עזרה עם האקספובר החדשה שלי

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 85
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #1 

אז התחדשתי באקספובר E61 HX ומטחנה של קומפק K3 👏. העדפתי לא להתעסק עם הזמנות מחו״ל וקיבלתי בקפה רות הצעה ממש טובה לסט הזה.
לדעתי יש למכונה הזו יתרונות על האפרטמנטו כמו מד לחץ חליטה, אפשרות לכיוון ה- OPV מבלי לפתוח את המכונה, ודוד עם בידוד חום.

ועכשיו לבעיות - אני לא מצליח להוציא שוטים טובים.
למרות קצב זרימה וצורה של הקרמה שנראים לא רע.

קיבלתי מקפה רות חצי קילו של תערובת 100% ערביקה שלהם עם המכונה. סיימתי כמעט את כל חצי הקילו בנסיונות כושלים להוציא שוט שאפשר לשתות.
השתמשתי תמיד במשקל של 18 גרם בסלסילה של דאבל, דחסתי טוב וניסיתי לשחק עם הטחינה כך שאורך השוט נע בין 20 שניות ל-40 שניות. לבערך 35 גרם של נוזל בכוס.

השוטים היו חמוצים מאוד ולא טעימים. לא הצלחתי להגיע לשום איזון. הקפה יצא חסר גוף - פחות ״קרמי״ ממה שהייתי מצפה.

חשבתי שסוג הקפה המסויים הזה לא טעים, אז הלכתי וקניתי תערובת שאני מכיר Hausbrandt.
http://www.creama.co.il/items/1067898-H ... resso-1-Kg
גם כאן, התוצאה לא היתה מוצלחת.
או שהטעם היה מריר ו-״ריק״ או שהיה עם טעמים חמוצים ומרוכזים מאוד. שוב לא הצלחתי להגיע לכוס המאוזנת עם הטעם המלא ו-״העגול״.

הפרמטרים שאני יכול לשחק איתם -
לחץ חליטה - כרגע עומד על 9 באר בראש
עובי טחינה
עוצמת דחיסה
Cooling/Warming flush.

אשמח מאוד לטיפים:
מה עושים כשיש בעיקר טעמים חמוצים ?
מה עושים כשיש בעיקר מרריות ?
איך אפשר לקבל את הקרמה הכי סמיכה ואת הגוף הכי מלא ?

תודה, וסליחה על החפירה :)

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 489
נתן תודות: 210 פעמים
קיבל תודות: 128 פעמים

שליחה #2 

חמוץ זה חליטת-חסר (under extraction), פתרונות אפשריים-
1. להעלות טמפרטורה
2. להוריד כמות קפה ולטחון יותר דק כפיצוי
אין שום סיבה שלא ללחוץ על "תודה"
תודה :)

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #3 

@BarDar
·

תודה, יש עוד טיפים על מה משפיע על הטעם ?
מה גורם למרירות ?
איך לחץ חליטה משפיע על הטעם ?
איך לקבל קרמה יותר טובה / גוף עשיר יותר ?
איך - אם בכלל - אני יכול במכונה שלי לשלוט במכונה שלי על טמפרטורת החליטה ?

אין לי בעיה גם שתפנו אותי לשרשורים טובים קיימים, אני פשוט התקשיתי למצוא משהו שיתן תשובות לכל השאלות שלי.

תודה.

WolfM
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 479
נתן תודות: 15 פעמים
קיבל תודות: 85 פעמים

שליחה #4 

איך אתה מבצע פלאש קירור?
18 גרם לסלילת דאבל זה הרבה. באיזו סלסלה אתה משתמש ?

יש לך ידית בוטומלס? אם כן, צלם את החליטה שנוכל לקבל תמונה יותר טובה.

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #5 

@WolfM
·
לגבי השאלות ששאלת:
1. אין לי ידית בוטומלס לצערי - יכול לצלם עם ידית שתי פיות רגילה.
2. מה זא איזו סלסילה ? קיבלתי ידית אחת עם שתי סלסילות אחת סינגל אחת דאבל.. אני משתמש בדאבל. (אין תחתית כפולה אם זאת הכוונה)
3. פלאש קירור - טוחן קפה לכלי פלסטיק ושוקל 18 גרם. אם המכונה עומדת הרבה זמן אני פותח את הידית לאיזה 20/30 שניות עד שהמים יוצאים מהפיות באופן שקט (מפסיקים לרקוד), אחרת רק מוציא קצת מים לראות שזה באמת שקט. מוציא את הידית, ממלא את הסלסילה, דוחס. זה לוקח בין 30 שניות לדקה. שם את הידית ומפעיל.
פספסתי משהו ?

תודה.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #6 

@yonika1
·
יש דברים שכדאי ללמוד בצורה מסודרת, אז סלח לי על התשובות הקצרות כי אם ארחיב מדי זה יבלבל

1. הטעם- הטעם מושפע מהשילוב של המולקולות שאתה מחלץ מהקפה. חלקן מסיסות במים, חלקן שומניות, חלקן לא יוצאות בטמפ' נמוכה מדי, חלקן משתנות (נשרפות) בטמפ' גבוהה מדי. חלקן יוצאות כבר בשלבים הראשונים של החליטה, חלקן משתחררות רק לקראת סופה. חלקן לא משתחרר אם לא מגיעים ללחץ המתאים.
כמו שהבנת- הכל משפיע על הטעם. וגם המים. השאלה רחבה מכדי לענות עליה.
2. מרירות- הטעם המריר משתחרר לקראת סוף החליטה, אפשר להוריד מעט את הלחץ לקראת הסוף כדי למתן אותו. כרגע אני עושה שוטים של 6 בר ומאוד נהנה מהם.
3. קרמה טובה בד"כ באה עם קפה טרי. ממליץ לך לנסות את הקפה של negro, אישית אוהב את האתיופי שלו. אני פחות מכיר את הקפה שדיברת עליו.
4. במכונת hx דיי קשה לשלוט על הטמפרטורה בצורה מדוייקת. כל עוד תקפיד על חימום מקדים של המכונה (30-40 דקות) וקולינג פלאש נכון תקבל חזרתיות מספקת מבחינת הטמפרטורה. כיוון שאמרת שחמוץ - תנסה להתחיל חליטה בערך 40 שניות אחרי הקולינג.
בתור משתמש חדש עם מכונה חדשה כדאי לך לנסות לשנות משתנה אחד כל פעם. שחק עם דרגת טחינה, עוצמת הטמפור. עם נושא הלחץ והטמפרטורה לא היית מתחיל לשחק עדיין. כרגע תוריד ל 16-16.5גרם ותשחק עם הטחינה עד לרמה בה השוט יוצא תוך 25-35שניות. שים לב גם מתי מתחיל לצאת הטפטוף הראשוני ומתי מתחיל להפוך לבלונד- זה סימן שיוצאים הטעמים השרופים.
לפי התיאור שלך אני רואה שקיבלת הדרכה טובה, ואתה עובד לפי הכללים ואין סיבה שלא תגיע לשוטים טובים. תמשיך בנסיונות עד שתגיע לתוצאה טובה.

בנוגע למים- במינימום תקפיד להשתמש במים מסוננים ומרוככים. יש כמה שרשורים בנושא מרככי מים, מציע שתבדוק גם את הנושא הזה. הוא מאוד משפיע על אורך חיי המכונה ועל טעם הקפה

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #7 

@BarDar
·
תודה על התשובות.. קודם כל אל תפחד לבלבל אותי עם פרטים.. אני כבר שנים בעולם הזה של הקפה (כולל נסיונות קליה עם מכונת פופקורן משופצרת) - פשוט עד היום לא היתה לי מכונה רצינית.. עד לפני כמה ימים היתה לי אסקסו בייסיק (עם דוד) ומטחנת גראף.
מכיוון שאף פעם לא היתה לי שליטה על הפרמטרים ומכיוון שבאסקסו הרבה טעמים פשוט הלכו לאיבוד לא באמת יצא לי להתנסות בעצמי בכל מה שקראתי. מה שביאס אותי היה שבאתי להכין את הכוסות הראשונות והבנתי שכל מה שאני כביכול יודע לא עוזר.
דיברתי גם עם גלעד מקפה נגרו - עוד לפני הרכישה של המכונה להתייעצות - אני מתכוון להזמין ממנו קפה אבל רציתי שיהיה לי משהו כבר עכשיו לנסות ולכן קניתי קפה שאני מכיר יחסית.
ברור לי שקפה זה עולם ומלואו - מרגע הקטיף שלו ועד לרגע ששותים אותו. וגם ברור לי שמדובר בעולם של כימיה.
אני נהנה ללמוד ולכן אשמח על כל וידאו / מאמר / פוסט / ספר מפורט ככל שיהיה.

בגדול אני צריך קווים מנחים להבנה איזה פרמטר לשנות בכל פעם כדי לשפר את הטעם.. ולהבין מה הפרמטרים שאני יכול לשלוט בהם במכונה שלי ומה לא.

בקיצור, תודה, ויותר מאשמח לעוד מידע :)

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #8 

@BarDar
·
יש לי שתי שאלות קונקרטיות, ומתחת אתאר את הנסיונות עם ה-16 גרם.
1. איך מודדים את הזמן ? במכונה שלי יש בראש Preinfusion Chamber שגורם לכך שלוקח זמן עד שהלחץ עולה, המים מתחילים למלא את התא ורק כאשר הוא מלא והקפה רטוב הלחץ עולה. אז השאלה היא מתי להתחיל למדוד ?
2. עם הנסיונות של ה-16 גרם העוגיה יצאה רטובה, גם בדחיסה דקה וגם פחות.. איך נמנעים מזה ?

ואלו הנסיונות שעשיתי:
טוב, ניסיתי את מה שאמרת לי על הורדת הכמות בסלסילה.
שמתי 16 גרם וטחנתי יותר דק. בהתחלה זה יצא מהר מדיי
טחנתי עוד יותר דק עד שזה התחיל להיות איטי מדיי ועליתי שוב קצת.
הגעתי לחליטה יחסית יציבה שתיכף אתאר את הזמנים שלה.
הבעיה היא שבכל הפעמים שניסיתי עם ה-16 גרם, העוגיה יצאה מאוד רטובה.
הפעם הכי נורמלית שיצאה לי היתה סהכ 30 שניות מרגע ההפעלה:
9 - 10 שניות עד שיוצא קפה
עוד 21/22 שניות עד שיוצא 32 גרם של חליטה.
מבין הפעמים של ה-16 זה היה הכי קרוב לאספרסו סביר.. אבל עדיין מעט מר וחסרים טעמים לדעתי.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

הזמנים טובים- כלומר הם בטווח של הנורמה- מנה כפולה אמור לצאת תוך 30-45 שניות (אם אני לא טועה). קח בחשבון שאין דבר כזה זמן אופטימלי.

הרעיון הוא להתמקד בטעם. לקבע פרמטרים (טמפרטורה, לחץ, משקל מנה, עוצמת טימפור) ולשחק עם הטחינה עד שיחסית טעים. שים גם כוס מים ליד כדי שתוכל לנקות את החיך בין טעימות- גם חוש הטעם יכול להשתבש.

עזוב את העוגיה (רטובה/יבשה), תתמקד בטעם. ברגע שתמצא את נקודת האיזון של הטחינה מבחינת הטעם, תמשיך לשאר המשתנים.

בנוגע לבוטמלס- בחליטה טובה המים עוברים דרך כל העוגיה באופן שווה. אם יש חלקים דחוסים יותר המים יעברו סביבם, וכך תתקבל חליטה לא אחידה. בידית ללא המכסה התחתון ניתן לראות איך מתפלגים המים, מאיפה יוצאים ראשנים ומאיפה לא יוצאים כלל. כך ניתן לראות טעויות טימפור או פיזור ולשפר את הטכניקה. בידית כזו גם יוצאת יותר קרמה (לא כולם אוהבים את ההפרדה הזו, כי בעצם מקבלים 2 טעמים נפרדים לקפה). בתור מתחיל (יחסית, לא נוב לגמרי :wink: ) כדאי לך לרכוש אחת כזו כדי לוודא שהטכניקת דחיסה שלך טובה.

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #10 

@BarDar
·
שוב תודה. עכשיו אחרי שקראתי קצת אתמול בערב, אני גם מבין מה הכוונה בשאלה שנשאלתי על באיזו סלסילה אני משתמש.
אני מבין שיש סלסילות שונות גם בתחום הדאבל / סינגל - לפי כמות קפה רצויה בידית. בדיוק כדי להימנע מכמות מים גדולה מדיי מעל הקפה.

אז השאלות שלי הן:
1. האם הבנתי נכון ?
2. איפה אפשר לקנות ידית בוטומלס וסלסילות שונות וכמה זה אמור לעלות ?
מצאתי אתר שנקרא Decent Coffee, שטוען שהסלסילות שלהם מהונדסות באופן פלאי, אבל המחירים נראים לי יקרים מדיי.

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #11 

עזוב כרגע סלסלות, אתה מתפזר. אתה עוד לא שם, לא תוכל להעריך את ההבדל בין ims מול vst וכמובן מול הסטנדרטי. הסלסלות האלה מאוד לא סלחניות לטעויות. תשאר עם הסלסלה שלך ותלמד להוציא ממנה את המיטב.
קח את הידית שלך, גש לחנות הקרובה וקנה ידית בוטומלס שהשיניים דומות לשלך. ידית כזו אמורה לעלות באיזור 200₪ ולא יהיה חיסכון גדול בהזמנה מחו"ל, במיוחד אם תעשה טעות והידית לא תשב טוב- לא תוכל להחזיר והלך הכסף.
הערת אגב- Decent משתמשים בסלסלות ims עם מיתוג שלהם, זו לא סלסלה שלהם.

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #12 

@BarDar
·
מה זה החנות הקרובה ? :)

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #13 

תמלא את "מיקום" בפרופיל ואולי אוכל לעזור יותר :lol:

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #14 

@BarDar
·
בוצע, אבל אני גר בקרית אונו

BarDar
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #15 

אוי ואבוי.
יש את קרמה מול הקניון, יש את אברהמי בחולון, יש את אמיגו בפתח תקווה, ואתה מוזמן אנחנו שכנים 8O

yonika1 פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #16 

@BarDar
·
וואללה ? איפה אתה גר ?