האם שימוש במים שעברו הרתחה מוקדמת מקטינה את קשיותם?
- The-Fox
- חבר ותיק

- תגובות: 2046
- נתן תודות: 29 פעמים
- קיבל תודות: 183 פעמים
בקצרה: לא.
הקשיות שמעניינת היא הקשיות הקבועה שמאופיינת בתור מינרלים שלא מומסים במהלך רתיחה.
מינרלים שכן מומסים ברתיחה מוגדרים כקשיות זמנית, אלו 2 דברים שונים.
קשיות קבועה (או כללית) נמדדת ע"י כמות יוני הסידן והמגנזיום במים, ב ppm או מעלות, נקרא GH.
קשיות זמנית נמדדת ע"י כמות הפחמנים והדו פחמנים במים, גם ב ppm או מעלות, נקרא KH.
הקשיות שמעניינת היא הקשיות הקבועה שמאופיינת בתור מינרלים שלא מומסים במהלך רתיחה.
מינרלים שכן מומסים ברתיחה מוגדרים כקשיות זמנית, אלו 2 דברים שונים.
קשיות קבועה (או כללית) נמדדת ע"י כמות יוני הסידן והמגנזיום במים, ב ppm או מעלות, נקרא GH.
קשיות זמנית נמדדת ע"י כמות הפחמנים והדו פחמנים במים, גם ב ppm או מעלות, נקרא KH.
ההסבר על מה זה קשיות קבועה וקשיות זמנית נכון.
לדעתי המסקנה דווקא הפוכה.
מה שמצטבר כאבנית על גבי גופי חימום ודוד זה דווקא הקשיות הזמנית ולא הקבועה.
הקשיות הקבועה, כשמה כן היא - נשארת קבועה במים.
על-כן הרתחה כן אמורה להוריד משמעותית את כמות האבנית במים.
לא יודע אם זה ימנע לחלוטין הצטברות אבנית, אבל מנחש שבמקרה הגרוע תהיה הצטברות מאוד מאוד איטית.
לא יודע אם זה ימנע לחלוטין הצטברות אבנית, אבל מנחש שבמקרה הגרוע תהיה הצטברות מאוד מאוד איטית.
בגדול אכן אחת הדרכים לייצור מים מזוקקים זה איסוף האדים של המים ועיבוי שלהם מחדש ובהרתחה של מים רוב המשקעים נשארים במים, כמו שציינת.
האבנית לעומת זאת תצטבר על גופי החימום בקומקום (בדומה למה שקורה במכונה) ולכן המים יהיו יותר רכים.
האבנית לעומת זאת תצטבר על גופי החימום בקומקום (בדומה למה שקורה במכונה) ולכן המים יהיו יותר רכים.
·dubik כתב:ההסבר על מה זה קשיות קבועה וקשיות זמנית נכון.
לא יודע אם זה ימנע לחלוטין הצטברות אבנית, אבל מנחש שבמקרה הגרוע תהיה הצטברות מאוד מאוד איטית....
לשיטתך קשיות זמנית היא היחידה שמשפיעה על הצטברות אבנית.
תקן אותי אם אני טועה אבל זה החשש במכונות קפה, לא? שהצטברות אבנית תסתום חורים זעירים (ראש E61 וכו), תבודד גופי חימום ותשפיע על יכולות המכונה באופן כללי...
אם כך הדבר ולקשיות קבועה אין קשר להצטברות אבנית, בשביל מה אנחנו משתמשים במרככי מיים שמחליפים יונים של סידן ומגנזיום עם יוני נתרן?
אם יורשה לי להניע את הדיון לכיוון מעט שונה:
גם אם הרתחת מים היא פתרון יעיל, הפתרון מאד קשה ליישום.
צריך לזכור שיהיה צורך להרתיח מים, לקרר אותם, לסנן את המשקעים ורק אז להשתמש.
כמות המים הנדרשת לקולינג פלאש, חליטה ושטיפה היא לא מבוטלת. סך כמויות המים וההשקעה היא מכובדת.
כוס אספרסו תהפוך להיות משימה מורכבת ומתישה.
גם אם הרתחת מים היא פתרון יעיל, הפתרון מאד קשה ליישום.
צריך לזכור שיהיה צורך להרתיח מים, לקרר אותם, לסנן את המשקעים ורק אז להשתמש.
כמות המים הנדרשת לקולינג פלאש, חליטה ושטיפה היא לא מבוטלת. סך כמויות המים וההשקעה היא מכובדת.
כוס אספרסו תהפוך להיות משימה מורכבת ומתישה.
@WolfM
·ראשית, זה לא "לשיטתי".
אתה מוזמן קצת לחפש ולקרוא על הנושא ותראה שמה שמצטבר על גופי חימום זאת הקשיות הזמנית.
מבחינת החשש במכונות קפה, אכן זה אחד החששות (הצטברות אבנית).
יש חשש נוסף, שהוא קורוזיה.
ויש "חשש", שלא קשור למכונה והוא הטעם של הקפה (דיברתי על זה בפוסטים אחרים).
מבחינת מדידות, GH, שהוזכר לעיל, מודד "קשיות כללית" שכוללת גם את הקבועה וגם את הזמנית.
בגלל זה במרככי מלח כשמודדים, ה-GH הוא מאוד נמוך, כי זה מוריד גם את הקשיות הזמנית וגם את הקבועה.
החיסרון הוא שמרכך מלח לא משנה את האלקליניות של המים (במדידה ה-KH יישאר זהה) שגורמת בערכים גבוהים לטעם שטוח (אבל גם מגינה מפני קורוזיה, שעלולה להיווצר אם הערך נמוך מידי, דבר שעלול להיווצר בפילטרים דוגמת BWT ובריטה שמורידים את הקשיות הזמנית אבל גם את האלקליניות).
מרככי מלח הם פיתרון מצויין מבחינת הגנה מפני אבנית. פתרון רע מבחינת טעם הקפה.
·ראשית, זה לא "לשיטתי".
אתה מוזמן קצת לחפש ולקרוא על הנושא ותראה שמה שמצטבר על גופי חימום זאת הקשיות הזמנית.
מבחינת החשש במכונות קפה, אכן זה אחד החששות (הצטברות אבנית).
יש חשש נוסף, שהוא קורוזיה.
ויש "חשש", שלא קשור למכונה והוא הטעם של הקפה (דיברתי על זה בפוסטים אחרים).
מבחינת מדידות, GH, שהוזכר לעיל, מודד "קשיות כללית" שכוללת גם את הקבועה וגם את הזמנית.
בגלל זה במרככי מלח כשמודדים, ה-GH הוא מאוד נמוך, כי זה מוריד גם את הקשיות הזמנית וגם את הקבועה.
החיסרון הוא שמרכך מלח לא משנה את האלקליניות של המים (במדידה ה-KH יישאר זהה) שגורמת בערכים גבוהים לטעם שטוח (אבל גם מגינה מפני קורוזיה, שעלולה להיווצר אם הערך נמוך מידי, דבר שעלול להיווצר בפילטרים דוגמת BWT ובריטה שמורידים את הקשיות הזמנית אבל גם את האלקליניות).
מרככי מלח הם פיתרון מצויין מבחינת הגנה מפני אבנית. פתרון רע מבחינת טעם הקפה.
- shlomima
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 344
- נתן תודות: 33 פעמים
- קיבל תודות: 42 פעמים
הרתחה חד פעמית של מים מורידה בצורה שולית את הקשיות. לעומת זאת הרתחה חוזרת (של אותם המים) כמו שקורה בדוד של מכונת קפה גורמת להצטברות של אבנית בדפנות ולירידה בקשיות. בקיצור לא שיטה יעילה 
בעקבות ההמלצה של דובי על קפה colonna הגעתי לסירטון של הבעלים Maxwell Colonna שחקר ביחד עם פרופסור לכימיה את נושא המים לקפה.
הוא נשאל בסירטון את אותה שאלה ובנוסף מה שהכי הפתיע אותי זה שהם טוענים שאין קשר בין טעם המים לשתייה לבין מים "טובים" לקפה.
אני כרגע עם מרכך 8 ליטר ופילטר פחם וחושב לעבור לפילטר בריטה מסחרי אבל חושש מחומציות המים וההשפעה על הדוד וחלקים אחרים במכונה.
הפיתרון היחיד שהם מציעים זה לקחת מים מזוקקים (לקנות/אוסמוזה הפוכה/מכשיר זיקוק ע"י אידוי) ולהוסיף להם מינרלים ביחס ידוע כטוב לחליטה.
אצלי המכונה מחוברת חיבור ישיר אז פחות בא לי לחזור למיכל עם רעש המשאבה
בעקבות ההמלצה של דובי על קפה colonna הגעתי לסירטון של הבעלים Maxwell Colonna שחקר ביחד עם פרופסור לכימיה את נושא המים לקפה.
הוא נשאל בסירטון את אותה שאלה ובנוסף מה שהכי הפתיע אותי זה שהם טוענים שאין קשר בין טעם המים לשתייה לבין מים "טובים" לקפה.
אני כרגע עם מרכך 8 ליטר ופילטר פחם וחושב לעבור לפילטר בריטה מסחרי אבל חושש מחומציות המים וההשפעה על הדוד וחלקים אחרים במכונה.
הפיתרון היחיד שהם מציעים זה לקחת מים מזוקקים (לקנות/אוסמוזה הפוכה/מכשיר זיקוק ע"י אידוי) ולהוסיף להם מינרלים ביחס ידוע כטוב לחליטה.
אצלי המכונה מחוברת חיבור ישיר אז פחות בא לי לחזור למיכל עם רעש המשאבה
נקודה טובה. כבר שכחתי מהסרטון הזה. הוא בטוח מסביר יותר טוב ממני שמה שחשוב זה הקשיות הזמניתshlomima כתב:הרתחה חד פעמית של מים מורידה בצורה שולית את הקשיות. לעומת זאת הרתחה חוזרת (של אותם המים) כמו שקורה בדוד של מכונת קפה גורמת להצטברות של אבנית בדפנות ולירידה בקשיות. בקיצור לא שיטה יעילה
...
לגבי נושא המים והסרטון, אני חופר כבר יותר משנה על נושא המים והשפעתו על התוצאה.
לצערי, רוב האנשים בפורום עסוקים בשדרוגי ציוד ולא בשדרוג הקפה.
בזמנו שמתי את הסרטון המקוצר של קולונה בנושא המים כאן (לפי התגובות, אני לא בטוח כמה אנשים באמת טרחו לראות את זה).
מבחינתי, היו תובנות מסויימות שהתחדדו או השתנו מאז מה שרשמתי שם, שזה אפילו לא מתחיל לגרד את כל מה שלמדתי והבנתי על מים בשנה האחרונה. הדבר שלא השתנה ואפילו התחזק הוא התובנה שמים הם הדבר הכי חשוב לתוצאה בכוס אחרי איכות הקפה (הם משפיעים על מידת ואופן החליטה ויכולים להשפיע על כמה הקפה יהיה מריר/חמוץ/מתקתק ועוד). או במילים אחרות, ככל שאיכות הקפה עולה, ההשפעה של המים עולה, אבל בכל קפה תהיה השפעה (גם לציוד יש השפעה כמובן, אבל שום ציוד לא יתקן נזק של מים לא טובים).
במקרה של ספשיאלטי קופי זה יכול לעשות הבדל של בין "עוד קפה" לקפה מדהים.
למעשה אני כבר כמה שנים מודע לחשיבות הנושא בעיקר משיחות עם בריסטות בבתי קפה גל שלישי בחו"ל ומביקור בתערוכות ורק בשנה וחצי האחרונות, אחרי שאפשר לומר, שקיבלתי כאפה מבחינת מידת ההשפעה של המים, התחלתי ממש להתעמק בנושא.
מבחינת מה ששאלת, אז קודם כל כן. פילטרים דוגמת בריטה ו-BWT אכן יכולים להזיק למכונה בתנאים מסויימים (חומציות היא רק אחד מהם).
למעשה הבעיה העיקרית של נושא המים היא שחלק גדול מהפתרונות תלוי במי הברז והרכבם ועל כן תשובה שתהיה נכונה לאדם אחד עלולה להיות אסון לאדם אחר.
אוסמוזה הפוכה היא פיתרון טוב יחסית (ובד"כ בטוח, אם יש מינרליזטור), אם כי לא חף מבעיות.
הבעיה העיקרית שם היא שזה גם פתרון יחסית "סגור". כלומר היכולת לשלוט בהרכב המינרלים הוא די מוגבל (לעומת ייצור מים עצמי).
שים לב שמקסוול מדבר על עניין של התאמת המים לקליה ולא בהכרח אומר שיש רק סוג אחד של מים שהוא טוב.
למשל, הקליה הנורדית הבהירה מאוד נובעת הרבה פעמים מזה שהמים בהרבה מקומות הם רכים ומים כאלה יחלטו קפה כזה בצורה מדהימה, לעומת מים יותר קשים שיוציאו תוצאה חמוצה, דלוחה ולא מעניינת.
אז בגדול אפשר לומר שאוסמוזה תהיה טובה יותר או פחות בתלות במקור הקפה שלך והמים שהקולה משתמש בהם כדי לטעום אותו. זאת המגבלה העיקרית.
בגדול הבעיה העיקרית היא שאין לך דרך באמת לדעת איזו תוצאה תקבל בלי לנסות ולטעום (או לברר באיזה סוג מים משתמש המקום שאתה קונה ממנו קפה).
בגלל הסיבה הזאת בין היתר, החלטתי בסוף לחזור לתצורה של מיכל (גם לי לא היה קל לוותר על חיבור ישיר), כדי שאוכל יותר בקלות לשחק עם פתרון ולהבין מה טוב לי. התוצאות מאז מבחינת טעמי הקפה והשדרוג פשוט מופלאות.
מעולם לא הצלחתי לחוש בכל תתי הטעמים שכל בתי הגל השלישי מציינים על הקפה ולאחרונה זה קורה יותר ויותר. יש פעמים שאני נדהם לגבי כמה הטעמים האלה ברורים פתאום (אבל המים הם רק חלק מהשדרוגים שתרמו לכך).
ב-HB יש פורום שלם על נושא המים עם כמעט כל פתרון אפשרי.
עדיין, יש שם בערך שני אנשים וחצי שבאמת מבינים ומייעצים.
@Coffeev
·הצפי הוא להרבה אבנית וקפה שטוח ולא מעניין.
כל המים המינרליים שנמכרים בארץ לא מתאימים לקפה בגלל שהביקרבונטים בהם גבוהים (כמו במי ברז) והם עשירים ביונים מחוללי אבנית (המים האיטלקיים עוד יותר מהמים המקומיים).
קולונה גם מתייחס בסרטון ל-Evian ואומר במפורש שבניגוד לציפיה שמים טעימים לשתיה יוציאו קפה טעים, בפועל זה בדיוק הפוך.
מבחינת פרטים טכניים, אז זה הרכב המים המומלץ ע"י ה-Specialty Coffee Association:
http://www.scaa.org/?d=water-standards&page=resources
תוכל להשוות את מה שצריך למה שיש בפועל:
זה ההרכב של סן בנדטו .
הביקרבונטים (דו-פחמות) הם בריכוז של 313 מ"ג/ל'.
קלציום/מגנזיום: 50/30 בהתאמה.
במי עדן , המצב קצת יותר טוב, אבל אפילו שם הביקרבונטים גבוהים (198).
אם תעביר אותם בפילטר בריטה, תקבל משהו סביר יותר, אבל כמו שהם, גם ממש לא מתאימים.
בחו"ל יש שני סוגים עיקריים שהם לגמרי מתאימים:
Volvic באירופה ו-Crystal Geyser מ-Mount Shasta בארה"ב.
אם היו מביאים אותם לארץ אפשר היה להשתמש בהם בלי צורך בטיפול נוסף.
בינתיים, הפיתרון הכי פשוט שנראה באופק למשתמש ביתי שעובד עם מיכל מים הוא ה-Peak Water של קולונה.
צריך לחכות שזה ייצא לשוק ואז לראות איך זה יהיה ואם יתאים למים של הארץ.
·הצפי הוא להרבה אבנית וקפה שטוח ולא מעניין.
כל המים המינרליים שנמכרים בארץ לא מתאימים לקפה בגלל שהביקרבונטים בהם גבוהים (כמו במי ברז) והם עשירים ביונים מחוללי אבנית (המים האיטלקיים עוד יותר מהמים המקומיים).
קולונה גם מתייחס בסרטון ל-Evian ואומר במפורש שבניגוד לציפיה שמים טעימים לשתיה יוציאו קפה טעים, בפועל זה בדיוק הפוך.
מבחינת פרטים טכניים, אז זה הרכב המים המומלץ ע"י ה-Specialty Coffee Association:
http://www.scaa.org/?d=water-standards&page=resources
תוכל להשוות את מה שצריך למה שיש בפועל:
זה ההרכב של סן בנדטו .
הביקרבונטים (דו-פחמות) הם בריכוז של 313 מ"ג/ל'.
קלציום/מגנזיום: 50/30 בהתאמה.
במי עדן , המצב קצת יותר טוב, אבל אפילו שם הביקרבונטים גבוהים (198).
אם תעביר אותם בפילטר בריטה, תקבל משהו סביר יותר, אבל כמו שהם, גם ממש לא מתאימים.
בחו"ל יש שני סוגים עיקריים שהם לגמרי מתאימים:
Volvic באירופה ו-Crystal Geyser מ-Mount Shasta בארה"ב.
אם היו מביאים אותם לארץ אפשר היה להשתמש בהם בלי צורך בטיפול נוסף.
בינתיים, הפיתרון הכי פשוט שנראה באופק למשתמש ביתי שעובד עם מיכל מים הוא ה-Peak Water של קולונה.
צריך לחכות שזה ייצא לשוק ואז לראות איך זה יהיה ואם יתאים למים של הארץ.
- shlomima
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 344
- נתן תודות: 33 פעמים
- קיבל תודות: 42 פעמים
@dubik
·
ואוו באמת נראה שלמדת את נושא המים לעומק.
רשמי הטעימות שכותבים על הקפה נראו לי תמיד כפלצנות וגם אני לא מוצא כל קשר בינהם למציאות אבל האמת שדי פשוט אצלי לעבור למים ממיכל (בפרופיטק 800 זה כפתור + סיבוב ברז) אז אנסה לבנות מים לבד ולראות אם יש הבדל.
יש לך המלצה למתכון כי אני רואה שיש כמה ברשת (SCA, rao) ? מאיפה (ואיזה) מים אתה קונה ?
לגבי הקלייה למים מסויימים לדעתי זו הסיבה שמנסים לקבוע סטנדרט למים ואז כולם יהיו מיושרים על הטעם. עדיין לא סגור איך ידעו איזה מים מוציאים את המיטב מזן ספציפי או יותר נכון איך יודעים מהו הטעם האמיתי של זן קפה מסויים.
אני קולה קפה כבר די הרבה שנים (קולה מקצועי של איבגי) ועדיין רחוק מהיכולת לקלות קפה מסויים למים מסויימים לכן החלטתי לנסות קפה קלוי ממקומות שהם "רפרנס" כדי שאוכל לנסות להגיע למשהו דומה. כמובן שעדיין יש את הבעיה להשיג קפה ירוק איכותי
·
ואוו באמת נראה שלמדת את נושא המים לעומק.
רשמי הטעימות שכותבים על הקפה נראו לי תמיד כפלצנות וגם אני לא מוצא כל קשר בינהם למציאות אבל האמת שדי פשוט אצלי לעבור למים ממיכל (בפרופיטק 800 זה כפתור + סיבוב ברז) אז אנסה לבנות מים לבד ולראות אם יש הבדל.
יש לך המלצה למתכון כי אני רואה שיש כמה ברשת (SCA, rao) ? מאיפה (ואיזה) מים אתה קונה ?
לגבי הקלייה למים מסויימים לדעתי זו הסיבה שמנסים לקבוע סטנדרט למים ואז כולם יהיו מיושרים על הטעם. עדיין לא סגור איך ידעו איזה מים מוציאים את המיטב מזן ספציפי או יותר נכון איך יודעים מהו הטעם האמיתי של זן קפה מסויים.
אני קולה קפה כבר די הרבה שנים (קולה מקצועי של איבגי) ועדיין רחוק מהיכולת לקלות קפה מסויים למים מסויימים לכן החלטתי לנסות קפה קלוי ממקומות שהם "רפרנס" כדי שאוכל לנסות להגיע למשהו דומה. כמובן שעדיין יש את הבעיה להשיג קפה ירוק איכותי
@ofirbl
בעניין המים, קודם כל, לא הייתי ממליץ לכל אחד לקפוץ לאיזה פתרון מים מורכב וייחודי, כי באמת צריך קודם כל קפה באיכות מאוד טובה וגם ציוד.
לרוב האנשים שעובדים עם מיכל, אני חושב שה-peak water יכול להיות הפתרון האידיאלי, כשיהיה זמין.
@shlomima
רשמי הטעימות מאוד תלויים במי הטועם...כלומר, יש תיאורים מאוד גנריים ששמים על קפה, גם אם הוא לא ספשיאלטי, שאכן יכולים להיות סתם פלצנות או אמצעי שיווק.
בקפה ספשיאלטי, יש כללים מאוד ברורים ויש טועמים שעוברים הכשרות ע"י ה-SCA והטעמים לגמרי קיימים בקפה.
כדי שאפשר יהיה להרגיש אותם, קודם כל בית הקליה צריך להיות מסוגל להוציא אותם בקליה ואם הקליה היא עמוקה/כהה מידי הטעמים האלה ילכו לאיבוד ויתקבלו טעמי קליה שהרבה אנשים מזהים אותם כ"טעמי הקפה", אבל הם לרוב רק מסתירים קפה לא מאוד איכותי. ואז יש כמובן את עניין המים שאתה חולט איתם, כמו שקולונה מיטיב להסביר.
מעבר לכך, לא כל אחד ירגיש את הטעמים האלה או לא תמיד אפשר להרגיש אותם בלי להתאמן בקאפינג וגם לאמן את החיך.
אני שותה את הקפה הזה כבר שנים ועד לא מזמן לא הרגשתי טעמים ספציפיים מעבר להיות הקפה הרבה יותר טעים ועשיר.
גם היום, זה רחוק מלהיות אצלי בכל כוס, אבל לאחרונה אני יותר ויותר מרגיש אותם, אחרי לא מעט שדרוגים וכוונונים (לא כיוונתי לשם, אלא רק לקבל קפה יותר טוב ולמצות יותר את האיכות של הקפה הזה והייתי די מופתע כשהצלחתי לחוש בטעמים האלה).
דרך אגב, בחליטות pour over שהן פשוטות יחסית, אחרי שמבינים מה נדרש (כי גם שם זה רחוק מלהיות פשטני כמו שזה נראה) הרבה יותר קל לקבל את הטעמים האלה.
מבחינת הכנת מים, להפתעתי הסתבר שהחלק המסובך יותר הוא המים עצמם ולא הוספת המינרלים.
לא ניתן להשיג בארץ מים מזוקקים בצורה פשוטה.
הדרך לקבל זאת היא או למצוא מישהו עם גישה למעבדה ולקחת deionized water, או מאוסמוזה הפוכה ללא מינרליזטור (אבל שם הרבה מערכות פשוטות וזולות לא מסננות מספיק טוב) או לקנות מכשיר כזה (זאת האופציה הזולה ביותר - השקעה דומה לפילטר בריטה מתחת לכיור).
לא הייתי רץ לקנות, אלא קודם כל לנסות להשיג מים בדרך כלשהי ולנסות וזה לגמרי מיועד לאנשים שבאמת רוצים לשדרג את התוצאה בכוס וכבר יש להם קפה וציוד טוב. אחרת, הייתי ממתין ל-peak water.
מסכים איתך שנושא "הסטנדרט" בנושא המים הוא גם לצורך אחידות. אבל גם tradeoff בין טעם הקפה לבין שמירה על חיי המכונה (בפילטר החיים יותר קלים ויש מתכונים שחורגים מהתחום הזה).
לגבי קפה בארץ אתה צודק בגדול, אבל כבר אפשר להשיג קפה ירוק באיכות ספשיאלטי במקומות כמו: קפה רות, קפה 51, אמיגו פ"ת, יוניקו. אני לא חותם על האיכות של כולם, אבל חלקם מאוד טובים.
מסכים איתך עם הגישה של לנסות ולהתנסות במקומות מחו"ל ודרך זה ללמוד.
קודם כל צריך לאהוב את סוג הקליה (לא כולם מתחברים לזה), למרות שעם הקפה מאנגליה יותר קל, כי בהרבה מקומות קלוי יותר כהה. אח"כ אפשר ללכת ולנסות לכוון לשם בקליה ביתית. קח בחשבון גם שרוב המקומות קולים בעזרת גז ועם מחשבים מחוברים לקולה, שמאפשרים לשחק יותר בקלות עם הפרופיל מאשר בקולה חשמלי.
מאז שעברתי לשתות קפה ספשיאלטי זנחתי את הקליה הביתית והשארתי אותה לבעלי מקצוע (אולי עוד אחזור).
מבחינת מתכון למים, יש הרבה (אני עדיין בתחילת הדרך), אבל המתכון הכי קל להתחיל איתו (בגלל שהוא פשוט מאוד) זה להמיס 10 גר' סודה לשתיה בליטר מים מזוקקים (תרכיז). ואז להמיס 10 גר' מהתרכיז בליטר מים מזוקקים.
אלה לא המים הכי מוצלחים שיש, אבל עם קפה טוב הם יעשו שיפור דרמטי לעומת מרכך מלח.
היתרון כאן מעבר לפשטות, זה שמאחר ומתחילים במים מזוקקים המתכון הזה הוא נטול פוטנציאל לאבנית לחלוטין.
הוא רק משחק עם הבי-קרבונטים ושם אותם פחות או יותר איפה שצריך.
כשיקום הראשון שירים את הכפפה אפשר לקחת את זה הלאה.
אני כבר משחק עם מים ומתכונים כמה חודשים במקביל לחבר, שקולה ספשיאלטי מהארץ עם קולה של רם ומעדיף קליה קצת יותר כהה ממני. התוצאות חד משמעיות מבחינת שנינו.
יש אופציה נוספת אפילו יותר פשוטה, שהיא לקחת מים ממישהו שיש לו פילטר בריטה מקצועי.
אמנם המים האלה לא בהכרח בטוחים לדוד, אבל מכמה נסיונות לא יקרה כלום ואם הפילטר מכוון נכון, זה גם ייצור שיפור משמעותי (או לפחות שינוי משמעותי
) בטעם לעומת מרכך מלח.
לנושא הזה יש חסם כניסה די גבוה (גם לי לקח כמה שנים להיכנס לזה), אבל בחו"ל המון אנשים עושים את זה כבר שנים.
למי שמשקיע בקפה איכותי ומרגיש את ההבדלים מול קפה "סטנדרטי" אלה הבדלים של שמיים וארץ והאינטרנט מלא באינפורמציה בנושא.
בעניין המים, קודם כל, לא הייתי ממליץ לכל אחד לקפוץ לאיזה פתרון מים מורכב וייחודי, כי באמת צריך קודם כל קפה באיכות מאוד טובה וגם ציוד.
לרוב האנשים שעובדים עם מיכל, אני חושב שה-peak water יכול להיות הפתרון האידיאלי, כשיהיה זמין.
@shlomima
רשמי הטעימות מאוד תלויים במי הטועם...כלומר, יש תיאורים מאוד גנריים ששמים על קפה, גם אם הוא לא ספשיאלטי, שאכן יכולים להיות סתם פלצנות או אמצעי שיווק.
בקפה ספשיאלטי, יש כללים מאוד ברורים ויש טועמים שעוברים הכשרות ע"י ה-SCA והטעמים לגמרי קיימים בקפה.
כדי שאפשר יהיה להרגיש אותם, קודם כל בית הקליה צריך להיות מסוגל להוציא אותם בקליה ואם הקליה היא עמוקה/כהה מידי הטעמים האלה ילכו לאיבוד ויתקבלו טעמי קליה שהרבה אנשים מזהים אותם כ"טעמי הקפה", אבל הם לרוב רק מסתירים קפה לא מאוד איכותי. ואז יש כמובן את עניין המים שאתה חולט איתם, כמו שקולונה מיטיב להסביר.
מעבר לכך, לא כל אחד ירגיש את הטעמים האלה או לא תמיד אפשר להרגיש אותם בלי להתאמן בקאפינג וגם לאמן את החיך.
אני שותה את הקפה הזה כבר שנים ועד לא מזמן לא הרגשתי טעמים ספציפיים מעבר להיות הקפה הרבה יותר טעים ועשיר.
גם היום, זה רחוק מלהיות אצלי בכל כוס, אבל לאחרונה אני יותר ויותר מרגיש אותם, אחרי לא מעט שדרוגים וכוונונים (לא כיוונתי לשם, אלא רק לקבל קפה יותר טוב ולמצות יותר את האיכות של הקפה הזה והייתי די מופתע כשהצלחתי לחוש בטעמים האלה).
דרך אגב, בחליטות pour over שהן פשוטות יחסית, אחרי שמבינים מה נדרש (כי גם שם זה רחוק מלהיות פשטני כמו שזה נראה) הרבה יותר קל לקבל את הטעמים האלה.
מבחינת הכנת מים, להפתעתי הסתבר שהחלק המסובך יותר הוא המים עצמם ולא הוספת המינרלים.
לא ניתן להשיג בארץ מים מזוקקים בצורה פשוטה.
הדרך לקבל זאת היא או למצוא מישהו עם גישה למעבדה ולקחת deionized water, או מאוסמוזה הפוכה ללא מינרליזטור (אבל שם הרבה מערכות פשוטות וזולות לא מסננות מספיק טוב) או לקנות מכשיר כזה (זאת האופציה הזולה ביותר - השקעה דומה לפילטר בריטה מתחת לכיור).
לא הייתי רץ לקנות, אלא קודם כל לנסות להשיג מים בדרך כלשהי ולנסות וזה לגמרי מיועד לאנשים שבאמת רוצים לשדרג את התוצאה בכוס וכבר יש להם קפה וציוד טוב. אחרת, הייתי ממתין ל-peak water.
מסכים איתך שנושא "הסטנדרט" בנושא המים הוא גם לצורך אחידות. אבל גם tradeoff בין טעם הקפה לבין שמירה על חיי המכונה (בפילטר החיים יותר קלים ויש מתכונים שחורגים מהתחום הזה).
לגבי קפה בארץ אתה צודק בגדול, אבל כבר אפשר להשיג קפה ירוק באיכות ספשיאלטי במקומות כמו: קפה רות, קפה 51, אמיגו פ"ת, יוניקו. אני לא חותם על האיכות של כולם, אבל חלקם מאוד טובים.
מסכים איתך עם הגישה של לנסות ולהתנסות במקומות מחו"ל ודרך זה ללמוד.
קודם כל צריך לאהוב את סוג הקליה (לא כולם מתחברים לזה), למרות שעם הקפה מאנגליה יותר קל, כי בהרבה מקומות קלוי יותר כהה. אח"כ אפשר ללכת ולנסות לכוון לשם בקליה ביתית. קח בחשבון גם שרוב המקומות קולים בעזרת גז ועם מחשבים מחוברים לקולה, שמאפשרים לשחק יותר בקלות עם הפרופיל מאשר בקולה חשמלי.
מאז שעברתי לשתות קפה ספשיאלטי זנחתי את הקליה הביתית והשארתי אותה לבעלי מקצוע (אולי עוד אחזור).
מבחינת מתכון למים, יש הרבה (אני עדיין בתחילת הדרך), אבל המתכון הכי קל להתחיל איתו (בגלל שהוא פשוט מאוד) זה להמיס 10 גר' סודה לשתיה בליטר מים מזוקקים (תרכיז). ואז להמיס 10 גר' מהתרכיז בליטר מים מזוקקים.
אלה לא המים הכי מוצלחים שיש, אבל עם קפה טוב הם יעשו שיפור דרמטי לעומת מרכך מלח.
היתרון כאן מעבר לפשטות, זה שמאחר ומתחילים במים מזוקקים המתכון הזה הוא נטול פוטנציאל לאבנית לחלוטין.
הוא רק משחק עם הבי-קרבונטים ושם אותם פחות או יותר איפה שצריך.
כשיקום הראשון שירים את הכפפה אפשר לקחת את זה הלאה.
אני כבר משחק עם מים ומתכונים כמה חודשים במקביל לחבר, שקולה ספשיאלטי מהארץ עם קולה של רם ומעדיף קליה קצת יותר כהה ממני. התוצאות חד משמעיות מבחינת שנינו.
יש אופציה נוספת אפילו יותר פשוטה, שהיא לקחת מים ממישהו שיש לו פילטר בריטה מקצועי.
אמנם המים האלה לא בהכרח בטוחים לדוד, אבל מכמה נסיונות לא יקרה כלום ואם הפילטר מכוון נכון, זה גם ייצור שיפור משמעותי (או לפחות שינוי משמעותי
לנושא הזה יש חסם כניסה די גבוה (גם לי לקח כמה שנים להיכנס לזה), אבל בחו"ל המון אנשים עושים את זה כבר שנים.
למי שמשקיע בקפה איכותי ומרגיש את ההבדלים מול קפה "סטנדרטי" אלה הבדלים של שמיים וארץ והאינטרנט מלא באינפורמציה בנושא.
@dubik
·
זרקת משהו לגבי בריאה, אני לא מבין בנושא מים אבל האם פתרון לסינון כלל המים בבית של בריאה שווה את ההשקעה?
ראיתי באתר הזה שיש סנן מיוחד למכונת קפה שיושב על הקו מים או אפילו מצופים, זה שווה משהו?
http://marap.co.il/wpccategories/פילטרי ... תיים-brita
·
זרקת משהו לגבי בריאה, אני לא מבין בנושא מים אבל האם פתרון לסינון כלל המים בבית של בריאה שווה את ההשקעה?
ראיתי באתר הזה שיש סנן מיוחד למכונת קפה שיושב על הקו מים או אפילו מצופים, זה שווה משהו?
http://marap.co.il/wpccategories/פילטרי ... תיים-brita
@Coffeev
·אין לי ניסיון עם הפתרונות של בריטה לכל הבית. אני מניח שהם יעילים, אבל לא יודע אם שווה את ההשקעה מול פתרונות אחרים.
יש לי כמה כמה שנים את ה-Purity C.
הוא מוציא מים בטעם נפלא לשתיה וגם לבישול.
הוא פיתרון הרבה יותר זול ממים המינרלים או מתקן המים על השיש ולטעמי מוציא מים הרבה יותר טעימים.
למכונת קפה, הפילטר הזה עלול לגרום לקורוזיה לאורך זמן (בדומה לכל פילטר WAC אחר, שמחליף יוני סידן ביוני מימן, כמו Bestmax, קלאריס ואחרים).
כדי לדעת אם בטוח להשתמש בו, צריך להבין טוב טוב את הרכב מי הברז וגם לעקוב אחריהם בצורה שוטפת (כי ההרכב שלהם משתנה לאורך השנה בעקבות שינוי מקורות שאיבה) - מאוד לא פשוט.
מבחינת טעם, הוא מוציא קפה בטעם מעולה. לטעמי יותר טוב בהרבה לעומת ה-Bestmax Premium שהיה לי במשך שנה.
·אין לי ניסיון עם הפתרונות של בריטה לכל הבית. אני מניח שהם יעילים, אבל לא יודע אם שווה את ההשקעה מול פתרונות אחרים.
יש לי כמה כמה שנים את ה-Purity C.
הוא מוציא מים בטעם נפלא לשתיה וגם לבישול.
הוא פיתרון הרבה יותר זול ממים המינרלים או מתקן המים על השיש ולטעמי מוציא מים הרבה יותר טעימים.
למכונת קפה, הפילטר הזה עלול לגרום לקורוזיה לאורך זמן (בדומה לכל פילטר WAC אחר, שמחליף יוני סידן ביוני מימן, כמו Bestmax, קלאריס ואחרים).
כדי לדעת אם בטוח להשתמש בו, צריך להבין טוב טוב את הרכב מי הברז וגם לעקוב אחריהם בצורה שוטפת (כי ההרכב שלהם משתנה לאורך השנה בעקבות שינוי מקורות שאיבה) - מאוד לא פשוט.
מבחינת טעם, הוא מוציא קפה בטעם מעולה. לטעמי יותר טוב בהרבה לעומת ה-Bestmax Premium שהיה לי במשך שנה.