@ליקר
·
יש פה 3 דברים שונים (קשורים בצורה מסוימת אבל חושב להבין את ההבדל):
1. המהירות של הפורט WAN - זה פשוט המהירות של "כרטיס הרשת" של יציאת ה-WAN בראוטר. מצוין שזה גיגה - אם כל שאר "הרכיבים" יעמדו בקצב של גיגה אתה באמת תקבל גיגה (ספוילר הם לא).
2. מהירות של ה-NAT - התפקיד העיקרי של הראוטר הוא להפריד בין ה-LAN ל-WAN (בין הרשת המקומית לחיבור לאינטרנט). הניתוב בין ה-WAN ל-LAN (ולהיפך) אינו אוטומטי ותלוי בהרבה פרמטרים שאפשר להגדיר ולכן קשה עד בלתי אפשרי לעשות בחומרה. לעשות כל זאת בתוכנה בלבד בקצבים גבוהים מחייב מעבד מפלצתי (שלרב הראוטרים אין). מה שכן במגבלות מסוימות, הרבה ראוטרים היום תומכים בהאצה חומרתית של הניתוב - מה שנקרא גם
NAT hardware או
CTF.
שם לב להבדל בין זה לבין הפורטים של ה-LAN, שם יש switch שברמה החומרתית מעביר מידע ברשת המקומית, בלי שום הסתכלות על הפקטות ובלי חוכמות ולכן בפורטים האילו אתה תמיד אמור לקבל 1 גיגה מלא.
3. מהירות בחיבור אינטרנט מעל חייגן
pppoe - בנוסף לנקודת 1 ו-2 שעדיין רלוונטיות גם הם בחיבור בחייגן יש שלב נוסף של "עטיפת" כל המידע מול הרשת החיצונית. שוב בשביל להגיע לקצבים גבוהים חייבים או מעבד מפלצתי או האצת חומרתית של ה-pppoe.
כעת אפשר לדבר על המקרה של ה-E4200, שבמקרה יש לי אותו ואני מריץ עליו ddwrt:
המעבד של ה-E4200 בהחלט אינו מפלצתי ולכן השאלה האם אתה מצליח להפעיל האצה חומרתית (ולא משתמש בחייגן):
אני כרגע מריץ את dd-wrt.v24-30880_NEWD-2_K2.6
שאינו תומך בהאצה חומרתית ומקבל מהירות של כ-150 מגה בין ה-WAN ל-LAN (לכיוון אחד כ-120 מגה ולכיוון השני 180 אם אני זוכר נכון).
לפי
הדף שלו ב-ddwrt:
K3X mega is the recommended build version for this router, and supports SFE accelerated NAT after build 33006.
...
האם בדקת את גירסת ה-K3X בבילד מעל 33006? האם עשית ריסט 30-30-30 ובדקת בהגדרות factory וללא חייגן? דברים כגון QoS וכאלה יבטלו את האצה החומרתית (כי ה-QoS נעשה בתוכנה אז אתה לא יכול לקבל את שניהם, בחיבורים כאלה מהירים כרגיל אפשר להסתדר בלי QoS). אם אתה עדיין לא מקבל מהירות מתאימה עם הגדרות factory אז כנראה צריך לאפשר בהגדרות של ddwrt את ההאצה החומרתית - צריך לחפור קצת בפורמים של ddwrt או לשאול שם בשירשור מתאים.
אישית לא בדקתי את גירסאות ה-K3X כי אני משתמש ב-E4200 רק כ-AP ולכן אין שום משמעות מבחינתי ל-hardware NAT ואני מפחד/מתעצל מסיבוכים בשידרוג הקושחה.
חייגן pppoe זה כבר נושא אחר שדורש האצה חומרתית של pppoe שלמיטב ידעתי אין אפשרות להפעיל ב-E4200 אז אל תצפה למהיריות גבוהות עם חייגן pppoe.
אם יש לך אפשרות לעבוד בלי חייגן, לפחות מבחינת "העומס" על הראוטר הביתי שלך אז חיבור ב-DHCP הרבה יותר טוב. דברים כמו "חיבור מרחוק הביתה לכל הציוד שלי" ממש אבל ממש לא קשורים בשום צורה להאם החיבור WAN שלך הוא DHCP או pppoe (אם רוצים ממש לדייק אז דווקא חיבור של pppoe יכול להקשות על הגדרת VPN בגלל נושאים כמו MTU ודברים אחרים שאני לא מכיר).
האופציות שלך כמו שאני רואה אותם:
א. אם יש לך סיבה ממש טובה שאתה חייב חייגן (הסיבה היחידה שאני יכול לחשוב עליה זה עילוצים שפרטנר מכתיבים) ואתה רוצה קצבים נורמליים אז לדעתי תשכח מלהשתמש ב-E4200 כראוטר (עדיין אפשר להשתמש בו כ-AP).
ב. אם אתה חוזר לחיבור DHCP, לפי מה שאתה בעצמך ראית בקושחת stock, ה-E4200 יכול להגיע לאיזור ה-500+ מגה בעזרת האצה חומרתית. לפי מה שאני קורא גם ב-ddwrt בגירסאות מעודכנות ועם קונפיגורציה מתאימה אפשר להגיע לקבצים האילו.
אם אתה מחליט לשדרג נתב אז הייתי תחפש משהו שיכול להחזיק מהיריות של גיגה בחייגן pppoe (גם אם כרגע אתה מתחבר ב-DHCP לך תדע איזה אילוצים יהיו בעתיד). יש הרבה שירשורים בנושא כמו:
https://www.hometheater.co.il/vt300135.html
https://www.hometheater.co.il/vt304483.html
https://www.hometheater.co.il/modules.p ... c&start=30
אני אעלה בפניך עוד אופציה: לקנות ראוטר "נטו" (ללא AP) ולהמשיך להשתמש ב-E4200 כ-AP בלבד. אם אתה מחפש ראוטר "נטו" מתקדם עם ביצועים מצוינים, כולל בחיבור pppoe, ותמיכה מלאה
בגישה מרחוק בעזרת VPN, במחיר מצחיק אני יכול להמליץ על ה-
ER-X. שם לב רק שהוא יכול להחזיק מקסימום של 1 גיגה upload+download ביחד (הוא יכול לדוגמא להחזיק 900 מגה הורדה ו-100 העלאה אבל הוא לא יחזיק 900 מגה הורדה ו-500 מגה העלאה - במקרה כזה או ההורדה או ההעלאה או שניהם יפגעו כך שהסה"כ יהיה כ-1 גיגה) ושיש לו כרגע בעיה להפעיל האצת ipsec עם ipv6 ו/או L2TP. אם אתה צריך יותר מזה אתה יכול לשקול
erlite או edge router 4 או להריץ pfsense על מכונה מתאימה.
גילוי נאות: אני כרגע מריץ erlite כראוטר ראשי ו-E4200 כ-switch + AP בלבד ומאד מרוצה. בעתיד אוכל לשדרג רק את ה-E4200 כשארצה פתרון אלחוטי יותר חדיש או רק את ה-erlite כשארצה ראוטר יותר חזק (נגיד בשביל קצבי VPN ממש מהירים).