
שורה תחתונה למי שלא מעוניין לקרוא את החפירה שלפניו:
מטחנה מצויינת במחיר משתלם שעומדת בכל הציפיות, התוצאה בכוס מדהימה, ניצחון בנוקאאוט.
ועכשיו לרשמים מפורטים מהשימוש הראשוני היום:
רקע על המטחנה:
כאמור, מדובר במטחנה חדשה שפותחה במסגרת מימון המונים באינדיגוגו והקמפיין הושק בספט' 2017.
התכונות העיקריות של המטחנה:
- 0 אגירת קפה במטחנה
- סכינים קוניות 63 מ"מ של Mazzer Kony, אמורה לספק איכות טחינה ברמה גבוהה מאד
- סל"ד נמוך: לא צויין נתון מדוייק, אבל הערכה שלי היא כ 400-500 סל"ד כיאה למטחנות קוניות ברמה הזאת.
- עיצוב מודרני, אלגנטי וקומפקטי
- שקטה משמעותית ממטחנות אחרות
- תפעול פשוט וקל
- מיוצרת באנגליה
עלויות:
למי שהשקיע בין הראשונים (כמוני) המחיר היה 350 פאונד + 10 פאונד משלוח לתוך אנגליה.
המחיר המלא למי שירכוש אותה עכשיו הוא 500 פאונד.
מכיוון והם לא הסכימו לשלוח לישראל (למרות שלחבר פורום אחר שגם רכש כן הסכימו), נעזרתי בשירות mustop ועלות המשלוח עמדה על 88$.
בנוסף בארץ שילמתי מע"מ + עמלות מכס שקר למיניהן בסה"כ של עוד 92$.
סה"כ עלות בשקלים: 2360 ש"ח עד הבית.
התרשמות איכות בניה וחומרים:
למרות מימדיה הצנועים, המטחנה בנויה בצורה טובה, גוף המטחנה עשוי מתכת ומרגיש מאסיבי.
העץ אמיתי ואיכותי, מוסיף המון לתחושת האיכות.
הדפוס על חוגת הכיוונן ברור וחד.
המכסה פלסטיק והציר מתכת שלו איכותיים, אין כאן פלסטיק זול.
הרגליים בעלות תחתית גומי לשיכוך ויברציות ורעשים וגם למניעת החלקה.
ביחס למחיר איכות הבניה בהחלט עומדת בציפיות.
שימוש ראשוני והכיול ה"מפורסם"

בגדול השימוש הראשוני אמור להיות פשוט, המטחנה כויילה במפעל וכוונה לטחינה של אספרסו בברירת המחדל, חוגת המטחנה הייתה על 20, כאשר 0 זה הכי דק ו 50 זה הכי גס.
כשטחנתי בפעם הראשונה קיבלתי קפה טחון בצורה גסה מאד, ברמה שאני רגיל לקבל לחליטה הקרה שאני מכין בדריפ, בטח לא משהו שקרוב להיות מתאים לאספרסו.
ניסיונות לסובב את החוגה לטחינה דקה יותר לא עזרו הרבה, הגעתי לפחות מ 10 וזה לא היה בכיוון.
אחרי למידה קצרה על עניין הכיול, מסתבר שהחוגה השחורה שנמצאת מתחת לחלק הכסוף היא בסה"כ סמן וסיבוב שלו (משמיע קליקים), אינו משנה את רמת הטחינה, שהיא משתנה כשמשנים את החלק העליון הכסוף (הסיבוב שלו חלק ולא משמיע קליקים)
הבעיה היא שבלי לשים לב אפשר לשנות אותו בקלות ואז המספרים כבר לא רלוונטים וכנראה שהזזתי את זה בהתחלה מבלי לשים לב.
חוגת הטחינה:

לאחר כיול קצר שמבוצע ע"י סיבוב עם כיוון השעון של חוגת הטחינה (החלק העליון הכסוף) עד שאי אפשר לסובב יותר עם היד, מזיזים את הסמן (החוגה השחורה עם הנקודה) בלבד עד לסימון נקודת הכיול.
אסור להפעיל את המטחנה במצב הזה כי הסכינים נוגעות אחת בשניה וזה יפגע בהן.
לאחר מכן מסובבים בחזרה את חוגת הטחינה בלבד (החלק העליון הכסוף) נגד סיבוב השעון ל 20 ואז אפשר להתחיל לטחון.
מוסבר כאן ע"י Niche:
כיוונים ורשמים על הטחינה

התחלתי עם גוואטאמלה אנטיגווה טרי (בן פחות משבוע) בקליה בהירה.
שמתי 15 גרם פולים, יצא 14.9 גרם כאשר המשקל שלי הוא בעל דיוק של 0.1 גרם, מרשים!
במהלך כל הטחינות הבאות העניין חזר על עצמו, ושקילה של הכמות הנכנסת/היוצאת הראתה בין 0 ל 0.1 גרם.
לא ביצעתי "טחינת ניקיון" של כמה גרמים שהולכת לפח כמו ב K3 ולא הרגשתי שיש בזה צורך.
מבחינתי זה אומר שאפשר לוותר על השקילה אחרי הטחינה ואני הולך להכין כמות מדודה מראש של 15 גרם שיאוחסנו בתוך מבחנות קטנות (ניתן לרכוש במקס סטוק ב 10 שקלים) ואז פשוט לטחון אותה בלי לשקול בסלסלה.
דרגת הטחינה שכוונה ל 20 על השנתות הייתה דקה מידי והמכונה שלי (Bezzera Unica) נחנקה.
כבר כאן ראיתי טחינה אחרת לגמרי, אוורירית, אחידה ובלי גושים.
עליתי ל 24 וזה עדיין היה דק מידי, עליתי ל 30 והיה גס מידי.
בסוף כיוונתי ל 26-27 וזה כבר היה בול, כ 30 גרם מ 15 גרם בסביבות ה 30 שניות.
אני חייב לציין ששינוי דרגת הטחינה ע"י הזזת החוגה הכסופה חלקה, קלה ומרגישה מדוייקת מאד, בלי חופשים כמו שהיה לי ב K3, פשוט תענוג.
הסכינים הקוניות:

שימוש:
אין פשוט מזה: שוקלים את פולי הקפה, פותחים את המכסה, שמים את הכמות הרצויה, סוגרים את המכסה ומרימים את המתג למצב עבודה, המטחנה מתחילה לטחון וניתן לראות שהיא מסיימת כאשר מפסיק לצאת קפה מהפיה והרעש נחלש משמעותית.
חשוב לציין שהמכסה הינו בעל מנגנון בטיחות שלא מאפשר הפעלה של המטחנה במידה והוא פתוח.
כאמור וכפי שניתן לראות, אין למטחנה ידית לפורפילטר.
הטחינה מתבצעת לתוך המיכל הכסוף שמסופק עם המטחנה ובסיום הטחינה, שמים את הסלסלה עם הידית על המיכל והופכים אותו.

ניתן לראות כמה הטחינה אחידה ומגובשת (לא מלשון גושים) כאשר אחרי שהופכים ומרימים את המיכל כל הקפה הטחון פשוט עומד ויציב:

אחרי כמה נסיניות הבנתי שצריך לדפוק קצת על המיכל על מנת שהקפה יתפזר בצורה אחידה יותר בסלסלה, ככה זה נראה כבר אחרי:

אני חייב לציין שהרבה יותר קשה לפזר את הקפה בצורה אחידה בסלסלה ממה שאני רגיל, הקפה לא רוצה לזוז כל כך והוא יציב משמעותית, דחיסה בלי פיזור טוב מרגישה לא אחידה ולא מאוזנת, אני חושב שיש לי פה עוד עבודה על שיפור הטכניקה.
עם זאת, גיליתי שהמטחנה הרבה יותר סלחנית וחליטות שלא פוגעות בול ברמת הטחינה עדיין מצליחות לתת תוצאה מעולה בכוס, השוט הראשון שטעמתי היה בפירוש לא מכוון בצורה אופטימלית ועדיין היה טעים לשתיה.
אחרי קצת כיוונים, חליטה עם ידית נייקד:

רשמי טעם:

החלק הכי חשוב שאני בטוח שכולם חיכו לו: מה התוצאה בכוס?
במילה אחת: מדהים !
בשתי מילים: עולם אחר.
לא האמנתי איזה שינוי לעומת ה K3.
הטעמים הפירותיים כאן ברורים מאד, בולטים ומעודנים, החמיצות של הקליה הבהירה מורגשת מאד אבל בצורה מאוזנת להפליא מבלי לצרוב בגרון, כל המרקם חלק, אלגנטי ונטול טעמים מרירים ולא נעימים למיניהם, באופן מפתיע לא הרגשתי את טעם הבוסר שמלווה עם קפה צעיר כל כך.
באף מריחים רמזים של פרחוניות עם וניל שעד כה לא יצא לי להרגיש, פשוט אליפות.
זה דומה מאד לקפה ששתיתי בברלין והולנד בבתי קפה מיוחדים של הגל השלישי עם קליות בהירות של קפה חד זני משובח.
אין לי ספק שאפשר למצות כאן כל זן של קפה בצורה מצויינת ולהביא לידי ביטוי את התכונות המיוחדות לו.
אני חושב שאני אאלץ לעבור שוב על כל הזנים של נגרו על מנת לראות מה פיספסתי ואיזה קפה באמת הכי מוצלח מבחינתי.
אני לא יודע אם זה בזכות הסכינים הקוניות, הגודל שלהן, הסל"ד או השילוב של הכל ביחד אבל התחושה שלי ושל חבר ששותה אצלי הרבה שבא לטעום: זה משהו אחר.
מחר אני הולך לנסות את הצד הבהיר של קניה של נגרו שיושב במקרר ומחכה שאני אכוון את המטחנה.
מסקרן אותי לראות כמה קל יהיה לעבור בין סוגי קפה שונים, בתאוריה זה אמור להיות קלי קלות.
וגם האם הטחינה הראשונה תסתכם בשוט כיור או שהעניין הזה יהיה נחלת העבר ?
עוד רעיונות שעולים לראש:
- לנסות לחזור ל VST18g שהייתה עד כה פחות סלחנית עם טעמים בולטים יותר, השילוב הזה יכול להיות מוצלח בתאוריה.
- לנסות לטחון ישירות לסלסלה עם מעמד הדחיסה שלי, אולי זה יקל על הפיזור בסלסלה.
סיכום:
מבחינתי המטחנה עומדת בכל הציפיות ומעבר לכך, היא קטנה, יפה, שקטה יחסית, באמת בעלת אגירה אפסית עם איכות טחינה מצויינת שכנראה יכולה לעמוד בשורה הראשונה עם מטחנות יקרות ממנה משמעותית שכנראה גם לא יתאימו לשימוש ביתי עקב אגירה גדולה מידי למי שעושה סינגל דוזינג.
יש כמה דברים קטנים שאולי מציקים, אבל למשתמש הביתי שעושה סינגל דוזינג ורוצה איכות טחינה ללא פשרות במחיר אטרקטיבי אני לא יכול לחשוב על מטחנה יותר טובה מזאת., היא מושלמת לשימוש הזה.
היוניקה והניש כעת גרות ביחד:
