לשמוע, תתחשש ותהנה חבר יקר !
קפוץ לבקר לקפה.
מאי,פיוצ'ר אודיו וידאו, מנהל חנות.
SVS
Steinway & Sons
LYNGDORF
TRINNOV
Dali
RUIPRO
050-4440109

shlomis1zzz
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1577
נתן תודות: 912 פעמים
קיבל תודות: 123 פעמים

שליחה #10 

תתחדש,😃
ותהנה כי זה באמת ממכר חוויה ביתית.
חייב לאמר לך משהוא .
זה שקפצת מ 3.1 ל 5.1 זו התחלה יפה .
אתה ציינת בשרשור כי כשגשם יורד אתה מרגיש בתוך הגשם (מה שאני זוכר מהחוויה שסיפקת ) ולכן זה עוול אם לא תחשוב על שידרוג עתידי בלפחות זוג אטמוס מעל הראש .
מה שיביא אותך ל 5.1.2
ואז הגשם יהיה באמת מעל הראש או צעדים בסרט אימה בקומה השניה שאתה תישמע ...
ועוד ועוד.
תחשוב ...
פוסט מעניין מאוד :D
נערך לאחרונה על ידי shlomis1zzz ב 01/03/2019 22:51, נערך פעם 1 בסך הכל.

molvy
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7041
נתן תודות: 1274 פעמים
קיבל תודות: 1461 פעמים

שליחה #11 

תתחדש ותהנה

כמו שאתה כמובן מבין מהתגובות אצל כולנו זו תחילת הדרך לשדרוג מתמשך ובלתי נגמר

אז עכשיו זה בבלאגן בדירה שכורה אבל איכות הסאונד והחוויה של הצפיה בסרט שהיריות פוגעות בך פיזית היא חוויה ממכרת לחלוטין

מזל טוב

אני נותן לך חצי שנה עד לפוסט התחדשתי נוסף :lol:

beltar פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

molvy כתב:אני נותן לך חצי שנה עד לפוסט התחדשתי נוסף :lol:
...
זה הימור די בטוח, כי עכשיו צריך לשדרג גם את הטלויזיה...

yeuda
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1647
נתן תודות: 88 פעמים
קיבל תודות: 124 פעמים

שליחה #13 

OrenMizrav כתב:יש לי סט קדמי 3020+3090, תוהה בדיוק האם יש הבדל גדול למול הסדרה i ?
משהו ששווה שדרוג?
אם יש פה מישהו מפיוז (:
...
·
היה לי סט 3050+3090+3010 (ה 3010 היו אחוריים)
שדרגתי לסדרה i (ובדרך החלפתי את האחוריים ל 3020i)

הפסדתי לא מעט כסף מהמכירה והקנייה
לא מרגיש הבדל בשמע - מניח שכיול הרמקולים די מקזז את ההפרש
במיוחד אצלי שהחדר על הפנים מבחינת אקוסטיקה
הסיבה היחידה ששדרגתי - כי היה צורך לעבור ללבן
(היה לי את האפור - שאישית אני אהבתי יותר)

molvy
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7041
נתן תודות: 1274 פעמים
קיבל תודות: 1461 פעמים

שליחה #14 

@beltar
·טלוויזיה מגבר רמקולים לא חשוב מה העיקר שיהיה בהצלחה והמון הנאה מהתחביב הזה

pessik
סמל אישי של משתמש